Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Gibraltar


Karta

Info Gibraltar News Online
Gibraltar Chronicle
Iberia News

Gibraltar, sammanfattningar av artiklar om Gibraltar1996-2006 som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-24 s 11
"Nya öppningar i Gibraltarfrågan"
Med ny regering i Spanien, en kommande ny i GB och en ny vald chefsminister på Gibraltar.

97-09 s 4
"Vad händer med Gibraltar?"
1713 avträddes Gibraltar till GB för "evärdlig tid". Dess 31000 invånare vill förbli brittiska medborgare. Spanien som hittills krävt klippan tillbaka kan nu tänka sig delad överhöghet i 50 år och sedan självständighet. Den vägen har just Andorra i Pyrenéerna gått.

97-20 s 8-9
"Efter Hongkong Gibraltar?"
31000 invånare trakasseras av Spanien när det gäller gränsövergångar, pass etc. Ska Storbritannien lämna tillbaka Gibraltar som varit brittiskt i 300 år sedan Hongkong lämnats till Kina i sommar?

99-17 s 3-4
"Striden om Gibraltar"
Spanien vill ha tillbaka den brittiska halvön Gibraltar, men invånarna på den utskjutande klippan vill hellre vara brittiska medborgare. 1713 avträddes den 6,5 km2 stora halvön. 30000 invånare finns. En mångkulturell medelhavskultur. Väntetiderna ökar vid gränsen. Ett spanskt konfliktvapen. Spanien menar att många brott begås i klippans skugga på grund av de stora skatteprivilegierna.

2001-44 s 4-5
"En ljusning anas i tvisten om Gibraltar"
Tvisten om Gibraltar har pågått i närmare 300 år. Storbritannien vill snabbt reglera förhållandet däremot är invånarna i Gibraltar emot en förändring. De är 30000 och vill tillhöra Storbritannien.

2002-05 s 4-5
"Den sista kolonin får ny status"
Storbritannien och Spanien diskuterar delat herravälde i Gibraltar. Befolkningen där ogillar förslaget. De är stolta över "Klippans" historia och önskar att bli självständiga.

2002-40 s 22
"Gibraltar vållar problem"
Spanjorerna kräver att man håller möjligheten av spansk suveränitet öppen för framtiden. Toni Blair och hans regering vill ha en slutgiltig uppgörelse. Gibraltarborna vill bevara status quo och Gibraltars lokala regering anordnar en egen folkomröstning den 7 november om huruvida invånarna vill att Spanien och Storbritannien delar suveräniteten.

2003-24 s 24
"Gibraltar stör relationerna"
Invånarna på Gibraltar har i en folkomröstning beslutat att de inte vill ha någon förändring när det gäller styrning av landet. De vill inte ha "delad" suveränitet. Förhandlingarna mellan Spanien och Storbritannien har pågått i 19 månader utan resultat. Storbritanniens europaminister MacShane har därför avbrutit förhandlingarna. Detta upprör hans spanska kollega Ramon de Miguel.

2004-47 s 11
"Nya samtal om Gibraltar"
Gibraltars chefsminister, Peter Caruana, anser att hans domän hr vetorätt över varje överenskommelse mellan den spanska och den brittiska regeringen som just har inlett nya förhandlingar. Gibraltar har lovats "en röst" i förhandlingarna, vilket av Caruana tolkas som att Gibraltar har samma rätt som Storbritannien och Spanien.

2005-35 s 7-8
"Ingen ger vika i bråket om Gibraltar"
Det har gått 292 år sedan Storbritannien definitivt berövade Spanien Gibraltar som är den yttersta tippen på den iberiska halvön. Det finns en latent konflikt som gäller Spaniens anspråk på Gibraltar. De 30000 invånarna vill dock att det ska förbli som det är. Fast de är arga över att Spaniens kung och drottning inte var med på Dianas och Charles bröllop därför att dessa inledde sin smekmånad med ett kort besök på Gibraltar. Nu har emellertid Gibraltar fått en plats vid det förhandlingsbord, där Spanien och Storbritannien diskuterar Gibraltarfrågor.

2006-38 s 12
"Permanent irritationsobjekt"
Spanien och Storbritannien har löst några av de knivigaste frågorna i den långdragna konflikten om Gibraltar. Man har nu ingått avtal om delad tillgång till flygplatsen och om hur stora belopp Storbritannien ska betala till spanska pensionärer i Storbritannien. Uppgörelsen berör dock inte den centrala frågan i konflikten: Spaniens protester mot att Storbritannien kontrollerar territoriet.

2009-30/31 s 14
"Historiskt besök"
Spaniens utrikesminister Miguel Ángel Moratinos gjorde i början av veckan ett historiskt besök i Gibraltar. Han blev därmed den första spanske ministern som satte sin fot på det brittiska territoriet på 300 år. Han besökte ön tillsammans med Storbritanniens utrikesminister David Miliband.
Telegraph.co.uk
Original artikel i The Telegraph: "Spanish foreign minister to visit Gibraltar".

2013-33 s 31
"Så länge aporna finns kvar blir inte Gibraltar spanskt"
I ett trängt ekonomiskt läge kommer den spanske premiärministern Mariano Rajoy med gamla krav på att brittiska Gibraltar ska lämnas över till Spanien och hotar att införa höga gränsavgifter och andra restriktioner.
Gibraltar har varit under brittisk förvaltning i 300 år. Kallas ett "översjöiskt territorium". Man är självstyrande med eget folkvalt parlament. En strategisk klippa där Europa slutar.
Dagens konflikt utlöstes när Gibraltars lokala regering tippade 70 betongklumpar i fiskevattnet utanför Gibraltars kust för att hindra tjuvfiskande spanjorer.
Men det handlar också om Spaniens ekonomiska kris. Gibraltar sticker i ögonen på spanjorerna. Dess BMP tillväxt är 7,8 % och arbetslösheten existerar inte. Näringslivet frodas genom turismen - 11,5 miljoner besökare årligen - finansiell verksamhet, reparationsvarv för fartyg och så vidare.
Cirka 8000 spanjorer pendlar in från Spanien varje dag för att jobba i Gibraltar, mest med städning och på restauranger.
Legenden säger att så länge som berberaporna finns kvar på "The Rock" förblir Gibraltar brittiskt.

2013-38 s 4-5
"Striden om Gibraltar"
"Vi gillar inte dem, de gillar inte oss". Tvister om fiskevatten och gränskontroller tynger relationen mellan Spanien och Gibraltar. Ett pågående projekt för att bygga ett konstgjort rev skapar också irritation. Motviljan mot Spanien härstammar från Francos tid
I den angränsande spanska staden är arbetslösheten hög, 7000 pendlar dagligen till Gibraltar för att arbeta. Gibraltars privilegier är orsak till dess rikedom. Turismen ökar och finanssektorn blomstrar.