Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Österrike

Karta
Info Die Presse
Der Standard
Kronen-Zeitung
Media
Österrike, dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Österrike som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-42 s 4-5
"Den socialistiska bastionen föll"
Socialdemokraterna förlorade för första gången i modern tid den absoluta kontrollen över Wien. De förlorade många röster i kommunvalen till Haiders Frihetspartiet.

96-51/52 s 9
"Politisk förlamning har drabbat Österrike"
Presidenten är sjuk, kanslern är hårt ansatt och regeringspolitiken saknar riktning och mål. Alp-republiken Österrike är politiskt förlamad.
Thomas Klestil, president i Österrike 1992, efter Waldheim, tidigare mycket aktiv lider nu av en obestämd sjukdom. Samtidigt ökar Haiders popularitet.

97-05 s 11
"Kan Österrikes nya ledare bryta med gamla mönster"
Franz Vranitsky har avgått som premiärminister till förmån för sin finansminister Viktor Klima som är mer öppen för privatiseringar och antas bättre kunna ta upp kampen med den populistiska Haider vars parti i EU-valet var lika stort som SPÖs! 

97-16 s 7
"Viktor Klima vill inte ha med Haider att göra"
Den nye förbundsordföranden och SPÖs partiordförande är vald, Viktor Klima. Samarbete med Frihetspartiet är otänkbart. 

 97-50 s 4-5
"Österrike har otur med sina presidenter"
presidentvalet i Österrike till våren liknar mest en fars i väntan på den stora kraftmätningen mellan förbundskansler Klima och utmanaren Jörg Haider.
Den sjuke, nuvarande presidenten Thomas Klestil ställer upp till omval. Mot sig har han lebemannen Richard Lugner och liberalernas Heide Schmidt.

98-03 s 5-6
"Högerextremisten Haider siktar mot toppen"
Han är Österrikes skydd mot ökad invandring. Han kan bli kansler 1999

98-28 s 7-8
"Total politisk katastrof i alprepubliken"
Klimatväxling i alprepubliken: nationalpopulisten och den självutnämnde renlevnadsmannen Jörg Haider riskerar att förlora sin politiska ställning efter en bedrägeriskandal i de egna leden. Hederlighet och anständighet var hans framgångsrika slogan. FPÖ-parlamentarikern Rosenstingl har förskingrat uppemot 500 miljoner schilling.
Nu stärks Viktor Klimas SPÖ men också ÖVP. Båda partierna tjänar på att Österrike detta halvår har ordförandeskapet i EU. Inte sedan Wienkongressen 1815 har regeringskvarteren intill Hofburg stått mer i centrum.

98-46 8
"Det behagliga kafélivets dagar är slut"
Österrikarna måste vakna upp till verkligheten och engagera sig i omvärlden - om inte annat så för sin egen säkerhets skull.
Principen för permanent neutralitet skrevs in i Österrikes författning 1955. Nu anser många att Österrike inte kan gömma sig bakom den längre.

99-12 s 22
"Vem stoppar Haidar?"
I Kärntens regionala val i Österrike fick FPÖ 42 %!!

99-39 s 16
"Österrike går till val"
Extremisten Jörg Haider står beredd att krossa Österrikes politiska modell. De senaste opinionsmätningarna ger Klimas socialdemokrater 35 %, frihetspartiet 28 % och folkpartiet 24 %. Efter valet den 3 oktober kan det bli en svartblå allians som ställer Klima utanför!

99-39 s 17
"För mycket samförstånd kan bli Klimas fall"
Förbundskansler Viktor Klima känner för att bli omvald. Socialdemokraterna förblir sannolikt det största partiet även efter valet, men frågan är om det räcker för att fortsätta regera. Hotet kommer i första hand från frihetspartiet och dess ledare Haider. I 30 år har socialdemokraterna varit i regeringsställning i Österrike.

2000-5 s 11-12
"Haiders anhängare förstår inte världens kritik"
Österrikaren Haider, ledare för det högerpopulistiska frihetspartiet, väcker heta känslor både till höger och vänster och både hemma och utomlands.

2000-6 s 10-11
"Mitt parti blir regeringens samvete"
Populisten Jörg Haider bemöter den internationella kritiken mot frihetspartiets plats i den österrikiska regeringen, hans bild av historien och hans främlingsfientlighet och berättar samtidigt om sina politiska ambitioner. Han vill banta staten, sänka skattenivån. Staten kan inte vara allas försörjningskälla. Han vill stoppa invandringen. Han vill att hans parti ska bidraga till att ge den nya regeringen en högerprofil som kan stå som modell för andra länder i Europa. Det är just detta som den europeiska vänstern fruktar allra mest.

