Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Moldavien

 Karta
 Info Komsomolskaya Pravda
Logos Press
Ziarul de Garda (eng)
Moldavien, sammanfattningar av artiklar om Moldavien 1996-2003 som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser

2000-42 s 6
"Fattigdomen sprider sig i det forna sovjetblocket"
Enligt en rapport från Europeiska barnfonden så lever 40 % av befolkningen i en fattigdom som gör att den närmar sig u-ländernas nivå, och eländet hotar att urarta i en allvarlig hälsokris under den kommande vintern. Värst drabbat är Kirgisien följt av Turkmenistan, Ukraina, Kazakstan och Moldavien.

2001-20/21 s 13-14
"Georgien försöker frigöra sig från Ryssland"
Tonen mellan Moskva och Tbilisi är inte särskilt hjärtlig. Det har flera orsaker bland annat Georgiens vägran att låta Ryssland föra krig mot Tjetjenien från georgiskt territorium och Rysslands införande av visumtvång för alla georgier. Ryssland ogillar även Georgiens nära band till väst. Motviljan mot Ryssland visas också däri att Georgien är der enda av de f d sovjetrepublikerna som inte har en enda kommunist i parlamentet. Irritationsmomenten är många och varje åtgärd tycks föda en motåtgärd.
Det verkar som om Putin är fast besluten att inlemma de f d sovjetrepublikerna i det som ryssarna kallar "nära utlandet". Moskvas starkaste vapen är energi. Ryssland förser flera av grannländerna med naturgas till ett billigt pris, ofta på kredit, så länder som Georgien, Ukraina och Moldavien har stora "beroendeframkallande" skulder.

2001-26 s 16-17
"Misären växer i Rysslands närområde"
Ukraina, Vitryssland och Moldavien är tre länder med stora ekonomiska problem, vilket på sätt och vis gynnar Ryssland.
Dessa tre republiker som en gång utgjorde USSRs västra flank håller på att sjunka allt djupare ned i auktoritärt styre och förfall. Moldavien styrs fortfarande av gammelkommunister. Ukrainas premiärminister Jusjtjenko har avsatts. I Vitryssland har Lukasjenko sedan han tog makten 1994 satt munkavle på pressen, förtryckt oppositionella partier och skapat ett hårt kontrollerat, förvrängt ekonomiskt system i vars skugga smuggling av människor, droger, sexslavar och organiserad brottslighet breder ut sig. Ryssland drar nytta av misstagen men det är inte alls säkert att ökat samarbete med Ryssland leder till ökat välstånd.

2002-47 s 7-8
"Desperation driver det fattiga Moldavien"
Europas fattigaste land är ett eldorado för personer som säljer mänskliga organ och lurar kvinnor till sexuellt slaveri. Moldavien har blivit centrum för handeln med människor. Det är en nyckelkälla till njurar som säljs till rika israeler och européer. Kvinnor lockas med jobb utomlands för att där genast bli prostituerade.

2005-5 s 4-5
"Väst lockar"
Ännu en f d sovjetrepublik kastar längtansfulla blickar mot EU. Regeringspartiet i Moldavien, det kommunistiska partiet, försöker nu bli omvalda med löften om en västvänlig politik, inklusive integration med EU. Partiet har växlat kurs, därför att inte ens de kan acceptera Rysslands strategi, som av allt att döma går ut på att Moldavien ska förbli svagt och splittrat. Frågan är om det hjälper. Det "postsovjetiska vraket" är Europas fattigaste land. De lever på jordbruksprodukter och bidrag från andra länder.

2005-9 s 7
"Demokratin har det motigt"
Parlamentsval ägde i söndags rum i två av det forna Sovjetunionen mest perifera och fattiga republiker, Tadzjikistan och Kirgisien. Det har kommit rapporter om utbrett valfusk av det slag som ledde till folkuppror i både Ukraina och Georgien. Observatörer från OSSE i Tadzjikistan rapporterar om uppenbart valfusk.

2005-10 s 12
"Valet i Moldavien gick rätt till (nästan)"
500 valobservatörer från OSSE menar att parlamentsvalet i Moldavien i stort sett uppfyllde de västerländska kraven på fria och rättvisa val. Det regerande kommunistpartiet fick 46 % och 56 av parlamentets 101 platser. Det krävs dock 61 röster för att kunna välja president. Det demokratiska blocket, Kremls favorit, fick 28,5 % och det kristdemokratiska folkpartiet knappt 10 %.

