Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


 
Nigeria, dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Nigeria som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-42 s 17
"Nigerias shiiter tar strid mot sunnimuslimerna"
Sunnimuslimer är i klar majoritet. Nu vill shiiterna ha makt. De muslimska bröderna under ledning av Ibrahim al-Zakzazy. Han vill grunda en islamsk stat som i Iran.

97-21 s 15-16
"Klyftorna vidgas i Nigeriea"
General Abacha förväntas lämna militären för att ställa upp som civil presidentkandidat nästa år. Valsegraren från 1993, Abiola, sitter fortfarande i fängelse.

98-09 s 19
"Nigerias engagemang i Sierra Leone styrs av nationella intressen"
Sierra Leone kan bli marknad för Nigerias olja, landet kan dela sin lönsamma diamanthandel och kanske kan omvärlden "glömma" den diktatur som Nigeria egentligen är.

98-17 s 19-20
"Afrikas mest laglöse diktator tänker behålla makten"
Folket är i upprorsstämning, ekonomin står vid avgrundens rand. Landets starke man har lovat presidentval i augusti men är ende kandidat, varför presidentvalet, om det blir av, blir en folkomröstning. Sani Abacha, kontinentens laglöse nummer 1. Nigeria är ett stort och rikt land där allting gått snett sedan självständigheten 1960.

98-25 s 13-14
"Nigeria symboliserar allt som gått snett i Afrika"
Efter Abachas död kom Abubakar. Frågan är vad han kan göra av detta utåt så stolta land men som är nästan slut skulder, korruption och decenniers vanstyre. Det finns risk för delning, kanske hot om muslimsk extremism. (Är det bara ledarna det är fel på eller är hela befolkningen sådan att den knappt kan överleva utan bidrag utifrån som hela Afrika nu fått under hela tiden som kalla kriget varat, antingen från USA eller USSR? Det krävs kanske att länder förblir kolonier som styrs av andra länder? Det är svårt att lämna beroendet av andra länder.)

98-30 s 22-23
"En dissidents död"
Abiola sörjs av ett helt folk och nu är det Abubakars uppgift att förhindra att landet splittras p g a de etniska konflikterna. Han anstränger sig för att införa civilt styre, och samtidigt måste han se till att hålla generalerna lugna och inte hota deras makt för uppenbart.
Nigerianerna var för någon månad sedan mer uppspelta inför möjligheten att Abiola skulle friges än inför VM i fotboll. Många förberedelser för att fira händelsen gjordes. Men det stora antiklimaxet kom. Han dog i hjärtattack. Lagos översköljdes av raseri och blod. En oberoende obduktion har beställts.

98-34 s 16-17
"Sanktionerna behövs ännu en tid"
Intervju med Wole Soyinka - författare, dissident och nobelpristagare.
USA bör inte göra några som helst eftergifter mot regimen innan demokratin är återinförd. I stället övervaka att en verklig övergång till ett demokratiskt samhälle sker.

98-43 9
"Soyinka har återvänt till Nigeria"
Han var Nobelpristagare 1986, har levt i exil i 4 år efter förräderianklagelser. Dessa är nu hävda.

98-43 10-11
"Nigeria vaknar upp ur en mardröm"
Den nya ledningen i Nigeria är inne på rätt spår, men det går långsamt.
Överallt hälsas Nigeria som den förlorade sonen som återkommit. Tack vare det "gudomliga ingripandet" som gjorde att Abacha fick en hjärtattack.

98-43 11
"Många höga militärer blev rika"
Under 29 av de 39 åren som Nigeria varit en självständig stat har armén styrt landet. Många har sökt sig till armén för att bli rika. Ett sätt är att utnyttja den dubbla växelkursen. Kommer militären att frivilligt lämna dessa privilegier?

99-04 s 14-15
"Nigerias folk vågar äntligen hoppas på demokrati"
Men oroligheter och etniska motsättningar utgör fortfarande ett hot mot den process som om bara några månader ska kulminera i en civil regering för första gången på 16 år. I 38 år har Nigeria varit självständigt från Storbritannien. I 28 år har landet styrts av militärregimer. Om en månad ska landet nu välja president och parlament. Det finns tre partier, Folkets demokratiska parti, Abachafolkets parti samt den Yorubadominerade alliansen.

99-08 s 17-18
"Val på Nigerias sätt"
På ett eller annat sätt har Nigeria faktiskt lyckats få fram två trovärdiga kandidater till presidentvalet i slutet av veckan.

99-09 s 15-16
"Obasanjo blev Nigerias nye ledare"
Som väntat förekom valfusk, men enligt internationella observatörer inte i betydande omfattning och presidentvalet får därmed anses som rättvist. Den 61-årige generalen Obanju, som på 70-talet ledde ett militärstyre i Nigeria, kom tillbaka till maktens tinnar som landets förste civilt valde ledare på 15 år.

99-21 s 13-15
"Nigeria gör ännu ett försök att bli demokratiskt"
I veckan överlämnar chefen för en militärregim den politiska makten till den valde presidenten Obasanju. För första gången sedan självständigheten från GB för 38 år sedan blir demokrati något annat än bara prat. Nigeria var en gång en blomstrande ekonomi men som slog in på en lång, sorglig utförsväg som förvandlade landets namn till en synonym för allt smutsigt, korruption, narkotikahandel, brott mot mänskliga rättigheter etc.
Obasanu är en troende baptist med en lång fängelsevistelse bakom sig i likhet med Nelson Mandela.

2000-7 s 16-17
"I Nigeria tänker man det otänkbara"
Växande regionala krafter har fått många i Afrikas största land att betvivla att det går att bevara landet intakt. Den demokratiska regeringen angrips från alla håll. Det finns stora etniska och religiösa motsättningar i landet och det finns en risk för en "balkanisering".

2000-15 s 24-25
"Passionerna som splittrar Nigeria"
Politiker, traditionella regenter och religiösa ledare gör vad de kan för att dämpa det tilltagande etniska och religiösa våldet, men det är inte mycket. Den största motsättningen går mellan kristna och muslimer. Dessa har börjat införa "sharia", den omänskligt hårda muslimska lagen.

2000-35 s 19-20
"Nigeria har befriat sig från sin pariastämpel"
Sedan landet för 15 månader sedan återinförde en folkvald, civil regering har landet stigit i aktning och betydelse inte minst för USA och president Clinton som nu gör ett besök i landet. Nigerianerna gillar rollen som regional ledare. Det finns 110 miljoner invånare, olja säljs för nästan 100 miljarder kronor per år, men landet har ändå stora ekonomiska problem. Statsskulden är större än tre års oljeexporter. Det var framför allt under förre presidenten Abachas tid som skulden rasade iväg. Det finns stora etniska motsättningar mellan många olika grupper och president Obasanjo har inte lyckats förhindra ett stort etniskt och religiöst våld.

2001-13 s 14-15
"Nigerias hopp om bättre tider har inte infriats"
Bensinbrist, vanskött infrastruktur och slösaktig budget erinrar om de många åren under militärdiktatur. När president Obesanjo tillträdde i maj 1999 när Nigeria befriats från militärstyre lovade han att återuppliva ekonomin i Afrikas folkrikaste nation. Men nu är det åter korruptionen, slappheten och okunskapen som styr, med risk för att militären åter tar makten. Ekonomin hämmas av " mycket undermålig infrastruktur, utbredd korruption och ekonomiskt vanstyre". För USA är Nigeria en viktig allierad i västra Afrika, en region som lider av stora konflikter i många länder.

