Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 20

Tidskriften

     

Tempus vecka 20 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2006-20 s 3-7
"Du trötta gamla värld"
Europa är regeringskrisernas världsdel. I Italien, Frankrike, Storbritannien och Polen har regeringarna antingen mist väljarnas förtroende eller försvagats så till den grad att de är handlingsförlamade. I Italien var den politiska högerns kandidat till talman den 87 årige Guilio Andreotti en kristdemokratisk fossil som var med redan när landets författning skrevs 1947. Italien har haft 60 regeringar sedan kriget. Prodis smala majoritet tyder på att den nya regeringen inte heller blir långlivad. Frankrikes president Chirac är mer impopulär än någonsin liksom premiärminister de Villepins regering. I Storbritannien har Tony Blair tömt sina krafter efter tre valsegrar och Labours framtid hänger på hur snabbt han lämnar över rodret till sin kronprins, finansministern Gordon Brown. I Polen har det nationalkonservativa partiet PiS, tvingats inkludera den populistiska bondeledaren Lepper och Polska familjeförbundet i regeringen för att få majoritet i parlamentet. Dessa fyra länder har 48 % av EUs befolkning och 38,5 % av rösterna i EU-parlamentet. Hur ska dessa länder kunna förverkliga EUs mål när deras ledare är kraftlösa?

2006-20 s 6
"Kommissionen försöker blåsa liv i unionen"
Manuel Barroso menar att terrorismen är det största hotet mot EUs 470 miljoner invånare. Ett ytterligare attentat skulle ytterligare minska medborgarnas förtroende för EU. Därför skulle en alleuropeisk antiterrorkampanj stärka stödet för EU. Denna ingår i ett paket med flera initiativ för att blåsa nytt liv i EU efter bakslaget i fjol med den avvisade nya författningen. Ett av dessa är ett medborgarkort som kortfattat och tydligt berättar för medborgarna vilka rättigheter de har var de än befinner sig i unionen.

2006-20 s 8-10
"De trygga jobben blir färre och färre"
Nya jobb betyder inte nödvändigtvis fasta jobb, snarare tvärtom. De består ofta av deltidsjobb och tillfälliga projektanställningar. Ekonomer och näringslivets ledare anser inte att detta är den bästa lösningen på Europas arbetslöshetsproblem. Det vore bättre att reformera formerna för fast anställning menar de. Ju striktare reglerna för fast anställning desto fler arbetsgivare väljer att korttidsanställa.

EU, Iran
2006-20 s 11
"EU lockar och pockar"
Europeiska unionen beslöt på måndagen att försöka övertala Iran att ge upp sitt anrikningsprogram med hjälp av ett nytt förmånspaket. EU är redo att erbjuda Iran "den mest sofistikerade teknologi som finns" förutsatt att denna teknologi används till att producera energi och inte till vapenframställning. Iran reagerade svalt på förslaget och meddelade att det kommer att avfärda varje initiativ som kräver att Iran upphör med urananrikning.

Polen
2006-20 s 7-8
"Diplomati är inte Polens starka sida"
Nationalistiska trender och stötande kommentarer kan på sikt isolera Polen i EU. Polens konservative president Lech Kaczynski utsåg i förra veckan en av sina närmaste rådgivare till utrikesminister. Anna Fotyga har inte någon diplomatisk erfarenhet. Polens försvarsminister jämförde gasledningen i Nordsjön - ett tyskt-ryskt projekt för export av rysk gas till Europa - med pakten mellan Hitler och Stalin 1939.

Tyskland
2006-20 s 10-11
"Minimilön är het fråga i Tyskland"
Tyskland har emellertid en de facto minimilön. En person som är arbetslös i mer än ett år får ungefär 650 euro månaden. Eftersom personen kan arbeta svart och behöver uppmuntras för att ta ett jobb måste en arbetsgivare betala minst det dubbla, 1300 euro i månaden. Blir minimilönen lägre är det ingen som jobbar. Ett annat sätt att få ekvationen att gå ihop är att kräva en motprestation för alla bidrag. Så är det i Storbritannien där välfärdsreformer bara betalas ut till mottagare som är aktiva och deltar i utbildningsprogram eller utför någon nyttig samhällstjänst. Detta vill den traditionella tyska vänstern inte höra talas om.

