Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

IT   

96-28 s 26-27    Aktuell artikel.
"Det farliga nätet"
Psykologerna har fått en ny grupp patienter i personer som missbrukar Internet. Nu finns det också speciella behandlingshem och kurer som riktar sig speciellt till nätsurfare som inte vet när det är dags att stänga av datorn.
Internet Addiction Syndrom (IAS) är lika allvarligt som narkotikamissbruk.
(Artikeln anser lite ironiskt att det är ett nytt modepåfund från psykologernas sida i USA som är i behov av fler patienter).

96-35 s 25-26
"Pedofilens bästa vän är datorn"
Polisen har inte den nödvändiga tekniska utrustningen.

96-37 s 24
"Kina censurerar Internet"
All information måste passera vissa kontrollpunkter och där försvinner allt om dissidenter, rättigheter och grov sex.

96-43 s 26-27
"Ska det vara heltidsjobb att surfa?
I stället för att surfa efter information vilket innebär långa väntetider erbjuder nu ett företag, PointCast, gratisservice av nyheter mm som man själv kan välja.

97-03 s 24
"Internets dåliga rykte"
Internet är inte "beroendeframkallande" som oseriösa tidningsartiklar påstår. Tvärtom kommer Internet att bli ett outplånligt inslag i den moderna människans tillvaro...Det är framsteg".

97-05 s 12
"Den finska vinternatten lockar till besök i Cyberrymden"
Finland har mest mobiltelefoner, många är så moderna att de klarar epost och WWW. Finland har 6,2 % Inet-anslutna. Före Island med 4,2 %. De använder ofta elektroniska plånböcker. 60 % av invånarna har tillgång till Internet.

97-08 s 3-5
"Datorn är framtidens vapen"
Helt oblodiga krig? Datorerna är samhällets nya Akilleshäl. Datavirus och EMP kan slå ut all information. Blir det någon skillnad mellan krig och civilt sabotage?
(eller kanske snarare så att krigen försvinner med nationalstaterna. Det blir inga krig mer men kanske värre saker?)
USAs mål och uppgift nu är att bli totalt överlägsen på infokrigets område.

97-31 s 19-20
"Är Apple moget för komposten?"
Efter år av ständig nedgång behöver Apple nu en strategi - och en räddare i nöden.
I dag har Apple 4 % marknadsandelar i USA mot 11 % för 2 år sedan. Företaget har avvisat två försök till uppköp. Dess VD Amelio, fåfäng men ganska okunnig "doktor" har nu fått gå. Företaget har köpt tillbaka Stevee Jobs, en av Apples grundare, tillsammans med hans företag NeXT Sofrware. Nu kan Jobs kan bli den VD som räddar Apple men han vill inte, svårflörtad? Han blev utkastad av den nuvarande styrelsen en gång.

97-39 s 29
"Framtidens hemhjälp styrs med fjärrkontroll"
Hushållen kan redan kontrollera värme, belysning och hushållsapparater med hjälp av sina PC hemma i många amerikanska hem.

97-44 s 24-25
"Datorn översätter men experten finslipar"
Det är svårt men nu satsar framför allt japanerna hårt på detta.

98-22 s 26-27
"Succé eller fiasko?
Apple väljer än en gång att gå sin egen väg"
För 8 månader sedan tog Steven Job över Apple för andra gången. Det går något bättre nu men Apple har bara 4 % av den amerikanska marknaden, resten har Microsoft och Intel.

98-22 s 24-26
Yahoo! visar vägen ut på Nätet"
Silicon Valley-företaget Yahoo! leder ligan när det gäller att locka surfare ut på nätet. Men den stora dragkampen har knappt börjat och Yahoo! har många farliga rivaler.
Dessa är främst Excite, därefter Infoseek och Lycos. Alta Vista är en eftersläntare. Microsoft kommer nu med Start.

98-50 s 23-24
"Internet i kampen för frihet"
Ett ovärderligt redskap för politiskt motstånd och regeringar runt om i världen. De första var Zapistagereillan i Mexiko. Nätkrig kan utkämpas på Internet.

99-18/19 s 25-26
"Sanning och lögner i Cyberrymden"
Internet är ett eldorado för informationsjägare, men man ska inte tro på allt.
Den falska informationen kan delas in i fyra huvudkategorier:
Internationellt bedrägeri ovanligt
Illasinnade rykten vanligt
Slarvig rapportering mycket vanligt
Falsk information skrönor vanligt

99-21 s 20-22
"Finland äger framtiden"
Finländarna har känsla för mobilkommunikation och informationsteknologi och en stark önskan att förena dessa båda företeelser. Ungdomarna uppmanas att använda mobiltelefonen. De har fått gratis, kvalificerad utbildning ända upp på universitetsnivå. Hela befolkningen är tekniskt välutbildad. Engelska talas av alla och regeringen har utfärdat IT-körkort. Finland har också producerat "Linux", dvs Linus Torvalds.
Men den stora stjärnan på IT-himlen är naturligtvis Nokia.

99-31 s 21-23
"En gropig datorväg fram till år 2000"
Trots alla varningar och skrämselprognoser för datorerns reaktion på år 2000 verkar många av de europeiska länderna smått överraskade av problematiken de står inför. USA, Storbritannien och Holland anses vara de länder som kommit längst. Tyskland menade länge att problemet var en anglo-amerikansk hysteri men har nu börjat i ilfart.

99-21 s 23-27
"Storebror ser dig"
Den nya informationsteknologin erbjuder stora möjligheter - högre produktivitet, bättre brottsförebyggande åtgärder, bättre medicinsk vård, hisnande underhållning och välkommen bekvämlighet. Men det har sitt pris i form av intrång i privatlivet. Privatlivets helgd blir allt svårare att skydda.
Tekniken är integritetens fiende nummer 1med sin flod av information som kan leda till ett registreringshysteri. Ingen går säker längre, varje tangentryckning kan registreras av arbetsgivaren. Det finns en system kallat Echelon som kan plocka ut speciella ord ur epostmeddelanden.
EU har stiftat lagar som ska skydda privatpersonen. USA protesterar mot detta som de betraktar som handelshinder för information. Kanske man inte alls kan beskydda individen utan i stället hävda individens rätt att få del av all information särskilt den om honom själv. Detta hävdar David Birn i sin bok "Det transparenta samhället"!

99-34 s 22
"Linux utmanar Bill"
Red Hat, som bl a säljer Linus Thorvalds operativsystem Linux, värderas av börsen till 5 miljarder dollar, trots att omsättningen är 11 miljoner! Ett hot mot datajätten Microsoft!
(Detta är mycket tveksamt. Gates har varit på efterkälken tidigare som med Internet t ex. Idag är det Netscape som måste byta namn)

99-35 s 25-27
"Nyheter som sprids som ljusets hastighet"
Digitala tidningar får de mäktiga att bäva och nyheterna på Nätet sätter börskurserna i rörelse. Online-journalistiken är på frammarsch och den kommer att förändra medielandskapet. Orkar dagstidningarna hålla stånd mot Internet?

99-41 s 24
"Hur man kringgår regler och bygger broar"
Internet har visat sig vara en välsignelse för två vitt skilda grupper i Mellanöstern, två grupper med inskränkta fri- och rättigheter; de saudiska kvinnorna och de palestinska flyktingarna. De förstnämnda har tillåtits starta egna företag oftast i modebranschen. Informationen har de fått via Internet. De palestinska flyktingarna kan kommunicera utan mellanhänder. De kan använda hemsidor för att sprida information om sin historia.

99-46 s 23-25
"Ett noll till staten i matchen mot Bill Gates"
En domare i USA slår fast att Microsoft, Bill Gates imperium" är en monopolistisk jätte vars taktik skadar konkurrensen och konsumenterna. Vad händer nu? (Denna otroligt snabba utveckling vad gäller datoranvändning och Internet har man svårt att ta som exempel på att konsumenterna skadats. Eller hade datorerna och programmen varit enklare utan Microsoft? Det måste vara svårt att bevisa det? Snarare har väl Bill Gates verksamhet varit gynnsam för vanligt folk!)

2000-4 s 26-27
"En ny musikjätte ser dagens ljus"
Time Warner tar kontroll över EMIs musikverksamhet och slår samman den med Warner Music. Det sammanslagna företaget blir därmed världens största skivbolag. Affären, som offentliggjordes i början av förra veckan, gör också att antalet dominerande företag på skivmarknaden krymper från fem till fyra.
Några veckor innan köptes Time Warner upp av America Online.

2000-5 s 25-27
"Kina skärper Internetreglerna"
Peking har infört hemliga kontrollanter som ska övervaka aktiviteterna på Internet"
Det hårdaste slaget hittills i världen mot den fria användningen av cyberrymden har nu drabbat Kinas 9 miljoner Internetanvändare. Kinas rädsla är stor för internetkulturens utbredning i Kina. (men vad är de rädda för? Är det att landet ska få samma stora välstånd som USA? Nej, man vill heller att folket ska leva på en låg både materiell och andlig nivå bara de få i toppen får behålla sina privilegier och får bestämma över vad andra ska få göra!!).

2000-5 s 26
"Förtrycket breder ut sig"
I många av Asiens länder finns mer eller mindre förbud mot eller stränga regler för hur invånarna får använda sig av Internet. I Burma måste man ha officiellt tillstånd. Cyberterror träffar avvikande budskap i Indonesien. Den malaysianska polisen läser all epost etc. (Är detta exempel på de s k asiatiska värderingarna?)

2000-6 s 25
"Internet är lösningen.. eller fördärvet?
Den nya digitala klyftan växer. I södra Asien där 23 % av världens människor bor finns < 1 % av världens internetanvändare. I Afrika finns det sju internetanvändare per miljon invånare. 40 % av befolkningen i uländerna har aldrig använt telefon. I Afghanistan finns <1 telefonabonnemang per 1000 invånare. Clintons förslag är att koppla upp alla skolor i Afrika och Asien till Nätet.

2000-9 s 26-27
"Internet skapar en värld av enslingar… eller inte?!
I en ny forskarrapport påstås det, bland mycket annat, att företagsledare älskar Internet och att detta är skadligt för relationerna människor emellan.
Folk stannar längre på jobbet (en del uträttar privata saker där) och tar också jobb med sig hem.

2000-9 s 26
"Internetkontakt ledde till dödspakt"
En österrikisk kvinna och en norsk man hoppade utför ett 600 m högt stup i Norge.

2000-13 s 23
"e-krim.com kostar USA miljardtals dollar varje år"
Datorstölder, intrång på hemsidor och spridning av datorvirus kostar det amerikanska samhället stora pengar. I takt med att Internetanvändningen breder ut sig ökar även alla former av brott som har med datorer att göra. Hittills är det 16-åriga hackers som bryter sig in i datorsystemen för arr visa sin duktighet men det är bara en tidsfråga innan med professionella brottslingar upptäcker möjligheterna att utöva utpressning på den växande internatmarknaden. Många nya internatföretag är speciellt sårbara eftersom de prioriterar att snabbt tillmötesgå kundernas önskemål framför att satsa på säkerheten.

2000-14 s 10
"Microsoft har använt rovdjurstaktik"
En federal domare har funnit att Microsoft har använt olagliga metoder för att bevara sitt monopol på mjukvarumarknaden. De har brutit mot USAs 100-åriga antitrustlagar på tre punkter.

2000-15 s 18-21
"Den gamla ekonomin tjänar mest på den nya ekonomin"
Det kan hända att Internet har övervärderats av marknaderna, men faktum är att det gör företagen effektivare, Internets effekt på den ekonomiska tillväxten är inte lika uppenbar, men den kan vara minst lika dramatisk.
Internet gör det möjligt att skapa ett perfekt konkurrenssamhälle. Den gör ekonomi genomskinlig och utsatt, den "nakna ekonomin". Det är lättare för konsumenten att jämföra priser. Den eliminerar mellanhänderna, reducerar transaktionskostnaderna och river hinder för inträde på marknaden. Den reducerar också företagens optimala storlek.
Det stora blir handel mellan företag, B2B, business to business.
Luften kommer att gå ur Internetbubblan, dvs de som har köpt IT-aktier för stora pengar kommer att förlora stort, men detta gynnar bara andra företag och tekniska revolutioner gynnar alltid konsumenterna på lång sikt genom att priserna sjunker och därmed höjd reallön.

2000-15 s 21-22
"Bill har alltid rätt"
Många insiders ger Bill Gates skulden för att Microsoft misslyckades med att nå en förlikning i striden mot staten. Han ville till varje pris bestrida alla anklagelser. Han är stridslysten, övertygad om att han och Microsoft har rätt.

2000-15 s 22-23
"Netscape går till motanfall"
Netscape som tidigare var ledare på webläsaremarknaden har lanserat sin Netscape 6. Idag ägs Netscape av AOL.

2000-20 s 26-27
"Kaos 2000"
Hundratals prominenta personer från hela världen plus ca 450000 besökare varje dag gör Expo 2000 i Hannover till ett av de största säkerhetsproblemen i Tysklands historia"

2000-23 s 19-21
"Myten om den nya ekonomins snabba pengar"
Framför allt megamyten om att nya regler gäller är farlig. De gamla reglerna gäller fortfarande. Huvudregeln även on-line är god service som alltid. Visserligen är det potentiella kundkretsen enorm men det är också antalet konkurrenter.

2000-23 s 20-21
"Internet oroar Kinas kommunister"
Partiet slits mellan ambitionen att stödja den tekniska utvecklingen och att kontrollera den. Men internetvågan verkar omöjlig att stoppa.

2000-25 s 14
"Duellen mellan Microsoft och staten fortsätter"
Domare Jackson har dömt till en delning av Microsoft. Men vapen vila mellan företaget och staten är det inte fråga om. Nu tvistar de om vilken nästa instans ska vara. Staten vill gå direkt till högsta domstolen. Microsoft vill gå till Columbias appellationsdomstol där företaget tidigare vunnit ett mål.

2000-27 s 26-27
"Det finns en digital klyfta också"
E-handelns snabba utveckling medför inga fördelar för 80 % av världens befolkning eftersom de inte har kreditkort.
Det digitala gapet beror både på tillgång till datorer och Internet och på kunskap om datorer.
Bäst kan du dra fördelar av den digitala världen om du:
är man, är ung, är läskunnig, bor i en stad, kan engelska.
En ung man som kan engelska och bor i Stockholm har större chans än en gammal kvinna, boende på landsbygden i Irak och bara kan tala arabiska (eller ännu värre något lokalt språk)
Den klyftan överbryggar man inte bara genom att dela ut datorer.

2000-34 s 21-22
"Det nya mediet har många svaga sidor"
Medieindustrin har de senaste tre åren investerat mycket pengar och stora förhoppningar i Internet. Pengarna har inte givit förväntad utdelning och förhoppningarna har kommit på skam.
Orsakerna är:
1. Leveranser, bredbandsinstallationen har gått långsammare än väntat
2. Osäkerhet om efterfrågan
3. Svårt att ta betalt. Dels rent tekniskt och dels att så mycket finns gratis
4. Reklamintäkterna snarare minskar än ökar
Men man ska aldrig glömma att Internet startade som någonting som aldrig var avsett att bli kommersiellt. Så länge som det är de mer intellektuella och teknikintresserade som tar del av Internet så kommer de kommersiella erbjudandena att få det svårt. Ofta motarbetas öppet sådana försök. Vi vill ha upp tidlösa saker (mina 50-tals deckare) eller andra saker för egen tillfredsställelse. Det som många är beredda att betala för är pornografi och sex. Det är väl den "branschen" som ändå ger de pengar som gör det möjligt för Internet att utvecklas tekniskt. Ett tack till alla "snuskhumrar" på Nätet som betalar!

