Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Krisregioner      aktuell artikel

2003-16 s 12-13
”Från kolonialism till internationellt förmyndarskap”
Erfarenheter från Bosnien, Östtimor och andra konfliktregioner kan kanske underlätta återuppbyggnaden av Irak. Irak hamnar på listan över länder och territorier som har placerats under utländsk övervakning tills de bedöms kapabla att styra sig själva. Irak blir med andra ord ytterligare ett modernt protektorat. Japan och Tyskland efter andra världskriget är enligt många bedömare paralleller till Irak efter det nu aktuella kriget.
Idén om övergångsadministration har gjort comeback. Slutet på det kalla kriget, de lokala konflikter som följde och det växande hotet från internationella terrornätverk har förändrat synen på gränserna för utländsk intervention.

2003-16 s 14-15
”Vems tur är det nu?”
Flera envåldshärskare står inför valet att ta strid eller krypa till korset. Rädslan för att Irak kanske inte är USAs sista mål förstärks av hotfulla uttalanden från Pentagon och nykonservativa amerikaner som riktar sig mot företrädare för ”ondskans axelmakter” och s k ”bekymmersamma stater”. I ljuset av Bagdadregimens öde verkar det som om dessa länder nu står inför valet mellan kamp och flykt. Det handlar om:
Syrien:
USAs anklagelser kommer troligen leda till att Syrien intar en än mer USA fientlig attityd. En viktig fråga är landets relation till den libanesiska Hizbollahorganisationen och militanta palestinska grupper. Sessa stöds av Syrien som tror sig kunna vinna tillbaka Golan-höjderna från Israel.
Iran:
De konservativ tycks mindre oroade över en militär attack än av ett ”mediekrig” lanserat från Irak och som skulle kunna undergräva prästerskapets auktoritet.
Libyen:
Landet förhandlar för närvarande med USA om skadestånd till de som drabbades av Lockerbiebomben. USA vill att Libyen tar på sig hela skulden.
Nordkorea:
Nordkoreas ton mot USA har blivit mycket skarpare sedan Irak invaderades, vilket speglar en rädsla i Pyongyang för att regimen där står på tur att ”skiftas”. Man skriker och hotar med atomvapen. Mycket talar för att detta är ett tomt hot. 
Kuba:
ledningen i Kuba fruktar att USA förbereder ett borttagande av Fidel Castro. Kuba har dömt regimmotståndare till långa fängelsestraff och efter en summarisk rättegång avrättat tre personer som kapat en färja i ett försök att lämna diktaturen.

2003-16 s 16-17
”Irak ställer övriga krisregioner i skuggan”
Kriget i Irak får negativa följder för andra regioner, som inte förmår hävda sig i konkurrensen om världens uppmärksamhet.  Förtryckarregimerna i Kuba och Zimbabwe har intensifierat jakten på politiska dissidenter och oppositionella. I Mellanöstern har israel kungjort en förlängning av det säkerhetsstängsel som separerar israeler och palestinier i Jordan dalen. Afrikas inbördeskrig och oroligheter fortsätter. Chanserna till en fredlig lösning av Cypernfrågan undergrävdes av att Turkiets politiska dagordning var full av annat. Dessutom växer behovet av ekonomiskt bistånd på andra håll än Irak.