2001-17 s 17
"Politiska maktspel döljer sig under religiös täckmantel"
I en vid båge från Frankrike till Saudiarabien och vidare till Indonesien pågår det spända och ibland blodiga konflikter mellan muslimer och kristna. Om världens två största religioner hittar ett sätt att leva i fred i Afrika kan det bli avgörande för det framtida förhållandet mellan muslimer och kristna i hela världen. Nästa "religiösa" eldhärd i Afrika kan bli Nigeria. Under de två senaste åren har 2000 nigerianer dödats i sammandrabbningar mellan kristna och muslimer. De nordliga politikerna har bestämt att sharia (islams religiösa mycket stränga och blodiga lag) ska införas. De kristna flyttar så av rädsla söderut och landet blir polariserat. Ofta är dock konflikten mer ekonomisk och politisk än religiös som i Sudan. Där det går att tjäna pengar spelar religionen ingen roll.

2001-36 s 22-23
"Nigeria försöker göra upp med det förgångna"
Nigeria har tillsatt en kommission som ska granska övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna under tidigare regimer. Presidenten Obasanjo som under en tidigare period själv var militärregent har tillsatt en sanningskommission. Den ska göra för Nigeria vad den gjorde för Sydafrika. Obasanjo dömdes under den förre diktatorn Abacha till livstids fängelse. Efter Abachas död släpptes han fri. Man har hittills registrerat 11000 vittnesmål med början från pogromerna i norra Nigeria mot ibofolket 1967 till mord och tortyr av oppositionella i mitten av 1990-talet. De skyldiga generalerna vill inte medverka eftersom den kommer att få mycket svåra frågor att svara på under ed. Deras advokater kräver att inga "pinsamma" frågor ska ställas. En av dem är Babangida som styrde Nigeria från 1985 till 1993 och som fortfarande har stort politiskt inflytande och är mycket rik.

2001-40 s 16
"Afrikas länder befarar ökade religiösa spänningar"
Terrorattackerna i USA kan få oönskade följder i många regioner. (Kampen i världen tycks nu alltmer stå mellan "kristna" och muslimer liksom tidigare mellan "väst" och "öst"). Mest bekymmersamt är läget i Nigeria där drygt halva befolkningen är muslimsk. Bara denna månad har 500 dödats i en stad i norra Nigeria efter några av de hårdaste striderna mellan kristna och muslimer. Ett dussintal delstatsregeringar har infört sharialagen. Även i länder som Sydafrika, Tanzania och Mali övergreppen mot den andra sidan som ibland är muslimsk ibland kristen.

2001-42 s 21
"Våldsamma upplopp i Nigeria"
Muslimska och kristna grupper drabbade samman i norra Nigeria- Minst 13 dödades. Det började då muslimer som demonstrerade mot bombningarna i Afghanistan slogs med polisen. En del demonstranter bar plakat med bin Ladins porträtt.

2001-47 s 20-21
"Nigeria slits sönder av religiösa konflikter"
Klyftorna i Afrikas folkrikaste land blir allt djupare. Förhållandet mellan kristna och muslimer förgiftas av det faktum att en tredjedel av landets delstater har infört sharialag: tjuvar får händerna avhuggna, ungdomar piskas offentligt och kvinnor stenas till döds. Muslimska ungdomar menar öppet att bin Ladin är deras hjälte och att varje muslim bör vara en bin Ladin.
Nigeria skulle med sina stora oljerikedomar kunna ge landets 117 miljoner invånare ett ganska behagligt liv men den korrumperade eliten, etniska motsättningar och en rad inkompetenta militärregimer har förstört att vanskött landet sedan det blev självständigt från Storbritannien 1960.

2002-08 s 22-23
"Lagos är Afrikas största motsägelse"
En ödesdiger explosion i en vapendepå i Lagos i Nigeria för några veckor sedan påminde nigerianerna om hur förhärdade och hjärtlösa deras ledare är. Landets högdragna elit känner sig manad att leda inte bara Afrikas folk utan alla svarta folk överhuvudtaget (vilken uttalad rasism! Det är samma inställning som Hitler och nationalsocialisterna hade i Tyskland för 60 år sedan! Fast då gällde det förstås att leda alla "vita folk").
Ingen som har bott länge i Laos överraskas av den tragiska och olyckliga explosion som kan ha dödat över 1000 personer.Arméledningen kunde ha avvärjt katastrofen genom att förvara sina vapen på avstånd från tättbefolkat område.
befriade från militärstyret har politikerna ägnat sig åt det de gör bäst i Nigeria: provocera uppror och stoppa pengar i egen ficka. De muslimska folken Hausa och Fulani har genom att unilateralt inför sharialag i norra Nigeria öppnat en vid religiös klyfta i landets hjärta.

2002-17 s 23-24
"Nigeria får sina pengar tillbaka"
F d presidenten Abacha stal miljardtals dollar. Merparten har återbördats. En ny uppgörelse med de efterlevande till diktatorn som styrde landet 1993-1998 ger en miljard dollar tillbaka från konton i England, Schweiz och Luxemburg, i utbyte mot att den nya regimen lägger ned åtalet mot Mohammed Abacha, diktatorns son, som misstänks för stöld och penningtvätt. Undersökning och åtal mot flera europeiska banker som hjälpte diktatorn att råna sitt land väntar. (eller kanske att han snarare "rånade" västerländska skattebetalare för troligen kom väl de flesta av miljonerna till genom bistånd?)

2002-23 s 23
"Obasanjo försöker bädda för rättvisa val"
Nigerias president föreslår en lag som ska förbjuda politiskt våld i presidentvalet nästa år. Han är djupt bekymrad över den utbredda misstron mot valprocessen som i sig komplicerar valen och underlättar fuskförsök.

2002-28 s 17-19
"Sharialagen är förtryckets redskap"
Stat och religion ska vara två skilda saker i Nigeria, men i praktiken är de inte det. Införandet av islamisk lag i landets norra delstater bryter mot en flera decennier gammal tradition, som med hjälp av en halvt sekulär författning syftade till att garantera jämlikheten mellan landets olika religioner. Trots att makthavarna i delstaterna berövar medborgarna deras författningsmässiga rättigheter gör centralregeringen ingenting åt det. Den fruktar att nationen annars skulle splittras.

2002-28 s 20
"Den leende generalen ligger i startgroparna"
General Babangida, f d militärregent, öppnar en process mot Nigerias president Obasanjo för att avvärja en mordutredning. Det var muslimen Babangida som hjälpte den senare som är kristen till makten.

2003-16 s 21-22
”Nigeria går till val”
I helgen var det parlamentsval och på påskafton är det presidentval i Nigeria. Den som vinner – den sittande presidenten eller hans utmanare – tar över en statsbildning, som håller på att rämna på grund av etniskt och religiöst våld. Så sent som i April överfölls invånarna i byn Dumme i nordöstra Nigeria av det nomadiska herdefolket Fulani. Flera hundra människor dog, 500 skadades och 21000 flydde. Striden gällde krympande betesmarker och var exempel på etnisk rivalitet och religiösa motsättningar. Sedan 1999 har 10000 personer dött av dessa skäl. Den kristne presidenten Obasanjo lyckades för fyra år sedan vinna valet tack vare många av muslimernas röster i norr. Sedan han har fördömt flera domslut enligt den muslimska sharialagen har många muslimer vänt honom ryggen. Muslimernas kandidat är förre militärdiktatorn Mohammed Buhari. Han är f d general och en outtröttlig förespråkare för sharialagen. Många tror att man i framtiden måste dela på landet enligt etniska gränser, muslimer i norr och icke-muslimer i söder. Problemet är att landet är så rikt på naturresurser att ingen part vill avstå mark.