2000-6 s 10-11
"Kärntens historia kastar ljus över Haiders framgångar"
I provinshuvudstaden Klagenfurt finns ett monument tillägnat "frihetskampens och ockupationens offer". Det handlar om Kärntenbornas kamp 1818-19 för att inte inlemmas i serbernas, slovenernas och kroaternas nya kungarike som fick namnet Jugoslavien.

2000-16 s 5
"Österrike leker med elden"
EU-kommissionen varnar Wien för följderna av en försenad utbetalning till EUs budget.

2000-10
"Österrike viker inte för trycket"
EU-ländernas isoleringsstrategi har inte fått önskad effekt. Allt fler anser att den är missriktad och överdriven. Men socialdemokraterna och fackföreningarna protesterar villt (men det skulle de vill göra mot vilken icke-socialistisk koalition som helst som tog den politiska makten från dem!!).

2000-12 s 4-5
"Österrike känner av bojkotten"
EU-ländernas sanktioner mot Österrike har redan fått allvarliga konsekvenser för den österrikiska ekonomin. Bojkotten som är särskilt stark från Frankrikes och Belgiens sida har skadat turistindustrin. Den kan leda till ett nationalistiskt bakslag som kan tjäna Haiders syften.

2000-12 s 5-6
Sanktioner på gott och ont"
Det finns skäl att ifrågasätta både logiken och motiven bakom 14 EU-länders bilaterala sanktioner mot det 15:e medlemslandet. Faran är att Österrike kan använda sin vetorätt i viktiga frågor i ministerrådet och därmed stjälpa nödvändiga beslut. De 14 länderna har tagit sig rätten att inte godkänna rätten av allmänna val.

2000-18 s 9
"Trotsig Haider rasar mot "exorcismen" i EU
Österrikiska frihetspartiets ledare avgår och efterträdes av "kungskobran", den hårdföra 30-åringen Susanne Riess Passer.

2000-27 s 5
"Österrike folkomröstar"
Om EU-ländernas sanktioner mot regeringen i Wien för att öka pressen på de EU-länder som är splittrade i frågan. Italien, Irland, Finland och Grekland har inofficiellt klargjort att de vill häva sanktionerna.

2000-42 s 5
"Den österrikiska extremhögern tappade stöd"
I söndagens regionala val i Steiermark tappade Frihetspartiet röster från 17,1 till 12,4 %. Det österrikiska folkpartiet som bildar regering med Haider ökade däremot sin väljarandel med 11 procentenheter till 47,3 %.

2000-46 20
"Tunneltragedins offer var chanslösa"
En tunnelolycka i österrikiska Kaprun krävde 159 liv. Ett tåg brann upp inne i tunneln.

2001-06 s 5-6
"Österrikes rigida statsapparat måste reformeras"
Knappast någon i Österrike bestrider att det är nödvändigt att reformera de statliga institutionerna. Förvaltningens strukturer härstammar från 1800-talet. Den blå-svarta regeringen har visserligen bevisat sin ståndaktighet, men den har ännu inte gjort verklighet av sina reformlöften. Som bl a var att klara sig utan nya lån och utan underskott i statsbudgeten. Den offentliga sektorn har hittills fungerat utan några krav alls på effektivitet. Den nya regimen vill ha tjänstvillighet i stället för arrogans konkurrens i stället för tilldelning, öppenhet i stället för maktfullkomlighet. Men är den tillräckligt stark för att åstadkomma detta i kamp med oppositionen?

2001-11 s 4-5
"Haiderismen lever"
Extremhögern i Österrike har blivit lite tystare, men den har fortfarande vind i seglen och gör skickliga populistiska utspel inför de kommande lokal valen. Partiet anses få 20 % i det lokala valet i Wien där partiets kandidat framför att invandringen är för stor och att de som kommit måste anpassa sig efter landets livsstil.

2001-13 s 6-7
"Haiders kampanj slog slint"
Frihetspartiet i Österrike led ett stort nederlag i de lokala valen i söndags efter en kampanj full av invandrarfientliga inslag och hätska angrepp mot ledaren för landets största judiska organisation, Ariel Muzicant.

2001-13 s 20-21
"Kulturerna krockar i Österrike"
I söndags gick österrikarna till val. Invandrarfrågan tog upp stor plats i valdebatten, speciellt i huvudstaden Wien där andelen invandrare är stor. Det österrikiska frihetspartiet, som är huvudstadens näst största, har en öppet främlingsfientlig hållning. Ingenting kan emellertid ändra på att olika kulturer växer och frodas sida vid sida i den gamla habsburgska metropolen. Andelen utlänningar i Wien har ökat från 8 till 18 % på 15 år. Muslimernas inflytande blir allt mer märkbart.