2000-34 s 25
"Företagsfusioner ger varierande resultat"
Sammanslagningen av två av Silicon Valleys mest framgångsrika mjukvaruföretag, Phone.com och Software.com kan ses som ett försök att starta ett nytt Microsoft. Phones grundare, Rossman, var den som uppfann WAP (wireless application protocol).

2000-38 s 25
"Dot.com.kärlek"
Påhittigheten är enorm i den nya ekonomin. I Argentina finns ett internetföretag som hjälper kärlekskranka att vara otrogna. Företaget ordnar säkra alibi både för kvinnor och män som inte vill att deras partners ska veta vad de har för sig.

2000-43 s 23-25
"Riskkapitalisterna har upptäckt Indien"
Nasdaqbörsen är skakig, men det är ingenting att oroa sig för: Indiens IT-industri går nämligen på högvarv, och det är där riskkapitalisterna placerar sina pengar nu. En orsak till detta är att den indiska IT-industrin tidigare hämmats av höga skatter och regleringar.
Indien står där USA stod 1980 och Israel 1990. Indien har under lång tid haft ett överskott av programmerare och ingenjörer. Landet utexaminerar 115 000 civilingenjörer varje år.

2000-43 s 26-27
"Nomadlivet har en renässans"
En ny typ av nomader har sett dagens ljus. De är varken luffare eller övervintrade flower-power-bohemer utan tekniknomader, som med hjälp av modern teknik bor, arbetar och lever globalt. Deras identitet är inte längre knuten till en plats. Det handlar om en ekonomisk elit med framgångsrika jobb. När allt annat är ostrukturerat blir personliga ritualer viktiga, som att regelbundet motioner eller ta hand om tvätten.

2000-44 25-27
"Det blir svårare att använda Internet i skumma syften"
En grupp dataexperter har utforskat och kartlagt Internets mörka sidor, vilket anses vara det första stora steget i försöken att komma tillrätta med den nya ekonomins kriminella avarter. Skotska programmerare har utvecklat program som kan ta fram de "mörka sidorna". Ett 40-tal kategorier av oönskade aktiviteter på Nätet, inklusive pornografi, bedrägeri, anarki, virusspridning, våldsagitation, cyberterrorism och hacking.

2001-06 s 18
"Intrång gav riklig skörd"
Hackare har fått tag i hemliga uppgifter om massor av kända, inflytelserika personer. De har lyckats komma över privata telefonnummer, kreditkortsnummer m m till 27000 personer, bland dem Bill Gates, Bill Clinton och Yassir Arafat. Det handlar om anonyma antiglobaliseringsaktivister som tagit sig in i Världsekonomiskt forums dataregister.

2001-12 s 25-27
"Välkommen till World Wide Web, ID-kortet tack!"
Inte ens den virtuella världen blir gränslös. Vi har vant oss vid att informationen på Internet inte hämmas av nationella gränser och bestämmelser, men detta kan komma att ändras. Ny mjukvara gör det möjligt att blockera vissa hemsidor för surfare. Den nya sortens mjukvara installeras normalt på en hemsidas server. Den noterar när en surfare kommer till sidan och analyserar besökarens anknytning. IP-adressen avslöjar för det mesta dock bara vilket internetserviceföretag det handlar om och inte individen bakom datorn. Personer som använder sig av satellitbaserad internettjänst är anonyma, liksom de som använder anonymiseringsprogram som t ex Anonymizer.

2001-14 s 24-27
"Silicon Valley deppar"
Internetboomen är slut, börskurserna faller och faller och faller. I Silicon Valley, den nya ekonomins vagga. är stämningen dyster. Hundratals nya företag är konkursfärdiga, och många tidigare högt avlönade medarbetare hamnar på gatan.
Den förmodligen snabbaste nedgången i näringslivets historia började för ett år sedan. I mars i fjol låg Nasdaqbörsen på magiska 5000 punkter. Idag på 1929, minus 62 %. Yahoo, Amazon, Ebay och AOL, den nya ekonomins sprintrar har tappat farten. Det började så bra 1995 med den legendariska börsintroduktionen av Marc Andreessens och Jim Clarks Netscape. "Internet är den största revolutionen i världshistorien". Många av den nya ekonomins påhejare förstår inte riktigt vad som hänt. Men varken den nya ekonomin eller entreprenörerna är döda. "Den nya ekonomin är en våldsam kulturell och institutionell förändring från industriåldern till informationsåldern".

2001-14 s 25
"Dot.krash"
San Francisco känner av avmattning och börsnedgång"
Festen är slut som en hopsjunken sufflé. Det råder en ängslig och bekymrad stämning i staden som bara för ett halvår sedan verkade vara internetuniversums brusande medelpunkt.

2001-26 s 25-26
"Ingen trängsel på den elektroniska motorvägen"
Den stora satsningen på optisk fiberteknik verkar vara förhastad. Bara ca 5 % av den fiber som har grävts ner är "tänd". Det krävs mer pengar för att tända den än för att gräva ner den. Försäljningen av telefonutrustning minskar drastiskt. I Europa är man rädd att det ska bli de enorma summor som telekomföretagen betalade för att förvärva licenser för att tillhandahålla avancerade tjänster som knäcker dem och även de finansiella företag som lånat dem pengar till detta.

2001-27 s 26-27
"Mänsklig intelligens ställs mot artificiell"
Kreativitet mot räkneövningar - utgången är ytterst oviss. Den dåvarande världsmästaren i schack Kasparov förlorade mot en dator 1997. Kan världens nuvarande titelinnehavare Kramnik visa att människan förmår än "den elektroniska slaven"? Den nyaste typen av superhjärna lär sig av varje parti den spelar. Kampen ska gå i Bahrain, omfatta 8 partier och har en prissumma på en miljon dollar.

2001-51 s 17-18
"Trettio år med e-post"
Minnen från ett segertåg genom världen. För 30 år sedan skrev forskaren Ray Tomlinson ett relativt enkelt program som gjorde det möjligt för elektroniska meddelanden att färdas från en dator till en annan. Detta förändrade människors sätt att kommunicera. Han hittade också på tecknet "@" för att skilja mellan personens adress och hans dators.

2002-13 s 24
"Google är snabbast på nätet"
Sökmotorn Google har på bara några år blivit den både snabbaste och mest populära av alla. Företaget behandlar 70 miljoner förfrågningar varje dag. Google har ett smartare sätt att söka än andra sökmotorer. Nu förbereder sig Google på att komma åt också Internets "mörka sidor".

2002-30 s 20-21
"Försäljningen av stulna kreditkortsnummer blomstrar på Internet"
Tiotusentals stulna keditkortsnummer erbjuds framgångsrikt till försäljning varje vecka på Internet. Handelsplatserna arbetar till stor del från forna Sovjetunionen. Köparna använder korten i olika slags bedrägerier, bl a för att göra inköp över Internet och för att ta ut pengar från konton.

2002-49 s 26-27
"Vad är det världen vill veta?"
Sökmotorn Googles data speglar trender och händelser och avslöjar att alla jordens folk egentligen är ganska lika. Google har förmåga att förutspå trender innan dessa har uppmärksammats av andra medier.

2003-28 s 26
"Allt fler träffas via Nätet"
Online-dating, som förr betraktades som en tillflykt för socialt handikappade och som ett skumt sätt att träffa andra, håller snabbt på att bli något naturligt för ensamstående i alla åldrar och med skiftande bakgrund och intressen. Kända och seriösa webbplatser är www.kiss.com, www.match.com, www.nerve.com och www.boston.com.

2003-39 s 26-27
"koket@kylskapet.se"
En gammal dröm håller på att gå i uppfyllelse, men frågan är om detta nyttjar någon. Företaget LG i Sydkorea erbjuder nu det första internetuppkopplade kylskåpet på marknaden. Priset är 8000 euro. Kylskåpet är tänkt att bli kärnan i ett komplett hushållsnätverk med mikrovågsugn, tvättmaskin och klimatanläggning inkopplat.
Finns det verkligen ett behov av köksmaskiner med internetanslutning?

2003-47 s 25-26
"Google är på väg till börsen"
Google är inte bara en sökmotor utan ett kulturfenomen. Googles egen hemsida är inte bara den mest populära på Nätet, utan den förser även andra sökmotorer med information. Google har ett eget system för att tjäna pengar genom att placera små, ej störande men mycket relevanta textannonser vid sidan av sökresultaten. Nästa steg är att flytta annonserna från sökmotorns resultatsidor till andra Internet sidor. Dessa sidors ägare vill gärna låta Google söka igenom deras sidor och placera relevanta textannonser i högermarginalen. När en besökare klickar på en av dessa delas intäkten mellan webbmastern och Google. Den här sortens "kontextuell reklam" gör många hemsidor självfinansierade.

2004-09 s 26-27
"Onlinekrig mellan Yahoo och Google"
Google och Yahoo rusar sina sökmotorer inför den hårda konkurrens som står för dörren när dessa f d samarbetspartners går skilda vägar. Googles utvidgade sökmotor täcker nu 4,26 miljarder hemsidor. Yahoo har använt 2 miljarder dollar på att köpa Inktomi och Overture Services för att få tillgång till en teknik som gör det möjligt att bli fristående från Google. Microsoft vill nu också vara med i leken och utvecklar egna sökverktyg.

2004-15 s 26-27
"Microsoft klarar sig ändå"
EUs utslag mot Microsoft är möjligen pinsamt för Microsoft, men inte mer. EUs konkurrenskommissionär Mario Monti kräver att Microsoft eliminerar eller "löser upp" sin Media Player från Windows. Dessutom att Microsoft ska avslöja tillräckligt mycket i Windows källkod så att konkurrenter som Sun Microsystems kan tillverka mjukvara till servrar som passar operativsystemen. Den enda som troligen blir följden av detta att bilden av Monti som en kraftfull global regulator kommer att försvagas.

2004-20 s 26
"Allt går att sälja"
Mobiloperatörernas vinster ökar i takt med att kläderna faller av. Operatörerna har satsat miljarder euro i 3G-nätverken. Ett sätt att få tillbaka pengarna är att erbjuda betaltjänster med sex - bilder och filmer. Men frågan är hur man satsar på ekivoka telefontjänster och samtidigt blir en anständig företagsmedborgare?

2004-21 s 25-26
"Microsoft putsar sin image"
Samtidigt som Microsoft förbereder sitt svar till EUs antitrustreglerare anstränger sig företaget för att framstå som varje kunds bästa vän och inte den hänsynslösa monopolist som Bryssel beskriver. EU-kommissionen har krävt att Microsoft presenterar en variant av Windows XP som inte innehåller Media Player. Microsoft måste också avvärja den ökande konkurrensen från mjukvara som Linux.

2004-39 s 25-26
"estland gör skäl för sitt namn"
För 14 år sedan kunde "e" i Estland betyda efterblivet och fortfarande kan man se rester från landets sovjetiska förflutna i kommunistinspirerade hyreshus och en och annan gammal rysk bil. Men nu finns det e-bank, e-handel och e-regering. Regeringsmötena är korta och nästan helt papperslösa, varje minister har dagordningen på en skärm. Man kan betala varor och parkering via mobiltelefonen. Internetanslutning är gratis.

2004-39 s 26-27
"Indien introducerar mobilt Internet"
Man transporterar datorn på passagerarplatsen på en cykelrikscha. Datorn är kopplad till Internet via antenner som finns längs en 8 mil lång korridor. Via Internet kan byborna bl a få kontakt med sin läkare i huvudstaden i delstaten Uttar Pradesh.

2004-39 s 27
"Orkar Internet med sin egen succé?"
Nyheten som Internetanvändare inte vill höra är att WWW riskerar att bryta samman. Gelsinger, chefstekniker på Intel, menar att Internets infrastruktur som bygger på en 30 år gammal modell, som inte längre är säker p g a dagens intensiva trafik. Det finns därför planer på ett nytt nätverk som täcker över och förstärker det existerande. Det nya nätverket kommer att inkludera ett filtersystem som oskadliggör virus innan de attackerar datorer.

2006-48 s 24-27
"Revolution i cyberrymden"
Det växande antalet dagböcker eller så kallade bloggar på Internet är en stor utmaning för auktoritära stater som Kina, Iran och Egypten. Bloggarna, som sprids i tusental per sekund, kastar nämligen ljus på nedtystade händelser och annat som auktoritära regimer vill hålla borta från den offentliga debatten.

2007-31 s 22-23
"Afrika kämpar för att komma ut på nätet"
Mindre än fyra procent av Afrikas befolkning är uppkopplad till webben. De flesta av dessa finns i nordafrikanska länder och i Sydafrika. Bristen på infrastruktur är det största problemet. Inbördeskrig förstör nätverken och den politiska instabiliteten avskräcker företag att installera nya system.
Den amerikanske affärsmannen Greg Wyler presenterade 2003 ett förslag för Rwandas president Paul Kagame binda ihop Rwanda med fiberoptiska kablar och koppla skolor, institutioner och hem till en billig och snabb Internetservice. Efter när fyra år har de utlovade åtgärderna misslyckats menar rwandiska tjänstemän. Resultatet kan ses som en symbol för vad som kan hända när goda intentioner möter teknisk, politisk och affärsmässig verklighet i Afrika. Mindre än en % är uppkopplade i Rwanda idag. Orsaken är att det finns få datorer och att elkraften är svag eller saknas. Ändå vill vetenskapsministern satsa på att Rwanda blir ett kunskapsbaserat samhälle eftersom landet varken har naturtillgångar eller hamnar.

2007-32 s 11
"21 afrikanska länder kopplas upp"
Styrelsen i Världsbankens privata gren har godkänt en investering på 32,5 miljoner dollar till en fiberoptisk undervattenskabel som ska ge 21 länder från Sydafrika i söder till Somalia och Djibouti i norr Internetuppkoppling. Projektet beräknas vara klart under 2009. Ytterligare 13 angränsande länder kommer att kopplas upp.

2008-31 s 13
"Kina har fler Internetanvändare än USA"
Kina hävdar att antalet Internetanvändare nu uppgår till cirka 253 miljoner vilket gör att landet nu gått förbi USA som landets största Internetmarknad. Uppgången har  varit stor under de senaste åren främst bland tonåringarna. Bara i fjol ökade antalet med 50 %. Potentialen är enorm innan man når den sjuttioprocentiga internetanvändning som finns i USA, Japan och Sydkorea. Att det politiska innehållet på hemsidor i Kina är starkt censurerat och att utländska sajter verksamma i Kina inskränkts tycks inte bekymra dessa ungdomar som främst uppehåller sig på andra webbsajter. On-line spel, bloggar och sociala nätverks- och underhållningssajter är extremt populära (bild). Den mest populära bloggaren är skådespelerskan Xu Jinglei (bild). Detta blir en verklig utmaning för de amerikanska Internetjättarna som Google, Yahoo och Ebay.
Originalartikel i NY Times eller läs den här, översatt i Tempus nr 31 s. 13.
Populära sajter är Internetportalerna Sina och Tencent, ehandelssajten Alibaba.com och sökmotorn Baidu (där jag får tre träffar på tomelius).
Läs också Mats Larssons Kinabloggen.

2009-10 s 30-31
"Internet i diplomatins tjänst"
Regeringen i Washington tänker använda internet för att omvända skeptiker och fiender. Problemet är bara att Washington inte kom på idén först. Många tyranner är redan ute på nätet. Teheran, Beijing och Moskva finns redan på Internet och de senaste månaderna har de intensifierat arbetet med att manipulera sina hemmaopinioner. Kanske internet snarare gör arbetet svårare för regeringen i Washington än tvärtom.

