Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 25

Tidskriften

     

Tempus vecka 25 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Kärnvapen, Nedrustning
2006-25 s 3-7
"Halveringstiden är mycket, mycket lång"
Världens fem officiella kärnvapenstater har ambitioner att skrota sina vapen. Varför gör de inte det? De fem officiellt erkända kärnvapenmakterna - USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina - är alla juridiskt bundna enligt icke-spridningsavtalet (NPT) att i god tro förhandla om "effektiva åtgärder för att snarast avbryta kapprustningen och avveckla kärnvapenarsenalerna". Enligt Internationella Domstolen i Haag är kärnvapen moraliskt oförsvarliga. Tecknare av NPT men som inte har kärnvapen har gått med på att avstå från att skaffa sig sådana i utbyte mot hjälp att utveckla kärnenergi för fredliga ändamål.
Israel, Pakistan och Indien har kärnvapen men är inte med i NPT. Misstänkta för att ha kärnvapenprogram är Iran och Nordkorea. Misstänkta men utan bevis är Algeriet, Saudiarabien och Syrien.
NPTs återkommande femårsrapporter är en nedslående läsning. Nedrustarna kritiserar kärnvapenmakterna, främst USA. Men kärnvapenarsenalerna har krympt dramatiskt sedan kalla krigets slut 1989.

Nordkorea
2006-25 s 7-8
"Nordkorea oroar"
De senaste veckorna har de kommit flera signaler om att regimen i Pyongyang förbereder test av en långdistansmissil. USA uppmanar den kinesiska regeringen att uppmana Nordkorea att stoppa testet. Nordkorea har inte testat en långdistansrobot sedan 1998 då en trestegs robot avfyrades över Japan. Ingen vet om de verkligen tänker genomföra en test igen eller om de bara vill påminna världen om att de finns. Sedan flera månader ägnar sig Washington sin uppmärksamhet helt åt Iran när det rör sig om atomprogram. Kanske det handlar om utpressning för att få mer livsmedelsbidrag till det svältande nordkoreanska folket.

EU, Iran
2006-25 s 9
"Budbäraren har en otacksam roll"
EU spelar en diplomatisk huvudroll i den iranska krisen, men unionens konstitutionella förlamning gör att det stöter på hinder i sina försök att bli en stor aktör på världsscenen. Eftersom förslaget till ett nytt fördrag för EU vilar och inte kan genomföras på grund av att det förkastats i flera folkomröstningar så har EU ingen gemensam utrikespolitisk talesman utan varje EU land driver sin egen utrikespolitik. Detta gör det svårt för den "höge representanten" Javier Solana att fullfölja sitt uppdrag vad gäller att få Iran att sluta med sitt atomprogram. Enligt det nya fördraget skulle Solana ha blivit Kommissionens vicepresident med titeln utrikesminister och en diplomatisk avdelning skulle ha inrättats.

Frankrike, Storbritannien
2006-25 s 10
"Vaktombyte"
Europas ledare har små chanser att återvinna väljarnas favörer, och väljarna har redan börjat söka nya ledare. Den franske presidenten Jacques Chirac liksom den brittiska premiärministern Tony Blair är maktlösa och tämligen irrelevanta. Deras uttalanden får inga större rubriker i världspressen längre. Européerna liksom amerikanerna vill ha en ny generation ledare. Ett kännetecknande drag hos nästa ledargeneration kan mycket väl bli ett slags "sammetspopulism" - ett försök att bemöta folkets rädsla för globalisering och invandring utan att ge helt efter för folkets krav. "Vi måste alla lära oss att lyssna på folket" säger Wouter Bos, som leder det oppositionella holländska arbetarpartiet. "Lite populism är bara sunt i en demokrati".

Tyskland
2006-25 s 11-12
"Fler tyska barn!"
30 % av Tysklands förvärvsarbetande kvinnor är barnlösa och Tyskland ligger långt efter grannländerna när det gäller födelsetal. Födelsetalen är i Tyskland 1370 barn per tusen kvinnor mot 1900 i Frankrike och 1750 i Sverige. Nu kommer ett förslag som ger yrkesverksamma kvinnor 67 % av nettolönen om det tar ett års ledigt för barnafödande. Pappor får ledigt 2 månader med samma villkor. Maximal ersättning blir 1800 euro per månad (omkring 16000 skr). Tidigare fick arbetslösa och lågavlönade kvinnor som fick barn 300 euro per månad utöver andra bidrag. CDU och CSU har godtagit det föreslagna programmet trots att det strider mot de principer på vilka partierna byggdes upp efter 1945. Adenauer, Tysklands förste efterkrigskansler, var en konservativ katolik som hyllade traditionella värden som "Kinder, Küche und Kirche". Kvinnorna skulle ta hand om barnen, verka i köket och värna om religionen. Yrkeslivet tillhörde männen.