2005-12 s 8-10
"Moldavien försöker locka utbrytarna tillbaka"
Förhållandena i den omstridda regionen Transdnjestr påminner om livet på Stalins tid. Det internationellt ej erkända och utåt sett föga attraktiva territoriet som har ca 600000 invånare har styrts av "ryskvänliga tuffingar" sedan 1992 närregionen bröt sig loss från den nyligen självständiga f d sovjetrepubliken Moldavien. För Moldavien skulle återföreningen med Transdnjestr symbolisera en definitiv brytning med ett sovjetdominerat förflutet. Ryssland har 13000 soldater i Transdnjestr som enligt OSSE är en bas för handel med vapen, droger och människor.

2005-12 s 9
"Imperiet krymper"
Första var det Georgien, sedan Ukraina och nu Moldavien, snart har Putin förlorat kontrollen över ännu en del av det forna Sovjetunionen. Och till hösten är det presidentval i Kirgisien. Fortsätter det så här kan det betyda slutet på Putins regim. Under det gångna året har Voronin, som i Moldavien tog makten 2000 på en uttalat Moskvatrogen plattform bytt kurs och talar nu om integration i EU.

2005-28 s 10
"Gangstrarnas tid är utmätt"
Ukraina försöker medla fred i Moldavien. Transdnjestr är en utbrytarregion i Moldavien. Den styrs av skurkar och erhöll något slags självständighet efter ett kort krig 1992. Transdnjestr är en polisstat och dess existens medverkar till att Moldavien är ett av Europas allra fattigaste länder. Ukraina, som tidigare var involverat i Transdnjestrs smugglingsaffärer har presenterat en fredsplan som stöds av EU. Den föreskriver fria val i Transdnjestr och en förhandlad lösning med Moldavien under internationell kontroll.

2007-17 s 38
"Putin får som han vill"
En uppgörelse om utbrytarregionen Transdnjestr är dåliga nyheter för Moldavien och väst.
Det internationellt ej erkända och utåt sett föga attraktiva territoriet som har ca 600000 invånare har styrts av "ryskvänliga tuffingar" sedan 1992 när regionen bröt sig loss från den nyligen självständiga f d sovjetrepubliken Moldavien. Transdnjestr är en polisstat och dess existens medverkar till att Moldavien är ett av Europas allra fattigaste länder. För Moldavien skulle återföreningen med Transdnjestr symbolisera en definitiv brytning med ett sovjetdominerat förflutet. Ryssland har 13000 soldater i Transdnjestr som enligt OSSE är en bas för handel med vapen, droger och människor.
Ukraina försöker medla fred i Moldavien. Den föreskriver fria val i Transdnjestr och en förhandlad lösning med Moldavien under internationell kontroll.
Nu ändrar den moldaviska regeringen hållning. President Vladimir Voronin har presenterat en ny taktik som gillas i Kreml men gör landets vänner i väst oroliga. Tillsammans med Igor Smirnov, Transdnjestrs ledare erkänner Moldavien utbrytarrepublikens regering.

2008-47 s 8
"Ännu en bortglömd konflikt"
Gott uppförande i den separatistiska konflikten i Moldavien lönar sig tydligen inte. Till skillnad mot Georgien har Moldavien valt en mjuk linje gentemot de ryskstödda separatisterna i Transdnjestr.
Tiraspol, huvudstad i Transdnjestr, liknar ett sovjetiskt nostalgimuseum med sin Leninstaty och Karl Marx gata.

2009-16 s 10-11
"Moldavien slits mellan två väderstreck"  hela artikeln
De senaste två seklen har området som en gång i tiden kallades Bessarabien, styrts i drygt 100 år av den ryske tsaren och sedan av den rumänske kungen i 22 år och därefter av Sovjetunionen i 51 år. Efter snart två decenniers oberoende är landets medborgare fortfarande djupt splittrade när det gäller deras verkliga identitet. I förra veckan demonstrerade kommunistfientliga ungdomar som vill kasta av sig det sovjetiska arvet och bli äkta européer. De vill inte acceptera att Kommunistpartiet fick fler röster än väntat i valen 5 april. Men många av deras äldre landsmän känner sig mer besläktade med Ryssland.
Idag är Moldavien Europas fattigaste land. Pengar som skickas hem av moldavier i exil utgör 36,5 % av BNP.

