Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 24

Tidskriften

     

Tempus vecka 24 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Tyskland
2006-24 s 3-4
"Vinden har vänt i Tyskland"
Förtroendet för Europas största ekonomi växer. Det nya självförtroendet demonstrerades förra veckan vid invigningen av fotbolls VM när supermodellen Claudia Schiffer, draperad i den tyska flaggan lanserade en kampanj som syftar till att locka investeringar till hennes hemland och sprida bilden av ett land med framtidstro. Tillväxten beräknas bli 1,5 % i år jämfört med en % i fjol och arbetslösheten minskade markant förra månaden. Tyskland är världens största exportör, större än både Kina och USA. Handelsöverskottet är enormt stort.

Frankrike
2006-24 s 4-5
"Socialisternas program är klart"
En ny socialistisk plattform med inslag av både mera vänster och mera höger utgör grunden inför det franska presidentvalet nästa år. Frankrikes socialistiska parti godkände i förra veckan ett förslag till partiprogram inför presidentvalet 2007. Partiledaren Francois Hollande förutsätter att hans partikamrat och livskamrat Ségolène Royal håller sig till detta inför presidentvalet. För ett par veckor sedan fick hon partiet att häpna med förslaget att ungdomar som hamnat snett skulle sättas i samhällstjänst under militärens ledning och med kritiken mot den socialistiskt inspirerade 35-timmarsveckan som enligt Royal är orättvis mot arbetarklassen. Partiet böjde sig när det stod klart att en stor del av väljarna gillade förslagen. Royals förslag att barnbidrag skall frysas till ungdomar som bråkar i skolan kom också med i programmet.

Storbritannien
2006-24 s 5
"Storbönderna riskerar att förlora miljoner i EU-stöd"
Storbritanniens största markägare, inklusive några av landets rikaste aristokrater, riskerar att förlora hundratals miljoner pund i jordbruksstöd, enligt planer som just nu utarbetas i Bryssel om att begränsa det maximibelopp som en enskild markägare kan få till 300 000 euro per år.

2006-24 s 6
"George Brown bidar sin tid"
Intervju med den brittiske finansministern som tippas bli Tony Blairs efterträdare om Labour vinner nästa val. Utmaningar för de kommande 10 åren är dels säkerhet och terrorism och dels att få den industriella ekonomin att klara sig i den globala konkurrensen. Men globaliseringen får absolut inte leda till protektionism och främlingsfientlighet. Den måste bemötas med öppna marknader och frihandel. Vi måste öka investeringarna i forskning och naturvetenskap.

Serbien
2006-24 s 7
"Den nya kostymen känns trång"
Serbien kan liknas vid en mobiltelefon; det kommer en ny, mindre modell varje år. I Serbien finns en påtaglig känsla av förlust när regering och invånare försöker vänja sig vid sin nya reducerade identitet. I Belgrad, som förr var huvudstad i ett land som sträckte sig från Grekland till Österrike har politikerna svårt att acceptera skilsmässan från Montenegro.

Turkiet, EU
2006-24 s 8
"Ett första hinder är övervunnet"
Turkiets förhandlingar om medlemskap i EU tog ett kliv framåt i måndags efter det att EUs utrikesministrar hade löst en dispyt med Cypern angående Ankaras relationer med den grekiska delen av ön. EU har accepterat Cyperns krav att Turkiet ska uppmanas att normalisera relationerna med grekcyprioterna. Det betyder bland annat att Turkiet förväntas öppna sina hamnar och flygplatser för grekcypriotiska fartyg och flygplan.

Nepal
2006-24 s 8
"Kungen förlorade vetorätten"
Parlamentet i Nepal har berövat kung Gyanendra all makt, inklusive rätten att lägga sitt veto mot nya lagar. I förra månaden gav kungen med sig efter flera veckor av protester och beslöt att återinsätta parlamentet. Detta röstade därefter enhälligt ja till en resolution, som berövade kungen hans makt över armén och hans immunitet och skattebefrielse.

Venezuela, Peru
2006-24 s 8
"Fnurra på tråden"
Venezuela kommer inte att återupprätta de diplomatiska förbindelserna med Peru förrän den tillträdande presidenten Alan Garcia, ber om ursäkt för en del uttalanden som han gjorde under presidentkampanjen. Venezuela och Peru kallade hem sina respektive ambassadörer i maj i en diplomatisk dispyt som uppstod efter peruanska anklagelser om att Chávez blandade sig i Perus presidentval.
Hugo Chavez har i dagarna meddelat att han kommer att besöka Iran och Nordkorea, två länder som misstänks inneha eller utveckla kärnvapen.