2003-28 s 24
"Dödliga kravaller i Lagos"
Fackliga företrädare uppger att minst 10 personer dödades, sedan slagsmål hade brutit ut mellan arbetare, som bråkade om huruvida de skulle fortsätta en åtta dagar lång strejk i protest mot höjda bränslepriser. På fredag ska president Bush besöka landet som är Afrikas största oljeproducent och femte största oljeleverantören till USA.

2004-01/2 s 9
"Uppror krossades"
Nigerianska militärer har krossat ett veckolångt islamiskt uppror i landets nordöstra del. Militanta aktivister har de senaste dagarna stormat flera polisstationer i ett försök att inrätta talibanstyre i flera områden.

2004-09 s 11
"WHO misstänks för konspiration"
Delstaten Kano i norra Nigeria har deklarerat att den kommer att bojkotta en internationell vaccineringskampanj mot polio, som syftar till att stoppa en epidemi. Myndigheterna i Kano misstänker att poliovaccinet är ett led i en amerikansk konspiration mot världens muslimer.

2004-22 s 16
"Exgeneral lovar sina undersåtar fred och demokrati"
Delstaten Plateau, där majoriteten av befolkningen är kristen, har traditionellt varit en fredlig region. Men i september utbröt strider i delstatens huvudstad Jos mellan infödda kristna och inflyttade muslimer. Upp emot 1000 personer dödades. Nigerias president Obasanjo har utlyst undantagstillstånd och gett den pensionerade generalen Chris Alli uppdraget att skapa lugn i den blodiga delstaten.

2004-35 s 21
"Nigeriansk diktator roffade åt sig nära 500 miljoner dollar"
Nästan allt av de omkring 500 miljoner dollar som frystes på schweiziska bankkonton tillhörande den hädangångne diktatorn general Sani Abacha var "uppenbart av kriminellt ursprung". Tillgångarna frystes 1999 på begäran av den nigerianska regeringen.

2004-41 s 23
"Spänt läge i Nigerdeltat"
Samtalen mellan en nigeriansk rebelledare och den nigerianska staten återupptogs i torsdags sedan en vapenvila kommit till stånd. Förhandlingarna gäller rebellernas krav på autonomi i det oljeproducerande Nigerdeltat. Rebelledaren Asari har hotat att starta ett fullskaligt krig mot den nigerianska staten om det inte blir en uppgörelse om vem som ska ha rätt till landets oljeintäkter.

2004-49 s 17
"Orosmolnen hopar sig"
Regeringen i Afrikas folkrikaste statförlorar kontrollen över den ena regionen efter den andra i Nigeria. Orsaken är politiska motsättningar. Rebellgruppen Nigerdeltats frivilliga folkstyrka hotar att ta till vapen igen om inte Obasanjos regering vill dela med sig av oljeintäkterna. Regeringen har också höjt oljepriset vilket är ett brott mot en överenskommelse med fackförbunden.

2005-26 s 19
"Rösten från Afrika"
Nigerias president, Olusegun Obasanjo, pekar ut hungern som Afrikas allra värsta problem. Han är ordförande i Nepad, som ska verka för utveckling i Afrikas länder. Han har föreslagit en kampanj för modernisering av jordbruket. Han menar att det inte är HIV/Aids, malaria och tuberkulos som ligger bakom fattigdomen och svälten i Afrika. Inte heller kan frihandel och skuldbefrielse primärt hjälpa. Utan det är hungern som ligger bakom allt detta. "Hungern är Afrikas gissel. En hungrig människa är arg och farlig". Och hungern kan bara lindras med mat. Och för mat behövs pengar menar Obasanjo. Och pengarna ska skänkas av regeringar i länder utanför Afrika till regeringar i Afrika. Första steget måste vara att skattebetalare i länder utanför Afrika ger pengar till Afrikas regimer.
(Detta säger den person som i sitt eget land håller på att förlora kontrollen över flera regioner därför att han inte vill dela med sig av Nigerias oljeinkomster. De kan han använda till att köpa mat för och dela ut till sina egna hungriga undersåtar eller till grannländernas. Hans företrädare, generalen Abacha, placerade åtminstone 500 miljoner dollar bara på bankkonton i Schweiz. Det är 10 % av den summa som FNs livsmedelsprogram behöver för att eliminera hungern för de 300 miljoner barn i hela världen som lever hungriga!)

2005-34 s 24
"Presidenten erkände polisövergrepp"
Nigerias president, Olusegun Obasanjo har erkänt att polisen i hans land ofta torterar och dödar misstänkta brottslingar. Lokala medier och organisationen Human Rights Watch presenterade i förra månaden detaljerade rapporter om övergrepp mot fångar. Obasjanjos erkännande var ett överraskande avsteg från myndigheternas sedvanliga förnekande.

2005-49 s 22-24
"Korruptionen är en farsot"
Den nigerianska regeringen försöker komma tillrätta med korruptionen, men nu har en ny affär seglat upp och väckt tvivel på att det går att utrota maktmissbruk och vanstyre. Alamieyeseigha, guvernör i en liten oljeproducerande delstat i Nigerdeltat misstänks för att ha lagt beslag på miljontals dollar i kontanter och för att ha köpt en raffinaderi i Ecuador plus flera hus i London, Kalifornien och Sydafrika. Alamieyeseigha är allierad med vicepresident Atiku Abubakar, som hoppas efterträda Obasanjo 2007. Alamieyeseigha är en av Nigerias 36 guvernörer, en grupp furstar som åtnjuter åtalsimmunitet tack vare en klausul i författningen. De kontrollerar parlamentet genom att köpa ledamöter och hjälpa dem att bli valda. De förfogar över enorma summor pengar som de hellre använder för egen del än till att bekämpa sina undersåtars fattigdom.

2006-9 s 14
"Sekteristiskt våld i Nigeria"
Minst 93 människor har dödats i gatustrider i staden Onitsha där gäng beväpnade med machetes och eldvapen sökte hämnd efter rapporter om att muslimer i den huvudsakligen södra delen av staden skulle ha attackerat en kristen skola. Det sekteristiska våldet exploderade förra lördagen i norra Maiduguri där muslimska protester mot teckningarna av Muhammed blev allt våldsammare. 30 kyrkor förstördes och a8 personer dödades när den muslimska mobben attackerade kristna.

2006-13 s 13
"Utländsk gisslan släpptes"
Rebeller som kräver kontroll över intäkterna från Nigerias oljerika sydliga regionen Delta, frisläppte i måndags sina sista tre utländska fångar. Gruppen hotade dock att fortsätta med sina attacker mot oljeinstallationer i området. Nigeria är världens åttonde största producent av råolja och USAs femte största leverantör.

2006-51 s 18
"Ett stökigt val står för dörren"
Det nigerianska regeringspartiet har utnämnt en ganska okänd guvernör i norra Nigeria till partiets kandidat i nästa års presidentval. Den nuvarande presidenten Obasanjo (som är kristen) har suttit de två mandatperioder som konstitutionen tillåter. Umaru Yar'Adua är en muslimsk nordbo. Oppositionen, Folkpartiet, har valt Muhammadu Buhari till motkandidat. Han är muslim och en före detta general som var Obasanjos farligaste rival i valet 2003.

2007-11 s 26-27
"Valet i Nigeria stöter på många hinder"
Ett bråk på hög nivå mellan sittande makthavare och potentiella makthavare väcker hos många väljare misstankar om att hela valet bara är en rökridå. Regeringspartiets kandidat i presidentvalet om några veckor är Umaru Yar'Adua kigger på sjukhus i Tyskland för andningssvårigheter. Den sittande presidenten Obasanju bråkar med sin vice, Atiku Abubakar, som vill efterträda honom men som misstänks för korruption. Många befarar att Nigerias bräckliga demokrati går under i processen. Ingen civil regering i Nigeria har hittills överlämnat makten till en annan civil regering.
Ett annat stort problem är oroligheterna i Nigerdeltat där militanta kräver att en större del av landets oljeintäkter ska tillfalla det oljerika områdets invånare. De militanta har iscensatt kidnappningar och bombattentat som har skadat oljeindustrin. Exporten har minskat med upp till 25 % och regionen har blivit så farlig och laglös att en del utländska företag ger sig av därifrån.

