Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Hjälporganisationer  

Hjälporganisationer, Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om internationella Hjälporganisationer, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-26 s 23-24
"Röda korset har brist på personal"
Brutala överfall och bakhåll, bristfälligt skydd och hög arbetsintensitet gör det svårt för Röda Korset att engagera ny personal. Man arbetar i dag i främsta frontlinjen och respekten för att skydda Röda Korset har starkt minskat.

96-26 s 24
"Amnesty rapporterar om en barbarisk värld"
Bl. a klagar man på den stora exporten från i-länder av redskap som fotjärn, kedjor och bojor.

96-50 s 20
"Amnesty värnar om individen i första hand"
Intervju med Susan Walter, den förste amerikanen på ordförandeposten i Amnesty.
Amnestys centrum är i London. Sedan 20 är känner hon att det är hennes plikt att arbeta för svältande och våldförda människor varhelst de befinner sig i världen.

99-42 s 21-22
"Viljan att hjälpa sprider sig"
Uppkomsten av filantropiska organisationer speglar en utbredd känsla av att alla bör vara delaktiga i kampen mot samhällets avigsidor. Bakom ligger demokratins utbredning, statens minskande roll och en växande medborgaranda. Allt måste vara offentligt, revision av var pengarna kommer ifrån och vart de går är ett måste.

2002-14 s 24-25
"Privata hjälporganisationer får allt större betydelse"
Icke-statliga organisationer gör allt större insatser i Afrika, men deras arbete kritiseras också. Det finns 25000 NGO. De är inblandade i 70 % av Världsbankens projekt. De började blomstra när det kalla kriget slutade. Risken finns att hjälpmottagarna blir beroende av bidrag i stället för att ägna sig åt t ex boskapsuppfödning eller andra inkomstbringande aktiviteter. En annan risk är att en regim kan använda mer pengar till att föra krig om den inte behöver bry sig om att säkra landets matbehov eller skolbyggande om det är andra utifrån som tar hand om detta.

2005-7 s 5
"Överlappande välvilja i Europa?"
OSSE, EU och Europarådet verkar tidvis inom samma område, bevakningen av de mänskliga rättigheterna. Europarådet var först. Det bildades 1949. Europarådet vill nu att detta och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, ska slås samman. OSSE är inte alls av samma mening.

2006-4 s 23-24
"Missriktat bistånd leder till dödligt beroende"
Kenya hemsöks av hungersnöd medan regeringen låter vägarna förfalla. I flera regioner i Kenya har invånarna blivit beroende av hjälporganisationernas matleveranser. Kenyas bekymmer är självförvållade och det akuta krisläget var förutsägbart.
I västra Kenya har det varit rekordstora skördar. Vid Victoriasjön står silon fulla av majs, som det inte lönar sig att sälja. Det är mer lönsamt att låta majsen ruttna än att transportera den norrut på slitna vägar till en mycket osäker marknad. Ingen vill köpa majsen därför att hjälporganisationerna delar ut majs gratis.
Stora mängder människor bosätter sig på områden som inte har potential att livnära dem. Marken räcker inte till och det finns inga arbeten. Varför är de då där? Jo, för att det är där som bidragen och gratismaten delas ut. "Ingen försöker klara sig själva. Alla väntar bara på nästa leverans".

2006-15 s 22-24
"Det vänliga USA"
Intervju med Bill Clinton som berättar om sitt "Globala initiativ" människorättsorganisationernas betydelse och fördelen med att inte vara president. "Globala initiativ" är en samling människor som har gott om pengar som samlas varje år i september och bestämmer hur mycket pengar de kan bidra med. Om de inte betalar in vad de lovat kommer de att uteslutas från gruppen. Tre hundra sådana utfästelser gjordes i fjol och hittills har 2500 miljoner dollar kommit in. Organisationens syfte är att reducera fattigdom i världen genom att satsa på företagsamhet. Den vill också reducera korruptionen och framför allt förbättra medborgarnas kompetens och kapacitet.