2001-32 s 5-7
"Österrikes jordbruk tar ekologiska hänsyn"
Inte minst efter krisen med galna kosjukan går man sina egna vägar i alprepubliken - men i täten marscherar en absurd duo - en ekologisk filosof och en beundrare av Jörg Haider.
Projektet heter "Ja! Naturligt!" och grundades 1994. Det har nu avtal med 7000 bönder (40 % av alla ekologiska jordbruk i landet. Drygt 10 % av arealen odlas ekologiskt. I EU 2 %) och säljer 320 produkter. Spannmål, djurhållning och djurtransporter kontrolleras utan föregående varning.

2002-07 s 10-11
"Jörg Haider förbereder comeback i stor stil"
Haider mobiliserar sina trogna anhängare och tar till beprövade knep i jakten på rubriker och väljarstöd. Med korta, begripliga meningar vill han skapa intrycket av att vara de nationella intressenas modige försvarare i strid mot anonyma (EU-)byråkrater. Med hjälp av den populära Neue Kronen-Zeitung har han lyckats samla in 915000 namnunderskrifter för att Österrike ska lägga in sitt veto mot Tjeckiens inträde i EU om landet inte stänger sitt kärnkraftsverk nära den österrikiska gränsen.

2002-37 s 10-11
"Haider skapar åter oreda i politiken"
Österrikes högerregering brakade samman i måndags sedan flera av Frihetspartiets ministrar hade lämnat in sin avskedsansökan. Kansler Wolfgang Schüssel har utlyst nyval i december. orsaken till problemen är att Haider försöker bromsa partiets nedgång i opinionsmätningarna genom att ta avstånd från regeringspolitiken och återgå till sin vanliga populistiska retorik.

2002-39 s 3
"Översvämningarna skapade ett nytt politiskt landskap"
Dispyten om skattelättnader för översvämningsoffer orsakade intern splittring inom frihetspartiet vilket fick kansler Wolfgang Schüssel att upplösa parlamentet och utlösa nyval. Kaoset har skadat Haiders parti vars stöd har minskat från 27 % 1999 till 14 %. Han tänker därför inte leda partiet i det kommande valet.

2002-48 s 10
"Österrikarna valde högern"
Kansler Schüssel får fortsätta regera men populisten Jörg Haider tycks ha kommit till vägs ände. Wolfgang Schüssel och hans konservativa folkparti vann övertygande i söndagens allmänna val i Österrike. Folkpartiets seger var dess storsta på 36 år och partiet har därmed fått mandat att fortsätta en politik som betonar skattesänkningar, privatisering och integrering med övriga EU-stater. Socialdemokraterna gick tillbaka och får troligen förbereda sig på ytterligare en period i oppositionsställning trots att Haiders FPÖ gick starkt tillbaka från 27 till bara 10 %!

2002-49 s 7-8
"Man kan bara gissa sig till Schüssels planer"
Kommer han att bilda en stor koalition med socialdemokraterna? Det skulle ge 80 % av mandaten och den mest EU-vänliga regeringen i Europa. Men samtidigt ger detta åter österrike det hierarkiska styre som bäddade för Jörg Haiders framgångar. Kanske måste Schüssel därför åter välja Haiders FPÖ trots dess stora valförlust.

2003-8 s 5
"Schlüssel har problem med regeringsbildningen"
Försöken att bilda Europas första blå-gröna regering misslyckades. Förhandlingarna i Österrike om att bilda Europas första koalition med ett konservativt parti och de gröna avbröts i veckoslutet. detta betyder att österrike fortfarande inte har någon regering trots att det gått tre månader sedan valen.

2004-11 s 8
"Jörg Haider behåller greppet"
Jörg Haiders frihetsparti vann söndagens regionala val i hans hemprovins Kärnten. Haider kommer därför att sitta kvar som provinsguvernör ännu en period och kommer därför att kunna påverka landets politik. Hans parti fick 42,4 % av rösterna mot socialistpartiets 38 %. Partiet står för ekonomisk avreglering, minskad invandring och opposition mot EU. Trots tillbakagångar sitter Frihetspartiet fortfarande i den nationella regeringen.

2004-22 s 4-5
"Ordning och reda i parlamentet!"
Den österrikiske EU-parlamentarikern Hans-Peter Martin driver en hård antikorruptionskampanj i EU-parlamentet. Med stöd av högerextremisten Jörg Haiders väljare har han en chans att bli omvald och fortsätta kampanjen. Enligt opinionsmätningar kan hans "Doktor Hans-Peter Martins lista för effektiv kontroll i Bryssel" få två platser i parlamentet.