2007-17 s 19
"Regeringspartiets kandidat segrade"
Det nigerianska regeringspartiets kandidat i presidentvalet, Umaru Yar'Adua, har utropats till vinnare i ett val som enligt EUs observatorer har "föga trovärdighet" och som av USA beskrivs som "djupt oroväckande". Chefen för EUs observatörer, Max Van Veeteren den Berg vill inte godkänna valet som legitimt.

2007-17 s 19-21
"Demokrati i kris"
Nigeria är ett av många exempel i Afrika på att demokratin där inte mår särskilt bra. Organisationen Afrikastudier vid John Hopkinsuniversitetet mäter den allmänna opinionen i Afrika i sin "Afrobarometer". Många länder har en livaktig politisk debatt och många länder arrangerar val rutinmässigt men styret blir inte bättre av det. 1976 var det bara tre länder i Afrika som kunde kallas "fria" och 25 länder var definitivt "inte fria". Idag har den senare kategorin krympt till 14 stater och merparten hör till kategorin "delvis fria". Nigeria tillhör den senare gruppen. Landet har stora inkomster från oljan men intäkterna används inte meningsfullt. Nigeria har blivit ett land där alla medborgare ser till de egna behoven i första hand och där de fattiga får klara sig bäst de kan. De fattigas barn har inte råd att gå i skolan, bara i Koranskolan där de lär sig citera Koranen utantill. Korrumperade ledare och ämbetsmän har stulit omkring 380 miljarder dollar från statskassan sedan landet blev självständigt 1960.

2010-03 s 10
"Religionskrig i Jos"
Kristna och muslimska antagonister, beväpnade med skjutvapen, machete, facklor och pilbågar, har drabbat samman i tre dagar i den religiösa oroliga staden Josi centrala Nigeria. Dussintals människor har dödats. Jos ligger nära gränsen mellan Nigerias muslimskt dominerade norra del och den övervägande kristna södra delen.

Afrobaraometer

Lewis, Peter. "Identity, Institutions and Democracy in Nigeria." 2007.

2010-10 s 12
"Motsättningarna urartade i brutalt våld"
Under förra veckoslutet dödades uppemot 500 människor i våldet i och kring staden Jos där läget mellan kristna och muslimer är mycket spänt. De dödade var kristna och medlemmar i en etnisk grupp som länge har krigat mot den muslimska folkgruppen Hausa-Fulani, som enligt vittnen och polisuppgifter var de som attackerade. Myndigheterna tror att attackerna var en hämnd för våldet i januari när dussintals muslimer dödades i samma område. Kristna byar angreps av machetebeväpnade medlemmar ur muslimska gruppen Hausa-Fulani. De dödade kvinnor och barn i deras hyddor och fångade flyende män i fiskenät och djurfällor varefter de massakrerades.

2010-36 s 24-26
"Presidentvalet är en utmaning som heter duga"
Någon gång inom fem månader ska Nigeria välja en ny president. Planen är att en lågmäld akademiker först ska bringa ordning i kaos. Förhoppningen är att vicerektor Attahiru Jega vid Bayerouniversitetet i Kano på något sätt ska lyckas skapa ordning i röran och presentera inte bara röstlängder utan också ett valresultat som inte omges av misstankar om fusk i likhet med resultaten i alla tidigare val sedan Nigeria återgick till civilt styre för elva år sedan. Jega erkänner att hans uppdrag är "monumentalt". Han måste presentera helt nya väljarlistor med uppemot 70 miljoner namn så snart som möjligt och senast i början av december.

2011-16 s 20
"Våldsamma protester i Nigeria"
Den nationella valkommittén i Nigeria bekräftade i måndags att Goodluck Jonathan hade vunnit och att hans valseger var entydig. Hans Folkets demokratiska parti (PDP) fick ungefär 23 miljoner röster jämfört med hans farligaste rival, den pensionerade generalmajoren Muhammadu Buharis 12 miljoner. Internationella observatörer gav valet gott betyg över lag.
Men ändå ledde Goodluck Jonathans valseger till blodiga upplopp i norra Nigeria. En våldsvåg började i landets norra del i söndags kväll när det stor klart att Jonathan och hans PDP ledde i röstsammanräkningen.

2011-45 s 31
"Muslimsk sekt härjar i Nigeria"
Ett hundratal människor i nordöstra Nigeria har dödats i en rad attacker av en radikal muslimsk sekt som kallas för Boko Haram och har sin andliga hemvist i staden Maiduguri. Boko Haram vill införa strikta sharialagar i hela Nigeria, ett oljerikt land med drygt 160 miljoner invånare varav merparten i norr är muslimer och majoriteten i söder är kristen.

2012-1/2 s 31
"Allvarligt läge i Nigeria"
Många dödades och stora delar av Nigeria lamslogs i början när tusentals aktivister gick ut på gator och torg i strejk mot stigande bensinpriser. Polisen använde skarp ammunition och tårgas för att skingra folksamlingar.
Strejken kommer ovanpå våldsamma sekteristiska sammanstötningar, självmordsbomber och kyrkoattacker.

2012-3 s 22-24
"Västerländska läror förbjuds"
I Nigeria brukar folk himla med ögonen åt den islamistiska gruppen Boko Harams högtravande svammel. Boko Haram, namnet på Hausaspråket betyder ungefär " Västerländska läror förbjuds". Idag tas gruppen på allvar och är föremål för säkerhetsstyrkornas hårda tillslag. För andra julen i rad iscensatte gruppen en rad väl samordnade kyrkoattacker som ledde till massmord mitt under helgfirandet. Gruppen har fört krig mot polisen sedan2009 och 2011 började attacker till huvudstaden Abuja. Det har länge ryktats om kopplingar till al-Qaida i islamiska Maghreb med säte i Algeriet. Kanske finns också samarbete med den somaliska terrororganisationen al-Shabab.
Nigeria är ett rikt land, Afrikas största oljeexportör men 80 % av oljepengarna hamnar i fickan på den rikaste en procenten av landets 160 miljoner invånare. Drygt hälften av dessa lever i fattigdom. I norra Nigeria är det 72 %. I denna virvelstorm av elände, korruption och växande marginalisering växer stödet för Boko Harams kompromisslösa fördömelse av den sekulära auktoriteten. Men president Godluck Jonathan, som är kristen och härstammar från södra Nigeria, tror i stället på en hårdför militär strategi. Hela 20 % av Nigerias nyligen offentliggjorda budget från 2012 går till säkerhet och militärt försvar. Men arméns brutala taktik verkar inte krossa Boko Haram utan snarare fungera som ett effektivt rekryteringsredskap för terrororganisationen.

2012-25 s 30
"Israel avvisar invandrare"
Israel förvisar fler tusen illegala invandrare från Afrika. Den första gruppen om 120 sydsudaneser skickades förra söndagen med charterflyg till hemlandet. Enligt det israeliska inrikesdepartementet vände invandrarna hemåt frivilligt. Varje vuxen fick med sig 1000 euro och varje barn nästan 400 euro. Ytterligare ett antal flygplan har chartrats för kommande vecka. 1500 sydsudaneser och 2400 personer från Elfenbenskusten ska också återvända till sina hemländer.