Taiwan
2006-24 s 8
"Chens bekymmer växer"
Taiwans parlament beslöt i början av veckan att hålla ett extra sammanträde för att överväga en eventuell misstroendevotering mot president Chen Shui-ban. Chens popularitet har minskat dramatiskt, vilket bland annat beror på misstankar om att hans svärson har varit inblandad i insideraffärer och att hans hustru har tagit emot presentkort värda miljontals taiwanesiska dollar.

Jordanien, Terrorism
2006-24 s 8
"Terroristsympatier undanbedes"
De jordanska myndigheterna har gripit fyra islamiska parlamentsledamöter som beskylls för att offentligt ha beklagat al-Qaidaledaren Abu Musab Zarqawis död i Irak. En av de gripna deltog i en förbön för Zarqawis själ i hans födelseort nordost om Amman och kallade honom för martyr. De tre andra gripna har besökt Zarqawis familj för att kondolera.

Spanien
2006-24 s 8
"Zapatero förhandlar"
Spaniens premiärminister José Zapatero har sagt att han kommer att inleda fredsförhandlingar med den väpnade, baskiska separatistgruppen ETA senare denna månad. Han gör det trots protestdemonstrationer som lockade hundratusentals spanjorer under veckoslutet. Motståndarna mot Zapateros förhandlingsplaner anser att ETA måste avväpnas innan förhandlingar börjar.

Samhälle
2006-24 s 10-13
"Icke godkänd"
Europas underfinansierade, omoderna utbildningssystem hela vägen från grundskola till universitet är ett svek mot den uppväxande generationen. Nu när världen i snabb takt ändras från ekonomier som drivs av manuellt arbete och industri, till ekonomier som drivs av innovation och kunskap, klarar Europas utbildningssystem inte av att hålla takten. Detta utgör ett hot mot Europas välfärd. I förra veckan presenterade Center för europeisk reform i London en tankeväckande rapport. Enligt denna är den högre utbildningen i Europa katastrofal.
En annan undersökning från OECD visade att tredjegenerationens invandrare i Tyskland och flera andra länder klarar sig sämre än andra generationens invandrare, vilket är en alarmerande trend.
OECD mätte kunskapsnivån hos 15-åriga elever i sina 30 medlemländer 2005. Bäst klarade sig Finland, Korea, Holland och Japan. Sverige kom på 14:e plats (bara för Norge i Norden). Turkiet och Mexiko var sämst.

2006-24 s 13
"Sex steg på vägen till en bättre utbildning"
Europas universitet och högskolor klarar inte av att producera den intellektuella och kreativa energi som behövs för att förbättra den gamla världens ekonomiska tillväxt. Artikelförfattaren Richard Lambert har tillsammans med Nick Butler, skrivit "The Future of European Universities: Renaissance or Decay?".
Han pekar på sex viktiga områden med stora reformbehov:
1. Styrningen. Bra universitet måste ha autonomi för att sköta sina egna affärer effektivt.
2. Resurstilldelning. EU investerar 1,2 % av BNP i högre utbildning. 2 % behövs. I Europa spelar privata sponsorer en mycket blygsam roll. Sponsorer måste släppas in och man måste börja ta ut tillräckliga undervisningsavgifter.
3. Urvalet. Alla universitet kan inte ha forskningsprogram och utfärda doktorsexamen. Låt de bästa göra detta! Låt universiteten välja vilka elever som de ska ha med hjälp av tester och intervjuer.
4. Diversifiering. Se punkt tre.
5. Läroplanerna. Det ska finnas lätt igenkännbara och jämförbara utbildningar i ett system med två nivåer, kandidat- och masterexamen. Uppmuntra arbetsgivarna att erkänna värdet av kandidatexamen.
6. Det räcker inte med initiativ uppifrån.

