Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Marocko

Karta
Info L'Economiste franska
Assabah arabiska
L'Opinion

Marocko, dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Marocko som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

98-14 s 12
"Får folket avgöra i Västsahara?"
I december ska en folkomröstning avgöra landets framtid. Marocko och Polisariofronten strider om överhögheten. Det avgörande är vem som har rösträtt. Alla intervjuas under FNs övervakning för att fastställa om man har rätt att rösta eller ej.

99-12 s 17-18
"Marocko kämpar både för och emot reformer"
Premiärminister Abderahmane Youssoufi står under ständig kunglig uppsikt och i mer än ett år har han nu fört en hård kamp för reformer på flera olika fronter. Men Marocko sitter i kläm mellan en auktoritär monarki och en hotfull islamistisk lära. Det finns ett stort behov av en stark demokrati och marknadsekonomisk ordning, men motståndet är starkt. (en artikel helt omöjlig att läsa, huruvida dålig stil och översättning eller ointressant innehåll, vad vet jag?)

99-12 s 18
"Youssoufis livslånga kamp"
D:o

99-21 s 12
"Islam är ny maktfaktor i Marocko"
I Marocko utkämpas en strid mellan sekulära och religiösa krafter. För ett år sedan röstade de fattiga på vänstern nu röstar de på islamisterna med Ben Kirane i spetsen. Han framstår som trons och den allmänna moralens försvarare.

99-30 s 19
"Ledande statsmän samlades vid kung Hassans begravning"
Möjligheten att föra arbetet för fred i Mellanöstern vidare utnyttjades till fullo. Speciellt anmärkningsvärt var att Barak och Bouteflika tog varann i hand för fred trots att länderna tekniskt sett befinner sig i krig med varandra. Syriens Hafez Assad höll sig dock undan. Ännu ej mogen för att diskutera fred med Israel?

99-30 s 19-20
"Kung Mohamed representerar en ny generation arabiska ledare"
Han är nära vän till Jordaniens kung Abdullah. Flera andra ledare är på väg att lämna scenen: Assad i Syrien, kung Fahd i Saudiarabien och Arafat.
Marocko är ett relativt modernt arabiskt land men: inkomstklyftan mellan rika och fattiga är enorm, analfabetismen ligger på 50 % och ungdomsarbetslösheten är en tidsinställd bomb. Glöm aldrig att det existerar inget arabisk-muslimskt demokratiskt land.

99-47 s 18-20
"Marockos unge kung vill modernisera"
Kung Mohammed VI besteg tronen i juli när hans far Hassan II gick bort efter att ha suttit på tronen i 38 år. Medan Mohammed var kronprins avfärdades han av en del som en hållningslös playboy. Men på bara några månader har den 36-åriga kungen stigit fram som en seriös förespråkare för social förändring i en region där det för närvarande pågår generationsskiften i flera monarkier. Han betraktas som en bro mellan väst och de muslimska världen. Han har nyss avskedat sin fars trogna inrikesminister Driss Basri. Han harlåtit komma tillbaka flera av hans far förvisade politiker, juden Abraham Serfaty och Ben Barkas familj.

99-47 s 20
"Kungen har stigit fram ur Basris skugga"
Inrikesministern symboliserade "makhzen", den säkerhetsapparat som har skyddat den marockanska kungen i 300 år och som har styrt allt, ibland även kungen. Nu har han helt oförberett fråntagits alla befogenheter av den nya kungen. Denne vill införa ett nytt "auktoritetskoncept", en ny väg till demokrati. Men mycket av det gamla finns kvar. (Låt oss se om ett år vad det nya verkligen har inneburit!)

2000-5 s 15
"Folkomröstningen i Västsahara är en hägring"
FNs resolution om att saharierna i en folkomröstning ska få avgöra om de vill bli självständiga eller tillhöra Marocko har skjutits upp många gånger, och det är osäkert om den någonsin blir av. 1991 redan lovade FN saharierna en folkomröstning om självständighet och integration eller integration i Marocko. Nu säger man "år 2002 eller ännu längre fram". Regimen hoppas att innan dess ska saharierna ha ökat sin sympati för den nye kungen och man använder sig av en aktiv inflyttningspolitik. Oron för separation har ökat sedan Östtimor frigjort sig från Indonesien.

2000-11 s 18
"Kvinnliga rättigheter orsakar kontrovers"
Regeringen i Marocko vill att polygami ska förbjudas och att giftasåldern höjs från 14 till 18 år. Kvinnan ska få hälften vid skilsmässa. 500 000 fundamentalister protesterade och vill att islam ska förbli vägledande i alla frågor.