2012-40 s 23
"Nigerias uppror sprider sig"
Nigeria kommer att slitas i stycken om man inte finnes en politisk lösning till våldet i landets norra del. Nigerias befolkning är i lika mån uppdelad mellan muslimer och kristna. Upproret i norr där det bor övervägande muslimer gör stor skada. Både utländska och inhemska investerare har dragit sig undan. BNP i norra Nigeria beräknas ha sjunkit med 30 % sedan 2010. Gapet mellan den redan fattigare norddelen och den rika södern vidgas snabbt. Upproret har sin grund bland annat i förbittringen mot den välbeställda södern. Konflikten kan sprida sig. 300 Boku Haram ("Västerländsk utbildning är ett helgerån") krigare har siktats i Mali tillsammans med islamistiska extremister som har förbindelser med olika grupper länkade till al-Qaida.

2013-07 s 31
"Hälsoarbetare mördades. Antipoliokampanj hotas"
Tre läkare har mördats I den nigerianska staten Potsikum. De arbetade med poliovaccinering. Ingen organisation har tagit på sig ansvaret men misstankarna faller på terrorgruppen Boko Haram, som bland annat fördömer västerländsk medicin.
Redan 2003 förklarade islamska ledare I norra Nigeria att de motsätter sig poliovaccinering som de anser orsaka sterilitet och aids.

2014-17 s 28-29
"Kineserna får tågen att rulla"
Att återuppta tågtrafiken är det första resultatet av en miljarddollarsatsning på att återuppliva Nigerias järnvägar vars sönderfall blivit en symbol för hur landets infrastruktur förfaller. Med kinesiska entreprenörer i ledningen har kolonialtidens järnvägsnät renoverats och nya tåglinjer byggts.
Sedan järnvägen åter öppnades i december har rutten som förenar landets två största städer och som trafikeras två gånger i veckan nästan varit fullbokad. En andraklassbiljett för 12 dollar (75 kronor) är halva priset jämfört med den billigaste bussbiljetten. Därtill kommer den relativa bekvämligheten och säkerheten som en långdistansresa med tåg innebär.

2013-21 s 28-29
"Internethandeln blomstrar i Nigeria"
Den långsamt framväxande medelklassen i Nigeria hungrar efter konsumtionsvaror. Nigeria har upplevt en BNP-tillväxt på mer än sex % sedan 2006.
Lagos, med tolv miljoner invånare, har fortfarande bara två gallerior med internationell standard. Detaljhandeln är fragmenterad och ineffektiv. Detta har lett till att internethandeln har ökat starkt. Kunderna betalar kontant när de får sina varor. Säljarna har tvingats bygga upp en egen flotta av motorcykelbud, skåpbilar och trehjulingar, tuk-tuks.

2013-23 s 28-29
"Regeringen rår inte på upprorsmakarna"
denna månad har Nigerias armé dragit igång sitt hittills mest ihärdiga försök att krossa Boko Haram, en terrorgrupp vars korståg för att skapa en islamisk stat i detta religiöst blandade land har lett till cirka 3000 dödsfall de senaste fyra åren. Den 14 man utlyste president Goodluck Jonathan undantags tillstånd i tre delstater. I Maiduguri där Boko Haram en gång grundades håller terrorgruppen fortfarande stånd. Därifrån har minst 2000 invånade flytt till grannlandet Niger men också till Kamerun.

2013-25 s 28-29
"Boko Haram anfaller skolor och dödar urskillningslöst"
Islamisternas milis i norra Nigeria anfaller skolor. Boko Haram ("Västerländsk skolning är synd") gerillan vill införa sharia-lagar och hindra all undervisning som förmedlar västerländsk kunskap. De vill att barnen bara ska besöka koranskolor.
Gruppen bildades 2002 av Muhammad Yusuf.
Under de senaste fyra åren har den islamistiska Boko Haram-milisen siktat in sig på skolor och bränt ner dem nattetid i sin strävan att införa sharialag i Nigerias norra del, som till större delen befolkas av muslimer.
Men under de senaste månaderna har gruppen trappat upp sin kampanj för att trasa sönder områdets utbildningssystem. Man anfaller skolor mitt på ljusa dagen och dödar lärare och studenter. De har kidnappat professorer och beordrat skolor att stänga igen samt tvingat tusentals elever att söka utbildning i säkra zoner som skyddas av trupper eller utanför regionen om de har råd med det.

2013-28 s 28-29
"Nigeria hungrar efter framsteg"
Nigeria som redan är det mest befolkade landet på kontinenten med nära 179 miljoner invånare att växa med en förvånansvärd hastighet. I mitten av detta sekel kan det finnas fler nigerianer - 440 miljoner" än amerikaner.
Börsen har stigit med 70 % det senaste året.
Men det finns fortfarande många utmaningar och risker. Ess islamistiskt uppror i norr dödar och drabbar ekonomin. Korruptionen förblir smittsam, politiska motsättningar splittrar och förgiftar. Det är trångt i hamnarna och vägnätet har fått förfalla. Elavbrotten är kroniska. Trots den ekonomiska tillväxten har Nigerias fattigdomsindex bara minskat marginellt från 2004 och ligger kvar på hög nivå. Den höga andelen ungdomar i befolkningen är bara en tillgång om det finns arbetstillfällen.
I norr måste Boko Haram upproret som krävt 4000 på fyra år hanteras. Undantags tillstånd har utlösts. Och 2015 är det nytt presidentval.

2013-36 s 26
"Nigerias mest eftersökte man: Död eller levande"
Det handlar om Abubakar Shekau, ledaren för Boko Haram, en gerillagruppering i norra delen av Nigeria. Hans mål är att införa en islamisk stat där sharialagarna ska gälla i Hela Nigeria. Hittills har hans ansträngningar orsakat cirka 3000 människors död under fyra års tid.
Abubakar Shekau har varit andreman efter Boko-Haram grundaren Muhammed Yusef, som dödades i en polisarrest 2009. Sedan dess har rörelsen genomfört alltfler dödsbringande överfall.
USA har erbjudit 7 miljoner dollar för information som leder till Abubakar Shekaus gripande.
Den 19 augusti påstod Nigerias säkerhetsstyrkor att Abubakar Shekau skjutits ihjäl vid en eldstrid den 30 juni eller sårats och dött senare sedan han flytt till Kamerun. Det är femte gången som rebelledaren förklarats sårad eller dödad.
http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21584038-leader-boko-harams-most-violent-faction-may-be-dead-again-dead-or-alive

2013-41 s 22-23
"Inbördeskrig i Nigerias ledarskikt hotar presidenten"
Nigerias president Goodluck Jonathan ställs inför ett öppet uppror inför huruvida han ska få ställa upp för en andra valperiod 2015. Den inre grupperingen inom Folkdemokratiska partiet (PDP) leds av Kawu Bareje, som anklagar honom bland annat för att ha tillåtit "politiskt förtryck och egenmäktig uteslutning av medlemmar". Utbrytar gruppen har en "nordlig" framtoning. Sex av de sju rebellguvernörerna kommer från norra Nigeria, medan Goodluck är från det södra, oljerika Nigerdeltat.
Problem finns det redan nog av i landet. I norra delen finns terroristgruppen Boko Haram och i söder hamnar fortfarande miljardtals oljedollar i händerna på kriminella och korrumperade politiker.

Indien, Narkotika, Nigeria
2013-49 s 21-22
"Narkotikaligorna förmörkar turistparadiset"
Den lilla indiska staten Goa har blivit ett populärt resmål de senaste 30 åren, men nu präglas solkusten av våld, knark och gänguppgörelser. Goa har blivit navet för internationell droghandel och ecstasy-jagande turister och kallas "kokainkusten".
För ett par veckor sedan dödades en nigeriansk man i ett gängkrig mellan rivaliserande knarkligor, som sedan anföll poliser.
Detta utlöste en kraftig reaktion bland befolkningen som protesterade och krävde alla nigerianer lämnade Goa. Regeringen lät arrestera och deportera alla nigerianer som saknade giltiga handlingar.
Goas knarkhandel värderas till 950 miljoner dollar om året. Under de senaste fyra åren har nigerianer infiltrerat handeln och trängt i på marknaden.

