Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Uganda 

Karta
Info Daily Monitor
Uganda, sammanfattningar av artiklar om Uganda som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

98-07 s 18-20
"Makten har bytt stil i Afrika"
Är den yngre generationen afrikanska ledare en grupp upplysta ledare eller bara sluga, starka män? De har lämnat den noninterventionsdoktrin som tidigare ledare hyllat. De har alla kommit till makten genom våld. Förebilden är Ugandas Museveni. De är positiva mot väst och varför inte ? Bara Uganda får ca 5 miljarder kronor i stöd årligen. De nya afrikanska ledarna är mer beroende av utländsk hjälp än sina föregångare.

98-17 s 21
"Olika rebellgrupper förenas i kampen mot Museveni"
Sudans islamiska regering samordnar aktiviteterna mellan fristyrkor från Kongo, Sudan och Uganda och de egna regeringssoldaterna. Koalitionsstyrkans fraktioner har gemensamma mål och har etablerat baser i den kongolesiska nationalparken Garamba. Det är f d Mobutosoldater, ugandiska rebeller och desertörer från Sudans befrielsearmé. De ska störta Kabila i Kongo och Museveni i Uganda.

99-20 s 21-22
"Misstagen hopar sig i Uganda"
Under Yoweri Musevenis 13-åriga styre har det skett stora förändringar i Uganda, men på senare tid har det dykt upp problem som kan visa sig bli övermäktiga. Det största misstaget var att skicka 15000 soldater till Kongo i fjol till stöd för upproret mot Ugandas tidigare skyddsling, president Kabila.

2000-14 s 15
"Uganda sörjer"
En domedagssekt har mördat fler än tusen människor. Regeringen har framfört officiell ursäkt för att den inte har beaktat varningssignaler. "Rörelsen för återupprättandet av Guds tio budord". Man tror att sektledaren ville göra sig av med de många medlemmar som kände besvikelse över att ha gjort sig av med allt de ägde in för nyårsafton 1999, den dag jorden enligt sektens ledare skulle gå under!!

2000-27 s 12-13
"Museveni vann - vem trodde något annat?"
Demokratin haltar betänkligt i Uganda, där det just har varit en folkomröstning som i grund och botten syftade till att permanenta ett relativt välfungerande men dock odemokratiskt system. Valet handlade om man skulle återgå till ett demokratiskt flerpartisystem eller behålla det "partilösa" system som funnits sedan Yoweri Museveni tog makten för 14 år sedan. 88 % röstade för att fortsätta som förut men bara 51 % röstade. Museveni är inte lika mycket västvärldens "bidragsgunstling" i Afrika. Framför allt beroende på inblandningen i kriget i Kongo.

2000-27 s 12-13
"Det låga valdeltagandet speglar missnöje"
Framför allt ett missnöje med kriget i Kongo. Där står Uganda och Rwanda på samma sida mot president Kabila. Ändå utkämpar de själva strider mot varandra. I förra månaden för tredje gången sedan kriget började. 600 dog, de flesta civila.

2001-10 s 15-16
"Ovisst val i Uganda"
Utmaningen kom från president Musevenis förre läkare, som har varit regeringspartiets främste ideolog. Kizza Besigyes kandidatur har förändrat valrörelsens hela innebörd. Han anklagar presidenten för att ha tappat greppet, för korruption, nepotism och inblandning i kriget i Kongo.