2000-28 s 14-15
"Marockos väg från feodalism till demokrati"
Det kommer blandade signaler från Marocko där den nye kungen försöker förändra landet som han ärvde.
Kung Mohammed har bestämt sig för att skapa en modern stat samtidigt som han bevarar lite av de feodala fernissan. Men det är inte lätt "att led Marocko från medeltida feodalism till modern demokrati". Risk finns att man får en allt starkare islamistisk rörelse.

2001-07 s 12-14
"Saharas rebeller lämnas åt sitt öde"
100000 flyktingar har kommit i kläm mellan Marocko och Polisariogerillan, som med Algeriets stöd kämpar för ett fritt Västsahara.
1975 annekterade Marocko Västsahara sedan Spanien övergett sin koloni. Infödda saharier flydde till Algeriet.

2002-09 s 18
"Annan kräver beslut om Västsahara"
FNs mandat i Västsahara löper ut i månadsskiftet. Varken Marocko eller befrielserörelsen Polisario är beredda att ingå en förhandlingslösning. Annan tror inte att det går att genomföra den folkomröstning som bestämdes i samband med vapenvilan från 1991.

2002-12 s 22
"Marocko släpper inte Västsahara"
En delning av den omstridda provinsen är otänkbart för Marocko.
FN har under mer än 10 år försökt att finna en lösning på frågan om Västsahara. Marocko hävdar att det har överhöghet över denna provins medan den s k Polisariofronten vill ha en självständig stat. Marocko föredrar ett av de av FN presenterade förslagen nämligen ett begränsat självstyre.

2002-26 s 20
"Västsaharas kamp verkar hopplös"
Saharierna har inte mycket att sätta emot stormakter och oljeintressen. Striden om ökenterritoriet förs via de multinationella företag som vill exploatera oljan utanför kusten.

2002-29 s 24
"Européer uppmanar Marocko att dra sig tillbaka från en öde spansk ö"
När Storbritannien beviljade delad suveränitet med Madrid över Gibraltar reagerade Marocko med att militärt ockupera en strategiskt placerad liten ö som ligger mycket nära de spanska enklaver på Nordafrikas kust. EU och Spanien protesterar och hotar med ekonomiska sanktioner mot Marocko.

2003-23 s 22-23
"Kungens tystnad illustrerar en svår balansakt"
Marocko försöker resa sig ur traumat efter terrorattentaten. Under sina 4 år vid makten har den 39-årige kungen, Mohammed VI, drivit igenom reformer för att göra landet mindre autokratiskt och mer tolerant. Terrordåden den 16 maj, som kallas Marockos 11 september, är den svåraste krisen som kungen ställts inför. Det är svårt att navigera mellan två olika Marocko. Det ena är sekulärt, västinriktat, urbant och fransktalande. Det andra är missbelåtet, alienerat och fattigt - ofta med koppling till moskéer.

2003-44 s 18-19
"Början till en ny tid för Marocko"
Kungahus och regering använder både förtryck och reformer i kampen mot den våldsamma fundamentalismen. Efter attentaten i Casablanca förkunnade kung Mohammed att "slapphetens" era är förbi". Han har lovat en stark stat som försvarar och befäster demokratiska värden. Kungen vill ha lagar som likställer föräldrars rätt till sina barn, inskränker mannens rätt att ha flera hustrur och eliminerar mannens möjlighet att förskjuta sin fru. Chefen för hemliga polisen bevakar de skäggprydda imanerna och deras församlingar som motsätter sig alla dessa reformer.

2005-13 s 20-21
"Bilder från en tortyrkammare"
Den unge härskaren Mohammed VI i Rabat är i färd med att avslöja sin fars synder. En undersökningskommission har tillsatts och där vittnar tortyroffer om Hassan II:s terrorstat. Det är första gången något sådant händer i en arabstat. Offer har rätt att ställa sina plågoandar inför rätta förutsatt att de kan identifiera dem och skaffa bevis. 300 personer arbetar med att dokumentera och kartlägga regimens övergrepp. Drygt 22000 politiskt förföljda har hittills anmält sig hos kommissionen. Uppgörelsen med den brutalitet och godtycklighet som den marockanska diktaturen riktade mot allt som misstänktes vara vänster kan kanske stå modell gör andra länder på randen till demokrati.