Irak, Terrorism
2006-24 s 14-15
"Zarqawi levde ett skuggliv fyllt av motstridigheter"
Abu Musab al-Zarqawi, terroristledaren som dödades i förra veckan i Irak i ett amerikanskt bombanfall, var alltid en gåta för den amerikanska militären, för de irakier som han sade sig slåss för och till och med för de män och kvinnor som växte upp med honom i hans hemland Jordanien. Han sa sig vara palestinier men föddes som jordanier 1966. Han hade ett mycket hetsigt humör och var väldigt tuff under skoltiden. Han hoppade av skolan när han var sjutton och började ett liv på gatan, med alkohol och droger. När han var 20 år hade han tappat fotfästet totalt (1986). I likhet med många andra outbildade män i arabvärlden fann han en hemvist i al-Qaida. Han kom till Afghanistan 1989. Han var tillbaka i Jordanien 1992 som en förändrad man. Han anslöt sig till en militant, islamistisk grupp. Han greps i sitt hem för olaga vapeninnehav och sattes i fängelse. Där hade han det bra. Han blev djupt religiös och studerade Koranen som han försökte lära sig utantill. 1999 släpptes han tack vare en allmän amnesti för politiska fångar. Han återvände till gränsen mellan Pakistan och Afghanistan. Där gömde han sig i den afghanska vildmarken där han upprättade en egen terroristskola. Sedan tog han sig till ett område i Irak och misstänks ha varit hjärnan bakom ett av de första stora självmordsattentaten sommaren 2003. Han anklagades för att attackera den irakiska civilbefolkningen och för att ha halshuggit den unge amerikanen Nicholas Berg vars avrättning videofilmades av maskerade upprorsmän i maj 2004. Zarqawi som var sunnimuslim fortsatte sedan till sin död med brutala attacker mot civila shiiter.

2006-24 s 14-15
"Kanske ett litet steg i rätt riktning"
USAs och Iraks ledare välkomnade budskapet om att Abu Musab al-Zarqawi, Iraks al-Qaida-ledare, hade dödats i ett militärt anfall. Men bombexplosionerna efter hans död kom som en påminnelse om att upproret inte krossats.

Israel/Palestina
2006-24 s 15
"Kampen om makten drivs till sin spets"
Maktkampen i de palestinska områdena blir allt hårdare. Hamas meddelade under veckoslutet att det kommer att bojkotta den folkomröstning som president Mahmoud Abbas har utlysts om en tvåstatslösning. Abbas säger att han utlyst folkomröstningen för att palestinierna på nytt ska få tillgång till den internationella hjälp som suspenderades när Hamas tog makten i januari.
Hamas militära gren har avbrutit vapenvilan mot Israel och avfyrat raketer mot Israel som hämnd för att åtta civila palestinier dödats på en strand på Gazaremsan under veckoslutet.

Irak
2006-24 s 16
"En fasa som inte går att begrava"
Bevis för att amerikanska marinkårssoldater dödade obeväpnade civila irakier skakar den amerikanska regeringen. Det var en händelse som inträffade den 19 november i fjol när en bomb exploderade under en av fyra av den amerikanska marinens bilar varvid föraren dödades. Efter explosionen besköts bilarna. En grundlig undersökning som publicerades i mars av Time Magazine. Pekar på bevis för en massaker. Vittnen hävdar att amerikanerna inte alls blev beskjutna och att de civila som dödades den dagen i Haditha, mördades av hämndlystna marinsoldater.

Afghanistan
2006-24 s 17
"Talibanerna rycker fram"
Dagliga sammanstötningar mellan de fredsbevarande styrkorna och talibanerna har gjort att säkerheten i Afghanistan är sämre än på mycket länge. Talibanernas stora våroffensiv är deras starkaste styrkedemonstration sedan de störtades från makten i slutet av år 2001. Det finns för få utländska soldater för att stoppa talibanerna som idag påstås ah 12000 väpnade män.

Somalia
2006-24 s 18-19
"Det är Somaliland, men världen säger Somalia"
Ett litet hörn av Somalia har brutit med kaos och anarki och blodspillan, men världen tvekar ändå att erkänna utbrytarrepubliken Somaliland. Afrikanska ledare tvekar att erkänna landet för att uppmuntra rebeller i andra länder att bryta sig loss och bilda nya stater.
Här finns inga väpnade krigsherrar på gatorna utan bara den lokala polisen. Medan resten av Somalia har skakats av anarki, våld och maktkamper i 15 år har Somaliland lyckats dämpa rivaliteten mellan olika klaner och i stället skapat stabilitet genom att bygga demokratiska institutioner och har hållit flera demokratiska val vars resultat alla respekterat.
Somaliland var ett brittiskt protektorat sedan 1884 och blev självständigt i juni 1960. Resten av dagens Somalia, som då administrerades av Italien, blev självständigt några dagar senare. De båda länderna beslöt att förenas. Men invånarna i Somaliland kände sig diskriminerade från ett tidigt skede och röstade nej i en folkomröstning om en gemensam författning 1961. Ledarna i Mogadishu har kämpat hårt för att behålla kontrollen över Somaliland. I maj 1991 utbröt anarki i Somalia i samband med att general Mohamed Siad Barres regering föll. Då förklarade sig Somaliland självständigt. 2001 genomfördes en folkomröstning som visade att 97 % av invånarna ville ha självständighet.