2005-14 s 11
"Haidar startar nytt"
Österrikaren Jörg Haidar gjorde på måndagen comeback i den nationella politiken genom att lämna sitt parti, Frihetspartiet. Nu lanserar han ett nytt parti "Alliansen för Österrikes framtid". Han stannar kvar på posten som guvernör i Kärnten och att de ministrar som tillhörde hans gamla parti följer honom in i det nya partiet. Detta har rensats från några av de mest högerextrema elementen.

2005-43 s 4
"Österrike förbereder sig för ordförandeskapet för EU"
I Wien dryftas dessa dagar EU-politik, men någon tydlig färdriktning går inte att urskilja. Den österrikiska regeringen koncentrerar sig på konkreta frågor som kommer att aktualiseras under första halvåret 2006 när Wien tar över ordförandeskapet i Europeiska Unionen. Österrike har fått igenom att förhandlingarna med Turkiet är en "öppen fråga" som beror på om övriga medlemsländer förmår bära kostnaderna när inträdet blir aktuellt. Den österrikiska arbetsmarknaden är mycket flexiblare än den tyska, arbetslösheten är hälften så hög som Tysklands och statsfinanserna håller sig inom Maastrichtsavtalet gränser. Österrike har goda grunder för ett starkt självförtroende efter tio år i EU.

2005-47 s 6
"Originalet och hans klon tävlar om makten"
Det österrikiska frihetspartiets nye ledare, Hans-Christian Strache, konkurrerar om ledarskapet i politikens högerfält med sin läromästare, Jörg Haider. I de regionala valen i Wien fick Frihetspartiet 15 %. Haiders utbrytargrupp, Österrikiska framtidsförbundet, BZÖ, fick bara 1,2 %. Wiens socialdemokratiska borgmästare har bjudit in Strache för överläggningar. ÖVP tar däremot avstånd från partiet.

2006-1/2 s 3-4
"Wien vill ge EU en nystart"
Österrike planerar att återuppliva den dödsdömda EU-författningen och att arbeta för fortsatt utvidgning. Men EUs nya ordförandeland kommer också att väcka debatt om EU-institutionernas - särskilt EU-domstolens - otillbörliga inblandning i medlemsländernas inhemska frågor. Den österrikiske kanslern Wolfgang Schüssel vill ha en konferens om Europas identitet redan i slutet av januari. Han varnar för att Turkiet kanske aldrig blir fullvärdig EU-medlem och menar att tjänstedirektivet förmodligen måste skrivas om från början till slut. Det är andra gången som Österrike är EUs ordförandeland och tiden passar bra då den sammanfaller med firandet av 300-årsminnet av Mozarts födelse och 150 års minnet av Sigmund Freuds födelse.

2006-1/2 s 4
"Österrike får ingen lätt match"
Efter krisåret 2005 finns det gott om arbetsuppgifter för Schüssel som bland annat i egenskap av ny EU-ordförande ska försöka få EU-parlamentet att godkänna EUs nya budget. Samtidigt måste han hålla de alltmer EU-skeptiska österrikarna på gott humör. Till hösten går de nämligen till val. EU måste avgöra om Rumänien och Bulgarien ska få bli medlemmar 2007 eller 2008 och en diskussion om en ny EU-författning måste initieras.

2006-4 s 10
"Österrike vill att alla EU-medborgare betalar skatt direkt till Bryssel"
EU behöver ett säkert sätt att finansiera sin verksamhet. Man måste få slut på de oändliga diskussioner mellan medlemsregeringarna om hur mycket respektive land ska bidra med till budgeten. Även EU-kommissionens ordförande Prodi tycker att direktbeskattning vore ett steg framåt och skulle kunna läggas på investerares kortsiktiga vinster och på internationella flyg- och sjöresenärer.

2006-40 s 9
"De borgerliga förlorade regeringsmakten i Österrike"
I söndagens allmänna val i Österrike övergav väljarna det styrande Folkpartiet och gav i stället segern med knapp marginal till det socialdemokratiska partiet. Två parter på den extrema högerkanten fick sammanlagt 15 % av rösterna. Haiders utbrytarparti, "Alliansen för Österrikes framtid" fick 4,2 % och Frihetspartiet fick 11,2 %. De båda stora partierna kan tvingas in i en storkoalition på samma sätt som i Tyskland.

2007-01/2 s 9
"Klart för ny regering i Wien"
Österrikes två största politiska partier enades i veckan om att bilda en koalitionsregering, en så kallad storkoalition. Gusenbauer, som leder vänstermittenpartiet socialdemokraterna och som blir landets nye kansler kommer att samarbeta med Wolfgang Schüssel, avgående regeringschef och ledare för det borgerliga Folkpartiet. I senaste valet fick socialdemokraterna 35,3 % av rösterna och Folkpartiet en procent färre.