2003-24 s 7-9
"De lokala krigen hotar välfärden"
Nästan alla pågående krig är inbördeskrig. Och orsakerna är ofta ekonomiska. I östra Kongo slåss regionens två största stammar, hema och lendu om vad värdefullt som finns. Många civila dödas och alltfler flyr sina hem för att överleva. Sedan inbördeskriget i Kongo bröt ut 1998 har nästan 5 miljoner människor dödats, de flesta civila. Idag är 90 % av dem som dör i krig civila. Det beror på att de länder som för krig nu för 40 år sedan var kolonier, vilket betydde att mäktiga utomstående krafter upprätthöll stabilitet. Vad orsakar krig? I multietniska samhällen där en ras har absolut majoritet är risken större för krig. Länder som ofta har inbördeskrig har en stor andel fattiga. Dessa länder har korrumperade, inkompetenta styren. Ofta är de omogna samhällen vars olika folk inte lärt sig leva i fred sida vid sida. För att starta en rebellrörelse krävs kapital. Sedan används rebellerna för att berika sig som vilka andra kriminella som helst. Det kan handla om diamanter som i Angola och Sierra Leone. Olaglig skogsavverkning är en annan finansieringskälla eller att ta tull eller använda utpressning. Odling av olagliga grödor är också populärt och lönsamt. Krigsströvande arméer är effektiva smittspridare. En del forskare skyller hela aidsepidemin på krigen i Afrika. En liten, lokal infektion spreds långa vägar p g a massvåldtäkterna under inbördeskriget i Uganda på 1970-talet.

2007-44 s 11-15
"Krigets nya ansikte"
Irreguljär krigföring kan komma att ta upp västerländska arméers tid och ork i flera decennier framöver. Försvarsmakterna måste anpassa sig till den nya tidens krig om de ska klara av utmaningarna som väntar. Det räcker inte med smarta vapen, det behövs smarta soldater också.
Moderna krig "utspelas i medierna strålkastarljus och i skuggan av internationella jurister".
Militärteoretiker betecknar dagens förbryllande konflikter som "fjärde generationens" krigföring. Den involverar löst sammanknutna nätverk som blir starka och uthålliga tack vare informationstekniken. Kriget går ut på att "direkt attackera de fientliga beslutsfattarnas sinne och förstöra fiendens politiska vilja". Dagens krig handlar inte bara om reguljära strider utan också om att "vinna människornas hjärtan och sinnen". När man bekämpar en fiende "mitt bland vanligt folk" är det primära målet inte att förstöra fienden utan att vinna folkets lojalitet.
Originalartikeln i The Economist eller finns här.

Narkotika
2009-15 s 20-25
"Kriget mot narkotikan"
Olagliga droger orsakar stor förödelse i världen. Regeringar för en ständig kamp mot narkotikahandlare och drogtillverkare för att minska tillgång och efterfrågan.
När Felipe Calderón installerades som president i Mexiko i december 2006, deklarerade han att den organiserade brottsligheten är "utom all kontroll" och satte in 45000 soldater mot narkotikagängen. Sedan dess har 10000 människor dödats i drogrelaterat våld. Soldater och poliser har utkämpat regelrätta slag mot gangstrar beväpnade med raketgevär, granater maskingevär med pansarbrytande ammunition. Runt 60 % av morden koncentreras till tre av Mexikos 32 delstater. 80 % av offren tillhör kriminella gäng och har dödats av andra gäng. Men narkotikagängens mest effektiva vapen är nog korruptionen. I november åtalades den ansvarige åklagaren för att ha tagit emot en halv miljon dollar per månad i mutor för att läcka information.
I Colombia lyckades president Uribe genom ihärdigt arbete halvera kokaarealen mellan 1999 och 2006 men nu har den vuxit igen.
Målet i Mexiko är inte att sätta punkt för narkotikatrafiken, "därför att det är omöjligt" säger Calderóns justitieminister Eduardo Mora. Det är att återerövra den ekonomiska makten och vapenmakten från den organiserade brottsligheten. Calderón utvisar alltfler narkotikahandlare till USA. Därifrån kan de inte fortsätta att sköta sina affärer från amerikanska fängelser. Oroväckande är att några droggäng diversifierar sin verksamhet till andra brottsliga aktiviteter. Utpressning och "skydd" i utbyte mot pengar samt kidnappning.
Det underliggande problemet är det faktum att i Mexiko gör varken polisen eller domstolarna sitt jobb ordentligt.
Originalartikeln i The Economist. On the trail of the traffickers, eller läs här.