2003-34 s 22-23
"Idi Amin avled ensam i exil"
Idi Amin, vars 8 år långa terrorvälde i Uganda omfattade avrättningar, tortyr och bortdrivande av en mängd människor, avled förra helgen på ett sjukhus i Jeddah i Saudiarabien. Han troddes vara 80 år gammal. Idi Amin flydde till Saudiarabien strax innan en invasionsstyrka av ugandier i exil och tanzaniska trupper störtade hans regim. Hans förstörde innan dessa Uganda som tidigare varit ett rikt och frodigt land, enligt Winston Churchill "Afrikas pärla". Över 300000 människor blev offer för hans terror. Han använde tre dödsskvadoner som gav sig på "vanliga människor" för att ta från dem deras pengar och ägodelar. Han var den verkliga rasisten, han slängde ut 40000 invånare av asiatisk ursprung från landet 1972. Han deklarerade ofta att Hitler var i sin fulla rätt att döda 6 miljoner judar.
Denis Hill, en brittisk människorättsförsvarare, varnade för att betrakta Amin som mentalt sjuk. Man skulle inte undervärdera hans "klipskhet, hans obarmhärtiga list och hans förmåga att stärka sin makt med hjälp av kalkylerad terror". Han betonade också att Amin åtnjöt stor beundran i Afrika, "eftersom han har personifierat ett aggressivt svart nationellt ledarskap". "Han är en del av den afrikanska verkligheten. Han har förstått en afrikansk dröm: skapandet av en stat av enbart svarta", skrev Hill tre år innan Amin avsattes.

2004-09 s 12-13
"Ugandiska rebeller anföll oskyldiga flyktingar"
Attacken mot Barloonyolägret i distriktet Lira, som ligger ca 25 mil norr om huvudstaden Kampala, var en av de blodigaste som "Herrens motståndsarmé" har utfört på senare år. Lägret har 5000 invånare, en del av den miljon ugandier som tvingats lämna sina hem på flykt undan upproret. Rebellgruppen har bekämpat den ugandiska regeringen i 17 år. Den är rester av det uppror som startade 1986 då president Museveni tagit makten i landet.

2004-14 s 11
"Rutinmässig tortyr"
Ugandiska säkerhetsagenter använder i allt större utsträckning tortyr mot motståndare till president Museveni hävdar Human Rights Watch. Uganda har en ljusskygg säkerhetsapparat som nu börjat angripa också politiska motståndare.

2004-46 s 25
"Försummad region"
Mindre än en månad efter det att FN pekade ut norra Uganda som den största, försummade humanitära krisen i världen instämmer den internationella hjälporganisationen Läkare utan gränser med FN och uppmanar världen att ingripa snarast. Dödstalen i lägren för de 1,6 miljoner människor som flytt undan ett inbördeskrig, som har rasat sedan 1980-talet, är "utom kontroll". Varje dag dör 2,8 personer av 10000 (vilket borde bli ungefär 10 % om året). Bland barn under 5 år är dödstalen störst.

2005-8 s 24
"Uganda återhämtar sig"
Men landet är fortfarande ett av världens fattigaste. I fjol finansierade andra länder 50 % av Ugandas statsbudget. Enbart Storbritannien skänker 76 miljoner dollar bara i år. Men trots (eller tack vare) många år av ekonomiskt bistånd är Uganda ett av världens fattigaste med BNP/capita på ungefär 250 dollar. Och trots att landets utlandsskuld just skrivits ner med 2 miljarder dollar är beroendet av bistånd fortfarande mycket högt och skulden fortsätter att växa. Uganda skyller problemen på 1. torkan 2. att de får mindre betalt för sina jordbruksråvaror 3. det låga dollarvärdet och 4. landet inte har fått bidrag från alla de länder som lovat skänka pengar. Annars tycks den enda vägen vara att öka produktiviteten i arbetet och då främst i jordbruket. Att arbeta hårdare med bättre redskap.

2005-17 s 25-26
"Museveni på gott och ont"
Ugandas president, Yoweri Museveni, tror att han är rätt man för att säkra sitt genmäle. Det är inte säkert att han har rätt. Regimer som har makten mycket länge, är för det mesta korrumperade. Den offentliga sektorn är enorm liksom regeringen. Väljarna, framför allt de på landsbygden, förväntar sig att få betalt för att gå och välja. I Uganda torteras oppositionella rutinmässigt. Utrikesminister Kutesa förnekar detta. Två av tre ugandier lever av jordbruk på existensminimum och mindre än 10 % har tillgång till elektricitet. I norra Uganda härskar fortfarande ett 19 år gammalt uppror, som Museveni inte har lyckats krossa trots omfattande militära insatser.