2007-07 s 4-5
"Lyxhotellen portar ryssarna och deras rubel"
Pengar luktar inte men på skidorten Kitzbühl i Österrike tycker man att rika ryssar börjar ta lite för stor plats. Antalet ryska och ukrainska gäster i Tyrolen har ökat stadigt varje år sedan 2000 och utgör på sina ställen över 50 %. Det anses trevligare med blandade nationaliteter och de fasta invånarna klagar på att fastighetspriser har blivit så höga. Nu inför man kvotering för att komma till rätta med obalansen.

2007-40 s 7
"Misstänkt man greps i amerikansk ambassad i Wien"
Österrikisk polis uppger sig ha gripit en man som försökte tränga in i USAs ambassad i Wien med en ryggsäck full av sprängmedel och spik. Den misstänkte mannen som har bosnisk bakgrund sprang sin väg när metalldetektorer i entrén larmade hans väska.

2007-48 s 5-6
"Enighet framför allt i Österrike"
Österrikarna har ett speciellt sätt att lösa politiska konflikter. De kallar det samförståndsdemokrati eller "demokrati via förhandling". Elva av Österrikes 20 efterkrigsregeringar har varit "storkoalitioner" bestående av de två största partierna, mitten-högerpartiet Österrikiska folkpartiet (ÖVP - de svarta) och mittenvänsterpartiet Socialdemokraterna (de röda). Efter en parentes som uppstod 2000 under vilken ÖVP styrde tillsammans med det högerextremistiska Frihetspartiet (de blåa) ledde det senaste valet för ett år sedan till ännu en storkoalition, där socialdemokraterna under Alfred Gusenbauers ledning överraskande nog blev lite större än folkpartiet. Vid nästa val kanske de Gröna som ökade till drygt 11 % kan bli potentiell minoritetspartner till det största av de två stora, särskilt som rösträttsåldern sänkts till 16 år.

2008-03 s 3-4
"Magert resultat i Wien"
Den österrikiska storkoalitionen som började regera för ett år sedan, kämpar mot en negativ inrikespolitisk image. Regeringsarbetet blockeras av ständiga tvister och regeringen har i realiteten åstadkommit mycket litet.
Orsaken till att koalitionen har bildats är att Frihetspartiet som länge regerat tillsammans med Schüssels borgerliga ÖVP nu blivit för litet för att stödja en regering. Schüssel hade då hårt grepp om sin svagare regeringspartner och styrde över huvudet på Frihetspartiet. Nu är statsministern (Bundeskanslern) socialdemokrat, SÖP, han heter Alfred Gusenbauer och är visserligen sympatisk men mycket ineffektiv. SÖP och ÖVP kommer inte alls överens, ministrarna styr i olika riktningar. Ingen part unnar motparten några framgångar eftersom sådana skulle gynna motparten i nästa val. Till och med presidenten Fischer som också är socialdemokrat läxade upp Gusenbauer i nyårstal.

2008-28 s 6
"Österrikes regering kollapsade"
Den österrikiska regeringen kollapsade i måndags efter en flera månader lång bitter dispyt mellan landets två största partier. Sedan det österrikiska folkpartiet dragit sig ur samarbetet med socialdemokraterna väntas troligen nyval i september. Österrike har stark ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet men motsättningarna mellan regeringspartierna är djupa när det gäller invandringspolitiken. Detta kan komma att gynna Frihetspartiet i nästa val.

2008-40 s 3
"Bäddat för fortsatt bråk i Österrike"
Den österrikiska extremhögern gjorde ett mycket starkt val och är nu landets näst största politiska kraft. Som tur är tål de båda extrempartiernas ledare inte varandra, varför samarbete dem emellan är föga sannolikt. Tillsammans fick de 29 % av rösterna. Frihetspartiet ned sin nye ledare Heinz-Christian Strache fick 18 % och Jörg Haiders utbrytarparti, "Rörelsen för Österrikes framtid 11 %. ÖVP gick tillbaka till 26 % och Socialdemokraterna under den nye ledaren Werner Faymann, fick drygt 30 %. Hur ska regeringskoalitionen komma att se ut? Blir det en ny storkoalition?

2008-42 s 9
"Jörg Haider dog i bilolycka"
Ledaren för det högerextremistiska Alliansen för Österrikes framtid, Jörg Haider, omkom förra lördagen i en bilolycka. Han tros ha kört mycket fort på ett vägavsitt med begränsad hastighet och ha varit påverkad av alkohol. Allianspartiets ledning har utnämnt Stefan Petzner till Haiders efterträdare.