Nigeria, Näringsliv
2014-04 s 29-30
"Barbie, vem då?"
Dockan Afrikas Drottning knappar in på den amerikanska leksakstillverkaren Mattels Barbie.
Ekonomin blomstrar i Nigeria där fler svarta barn än någon annanstans i världen finns. Nigeria har med sina 170 miljoner människor mest invånare i hela Afrika. En entreprenör har startat en tillverkning av svarta dockor med traditionella nigerianska dräkter. Dockorna representerar Nigerias tre största etniska grupper, Hausa, Igbo och Yoruba, som talar olika språk.
Nigerias ekonomiska potential är stor, i likhet med de tre övriga så kallade Mint-länderna, Mexiko, Indonesien och Turkiet. Nigeria tävlar med Sydafrika om att ha snabbast tillväxt.

Religion, Nigeria, Samhälle, Terrorism
2014-27 s 31
"Ateist i Nigeria räknas som sjuk och får psykvård för att han inte tror på Gud"
I delstaten Kano som införde muslimska sharia-lagar år 2000 behandlas den 29-årige kemiingenjören Mubarak Bala som mentalpatient. Skälet är att han förklarat att han inte tror på Gud. Bala hade berättat för sin familj om sin avsaknad av tro och dessa rådfrågade en läkare om man möjligtvis kunde vara sjuk. Denne läkare trodde inte att så var fallet, men läkare nummer två som tillfrågades menade att Bala led av en mental sjukdom och att ateism kunde vara en bieffekt av detta. Utlåtandet möjliggjorde tvångsintagning på psyket där nu Mubarak Bala behandlas. Via en insmugglad telefon kunde han kontakta människorättsorganisationen Humanist and Ethical Union.
The Guardian "Nigerian atheist faces death threats after release from psychiatric ward"
Free Mubarak Bala
BBC News Africa: "Nigeria atheist Bala 'deemed mentally ill' in Kano state"
The International Humanist and Ethical Union (IHEU)

2014-35 s 24-27
"Om du lyckas i Nigeria kan du lyckas var som helst"
För att bli framgångsrik i Afrika måste man lyckas i Nigeria, kontinentens största marknad. Ingen har sagt att det är lätt - men om man lyckas där är potentialen till riktigt stora vinster enorm. I Afrika finns några av världens snabbast växande ekonomier och Nigeria är den största. Ungefär en femtedel av Afrikas 930 miljoner söder om Sahara - det svarta Afrika - bor i Nigeria. Befolkningen är ung, ambitiös och alltmer välutbildad. Nigerias framtidsutsikter har gjort landet till en testmarknad för konsumentvaruföretagens strategier i Afrika. Bland annat för att den nigerianska kulturen sprids via sin musik och sina filmer över hela Afrika.
Men landet Nigeria har också många brister. Ebola i Guinea har spritt sig till huvudstaden Lagos. Den fanatiska islamistiska gruppen Boko Haram finns där. Landets infrastruktur är undermålig. Spelreglerna för företag är mycket osäkra och de flesta inköp sker på öppna marknader eller i stånd längs vägarna.

Religion, Afrika, Nigeria
2014-41 s 27
"Profeter som profiterar"
Inte bara på de troende utan också på Nigerias regering.
Pingstförsamlingarna blomstrar i Nigeria. Profeten TB Joshua är en av Nigerias mest beundrade pastorer som har anhängare runt hela Afrika. Winnie Mandela är bland annat en av fansen. Anhängare skänker tionde och andra offergåvor i hopp om att få välsignelse från himlen. Men riktigt hur stor Joshuas rörelse var uppenbarade sig inte förrän en pensionatsbyggnad rasade samman.

Nigeria, Terrorism
2014-44 s 19-22
"En delad nation"
Boko Haram plundrar och ödelägger det fattiga och karga norr. De har upprättat ett kalifat som styrs med sharialagar och vars huvudstad är Gwoza.
Södra Nigeria däremot har en blomstrande ekonomi och fungerar som en magnet för världens investerare.
Boko Haram som började med att mörda lokala tjänstemän när de åkte omkring på sina motorcyklar har blivit en skicklig stridstyrka. De slaktar rutinmässigt såväl "otrogna" - det vill säga alla som inte är muslimer men också troende muslimer genom att skrämmas. Filmer visar hur man praktiserar sharialagarna: lagbrytare piskas, stenas eller får sina händer avhuggna inför publik. De har plundrat militära anläggningar och har nu stridsvagnar, bepansrade trupptransportfordon, pansarvärnsvapen och artilleri. De säger sig ha skjutit ner ett nigerianskt stridsflygplan så de kan ha luftvärnskanoner också.
Ärkebiskopen a Maiduguri talar om de "outtömliga lådorna med ammunition".
I vissa delar av nordöstra Nigeria finns inget jordbruk kvar. Fälten ligger i träda. Marknaderna är märkbart tomma. Offentliga skolor har varit stängda i ett halvår. Många sjukhus har slut på medicin. Ingenstans i världen får så få barn gå i skolan. I vissa delar av Nigeria kan färre än 5 % av kvinnorna läsa eller skriva.

2015-1-2 s 23-26
"Obamas välmenande lag gör gruvarbetarna arbetslösa"
"Obamas lag" tvingar amerikanska företag att granska alla sina underleverantörer för att säkerställaatt de inte använder "konfliktmineraler", i synnerhet guld, coltran, tenne och volfram från gruvor som kontrolleras av Kongos blodtörstiga miliser. Men denna lag från 2011 ledde till att Kongos regering successivt stängt gruvindustrin och orsakat stor arbetslöshet och sänkta lönder vilket många arbetare att gå med i milisen.

2015-3 s 5
"Goodlucks tur förväntas vända"
I februari utkämpar Nigerias president Goodluck Jonathan det som verkar blir det jämnaste valet sedan militärstyret upphörde 1999. Hans rival Muhammadu Buhari anses ha bästa chansen att utmana Goodlucks PDP som har regerat under de senaste 15 åren. Den förväntade förändringen på presidentposten hotar att utlösa det sekteristiska våldet i Afrikas folkrikaste land.

2015-10 s 20
"Väljarnas glömska göder de skamlösa politikerna"
Ända sedan president Goodluck Jonathan i februari meddelade att valet i Nigeria skjuts upp i sex veckor har väljarna hållit andan. Presidentvalet, nu planerat till den 28 mars, kommer att bli det mest livligt omdiskuterade valet i moderna nigeriansk historia. För första gången sedan demokratin återinfördes 1999 finns det en möjlighet att den sittande presidenten kan förlora till oppositionskandidaten. Jonathan ligger jämsides med den förre diktatorn, general Muhammadu Buhari i valspurten. Han styrde landet under två år sedan armén gripit makten från en demokratiskt vald regering 1983. Buhari anses vara en av de minst korrumperade av landets härskare.
Men nu står landet och väger vid stupet, med krympande valutareserver, ohämmad korruption, en sönderfallande ekonomi och ett krig mot Boko Haram som redan pågått i fem år utan något slut i sikte.