2009-15 s 25-26
"Det odlas mer koka än någonsin"
Kokainproduktionen ökar i hela Latinamerika där våldet tilltar, människor drivs på flykt och korruptionen breder ut sig. Allt detta väcker krav på nya strategier i kriget mot narkotikan.
Colombia, som är världens största kokainexportör är kärnan i problematiken. Landet har i sitt krig mot narkotikan fått sex miljarder dollar i framför allt militärt stöd av USA sedan 2000. Men produktionen har inte minskat utan tvärtom ökat med 16 % tack vare större produktion i Bolivia och Peru.
Mer än 750 000 ton kokain produceras varje år i Anderna i Sydamerika. Narkotikan är en mångmiljardekonomi som tvingat jordbrukare att överge sina åkrar, orsakar dödande gängkrig och korrumperat statliga myndigheter. En ny drogrutt mellan Sydamerika och Västafrika har upprättats. Målet är främst Spanien och Storbritanniens marknader.
César Gavaria, före detta president i Colombia och en av ordförandena i Latinamerikanska drog- och demokratikommissionen menar att det är dags för ett "paradigmskifte", från förtryck mot en mer "hälsoinriktad linje", som inkluderar avkriminalisering av marijuana. Den förbudstaktiska policyn med utrotning, förbud och kriminalisering har inte gett förväntade resultat. Debatten intensifierades i mitten av mars när ministrar från hela världen samlades i Wien för att diskutera FNs syn på narkotika.
Colombias president Alvaro Uribe varnar för att "den organiserade brottsligheten kan förstöra oss allihop om vi inte förenas i kamp mot den".
Artikel i The Guardian: Cocaine production surge unleashes wave of violence in Latin America eller läs här.

2009-15 s 26-28
"Kokainen blåser liv i gammalt krig" hela artikeln
Kriget i Peru mot Sendero Luminoso, som krävde nästan 70 000 liv, sägs ha slutat 2000. Men i en ödslig trakt av Anderna har en rebellfraktion återuppstått. Fronten går genom urskogen i Vizcatán, ett 650 kvadratkilometer stor område där merparten av Perus Koka, råvaran till kokain produceras. Koka är i stort sett laglig i Peru vilket kokain inte är. Sendero Luminoso har gjort som FARC i Colombia, kombinerat ett vänsteruppror med narkotikaproduktion och olaglig handel.
Artikel i NY Times Cocaine Trade Helps Rebels Reignite War in Peru.

2009-15 s 28-30
"Knarkkarteller invaderar Västafrika"
Porösa gränser och dålig kustbevakning gör det lätt för narkotikahandlare att tjäna stora pengar på sina dödliga affärer. Illa betalda tjänstemän och blomstrande informella marknader fungerar som perfekta inkörsportar för narkotikakarteller som vill etablera sig. Handlarna började med Guinea-Bissau men har nu upptäckt fördelarna med Senegal och även Ghana och Guinea-Conacry. Senegal är det land i Afrika som exporterar mes kokain till Europa. FN skattar att omkring 50 ton per år passerar genom Västafrika värt två miljarder dollar på den europeiska grossistmarknaden. En del kokain transporteras från Colombia i flygplan som går under radargränsen på två tusen meter. De landar på en ödslig plats varifrån konvojer utgår med eskort till huvudstaden. Förra månaden erkände sonen till den före detta presidenten i Guinea-Conacry, Lansana Conté, http://sv.wikipedia.org/wiki/Lansana_Cont%C3%A9 sig varit inblandad i narkotikahandel.
Artikel i The Guardian Fears for stability in west Africa as cartels move in.
Eller läs här: Narkotika, Senegal.

2009-15 s 30-31
"Vallmon står i full blom"
Sedan 2002 är det förbjudet i Laos att odla vallmo. Men sedan priset på andra grödor som te och gummi halverats samtidigt som priset på opium fördubblats har bönderna återgått till mer lukrativ verksamhet. Även i de två andra länderna i "Gyllene triangeln", Burma och Thailand, har ökning skett. Afghanistan är fortfarande världens största producent av olagligt opium.