2005-17 s 26-27
"Folket är redo att förlåta"
Ugandisk rättstradition kolliderar med västs rättsuppfattning. Det finns andra sätt att straffa brottslingar på än att sätta dem i fängelse några år. I norra Uganda använder Acholifolket sig av råa ägg, käppar och boskap i sina traditionella försoningsceremonier. Rebellerna erkänner sina brott och ska sedan betala skadestånd i form av kor, getter eller får. Liknande system finns på andra håll i Afrika. Rebellerna i det 19 år gamla uppror, som Museveni inte har lyckats krossa trots omfattande militära insatser, kallar sig Herrens motståndsarmé. De rövar bort barn mitt i natten, hjärntvättar dem och förvandlar dem till hänsynslösa krigare. 12-åriga flickor tar de som hustrur. Joseph Kony är en självutnämnd andlig ledare för armén. Han har order direkt från Gud som ger honom rätt att döda i kampen mot Musevenis regering, som beskylls för att behandla landets norra del illa.

2005-29 s 18
"LRA i Uganda lyder bara Gud"
Joseph Kony leder LRA, Herrens motståndsarmé. Den har terroriserat människor på landsbygden i nästan 20 år. Över 30000 barn har rövats bort. Pojkarna blir soldater och flickorna sexslavar. Byar i hela norra Uganda har slagits sönder fullkomligt. Människorna bor i trångbodda och ohygieniska läger. De vågar inte lämna dem för då attackeras de av Konys banditer som också stormar lägren för att plundra och kidnappa.

2005-51 s 23
"Museveni gör sig redo för omval"
Allt är bäddat för den sittande presidentens seger. I förra månaden greps den främste utmanaren Kizza Besigye när han kom till Uganda efter fyra år i exil. Åtalet som handlar om terrorism och vapenbrott, samt förräderi och våldtäkt anses vara politiskt motiverat. Tidigare har mandattidens begränsning slopats för att Museveni skulle kunna kandidera än en gång.

2006-9 s 19
"Lugnt när ugandierna gick till val"
De första flerpartivalen på 25 år genomfördes utan våld även om hundratals personer kom till vallokalerna bara för att upptäcka att deras röst redan har avlagts eller att deras namn inte fanns med i förteckningarna. Kampen stod främst mellan den nuvarande premiärministern Museveni och hans tidigare allierade, läkaren Kizza Besigye.

2006-9 s 19
"Museveni avfärdar oppositionen"
Enligt officiella siffror vann Museveni presidentvalet med 59 %. Han starkaste motståndare Kizza Besigye fick 37 %. Besigye godtar inte det officiella valresultatet. Museveni menar att oppositionen förstör för sig själv genom att ifrågasätta Valkommissionens utlåtande.

2006-22 s 17
"Fredstrevare i Uganda"
Efter 20 år på flykt verkar det som om Joseph Kony, den skygge ledaren för Herrens motståndsarmé (LRA) överväger att sätt punkt för sin terrorkampanj. Han har spelat in en video där han säger sig vilja ha fred. Sedan 1994 har han sponsrats av regeringen i Sudan men nu har denna minskat. Ugandas president, Yoweri Museveni, reagerade positivt på fredstrevaren. Utsikterna för fred kompliceras av internationella brottmålskommissionens efterlysning på Kony och fyra medarbetare.

2006-38 s 18-19
"Ugandas groteska, brutala krig är kanske slut"
Freden i Uganda hänger på om brutalitet och mordisk galenskap får amnesti. Den internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder på Joseph Kony och fyra av hans befälhavare för brott mot mänskligheten, men den ugandiska regeringen har lovat rebelledarna amnesti om de kapitulerar. Folket i Acholiland, den del av Uganda där Herrens motståndsarmé har härjat, dödat och lemlästat på det allra grövsta, har en egen lösning, "mataput", som är en traditionell försoningsceremoni.

