Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Portugal

Karta
Info Diario de Noticias
Portugal, sammanfattningar av artiklar om Portugal som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-21 s 8
"Portugal korkar upp"
En tredjedel av världens korkträd växer i Portugal". Korkek kan bara planteras i Medelhavsområdet. Familjen Amorim står för en tredjedel.

98-06 s 9-10
"Överlever Portugal euron?"
Landet på den iberiska halvön noterar just nu ett ekonomiskt uppsving, men många portugiser befarar att deras nationella identitet ska gå förloras i den europeiska valutaunionen. Däremot är de flesta övertygade om att Portugal kommer att även i fortsättningen ha EU att tacka för mycket när det gäller landets snabbt ökade välstånd.

98-18 s 10-11
"Portugal vill bli Östeuropas mentor"
President Jorge Sampaio är övertygad om att hans lands erfarenheter under de senaste 30 åren kan visa länderna i östra Europa hur de ska komma i fatt länderna i väst. Portugal har också gått från en totalitär byråkrati, genomfört stora privatiseringar och kommit fram till välstånd och aktning inom ramen för EMU. Men intresset för t ex Ukraina är också att de portugisiska företagen ska kunna knyta intressanta investeringskontakter i nya länder nu när Portugal kommer att få konkurrens på jordbruksområdet och få lägre strukturstöd. Men detta låter ju modernt och framsynt!

98-32 s 4
"Portugals medborgare är oengagerade"
Bara 32 % gick till val i Portugals första folkomröstning, i abortfrågan. Resultatet saknade därmed laga kraft och lagen ändrades ej. Det är den ekonomiska tillväxten som är viktigare, 4,5 %!!

99-41 s 9-11
"Portugal dansar runt den gyllene kalven"
Från fattighus till konsumtionsparadis: Portugal, landet som bildar Europas gräns mot Atlanten, lever i ett välståndsrus - väl medvetet om att det sker på lånade pengar. Räntan har sjunkit så snabbt och så lågt, sedan medlemskapet i EMU, att alla kan låna pengar. Den totala förvandlingen på 25 år har möjliggjorts tack vare 22 miljarder kronor per år från EU. Arbetslösheten är under 5 %. Många arbetstagare är ett slags egenföretagare.

99-41 s 10-11
"Portugal gör bot för sitt förflutna som kolonialmakt"
Alla är överens om att hjälpa den f d kolonien Östtimor på den svåra vägen mot självständighet. Man vill gottgöra de misstag som gjordes under kolonialtiden även mot länder som Angola, Moçambique och Guinea-Bissau. Vanliga människor arbetade starkt för att övertyga FN om nödvändigheten att sända en fredsskapande styrka till Östtimor.

99-41 s 12
"Portugals socialister vann men fick inte egen majoritet"
44 % av rösterna gav 113 av 230 mandat i parlamentet för premiärminister Guterres regerande socialistparti.

2001-51 s 8
"Portugals regering avgår efter valförlust"
Portugals socialistiska regeringschef Antonio Guterres avgår som en följd av den socialdemokratiska oppositionens stora seger i lokala valen. Nyval kommer ganska snart.

2002-12 s 6
"Ny regering i Portugal"
Mitten-högerpartiet PSD (socialdemokraterna) besegrade de styrande socialisterna med knapp marginal i de allmänna valen i söndags. PSD fick 40 % av rösterna och 102 av parlamentets 230 platser. Socialisterna fick 95 platser. PP (folkpartiet) 14 mandat. PSds seger förstärker svängningen mot mitten-höger i Europa. Tidigare exempel på de borgerligas medvind är Österrike, Italien och Spanien.

2004-24 s 9-10
"Fotbollen konkurrerar ut EU"
Portugal har drabbats av Europafeber, men den orsakas inte av EU-valet. Portugiserna är mycket nöjda med EU. Portugal är nämligen ett land som kanske mer än någon annan europeisk stat har gynnats av de rika EU-ländernas generositet. Ändå är över hälften av portugiserna ovetande om att det är val till EU-parlamentet, den 13 juni, dagen efter den första EM-matchen, som spelas mellan Portugal och Grekland.