2006-3 s 12-14
"Kungen använder religionen som reformverktyg"
Marockos 350 år gamla kungadynasti som näst Japans är världens äldsta, härstammar direkt från profeten Mohammed. Därmed har Marockos kung Mohammed VI som härskare högsta auktoritet. Nu försöker han med hjälp av en tolerant tolkning av Koranen modernisera sitt land. Målet är att skapa en demokratisk modell för muslimska länder. Det handlar om hur man ska förena feministernas krav med islamisternas syn på familjen och dess roll i samhället. Endast stabila familjestrukturer förmår skydda samhället mot förfall i händelse av högre arbetslöshet och större fattigdom. Enligt kungens nya initiativ ska även kvinnor få predika.

2006-9 s 13-14
"Fri- och rättigheter sätts på prov i Marocko"
Den sekulära oppositionen har fått större utrymmer i Marocko. Frågan om den religiöst fundamentalistiska oppositionen ska få samma rätt ställs på sin spets.
Det pågår en rättegång mot Nadia Yassine, en ledare för den underjordiska islamiska rörelsen "Rättvisa och barmhärtighet". Hennes familj och Mohammed VIs familj har dominerat landets politik i flera decennier. Den marockanska författningen gör det olagligt att kritisera eller förolämpa kungen, vars stamtavla kan härledas till profeten Muhammed (jag undrar om han vågar utsätta sig för en DNA test?).
"Rättvisa och barmhärtighet" grundades av Yassines far och är nära lierad med Irans religiösa ledare. Den sekulära oppositionen och feministiska organisationer fruktar att Yassine eftersträvar en islamisk stat.

2006-44 s 16-19
"Soliga moderna Marocko närmar sig Europa"
En liten bit av Europa har smittat av sig på Maghreb. Det korta avståndet mellan Europas sydspets och Afrikas nordkust avspeglas i allt djupare kontakter mellan Marocko och EU. Marocko har genomgått en metamorfos som beror på drömmen om att en dag få tillhöra EU. Landet förre kung, Hassan II, sa detta rakt ut för 20 år sedan, en då skrattretande ambition. Den som har gjort detta till en trovärdig möjlighet är hans son Muhammed VI. Tack vare ett frihandelsavtal som är under utarbetande kommer Marocko inom kort att ta ett stort steg mot EU-familjen. Det blir ett "fördjupat förhållande". Marockos snabbt växande ekonomi visar att det finns påtagliga fördelar med att samarbeta med EU även för icke-medlemmar.
De största problemen idag är för det första arbetslösheten, 35 % av alla akademiker saknar arbete, och för det andra fattigdom och utanförskap. Turismen däremot blomstrar, Marockos lockande stränder liknar alltmer Medelhavets Grekland, Frankrike och Spanien. Villapriserna på solkusten är en femtedel av vad de är i Spanien.

2007-12 s 23-24
"Västsahara: en ovanligt segsliten fråga"
Marocko försöker utnyttja västländernas rädsla för att terrorismen ska sprida sig och söker internationellt stöd för en ny fredsplan för Västsahara. Men suveräniteten över det stora mineralrika territoriet vid Atlanten ifrågasätts av de algeriskstödda separatisterna i Polisariofronten. Marocko vill erbjuda Västsahara en regional regering och ett regionalt parlament men kräver i gengäld kontroll över Västsaharas säkerhet, gränser och ekonomi eftersom det finns en koppling mellan Västsahara och terrorism och andra hot.

2007-18 s 22
"Förhandlingar om Västsahara"
Marocko och Polisariofronten som kämpar för kontroll över det resursrika Västsahara, har för första gången enats om att förhandla direkt enligt villkoren i en FN-resolution. Marocko hoppas kunna inkorporera Västsahara som en autonom provins i staten Marocko.

2007-23 s 17-19
"Den stora sandlådan"
Marockos kung vill lösa konflikten om Västsahara. Västmakterna gläds åt försöken att bryta dödläget i ökenlandet, eftersom man befarar att det är en tillflyktsort för terrorister. Västsahara är Afrikas långvarigaste territorialkonflikt. 1975 lämnade Spanien sin koloni som har rika fiskevatten och fosfatreserver. Då besattes landet av Marocko. En grupp, Frente Polisario, utmanade marockanerna i ett seglivat gerillakrig som stöddes av Marockos ärkefiende Algeriet, som ville komma åt land med tillgång till Atlanten. FNs fredsuppdrag i Sahara, "Den stora sandlådan" har kostat nästan 500 miljoner dollar utan framgång. Nu arbetar Marocko för att Västsahara ska få autonomi inom ramen för Marocko. Det främsta argumentet är att det handlar om Europas säkerhet, det handlar om islamistiska utbildningsläger och vapensmuggling mitt i Sahara.