2015-12 s 13
"Sydafrikanska legosoldater deltar i Nigerias kamp mot Boko Haram"
Legosoldaterna bär på en lång och solkig historia. De är oftast vita och många och många var tidigare soldater och deltog i specialstyrkor under apartheig regimen.
De senaste decennierna har de dykt upp i olika hörn av Afrika, ofta i samband med kupper eller inbördeskrig. De arbetar för egen vinning.
I Nigerias krig mot Boko Haram har de en mycket viktig roll - även om Nigeria officiellt tillbakavisar att de deltar i striderna.
Boko Haram, en islamistisk terroristgrupp som på eget initiativ anslutit sig till Isis, har geomfört ohyggliga attacker i norra Nigeria och även i grannländerna Kamerun och Niger.

2015-15 s 27
"Den kultiverade diktatorn"
Även hans kritiker beskriver Muhammadu Buhari som segrat i det nigerianska presidentvalet som försynt och rakryggad. Landet ingår nu i den nationer där fria väljare avsatt en regerande statschef. Den 72-årige Buhari vann valet med 14,5 miljoner röster mot 12,9 miljoner för den sittande presidenten Goodluck Jonathan. Efter fyra år styre visade sig Jonathan som kraftlös och en lekboll för korrumperade intressen.
Men han har ett förflutet som en diktator med extrema krav på disciplin.
Han är troende muslim men ser religionen som en privatsak. Han är far till tio barn och anses vara en god lyssnare.

2015-23 s 17-18
"Buharis förvandling väcker hopp"
Den diktatoriske generalen påstår att han nu är en fullfjädrad demokrat. Kan nigerianerna verkligen lita på det? President Goodluck Jonathans kampanjaffischer har slitits ned. Nigeria slåss mot terrorister, bränslebrist och växande statsskulder. Men vem är mannen som ska ersätta honom vid denna kritiska punkten? Det är minst sagt luddigt.
Aldrig i vårt lands historia har någon regering lämnat över så stora bekymmer till en annan: ingen elektricitet, inget bränsle, arbetarna strejkar, miljardskulder till statliga och federala arbetstagare, 60 miljarder dollar i statsskuld och ekonomin i stort sedda körd i botten.

2015-37 27
"President Muhammadu Buhari lever spartanskt"
President Muhammadu Buharis förmögenhetsdeklaration visar att han har 150 000 dollar på sitt privata konto.
Buhari har lovat utrota korruptionen som är av en epidemisk art i Afrikas största ekonomi.
Förra månaden redogjorde Garba Sheuha, ansvarig för media och PR hos presidenten för hur mycket man tror saknas i statskassan - en rejäl summa motsvarande 150 miljarder dollar. Garba Sheuha angav inte hela värdet av presidentens och vicepresidentens tillgångar. Buhari äger flera stor fastigheter både i Nigeria och utomlands.

Nigeria, Flyktingpolitik
2015-37 31
"Två miljoner har flytt från Boko Haram"
Allt fler nigerianer tvingas från sina hem på grund av Boko Harams massakrer på civila. Mer än 2,1 miljoner människor är nu internflyktingar i nordöstra Nigeria där jihadisterna i Boko Haram har ökat sina attacker.
Över tusen människor har dödats av Boko Harams attacker sedan den 29 maj landets nye president Muhammadu Buhari, kom till makten.
Cirka 90 % har sökt skydd i andra tätorter men resten levar i ett slags läger och saknar både tak över huvudet och mat för dagen. Boko Haram har dödat minst 15 000 personer sedan 2009.
Under de senaste veckorna har Boko Haram geomfört en rad självmordsattacker i Nigeria, Kamerun och Tchad, många har begåtts av kvinnor.

Terrorism, Nigeria,
2015-48 9
"Boko Haram dödar fler än Islamiska Staten"
Medan världen fokuserar på IS och dw fruktansvärda terrorattackerna har en annan radikal extremistgrupp intagit den vidriga förstaplatsen som världens dödligaste terroristgrupp Boko Haram.
Boko Haram är en militant grupp som har torterat Nigeria och dess grannländer under flera år. Förra året var gruppen ansvarig för 6664 dödsfall.
President Muhammadu Buhari, som tillträdde i maj, hade som vallöfte att eliminera Boko Haram, som han skulle ha genomfört innan slutet av december.
Boko Haram har svurit trohet till IS.

Nigeria, Italien, Samhälle
2015-50 19-22
"Nigerianskorna säljs som sexslavar i Italien"
Människohandlare lurar kvinnor från Nigeria till Italien där efterfrågan på prostituerade är stor. I år har 5000 kvinnor anlänt, vilket är en fyrfaldig ökning jämfört med förra året.
Sexhandeln med nigerianskor började redan på 1980-talet, men idag handlar det om minderåriga flickor.
Av de nästan 900 000 migranter som hittills har landstigit i Europa efter att ha korsat Medelhavet har ungefär en femtedel kommit till Italien. Bland dessa finns nästan 5000 nigerianska kvinnor. Drygt hälften antas vara offer för prostitutions-trafficking. De är ofta unga, yngre än lagligt.
I Italien finns de flesta verifierade traffickingfallen bland EUs 28 medlemsländer. Det beror på en osund kombination av landets geografiska läge i södra Medelhavet, den organiserade brottslighetens starka ställning i fattiga regioner där staten är svag och en hög efterfrågan på sexuella tjänster.

Nigeria, terrorism
2016-02 24-26
"Kriget mot Boko Haram är långt ifrån över"
Självmordsattackerna har ökat i Nigeria. Boko Haram är ännu inte besegrat.
President Muhammadu Buharis framgångsrika, multinationella kampanj mot Boko Haram sedan han tillrträdde sin post i maj i fjol har inte medfört någon märkbar skillnad i det dagliga livet. Självmordsattackerna har ökat i Nigeria. Boko Haram är ännu inte besegrat.
Trots att den igerianska krigsmakten har gripit och dödat många våldsverkare och återerövrat territorium motsvarande Belgiens yta som tidigare var i upprorsmännens våld, har militärens segrar skördats mot bakgrund av skoningslösa självmordsattentat som faktiskt har ökat i antal. Bara fyra dagar efter Buharias deklaration om krigsseger dödade Boko Haram minst 50 människor i ett bombattentat i Maiduguri.

Miljö, Nigeria
2016-09 18-19
"Oenighet om pengafördelningen i oljesaneringsarbetet i Nigeria"
Royal Dutch Shell betalade 55 miljoner pund i kompensation förra året men invånarna i regionen Oginiland i Nigeria har använt upp nästan allt för annan konsumtion och kan inte slutföra bygget av sina nya hus.
Nu vill Royal Dutch Shell göra en ny insats för att återställa den förstörda miljön. Problemet är att de lokala invånarna påstår att de inte litar på att entreprenörer utifrån eller vissa ledare i samhället kan utföra arbetet. Därför vill de lokala invånarna få pengarna själva direkt i händerna.

Nigeria, Boko Haram, Terrorism
2016-15 14-15
"Boko Haram utökar utnyttjandet av barn som självmordsbombare"
Boko Haram använder sig alltmer av barn för att genomföra sina attacker. En femtedel av Boko Harams självmordsbombare de senaste två åren har varit barn, vanligtvis flickor, enligt en rapport som nyligen publicerades av Unicef. Förra året använde Boko Haram 44 barn för att genomföra självmordsattacker jämfört med 4 år 2014, enligt rapporten.
Den islamistiska terroristgruppen har i åratal plågat området runt Tchadsjön i Sfrika med sina plundringar, halshuggningar, kidnappningar och nedbränningar av hela byar.
Ifjol inledde Nigerias militär en ny offensiv mot Boko Haram. Därför kontrollerar gruppen inte ett lika stort område som tidigare och därför skickar de självmordsbombare till marknader, moskéer och till läger där flyktingar sökt skydd. 2015 utfördes 89 attacker i Nigeria, 39 i Kamerun, 16 i Tchad och 7 i Niger. Tusentals skolor har ödelagts, många huundra lärare har avsiktligt dödats och 19000 tvingats fly.