2009-18 s 30-31
"Dimman i cyberrymden är tjockare än i Lützen"
Natos militära strateger granskar hotet från cyberrymden. Nato har just börjat inse att internet är ett slagfält och att det behövs en militär strategi. Förra året etablerade en grupp Natoländer ett slags intern cybersäkerhetsgrupp som har sitt säte i en före detta regeringsbyggnad i Estlands huvudstad Tallin. Den ska analysera hot och tackla frågor som : Vad kvalificerar sig som en cyberattack mot ett Natoland och förpliktigar övriga Natoländer att rusa till landets försvar? Valet av Estland beror på att landet 2007 invaderades av en våg av cyberattacker i form av ett otäckt vapen som kallas "distributed denial of service", eller DDOS.

Internet, Handel
2010-14 s 26-27
"Google förlorade kampen mot censuren i Kina"
Den 36-årige Sergey Brin, en av Googles grundare, intervjuas om kampen för ett öppet Internet i Kina. När han var sex år emigrerade han med sin familj från Sovjetunionen. Att komma från ett totalitärt land där hans familj har trakasserats påverkar hans perspektiv. Googles huvudkonkurrent i Kina har alltid varit den kinesiska sökmotorn Baidu aldrig Microsofts Bing som har en mycket ringa marknadsandel.

2010-18 s 28-29
"Internet är bra för demokratin"
Revolterna i Ukraina, Kirgisien, Libanon, Burma, Xinjiang och Iran hade inte varit möjliga utan Internet. Obama har gjort friheten på Internet till ett viktigt inslag i utrikespolitiken i ett anförande i fjol i Beijing betonade han att "tillgången till information" är "en universell rättighet". Ett växande antal cyberskeptiker, bland dem Evgeny Morozov, menar tvärtom att Internet kan stärka diktaturer. Autokraterna har lärt sig att bearbeta information på nätet, till exempel Facebookprofiler för att få information. Den som har makten har alltid triumfkortet menar han och tar som exempel hur regimen i Burma helt enkelt stängde ner landets två internetleverantörer då demonstranterna 2007 lade ut bevis på internet på juntans brutalitet.

2012-34 s 19-20
"Internet är för Islam vad boken var för kristendomen"
Smarta telefoner har satts in i kampen för att hjälpa muslimer att hålla rätt på Ramadans olika tider runt om i världen. Muslimer har omfamnat Internet och smarta telefoner precis som resten av världen har gjort - och i vissa fall i ännu högre grad.
Teknologin förändrar själva Islam genom att skapa en virtuell version av ummah, den muslimska nation som Islams anhängare anser sig vara en del av. Unga muslimer använder teknologin för att distansera sig från äldre, traditionelle beteenden samtidigt som de ifrågasätter västs seder och bruk.
En Facebook för muslimer, Salamworld, är på väg. Den ska ta bort naket och svordomar.
Det finns appar med texter och ljud av Koranen på andra språk än arabiska och en annan med en manual hur man ska bedja. Nu kan lekmän se de heliga texterna och läsa andra tolkningar av dem och behöver inte lita på sina lokala predikanter, vars inflytande kommer att begränsas. Lekmän får möjlighet att kritisera det religiösa etablissemanget. Internets påverkan är särskilt stor för muslimska kvinnor. Internet har en tendens att förstärka tolerans och öppenhet.

Kina, Internet
2013-15 s 20-22
"När Internet är en stor bur"
För tretton år sedan trodde man att den enormt ökade tillgången till information och förmågan att enkelt kommunicera med likasinnade människor över hela världen skulle utrusta nätanvändarna med möjligheten att förtunna statens makt och agera som en kraft för demokratisering.
Dessa förväntningar har emellertid kommit på skam. Det kinesiska auktoritära styret har inte bara överlevt Internet, staten har dessutom visat sig vara skickliga på att få teknologin att tjäna dess egna syften. Nätet har gjort det möjligt att utöva större kontroll och står som exempel för andra förtryckarregimer.
Kina har placerat ut en armé av cyberpoliser, programutvecklare, webkontrollanter och betalda propagandister online. De bevakar, filtrerar, censurerar och leder de kinesiska nätanvändarna.
Kinas privata online-företag, många av dem klonade från västerländska företag, har tillåtits blomstra så länge de inte avviker från partilinjen.

2013-15 s 23
"Kinas modell sprider sig"
Allt fler länder vill ha ett Internet som de kallar sitt eget, avstängt från så mycket eller litet som det passar dem. De påstår att västliga regeringar också censurerar nätet och stänger ner anstötliga webbsajter och att de däörför borde låta andra göra likadant. Vid FNs konferens om telekommunikationer i Dubai i december insisterade Ryssland, Kina och 87 andra länder på att alla länder bör erkänna att var och en har suverän rätt att koppla upp sig till Internet på sitt eget sätt.

Ekonomi, Internet
2014-15 s 24
"Bitcoins - börsbubbla eller Megatrend"
Kursen på den digitala parallellvalutan "bitcoin" har på ett år stigit med nära 2600 procent. Entusiasterna räknar med ytterligare kursvinster. Skeptiker talar om manipulation.
Bitcoin är en privat emitterad virtuell valuta som kan skapas rent matematiskt och som går att växla i ett nätverk av tusentals elekroniska apparater. Pengarna existerar enbart i virtuell form och anses omöjliga att förfalska. Nu har den börjat användas som betalning för it-tjänster och även för inköp av narkotika.

Kenya, Teknik
2013-15 s 26-27
"Wanjiku sköter sina kor via sms"
I generationer har uppfödningen av kor på Kenyas högland varit beroende av kunskaper och erfarenheter som ärvts från föräldrar till barn. Men Mercy Wanjiku är inte som andra bönder. Hennes viktigaste redskap är en app till mobiltelefonen som kallas iCow.
Tjänsten informerar henne om när hennes kor är dräktiga, vilket foder som är bäst för mjölkproduktionen och vad det rimliga marknadspriset är för tillfället. När hon nyligen behövde en veterinär anlitade hon tjänstens omfattande databas.

2013-22 s 20-21
"Internet och personlig integritet kan bli dödlig frestelse"
För unga människor av muslimsk härkomst kan Internet te sig antigen som en dödlig frestelse eller en frisk fläkt. Sekulära åsikter och tanken på att staten bör vara religiöst obunden är särskilt riskfyllt. I värsta fall kan det för frustrerade ungdomar med för mycket ledig tid bli ett fönster mot en värld av extremism, där all mildrande påverkan från världen utanför (föräldrar, lärare, imamer) kastas överbord.
En bristande IT-säkerhet kan också underlätta för auktoritära regimer att hitta jaga oppositionella. Många behöver hjälp med råd om hur man behåller sina "farliga" funderingar privata.

USA, IT
2013-23 s 16-17
"Välståndet i Silicon Valley har skapat en högre klass"
San Francisco är en smutsig stad med sönderfallande vägnät och ett föga imponerande utbildningssystem. Men det finns en del av staden där allting fungerar mycket bättre, dt är i Silicon Valley där Apple, Facebook Google med flera företag har sin hemvist. Den tekniska eliten som jobbar där är starkt privilegierad med bland annat gratis transporter mellan hem och arbete i vita, luftkonditionerade bussar. Den nya klassen kallas "techies" och många retar sig på dem. Men subventionera är nödvändiga menar de för att skapa det flöde av optimal koncentration som krävs för mjukvaruprogrammering.

2013-26 s 26-27
"Oro för terrorister som undervisar om islam på Internet"
Mian Shahzib undervisar dagligen brittiska barn om islam från Pakistan via Internet. Han är medlem i en förbjuden terrororganisation Jamaat-ud-Dawa.
Att läsa Koranen via Internet är en växande affärsidé. Många företag och enskilda ger sig in i den nya branschen. Detta skapar fruktan i många icke muslimska länder för att barn till invandrade pakistanier kan radikaliseras och uppmanas till terrorverksamhet.

IT, Zimbabwe
2013-27 s 27
"Facebook-gestalt"
Baba Jukwas är en anonym varelse på Facebook. Han har lockat 185 000 likes till sina Mugabe kritiska sidor under de senaste tre månaderna. Varje dag skämmer denne bloggare ut namngivna politiker som beskylls för korruption och brutalitet.
Zimbabwe närmar sig ett val. Först fick president Mugabe detta fastställt till den 31 juli, nu vill han skjuta på det till den 14 augusti. Tidtabellen tillåter sex veckor mellan den första ronden och den andra.

IT, Holland
2013-27 s 30
"En Ipad till varje elev"
Apple's grundare Steve Jobs hade en vision om att varje elev skulle ha en bärbar dator som skulle ersätta alla papper och böcker som släpades runt i skolväskor. Men han hann dö i cancer innan visionen realiserades.
I höst startar elva skolor där barn i åldrarna 4 till 12 år alla får en Ipad som ersätter allt annat skolmaterial. Till och med den svarta tavlan. Frågan är hur länge skolsalen verkligen behövs.

Kuba, Internet
2013-31 s 28-29
"Skyhöga priser håller kubanerna borta från Nätet"
Den 4 juni öppnade Etecsa, statens telekomföretag 118 internetsalonger runtom i Kuba. Men det kostar en veckolön för en statlig arbetare att koppla upp sig en timme! Kubas begränsade tillgång till Internet är en källa till gnagande missnöje bland kubanerna. Miljontals kubaner har aldrig varit online.
Antalet bredbandsprenumerationer på Kuba är 1 på 2500 invånare, lägre än på Haiti och i Sudan.

Afrika, Teknik
2013-33 s 27
"Afrika vill inte bli Europas digitala soptipp"
Afrikanska länder kräver åtgärder för att stoppa importen från Europa av elektroniskt avfall, inklusive gamla datorer och mobiltelefoner. De stränga europeiska miljölagarna gör att det blir billigare att exportera begagnade varor än att göra sig av med dem på hemmaplan.
De afrikanska stater som har antagit Bamako-konventionen - den internationella konventionen rörande export av farligt avfall till Afrika - möttes i Malis huvudstad under juni. Det var första gången sedan den internationella överenskommelsen skrevs 1991.
I veckan offentliggjorde dessa stater ett dokument som efterlyser enhetliga åtgärder för att få slut på importen av e-avfall, det vill säga kasserade elektronikvaror. Man efterfrågar också att avtalet faktiskt följs samt hårdare nationell lagstiftning.
Ofta innehåller avfallet farliga komponenter. I vissa fall fraktas varorna som donationer för återanvändning, trots att de inte längre går att använda.
I fjol vidtog även EU åtgärder för att skärpa exportlagarna och förhindra dumpning av elektroniska varor i Afrika.

IT, Handel, Bangladesh
2013-34 s 24-25
"De är anställda för att ge tummen upp!"
Brittiska programmet Dispatches på Chanel 4 avslöjade nyligen vad som kallas "klickfarmer" och att dess omfattning riskera att förstöra förtroendet för vad som såg ut att vara en objektiv mätare. Klickfarmer kan skapa en falsk popularitet för nya varumärken.
I Dhaka i Bangladesh finns ett antal lågavlönade arbetare som har som jobb att lägga upp falska konton på Facebook, YouTube och Twitter och använda dessa för att klicka på "Gilla knappen" på företags Facebooks sidor, ordna "följare" på Twitter och så vidare. De kan skapa 1000 gillanden eller följa 1000 människor på Twitter för att tjäna 6-7 kronor på en dags arbete. Detta missleder både konsumenten och strider mot lagar om konsumentskydd.

Handel, IT
2013-35 s 10-11
"Falska annonser skapar problem på sociala nätverk"
Under senaste kvartalet ökade antalet digitala annonser på Facebook med 61 % vilket fick företagets aktie att stiga med 31 % på en dag. Allt fler företag vänder sig till sociala nätverk för marknadsföring. Problemet är att annonser som företag betalar för också kan hamna på webbsidor med mycket obskyrt innehåll som våldtäkter och övergrepp på kvinnor, företeelser som dessa företag absolut inte vill bli kombinerade med. Flera företag bojkottar nu Facebook i väntan på striktare regler.

Etiopien, IT
2013-36 s 27
"Telekom i Etiopien"
Regeringen bygger ut nätet men stärker sin kontroll. Etiopien har Afrikas sista stora telekommonopol. Frånvaron av konkurrens har gjort att landet med 85 miljoner invånare släpar efter den övriga kontinenten. Mobilerna innehas av 70 % av befolkningen på andra håll i Afrika. I Etiopien ligger siffran på 25 %. Enbart 2,5 % av befolkningen har tillgång till Internet. De auktoritära ledarna fruktar politiska konsekvenser.
NU har en överenskommelse om utbyggnad slutits med Kinas båda ledande företag för telekomutrustning. Det regeringen vill ha av Kina är billiga lån och mer kontroll över medborgarna.

IT, USA
2013-37 s 18-20
"Hur skyddar man sig mot NSAs övervakning"
NSA besitter en alldeles oerhörd kompetens. Om NSA vill titta in i din dator, så gör NSA det! Nu när vi har tillräckligt med detaljkunskap om hur NSA tjuvlyssnar på internet kan vi äntligen fundera ut hur vi ska skydda oss.
Man ska gömma sig i nätverket. Utnyttja dolda tjänster som anonymitetstjänsten Tor. men det kräver arbete.
Kryptera dina kommunikationer. Använd TLS.
Använd en "luftspalt" mellan din dator och nätverket. Skaffa en ny orörd dator som aldrig varit uppkopplad. Arbeta på den. Kryptera filen och lägg den sedan via ett USB-minne över den till din Internetdator.
Var misstänksam mot kommersiella krypteringsmjukvaror. De kan ha NSA-vänliga "bakdörrar".
NSA har förvandlat Internet till en omfattande övervakningsplattform.

Östeuropa, IT
2013-46 s 14-16
"Tillväxt kräver egen kreativitet"
Östeuropa måste sluta kopiera Västs innovationer.
Under kommunisttiden var det tunga industrier med skorstenar som spydde ut tung och giftig rök som var drivkraften i de östeuropeiska länderna. De senaste två decennierna har dessa ersatts av moderna fabriker byggda av utländska investerare och kontorskomplex där människor i vita skjortor arbetar.
Tillväxten i framtiden kommer troligtvis att komma från ställen som den något luggslitna byggnaden i Prag där Node5 huserar. Node5 är ett högteknologiskt kontorskomplex som inhyser 21 nya företag, vissa bara några månader gamla.
Tjeckerna är kända för att vara fantastiska ingenjörer och programutvecklare, berättar Lukas Hudecek, vd för Node5.
Liknande företeelser växer upp i hela regionen för att kunna tillfredsställa behovet och intresset hos unga människor att starta egna teknikföretag. I Europa och främst i före detta Östeuropa får man betrakta trenden att skapa miljöer för att utveckla möjligheter och starta företag som en blek kopiering av det som sedan länge skett i USA och Storbritannien Men att trenden finns och att man lägger stor vikt vid det märks tydligt i hela Europa och inte minst i det forna Östeuropa.
Men det gäller att inte bara som idag huvudsakligen kopiera vad IT-företag gjort i väst utan att utveckla egna användbara idéer.
Italien, Teknik, Miljö

Handel, Ekonomi, IT
2013-47 s 18
"Rättsprocesserna bromsar utvecklingen"
Det är patentjuristerna som är Apples nya rockstjärnor.
Nästa tillväxtvåg kan komma från äldre, kostymklädda patentjurister och inte från unga entreprenörer i luvtröjor. Apple, Microsoft och en handfull andra teknologföretag har skapat Rockstar Consortium i avsikt att ta sig an Google och Android och rättsligt ge sig på tillverkare av anordningar som tillverkas av Samsung, Rockstar. Det handlar om patent. Rockstar är ett företag för licenser av immateriell rätt.
På en marknad som planar ut är patentjuristerna de nya rockstjärnorna.