2004-28 s 3-4
"Euforin är inte gratis"
Stora idrottsevenemang hjälper små länder att hamna på kartan. Evenemangen fungerar som ett slags debutantbaler för små länder som känner sig geografiskt och politiskt marginaliserade i Europa. Men det är varken riskfritt eller billigt. Portugal satsade 660 miljoner euro på nya arenor och renoveringar av gamla för en turnering som varade 4 veckor. De nya arenorna är så stora att de kommer att se ödsliga ut vid vanliga matcher. Grekerna som ska arrangera sommarens befarar att byggförseningar och budgetöverskridningar kommer att stärka misstanken mot att deras land inte är riktigt modernt. Nej, de ekonomiska argumentet för att arrangera idrottsevenemang är ogrundade. Men faktum är att idrottsliga framgångar får folk att må väldigt gott. Inte behöver Portugal ett imperium eller ett ekonomiskt uppsving när man går till final i EM i fotboll? Och Grekland som vann finalen har väl redan vunnit vad det landet behövde.

2005-8 s 11
"Portugal får vänsterregering"
Socialisterna fick 45 % av rösterna och 120 av parlamentets 230 platser i riksdagsvalet. Det sittande regeringspartiet, det borgerliga, PSD, minskade från 40,2 till 28,7 %. 65 % deltog i valet.

2005-34 s 7
"Portugal brinner"
Stora bränder härjar på det portugisiska landsbygden. 13 människor har dödats hittills. Landet saknar tillräckligt med resurser för att ta kontroll över bränderna. Grannländerna har skickat hjälp. Orsaken är den värsta torkan på mer än 60 år.

2006-4 s 15
"Cavaco Silva valdes till president"
Cavaco Silva vann söndagens presidentval i Portugal. Hans seger var ett hårt slag mot det styrande socialistpartiet, som är hårt pressat av den stagnerande ekonomin. Cavaco Silva fick nästan 51 % av rösterna, medan socialistpartiets officiella kandidat Mário Soares fick nöja sig med 14 %. Silva är den förste borgerliga politiker som väljs till president sedan Portugal blev demokratiskt 1974.

2006-10 s 5
"Portugal satsar stort på förnybar energi"
Portugal närmar sig täten i vindkraftsligan. Beroendet av omvärlden för energiförsörjningen driver på utvecklingen.
Portugal som har drygt 80 mils Atlantkust, som ofta piskas av hårda vindar är väl lämpat för vindkraft. Ett av Europas största vindkraftverk ska byggas som kommer att producera 25 % av all vindkraft i Europa. Man vill också framställa energi ur havsvågor samt bygga ett vattenkraftverk vid en av landets sista oreglerade floder.

2007-07 s 5
"Portugal är redo att liberalisera abortlagen"
I en folkomröstning i söndags röstade en majoritet för att abortlagen ska mildras. Valdeltagandet var emellertid för lågt för att resultatet ska vara bindande. Regeringens mål är att liberalisera abortlagen som är en av Europas striktaste. Planerna på att reformera abortlagen har lett till en schism mellan regeringen och den katolska kyrkan.

2007-33 s 5-6
"Portugals första abortklinik"
En ny abortlag trädde i kraft den 15 juli som tillåter utan restriktioner abort till och med den tionde graviditetsveckan. Det är den socialistiska majoriteten som röstat fram lagen. Motståndet från konservativa krafter och kyrkan är stor och debatten har skapat en klyfta i det portugisiska samhället. Portugals president, Anibal Cacaco Silva, kallar abort "ett socialt fördärv som ska undvikas".

2009-40 s 9
"S sitter kvar i Portugal"
Portugals Socialistiska parti behöll makten i söndagens val. Det fick nästan 37 % av rösterna mot 29 % för Socialdemokraterna, som hör hemma lite till höger om mitten i Portugal. Premiärminister José Sócrates utlovade stora infrastrukturinvesteringar i valkampanjen. Det konservativa Folkpartiet fick 10.5 % av rösterna och det mer radikalt socialistiska Vänsterblocket fick nästan 10 %. Koalitionen mellan Kommunistpartiet och de Gröna fick nästan åtta %.

2010-18 s 8-9
"Portugal är inte Grekland"
Den portugisiska regeringen försöker övertyga marknaderna om att den har bättre ekonomi än vad marknaderna tror. Portugal har kopplat pensionerna till ändrad förväntad livslängd och kapat incitament för senare pensionering. Motståndet mot åtstramningspolitiken är mindre högljudd och bråkig i Portugal än i Grekland. Portugals primära problem är inte finansiellt. Det är den långsamma tillväxten. Den reella BNP-tillväxten det senaste decenniet sedan Portugal införde euron har varit den långsammaste i eurozonen. Den låga tillväxten speglar en katastrofalt minskad konkurrenskraft sedan landet gick med i EMU. Orsaken är att lönekostnaden ökat mer än produktiviteten.
Kombinationen av trög byråkrati, ineffektiva domstolar, illa utrustade skolor och statligt subventionerade, konkurrensskyddade sektorer hämmar Portugals ekonomiska utveckling. Rigida arbetsmarknadslagar ger bland de starkaste anställningsskydden i Europa.