2006-20 s 11
"Ny ledare för SPD"
Kurt Beck, regeringschef i delstaten Rheinland-Pfalz, valdes i söndags till ny ledare för Tysklands socialdemokratiska parti, SPD. Han är en pragmatiker och i regionvalen i mars fick hans parti egen majoritet. Beck är den tredje partiledaren för SPD sedan Schröder avgick 2004. Beck efterträder Platzeck som kastade in handduken redan efter ett år efter bland annat ett nervsammanbrott.

Frankrike
2006-20 s 12-13
"Skolor och skandaler i Frankrike"
En liten elit, koncentrerad i Paris, dominerar inom näringsliv, politik och medier, vars ledande företrädare ofta är före detta studiekamrater vid någon av Frankrikes "fina skolor". Det finns i Frankrike knappt 6000 levande personer med examen från Frankrikes elitskola École Nationale d'Administration. Den utbildar statstjänstemän som redan har en akademisk examen. Det knyts nära band mellan skolans elever och upprätthålls oberoende av om de hamnar näringslivet, i media eller i den politiska eliten. Risken för vänskapskorruption är stor. En annan skola som får alltmer betydelse Polytechnique, som är landets bästa tekniska skola.

Tjetjenien
2006-20 s 13
"Rebellens familj söker asyl i Finland"
Den tjetjenske separatisten Aslan Maskhadovs änka och två vuxna barn känner sig otrygga i Azerbajdzjan och söker en ny framtid i Finland. Han dödades för drygt ett år sedan. Deras pass har gått ut och de känner hot sig och vågar därför inte söka förnya passen. Familjen har förgäves sökt asyl i flera andra länder. Ryssland hävdar att Maskhadov var en terrorist.

2006-20 s 14-15
"Tecken på en ljusare framtid reser sig ur ruinerna"
Efter mer än 10 år av krig har bombattackerna och bakhållsanfallen blivit mindre frekventa i Groznij och staden håller åter på att byggas upp. Gator asfalteras, byggnader repareras och nya elledningar dras. Frågan är om de upproriska separatisterna har gett upp? Den nuvarande presidenten Kadyrov som är son till den Kreml-trogne president som mördades 2004 menar att den militära maktfördelningen inte bara har skiftat utan har skiftat för gott.

Peru, Venezuela
2006-20 s 17
"En björntjänst"
Hugo Chávez i Venezuela stöder öppet presidentkandidaten Ollanta Humala i Peru. Dennes segerchanser hade förmodligen varit större utan Chávez hjälp. Frågan är nu om Peru blir nästa land i Latinamerika som faller för det "Bolivariska Alternativet för Amerika" en USA-fientlig politisk allians som sponsras av Kuba, Chávez och nyligen den bolivianska presidenten Morales. Troligen blir det inte så Opinionsundersökningar tyder på att Humala kommer att förlora finalomgången den 4 juni mot den förre presidenten Alan Garcia med 10-20 procentenheter. Peru tog hem sin ambassadör i Venezuela i förra månaden för andra gången på kort tid i protest mot Chávez "kontinuerliga och flagranta inblandning" i det peruanska valet. O Garcia blir vald är hans avsikt att bygga en regional front för att bromsa Chávez växande inflytande i regionen.

Bolivia
2006-20 s 18
"Markägarna är nästa måltavla"
Förra veckans toppmöte mellan EU och Latinamerika om energi och handel överskuggades av Evo Morales, Bolivias nye president. Morales som talade på toppmötet i Wien beskyllde utländska företag för att ha plundrat hans land i flera sekler och varnade för att de stora markägarna är nästa måltavla i hans radikala reformprogram. Tidigare i maj chockerade Morales utländska investerare genom att skicka in armén på landets naturgasfält för att betona sina avsikter att nationalisera Bolivias energisektor. Det spanska Repsol, det franska Total och de brittiska BP och BG Group är några av de största energibolagen som kommer att drabbas. Morales passade på i sitt tal med eftertryck hylla Fidel Castro och Hugo Chávez.