IT
2013-49 s 29-30
"Moderskeppet har landat"
Borgmästaren i Cupertina om första spadtaget till Apples nya byggnad. Det digitala herraväldets nya monument. Ekologisk hightech, öppna landskap utan väggar eller våningstak. Inga privata kontor förledningen.
Den öppna, kreativa lekplatsen är den grundläggande designidén som för närvarande genomsyrar den digitala ekonomin.
Det är inte svårt att se denna närhet - avsaknaden av gränser och förlusten av privat utrymme som ett uttryck för den tveeggade digitala kulturen. Medan internet skapar ny frihet förlorar individen sin rätt till privatliv i den digitala eran.

Teknik, IT
2014-1/2 s 31
"Unga säger adjö till Facebook"
Unga människor lämnar Facebook och hittar nya vägar, nya medier. Facebookflykten beror till mångt och mycket på att de skräms bort av mor och far som "snackar för mycket". Det som märks är inte en minskning av användander utan att Facebook anses som mer eller förbrukat och dött.
Slutsatsen dras av Daniel Miller på University College i London, som genomfört en EU-finansierad undersökning. Undersökningens mål var att kartlägga 16-18-åringars användande av sociala medier i sju länder bland annat Storbritannien, Indien, Brasilien och Kina.

IT, internet
2014-08 s 31
"Facebook öppnar upp för transsexuella profiler"
Nu öppnar Facebook upp för sina användare att ange annan könstillhörighet än man eller kvinna. Nu kan man kryssa för bland annat transsexuell, intersexuell eller ej klargjort. Amerikanska användare har upp till tio olika alternativ vilket man på Facebook planerar att införa för alla användare.
För de flesta kommer denna möjlighet antagligen inte att betyda så mycket men för andra, kanske cirka en procent, är det viktig att klart definiera till vilka sexuella minoriteter de tillhör.
Facebook har idag 1,23 miljarder användare världen över. Lanseringen skedde 2004. 2012 börsintroducerades företaget till ett marknadsvärde på 104 miljarder dollar.

Handel, IT, Samhälle
2014-09 s 19-20
"Vargarna på webben"
Blomstrande IT-företag ökar de sociala klyftorna i San Francisco"
San Francisco borna demonstrerar mot de välbetalda "nördarna" i luvtröjor som driver upp fastighetspriserna och hyrorna. IT-företagen skapar en välbetald elit som särskiljer sig från resten av stadsborna.
Det som sticker många i ögonen är att utvecklingen innebär en triumf för elitsamhället. Du kan inte programmera en dator eller utveckla en app utan hög IQ och en specialiserad utbildning.
Högteknologibranschen skärper sambandet mellan IQ, utbildning och belöning. Unga teknikgenier tjänar mångfaldigt mer än "vanliga" servicearbetare som åtar sig deras sysslor via TaskRabbit.

Sagan bakom succéuppstarten av TaskRabbit
http://entreprenor24.se/nyheter/1321-sagan-bakom-succeuppstarten/
Sveriges motsvarighet HinnerDu.se http://hinnerdu.se/sv-se/
HinnerDu.se är en så kallad Peer-2-Peer marknad där individer får hjälp av andra individer. Vi har plockat bort mellanhänderna och gjort det lättare för dig att hitta hjälpen när du behöver den, utan att det blir onödigt dyrt. Tycker du detta låter som en bra idé? Fortsätt då läsa nedan om hur det hela fungerar.

IT, psykologi, terrorism
2014-13 s 16-18
"Propagandans nya ansikte"
Förändrat beteende kan vinna krig. När terrorismen är anpassad till YouTube och alla parter är mediesmarta. En överväldigande eldkraft är inte längre en garanti för seger.
Det är ett lika viktigt militärt mål att avskräcka folk från att ta till vapen som det är att döda. I Storbritannien kallas detta för "väpnad propaganda". "Fysisk kraft" blir mindre betydelsefull medan social påverkan blir allt viktigare för att försvara brittiska intressen. En ny bok "Behavioural Conflict" hävdar att förändrat beteende - inte förändrad tro eller uppfattningar - är nyckeln till militärt inflytande. Väletablerad forskning visar att tro och attityder är relativt dåliga instrument för att förutsäga ett beteende. Man bör ta reda på vad som motiverar människor inom vissa grupper och använda välinformerade, mätbara åtgärder.
"Behovet av att få mat på bordet, rädsla för väpnade grupper, förbittring över utländskt intrång och solidaritet med släktingar kan vara mer viktigt för att motivera ett beteende än en tro på en viss politisk ordning"!

IT, media
2014-14 s 7
"Med ögon i skyn"
Drönare används allt oftare i journalistiken. De kommer nära där ingen annan har möjlighet att göra det. Att tekniken blir bättre och bättre innebär att vi antagligen kommer att få se drönare som utför andra uppdrag än i krig och i journalistik.
Drönarna ger tittarna ett unikt, luftburet perspektiv. Den är relativt billiga, en basmodell kostar några 100 dollar.

IT, Kina, USA
2014-22 s 21-23
"Så jobbar de kinesiska hackarna"
Åtalet i USA ger inblick i Kinas armé av hackare, deras metoder och grupper. Åtalet i USA mot Ugly Gorilla (Wang Dong) och Jack Sun (Sun Kailang) har föranlett undersökningar av kinesiska webbplatser, intervjuer med internetexperter och före detta hackare i och utanför Kina. Wang Dong, Sun Kailang och tre andra är nu åtalade av USAs justitiedepartement, anklagade för att som medlemmar av en kinesisk militärgrupp ha hackat datorerna av välkända amerikanska företag för att stjäla affärshemligheter, förmodligen till förmån för kinesiska företag.
Dessa avslöjar vissa gemensamma drag hos de åtalade och andra hackare, och visar att Kinas hackarkultur är en komplex mosaik av skiftande motiv, uppdragsgivare och lojaliteter.
ENHET 61398 är nu den mest ökända av Kinas misstänkta hackargrupper, i väst kallas den för Kommentatorgruppen, Shanghai-gruppen och APT1.

Google, IT
2014-27 s 17
"Goggle ritar om världskartan"
Beroende på var man befinner sig visar Googles kartor olika nationsgränser. Särskilt politiskt upprörande är skillnaderna när det gäller halvön Krim.
Google vinnlägger sig om att inte dras in i politiska konflikter genom sin kartservice. Av den anledningen presenterar kartorna alltså, beroende av vilket land klienten befinner sig i helt olika nationsgränser.
Ett exempel är den indiska delstaten Arunachal Pradesh som ligger i landets nordöstra del. Ett område som både Indien och Kina gör anspråk på. Ett annat är kungariket Bhutan. Sett från väst är det ett självständigt land. Från Kina som en del av Folkrepubliken.
Halvön Krim har fått tre olika gränser beroende på från vilket land man betraktar det.
Hackare har sammanställt dessa och andra exempel på en webbsida.
http://opennews.kzhu.io/map-disputes/ "Disputed Territories"

Verblüffende Ländergrenzen bei Google Maps
Google zeichnet die Weltkarte neu

Estland, IT
2014-27 s 18-19
"Estland visar vägen"
Ett nationellt ID-kort blir globalt. Alla invånare som är 15 år eller öldre har elektroniska ID-kort som används i sjukvården, bankärenden på Nätet, e-shopping, för att skriva på kontrakt och kryptera e-post. ID-korten kan också användas som spårvagnsbiljetter och mycket mera - till och med för att rösta. Tillsammans erbjuder den estländska staten 600 e-tjänster till sina medborgare och 2 400 till sina företag.
Nu planerar Estland att exportera sin ID-modell till medborgare i andra länder.

EU, IT
2014-28 s 4-7
Europa vill stärka sin digitala struktur för att kunna konkurrera med USA.
Hos konkurrens myndigheten i Bryssel är Google något av en stamkund. Knappt en vecka passerar utan att något företag levererar komprometterande information om internetjätten. Jean-Claude Juncker, som troligtvis blir EU-kommissionens nästa ordförande, planerar att införa en ny digital strategi för kontinenten. Som innebär att bryta ned de vattentäta skotten kring nationella föreskrifter gällande tele- och radiokommunikation, upphovsrätt, dataskyddslagstiftning och konkurrenslagstiftning. Han vill ha en kommissionär för digitala frågor. Europa, menar han, måste bli bättre rustad för att kunna försvara sig mot USA och Asien. En möjlig kandidat till tjänsten kan bli Finlands statsminister Jyrkj Katainen.
Ett internt dokument hos Deutsche Telekom hävdade nyligen att situationen i hela den europeiska informations- och telekombranschen är en katastrof. Nästan alla de viktigaste områdena på den här viktiga marknaden domineras nu av amerikanska eller asiatiska företag. Internet domineras av Google, Facebook och Amazon.
De europeiska företag som en gång var börsstjärnor har förlorat sin konkurrenskraft.

Handel, IT, Japan
2014-29 s 18-20
"De japanska elektronikföretagen missade tåget"
Vem bryr sig om TV-apparater, Walkmans och faxar? Inte många. Och det syns i de japanska elektronikföretagens förlustsiffror. På 80-talet kunde Japan med hjälp av Sonys TV apparater bygga upp ett stort handelsöverskott men nu lider Japan av ett handelsunderskott och utländska smartphones står för cirka en femtedel av detta. Varför missade "det tekniska Japan" de nya prylarna, främst smartphones? Och hur kunde det undgå dem att Afrika var en stor och växande marknad? Japanerna var långsamma att erkänna utvecklingsländerna som en snabbt växande marknad och inte bara en billig tillverkningsindustri. Nu kämpar de för att kunna konkurrera i de viktigaste kategorierna inom hemelektronik mot konkurrenter som Samsung i Sydkorea och framför allt Apple i USA.

Handel, IT
2014-30-31 s 40
"Apple + IBM = betydligt mer än 2"
De två tidigare fienderna inser att de kan komplettera varandra - och slå ut konkurrenterna. Apples tidigare legendariske grundare Steve Jobs satsade enbart på den privata marknaden, men hans arvtagare Tim Crook har en annan inställning. Detta har lett till ett samarbete mellan Apple och dess fiende IBM - som traditionellt marknadsfört sig till företag. Samarbetet ger konkurrenterna skrämselhicka, särskilt Microsoft som varit långsamma med att anpassa sig till mobila användare.
Apples popularitet bland privata användare bidrar antagligen till att de är bättre positionerade än Google och Android på företagsmarknaden.

IT, Frankrike
2014-32 s 18-19
"Ett Magna Carta behövs"
Den digitala världen är inte sig lik efter Snowden.
I Europa har vi hittills betraktat USA son mån sorts vaktmästare över Internet och accepterat att amerikanska universitet och företag står för teknik och mjukvara för att Internet ska fungera. Särskilt irriterande för fransmännen tycks det vara att en kalifornisk organisation har ensamrätten att dela ut domäner och tjäna kolossala mängder av pengar på detta.
2013, med Snowdens avslöjanden, förändrades människors naiva syn på IT-säkerhet radikalt och fransmännen kommer antagligen att få med sig anhängare som vill styra upp internet.
Ett år efter NSA-skandalen har den franska politikern Catherine Morin-Desailly lagt fram, i juli månad, en rapport för den franska senaten som uppmanar till global styrning av internet som hon kallar "ett globalt slagfält". Rapporten föreslår en "fransk-tysk axel" för den nya europeiska internetstategin.
I EU-kommissionen i Bryssel har den franska senatens rapport applåderats.

Israel, Palestina, IT
2014-32 s 22-23
"Ett propagandakrig mellan att 'gilla' och 'twittra'"
Israeler och palestinier kämpar inte bara mot varandra på Gazaremsan. De utnyttjar också sociala medier för sin propaganda - och utvecklar egna smartphone appar.
På sitt virtuella fälttåg utnyttjar både israeler och palestinier i lika stor utsträckningar internet för sin propaganda. Det finns belägg för att palestinierna i fältkriget genom de sociala medierna är mer framgångsrika än israelerna: slagordet "Gaza under beskjutning" hörs 300 000 gånger dagligen på twitter.
Den israeliske mjukvaruutvecklaren Kobi Smir har utvecklat en användning som heter "Red Alert" för smarta telefoner som rapporterar palestiniernas angrepp på Israel i realtid. Och snabbt att användarna hinner till närmaste skyddsrum.

IT, Teknik
2014-32 s 29
"Så uppfann vi CD-skivan"
"När CD:n kom gjorde jag mig av med alla mina gamla Rolling Stones och Beatles vinylskivor - det smärtar mig fortfarande".
1980 hade samarbetet mellan Sony och Philips kommit till att man skrev ner de hemliga tekniska specifikationerna i "den röda boken" och teamet höll en stor fest. Man sålde tekniken som licenser till andra företag. 1982 kostade den första spelaren 7000 kr. Ett avtal gjordes med Dire Straits om att all deras musik skulle släppas på CD.

Ryssland, USA, IT
2014-23 s 12-13
"Utsatta för målinriktat virus"
Den ukrainska premiärministers kansli har drabbats av en cyberattack som kan kopplas till Ryssland.
Dussintals datorer i den ukrainska premiärministerns kansli och minst 10 av Ukrainas ambassader utomlands har infekterats av ett spionvirus som kopplats till Ryssland. Cyberattacken har också drabbar minst nio länders ambassader i Östeuropa, bland annat Tysklands, Kinas, Polens och Belgiens. Känslig diplomatisk information har blivit tillgänglig för förövarna.
Det handlar om den skadliga programvaran Snake, också känt som Ouroboros. Förövarna är intresserade av att infektera och tränga djupt in i de diplomatiska systemen.

IT, Medicin, Teknik
2014-23 s 26-27
"Virtuell verklighet kan lugna oroliga patienter"
Virtuella hörlurar med mikrofon kan snart bli vanliga i operationssalarna efter ett banbrytande experiment i Spanien.
Oculus VR har sitt säte i USA, Kalifornien och deras affärsidé är att ta fram världens bäst teknik för virtuella upplevelser. Så här beskriver de sig själva: "Vi utvecklar en omslutande virtuell teknik som är bärbar och prisvärd".
Tekniken var främst tänkt att användas som dataspelare världen över, men produkterna blev så bra att de nu används för många andra ändamål, varav som avkopplande verklighet för oroliga patienter.
Tidigare har det varit dyrt att använda teknologi i sjukvården men i takt med konsumentinriktad teknologi har den blivit mer lättillgänglig och kommer att utnyttjas mer vilket gör medicinska rutinåtgärder mycket mindra skrämmande för patienterna.
http://www.theguardian.com/technology/2014/aug/07/how-virtual-reality-can-soothe-nervous-patients
"Comfortably numb: how virtual reality can soothe nervous patients"
bild Oculus_VR

IT, Teknik, Nordirland, USA, Terrorism
2014-35 s 9
"Vem döljer sig bakom masken?
Ny teknik kan avslöja vem som mördade James Foley i Irak.
Nordirland har länge kämpat mot IRAs maskerade paramilitärer och har därför utvecklat en teknik där man kan "skala bort masken" och urskilja ansiktet under den.
Denna teknik används idag i Irland även för att avslöja andra misstänkta gärningsmän och för att säkra att fällande domar är korrekta. Nu uppger säkerhetskällor i Belfast att tekniken skulle kunna användas för att identifiera mannen som halshögg den amerikanske reportern James Foley i Irak.