Slovakien
2006-25 s 12
"Maktskifte i Slovakien"
I lördagens parlamentsval fick Robert Ficos parti, Smer, 29 % och blev det största partiet. Partiet måste nu bilda koalition med ett annat parti för att kunna regera. Premiärminister Dzurindas parti fick bara 18 % av rösterna. Sex partier blev representerade i parlamentet. Utöver de två nämnda fick Etniska ungerska koalitionspartiet 11,7 %, Slovakiska nationalistpartiet 11,7 %, den förre premiärministern Meciars Rörelsen för ett demokratiskt Slovakien 8,8 % och Kristdemokraterna 8,3 %.

Kosovo
2006-25 s 12
"FN-förvaltaren skjuter upp valen"
FNs förvaltare har skjutit upp höstens planerade kommunalval. Valet ska i stället hållas mellan tre och sex månader efter det formella beslutet i FNs säkerhetsråd om Kosovos framtid. Provinsen Kosovo förvaltas sedan 1999 av FN.

Spanien
2006-25 s 13
"Katalonien blir lite mindre spanskt"
Invånarna i Katalonien antog i söndags ett förslag om större autonomi med stor majoritet, 75 % mot 21 %. Valdeltagandet var emellertid lågt, bara 35 %, vilket antyder att majoriteten av katalanerna är ganska likgiltiga. Katalonien får ökad kontroll på områden som skatter, invandring och juridiska frågor. Katalonien erkänns som en egen nation som kräver att invånarna lär katalanska. Det oppositionella folkpartiet (PP) hävdar att den katalanska regeringen nu får samma status som den nationella regeringen, vilket i praktiken gör Spanien till en "dubbelstat".

EU
2006-25 s 14-15
"Får hela Europa plats i EU?"
EU är redo att angripa både orsakerna till och effekterna av den illegala invandringen. På förra veckans toppmöte sa premiärminister Tony Blair att den illegala invandringen numera är en av de viktigaste frågorna för Europas medborgare. President Chirac föreslog "innovativ finansiering" och annat stöd till Afrika för att åtgärda problemet med illegal invandring där det uppstår. En annan viktig fråga var den om var EUs gränser ska börja och sluta. EUs ledare har infört två nya begrepp när det gäller utvidgning. Det ena är "Unionens kapacitet att absorbera nya medlemmar" och det andra "medborgarnas framtida syn på utvidgning". Frågan är om detta är nya kriterier för medlemskap i ett försök att säga nej utan att säga nej till Turkiet. I december ska EU diskutera om en union med runt 30 medlemmar kan fungera effektivt.

Frankrike
2006-25 s 15
"Måttet är rågat"
Majoriteten av fransmännen vill utvisa alla illegala invandrare, men en högröstad minoritet protesterar mot den allt striktare invandringspolitiken. Frankrikes hårdföra inrikesminister Nicolas Sarkozy har beordrat att tusentals illegala invandrare - uppskattningsvis 200 - 400 000 - ska deporteras tillsammans med sina barn så snart skolorna tar sommarlov i slutet av juli. Detta har väckt stora protester hos vänstern i Frankrike.

Malta
2006-25 s 16-17
"Malta invaderas"
Den lilla Medelhavsön Malta har svårt att anpassa sig till strömmen av desperata afrikaner, som anländer i rangliga båtar efter en vådlig färd över havet. Landet har bara 400 000 invånare och är mer tättbefolkat än Bangladesh. I Malta är det "nästan acceptabelt att erkänna att man inte vill ha med flyktingarna att göra". Även i Danmark, Norge och Storbritannien har invandringsfientliga politiska partier vunnit gehör bland väljarna och mittfårans politiska partier lutar allt mer åt striktare invandringspolitik. Många av invånarna i Malta, som är en övervägande vit, katolsk nation, är mycket irriterade på det växande antalet afrikaner, varav merparten är svarta muslimer.

Georgien
2006-25 s 18-19
"Starkare än någonsin"
President Saakasjvili i Georgien styr med järnhand. Brott mot de mänskliga rättigheterna och krigshot mot separatistiska regioner oroar EU. Han är 38 år och Europas yngsta statschef, talar perfekt engelska men leder ett land som inte är större än Jämtland och Dalarna och bara har halva Sveriges befolkning. Det största problemet han har är att 20 % av det georgiska territoriet består av två kvasistater som inte är internationellt erkända men som förfogar över ryska vapen, pengar och ryskt mobiltelefonnät. Det är det bergiga Sydossetien och turistparadiset Abchazien vid Svarta Havet. Återföreningen med de rebelliska provinserna var ett av hans tyngsta löften då han valdes som president efter "rosenrevolutionen" i januari 2004.