2009-15 s 30
"Ett ton kokain försvann på vägen"
Ett flygplan lastat med drygt ett ton kokain kraschade för några veckor sedan i norra Honduras. Piloten omkom enligt myndigheterna som också påstår att 90 % av lasten brann upp i kraschen. Honduras vice säkerhetsminister Mario Perdomo påstod på en presskonferens att amerikanska attackhelikoptrar förföljde planet då det störtade. Detta förnekas av amerikanska myndigheter. Planet kom från Venezuela och antas varit på väg till Honduras Bay Island, som är en transitpunkt för kokain på väg till USA.

Internationellt
2010-11 s 30-31
"De svagaste länkarna är de svagaste staterna"
På 2000-talet är det inte supermakterna som kommer att orsaka instabilitet i världen utan misslyckade stater. Den stora utmaningen på 2000-talet kommer i stället från svaga stater som Pakistan, Afghanistan, Jemen, Somalia, Haiti, Mexiko, Kongo och andra. De har gemensamt att ha regeringar som saknar förmåga eller vilja att regera. De förmår inte kontrollera allt som sker inom landets gränser. USA och andra länder kan och bör hjälpa till. Bistånd kan vara ett viktigt inslag i politiken, men biståndet måste kopplas till krav på gott styre och klok planering, därför att i annat fall underblåser det korruption och hämmar effektiviteten.

2010-02 s 26
"När flyktingarna inte vill återvända hem"
Bland världens tio miljoner flyktingar finns en växande minoritet som inte återvänder hem. De har börjat gilla stabiliteten som det innebär att bo i FN-finansierade läger. De finner sig tillrätta och föredrar flyktinglägrets trygghet framför en osäker framtid i hemlandet. Särskilt flyktingar från Sudan och Somalia utvecklar snabbt så kallade beroendesyndrom. Termen "långvarig flykting" används för dem som har flytt från konflikter som började för mer än tio år sedan. Frågan är hur man förhindrar att långvarig blir permanent.

2010-45 s 28-31
"Den envisa (och farliga) drömmen om ett bättre liv"
Dialika Krahe har för der Spiegels räkning skrivit om migranter från Nordvästafrika till Spanien och särskilt från byn Niodior i Senegal. Denna by sägs finnas i en dubbel upplaga, en i Senegal och en annan i Spanien. De afrikanska invandrarna arbetar olagligt och skickar hem pengarna till släktingar i Senegal. En miljard människor lever i Afrika, omkring 22 miljoner har flyttat därifrån. 2009 skickade illegala arbetare från Europa 316 miljarder dollar till sina hemländer. Kapitalströmmen från dessa personer är större än biståndet som landet får.
Ön Niodor utanför Senegals kust har 6704 invånare. Där lever man enkelt och nära naturen. Här finns varken krig eller svält. Men många nöjer sig inte med detta. De vill ha pengar för att köpa sig den lyx de ser på TV. Därför tar de sig till Europa där pengarna finns. Många av de unga männen gör inte detta för sin egen skull. De känner, menar Krahe, en stark plikt att offra sig för sina föräldrar, särskilt för sin mor, så att hon ska kunna leva bekvämt utan att arbeta. Därför sliter Niodiors "söner" hårt i jordbruket och på byggarbetsplatser i Spanien för att kunna skicka hem stora summor pengar.

2011-08 s 15
"I sista minuten"
Den grekiska kustbevakningen och passerande fiskare räddade i början av veckan 103 flyktingar, varav 25 barn. Tre människosmugglare hemmahörande i Ukraina greps. Avsikten var troligen att transportera personerna till Italien. De kommer från olika delar av Asien och har uppehållit sig en längre tid i Grekland.

2011-10 s 5-6
"Dragkamp mellan hungerstrejkare och myndigheter"
Illegala invandrare riskerar livet för en chans att stanna kvar i Grekland. Ett dussintal har förts till sjukhus då de varken äter eller dricker. 300 invandrare, de flesta från Nordafrika, vägrar att äta för att få permanent uppehållstillstånd. De har nu erbjudits uppehållstillstånd på ett er men det nöjer de sig inte med. Marockanen Elktif Belaid säger att det är deras rättighet att få stanna i Europa. Det var invandrarna som hjälpte till att bygga upp deras ekonomier. Europa är en före detta kolonialmakt och Europa stödde de diktatorer i Afrika de nu försöker störta, menar han. Utpressning, men grekerna. Grekland har blivit entrédörr för afrikaner som vill in i EU.