2007-11 s 25
"Ugandier på självmordsuppdrag i Somalia"
I mitten av förra veckan kom den första gruppen fredsbevarande soldater under Afrikanska unionens befäl till Mogadishu, där de möttes på sedvanligt sätt, det vill säga med automatgevär och granater. Att Uganda ställer soldater under befäl av Afrikanska Unionen stärker Ugandas president Yoweri Museveni i USAs ögon. För detta riskerar han gärna sina soldaters liv. Utplaceringen av ugandiska soldater i AU-regi i Mogadishu är kärnan i USAs strategi att hindra misstänkta al-Qaida agenter från att etablera en bas i ett land som USA befarar kan användas som plattform för terrorattentat i hela Östafrika.

2007-14 s 22-25
"Är rädsla starkare än kondomer i kampen mot hiv?"
I början av 1990-talet skrämdes Ugandaborna till att minska sin promiskuitet. Budskapet var att om man har flera sexpartners när aids grasserar går man mot en säker död. Det ledde till en kraftig minskning av Hiv och aids. Idag är budskapet glömt av en ny generation. de kvinnliga studenterna har ofta en pojkvän i egen ålder men också någon äldre, ofta gift partner, som underhåller dem. Aids är den vanligaste dödsorsaken bland vuxna ugandier. I dag förlitar man sig på kondomer.

2008-11 s 15
"Rebellerna får stanna hemma"
Ugandas president Museveni uppger att rebeller tillhörande Herrens motståndsarmé (LRA) som skulle ställas inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen åtalade för våldtäkt, stympning och mord, i stället kommer att ställas till svars i ugandiska domstolar. Enligt krav från rebellernas offer.

2008-23 s 20
"Ugandas regering har ett dilemma"
Joseph Kony, ledare för Herrens motståndsarmé, (LRA) ser sig som en from person. Han vill bygga en stat som bygger på Guds tio bud i norra Uganda. Problemet är att han inte själv följer buden. Hans rebeller har mördat, härjat och våldtagit i 22 år, och därför har Internationella Domstolen i Haag utfärdat en häktningsorder på honom. Häktningsordern innebär paradoxalt nog att kampen mellan regeringen och rebellerna inte kan avslutas. Det finns ett färdigt avtal, som bara ska undertecknas av rebelledaren. Nu vågar han emellertid inte lämna sitt gömställe eftersom han sannolikt kommer att gripas så fort avtalet är undertecknat.

2009-11 s 13
"Ugandisk rebelledare dödades"
En högt uppsatt ledare i Herrens motståndsarmé (LRA) tros ha blivit dödad av den ugandiska militären. Militären betecknar Okello Yapes död som "ännu ett hårt slag mot MRA" efter det tidigare gripandet av Thomas Kwoyelo, rebellgruppens militära ledare i fält och en av ledaren Joseph Konys närmaste män.

2009-23 s 26-31
"Jakten på Afrikas värsta krigsherre"
Joseph Kony, ledare för Herrens motståndsarmé, jagas ständigt och lyckas alltid undkomma sina förföljare. Han grupp tros ha dödat omkring 65 000 civila, kidnappat 40 000 barn och ödelagt hundratals byar i Uganda och södra Sudan och på senare tid också i östra Kongo.
I den amerikanska kongressen överväger man att öka det militära stödet till Ugandas regering i kampen mot rebellgruppen som har terroriserat norra Uganda och delar av Kongo i 20 år. Konys motiv är outgrundliga och obegripliga men främst är han rädd om sitt eget skinn.