2010-38 s 23
"Solen är Marockos starka kort"
Marocko är det enda landet i Nordafrika utan stora oljereserver. Marocko satsar nu på att i framtiden bli Nordafrikas ledande producent av förnybar energi, speciellt solenergi. Marocko har geografiska fördelar. Solen skiner starkt och avståndet till Spanien och Europa är kort. En kraftöverföringsledning finns redan på plats. Vad som fattas är stora investeringspengar.

Västsahara
2010-45 s 14-15
"Marocko mot Algeriet"
Nya förhandlingar om Västsahara väcker svagt hopp om att 35 års dödläge kan brytas. Staden Laayoune i Marocko är för den separatistiska Polisariorörelsen den ockuperade huvudstaden i det som borde vara den oberoende Arabiska demokratiska republiken (SADR). Den 8-9 november träffades företrädare för Marockos regering och Polisario i New York under FNs överinseende tillsammans med representanter från Algeriet och Mauretanien i ett försök att hitta en lösning. Konflikten började 1975 bär Marockos kung Hassan II uppmanade 350 000 marockaner att samlas vid landets södra gräns för att pressa Spanien som kontrollerade Spanska Sahara som regionen kallades då att, lämna ifrån sig territorium. Spanien föll till föga. Polisariorebeller som stöddes av Algeriet har i ett 16-årigt krig bekämpat beslutet. Infödda västsaharier utgör idag bara en femtedel av staden Laayounes 200 000 invånare. De flesta är marockaner som flyttat dit. Polisario vill ha folkomröstning om självständighet men
Marocko anser att autonomi är tillräckligt.
Västsahara har blivit gisslan i rivaliteten mellan Algeriet och Marocko. Polisarios SADR erkänns av minst 50 stater idag.

2011-08 s 24
"Fredliga protester mot premiärministern"
Tusentals människor demonstrerade i Rabat, Casablanca, Tanger och Marrakech med krav på en ny författning, ny regering och ett slut på korruptionen. De undvek att rikta direkt kritik mot kungen eller ropa islamistiska slagord. Mycket av vreden riktades mot premiärminister Abbas El Fassi och hans många släktingar på högt uppsatta platser.

2011-13 s 18-19
"Marockanerna protesterar mot kungens miljardfond"
Kung Mohamed VI kontrollerar en investeringsfond, SNI, med tillgångar på minst två miljarder dollar och som administreras av hans privatsekreterare, Mohamed Mounir Al, Majidi, som har egna intressen. Bort med SNI och bort med Majidi, stod det på banderollerna i många av de 53 städer där demonstrationer förekom. Demonstranterna kräver demokrati och ett slut på korruptionen, inte ett regimskifte.
Den styrande familjen i Marocko har regerat sedan 1600-taley och Mohammed VIs farfar ledde befrielsekampen som satte punkt för det franska protektoratet 1956. Mohammed VI blev kung 1999. Bland 17 arabländer är det bara Kuwait och Libanon som är friare än Marocko, enligt förra årets rangordning av Freedom House.

2011-19 s 11
"Terroristerna fångas in"
Efter bombattentatet mot ett kafé i Marrakech har sex personer gripits misstänkte för inblandning i attentatet den 28 april. De misstänkta greps i kuststaden Safi, varifrån även den huvudmisstänkta härstammar. Han är en erkänd al-Qaida anhängare. I attentatet dödades 17 personer, varav tre var schweizare.

2011-22 s 18-19
"Var kreativa!"
De unga i Marocko kräver mer demokrati och rättigheter. Kungen reformerar författningen men attentat från militanta islamister kan äventyra den fortsatta demokratiseringen.
Den 28 april exploderade två fjärrstyrda bomber i hjärtat av Marrakech och dödade 17 människor. Tre misstänkta terrorister har gripits. Rykten går om att det är "maktelitens hårda kärna" ligger bakom attentaten som ett försök att stoppa demokratiseringsvågen. Kungen betraktar sig som ättling i direkt nedstigande led tillprofeten Mohammed och därför är han både världslig och religiös ledare. Och kan genomföra reformer även emot det politiska systemets förstenade vilja. Kampen mot korruptionen sker också under kungens fana.

2011-25 s 23-24
"Att sätta sig upp mot kungen"
Regimen i Marocko står vid ett vägskäl. Antingen väljer den förtrycket och slår ner aktivisterna med våld, eller så väljer den demokratisering och reformer. Det finns hopp om att kungen väljer rätt väg. Ingen arabisk ledare har reagerat så klokt på protesterna i arabvärlden som kungen i Marocko. Om än motvilligt så har kung Mohammed VI accepterat demonstrationer. I mars lovade han genomgripande reformer. Inte demokrati men ett oberoende rättsväsen och premiärministern ska få utökade befogenheter. Berbernas språk blir officiellt erkänt. Kanske är det första steget på väg mot en konstitutionell monarki av brittisk modell.