2008-48 s 18
"Ny mittenkoalition i Österrike"
De österrikiska socialdemokraterna har kommit överens med det konservativa folkpartiet att bilda en regeringskoalition. Samma partnerskap som kollapsade tidigare i år ska alltså ombildas. Inget av de två partierna på högerkanten får någon plats i regeringskoalitionen.

2008-48 s 18
"Haiders efterträdare avgick"
Stefan Petzner, som efter Jörg Haiders dödsolycka utsågs till ny ledare för det högerextrema partiet BZÖ, har avgått. Petzner understryker att det är hans eget beslut och att han inte har petats från posten. Han var från början partiets generalsekreterare och betraktades allmänt som Haiders adoptivson. Nu har missnöjet spritt sig bland partimedlemmarna sedan Petzner avslöjade sina mer än vänskapliga känslor för Haider.

2009-10 s 4
"Högervind i Österrike"
I regionvalen i Kärnten och Salzburg gick de österrikiska socialdemokraterna kraftigt bakåt medan Jörg Haiders arvtagare firade stora triumfer. I Kärnten tappade socialdemokraterna tio procentenheter till 28,8 % och BZÖ (Framtidsalliansen, Bündnis Zukunft Österreich) gick framåt och fick egen majoritet i regionparlamentet och i Salzburg ökade Frihetspartiet sin väljarandel från 8,7 till 13,2 % på bekostnad av socialdemokraterna som tappade 6 procentenheter och landade på 39,5 %.
Original artikel i Neue Züricher Zeitung.

2010-16 s 3-4
"Österrikisk supermamma utmanar presidenten"
I Österrike stundar en absurd duell. I söndagens presidentval har ämbetsinnehavaren Heinz Fischer bara en enda seriös rival. Det är tiobarnsmamman Barbara Rosenkranz, som tillhör det högerextrema FPÖ, där hon sticker ut ännu mer höger än normen. Hon representerar en högerfalang i Heinz-Christian Straches parti FPÖ och i valet vill hon bli vald till österrikisk president. Den sittande presidenten är populärare men kanske kan hon räkna med 20 % i valet. Varken kristdemokraterna, ÖVP, eller de Gröna har nominerat kandidater. Barbara Rosenkranz har länge bekämpat feminismen och varnat för att skillnaden mellan könen håller på att suddas ut och för den "könlösa människan".

2010-17 s 4-5
"Soffliggarna triumferade i Österrike"
Högerpopulisterna förlorade och nästan 80 procent av de österrikiska väljarna röstade på president socialdemokraten Heinz Fischer (SPÖ). "Storartat", sa Fischer själv om valresultatet. Men de verkliga segrarna var soffliggarna. Bara varannan österrikare röstade i presidentvalet. Det borgerliga, Österrikiska folkpartiet (ÖVP) ställde inte upp med en egen kandidat.
På FPÖs valvaka var humöret på nollpunkten. Barbara Rosenkrantz fick bara knappt 16 procent. Många FPÖ-väljare, framför allt de unga, verkar ha struntat i att rösta. Haiders efterträdare är besvikna, men de ger inte upp så lätt. I höst tänker partiledare Heinz-Christian Strache blir borgmästare i Wien. Han har goda chanser.

2010-41 s 9
"Högerpopulistisk triumf i Österrike"
I det senaste valet i Wien ökade FPÖ med ledaren Heinz-Christian Strache från 14,8 till 27 procent och trängde bort det konservativa ÖVP från platsen som näst största parti. ÖVP gick från 18 till 13 procent. Wien är ett starkt fäste för Socialdemokraterna (SPÖ) som nu backade från 49 till 44 procent.

2011-14 s 9
"Till minne av förintelsen"
De österrikiska myndigheterna planerar att restaurera och snygga upp det före detta koncentrationslägret Mauthausen. Projektet ingår i arbetet att förhindra att nazismens tankegods vinner ny mark.
Nazisterna sköt, gasade, slog eller arbetade ihjäl omkring hälften av de 200 000 invånarna i huvudlägret eller något av de mindre lägren i byarna Mauthausen och Gusen som ligger nära staden Linz.

2011-15 s 12-14
"Extremhögern hyllar devisen min fiendes fiende är min vän"
Politiker långt ute på högerkanten i Europa möter sympati och hittar en gemensam sak i Israel. För inte så länge sedan var många av Europas högerextrema politiker öppet antisemitiska. Idag omfamnar flera partiet Israel för att tillsammans angripa ett gemensamt ont, den stora invandringen från islamiska länder till det övervägande sekulära eller kristna Europa. Antalet muslimer har ökat från 29,6 miljoner 1990 till 44,1 miljoner 2010. För de europeiska politikerna är alliansen med Israel väldigt användbar. Nyligen var flera representanter för Europas populistiska partier på besök hos den israeliske affärsmannen Chaim Muehlstein och i "Rättfärdiga nationers trädgård" la de ner en krans. Bland dem var Kent Ekeroth, internationell sekreterare hos Sverigedemokraterna och själv jude i sällskap med bland annat ledaren för det österrikiska Frihetspartiet, Heinz-Christian Strache, som har stark stöd särskilt från unga väljare i Österrike. Ledamöter i Knesset träffade gruppen som undertecknade en "Jerusalemdeklaration" som garanterar Israels rätt att försvara sig mot terror. "Vi går i spetsen för kampen för ett västerländskt, demokratiskt samhälle" och kampen mot "det totalitära hotet från det fundamentalistiska islam".