2010-28 s 20
"Tragisk VM-final i Kampala"
I den ugandiska huvudstaden Kampala inträffade i söndags två bombattentat som tillsammans krävde 74 dödsoffer. Många av de dödade hade samlats på en restaurang för att se finalen i fotbolls-VM. Terroristorganisationen Al-Shabaab i Somalia har ofta hotat med att angripa Uganda som bidrar med många soldater till en fredsstyrka som stöder den av väst uppbackade somaliska regeringen. En av terroristernas ledare, Yusuf Isse, säger att "Det är den bästa nyheten på länge!"
Uganda är Östafrikas tredje största ekonomi och lockar investerare särskilt till oljesektorn. Hotet från militanta islamister är ett allvarligt orosmoment. Den så kallade Herrens motståndsarmé förde krig i två decennier i norra Uganda innan den drog sig över gränsen till Sudan. Al-Shabaab uppmanar muslimer världen över att med i "det heliga kriget" i Somalia.

2011-07 s 20-21
"Museveni räknar med seger"
Yoweri Museveni i Uganda lär vara i färd med att uppfostra sin son, den 36-årige överstelöjtnanten Muhhzi Kainerugaba, till att efterträda honom, men först måste han besegra utmanarna i presidentvalet nästa månad. Presidentgardet har förvandlats till en elitstyrka under Kainerugabas befäl.
Den ledande oppositionskandidaten är den pensionerade översten Kizza Besigve, som var Musevenis läkare under gerillakriget 1981-1986 och som hjälpte honom till makten. Han vill sätta punkt för missbruket av allmänna resurser och skapa nya jobb, förbättra skolan, sjukvården, infrastrukturen och öka stödet till jordbruket. Det är tredje gången som han utmanar Museveni.

2011-20 s 27-28
"Missnöjet växer i Uganda"
Massor av ugandier, som är trötta på sin regering, arrangerade i förra veckan stora, högljudda manifestationer för att välkomna landets ledande oppositionspolitiker hem. Det högljudda firandet överskuggade president Yoweri Musevenis påkostade installationsceremoni med många inbjudna dignitärer.
Kizza Besigye, som har kandiderat i presidentval tre gånger och som ledde gatudemonstrationerna för en tid sedan i protest mot stigande priser, kom hem från Kenya i förra veckan där han hade fått sjukhusvård efter att ha blivit skadad när han var häktad senaste gången. Hans bil omringades av dansande och sjungande anhängare.
Det starka stödet till Besigye som manifesterades när han återkom överröstade Musevenis installationsceremoni, där han svor presidenteden för fjärde gången. Han har styrt Uganda i ett kvartssekel. Välkomstdemonstrationen till Besigyes ära var den hittills största någonsin i protest mot regeringen.
Möjligen är en djupare politisk strid under uppsegling.
Besigye kom på andra plats i presidentvalet men långt efter Museveni med ungefär 20 procent av rösterna. Han kommer inte att erkänna regeringen.

2012-3 s 24-25
"Jakten på den förskräcklige Gudsgeneralen"
Hans soldater mördar, våldtar och drillar barn till mördare. Sedan decennier tillbaka bedriver rebelledaren Joseph Kony en våldskampanj i centrala Afrikas urskogar, men nu tänker den amerikanska militären stoppa hans framfart. Uppdraget är emellertid mycket svårt eftersom den fruktade slaktaren är expert på att gäcka sina förföljare.
När Ugandas president Tito Okello från Acholistammen i norr störtades av dagens makthavare, Yoweri Museveni, 1986 drog sig Joseph Kony tillbaka till djungeln tillsammans med sina anhängare eftersom de fruktade att mista inflytande och rättigheter. Han utnämnde sig till general i Herrens motståndsarmé, LRA. "Vi kämpar för 10 Guds bud".
Kony tros under årens lopp ha rekryterat drygt 100 000 barn, varav de flesta med våld. Han förvandlade dem till soldater som mördade, våldtog och brandskattade.