2010-40 s 12-13
"Republiken som aldrig har lyckats erövra hela folkets kärlek"
För hundra år sedan blev Portugal republik. I samband med jubileet blickar landet tillbaka på republikens förvirrade födelse. Portugal är Europas tredje äldsta republik efter Frankrike och Schweiz. Den 5 oktober är en arbetsfri dag som firas varje år. Den första republiken störtades efter 16 år, efter 45 regeringar. Den följdes av 48 år fascistisk diktatur som upphörde först när Salazar4s efterträdare, Caetano, störtades 1974.

2010-47 s 4-5
"Portugal väntar i kulissen"
EUs akutvårdsteam har för ögonblicket fullt upp med Irland, men mycket snart måste det kanske rycka ut till Portugals försvar också. Portugals främsta problem är politiskt. Regeringen är både splittrad och handlingsförlamad. Den har orsakat stor oro på marknaderna som finansierar Portugals stora offentliga statsskuld. Misstron betyder att de räntor Portugal måste betala nu blir alldeles för höga. Den socialistiske premiärministern José Sócrates förlorade sin majoritet i parlamentet i september 2009 och har tvingats förhandla om allt, inklusive budgeten, med den ambitiösa högeroppositionen. Under årets nio första månader ökade budgetunderskottet med 2,3 procent. Regeringen förmår inte skära i utgifterna och lägger i stället ut ännu mer pengar på motorvägar och avgiftsbelagda vägar. Fackföreningarna arrangerar generalstrejker. I Spanien däremot lyckades regeringen minska sitt budgetunderskott med nästan hälften under samma period.

2010-49 s 3-5
"Euron måste räddas!"
Euroländerna går i otakt, vilket har resulterat i en djup spricka mellan eurozonens nordliga och sydliga länder. Det är förmågan att konkurrera som är olika. Världsekonomiskt forum har rangordnat länders konkurrenskraft i 20 år utifrån vissa allt mer sofistikerade kriterier. Tyskland har plats 5 av 139 länder och USA nr 4. Holland är åtta, Frankrike på 15 plats. Nr 35 är Spanien, 46 är Portugal. 48 är Italien och 83 är Grekland. En gång i tiden var Portugals produktionskostnader 20-25 % av Tysklands. Nu ligger länderna lika och Portugal kan inte sälja sina varor. Hårda lagar om anställdas förmåner, skatter och arbetstrygghet. Och det går inte att devalvera ifatt.
Kanske måste vissa euroländer lämna euro-samarbetet.

2011-04 s 4
"Cavaco Silva segrade"
Han blev omvald redan i presidentvalets första omgång vilket var en triumf för oppositionen i krislandet Portugal och en tankeväckare för regeringschefen och socialisten Sócrates som leder en minoritetsregering. Presidenten är visserligen en representativ roll, men han kan avskeda regeringschefen och upplösa parlamentet.

2011-12 s 17
"Portugals regering vacklar"
I striden om ett mycket tufft sparprogram som har blivit nödvändigt på grund av skuldkrisen i Portugal, riskerar premiärminister José Socrates regering att falla. Oppositionspartierna vägrar att stödja Socrates förslag till ytterligare en omgång sparåtgärder. Ledaren för Portugals Socialdemokrater anser att nyval är oundvikligt.

2011-13 s 3
"Snart faller nästa dominobricka!
José Sócrates avgång från premiärministerposten i Portugal leder nog inte bara till nyval utan även till att ännu ett land i eurozonen tvingas be om hjälp med ekonomin. När hans regering förlorade en omröstning i parlamentet - det fjärde reformpaketet på tolv månader - ledde det till att han lämnade sin post. Detta skapade ett politiskt vakuum. Portugal behöver sälja statspapper - det vill säga låna upp - för två miljarder euro per månad - klarar nog av att betala sina ränteskulder i april. Räddningsinsatser från IMF och EU kan komma att behövas.