Saudiarabien, IT, Handel
2014-38 s 18
"En veritabel virtuell revolution"
Därför har sociala media större effekt i kungariket än någon annanstans. Många lever ett anonymt liv på de sociala medierna i Saudiarabien eftersom dessa utgör en möjlighet att kritisera regimen och att umgås män och kvinnor emellan utan att var släkt.
60% av landets invånare använder Twitter. Antalet ökade med 45% mellan 2012 och 2013. Åtta av landets 31 miljoner invånare använder Facebook. E-post är redan föråldrat.

IT, Teknik
2014-38 s 28-29
"Google släpper Android för de som ännu saknar smartphone"
Tillväxtmarknaderna ligger fortfarande öppna för teknikföretagen som tillverkar smartphones. Goggle ligger därför i stargroparna för att lansera en Android som kostar under 100 dollar. Den första tillväxtmarknaden företaget satsar på är Indien vilket delvis beror på att en av Googles chefer, Sudar Pichai, är född i Indien. I takt med att Nokia förlorat sin dominans på mobilmarknaden har Android vuxit till att idag stå för 70 % av marknaden.
Att nå halva världens ögon och öron är sin egen belöning för Google. För många personer kommer den nya telefonen att deras första kontakt med Internet.

Samhälle, Geografi, IT
2014-39 s 10-11
"Att hamna på kartan"
Att ta reda på användarnas gatuadress har blivit viktigare än någonsin. En noggrann och detaljerad adressbok som innehåller geografiska koordinater håller på att bli den anslutning som binder ihop de digitala och fysiska världarna.
I många länder är Google Maps , mer komplett och tillförlitlig än de officiella källorna. Det innebär att regeringar snabbt måste skapa bättre register om de ska vara med i matchen på en allt hårdare marknad. Danmarks register är det bästa hittills. England är på gång, men i Tyskland fruktar man för att registren kränker den personliga integriteten.

Teknik, IT, Sverige
2014-45 s 20-22
"Flygledare med fjärrkontroll"
Örnsköldsvik blir världens första fjärrstyrda flygplats.
Flygledaren Per Granquist kan inte se allt, inte ens vid klart väder, men från sin position inne i kontrolltornet har han fri sikt in i framtiden. Det är ingen tillfällighet att utvecklingen av en fjärrstyrd flygplats kommer från Sverige. De norra regionerna är glest befolkade och dåligt försörjda med järnväg och andra alternativa transporter. Skandinavien har därför ett antal små flygplatser, men med gles trafik. Det är mycket dyrt att anställa flygledare, ett fjärrstyrt system som dirigerar flygtrafiken från en anda ort är betydligt billigare.

IT, Media
2014-49 s 18-19
"Så slipper man "buffert-blues""
Olika tekniker som ska få den strömmande filmen att rulla på...
Film via nätet fortsätter att växa. Film slukar så mycket utrymme att det sannolikt kommer att stå för 80-90 % av den globala internettrafiken för privat bruk 2018.
Filmföretagen tvingas att utforska nya modeller som är mer tillförlitliga eftersom få orkar kolla vidare på ett filmklipp som ständigt gör uppehåll.
Vissa forskare tittar på olika sätt att omorganisera själva internet för att göra överföring av data snabbare.

2014-49 s 19
"Danskarna använder internet mest, Sverige placerar sig på en tredje plats"
Detta visar en studie som FN-organet ITU - Internationella Teleunionen - presenterar en gång om året. Danmark har gått om Sydkorea. Schweiz är kvar på trettonde plats före Tyskland (17) USA (14).
Efter Sverige kommer Island, Storbritannien, Norge, Holland, Finland, Hongkong och Luxemburg.
Kriterierna för rankningen stöder ITU sig på indikatorer som mobilabonnemang, antalet internetanvändare och nivån av läskunnighet.
Tillgången till Internet blir över hela världen allt snabbare och billigare. Men en undersökning visar ändå på en stor skillnad mellan landsbygd och städer.
Antalet internet användare i u-länderna har under de senaste fem åren fördubblats, men fortfarande saknar 4,3 miljarder människor internet och 450 miljoner har inte ens tillgång till mobiltelefoni.
" When It Comes to Cell Phone And Internet Use, This Is The Most 'Connected' Country In The World"
http://www.medicaldaily.com/when-it-comes-cell-phone-and-internet-use-most-connected-country-world-312388

http://www.internetworldstats.com/top25.htm
http://www.koreabang.com/2014/stories/south-korea-loses-top-it-ranking-to-denmark.html

2014-51 s 26-27
"Hemlig kapprustning i cyberrymden"
Ett hotfullt datavirus gav nyligen upphov till internationella rubriker: i åratal ska ett skadligt dataprogram ha spionerat på företag och myndigheter, framför allt i Saudiarabien och Ryssland. Detta virus som dess upptäckare döpt till Regin är så utstuderat att det bara kan finnas en statlig uppdragsgivare bakom det. Men vilket land det är som har skapat Regin och vilken framgång det har haft är fortfarande oklart.
Att cybervapen kommer att sättas in i krigföringen är en logisk utveckling. Den teknologiska utvecklingen har redan gång på gång präglat och förändrat krigföringen. Tänk på uppfinningen av svartkrut, flygplan,kärnvapen och även drönare.
Ett cyberangrepp mot ett land kan få fatala konsekvenser eftersom samhälleni väst i allt högre grad är beroende av internet; inte bara krigsmakten utan också finanssystem, offentlig infrastruktur och kommunikationer präglas numera i stor utsträckning av nätet.

2015-3 s 12-15
"De digitala guldgrävarna"
Den enorma flyghangaren i Boden i norra Sverige är stor nog att rymma ett dussin helikoptrar. Den är idag fylld av 45 000 datorer som oavgrutet arbetar med att försöka lösa djävulskt svåra matematiska pussel. Genom att lösa pusslet tjänar datorerna bitcoin åt sina ägare, den digitala "kryptovalutan". 25 bitcoin är i dag värda 6900 dollar.
Till skillnad från konventionella valutor och tidigare digitala valutor behöver bitcoin inte använda någon tredje part för att hantera penningflöden eller någon "centralbank" för att ge ut pengar.
Satoshi Nakamoto pekas ut som uppfinnaren av bitcoin men förnekar och menar att media bara missförstått honom i hans uttalanden.

IT, Samhälle
2015-4 s 30
"Hackare finns att hyra online"
En man i Sverige erbjuder sig att betala upp till 2000 dollar til den som kan hacka sig in på sin hyresvärds hemsida. En kvinna i Kalifornien säger att hon betalat 500 dollar till någon som hackar hennes pojkväns Facebook och Gmailkonton för att se om han är otrogen henne.
Hackarnas verksamhet är inte längre bara ett område för länders underrättelsetjänster, internationella kriminella gäng, skumma politiska agenter eller missnöjda "hacktivister". Snarare har det blivit en alltmer privat företagarverksamhet.

Hackers list, https://hackerslist.com/, erbjuder sig att matcha hackare med människor som vill få tillgång till e-post konton, ta bort föga smickrande bilder med mera.
40 hackare har registrerat sig på hemsidan där det finns 844 registrerade jobbannonser.

Burma, IT, Handel
2015-5 s 26-27
"Mobil-mani"
Nu öppnas ett av de sista stora "ouppkopplade" länderba av Telenor och Ooredoo.
Telenor har nu ca 180 miljoner kunder i 33 länder och genom en andel i den ryska operatören Vimpelcom har man fått fotfäste i ytterligare 13 länder. Men det här är första gången man konkurrerar mot Ooredoo, Qtel, fd en fräck företagsgrupp som ägs av regeringen i Qatar. Ooredoo, ett av världens snabbast växande mobilföretag ahr 90 miljoner kunder, mestadels spridda över norra Afrika och Mellanöstern, inklusive Iorak och de palestinska områdena.
Det livliga huvudkontoret i Yangon, Myanmars kommersiella huvudstad har redan mer än 1000 anställda.

2015-9 s 29-30
"Miljarder mobiltelefoner är hackade"
Amerikanska och brittiska spioner har hackat sig in hos världens största simkortstillverkare vilket gett dem obegränsad tillgång till miljarder mobiltelefoner jorden runt. Nu väntas en internationell tvist om spionorganisationernas överdriva nit.
Enligt dokument som visselblåsaren Edwars Snowden nyligen offentliggjort har National Security Agency (NSA) och dess brittiska motsvarighet hackade sig in i Gemalto, ett holländskt företag som tillverkat simkort, och stulit krypteringsnycklar som gjort det möjligt för dem att i hemlighet övervaka både samtal och data.
Gemalto producerar två miljarder simkort per år för sina kunder.

IT, Handel
2015-15 s 26
"EUs uppgörelse med Google kan snart hetta till... "
I fem år har EU arbetat med att hitta en lösning för att begränsa Googles kontroll av människors sök- och köpvanormpå nätet. Den europeiska kommissionen ber nu de företag som anklagar Google för maktmissbruk att offentliggöra sina klagomål. Dessa kan pressa Google att hitta en uppgörelse med kommissionen.
Åtgärden är ett led i den pågående europeiska antitrust utredningen om huruvida Google har utnyttjat sin dominerande ställning - företaget kontrollerar ungefär 90 % av Europas sökmarknad på nätet - till att favoritisera sina egna tjänster.
Fallet kan bli avgörande för Margrethe Vestager, Europas nya antitrust-chef, som tog över i slutet av förra året.
Europas ekonomiska sanktioner mot Google kan bli betydande. Antitrusten kan döma till böter på upp till 10 % av den senaste årsomsättningen.

Teknik, IT
2015-18 s 21
"Hur lätt är det att hacka ett flygplan?"
En forskare har bevisat att han kunde hacka sig in i ett flygplats kommunikationssytem under en privat flygning. Det har gjort flygplanstillverkarena rädda. Nu är han avstängd från sin forskning. Problemet har uppstått sedan passagerarna alltmer fått tillgång till digitala system via Wifi, som tillhandahåller en "direkt koppling mellan ett flygplan och omvärlden vilket kan utnyttjas av en hackare. Flygplanen utformeras alltmer för att ge passagerarna mer tillgång till digitala system via Wifi.

Kina, IT
2015-18 s 30
"Stort rabalder kring appen "Hyr ett råskinn"
Till en början verkade appen ha en lysande marknad. Kanske är det fortfarande så...
Populariteten för den kinesiska samåkningstjänsten via appen Didi Dache, vilket kan översättas med "Tut tut hala in bil" bygger på en enkel ordlek.
Ett kinesiskt tecken blev dock utbytt och betydelsen ändrades till Didi Daren, som betyder "Tut tut slå ner en person" eller sin snällare version: "Tut tut hytt en näve åt någon".
Appen som skapat rubriker och som av bokstavstolkare betyder att man kan hyra sig ett råskinn fick extra reklam då en sketch tog upp temat.

Narkotika, Internet, USA
2015-23 s 22-24
"Heroin blott ett musklick bort"
Vem var han? En scout som beskrivs som varmhjärtad och pålitlig. Som växte upp i universitetsstaden Austin i Texas och som läste och teknik. En idealist som trodde på alla människors rätt att bestämma över hur de ville leva sina liv - om det inte gjorde andra illa.
Han skapade den banbrytande sajten för narkotikaförsäljning Silk Road och omsatte 1,2 miljarder dollar under ett par år. Nu är han dömd till livstids fängelse.
Silk road som snart börjar kallas för drogernas "Ebay", hamnar allt mer i fokus både hos allmänheten och de amerikanska mydigheterna.
Webbplatsen representerar en trend i internationell narkotikahandel. Varje år omsätter droger 320 miljarder dollar i världen och allt mer på internet. Silk Road omsatte runt 1,2 miljarder dollar under sina 2 ½ år på Nätet.
Ross Ulbricht grundade webbplatsen "Silk Road" i januari 2011 under pseudonymen Dread Pirate Roberts. Han placerade den på "Dark Net" som kräver speciella program för att nås.

Ryssland, IT
2015-24 s 4-5
"Hon avslöjar de ryska troll-fabrikerna som sprider propaganda under falska identiteter"
Ludmila Savchuk gick nyligen ut med sina erfarenheter från en rysk internetbaserad propagandafabrik i St Petersburg. Nu beskriver hon hur hemliga medarbetare för ut Kremls budskap.
"En gång skulle vi skriva om hur fruktansvärt nallting är i EU. En annan gång skulle vi prisa Ryssland försvarsminister Sergej Shoygu. De flesta troll låtsas vara bara vanliga människor, men det finns också de som framstår tillhöra oppositionen".
De skriver inte ens under något anställningsavtal vilket är anledningen till att jag nu lämnar in en stämningsansökan till en domstol i St Petersburg, säger Ludmila Savchuk. Det är det enda sättet att dra fram skurkarna i offentligheten. "Vi vill visa världen vilka som ligger bakom trollfabrikerna".

2015-28 s 30
"Internet förstör vårt minne"
Vi lever i en symbios med datorerna. Allting finns lagrat någonstans och vi behöver inte lära oss att minnas, vilket är praktiskt men också farligt. Vad gör vi när din dator stjäls eller våra konton hackas? Då har vi förlorat allt.
Fler än tusen amerikaner har tillfrågats i en undersökning som är gjord av cyberföretaget Kaspersky Lab. Mer än 90 % berättade att de använder minnet som en online förlängning av sin hjärna.
Att kunna memoreras var en gång i tiden en viktig del för bland annat utbildning.
Idag är informationen bara ett klick borta, vilket faktiskt gör oss sämre på att minnas och komma ihåg olika saker enligt forskare på området.
Människor som har tillgång till information på nätet är mindre benägna att komma ihåg fakta men mer benägna att lära sig nya sökvägar för att hitta dem.
"Online search engines may be affecting memory, studies say"
http://www.washingtonpost.com/national/health-science/online-search-engines-may-be-affecting-memory-studies-say/2011/07/14/gIQArllEFI_story.html

IT, USA, Kuba
2015-29 15
"Kubanska webbentreprenörer"
När internetuppkopplingen blir bättre öppnas en gigantisk marknad i USA.
Sedan USA i februari tillät import av varor och tjänster från kubanska företag har de också börjat snegla på amerikanska företag som potentiella kunder. Just den digitala sektorn anses ha störst potential att blomstra med de nya amerikanska importreglerna
Vad som främst behövs är en ordinär internetanslutning och en modell för att kunna fakturera.

2015-29 30
"Kommer vi någonsin att kunna få bort robotarna från Internet"
Nej, åtminstone inte på Instagram.
I begynnelsen var Instagram - nytt och fräscht, och moget för spam.
Fotofördelningsajten översvämmades av falska konton som gillade, följde och hashtaggade för glatta livet. Sedan kom den stora "Instagram-uppryckningen" då alla falska konton skulle raderas. Men robotarna finns kvar och kommer alltid att finnas på Instagram.
Upp till åtta % av alla konton är fortfarande datorgenererade.
William Howard är talesman för Rantic, ett företag som som säljer följare, gillare och annat på sociala nätverk som Facebook, Twitter och Instagram.
Företag som Rantic.com tjänar pengar på falska konton - de äger robotar som skapar miljontals falska Instagramkonton som de sedan säljer till kändisar. Företag och alla andra som vill få sina konton att växa snabbt.
Rantic får sina falska konton från en robot som utvecklats av ryska programmerare. Att sälja följare är en verksamhet som drar in
mångmiljonbelopp. Och en robot är guld värd.
Det kommer alltid att bli svårare och svårare att avgöra vad som är äkta och vad som är falskt.
"Can we ever beat the bots? Not on Instagram".