2009-32 s 10
"Den provästliga oppositionen segrade i det moldaviska valet"
Nederlag för kommunistpartiet i Moldavien: vid parlamentsvalen har de fyra oppositionspartierna tillsammans fått majoriteten i parlamentet. Experterna talar om en brytpunkt i den före detta sovjetrepubliken. Vladimir Voronins kommunistparti som styrt landet i åtta år är fortfarande största part med 45 % men gick kraftigt bakåt. Gick från 60 till 48 mandat av 101. Koalitionen har tillsammans 53 mandat.

2009-48 s 7
"Vitlök till raska soldater"
Den moldaviska armén delar ut en liten lök och två vitlöksklyftor i dieten varje dag för att stärka soldaternas immunförsvar och skydda mot den så kallade svininfluensan. Lök och vitlök anses ha medicinska egenskaper i folkmedicinen men vetenskapen stöder inte uppfattningen. Sedan överste Vasislita som är försvarsministeriets högste medicinske officer, presenterade sina lökplaner har ett meddelande från Rumänien skickats med löfte om att skänka 400 000 doser vaccin mot svininfluensa till Moldavien.

2010-14 s 7
"Europas fattigaste land söker vänner"
En frusen konflikt med de ryskstödda separatisterna i Transdnjestrien har lamslagit landet sedan 1992. Hundratusentals moldaver arbetar utomlands, mestadels illegalt. Pengarna som de skickar hem håller landet flytande. Sedan Rumänien gick i med i EU 2007 har det blivit svårare för moldaverna att att resa utomlands. Och ännu svårare blir det om Rumänien tillåts gå med i Schengensamarbetets passfria zon nästa år.
Läs mer i Nyheter från ATP.

2010-35 s 6
"Smugglare gömde flera kilo uran"
Polisen i Moldavien har tagit fast en grupp farliga smugglare. Männen försökte sälja nästan två kilo uran. Varifrån det radioaktiva materialet kommer undersöks för närvarande i Tyskland. Materialet kan visserligen inte användas till kärnvapenframställning men det kan användas av terrorister till så kallade smutsiga bomber. Enligt EU bedrivs i Moldavien en flitig handel med människor, varor och droger.

2011-31 s 7
"Fattighuset Moldavien drar västerut"
Okunskapen om Europas fattigaste land Moldavien är stor. Där bor fyra miljoner. Medellönen ligger på 1000 kr och pensionen på 400. Männen åker utomlands och säljer en njure och kvinnorna prostituerar sig. Att sälja kroppsdelar och kroppen har tvingats bli en moldavisk specialitet.
Moldavien är det europeiska land som längst låtit sig styras av ett kommunistparti. Partiet är fortfarande störst med 42 av parlamentets 101 platser. Nu har ändå tre borgerliga partier lyckats skapa en "Allians för europeisk integration", med hjälp av bland annat Carl Bildt. I januari tillträder denna regering med Vlad Filat som premiärminister. Nu närmar sig Moldavien Europa och EU. Ett orosmoment är den stalinistliknande utbrytarrepubliken Transdnjester.

2011-33/34 s 9
"En tragisk skapelse i Europa"
Knappt hade den nya EU-vänliga regeringen hunnit tillträda i Chisinau förrän separatistrepubliken Transdnjester krävde folkomröstning om självständighet. Delningen av Sudan och Kosovos självständighet ses som förebilder. Alla politiska partier i parlamentet föredrar närmare kontakter med Ryssland än med Moldavien och västeuropa. Det finns 100 000 fredsbevarande soldater i området som huvudsakligen är rysktalande. Transdnjester, dit Interpols långa arm inte når, är ett paradis för brottslingar, en tummelplats för smugglare och sutenörer. Här flödar sprit, spel, trafficking och falska märkesvaror med äkthetsintyg.

2012-12 s 30
"Moldavien fick en ny president"
Efter ungefär tre år utan valt statsöverhuvud har den fattiga före detta sovjetrepubliken Moldavien åter en president. I omröstningen i parlamentet röstade regeringskoalitionens 59 ledamöter samt tre socialister för den oberoende juristen Nicolae Timofti.

2012-35 s 9
"Merkel anger färdriktningen i Moldavien"
Förbundskansler Angela Merkel besökte i förra veckan republiken Moldavien där hon lovordade landets framsteg i samarbetet med EU. Det var första gången som en tysk politiker av så hög rang besökte landet efter Sovjetunionens upplösning. Moldavien förtjänar verkligen uppmuntran på vägen till närmare samarbete med väst. Merkel glömde inte att påpeka brister i landets rättsväsen och att kampen mot korruptionen måste intensifieras men bjöd landets regeringschef Filiat till Berlin.
Ett särskilt problem är den moldaviska utbrytarregionen Transdnjestr, som sedan ett inbördeskrig 1992 fungerar som en kvasistat som inte är internationellt erkänd. Transdnjestr lever till stor del på stöd från Moskva.