2011-15 s 3
"Bakfylla utan fest!"
Till skillnad från Spanien och Irland måste det skuldtyngda Portugal dra åt svångremmen utan att först ha fått njuta av en period med god tillväxt.
Beneficas nya arenor - byggda inför EM 2004 - påminner om hur Portugal använde EUs bidragspengar. EUs pengar placerades i infrastruktur som varken behövdes eller kommer att behövas. "Vi är alla skyldiga. Vi har levt över våra tillgångar och måste bära vår del av ansvaret". Alla portugiser måste nu lära sig leva på ett annat sätt. Framför allt börja arbeta effektivt. Det är medelklassen som förlorar mest när Portugal nu nödgas ta hjälplån.

2011-18 s 8
"78 miljarder euro till Portugal"
Portugal har kommit överens med EU och IMF, om ett räddningspaket värt 78 miljarder euro. Godkännandet kan försenas på grund av oenighet mellan Finlands politiska partier som försöker bilda en ny koalitionsregering. Portugal är det tredje landet i eurozonen som får hjälp att ta sig ur en allvarlig skuldkris. Uppgörelsen ställer stora krav på Portugal som måste minska budgetunderskottet från 9 till 6 % i år. 2013 ska det var tre % av BNP.

2011-23 s 4
"Socialisterna åkte ut i det portugisiska valet"
Socialdemokraterna i Portugal, PSD, som är ett borgerligt parti, vann med 39 % av rösterna en tydlig seger över det styrande Socialistpartiet, som fick 28 % i söndagens allmänna val. Premiärminister José Sócrates. som har lett den portugisiska regeringen i sex år, erkände sig besegrad och lämnar posten som Socialistpartiets ledare på grund av partiets sämsta valresultat på drygt 20 år.
PSD-ledaren, Pedro Passos Coelho, är den som ska bilda ny regering. Han kommer att söka samarbete med ett mindre borgerligt parti, Folkpartiet, CDS-PP, som fick nästan 12 % av rösterna. Tillsammans får de två en majoritet på minst 126 mandel av totalt 230 i parlamentet.
Sócrates förlust innebär ytterligare en förlust för den europeiska mitten-vänstern. Nu är det inom EU bara fem länder som styrs av vänsterregeringar: Spanien, Grekland, Österrike, Slovenien och Cypern.

2012-04 s 8-9
"Det varnande exemplet: Madeira"
Ön Madeira är en halvautonom del av Portugal. Den har förvandlats från en av Portugals fattigaste till en av de rikaste. Tack vare lån och stora subventioner. För pengar som inte fanns byggde den lokala regeringen symboler för en ekonomisk boom som aldrig existerade. Madeiras skuld uppgick den 20 juni 2011 till 6,33 miljarder euro vilket motsvarade 123 procent av öns ekonomi 2009. Landets centralregering betraktar Madeiras skuld som oacceptabel skyller ön för att länge ha dolt delar av skulden. Madeira styrs av Alberto João Jardim sedan 1978. Madeira har egen budget, egen regering och eget parlament.
Ön, som geografiskt anses tillhöra Afrika, är belägen cirka 400 km nordväst om Kanarieöarna och cirka 600 km väst om Afrikas kust. Huvudstad är Funchal. Ön är 797 km² stor och har omkring 267 000 invånare.

2012-17 s 5
"Tuffa sparåtgärder krävs"
Portugal tvingas nu till den största nergången i ekonomin sedan diktaturen störtades 1974. Villkoren för att lån på 78 miljoner euro är hårda. Finanskris och recession krymper BNP med tre procent. Den nya konservativa regeringen försöker få upp produktiviteten = lägre priser för att konkurrera med importen och öka exporten. Fyra helgdagar är borta och tre semesterdagar är redan bortplockade. A-kassan minskar drastiskt.
För en del blir utvandring ett alternativ, kanske till Angola, en före detta portugisisk koloni och i dag en snabbt växande ekonomi.

2012-23 s 5-6
Situationen på arbetsmarknaden i Portugal är besvärlig. Många välutbildade saknar arbete och utsikterna är dystra. Men för den som vågar och vill finns chans till nystart i en av Portugals före detta kolonier, Angola.
Allt fler portugiser hittar nya karriärer utomlands, framför allt i Portugals forna koloni i Sydvästafrika, Angola. Sáàgua kan också tänka sig en framtid där. I den angolanska läkemedelsindustrin erbjuds månadslöner på 8 000-10 000 euro, alltså tio gånger så mycket som i Lissabon. 150 000 portugiser har redan fått visum till Angola.
Nu råder det ombytta roller. Portugal är ett av Europas fastigaste länder medan Angola utvecklats till Afrikas framgångsrikaste oljeexportör vid sidan av Nigeria. Kinas nästa största oljeleverantör. Angola har också gott om diamanter och bördig åkermark. Den tidigare förslavade nationen har köpt upp slavdrivarlandet Portugals tillgångar.