Ukraina
2006-25 s 20-21
"Gränsen läcker som ett såll"
Ukraina täpper till hålen i den porösa gränsen mot Transdnjestr. Den lilla separatiststaten lever på en skum ekonomi alltsedan regionen förklarade sig självständig från Moldavien 1992. I slutet av förra året bjöd Ukraina och Moldavien in EUs observatörer som övervakar gränsen. Sedan den 3 mars i år förbjuder de båda länderna Transdnjestr att exportera alla varor som inte har passerat den moldaviska tullen. Myndigheterna i Transdnjestr vägrar att lyda.
Ryssland har 13000 soldater i Transdnjestr som enligt OSSE är en bas för handel med vapen, droger och människor. Transdnjestr är en polisstat och dess existens medverkar till att Moldavien är ett av Europas allra fattigaste länder. Regeringen i Ukraina betecknar sin 460 km långa gräns mot Transdnjestr som "ett smugglarnas himmelrike".

Japan
2006-25 s 21
"Kontroversiella tempelbesök"
Japans högsta domstol behandlar i veckan en anmälan, som ifrågasätter om premiärminister Koizumis årliga besök vid ett tempel i Tokyo är förenliga med landets författning som innebär en strikt uppdelning mellan stat och religion.

Afghanistan
2006-25 s 21
"Britterna avancerar snabbt"
Brittiska styrkor har snabbt trängt in mycket djupare i södra Afghanistan än vad som planerats. De har inrättat kontrollposteringar i städer som inte har haft något säkerhetsskydd på flera decennier. Snart är uppdraget att etablera fem fästen med 12-60 specialsoldater i varje genomfört. Dessa fästen ska sedan fungera som baser för ännu större enheter.

Vetenskap
2006-25 s 21
"Jorden varar inte för evigt"
Den världskände fysikern Stephen Hawking är på en föreläsningsturné i Hongkong. Han menar att människan skulle kunna ha en permanent bas på månen om 20 år och en koloni på Mars inom 40 år. Människans överlevnad beror på dess förmåga att hitta ett hem någon annanstans i universum eftersom det finns en ökande risk för att en eller annan katastrof ödelägger jorden, är hans budskap.

Mexiko
2006-25 s 23-25
"Frälsare eller diktator?"
Delade meningar om Mexikos vänsterledare Andrès López Obrador. Knappt två veckor innan valet den 2 juli är kampen mellan den förre borgmästaren i Mexiko City och den konservative kandidaten från president Vicente Fox Nationella aktionsparti, Felipe Calderón, extremt jämn enligt opinionsmätningarna. Obradors motståndare beskriver honom som en farlig populist som med sina frikostiga välfärdsprogram kommer att tömma statskassan. Själv framhåller han med stor energi att det är de fattiga som betalar skatt medan överklassen, de inflytelserika, inte betalar skatter.

Kirgisien
2006-25 s 25
"Straffarbete"
Kirgisiens president, Kurmanbek Bakijev, har förbjudit tjänstemän i statens tjänst att ta semester i sommar. Detta är straffet för att de inte har skött sina arbeten tillfredsställande.

Zambia
2006-25 s 25
"Ont om plats"
Zambias regering uppger att den kommer att upphäva flyktingstatus för omkring 6000 rwandier som flydde från Rwanda under folkmordet i mitten av 1990-talet. Många rwandier, kongoleser och angolaner har etablerat sig permanent i Zambia efter många år som flyktingar. Det har uppstått konflikter mellan dem och infödda zambier i konkurrensen om mat och mark.

FN
2006-25 s 26
"Upp till bevis"
FNs nyaste organ möts av både optimism och skepsis. Den nya FN-organisationen "Rådet för mänskliga rättigheter" sammanträdde för första gången i måndags. Rådet som har 47 medlemmar ska sammanträda under hela juni i Genève för att i första hand etablera procedurregler. USA har ingen representant i Rådet. Andra kritiker anmärker på att länder som till exempel Kina, Ryssland, Saudiarabien och Kuba är medlemmar och att detta undergräver rådets effektivitet och trovärdighet.

Näringsliv
2006-25 s 26-27
"Tack och adjö"
En intervju med Microsoftgrundaren, miljardären och filantropen Bill Gates som om ett par år kommer att ägna all tid och kraft åt att förbättra villkoren för världens fattiga. Från och med juli 2008 kommer han att arbeta heltid i Bill och Melinas Gates stiftelse. Han behåller posten som ordförande i Microsoft men han kommer bara att lägga 20 % av sin arbetstid på detta. Han ska i stället lära sig allt om hälsovård, utbildning och miljö.