2012-16 s 20-21
"Jakten på Kony"
Ledaren för Herrens motståndsarmé, Joseph Kony, har dödat tusentals afrikaner i Kristus namn. Ännu fler soldater från flera olika arméer jagar honom nu i fyra länder. De får hjälp av amerikanska specialenheter.
Herrens motståndsarmé (LRA9 är en rörelse som förfallit till slakt, våldtäkter och till och med kannibalism, började 1986 som ett folkuppror mot Ugandas president Yowen Museveni vars armé förföljde Acholifolket i norr skoningslöst. Jakten på Kony, som kallas Operation Blixt och Dunder startade sedan krigsherren uppmärksammats internationellt när en 30 minuter lång video om honom, producerad av den amerikanska organisationen Invisible Children spred sig på You Tube i förra månaden. Nu jagas han främst i en ogästvänlig urskog i Centralafrikanska Republiken.

Afrika, Uganda
2012-44 s 30
"Uganda hotar lämna AU-styrka"
Uganda hotar att dra tillbaka sina trupper från den afrikanska fredsstyrkan i Somalia som bekämpar islamistiska aktivister, sedan landet anklagats i FN för att stödja rebeller i Demokratiska Republiken Kongo. Uganda bidrar med den största delen av trupperna. I en rapport framtagen av en expertgrupp på uppdrag av FN anklagas Rwanda och Uganda för att förse M 23-gerillan med vapen. M 23-upproret har tvingat en halv miljon på flykt. Både Rwanda och Uganda förnekat beskyllningarna.

2013-06 s 18-19
"Falska mediciner flödar över gränserna"
Verkningslösa "läkemedel" översvämmar de afrikanska länderna söder om Sahara och tvingar folk tillbaka till häxdoktorn.
Upp till en tredjedel av alla malariamediciner I världen är falska eller odugliga. Troligen är det Kina som är en av de stora leverantörerna.
I Tanzania visade sig de läkemedel som delades ut gratis till människor med HIV och Aids som falska. De vänder sig nu till traditionella "Helare" som använder sig av örtmediciner.

2014-15 s 25
"Regeringen vill förbjuda minikjolar"
Ett lagförslag mot pornografi i Uganda är också tänkt att förbjuda "provokativ klädstil" på kvinnor, införa film- och TV-censur samt en större kontroll över vad privatpersoner surfar till på Internet. Riksdagen överväger också att instifta en lag som skulle införa strängare lagar för homosexuella.

Uganda, Ekonomi & Forskning
2013-46 s 20-21
"Torkperioder tvingar flickor att stanna hemma från skolan"
Bättre metoder behövs för att få flickor i Afrika att slutförs sin skolgång.
Nationalekonomer anser det som oerhört viktigt att könsfördelningen jämnas ut inom skola, det är en avgörande process för en god utveckling. och då handlar det om att få flickor att stanna kvar i skolan i utvecklingsländer. Ett misslyckande begränsar den ekonomiska tillväxten genom att man slösar bort viktigt humankapital. Detta är ett av FNs millenniemål som inte är på väg att uppnås emellertid. Fortfarande går bara 82 flickor på gymnasium i Afrika mot 100 pojkar i länderna söder om Sahara.
Det grundläggande problemet i Uganda är att det finns fler arbetsplatser för män med gymnasieutbildning än kvinnor och framför allt har männen större chans till högre inkomster än kvinnor. Därför låter familjerna i svåra tider med torka flickorna stanna hemma och tjäna pengar i hemma jordbruket eller genom annat hushållsarbete. Det visar en forskning som Martina Björkman - Nyqvist har gjort som jämfört 24 års närvaro i grundskolor på landsbygden i Uganda med ett regnregister.

Uganda, Samhälle
2014-17 s 25-27
"Förföljelse misstro och har"
Den nya lagens konsekvenser för homosexuella i Uganda. Den 24 februari undertecknade Ugandas president Yuweri Museveni en lag som gör det möjligt att utdöma livstids fängelse för homosexualitet. Sedan dess har landets homosexuella gått under jorden eller lämnat landet. Många ugandier menar att homosexualitet är en smitta från väst.
Enligt en undersökning tycker 96 % av alla ugandier att homosexualitet är oacceptabelt. I 36 av Afrikas 54 länder är homosexualitet straffbart.