Sudan
2006-24 s 19-22
"Alla slåss mot alla"
Trots att det finns ett fredsavtal mellan rebellerna i Darfur och regeringen i Khartoum fortsätter kriget i Afrikas största land. Konflikten börjar likna ett brodermord och i flyktinglägren rekryteras nya gerillakrigare. Minawi är ledare för en mäktig fraktion i den Sudanesiska befrielsearmén (SLA). Han är på ett hotell i Tchad och väntar på ett möte med dess president, Idriss Déby. Tchad är världens mest korrupta land och Idriss dess största tjuv enligt Transparency International.
Upproriska i Darfur har i flera år bekämpat den sudanesiska regeringen i Khartoum som den anser präglas av en arabisk, antiafrikansk rasism. Utan stöd från Tchad skulle Minawis soldater vara militärt krossade.
De flesta i Darfur kommer från stammen Fur. De andra stora stammarna är Massaliterna och Saghawa, Minawis stam. Det är bara Minawi som undertecknat ett fredsavtal och därför kan detta leda till ett stamkrig mellan svarta afrikaner i Darfur, ett krig i kriget, som tills nu har varit de svartas krig mot araberna. Minawi är just nu västländernas älskling men i Darfur har han mist folkets förtroende. Där är han en förrädare.
Så det finns i den sudanesiska regionen Darfur en etnisk gräns mellan å ena sidan araber och å den andra sidan svarta afrikaner och en annan inom de svarta som går mellan de tre stammarna. Det finns också olika etniska språk som delar dem.
Fredsförhandlingarna under ledning av Afrikanska unionen har tagit lång tid. De började i oktober 2005 och omfattade över 100 rebeller. Rebelledarna i SLA saknar politisk erfarenhet och många har aldrig gått i en skola. Ett annat skäl var att förhandlingarna ägde rum på hotell Chida International, med rum för flera tusen kronor natten, cocktailbar och massagesalong. Mesta tiden gick åt att sitta i den svala foajén och drick sött te. Under tiden dog människorna i massor i Darfur och de ännu överlevande uthärdar ett jämmerligt liv nära svältgränsen.
Senast i november förväntas hela Darfur drabbas av en svår hungersnöd.
Islamisterna i regeringen i Sudans huvudstad Khartoum vill hellre slåss mot eventuella Nato-soldater och FN-insatser än skilja de stridande åt och hjälpa de nödlidande i Darfur. De manar till krig mot de "plundrande korsfararna" och har världsterroristen Usama bin Ladins stöd.

Tibet
2006-24 s 23
"Dalai Lama manar till tålamod"
Tibetanernas andliga ledare, Dalai Lama, uppmanar sina anhängare att ha tålamod med hans försök att etablera relationer med ledningen i Peking. Han hävdar att samtalen med den kinesiska ledningen går framåt.
Sedan Dalai Lama tvingades lämna Tibet 1959 efter Kinas ockupation har han lett en exilregering i Dharamsala i norra Indien.

Thailand, Monarki
2006-24 s 24-25
"Kungen styr med en viskning"
Thailands 78-årige kung Bhumibol Adulyadej har ingen formell makt, men när det hettar till är det ändå hans ord som gäller. Kungar och drottningar från hela världen samlades i förra veckan i Bangkok för att hedra kung Bhumibol som firade 60 år på tronen. Få andra monarker är så omtyckta och respekterade som Thailands kung och få har så stort moraliskt inflytande som han. Han har kraften att sätta punkt för politiskt kaos med ett enda litet ord, varmed han kan rädda sitt land undan hotande katastrof.

Kultur
2006-24 s 25-26
"Picasso då och nu"
Spanien firar att det är 25 år sedan tavlan "la Guernica" fick en permanent hemvist i den spanska huvudstaden, och att det är 125 år sedan Picasso föddes, med en påkostad utställning till konstnärens minne.
Få artister har präntat en egen stil så dramatiskt som Picasso. Utställningen i El Prado och Reina Sofia, Spaniens två nationalmuseer, försöker framställa Picasso som i grunden spansk. Han har länge betraktats som en fransk konstnär som råkade födas i Spanien. Utställningen för fram hans djupa rötter i den spanska kulturen och det konstnärliga arvet.