2012-33 s 7
"Portugal tar sin medicin"
Europas räddningsaktioner erbjuder en hel serie möjliga resultat. Portugal är inte lika hemfallet åt dramatik som sina medelhavsgrannar och landet har omfamnat åtstramningarna och pliktskyldigast uppfyllt sina löften. Regeringen har skurit ner lönerna för statsanställda och förmåner för pensionerade höginkomsttagare och höjt skatterna från inkomster till bensin. Budgetunderskottet sjönk från 10,2 % av BNP 2009 till 4,2 % 2011. Portugal har också framgångsrikt privatiserat offentliga tillgångar. Bieffekterna är högre arbetslöshet och minskande tillväxt. Men sluppit social oro och motstånd. Detta anses bero på att Portugal är ett etniskt mer homogent land än Spanien och har en långt mindre förgiftad politisk kultur än vad Grekland har.

2012-47 s 26-27
"Portugiser flyr till de gamla kolonierna"
Många portugiser flyr arbetslösheten till Portugals krigshärjade forna koloni Moçambique.
Växande arbetslöshet, skattehöjningar och stora nedskärningar inom socialvården får många att vilja skapa sig en ny framtid i länder som Brasilien, Angola och Moçambique, länder där man talar samma språk och som tillhör världens snabbast växande ekonomier. Samtidigt som kolonierna fortfarande lider av stor fattigdom, sjukdomar och arbetslöshet, korruption och undermålig långsam byråkrati.
Den stora tillströmningen av portugiser möts med blandade reaktioner. Många betraktar den portugisiska invandringen som ett slags nykolonialism.

2013-28 s 6-7
"Antalet födslar sjunker drastiskt"
Det är oroväckande tyst på förlossningsavdelningen vid Portugals största BB. Sysslolösa sköterskor och mörklagda rum med tomma bäddar. Portugal befinner sig mitt i en ekonomisk kris och det återspeglar sig i tillväxten av befolkningen.
Den ekonomiska osäkerheten har fått unga par att lägga om sina planer på att bilda familj eller att utvandra till andra länder och antalet födslar har störtdykt till 4 500 om året. Man har tvingats att lägga en hel avdelning i malpåse och avskeda 20 procent av de anställda.
I ett alltmera barnlöst land kommer 239 skolor att läggas ner i år.
Samtidigt växer antalet äldre. 20130 förväntas de som är äldre än 65 år att utgöra nästan 25 %. För hela EU kan man förvänta sig en långsiktig välståndsförsämring.

Portugal, Medicin, Forskning
2013-46 s 4-6
"Portugals nya äventyrliga upptäckter"
I vetenskap och forskning har Portugal gjort ansenliga framsteg. Svårare visar det sig att omsätta resultaten i nya produkter och vetenskaplig tillväxt.
Väster om Lissabon invigdes Champlimauds centrum som tillhör den internationella cancerforskningens och neurovetenskapens toppliga. Här är forskare från mer än 30 nationer verksamma. Det drivs av en stiftelse som fått namn efter magnaten António Champalimaud (1918-2004). Efter hans död innebar hans testamente en stor överraskning, när det visade sig att omkring 500 miljoner euro skulle gå till en stiftelse för biomedicin.
Stiftelsen bedriver bestrålning med "one shot Therapy", som inskränker sig till en enda omgång och drar till sig många utländska patienter.
Mycket annan toppforskning bedrivs som transistorer av papper, liksom minnen och batterier. Biometriska pass gör passkontrollen på portugisiska flygplatser mycket snabb. Det finns ett raffinerat betalningssystem, så kallade multibankautomat, sär mycket annat också kan göras.

2014-16 s 28-30
"De gamla männen och havet"
I soliga Algarve i södra Portugal har fisket och jordbruket sett bättre tider. I flera dagar har stormigt väder hållit fiskarna i Armacao de Pera i land. Det är svårt att tjäna pengar för de gamla fiskarna i Algarve. För turistindustrin går det bättre. Framför allt för svenskar och fransmän. Här slipper de höga skatter och kan njuta av mandel, honon och de bästa apelsinerna i Portugal. För regionen Algarve och för Portugal i allmänhet var 2013 ett rekordår för turismen, främst tack vare den intensiva sommaren.

