Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Guinea-Bissau
Guinea
 

Karta
Info All Africa
IRIN
 Guinea-Bissau,Guinea sammanfattningar av artiklar om Guinea-Bissau och Guinea som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

98-27 s 19-20
"Ännu ett uppror i västra Afrika"
Internationell medlingsförsök i Guinea-Bissau har inte givit något resultat. Striderna fortsätter och regeringen vädjar om hjälp utifrån. Ett myteri i armén i huvudstaden Bissau har drivit 300000 människor på flykt ut i landsbygden. Upproret lär bero på att armén inte kan betala sina soldater. Och det i sin tur beror på att det kalla kriget är slut. Slut på bistånd från USSR och USA. Landet är en f d portugisisk koloni med en miljon invånare.

99-31 s 8-9
"Guineas trevande väg mot demokrati"
Landet som led under en av Afrikas hårdaste(sovjetstödda) diktaturer, 26 år under den förste ledaren Ahmed Sekou Toure. Nu heter presidenten Lansana Contes. Han är också landets högsta general. Mer och mer tvingas han införa demokrati för att inte isolera landet från sina grannar. Men journalister och Alpha Conde, Contes främsta rival arresteras.

2003-38 s 12
"Oblodig kupp i Guinea-Bissau"
Militären tar makten i avsikt att skapa lugn och återupprätta demokratin. Den avsatte presidenten, Kumba Yalla, beskylls av militären för att ha brutit mot landets författning. Flera av hans ministrar greps. Generalstabschefen, general Verissimo Correia Seabra, utropade sig till tillförordnad president.
Guinea-Bissau är ett av världens fattigaste länder med en miljon invånare. 1974 blev det självständigt från Portugal. Yalla tog makten 2000 efter ett val som syftade till att sätta punkt för ständiga oroligheter sedan ett uppror 1998. Kritikerna beskyller honom för att missgynna muslimer som utgör 45 % av befolkningen.

2003-39 s 23
"Folket i Guinea-Bissau sörjer inte den avsatte presidenten"
Den oblodiga militärkuppen för snart 2 veckor sedan tycks ha vunnit folkets stöd. Avstegen från demokrati i praktiken, misshushållning och uteblivna löner till offentliganställda medverkade till Yallas fall. Ärkebiskopen i Bissau har fått uppdraget att som ledare för en ny kommission föreslå en ny civil regering. Västafrikas ekonomiska gemenskap, ECOWAS, kräver att denna regering ska vara civil och att fria och rättvisa val ska äga rum "inom rimlig tid".

2005-11 s 18-19
"Ur kaos kommer ordning"
Världen har minst 46 "bräckliga" stater, de allra flesta i Afrika. Ett redan sedan länge kollapsat land är Somalia. Några kollapsade är eventuellt på bättringsvägen, som Afghanistan, Haiti, Sierra Leone och Liberia. En större grupp är nära kollaps, t ex Zimbabwe, Kongo-Kinshasa, Sudan, Angola, Guinea-Bissau, Togo, Laos och Myanmar. Tillståndet i kollapsade stater är smittsamt och därför viktigt att bry sig om för världen i stort. Vad kan man då göra? Tre typer av intervention anses vara mest kostnadseffektiva. 1. Att försöka begränsa försäljningen av varor som kan orsaka krig. Exempel är diamanter i Sierra Leone. 2. Ge generösa bidrag till krigshärjade länder när de har stabiliserats så att de kan bygga upp sin infrastruktur. 3. Skicka dit fredsbevarande styrkor. Exempel är Liberia och Sierra Leone.

2006-3 s 25-26
"Emancipation med förhinder"
Urgamla traditioner hindrar den afrikanska kvinnans frigörelse.
Den sydafrikanska regeringen har nyligen bannlyst vissa former av oskuldsprov. Den som bryter mot lagen riskerar upp till 10 års fängelse. Hos zulufolket är det en gammal tradition med oskuldstest av unga flickor. Avsikten är att avvärja sex i unga år. På senare tid är det också ett sätt att bekämpa HIV-spridning. "Många människorättsaktivister" anser testerna var "diskriminerande och emotionellt förödande" eftersom vissa flickor inte klarar testen. De afrikanska länderna stiftar många nya lagar av "västerländskt" skick. Men det är bevisligen mycket lättare att stifta dem än att se till att de efterlevs. I till exempel Guinea har kvinnlig omskärelse varit förbjuden sedan 1965. Överträdelse kan straffas med döden. FNs barnfond säger att 90 % av alla kvinnor i dagens Guinea är omskurna. Moderna regler kolliderar med urgamla traditioner och kvinnorna är splittrade inbördes om vad som egentligen är framsteg.