Somalia
2006-20 s 18-19
"I Somalia härskar vapen och våld"
Medan den nya regeringen förskansar sig i den lilla provinsstaden Baidoa har radikala islamister utropat heligt krig i huvudstaden Mogadishu. I Somalia är det den starkes lag som gäller även i provinshuvudstaden Baidoa. Detta trots att landets regering för en tid sedan etablerade sig här. Här finns president, premiärminister och parlament plus en polisstyrka. Världssamfundet och Rom är huvudfinansiärerna bakom Somalias nya, politiska ledning.
Regeringen borde snarast etablera sig i huvudstaden Mogadishu, men där härskar sedan länge klanen Hawiye som inte vill släppa in presidenten Jussuf som tillhör en annan klan, Darod. Sedan Jussuf valts till president hösten 2004 beordrade han fram 20000 FN-soldater för att hjälpa honom inta Mogadishu. Soldaterna skulle komma från Uganda och Etiopien och detta motsatte sig den härskande klanen som vill bevaka sina inkomstkällor som bland annat är kidnappning och sjöröveri. 23 fartyg har kapats utanför den somaliska kusten på 12 månader.

2006-20 s 20
"Miliserna förbereder sig för det stora slaget om Mogadishu"
Islamiska och sekulära miliser utkämpar ett krig om kontrollen över Somalias huvudstad Mogadishu. USA säger att de samarbetar med somalier från alla grupper för att stödja den sittande interimsregeringen. Den sekulära Alliansen för fredens återupprättelse påstås ha stöd av Washington. Mot dem står "Islamiska Unionen". Och bakom all politisk retorik finns de grundläggande intressena som handlar om vem som ska ta de stora vinsterna av den grova brottsliga verksamheten som råder.

Sudan
2006-20 s 20-21
"Darfur ropar på hjälp"
Regeringen i Khartoum beskylls för att blockera FNs fredsstyrka och under tiden ökar risken för att flera hundra tusen människor dör av svält, undernäring och sjukdomar. Kofi Annan har skrivit till Sudans president, Omar Hassan Ahmed al-Bashir och bett att FN-experter ska få komma in i landet och förbereda en fredsstyrka. Omar har tidigare motsatt sig att AUs fredsstyrka ska ersättas med en FN-styrka. Afrikanska Unionens styrka har visat sig vara högst inkompetent förutom att ha förmågan att kosta FN stora summor pengar. Den Sudanska regeringen är starkt rasistisk och vill inte att "vitansikten blandar sig i".

2006-20 s 21
"Annan vädjar om omedelbar hjälp"
FNs generalsekreterare Kofi Annan uppmanar världens rika länder att omedelbart skänka mera pengar till en förstärkt säkerhetsstyrka i Darfur. Pengarna ska gå till Afrikanska Unionen (AU) eftersom Sudans regering inte vill ha någon FN-styrka.

Brasilien
2006-20 s 22
"Våldsamma gängbråk"
Brasiliens president Luiz Lula da Silva har sammankallat ett krismöte för att söka en lösning på flera dagars gängvåld som krävt nästan 90 människor liv. Attackerna från en organisation kallad "Huvudstadens första kommando" (PCC) som i praktiken är ett kriminellt fackförbund startade när 765 misstänkta gängmedlemmar hade flyttats till ett högsäkerhetsfängelse långt utanför staden São Paulo. Många av PCCs ledare sitter i fängelse och sköter sina kriminella affärer via mobiltelefoner därifrån.