Moldavien
2012-40 s 4-6
"De övergivna barnens republik"
Desperata moldaver flyttar västerut utan sina familjer.
Moldavien var en ganska välmående republik medan det ännu tillhörde Sovjetunionen. Men nu har dess allt sämre ekonomi drivit närmare en fjärdedel av befolkningen utomlands i hopp om en bättre framtid. Offren är tusentals barn som växer upp där hemma helt ensamma.
Nadia Popa i södra Verona, en av Italiens vackraste städer. Popas döttrar bor ensamma kvar i ett land som är ökänt för människohandel (human trafficking) och illegal handel med mänskliga organ.
Moldavien var relativt välmående under sovjettiden, då det var en betydande exportör av frukt och grönsaker till resten av landet. Men i dag är det Europas fattigaste land. Av en befolkning på 4 miljoner har en miljon moldavier flyttat till andra länder där de bor illegalt.
De pengar migranter skickar hem, över en miljard euro per år utgör nästan en fjärdedel av landets BNP.
Familjen är traditionellt helig i Moldavien men det har nu uppstått en stor klyfta mellan verkligheten och idealen. Utvandringen hotar att förstöra det moldaviska samhället.

2013-22 s 6-7
"Ekonomisk maktkamp mellan EU och Ryssland"
Moldavien är ett sydost-europeiskt land mellan Rumänien och Ukraina där man liksom i Schweiz talar fyra olika språk, rumänska, ryska, gagausiska och ukrainska. Gagausierna som har ett turkiskt ursprung har ett omfattande självbestämmande.
I Transnistrien med rysktalande majoritet bröt man sig ur Moldavien med våld. Den är inte erkänt internationellt och hålls under armarna av Ryssland.
I dag väder man i Gagausien blickarna snarare mot Ryssland än mot EU.

Ryssland, Moldavien
2014-11 s 4-6
"EU eller Moskva"
Ryssland försöker vinna tillbaka Moldavien"
Medan Moldavien förbereder sig att underteckna ett associeringsavtal med EU intensifierar Ryssland försöken att behålla landet i sitt hägn. Det finns några villiga medhjälpare i just Moldavien.
I den autonoma Gagauzienregionen genomförde ordföranden Formuzal en folkomröstning bland de 155 000 medlemmarna i den ortodoxt kristna minoriteten. 98,5 % röstade för att hellre vara med i en Rysslandledd tullunionen än med i EU. Formuzal vill att Gagauzien blir en egen stat med samma status som Republiken Transnistrien som får årliga subventioner på 30 miljoner dollar från Ryssland.
Europas största skoförsäljare, Heinrich Deichmann, som är Gagauziens störste beskyddare säger: "Vi gillar alla europeiska värderingar, förutom era homosexuella äktenskap".
Gagauzien ska bli Rysslands murbräcka. Bryssel vet att Ryssland försöker köpa en del av republiken Moldavien i syfte att stoppa den europeiska integrationen.
Moldavien, som har tre miljoner invånare, har en pro-europeisk koalition vid makten.

Russia Tries to Woo Back Moldova
http://www.spiegel.de/international/europe/russia-tries-to-keep-moldova-from-getting-close-to-eu-a-956597.html

New Eastern Europe
http://neweasterneurope.eu/articles-and-commentary/1097-moldova-the-eu-and-the-gagauzia-issue
"Moldova, the EU and the Gagauzia Issue"

Ryssland, Ukraina, Moldavien
2014-18 s 4-7
"Sovjetunionen hägrar"
Förhoppningarna ökar i Transnistrien att bli införlivade i Ryssland. Transnistrien, som officiellt heter Pridnestroviska Moldaviska republiken, är det enda landet i Europa som fortfarande har hammaren och skäran i sin flagga. Dess huvudstad Tiraspol är nästan helt okänd. Nu när Ryssland har införlivat Krim och riktar blickarna mot östra Ukraina hoppas många i den moldoviska utbrytarrepubliken att de ska stå näst på tur på Moskvas lista. Dess befolkning på en halv miljon ser sig främst som sovjetisk medborgare.
I likhet med Sydossetien och Abchazien vill de återvända till det ryska imperiets hägn.