Nigeria, Medicin
2016-33 13
"Ett bakslag i kampen mot viruset"
Två fall av förlamning som orsakats av polioviruset har upptäckts i nordöstra Nigeria. Det innebär ett allvarligt bakslag för ambitionen att utrota polio i världen, meddelar Världshälsoorganisationen. Så sent som 2012 stod Nigeria för mer än hälften av alla poliofall i världen. De sista 100 fallen av Guinea-mask är också begränsad till Afrika.
Polioviruset tillhör en stam som senast upptäcktes i Nigerias delstat Borno 2011.
Många områden är utom räckhåll för hälsomyndigheter på grund av den islamska milisen Boko Harams räder.
Upptäckten av nya förlamningar krossade hoppet om att globala hälsovårdsmyndigheter snart skulle kunna förklara den afrikanska kontinenten för poliofri.

Nigeria, terrorism, flyktingpolitik
2016-39 22-23
"Boko Haram härjar i Nigeria men omvärldens fokus riktas åt annat håll"
Den kris som Boko Haram har orsakat har fört hundratusentals människor till en relativt okänd stad i Nigeria. Flyktingarna har till slut nått fram till Maiduguri, där det verkar vara tillräckligt säkert för dem att vänta ut slutet på det fruktansvärda, dödliga kriget. Bybor från landsbygden strömmar in och det är nästan som om hela Maiduguri förvandlats till ett enda stort flyktingläger.
Omvärldens intresse för konflikten nådde en höjdpunkt 2014 när 300 skolflickor blev kidnappade i byn Chibok.
Den sjuåriga konflikten producerar oupphörligen nya och fruktansvärd kapitel. Brända byar, halshuggningar, våldtäkter av flickor och unga kvinnor. Militär korruption och mord på oskyldiga. Barn som agerar självmordsbombare. Och nu en utbredd mat- och undernäringskris.

Nigeria, terrorism
2016-41 30-31
"Boko Haram-ledare alltför våldsam för IS"
Analys av Max Sjollun, Foreign Policy
I en intervju som publicerades i IS Propagandatidning i augusti utsågs Abu Musab al-Barnewi till ny ledare för Boko Haram, han är son till den avlidne Boko Haram-grundaren Mohammed Yusuf. Samma vecka avvisade Mamman Nur, en annan ledande befälhavare Abubakar Shekaus ledarskap och hävdade att han var okunnig och måste lära sig grunderna i islam. Han och andra soldater hade hoppat av eftersom de inte ville vara en del av ett kalifat med orättvisor och blodsspillan.
Också Abubakar Shekau, ledare för Boko Haram sedan 2009 har avvisat utnämningen.
Under Shekau inledde Boko Haram urskillningslösa våldsattacker mot alla - muslimer eller icke-muslimer - som inte instämde i gruppens hårda doktrin.
I centrum för stridigheterna råder en grundläggande oenighet om ideologi, taktik och gruppens relation med IS. Dessa meningsskiljaktigheter hårdnade sedan Abubaker Shekau blev Boku Harams ledare 2009.

Nigeria, Niger, Burkina Faso, Elfenbenskusten,
2017-01 10-11
" Sahel och Tchadsjön"
Överlappande konflikter i området Sahel och vid Tchadsjön har bidragit till ett omfattande mänskligt lidande och fördrivit 4,2 miljoner människor från sina hem.
(Sahel är en halvtorr gränszon i Afrika söder om Sahara och norr om de mer bördiga områdena söderut.

År 2016 genomförde jihadister baserade i centrala Sahel dödliga attacker i västra Niger, Burkina Faso och Elfenbenskusten. Mali är FNs farligaste uppdrag.
Algeriet, en viktig förmedlare av stabilitet i regionen måste spela en nyckelroll som chefsmedlare i uppgörelsen.
Vid Tschadsjön har säkerhetsstyrkor i Nigeria, Niger, Kamerun och Tschad intensifierat sin sin kamp mot Boko Haram-rebellerna, men gruppen är inte besegrad. Vissa kvinnor ansluter sig till Boko Haram frivilligt i jakt på ekonomiska och sociala möjligheter.

Nigeria, USA
2017-18 16-17
"Trumps politik missgynnar unga mödrar i Nigeria"
I april meddelade Donald Trumps administration att den drar tillbaka USAs bidrag till UNFPA, FNs befolkningsfond. Beslutet motiveras med att organisationen samarbetar med den kinesiska regeringen i program som involverar påtvingae aborter och steriliseringar. Förra året bidrog USA med 69 miljoner dollar. Detta kommer att påverka Nigerias unga kvinnor där abort bara är tillåtet om kvinnans liv är i fara. 2012 genomfördes 1,25 miljoner aborter i Nigeria.

Afrika, Flyktingpolitik
2017-22 30-31
"Afrikas fattiga räddar medmänniskor från svält"
I staden Simari i nordöstra Nigeria har Boko Harams förstörelse av stora områden medfört en stor hungerkris. Simari, en stad med en miljon invånare, har tagit emot ytterligare 1 miljon människor som flytt från de islamistiska militanterna som bränt ner deras byar och kidnappat hundratals barn. De äter och sover och ber i privata bostäder. Invånarna har öppnat sina dörrar för de som blivit hemlösa, de fattiga hjälper de som är fattigare.
Ofta är leverantören och mottagaren av välgörenhet medlemmar av samma stam eller etniska grupp, eller åtminstone offer för samma förtryckare.

Nigeria, Terrorism
2017-26 22-23
"Det är viktigt att förstå Boko Haram"
Väst politiker skulle göra mer nytta genom att satsa mindre på onödiga åtgärder för att motarbeta rekrytering till våldsam islamism och mer på att faktiskt bekämpa extremistgruppen Boko Haram i norra Nigeria.
Ett antal nya böcker innehåller viktiga korrigeringar av många missuppfattningar om Boko Haram. Bland dessa finns två utmärkta verk av statsvetaren Brandon Kendhammer respektivs religionsforskaren Alexander Thurston.
Medborgarna ser brutet av den islamiska lagen och dess seder som ett sätt att skapa ordning efter tider av förtryck och kaos. Men den stora majoriteten nordnigerianer ogillar de stränga, fundamentalistiska försöken att etablera ett nytt, "rent" kalifat.

Nigeria
2017-47 26-28
"Lagos sopor en skamfläck men också en möjlighet"
När den nigerianska hamnstaden Lagos växte, och dess slumområden bredde ut sig över den gyttjiga kustlinjen, ställdes invånanarna inför ett probloem som plågar hela världens stora metropoler: Vad skulle de göra med soporna?
Världen producerar nu över en miljard ton avfall om året, som förbränns, begravs, exporteras och återvinns. Varje år bidrar den dåliga avfallshanteringen i Lagos till förrödande epidemier av malaria, gula febern och andra potentiellt dödliga sjukdomar.

Nigeria, terrorism
2018-05 24-25
"Nigerianer som återvänder från slaveriet i Libyen möter en blomstrande sexindustri"
Under år 2017 blev tusentals nigerianska kvinnor hemskickade från Libyen som ett led i en intensifierad internationell insats för att rädda strandsatta migranter undan den blomstrande slavhandeln. Återvändarna kommer tillbaka till själva centrum för Nigerias sexhandel, ofta med större skulder och färre alternativ än innan de lämnade.
Men människosmugglarna för många fler kvinnor från Nigeria till Libyen än antalet som kommer tillbaka. Många av de största prostitutionsbossarna är nigerianska "madamer", 40 % av de dömda människohandlarna är kvinnor.