IT, Flyktingpolitik
2015-30/31 31
"Google raderar karta över flyktinganläggningar"
En omtvistad karta över flyktingförläggningar i Tyskland har tagits bort från nätet. Den kontroversiella kartan togs bort av Google med hänvisning till interna riktlinjer.
Aktivister hade opponerat sig mot kartan och krävt att Google raderade den eftersom den riskerade att uppmuntra till attentat mot flyktingboenderna. På kartan som legat uppe i flera månader var flyktingförläggningarna utsatta med de för Google karaktäristiska "pins" som markerade deras exakta läge, postadress samt telefonnummer och delvis även information om antal asylsökanden på respektive förläggning.
Många internetanvändare anmälde kartan som anstötlig då den ansågas uppmuntra till våld och "hets mot folkgrupp". Det är dock omstritt om så är fallet. Kampanjen "Inget asylboende i vårt närområde" inriktar sig mot att bygga nya asylboende i närheten av där man bor.

"Google löscht Karte mit Flüchtlingsheimen"

IT, IS
2015-30/31 32-39
"IS splittlar it-bolagen i frågor som gäller yttrandefrihet och säkerhet"
När en ensam terrorist den 26 juni avrättade 38 turister på den tunisiska badorten Sousse, använde sig IS av av ett av USAs ledande företag för sociala medier när de tog på sig ansvaret och varnade världens alla icke-troende för nya attacker.
Tre dagar innan anfallet förekom IS på en annan populär amerikansk plattform för sociala medier, Googles YouTube, där man laddat upp en skrämmande "propagandafilm" som visade tre olika massmord: Människor blev innebrända i en bil, dränks i en bur som sänks ner i en pool och halshuggs av exploderande halsband som lindats runt halsen.
Islamiska Staten utnyttjar de amerikanska it-bolagens plattformar för sociala medier när de ska locka nya rekryter, sprida sin propaganda och uppmana till attacker.
Detta väcker svåra frågor: hur bevarar man globala plattformer som erbjuder ett forum att uttrycka sig fritt, och samtidigt hindrar grupper som IS från att utnyttja yttrandefrihetsprincipen till att främja terrorism?

"Why the Islamic State leaves tech companies torn between free speech and security".

Ukraina, IT, Samhälle
2015-33 10-11
Ukrainas armé av frilansare, den fjärde största i Upworks globala nätverk, tjänade 61 miljoner dollar under förra året. För många har de nya plattformarna på nätet blivit ett smidigt sätt att arbeta och tjäna pengar, framför allt i länder ned hög arbetslöshet och för människor som tidigare varit marginaliserade. Det är ett sätt att dela upp arbetet i mindre delar och nå många fler arbetstagare, och skapa jobb åt fler, men också samtidigt hota de traditionella jobben som inneburit säkra löner och förmåner.
Det är i huvudsak västerländska företag som lägger ut jobb på hemsidan Upwork.
Ukrainska webb- och mobilutvecklare är hos arbetsgivarna kända för att vara billiga, lyhörda och uppskattade utifrån kontrollerade recensioner av tidigare kunder. Jobb som grafiska formgivare och översättare finns också.

"Where will great work take you? Find freelancers to tackle any job, any size, any time".

Holland, terrorism, IT
2015-35 30
"Det är en tonåring i Amsterdam som kartlägger IS och jihadisterna"
Thomas van Linge håller ett öga på alla platser där folk gör uppror och han lyckas skildra konflikter mera detaljerat än någon annan professionell kartograf.
Kartorna ritar han i sitt pojkrum. Han har skapat några av världens bästa kartor över kaotiska krigszoner.
Han håller inte bara uppsikt över IS och dess "kalifat", han vet också vad rebellerna i Fria syriska armén, Jabhat al-Nusra och Hizbollah gör. I Nigeria följer han Boko Haram och i Ukraina separatisterna.

IT, Teknik
2015-40 17
"Söta katter på Youtube bidrar till den globala uppvärmningen"
Vår växande aptit på digitala tjänsker bidrar till den globala uppvärmningen eftersom de datacenter som servar oss med nedladdningar av applikationer är så energikrävande att de står för 2 % av de globala växthusgaserna.
Serverhallarna är också stora energiförbrukare både för sin drift men också då de producerar mycket värme som kräver enorma mängder energi för att de ska kylas ned och hållas svala.

Teknik, Indien, IT
2015-41 15-16
"Indiens mobiltelefoni drömmar förvandlas till en mardröm"
Alla vill ha telefon, men ingen vill ha master master.
Under det senaste årtiondet har nästan en miljard människor skaffat mobiltelefon till följd av Indiens mobila kommunikationsrevolution. Landet har blivit den näst största marknaden i världen för mobiltelefoni. Men en kombination av snabb utveckling och dålig infrastruktur har förvandlat Indiens mobildröm till något av en mardröm.
Företagen fortsätter att locka till sig miljoner kunder utan att investera i infrastruktur och uppgradering av tekniken.
Ett annat problem är mångas motstånd mot mobilmaster eftersom de säger sig oroas över att strålningen kan skada hälsan.

Samhälle, Teknik, It
2015-41 29-30
"För många unga människor är det i mobiltelefonerna som livet utspelar sig"
Allt annat -arbete, studier, mänsklig interaktion - hör till kulisserna.
Ett vanligt råd idag: "Logga ut, stäng av, umgås.
Om du är amerikan och under 25 år, består en stor del av ditt sociala liv av att sitta med kompisar och sms:a andra kompisar. Du upplever aldrig tristess, oavbrutna konversationer eller ens ensamhet - för i ett sådant ovanligt ögonblick kan du genast vända sig till lelefonen.
Det är svårt för den här generationen att lyssna, skapa ögonkontakt och läsa kroppsspråk. De har svårt att utveckla empati . Deras vänskaper blir ytliga. Ensamhet blir till ett problem som ska lösas. Samtal ? "De dog ut 2009".
Detta menar Sherry Turkle som leder projektet "Initiative on Technology and Self" vid Massachusetts Institute of Technology. Hon har nyligen publiciterat en bok "Reclaiming Conversation". Samtal ? "De dog ut 2009".
"De flesta (amerikanska) tonåringar skickar 100 sms om dagen, 44 % loggar aldrig ut, någonsin. Turkle kallar detta "konstant delad uppmärksamhet".

Log out, switch off, join in
I Financial Times Magazine
Recension av Sherry Turkle's 'Reclaiming Conversation'.

Italien, Flyktingpolitik, Krisregioner, Övrigt
2015-41 14
Många döda flyktingar förblir anonyma.
Italienskt laboratorium kämpar för att inte "förlora de omkomna".
Så här långt in på 2015 har nästan 2900 migranter drunknat i försök att ta sig från Nordafrika till Europa. Oftast förblir dessa människor namnlösa offer.
Sedan våren 2014 har laboratoriet Labanof, vid universitetet i Milano, arbetat med att försöka identifiera och namnge hundratals oidentifierade migranter som drunknat till sjöss.
Det har gått två år sedan Lampedusatragedin och över 200 drunknade har inte kunnat identifierats. Många har inte ID-handlingar på sig. För då måste de enligt EU-reglerna söker asyl i det första EU-land de hamnar i.

Australien, IT, Internet
2015-44 30
"Julie Bishops emojier väcker undringar"
Har Putin rödaktig hud eller är han bara arg?
Vad exakt betyder den där vresiga emojin med det röda ansiktet? Jag är arg? Frustrerad? Solbränd?
Frågan blev att ämne för debatt i den australiska senaten i torsdags när utrikesministern Julie Bishops frikostiga användning av emojier ifrågasattes i ett sammanträde.
Bishop är känd fantast av de små digitala emojierna.
I en intervju publicerad av nyhets-siten Buzzfeed svarade hon med enbart emojier.
Små smiley-figurer som man använder i sms.

Are You fluent i emoji?
Bilder på emojer.

USA, IT, Samhälle
2015-47 17-18
"Folket gör uppror mot IT-företagens makt"
"Ett tecken på att de radikala i USA vänder sig mot sina gamla hjältar i Silicon Valley kom nyligen från överraskande ort: I San Francisco där eliten inom IT-företagen gjort det mycket dyrare för vanligt folk att leva och bo i. Upproret har kommit i form av politiska förslag för att säkerställa tillgången av bostäder till rimliga priser i San Francisco. Det här upproret av fientlighet mot teknikföretagen är betydelsefull eftersom politiska rörelser som startas i Kalifornien har en tendens att sprida sig.

IT, Samhälle
2016-04 30
"Filantropi eller ett sätt att tjäna pengar?"
Microsoft donerar molntjänster för en miljard dollar till välgörenhetsorganisationer och forskning. Micosoft hoppas kunnda skänka molntjänster till 70 000 ideella organisationer under de kommande tre åren. Företaget kommer också att investera i billig internetuppkopplingsteknik i utvecklingsländerna.

IT, Handel
2016-07 6-8
"Domstolsbeslut ger FBI rätt att läsa filer men tvingar inte Apple att utveckla prpogramvara"
Apple vägrar låsa upp Iphonen som tillhörde en av de inblandade i San Bernadino-attackerna.
Iphonen tillhörde Syed Rizwan Farook som tillsammans med sin fru dödades av polis efter attentatet mot hans kolleger under ett julfirande. Domstolen menar att Apple måste hjälpa departementet med att låsa upp terroristernas telefon.
Tim Cook, Apples vd, varnar för den "skrämmande integritetsintrång" som regeringens begäran innebär. Domstolen kräver att företaget skapar en "bakdörr" för att kringgå de egna säkerhetsfunktionerna. Apple överklagar domstolens beslut.

IT, Handel
2016-07 9
"Apple borde inte tvingas dekryptera användares data"
The Washington Post: Redaktionens åsikter.
FBI hänvisar till de 200 år gamla All Writs Act - en lag som hjälper regeringen att utfärda husrannsakningsordrar - för att driva Apple till att ta fram en ny mjukvara som gör det möjligt att hacka terroristen Farooks telefon.
I vilken utsträckning, menar redaktionen, är det rimligt att tvinga företag att skriva ny kod och fläcka sitt internationella rykte för datasäkerhet - och därmed sin affärsmodell - för att hjälpa den amerikanska regeringen att hacka misstänkta personers telefoner? Vilken sorts mjukvara kan regeringen begära att teknologiföretag utvecklar? "Vi hoppas att Apple fortsätter att slåss för stt skydda sina användares privatliv mot myndigheters intrång".

IT
2016-07 30
"Är du irriterad på telefonförsäljare?"
Med den här tjänsten kommer DU att irritera dem rejält.
Roger Andersson, en man från Los Angeles, har uppfunnit en robottjänst som ödslar relefonförsäljares tid. Han kallar den "Jolly Roger Telephone". Tjänsten låter användarna koppla in en robot till trepartssamtal, så att den kan höra.
Roboten håller samtalet vid liv genom att skickligt utnyttja en brist i försäljarens regelbok - att han ska fortsätta att prata om personen är trevlig. Roboten kan hålla liv i ett samtal ända upp till 22 minuter och kan därmed göra telefonförsäljning så pass ineffektivt att hela den förhatliga affärsmodellen kollapsar.

http://jollyrogertelephone.com/
The Kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/202664225/the-jolly-roger-telephone-co

IT, teknik
2016-12 22-23
"Varför röstar vi inte via Internet?"
Man kan göra nästan allt på nätet. Men fortfarande sker de flesta politiska val enligt gamla metoder, trots att ny teknik gör det busenkelt att rösta via internet. En expert på området hävdar att det är politikerna som bromsar utvecklingen, därför att med internetomröstning följer hårdare konkurrens om de politiska mandaten. Om vi inför internetval kommer sittande politikers chans att bli omvalda att reduceras till cirka 50 %. Därför att ett internetval kommer att öka valdeltagandet.

IT, teknik
2016-12 22-23
"Varför röstar vi inte via Internet?"
Man kan göra nästan allt på nätet. Men fortfarande sker de flesta politiska val enligt gamla metoder, trots att ny teknik gör det busenkelt att rösta via internet. En expert på området hävdar att det är politikerna som bromsar utvecklingen, därför att med internetomröstning följer hårdare konkurrens om de politiska mandaten. Om vi inför internetval kommer sittande politikers chans att bli omvalda att reduceras till cirka 50 %. Därför att ett internetval kommer att öka valdeltagandet.

Sverige, IT
2016-14 28
"Hallå, det här är Sverige!"
En officiell telefontjänst kopplar upp dig till en slumpmässigt utvald invånare"
En ny telefontjänst "The Swedish Number", är skapad för att vidarekoppla samtal till lokala invånare som har anmält sitt intresse att vara "representant" för Sverige. Många tusen har redan laddat ner och installerat appen som krävs för att ta emot samtal.
Samtalet går via numret +46 771 793 336, som skapats av Svenska turistföreningen.

Teknik, Google
2016-15 31
"Google utbildar en miljon afrikaner"
Under nästa år tänker Google utöka företagets digitala utbildningsprogram till att omfatta en miljon afrikaner. Det ska leda till lägre arbetslöshetsiffor på den afrikanska kontinenten.
Målet är att utbilda 300 000 Sydafrikaner, ett land där 35 % av alla 15-34 åringar är arbetslösa. Ytterligare 400 000 nigerianer och 200 000 kenyaner och 100 000 från andra afrikanska länder. Internet erbjuder enorma möjligheter för att starta nya företag och få befintliga företag att växa och vi arbetar för att hjälpa afrikaner att få ut det mesta av den digitala revolutionen, säger Googles Sydafrikachef, Luke McKend. Google samarbetar med Livity Afrika för att utveckla ett utbildningsprogram. År 2020 förvänstas det finnas 500 miljoner internetanvändare i Afrika.

It, Kina
2016-17 30-31
"En robotmunk fascinerar i Kina, med sin blandning av andlighet och artificiell intelligens"
I Longquantemplet, en plats för buddhistisk tillbedjan beläget i bergen nordväst om Peking, finns ett seriecenter. Där finns Xian'er, den 70 cm höga roboten, vars fullständiga namn på svenska blir "Värdiga dumma robotmunken". Xian Fang utvecklade roboten i samband med arbetet på en buddhistisk serietidning.

Forskning, IT
2016-22 25
"Forskare har upptäckt ett mystiskt datavirus som lurar industrianläggningar"
En grupp forskare har upptäckt ett sällsynt exempel på skadlig programvara, skickligt utformad för att maskera ett avbrott i enidustriell maskin som till exempel används i ett energiverk eller en kemisk fabrik. De har döpt viruset till Irongate.
Forskarna upptäckte den skadliga programvaran på Virustotal, en gratis onlinetjänst hos ett dotterbolag till Google. Forskarna har upptäckt likheter med Stuxnet, som upptäcktes 2010 och som skadat nästan 1000 centrifuger vid en iransk kärnanläggning. Stuxnet skapades gemensamt av USA och Israel.
Forskarna upptäcktr den skadliga programvaran på Virustotal (https://www.virustotal.com/), en gratis onlinetjänst hos ett dotterbolag till Google som analyserar misstänkta datafiler och underlättar upptäckt av skadlig kod.
Både Stuxnet och Irongate är utformade för att fungera på en enda, mycket specifik process. Irongate verkar förändra temperaturen och trycket.

IT
2016-22 26-28
"Allt du tror att du vet om artificiell intelligens är fel"
Robotar kommer att stjäla våra jobb. Terminators kommer att mörda oss. Vi kommer inte undan. Allt motstånd är meningslöst.
Dessa undergångsladdade spådomar låter förmodlingen bekanta för oss alla som har läst eller sett filmer om artificiell intelligens (AI).
Men i verkligheten är det så att AI-forskare gör sina främsta framsteg på andra områden än "mördarrobotar" exempelvis språkbehandling och dataanalys. Vi är för närvarande bäst på att designa så kallade begränsade AI-system som välutbildad arbetskraft kommer att använda som redskap och anpassa sig till. Samtidigt som undersökningar visar att inemot 80 % av dem som tjänar mindra än 20 dollar i timmen förr eller senare kan komma att ersättas av AI.