2007-13 s 26-27
"Många rätt och en del missar"
Världens största människorättsorganisation Amnesty har vidgat verksamheten på bekostnad av enskilda, ömmande fall. Sovjetunionens sammanbrott och apartheidpolitikens undergång i Sydafrika gjorde att antalet synliga samvetsfångar krympte radikalt. I stället för namn på enskilda personer som har fängslats i sina hemländer lyfter hemsidan fram ett dussintal kampanjer som "stoppa våldet mot kvinnor" och "Stoppa tortyr" som främst är en kampanj för att stänga fånglägret i Guantánamo Bay i Kuba. Amnesty har också kritiserat språklagen i Estland och ger sitt entusiastiska stöd till Världssocialt forum, en rörelse som anordnar årliga antikapitalistiska sammankomster.

2007-23 s 9
"Missriktad välvilja skapar bekymmer"
Många aktivistgrupper kan glädja sig åt att president George Bush regering har infört nya och skärpta ekonomiska sanktioner mot Sudan men den organisation som först riktade världens uppmärksamhet på konflikten i Darfur, befinner sig tyvärr i upplösningstillstånd. Organisationens vd har avskedats, styrelsen har omorganiserats och strategierna omvärderats. Det handlar om "Rädda Darfur" som är en koalition av olika grupper. Många av hjälporganisationerna på marken protesterade mot tonen och innehållet i Rädda Darfurs reklamkampanj i medierna. De protesterade också mot att många miljoner användes på reklam och jippon och inte på hjälp åt lidande människor. Den sudanesiska regeringen är expert på att utnyttja spänningarna.

2009-24 s 20-21
"Världens synder"
Amnestys senaste rapport om de mänskliga och medborgerliga rättigheternas tillstånd i världen, "The State of the World's Human Rights" är en hårresande berättelse om tortyr, statlig terror, förtryck mot yttrandefriheten och författningsvidriga processer under regimer med skiftande ideologier.
Amnesty verkar ofta dela plattform med kapitalismens och globaliseringens motståndare men i den senaste rapporten drar sig inte Amnesty för att kritisera regimer som använder den revolutionära socialismens retorik eller rasar mot imperialismen. Där finns kritik mot de kinesiska myndigheterna och mot övergreppen i Iran som använder straff som piskning och amputation och där kvinnors rättigheter åter kringskurits ofta i religionens namn.

2010-04 s 12
"För mycket av det goda?"
Kvalitet är lika viktigt som kvantitet i katastrofhjälp. Bara drygt en vecka efter jordskalvet i Haiti hade världen skänkt över en miljard dollar. Hjälporganisationerna kan inte använda så mycket pengar. Den franska Läkare utan gränser avbröt penninginsamlingen därför att den inte behövde mer pengar. Katastrofhjälpen styrs ofta inte av behovsanalyser utan i stor utsträckning av allmänhetens och mediernas intressen och av det faktum att det finns tillgång till så mycket pengar. Redan före jordbävningen fanns det i Haiti fler NGO per capita än någon annanstans i Latinamerika. Ibland var hjälpen efter tsunami-katastrofen värre än bara värdelös. Skänkta fiskebåtar var sjöodugliga. Mycket av återbyggnaden var fuskverk.