2011-15 s 17
"Pröll lämnar politiken"
Österrikes finansminister och vice förbundskansler, Josef Pröll, har avgått. Han sa att han avgår av hälsoskäl. Han tillhör Österrikiska Folkpartiet (ÖVP). Det spekuleras vilt om den verkliga anledningen till Prölls avgång.

2012-40 s 11
"Debatt kring Hitlers barndomshem"
Det har utbrutet en debatt i den lilla österrikiska staden Braunau am Inn, vid den tyska gränsen. Vad ska man göra med huset där Hitler föddes 20 april 1889? Och där han tillbringade sina första tre år i livet. Sedan flyttade familjen till gränsstaden Passau. Borgmästaren vill att huset bör förvandlas till bostadslägenheter. I åratal har ingen brytt sig om huset som är privatägt och hyrs av österrikiska inrikesdepartementet. Ägarfamiljen har inte visat intresse för att sälja egendomen som den ägt i över ett sekel med undantag för åren 1938 till 1952.

2012-46 s 30
Team Stronac nytt parti i parlamentet"
En österrikisk-kanadensisk miljardär, Frank Stronach, har fått in sitt parti - Team Stronach - i det österrikiska parlamentet utan att ha deltagit i allmänna val. Stronach bildade sitt parti så sent som i september. Han har återvänt till Österrike efter nära 60 år i Kanada där han gjort sig en enorm förmögenhet på tillverkning av bildelar.
Hans parti har målet att bryta upp euron. Han anser att ett land står och faller med sin valuta och att euron har berövat Europa dessa konkurrenskraft.
Team Stronach kom in i parlamentet sedan partiledaren lyckats få fem ledamöter i ett litet högerparti att hoppa av och ställa upp för honom.

2013-08 s 8-9
En rad skandaler kännetecknar på senare tid Österrikes politik. Med fyra delstatsval som ska genomföras i år och ett riksdagsval i september har smutskastningen varit särskilt intensiv. Extra absurd har valrörelsen varit från den yttersta högerkanten.
Det är det högervridna populistpartiet Allians för Österrikes framtid (BZÖ) som attackerar framför allt center-högerpartiet Österrikes Folkparti (ÖVP) och det högervridna Frihetspartiet (FPÖ) som drabbas. Korruptionen i Österrike är stor. En stor kultur av eftergivenhet.

2013-10 s 8-10
"Frank Stronachs korståg genom Österrike"
Den 80-årige miljardären Frank Stronach som återvänt till Österrike från Kanada gör succé med sitt missnöjesparti, "Team Stronach". Med värden som Sanning, Öppenhet och Rättvisa.
Men vem är han? Och vad är det som driver honom in i politiken?
Frank Stronach lämnade Österrike när han var pojke för att tjäna en miljardförmögenhet i Kanada. Men nu har 80-åringen återvänt hem och startat ett politiskt parti som utmanar de etablerade tungviktarna. Men många ställer sig frågan: Varför det nu då?
Han vill satsa på att minska antalet regeringstjänstemän, stimulera ekonomi och satsa på bra mat och ungdomsidrott. Han vill presentera ett utlopp för rättskaffens medborgares raseri över korruptionen.

2013-49 s 11-12
"Strukturreformen spär på missnöjet med regeringen"
Steiermarks reformregering har varit förebild för hela Österrike. Men det stora valnederlaget har fått bilden att krackelera. Strukturreformerna orsakar stort missnöje och överlag förlorar de stora partierna mark medan de små som FPÖ, Frihetspartiet vinner fler och fler väljare.
I senaste valet rasade SPÖ från 38 till 7 %, och det borgerliga Folkpartiet från 32 till 11% i den lilla kommunen Pichl-Kainisch i Steiermark. Orsak: Förslaget om att slå samman små kommuner. I protest har invånarna röstat på andra partier som förutom FPÖ som vill framstå som det nya arbetarpartiet, Miljöpartiet, Team-Stronach (cirka 10 %), NEOS och Piratpartiet.