Forskning, IT
2016-22 30-31
"Forskare vill skapa mänskligt DNA på konstgjord väg"
För fyra veckor sedan möttes 130 forskare, entreprenörer och politiska ledare bakom stängda dörrar på Harvard University - endast för inbjuda - för att diskutera ambitiösa planer på att skapa mänskligt DNA på konstgjord väg. Tillkänna givandet som kom i tidskriften Science visar att biotekniken genomgår en snabb utveckling som samtidigt är etiskt besvärlig. Nu handlar det inte längre om att "läsa" genetiska koder utan att "skriva" dem. Projektet är döpt till "Genome Project-write". Ett antal exempel på vad billigare syntetiserad DNA kan användas till är "skapa transplanterbara mänskliga organ, immunitet mot virus i cellinjer, motstånd mot cancer, högre produktivitet, kostnadseffektivt vaccin och utveckling av läkemedel med mänskliga celler.
Artikeln i Science tog inte upp några etiska frågor.
https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/06/02/after-secret-harvard-meeting-scientists-publish-proposal-to-create-synthetic-human-genomes/
After secret Harvard meeting, scientists announce plans for synthetic human genomes

Mexiko, Teknik, IT
2016-25 32-37
"Är Mexiko nästa Silicon Valley?"
Platsen ligger långt ifrån norra Kalifornien i Guadalahare, Mexikos "Digitala kreativa stad", i delstaten Jalisco, där statliga subventioner och billig kompetens attraherar utländska teknikjättar. Jalisco exporterar teknikprodukter och tjänster för 21 miljarder dollar årligen. I delstaten finns 12 universitet, däribland det prestigefyllda Tecnológico de Monterrey, som bidrar med 85000 examinerade årligen.
I andra delar av Mexiko ser det annorlunda ut. Mellan 2007 och 2014 krävde drogkriget 164000 människors liv, mer än alla civila som dödades i Afghanistan och Irak under samma tid. Våld och skrämsel skapar ett straffrihetsklimat. Otroliga 99 % av alla brott passerar ostraffade. Särskilt drabbade är Michoacan, Guerrero och Sinaloa. Men inte Jalisco!

Teknik
2016-25 38-39
"Utmaningen och tjusningen med att gå över till elektriska racerbilar"
För elitförarna innebär formel E-loppen helt nya sätt att köra. Formel E serien är inspirerad av att begränsa världens naturresurser, och är nu inne på sin andra säsong, är det första mästerskapet att använda sig av helt eldrivna bilar. De är inte bara långsammare än formel 1-bilarna utan saknar även machoprägeln. Men elitförarna som tävlar i formel E säger att det krävs unika färdigheter för att kunna köra bilarna, som både känns och uppför sig helt annorlunda än traditionella racerbilar.
Formel E är en tävling som kräver mer erfarna racerförare, förare som inte kommer att vara överexalterade och krocka in i väggar på gatubanan. Det krävs förare som behärskat kan göra beräkningar av energisystemet, mer erfarna och lite vuxnare.

Teknik, IT, Israel
2016-25 40-43
"En hel IT-stad växer fram i öknen i Israel"
Här, mitt i Negev-öknen, reser sig en IT-Stad som ska cementera Israels roll som en kraftfull högteknologisk maktfaktor. På ett områd som bara är några kvadratkilometrar kommer de nya byggnaderna av glas och stål att husera ett koncentrat av landets främsta talanger från militären, den akademiska världen och näringslivet.
Nästa krig kommer att utkämpas i cyberrymden.
Ett katastrofteam som ska hantera cyberhot bildades 2014 ska bli en del av National Cyber Security Authority som har till uppgift att skydda alla system inom den privata sektorn. En annan byggnad ska bli högkvarter åt den israeliska militärens IT-försvar. Israels säkerhetstjänst, Shin Bet, kommer också att ansluta. Och Ben-Gurion universitetet i Negev, som är landets främsta IT-utbildning, kommer att fullborda gruppen.

Media, IT
2016-25 44-47
"Det finns inte längre några tidningar som är nödvändig läsning"
Henry Blodget är chefredaktör för tidningen Business Insider. Här samtalar han med Spiegel om framtiden för digitala medier, sannolikheten för en ny IT-bubbla och om sitt eget förflutna Wall Street.
Buzzfeed är ett exempel på digitala medier som är något helt annat än tv, radio eller tryckta medier. Buzzfeed har upptäckt att människor gillar kattbilder. Pinsamt men sant. Nyckeln till mediers framgång är en bred blandning av seriös rapportering och underhållning.
Den yngre generationen är storkonsumenter av digitala medier, däremot läser de nästan inga tryckta medier alls och tittat inte heller på tradionell tv. Det finns inngen tvekan: Framtiden är digital. I den nya digitala världen finns det inte längre några tidningar som är nödvändig läsning.
Det finns en risk för en filterbubbla. Att mina Facebook- och twitterflöden filtrerar det som passar in i min världsbild och jag får information om det jag redan vet och förstärker mina åsikter i stället för att utmana dem! Hela artikeln finns här:
http://www.spiegel.de/international/business/interview-with-henry-blodget-editor-of-business-insider-a-1092698.html

Business Insider CEO: 'There Are No Must-Read Publications Any More'

http://nordic.businessinsider.com/?r=US&IR=T
Buzzfeed Vice   Quartz  

IT, Pokémon
2016-29 20-21
"Pokémonjakt"
Vem kan i dessa tider av slumpmässiga mort och politiskt tumult motstå frestelsen att komplettera den skrämmande verkligheten med en snäll låtsaslek?
Alla stirrar ner på sina mobiltelefoner sedan de laddat ner appen. De försöker fånga de varelser som appen har placerat ut i landskapet. "Detutomhus är stor. som lockar mest är slumpmässigheten, man vet aldrid vad som kommer att hända".
"Pokemon Go gör allting nytt igen. Det är inte bara jakten som lockar, utan att man kan träffa andra människor som håller på med samma sak". Entusiasmen över att människor överhuvudtaget vistas

IT, Pokémon, Handel
2016-29 22-23
"Hur mycket är Nintendo-aktien egentligen värd?"
Investerare har drivit upp kursen på Nintendos aktier med en iver som bara matchas av spelarna som jagar Pikachu och nu försöker mäklarna fastställa hur mycket den högtflygande aktien egentligen är värd.
(Pikachu är en fiktiv pokémon i Pokémonspelen och -animen. Den är bland de mest välkända och populära pokémonfigurerna och fungerar som maskot för hela produktserien.)
När Nintendo lanserade Pokémon Go den 6 juli ökade företagets börsväde till 18 miljarder dollar. Dagen efter föll kursen med 13 %.

Kina, IT
2016-29 28-30
"Myten om att innovationer kvävs är helt fel"
För den som inte varit i Kinas blomstrande städer kan det vara svårt att förstå hur digitalt uppkopplade de är.
USA vill gärna tro att censuren hindrar internetinnovation men Kina utmanar denna idé på ett sätt som både skrämmer och förbryllar. Kinas teknikscen blomstrar i ett parallellt universum bakom den kinesiska brandväggen. De flesta av landets nätan 700 miljoner användare har inte obehindrad tillgång till information - som om massmordet på Himmelska fridens torg 1989. De är ändå drivande i en internetboom som förra året resulterade i att fyra kinesiska företag hamnade bland världens tio största sett till börsvärde, enligt webbplatsen Statista.

Kina, IT
2016-32 28-30
"En miljard nerladdningar"
Det går bra för Kinas IT-företag.
Selfien, som vi alla vet, är en konstform. Ljuset, vinkeln på hakan och det får inte se ansträngt ut.
Men på företaget Meitus högkvarter i södra Kina, där världens mest populära skönhetsappar tillverkas, är selfien också en vetenskap.
De anställda använder sig av ansiktsigenkänning och 3D-modellering för att bygga appar som bokstavligen transformerar bilder. Dessa appar vidgar ögonen, bleker hyn och smalnar av hakan och har laddats ner en miljard gånger enligt Meitu.
Förra året var fyra av världens 10 största internetföretag sett till börsvärde kinesiska.
Meitu gynnas av två starkt växande trender: kinesiskt mobilanvändande och kvinnors ökade köpkraft.
Vad kommer att hända om apparna introduceras i t ex USA. Meitu har uppmärksammat att kvinnors definition av skönhet skiljer sig från en marknad till en annan. Där kommer kanske inte filtret "blekning" att accepteras på samma sätt. Men troligen behöver inte Meitu den amerikanska marknaden.

Teknik, IT
2016-35 28-29
"Shanti Korporaal älskade Star wars. Nu får hon jedikkrafter av Micochip"
Den 27-åriga Shanti Korporaal har injicerat två microchip under huden på sina två händer vilka fungerar som komprimerade nycklar och plånbok. Chippen ligger i glaskapslar som är lika stora som riskorn. Nu kan hon, likt en jedikrigare, öppnar dörrar genom att endast vifta med armen, utan att använda nycklar.
För gruppen biohackare är detta ytterligare ett stag i den långa historien om mänsklig självförbättring. Med sina företag, Future Sumo och Chip My Life, syftar Korporaal och hennes make, Skeeve Stevens, till att göra implantatet mer tillgängligt i länder som Australien.
Hennes största motståndare är den kristna grupp som trakasserar henne på Facebook och drar paralleller till vilddjurets tal. Enligt uppenbarelseboken framträder djävulens tal på högerhanden och i pannan.
This Australian woman grew up loving 'Star Wars.' Now implanted microchips give her Jedi powers.
https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/08/26/this-australian-woman-grew-up-loving-star-wars-now-implanted-microchips-give-her-jedi-powers/

Kanada, IT, Teknik
2016-44 30-31
"Hemligt kanadensiskt företag lär robotar bli mänskliga"
Du har beställt en robot på Internet och startar upp den hemma. I början gör roboten inte så mycket. Den följer efter dig och observerar dig i din vardag: när du går ut med hunden, lagar lasagne och diskar. Inom kort har roboten lärt sig att vara din ersättare och kan utföra dina vardagssysslor medan du fokuserar på intressantare saker.
Att lära datorer att lära att lära sig själva är centralt för forskningen kring artificiell intelligens.
Suzanne Gildert och Geordie Rose har visioner om en sådan värld. Deras robot är Thormang, en fullskalig humanoid som används i forskningssyfte.

De driver Kindred, ett extremt hemlighetsfyllt, Vancouver-baserat företag inriktat på artificiell intelligens som delvis finansieras av Googles riskkapitalgren. "Vi har en unik möjlighet att bygga mångsidiga maskiner med en rad mänskliga förmågor", säger Geordie Rose.

Secretive Canadian Company Teaches Robots to Be More Like People

IT, teknik
2016-45 18-19
"Sakernas Internet kan lätt urarta till krig i cyberrymden"
Den senaste storskaliga cyberattacken som blockerade hundratals viktiga webbsidor besannade teknologers och säkerhetsexperters värsta farhågor.
Attacken uppenbarade tydliga anledningar att hysa oro för den stundande tidsåldern, The Internet of things" när allt fler hushållsapparater kopplas ihop med nätet, övervakningskameror, termostater, TV-apparater och kylskåp som har egna IP-adresser och kan kommunicera med varandra. Detta Internet är redan enormt och förväntas mer än trefaldigas till 2020 med nästan 21 miljarder apparater. Detta kommer att skapa enorma utmaningar för säkerhetsexperterna.
Ett annat problem är sabotageprogrammet Mirai vars källkod delas via fora i Internets mörka, djupa hörn, där hackare lätta kan kopiera det.

Ryssland, IT
2016-47 23
"Majoritet av ryssar vill ha censur på nätet"
Sextio procent av ryssarna tror att censur av Internet - i synnerhet förbud mot vissa webbplatser och material - är nödvändigt, enligt en ny undersökning. Bara 25 % motsatte sig idén, resten av de tillfrågade visste inte eller avböjde att svara.
Allmänt tycks ryssarna vara ganska skeptiska till Internet. Opinionsinstitutet Levada fann att 51 % inte tror att Internet kan ersätta tidningar, radio och TV, ungefär samma siffra som när frågan ställdes senast, år 2006. Rysslands president Vladimir Putin har sagt att landet inte har någon laglig rätt att förbjuda webbplatser. Men det finns tecken på att landet kan komma att ompröva sin inställning. Kontakter har tagits med Kina för att träffa arkitekterna av landets ökända "stora brandvägg".

IT, terrorism
2016-47 24-25
"Hur sociala medier hjälper diktatorer"
Analys av Erica Chenoweth i Foreign Policy
Många tror att sociala medier har varit en fördel för sociala och politiska gräsrotsrörelser. Men faktum är att prodemokratiska rörelser inte är mer effektiva än andra. Faktum är att de civila motstånds kampanjerna är mindre nu än före Internet. Ett skäl är att regeringar är bättre på att manipulera sociala medier än aktivister. Den privata integriteten på Internet har försvunnit. Vidare har sociala medier bidragit till att färre engagerar sig i folkliga rörelser.
"Klicktivister" förmår sällan engagerara sig fullt ut. Människor måste träffas fysiskt under en längre tid för att åstadkomma riktig förändring.
Sociala mediernkan få en demobiliserande effekt, eftersom beväpnade aktörer ges möjlighet att hota eller till och med utöva direkt våld mot aktivister.
Ökad tillgänglighet till mobiler i Afrika kan kopplas till ökat våld.
Desinformation kan lätt spridas på sociala medier. Människor tenderar att välja nyhetskällor som bekräftar deras egen övertygelse.
De "lyckade" upproren i Tunisien och Egypten gav libyer och syrier en övertro på att improviserade uppror kunde gå vägen utan våld.

Tyskland, IT
2016-48 10
""Falska Nyheter hotar också valet i Tyskland"
Efter Donald Trumps chockerande valseger den 8 november riktas nu uppmärksamhet mot i vilken utsträckning väljarnas åsikter kan ha påverkasts av floden av "falska nyheter" på olika webbplatser som utger sig för att vara legitima medier. Angela Merkel har indikerat att hon stöder hårdare åtgärder för att agera mot hatpropaganda och utreda nya metoder för att reglera information (och desinformation) på nätet.

Indien, IT
2017-02 19-21
"Digitala betalningar tog fart när Indien slopade stora sedlar"
Vijay Shekhar Sharma, är grundaren och vdn för Iniens största företag inom digitala betalningar, Paytm. Han har mycket att göra sedan den indiska regeringen meddelat att den skulle slopa 500- och 1000-rupiersedlarna. En åtgärd som syftade till att stoppa den inhemska korruptionen. Företaget Paytm har registrerat fler än 20 miljoner användare sedan regeringens chockbesked.

Miljö, IT
2017-19 26-28
"Digital teknik räddar världens mest hotade djur"
Om Paul Allen får som han vill så kommer ett 233 000 kvadratkilometer stort afrikanskt territorium att vara fyllt av smarta sensorer och drönare, detta i syfte att göra Afrikas mest avlägsna och djurrikaste platser hyperuppkopplade. Det är det största teknologiska djurskyddsprojektet någonsin: ett styr- och kontrollsystem som parkvakter kan använda för att registrera och agera mot tjuvjägare, från Kenya till Tanzania.
Allens verktyg kallas Domain Awareness System (DAS) som han finansierar genom sitt företag Vulcan, är med stor sannolikhet nyckeln till ett av vår tids viktigaste filantropiska ändamål. DAS ska klara sådant som människor inte kan. Systemet förlitar sig på tre informationskällor: parkvakters radiomottagare, sändare på djur och en rad miljösensorer som kameror med rörelsedetektorer och satelliter.
Paul Allen: "DAS-projektet kombinerar två av mina intressen - teknik och bevarandet av savannelefanten som en av Afrikas mest ikoniska arter".
https://www.bloomberg.com/news/features/2017-05-09/paul-allen-is-using-technology-to-save-the-african-elephant
Paul Allen's High-Tech Quest to Save the World's Most Endangered Animals
The Microsoft co-founder is fighting poachers with the help of sensors, drones, and luxury resorts.