Afrika, medicin, Uganda
2014-19 s 19
"Hiv i Afrika, Dödlig fångst i Uganda"
Sexarbetare ger avkoppling efter en farlig natts fiske på Victoriasjön"
I den ugandiska staden Kasensero, på gränsen till Tanzania, har 43 % av invånarna HIV. Det var också i denna trakt som smittan för många decennier upptäcktes. Längst hela kusten är det vanligt att uppsöka horor och bordeller trots de stora riskerna för att smittas av HIV. Fiskarnas argument för att ha samlag med dessa sexarbetare är att fisket innebär så stora risker att omkomma så de planerar inte för sin framtid. Taxan för en prostituerad är låg, 2 - 3 dollar.
Myndigheterna i Uganda menar att djurattacker, bristfälliga redskap, osäkra båtar och oförutsägbart väder dödar ungefär 5000 människor på sjön varje år.

Uganda
2016-07 12-13
"Ugandas valkommission lovade ett öppet och fritt val"
Men oppositionspolitikern Kizza Besigye hölls i förvar på valdagen, samtidigt som resultaten började droppa in från ett val som handlar om huruvida Ugandas härskare ska förlänga till 30-åriga grepp om makten. Kizza Besigye kandiderar mot president Museveni för fjärde gången. Det gör också den förre premiärministern Amama Mbabzi som lämnade det styrande partiet 2014.
I valet ska väljarna också välja representanter till parlamentet med 385 medlemmar. Den lagstiftande församlingen kontrolleras nu av Musevenis parti, Motståndsrörelsen.

Uganda
2016-07 14-15
"I stället för demokrati - Uganda går mot light-diktatur"
I Afrika söder om Sahara har de starka männen ett mycket speciellt behov av att framstå som demokratiskt valda. Den här regionen är mer än alla andra beroende av bistånd, och västliga biståndsgivare gillar demokrati, även om det pågår en debatt huruvida det är lika viktigt för dem nu. Samarbete mot terrorism och konkurrens med Kina är andra strategiska teman som givarna nu tar hänsyn till.
Uganda som just hållit val är pålitligt allierat till västmakterna och tar årligen emot 750 miljoner USD i bistånd från USA.

2016-13 25
"Krav på ogiltigförklaring av presidentval fick avslag i Ugandas högsta domstol"
Ugandas högsta domstol har avslagit en begäran om att ogiltigförklara presidentvalet som hölls i februari. Domstolens beslut innebär att president Museveni har säkrat ytterligare en mandatperiod på fem år. Museveni har innehaft ämbetet sedan 1986.

Uganda, flyktingpolitik
2017-37 16-18
"Vidöppna gränser!"
Som flykting får du mark och möjlighet att stanna för evigt.
När flyktingarna anländer till Uganda får de ett arbetstillstånd, 900 kvadratmeter mark och tillstånd att stanna för evigt.Hur lyckas det lilla landet mitt i Afrika med det?
UNHCR slussar folk från gränsen i bussar till det första mottagningscentret. Där registreras alla, och de får ett ransoneringskort som varar till år 204!. Därifrån går de direkt till att få en jordlott som flyktingarna kan behåll och bruka om de vill. UNHCR svarar för den dagliga utspisningen med hjälp av pengar som skattebetalare från "rikare" länder betalatbi avgifter till FN.
En stor del av dessa pengar, en fjärdedel, tar regeringen i Kampala själva hand om och bara 75 % avsätts för biståndsprojekt. Allt för mycket hamnar på den korrupta elitens privata bankkonton. För flera år sedan konstaterade Human Rights Watch (HRW) att en sådan typ av korruption är ett centralt problem för Uganda och kritiserade också givarländer och hjälporganisationer för hur de hanterar korruptionen.

sidans topp