Portugal, Handel, Ekonomi
2014-35 s 20-22
"Den chockartade bank-konkursen"
En av Portugals äldsta och mäktigaste banker har oväntat kollapsat. Skandalen är omfattande och konsekvenserna vittgående.
Förra sommaren placerade affärstidningen "Jornal de Negócios" i sin rankinglista över de 50 mest inflytelserika personerna i landets näringsliv bankiren Ricardo Salgado på tredje plats efter Tysklands förbundskansler Merkel och ordföranden i ECB Mario Draghi.
länge har bankfamiljen Esperito Santo ägt ofantliga egendomar och härskat över både Portugals politik och ekonomi. Det föreföll helt otänkbart att banken (BES) skulle kunna gå i konkurs, förvåningen är lika stor som chocken. Konsekvenserna kan bli mycket stora. Som exempelvis att fotbollsidolen Rinaldo lämnar sin klubb Benefica i Lissabon. Även andra spelare har i sommar lämnat Benfica och inkasserat stora övergångshonorar. Novo Banco har strukit klubbens kredit på 70 miljoner euro.
Sen 24 juli arresterades den 70-årige Ricardo Salgado. Men släpptes nästa dag mot en borgen på tre miljoner euro.
Esperito Santo var en av sju mäktiga familjer som kom bra överens med den fascistiska regimen som 1926 - 1974, behärskade ekonomin i både Portugal och i de afrikanska kolonierna.

Portugal
2015-18 s 18-20
"Portugal undviker Greklands fälla"
"Ett fredligt samhälle med ett upprört folk" - så beskrev s Portugal en gång. Och inte ens idag har det politiska etablissemanget anledning att befara en politisk jordbävning. Hur kommer det sig?
För närvarande ligger arbetslösheten på ca 14 % efter att tidvis ha överstigit 17 %. Ingen betvivlar emellertid att den hade varit mycket högre om det inte varit för den aktuella utvandringsvågen. Det är bara tack vare portugisernas improvisationstalang och de många inofficiella hjälpnätverken som landet har kunnat undvika en social kollaps.

Portugal, Samhälle
2015-34 16-17
"Om ingenting görs förlorar Portugal två miljoner invånare vilket vore en katastrof"
Enligt en ny rapport som gjorts på uppdrag av premiärminister Pedro Passos Coelho måste man hitta en lösning på det sjunkande antalet invånare om inte Portugal ska fastna i djup och "definitiv" fattigdom. Men hur ska man förmå befolkningen att skaffa barn när så många saknar arbete och pengar?
Portugal är det EU-land som drabbas hårdast av de demografiska problemet i Europa. Födelsetalen sjunker samtidigt som antalet äldre i befolkningen ökar, vilket hotar den ekonomiska tillväxten, pensionssystemet och den offentliga sjuk- och äldrevården.
En "demografisk katastrof" beror på en kombination av drastiskt sjunkande födelsetal, den djupa recessionen och en en emigrationsvåg som gjort att landet nu domineras av ettbarns familjer. 1970 var trebarnsfamiljer det vanligaste.

2016-03 11
"Portugal väljer borgerlig president"
Portugal har valt en politisk veteran och TV-kommentator till sin nya president, två månader efter att den socialistiska kolalitionsregeringen tillträtt.
Marcelo Rebelo de Sousa vann presidentvalet med 52 % av rösterna. Han kan fungera som en motvikt till António Costas socialistiska regering. Costa blev premiärminister i november efter att han bildat en oväntad allians med de mer radikala vänsterpartierna i syfte att störta den styrande center-höger koalitionen.
Om Costas regering stöter på allvarligare problem problem har Rebelo de Sousa som ny president befogenhet att upplösa parlamentet och utlösa nyval.

Portugal, Tyskland, Samhälle
2016-23 28-29
"Airbnb välkomnas i Lissabon medan Berlin ryggar tillbaka"
Vissa europeisk städer inför restiktioner för korttidsuthyrning via webbplatser som Airbnb för att hinrda en ökning av bostadspriserna och skydda invånarna från stojiga turister.
Barcelona förbjöd korttidsuthyrning 2014 och Berlin införde i maj 2016 ett förbud mot att hyra ut hela lägenheter eller hus till turister. Men i Lissabon renoveras många bostäder till att bli trendiga lägenhet som tillgodoser det växande antalet turister i staden. Uppsvinget förvandlade bostadsägare till hotellägare samtidigt som statskassan fylls på med hjälp av den 15-procentiga skatt som lägga på varje bokning.
Läs mer här https://www.airbnb.se/