EU, flyktingpolitik
2011-11 s 4-5
"Europa stålsätter sig inför befarad massinvandring"
Nu störtade, auktoritära ledare i Nordafrika, hade en överenskommelse med EU om att hindra massutvandring mota ekonomiskt bistånd och diplomatiskt erkännande. Utan dessa ledares samarbete befarar många i Europa att en ström av illegala invandrare från länder från både norr om Sahara och söder om Sahara är i antagande. Invandrare kommer till ett Europa som tyngs av hög arbetslöshet, långsam eller ingen tillväxt och där främlingsfientligheten breder ut sig.
Den senaste året har invandrare börjat använda en ny rutt till EU, via Turkiet till gränsen mot Grekland. Nu varnar italienska myndigheter för "en biblisk exodus" med upp till 300 000 människor från Afrika.

2011-24 s 4-7
"Exodus"
Det nya båtfolket är utvandrare och flyktingar som överger Afrika i hopp om ett bättre liv i Europa. Många har dött på vägen. De flesta hamna i Lampedusa i Italien. Den första flyktingvågen kom efter upproret i Tunisien i december. En andra bestod av arbetare från SOM, söder om Sahara, som arbetat i Egypten. Den tredje kom från Libyen, både libyer och utländsk arbetskraft. Den främsta orsaken var att Gadaffi "lovade" att släppa loss "en hittills aldrig skådad illegal invandringsvåg" till Europa när Natos bombningskrig in leddes. Tidigare hade han stoppat utvandring via Libyen mot att han fick ekonomisk kompensation från europeiska länder. Han till och med tvingade många att lämna landet.
Männen som kommer har inga pass eller andra id-handlingar. Människosmugglarna som hjälper dem med transporter, främst båttransporter, har inga passagerarlistor. Drunknar eller dör någon på annat sätt, är de helt enkelt bara försvunna. Hur många är svårt att säga. FNs menar att minst 1600 har försvunnit på de senaste två månaderna. Lik fastnar i yrkesfiskarnas när.

EU, Krisregioner
2011-24 s 10-12
"Den unga krisgenerationen revolterar"
Först revolterade arabvärldens unga, och nu gör även Europas unga uppror. Från Paris till Lissabon, från Madrid till Aten går tusentals ungdomar ut på gatorna för att protestera mot arbetslöshet och mot de politiska systemen.
De franska ungdomarna vill sätta i gång en rörelse lika stor som de i Madrid och Lissabon. De vill att tiotusentals unga ska marschera även i Paris och kräva "en äkta demokrati".
Det finns en misstanke som förenar alla unga i Europa, och det är att de förmodligen inte kommer att åtnjuta samma välstånd som sina föräldrar. De misströstar om framtiden. De är välutbildade men får inga jobb.
Drygt 44 procent av ungdomarna i Spanien har inget arbete, nästan var tredje ung akademiker är arbetslös. Och även i Spanien har drygt hälften av alla förvärvsarbetande unga s k slaskkontrakt, som bara varar i några veckor. Även under de goda åren drogs ungdomarna med dåliga skolor, dyra universitet och en rigid arbetsmarknad, och när fastighetsbubblan sprack för tre år sedan var det ånyo de unga som drabbades värst.