2007-04 s 11
"Protester ledde till dödliga sammanstötningar"
I Guineas huvudstad Conakry dödades i början av veckan 17 människor i sammanstötningar mellan regimkritiska demonstranter och polisen, när polisen öppnade eld. Myndigheterna har gripit fackliga ledare i ett försök att sätta punkt för en lamslående generalstrejk, vars måltavla är president Lansana Conté, en sjuklig äldre man, som enligt oppositionen inte längre är kapabel att styra landet.

2007-09 s 24
"Ny premiärminister i Guinea"
Guineas president, Lansana Conté, har utsett den ansedde karriärdiplomaten Lansana Kouyate till premiärminister enligt en uppgörelse som kom till för att avvärja en generalstrejk och sätta punkt för kraven på att Conté skall dela med sig av makten eller avgå.

2008-48 s 18
"Misslyckad statskupp"
Upproriska soldater tog sig med våld in i presidentresidenset i Guinea-Bissaus huvudstad Bissau under ett tre timmar långt slag tidigt på söndagsmorgonen. Soldaterna tvingades dock på reträtt av säkerhetsstyrkorna innan de nådde fram till det rum där president João Bernardo Vieira och hans hustru sökt skydd. Under parlamentsvalen för snart två veckor sedan beskyllde oppositionsledaren och före detta presidenten Kumba Yala, Vieira för att vara den störste narkotikahandlaren i landet.

2009-01/2 s 22
"Kuppledare gav vika för trycket"
Ledarna för kuppen i Guinea har böjt sig för internationella påtryckningar och lovar att hålla allmänna val före årets slut. Kuppledaren Moussa Dadid Camara lovade tidigare att hålla val under 2010 men efter kritik från bland annat Frankrike har fått honom att ändra sig till att lova demokratin under 2009. Camara tog makten i december bara några timmar efter det att Guineas förre president, Lansana Conte, hade avlidit.

2009-10 s 9
"Mord på hög nivå"
Guinea-Bissaus president, João Bernardo Vieira, mördades i måndags av militären i det som allmänt tolkas som en hämndaktion för mordet bara några timmar tidigare på arméchefen i detta våldsamma och narkotikakorrumperade land. Den döde presidenten och flera ledande militärer har anklagats för att sko sig på den lukrativa narkotikahandeln.

2010-04 s 9
"Ett steg mot demokrati"
En av de skarpaste kritikerna av Guineas militära ledare utnämndes tidigare i veckan till premiärminister, vilket betyder att landet tar ännu ett steg mot civilt styre efter mer än 50 års auktoritärt styre i detta västafrikanska land. Jean-Marie Doré är en politisk veteran i 70-års åldern. Han misshandlades förra året av soldater lojala mot kapten Moussa "Dadis" Camara. Denne i sin tur sårades allvarligt i ett mordattentat och under hårda påtryckningar gick med på att gå i exil och tillåta fria val.

2012-16 s 30
"Kuppmännen talar om samlingsregering"
Militärjuntan som nyligen iscensatte en statskupp har stängt landets gränser. Portugal har skickat två örlogsfartyg och ett övervakningsflygplan till den före detta kolonin Guinea-Bissau. I Guinea-Bissau bor 4000-5000 portugiser som Portugal vill kunna evakuera.
Kuppmakarna vill bilda en nationell enhetsregering.
Den störtade interimspresidenten, Raimundo Pereira, och premiärministern Carlos Domingos Gomes, hålls inlåsta i en kasern utanför huvudstaden. Gomes var favorit inför andra omgången i presidentvalet som skulle ha ägt rum 29 april. Hans rival i valet, Kumba Yala, tros ha nära band till militären.

Guinea-Bissau
2013-13 s 12-15
"Narkotikan mellanlandar i Guinea-Bissau"
För att vara ett land helt styrt av narkotikan ter sig Guinea-Bissau ganska fridfullt, till och med lite sömnigt. Det finns inga missbrukare och inga förrädare med avhuggna huvuden utmed vägarna.
Guinea-Bissau är världens enda "narkotikastat".
Guinea-Bissau ligger inklämt mellan Senegal och Guinea där den afrikanska kontinenten sträcker sig som längst västerut; mot Syd­amerika. Fiskmarknaden i huvudstaden Bissau ligger lika långt från Brasilien som Spanien, nästan 300 mil fågelvägen. Det är en distans som är lätt att överbrygga för ett privat, medelstort jetplan, även när det är fyllt med fraktgods.
Narkotikan har inte sin slutliga marknad i Guinea-Bissau, för det är landet för fattigt. Målet är de europeiska länderna. Guinea-Bissau är ett transitland för omlastning. Militären ser smugglingen som ett smart sätt att få ut en andel av den globala narkotikahandeln utan att själva bli nedsmutsade.

sidans topp