Nordirland
2006-20 s 22
"Nytt försök att bilda regering"
Det nordirländska parlamentet har samlats till sitt första möte på fyra år. De 108 ledamöterna intog sina platser i måndags. Senast den 24 november måste de ha enats om en samlingsregering. Om parlamentets katoliker och protestanter inte lyckas bilda regering innan tidsfristens slut kommer regeringarna i Dublin och London att ställa regionen under gemensam förvaltning.

Haiti
2006-20 s 22
"Préval är tillbaka"
Réné Préval, den ende president i Haitis historia som lyckats sitta en hel mandatperiod (1996-2001) svor på söndagen presidenteden för att på nytt leda det fattiga landet. Préval ersätter en USA-stödd interimsregering som utnämndes efter det att förra presidenten, Aristide, hade flytt till exil 2004.

Nepal
2006-20 s 22
"Politikerna skjuter upp viktig reform"
Nepals sju etablerade partier har skjutit upp sina planer på att formellt begränsa kungen makt. En resolution skulle ha antagits av parlamentet i måndags, men den bordläggs nu tills regeringen har utökats med fler medlemmar.

Kongo
2006-20 s 22
"Hårda strider i Kongo"
Hundratals milismän iscensatte under veckoslutet en nattlig räd mot en kongolesisk arméförläggning. Minst 52 rebeller dödades enligt officiella källor. Lördagens attack skedde mot bakgrund av att landet förbereder sig för de första fria allmänna valen på flera decennier i juli.

Syrien
2006-20 s 22
"Syrien ogillar FNs inblandning"
USA och Frankrike har enats om gemensamma aktioner för att minska Syriens inflytande i Libanon. USA räknar med att FNs säkerhetsråd inom kort utfärdar en ny Libanon-resolution enligt vilken Syrien uppmanas att omgående inleda diplomatiska förbindelser med Libanon.

Algeriet
2006-20 s 22
"Islamisternas gruvliga hämnd"
Algeriska säkerhetsstyrkor hittade häromdagen 26 döda kroppar, varav de flesta var barn, i en avskild grotta som har använts som gömställe av en militant, islamisk grupp. Detta anses vara en hämndaktion för att myndigheterna på senare tid gripit flera medlemmar av Salafistgruppen som har koppling till al-Qaida.

Kashmir
2006-20 s 23
"Vackra ord och runda bord, men kriget fortsätter"
Invånarna i Kashmir märker inte mycket av fredsprocessen mellan Indien och Pakistan. I slutet av april kom den blodigaste sagen på fyra år i konflikten. 35 hinduer attackerades i sina bergsbyar i distrikten Doda och Udhamoar och mördades av de militanta islamistiska krigarna i Kashmir. Man misstänker att denna slakt var en reaktion från grupper med bas i Pakistan som har drabbats av två hårda bakslag på senare tid.

Samhälle
2006-20 s 24
"… och häcken växer kämpahög"
Bevakade, inhägnade, exklusiva bostadsområden blir allt populärare bland rika människor överallt i världen. Runt om i världen växer det upp eleganta områden för välbärgade medborgare. De vill ha likasinniga grannar, gemensamma utrymmen och kanske framför allt tryggheten som garanteras av inhägnad och uniformerade och beväpnade vakter som håller oönskade gäster borta. De finns i områden utanför Moskva, 40 minuter utanför Istanbul finns Kemer Country, i Florida finns Independence som allra elegantast The World, ett projekt utanför Dubais kust där varje köpare kan få sin egen ö.

Forskning
2006-20 s 25-26
"Farliga virus gillar värmen"
Farliga sjukdomar breder ut sig på jorden till följd av den globala uppvärmningen. WHO har identifierat fler än 30 nya eller återuppståndna sjukdomar de senaste tre decennierna. Det fruktade nilviruset har spridit sig från ekvatorn till Kanada i takt med att temperaturen på jorden har stigit. Myggor, fästingar, möss och andra bärare av virus överlever varmare vintrar och utvidgar sina levnadsområden och därmed också sjukdomarna de bär på.