Hjälporganisationer, Samhälle
2013-43 s 4-7
"Berättelser från slaveriets frontlinje"
Slaveriet har inte upphört i världen. Förra fredagen var anti-slaveriets dag, en dag ägnad åt att höja medvetenheten om människor som är fångade i tvångsarbete, som i vår tid ofta klassas som slaveri. I samband med dagen har vi frågat aktivister runtom i världen och bett dem att ta fram exempel på kampanjer eller individer som har lyckats bekämpa mänskligt slaveri. The Guardian har beskrivit läget världen över.
- Nepals fackförbunds Landsorganisation säkrar säker omställning
- Orissa, tidigare Kalinga, är en fattig delstat i östra Indien med låg industrialiseringsgrad förs varje år 200 000 lågkasiga familjer till södra Indien där de får arbeta årt till låg lön vid ugnar som bränner tegelsten. Byborna i Orissa har börjat organisera sig för att motstå slavhandlare.
- I sydvästra London arbetar en utredningsgrupp inom Stop the Traffik 2011 särskilt med så kallade Massageinstitut.
- Frälsningsarmén räddar människohandlade barn i Malawi.
- Anti-Slavery International - ett skolprojekt i Niger
http://www.antislavery.org/english/english/niger_schools_appeal/slavery_in_niger.aspx

Ryssland, Hjälporganisationer
2014-38 s 4-6
" Bidragsgivare, håll er borta!"
Allt fler autokratiska regeringar stiftar lagar som förhindrar icke statliga organisationer som förespråkar liberal ekonomi, reguljära val och offentlig, pluralistisk debatt att ta emot bidrag från utlandet. Biståndsorganisationerna betraktas som främmande staters försök att påverka länderna inre angelägenheter.
Ett exempel är Ungerns premiärminister som vill förvandla landet till en så kallad "intolerant stat" där NGO - "(non-governmental organization)"ska ha statens tillstånd för att ta emot bidrag från utländska bidragsgivare.
Azerbajdzjan, Mexiko, Pakistan, Ryssland och Venezuela har alla stiftat lagar under de senaste två åren som påverkar oberoende organisationer som tar emot utländska pengar. Fler länder planerar att följa efter, bland andra Bangladesh, Egypten, Malaysia och Nigeria.
I Ryssland måste organisationer som tar emot utländska pengar registrera sig som "utländska agenter".

Hjälporganisationer, Sudan
2014-38 s 23-25
"De osynliga kriserna får ingen hjälp"
De två faktorerna som krävs för en framgångsrik insamling för Sydsudan lyser med sin frånvaro: allmänhetens (bidragsgivarnas) medvetenhet och en varaktig mediebevakning (att främst TV visar upp bilder på eländet.
Medierna har redan glömt Sydsudan och då upphör insamlingskampanjerna. Det är ingen idé att ens försöka. "Det är svårt att minnas något tidigare tillfälle när fler kriser konkurrerat om utrymmet i nyhetsrubrikerna," säger Helen Clark, chef för FNs utvecklingsprogram. Och detta var för tre månader sedan, innan ebola-krisen, innan Isis inmarsch genom Mellanöstern, innan nedskjutningen av MH17 och innan kriget bröt ut i Gaza.
Sällan har det funnits så många människor i olika hörn av världen som behöver hjälp av biståndsorganisationer. Syrien, Ukraina, Nigeria, Gaza, Centralafrikanska republiken och Sydsudan.
Men media orkar inte med att bevaka så många kriser samtidigt och då är det är ingen idé för biståndsorganisationerna att ens försöka. I efterdyningarna av Gaza och i förföljelsen av Iraks kristna genererar Sydsudan inga större rubriker längre.

Hjälporganisationer, Rwanda
2014-44 s 27-29
"Från en soptipp i Rwanda till Harvards skolsalar"
De bortglömda barnens stora potential.
Han var nio år gammal och föräldralös på grund av det etniska folkmordet i Rwanda. Bostaden var en utbränd bil på en rwandisk soptipp, där han rotade efter mat och kläder. Under dagarna tiggde han på gatan. Han hade inte tvättat sig på över ett år. När den amerikanska välgörenhetsarbetaren Clare Effiong besökte soptippen en söndag skingrades de andra barnen, och bara Justus Uwayesu stod kvar. "Jag vill gå i skolan", sa han. Och han fick sin önskan uppfylld.
Clare Effiong hade grundat "Esters Aid" i New York och beslöt år 2000 att koncentrera sina ansträngningar på att hjälpa Rwandas föräldralösa barn.