2011-24 s 22
"Clinton predikade reformer och demokrati"
Clinton kräver att afrikanerna ska avsätta alla auktoritära ledare, inklusive och först och främst: Libyens överste Muammar Gaddafi.
Utrikesminister Hillary Clinton påpekade i ett tal i början av veckan till Afrikas ledare att auktoritära regimer som styrs av åldrande despoter "inte är acceptabelt längre". Hon varnade för att de som vägrar att genomföra demokratiska reformer kommer att "hamna på fel sida om historien".
Den amerikanska regeringen är djupt frustrerad över Afrikanska Unionens misslyckade försök att medla för Gaddafis räkning. Clinton betecknar läget i den omstridda Abyeiregionen mellan Sydsudan och Sudan just nu som "djupt oroväckande".
Clinton, som under fem dagar besökte tre afrikanska länder, fokuserade på handel och ekonomiskt bistånd till Afrika. Hon är den första amerikanska utrikesministern som har talat inför AU. Hon uppmanade dock alla AUs medlemsländer att arbeta för en genuin vapenvila, avbryta kontakten med Libyens ambassader, utvisa diplomater som är lojala mot Gaddafi och öppna kanaler till den libyska oppositionen.

Makedonien, Flyktingpolitik, Krisregioner
2015-35 7-9
""Flykting kaoset i Makedonien"
En farlig flaskhals har bildats i den makedonska gränsstaden Gevgelija, en viktig knutpunkt för flyktingar som försöker att ta sig till Västeuropa. De som försöker ta sig ombord på tågen här utsätts för extrem hetta, farliga gäng och hårda poliser.
De flesta önskar kunna ta sig vidare västerut till Tyskland och Sverige allrahest.
I Sverige får alla syrier uppehållstillstånd och nu kallar sig många syrier, oavsett var de kommer ifrån. Det är inget annat annat än massmigration.
Enligt gällande asyl regler i EU måste de asylsökande stanna kvar i Grekland, det första EU land de kommit till. Men ingen håller längre på reglerna. De vill alla med alla medel ta sig till Makedonien och sedan vidare genom Serbien och in i Ungern, första EU-landmed målet att sedan stanna i välfärdsländer och blir försörjda, först själva och senare också sina släktingar.
De flesta känner väldigt lite till förhållandens vad gäller krav på hög kompetens och utbildning.

Italien, Flyktingpolitik, Krisregioner, Övrigt
2015-41 14
Många döda flyktingar förblir anonyma.
Italienskt laboratorium kämpar för att inte "förlora de omkomna".
Så här långt in på 2015 har nästan 2900 migranter drunknat i försök att ta sig från Nordafrika till Europa. Oftast förblir dessa människor namnlösa offer.
Sedan våren 2014 har laboratoriet Labanof, vid universitetet i Milano, arbetat med att försöka identifiera och namnge hundratals oidentifierade migranter som drunknat till sjöss.
Det har gått två år sedan Lampedusatragedin och över 200 drunknade har inte kunnat identifierats. Många har inte ID-handlingar på sig. För då måste de enligt EU-reglerna söker asyl i det första EU-land de hamnar i.

Krisregioner, Brasilien
2015-50 14-15
"Stammarna tvingas ut ur djungeln"
Regnskogen krymper. Stammarna med jägare och samlare hör motorsågarna närma sig. Godstågen skrämmer bort viltet.
Wirohoa tvingades flytta med sin mor och moster till en närliggande by. De trivdes som nomader i regnskogen, men nu har den blivit en alltför farligt plats.
Stammen Awa blev första gången omnämnd av utomstående 1853. Först 1973 tog Brasiliens byrå för ursprungsbefolkningen en formell kontakt. Landet har nu cirka 80 stycken "icke-kontaktade" stammar som ska skyddas mot västvärldens sjukdomar.

Brasilien, Krisregioner, terrorism
2015-50 16-17
"Kampen mot slavhandel i Amazonas"
De arbetar utan lön och under dödshot. Vi lever som slavar här, säger Paulo Ferreira när han tänker tillbaha på hur han slitit i Amazonas utan lön det gångna året. Han sover i ett undermåligt skjul och dricker vatten från en källa som är förorenad med gödsel. Han är 67 år gammal. En stor grupp tvångsarbetare i Brasilien har röjt stora skogsområden för att ge betesmark till nötkreaturen och därmed hjälpt regionens mest skrupelfria ranchägare att bli ännu rikare.
Under de senaste 20 åren har nästan 50 000 personer som arbetat under slavliknande förhållanden i Brasilien blivit fria.
Under de första 400 åren av landets historia importerade Brasilien 4 miljoner afrikanska slavar.
Modernt slaveri i Amazonas är intimt förknippad med den olagliga skogsavverkningen, en ökänd bidragande orsak till klimatförändringarna.