Terrorism, IT
2017-26 4-6
"Det nya normala"
Företagen kämpar mot kraftfulla cyberattacker med utpressningsvirus"
Företag världen över kämpar hårt för att återställa sina system efter en våg av krftfulla cyberattacker som drabbat datorsystem i Europa, Asien och USA. Viruset liknar den globala spridningen av utpressar virus som infekterade datorer i maj månad i år.
Forskare vi Kaspersky Labs analysteam säger att en regional ukrainsk webbplats har blivit hackad och används för att sprida viruset till besökare. Kaspersky uppskattar att det har skett över 2000 attavker som är kopplade till ett sabotageprogram med namnet Petya - 60 % av dem i Ukraina och 30 % i Ryssland. Hackarna var inriktade på ministerier, banker och allmännyttiga företag och krävde att lösensumman skulle betalas i kryptovalutannbitcoin.

Media, IT, Tyskland
2017-26 7
"Sociala medieföretag kan riskera böter upp till 50 miljoner Euro i Tyskland"
Sociala medieföretag riskerar hårda straff om de inte tar bort hatfullt innehåll i enlighet med en ny tysk lag.
Lagen, som har godkänts i Tysklands parlament, innebär att företag som Facebook, Twitter och Google kan få böta upp till 50 miljoner Euro om de inte raderar inlägg som innehåller rasistiska, kränkande eller andra illegala yttranden inom 24 timmar.

Media, IT, Tyskland
2017-26 8
"Hur mycket kostar det att påverka ett val"
Vill du påverka ett val? Allt du behöver är ungefär 400 000 dollar, enligt cybersäkerhetskonsulten Trend Micro Inc. Det är den summan som krävs för att köpa anhängare på sociala medieplattformar som Facebook och Twitter, anlita företag och under en 12månadersperiod skriva och sprida falska nyhetsbrev samt driva sofistikerade webbplatser för att påverka den allmänna opinionen.
Allt enligt säkerhetsexperten Udo Schneider på Trend Micro som analyserar den tysktalande marknaden.
Att påverka den allmänna opinionen via falska nyheter och dataläckor är relativt enkelt och "kan ske också inför det tyska valet" den 24 september då förbundskansler Angela Merkel kandiderar för en fjärde mandatperiod.

IT, Handel
2017-26 12-13
"Google kan aldrig vinna kriget mot EU"
Det oväntat stora bötesbelopp som EU-kommissionen dömer Google att betala - 2,4 miljarder euro - bevisar att förhållandet mellan den jättelika sökmotorn och Europas reglerare har hamnat i en ond upptrappningscirkel.
När konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i förra veckan tillkännagav EU-kommissionens beslut hade fallet Google behandlats i sju år. Det handlade om att Google Shopping skadade konkurrenterna. Googles rivaler kräver att Google ska synliggöra "organiska" resultat.
Google har svårt att försvara sig. Företagets maknadsposition i Europa är obestridligen dominant.

IT, samhälle
2017-26 30
"Virtual reality bidrar till ökad förståelse för demens"
Runt om i Japan har det anordnats kurser där deltagarna får möjlighet att uppleva effekten av att bättre förstå demens med hjälp av ett virtualreality-system, som återskapar videobilder av olika demenssymptom såsom hallucinationer och försämrat minne.
Kursdeltagarna kommer bland annat från skolor och arbetsplatser där de kommer i kontakt med demenssjuka människor. Många av VR-simuleringarna har baserats på dementa personers erfarenheter, som att inte veta vilken station de ska av på vid en tågresa, eller irra bort sig i allmänhet.

IT, teknik
2017-28 21
"Musk tror inte att vi är redo att möta mänsklighetens största hot"
Elon Musk, som hoppas att alla en vacker dag kommer att åka i en självkörande eldriven Tesla, varnar nu för artificiell intelligens som han kallar en "grundläggande risk för den mänskliga civilisationens intelligens".
Han tror att AI "kan utlösa ett krig genom att skapa falska nyheter, hacka e-postkonton och sprida falska pressmeddelanden.
Han uppmanar guvernörer att börja lagstifta om artificiell intelligens som han kallar en "grundläggande risk för den mänskliga civilisationens existens".
Kanske Musk vet något som resten av oss inte gör? Han är ju multimiljardär och har möjlighet att satsa obscena summor på att utveckla AI.
Kanske det i något Musk-finansierat labb, eller på någon hemlig SpaceX-satellit, redan finns en kraftfull artificiell intelligens på väg att ta sig ut.
"Elon Musk doesn't think we're prepared to face humanity's biggest threat: Artificial intelligence"

IT
2017-29 7
"Rätten att få uppgifter borttagna från nätet"
Googles fajt mot Frankrikes försök att driva igenom rätten att få uppgifter borttagna från det globala nätet är aktuell i EUs högsta domstol, knappt tre år efter det att domare beordrat företaget att ta bort uppgifter uppgifter som människor ansett vara pinsamma eller föråldrade, både nationellt, inom EU och globalt. Man kommer att avgöra om Google blir skyldiga att blockera användare från att kunna se länkarna.
Enligt Googles moderbolag Alphabet är det internets frihet som står på spel.

Kina, IT
2017-32 30
"Fria informationsflöden begränsas"
I Ryssland och Kina är tendensen densamma.
Kinas enorma brandvägg är ett omfattande system av av internetfilter och olika blockeringar. Men det har länge funnits en spricka. Brandväggen hindrar de flesta användarna i Kina från att komma åt plattformar utomlands, som Facebook, Google och Netflix, helt i linje med Kinas önskan att censurera vad som kan ses och lösas.
En populär programvara som kalla virtuella privata nätverk, eller VPN, har användarna i Kina kunnat utnyttja som en tunnel genom brandväggen. Men nu håller sprickan successivt på att pluggas igen. Apple vill följa lagen hos alla de länder de gör affärer med. Och inte stödja använning av VPN.

IT, teknik
2017-35 28-30
"Spelet styrs av tankekraft"
Dra på dig ett VR-headset med glasögon. När spelet börjar förflyttas du till ett litet rum med vita väggar. Uppgiften är att ta dig ut ur rummet utan att använda händerna. Det finns ingen joystick eller spelplatta. Du måste använda dig av din tankekraft.

Brasilien, IT
2017-37 11
"Brasiliansk mans ID stulet"
När ryssar skapade Facebookprofiler av falska amerikaner för att påverka det amerikanska valet 2016 lyckades de hitta på namn och biografiska detaljer. Men det behövdes också foton.
En brasiliansk mans familjefotografier användes för att koka ihop profilen "Melvin Redick" som började sprida rysk propaganda på Facebook och Twitter.
En läsare såg bilderna och kände igen sin svärsom, Charles Davis Costacurta. För honom tycks hans roll i Rysslands informationskrig ha blivit en tuff lektion i hur oskyddat privatlivet är i vårtidmed sociela medier.

IT, Ryssland
2017-39 22-23
"Twitter har stängt ned 201 konton med kopplingar till ryska agenter"
Twitter meddelade nyligen att man har stängt ned 201 konton med kopplingar till samma ryska agenter som lade ut tusentals politiska annonser på Facebook. Men åtgärden frustrerar politiker som säger att problemet är mycket större än Twitter verkar tro.
Trots avslöjandet ifrågasätter den demokratiska senatorn Mark Warner huruvida företaget gör tillräckligt för att stoppa ryska agenter från att använda plattformen, där de sprider desinformation och splittrar det amerikanska samhället. Man hotar med att införa nya lagar som kan drabba företagets annonsverksamheter.

IT, Ryssland
2017-39 24
"Facebook lämnar över 3000 ryska annonser till amerikanska kongressen"
Facebook, som har blivit föremål för hårdare granskning av federala utredare och offentligheten, ska överlämna fler än 3000 politiska annonser med ryska kopplingar till den amerikanska konkressens utredare.
Facbooks VD Mark Zuckerberg lovade nyligen att samarbeta med utredare och andra teknikföretag för att försöka stoppa spridningen av falska nyheter och fejkkonton på dess typer av webbplatser. Det är en ny utmaning att handska med stater som försöker sabotera val, säger Zuckerberg.

IT, Ryssland, Lettland
2017-40 15
"Lettland undersöker om störningar i mobilnätet orsakas av Ryssland"
Lettlands underrättelsetjänster undersöker om tillfälliga störningar i mobilnätet och att larmnumret av nödtjänster slutade att fungera kan vara ett nytt exempel på Rysslands elektroniska krigföring. Om händelserna bekräftas som attacker skulle de elektroniska avgrotten vara ytterligare ett vapen i Kremls arsenal.
Lettlands utrikesminister tror att Lettland kan ha hamnat i vägen för en mer omfattande elektronisk störning som var riktad mot finländska Åland. Åland som har en nyckelplacering i Östersjön, anses vara en svag punkt i Finlands territorriella försvar.

IT, ekonomi, handel, EU
2017-44 18
"Digital darwinism"
I en internet-ekonomi behöver vi nya regler- Konkurrenslagarna räcker inte till när det handlar om företag som inte producerar några fysiska varor. Det är dags att förhandla om en ny uppsättning regler. Annars kommer vår framtida ekonomi att domineras av ett fåtal företag.
Republikanerna i USA har alltid varit skeptiska till jättarna i Silicon Valley. Nu har även demokraterna börjat titta misstänksamt på företagen. Det blir alltmer uppenbart att en digital kapitalism är i stort behov av nya regler eftersom de gamla lagarna inte längre är effektiva. De mäktigaste företagen producerar inte längre fysiska produkter. Kunderna erhåller sin tjänster gratis. De betalar endast med sina personlig uppgifter. Vinnaren tar allt: Det är den darwinistiska lagen i den digitala ekonomin som leder till monopol utan konkurrens. Monopol som inte kan hanteras med hjälp av konkurrenslagars klassiska verktyg.
Företagen måste bli mycket strängare bevakade. Man måste besluta om vem som äger den data som samlas in. Den som sprider informationen kan inte tillåtas att avsäga sig ansvaret för innehållet. Och slutligen måste de som tjänar mycket pengar också betala mycket i skatt.

http://www.spiegel.de/international/business/editorial-time-for-new-rules-for-the-ditigal-economy-a-1176403.html
Tempus 44 2017
We Need New Rules for the Internet Economy

Italien
2017-47 19
"Italien ber Facebook om hjälp för att få en ärlig valkampanj"
Det är bara några månader kvar till de nationella valen och nu håller oron på att byggas upp för att Italiem ska bli nästa måltavla för destabiliserande kampanjer med falska nyheter och propaganda. Det har fått ledaren för landets regeringsparti att uppmana Facebook och andra sociala medier övervaka sina plattformer.
Ingen i Italien är mer orolig än det styrande socialdemokratiska partiet. Dess ledare Matteo Renzi är en slug politisk aktör som delvis har skyllt falska informationskampanjer och falska nyheter på nätet för den misslyckade folkomröstningen som förra året tvingade honom att avgå.

Internet, Media
2017-50 12-13
Åsikten: "Stoppa manipulationerna av demokratin på nätet"
Michael J. Abramowitz är ordförande i organisationen Freedom House.
Det finns inget universalmedel mot propaganda, internettroll och falska nyheter som skadar demokratin men det är grundläggande med utbildning och att allmänheten är vaksam.
Taktiska manipulationer på nätet har spelat en viktig roll i USAs presidentval och 17 andra val under det senaste året. Regerande partier har betalat för personer som skriver inlägg, nättroll, robotprogram, falska nyhetssajter och propaganda medier i syfte att blåse upp det folkliga stödet för dem och hylla sig själva.

Kina, Teknik, It
2018-01 28-29
"Drönarna blev kinesisk flygutställnings stjärnor"
Behöver du fler bevis på att Kina ärm en global kraft på teknikområdet? Lyssna efter surranden av små propellrar. Och titta upp!
På flygutställningen World Fly-In Expo, som arrangerades i den centrala kinesiskka staden Wuhan för en månad sedan, stal de kinesiska drönarna uppmärksamheten från jetflygplan, luftballonger, autogiron och ultralätta plan.
Kina är världsledande när det gäller drönare, till stor del tack vare ett enda företag, DJI (Da Jiang Innovations Science and Technology) och har kommit att stå för mer än 70 % av den globala marknaden.
Drönare undersöker kraftledningar, inspekterar bränder, besprutar grödor och bevakar luftförereningar runt om fabriker. I vissa avlägsna områden har de levererat paket.
Fler och fler barn och ungdomar vill lära sig bli drönarkonstruktörer och operatörer.

IT, Bolivia
2018-03 28-29
"Facebooks testländer varnar för risker"
En morgon i oktober i fjol upptäckte redaktörerna på Bolivias tredje största nyhetssajt, Página Siete, att trafiken från Facebook sjönk kraftigt. Publikationen hade nyligen drabbats av it-angrepp, och redaktörerna var oroliga för att de angripits avhackare lojala med president Evo Morales regering.
Men detvar inte regeringens fel. Det var Facebook som testade en ny version av sitt populära nyhetsflöde och skalade bort professionella nyhetssajter från användarnas flöden och placerade dem i en separat sektion på Facebook kallad Explore. Bolivia hade blivit försökskanin i företagets kontinuerliga arbeta med att förnya sig.
Målet för testen, där även länder som Slovakien, Sri Lanka, Kambodja, Guatemala och Serbien ingår, är attta reda på om folk föredrar att ha separata platser för personligt och offentligt innehåll.

Ryssland, IT, Storbritannien, Brexit
2018-04 10
"Facebook ska genomföra större granskning av eventuell rysk inblandning i brexitvalet"
Facebook meddelar att företaget ska öppna, och dessutom bredda, sin interna utredning om huruvida Ryssland möjligen har använt plattformen Facebook för att påverka den brittiska folkomröstningen om att lämna EU.
Ryssland har länge betraktat EU som ett hot och att få Storbritannien att lämna EU skulle vara ett sätt att försvaga den. Möjligheten till rysk inblandning undergräver folkomröstningens trovärdighet.

IT
2018-06 9
"Facebook anlitar italienska faktajägare"
När Facebook nyligen annonserade planer på att låta användarna betygsätta nyhetskällornas trovärdighet blev det inte särskilt väl emottaget.
Facebook har gett uppdrag till en grupp faktagranskare i Italien att jaga och avslöja falska nyheter på det sociala nätverket inför valen där den 4 mars.
Men även om faktagranskarna säger att nyheterna är falska kommer folk fortfarande att tro på dem, "för det är vad de vill tro"

Sport, IT, Nordkorea
2018-07 26-27
"Bråk om Samsungtelefoner och sanktioner inför OS"
Allas blickar riktas mot Nordkores delegation i samband med vinter-OS i Sydkorea.
Men redan innan evenemanget ens hade börjat uppstod ett oväntat problem mellan värdlandet och en annan nation: Iran kallade in Seouls företrädare i Teheran med anledning av en konflikt som handlade om smarttelefoner och sanktioner.
Samsung skulle dela ut en särskild "olympisk version" av dess Galaxy Note 8-telefon till de tävlande i år. Men inte till varken Iran eller Nordkorea p g a de internationella sanktionerna mot export av "lyxvaror". Men till sist fick även de ländernas representanter sina telefoner. Nordkoreanorna kommer dock att ombes lämna tillbaka dem efter spelens slut. .