2014-06 s 20-21
"Missförståndet Frank Stronach"
Den kanadensiske miljardären drar sig ur politiken. Den 81-årige Stronach satsade 30 miljoner i valkampanjen och många österrikare satte sitt hopp till honom, trötta på korrupta politiker. Men han läst mest förvirrad i debatterna och efter det misslyckade valresultatet sjunker hans parti ned i kaos. I parlamentsvalen fick Team Stronach (TS) inte ens sex procent och hamnade långt under sin grundares förväntningar. Parlamentsgruppen ledare Katrin Nachbauer talade i december om en "reningsprocess". Utan sin karismatiske ledare är partiet nära sin upplösning.

2014-08 s 16-17
"Lång skugga av kort inbördeskrig"
Inbördeskriget mellan socialdemokraterna och kristdemokraterna i Österrike varade i bara tre dagar. Men det påverkade politiken än i dag.
För första gången på 50 år uppmärksammar socialdemokraterna (SPÖ) och ÖVP gemensamt minnet inbördeskriget den 12 februari 1934.
Identitetskrisen och de ekonomiska svårigheterna i Österrike efter nederlaget i första världskriget medförde en stark polarisering. En socialdemokratisk stadsbefolkning, som förverkligade sin socialistiska modell i det "röda Wien" stod mot en kristdemokratisk landsbygdsbefolkning som styrde med stöd från de tysknationella fascisterna.

Samhälle, Österrike
2015-18 s 30
"En tårta som föreställer 9/11 väcker ramaskri"
Den österrikiske konditorn Thomas Kienbauer har skapat en tårta som föreställer flygplansattacken på World Trade Center
i New York.
Det väcker anstöt.
Konditorn vill inte såra amerikanerna men vill få till stånd en debatt i Österrike. Landets politik har alltför länge styrts av två partier som är korrupta, anser han. Det är dessa partiet som står som symbol för tvillingtornen.
Namnen på ett av flygplanen som kraschar in i tornet är österrikiska Frihetspartiet vilket representerar oppositionen.

2016-22 4-7
"Europeiska värderingar är inte förhandlingsbara"
Med sina 29 år är Österrikes Sebastian Kurz världens yngsta utrikesminister. Han talar med der Spiegel om framgångarna för högerpopulistiska partier i Österrike och i Europa, flyktingkrisen och farorna med att vara beroende av Turkiet. I stället för avtalet med Turkiet vill han ha en gemensamt skydd av EUs yttre gränser. För det andra mer humanitärt bistånd i de områden där flykten uppstår så att levnadsvillkoren förbättras. Och för det tredje "Det är vi i Europa, inte människosmugglarna som bestämmer vilka vi ska ta emot.

Österrike
2016-49 11
"Van der Bellen segrade i Österrike. Men det blir bara en kort andningspaus"
Den högerpopulistiske kandidaten Norbert Hofer förlorade oväntat i det österrikiska presidentvalet. Det är bra för Österrike och bra för EU - men tyvärr innebär det inte att faran är över, eftersom Hofers parti FPÖ fortfarande ökar i opinionen. Det var över 45 % som röstade på Hofer. Heinz-Christian, partiledare vill bli Österrikes nästa Bundeskansler och i opinionsundersökningarna är FPÖ störst sedan flera månader, större än både det konservativa, ÖVP och det socialdemokratiska partiet, SPÖ.
FPÖs framgångar beror till stor del på det evika samarbetet mellan SPÖ och ÖVP.

Österrike
2017-41 4-5
"Österrike gör skarp höger sväng i ett val som domineras av invandringsfrågor"
Österrike är det senaste europeiska landet som gör en skarp högersväng. Det konservativa partiet ÖVP -Österrikiska Folkpartiet - segrade i det nationella valet. Man kommer sannolikt att bilda regering med ett nationalistiskt parti, FPÖ. Den 31 årige Sebastian Kurz, nuvarande utrikesminister, blir den nya kanslern. I sin kampanj har betonat behovet av att stärka gränskontrollerna, minska flyktingmottagandet och skära ner bidragen till nyanlända.
ÖVP fick 31,6 %, SPÖ 26,9 % och FPÖ 26 %.

Österrike
2017-42 8-11
"Vinnaren utsedd, nu väntar koalitionsförhandlingar"
Sebastian Kurz, 31, är redo att ta över styret i Österrike. I en intervju med Der Spiegel talar han om en eventuell koalition med det högerpopulastiska partiet FPÖ, om sin hårda inställning till invandring och hur ålder påverkar politiken.
I valet den 15 oktober lockade Kurzs ÖVP tillsammans med det högerpopulastiska partiet FPÖ, 60 % av rösterna. Det finns fem partier representanter i det österrikiska parlamenten.

sidans topp