2011-37 s 16-19
"Överlevaren"
I en region som härjas av konflikter och revolutioner har Marockos gåtfulla kung fortsatt kontroll över sitt land trots att undersåtarna protesterar. Kanske beror det på att han är populär och inte lika hårdför som andra arabiska ledare.
Han är världens sjunde rikaste monark med omkring två miljarder dollar. Marocko ligger mycket dåligt till på Transparency Internationals korruptionsskala. Han är genuint populär hemma i Marocko. Hassan har ett extremt kontrollbehov. Hans holdingbolag äger stora andelar i nästan alla sektorer i den marockanska ekonomin. Den ekonomiska tillväxten har legat på i genomsnitt fem procent per år sedan Mohammed VI besteg tronen efter sin far. De senast genomförda reformerna har inte minskat kungens makt.

2011-47 s 31
"Bort med euron och invandrarna"
Det franska partiet Nationella Fronten har presenterat sitt program inför presidentvalet i april 2012. Huvudpunkten i presidentkandidaten Marine Le Pens program är avskaffandet av euron och tvärstopp för all invandring. Hon ligger på tredje plats i opinionsmätningarna efter de sittande presidenten Nicolas Sarkozy och hans socialistiske utmanare, François Hollande. Sedan finanskrisen slog till får Le Pen gehör för sitt krav på att Frankrike ska återgå till den franska Francen.

2011-48 s 30
"Ny regering i Marocko"
Kung Mohammed VI av Marocko har givit ledaren för det islamiska partiet Rätt och utveckling, Abdelilah Benkiranes, i uppdrag att bilda en ny regering. Benkiranes erövrade flest mandat i förra fredagens val och måste nu söka en koalitionspartner för att få majoritet i parlamentet.

2012-40 s 30
"Abortbåt till Marocko"
En jakt som hyrts av en holländsk organisation för rätt till abort - Women on Waves - är på väg till Marocko där abortmöjligheterna är starkt beskurna. Två läkare ska erbjuda marockanska kvinnor medicinska aborter på internationellt vatten. Projektet är inspirerat av den arabiska våren och det bakslag för kvinnans rättigheter som denna lett till i vissa länder.

2012-51 s 28-29
"Marockos demokrati tynar bort"
Marocko står inför enorma problem. 40 % av befolkningen kan varken skriva eller läsa. Kungens förmögenhet värderas till mer än 2 miljarder amerikanska dollar medan medelinkomsten är knappt hälften av den som den var i Tunisien när den arabiska våren startade.
Alltfler marockaner ifrågasätter kungens, den 59-åriga Mohammed VIs förmåga att kunna genomföra mer än rent kosmetiska förändringar i detta fattiga land.

2014-19 s 16-18
"Rabat blickar söderut"
Mohammed VI på rundtur i Afrika söder om Sahara. Den marockanska kungens Afrikaresa innebär en vändpunkt i relationerna med grannarna söder om Sahara. Aldrig tidigare har en marockansk monark tillmätt denna region någon större uppmärksamhet. Snarare tvärtom. Men skälet till vändningen är flera och tidpunkten bästa möjliga.
Svarta Afrika har av tradition betraktats med en blandning av likgiltighet och förakt. Men nu talas det om panafrikansk solidaritet. Orsaken är främst de minskade handelsförbindelserna med EUs länder och det fortsatt blockerade förhållandet till Algeriet. Främst inriktar sig Marocko på fyra "svarta" länder, Gabon, Mali, Guinea och Elfenbenskusten.

Marocko
2015-50 25-27
"Kungen har alltid sista ordet"
Kungahuset beskriver Marocko som en demokratisk högborg för moderat islam men landet styrs av islamister som infört begränsade medborgerliga rättigheter och tortyr i fängelserna.
Detta trots att kungen utser regeringen, har rätt att upplösa riksdagen och har sista ordet i alla viktiga frågor.
Den islamistiska regeringens parti, Parti de la Justice et du dévelopement (PJD) vann de senaste lokalvalen. Marocko är nu det enda arablandet där så kallade moderata islamister leder regeringen. Man kallar si gärna "det marockanska undantaget". Men PJD erkänner kungens religiösa auktoritet. Han bär titeln "den högste ledaren".