FN, flyktingpolitik, krisregioner, terrorism
2016-37 28
"28 miljoner barn är på flykt från krig och konflikter"
Omkring 28 miljoner barn har tvingats fly hemifrån på grund av väpnade konflikter, och nästan lika många har övergett sina hem i sökandet efter ett bättre liv, enligt en rapport från UNCF. 45 % av barnen kommer från Syrien och Afghanistan. Rapporten uppmanar FN att erbjuda dess barn skydd, utbildning och hälsovård och ber världens regeringar att angripa roten till de missförhållanden som medverkar till de väldigt stora flyktin- ochmigrantströmmarna.

FN, Globalt, Krisregioner
2017-23 22-23
"FN behöver miljarder för att avvärja hungerkatastrof men pengarna uteblir"
Vid årets början kom ett av FNs djärvaste krav på pengar någonsin. FN förklararade att den behövde miljarder dollar för att avhjälpa en humanitär kris, enligt generalsekreterare Antonio Guterres, som varnade för att 20 miljoner människor riskerade att dö av svält. som
Nu fem månader senare, är resultatet sv Guterred vädjan dystert. FN har fått in ungefär en tredjedel av vad som behövs och mer kommer inte att beviljas. Pengarna behövs till fyra länder som alla hotas av omfattande hungerkriser: Sydsudan, Somalia, Nigeria och Jemen. Av dessa är det Nigeria och Jemen som främst saknar resurser.
I Somalia kompliceras distributionen av hjälv av al-Shababmilisen. Många anser att Nigeria, Afrikas största ekonomi, borde kunna klara sin egna problem och att det är korruptionen som är det stora problemet.

Mexiko, jordbävningar
2017-38 18-19
"Varför har två jordbävningar drabbat Mexiko?"
Med 12 dagars mellanrum under september månad har två kraftiga jordbävningar drabbat Mexiko. Byggnader har rasat samman, panikslagna människor har rusat ut på gatorna och hundratals människor som inte lyckats fly har omkommit.
Mexiko ligger i en så kallad subduktionszon där

Australien, Narkotika
2017-39 16-18
"Västaustralien upplever en epidemi av droger skapat av en gruvboom och för stora inkomster"
Västaustralien problem kämpar mot en epidemi av metamfetaminmissbruk. En gruvboom lockade många unga män till delstaten, många av dem är singlar och tillbringar långa perioder i avlägsna byar med stora disponibla inkomster, en farlig kombination som gör många till narkomaner. Det nationella dödstalet som är kopplat till psykostimulanter, inklusive metamfetaminer, har fyrdubblats sedan 1999. Regelbundna metamfetaminanvändare har stigit från 90 000 år 2011 till 268 000 2016. det är stor risk för kraftiga jordskalv. Zonen löper längs den västra kusten i centrala, från centrala Mexiko till Panama.

Flyktingpolitik, FN, Krisregioner
2018-02 26-28
"Ont om mat till världens flyktingar"
FNs växande budgetunderskott tvingar organisationen att minska flyktingarnas matransoner.
För åtta år sedan flydde Khadija från det krig och kaos i Somalia som hade skördat både hennes fars och hennes brors liv. Hon lyckades ta sig över gränsen till ett flyktingläger i södra Etiopien. Livet är ganska bra där, säger hon. Tälten har gradvis ersatts av hyddor, hon känner sig trygg och hennes dotter går i skolan. Problemet är, att det råder brist på mat. Ransonerna har minskat tre gånger det senaste året när det gäller den månatliga ransonen av spannmål, bönor, matolja och salt.