Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 28

Tidskriften

     

Tempus vecka 28 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2006-28 s 3-4
"Fallgropar i åkern"
EU har med ett nytt regelverk, som heter "Cross Compliance" vänt ut och in på systemet med miljardsubventioner till jordbruket. Det började gälla 2005 men har sedan 2006 fått en utvidgad version som revolutionerar fördelningen av stödpengar till bland annat 40000 tyska jordbrukare. Varje gård får knappt 300 euro per hektar och år. Detta förutsätter att alla EU-regler följs till punkt och pricka annars blir det avdrag. Att vara bonde blir mer och mer ett skrivbordsjobb. 40 % av arbetstiden ägnas åt dator- och pappersarbete.

2006-28 s 16
"EU är bra, tycker de flesta"
EUs popularitet har den sista tiden ökat till 55 %, vilket är fem procentenheters uppgång jämfört med den förra mätningen. I Storbritannien säger 42 % av de tillfrågade att medlemskapet är positivt - 8 procentenheter mer än i fjol. Eurobarometern undersökning visar att stödet för EU är störst i Irland där 77 % gillar EU. Minst populär är EU Österrike, Lettland och Finland.

EU, Slovakien
2006-28 s 4-5
"Svalt mottagande i Bryssel"
Martin Schulz, socialisternas ledare i EU-parlamentet säger att Robert Fico som nyss vann valet i Slovakien riskerar att uteslutas ur Europeiska socialistpartiet i EU-parlamentet. Orsaken är att hans regeringskoalition inkluderar högerextremistiska, nationalistiska partier, som motarbetade Slovakiens inträde i EU och NATO när de hade regeringsmakten på 1990-talet.

Island
2006-28 s 5
"Islands ekonomi måste kylas ner"
Islands statsminister, Geir Haarde, planerar att kyla ner sitt lands överhettade ekonomi med hjälp av en rad reformer i avsikt att undvika en ekonomisk kraschlandning. Centralbanken höjde i förra veckan reporäntan med 0,5 % till 12,75 % för att få ner inflationen som ligger på åtta procent. Den ekonomiska boomen drevs på av liberaliseringen av fastighetsmarknaden, skattesänkningar och stora investeringar i utlandet i kraft- och aluminiumprojekt.

Cypern
2006-28 s 6
"Cyperns återförening är tillbaka på dagordningen"
Den grekcypriotiska ledaren Papadopoulos diskuterade strategiska frågor med Greklands ledare i måndags efter att först ha gått med på att återuppta de FN-stödda återföreningsförhandlingarna med turkcyprioterna. Detta skulle kunna avvärja en möjlig kris i höst mellan Turkiet och EU.

FN, Nato, Globalt
2006-28 s 8
"G8 är överspelat"
Varför ska 2000-talets nya stormakter lyssna till gårdagens elit, som inte ens lyder sina egna spelregler? Forumet föddes 1985 som ett slags samtal vid brasan mellan sex ledare. Något senare lyckades Kanada ta sig in i gruppen och EU-Kommisionens ordförande blev inbjuden som observatör. De sju blev åtta när Ryssland inkluderades 1997. De åtta är rika, nordliga och nästan helvita. Där finns ingen afrikan och ingen latinamerikan. Vem vågar erkänna att gruppen inte längre har existensberättigande.

USA
2006-28 s 9-10
"President Bush har många bollar i luften"
USAs starkt motiverade administration står inför en värld av kriser, varav somliga verkar olösliga. Den amerikanska administrationen har förlorat sin utrikespolitiska auktoritet på grund av Irak-kriget vilket undergräver Bushs ambitioner att sprida demokrati i hela världen. Oron för att USA inte förmår tackla de utrikespolitiska problemen skär tvärs över partilinjerna i den amerikanska politiken.

2006-28 s 12
"Högsta Domstolen och Guantánamo"
Vad George Bush kan göra och inte kan göra. Av omkring 760 misstänkta al-Qaida- och talibananhängare, som har passerat genom Guantánamolägret sedan det inrättades i januari 2002 har fler än 300 släppts. Av de övriga 450 är det bara 10 som har åtalats. Chefsåklagaren räknar med att ytterligare 65 kommer att åtalas. Domstolen har nu sagt att presidenten har rätt att hålla kvar Salim Hamdan, Usama bin Ladins chaufför, såväl som de övriga, "så länge fientliga handlingar pågår". Det finns alltså absolut inga planer på att flytta eller stänga lägret.

2006-28 s 13
"Taktisk fred mellan Bush och McCain"
Rivaliteten mellan president Bush och senator McCain har ersatts av professionellt partnerskap, till bådas gagn. Deras relation har en historia av hård rivalitet och ibland bittra, personliga konfrontationer. Nu har det båda enats om ett partnerskap som bygger på ömsesidig nytta. Bush behöver en lojal republikansk ledare i en tid när det råder stor oro i partiet samtidigt som McCain gärna vill ha stöd av Bushs anhängare och bidragsgivare inför presidentvalet 2008.

2006-28 s 14-15
"Rice går hem i alla läger"
Utrikesminister Condoleezza Rices popularitet överskrider gränser och partilinjer tack vare noggrann omsorg om sin image. Bilden av en hårt arbetande utrikesminister på resande fot tycks vara en integrerad del av hennes auktoritet och hennes status som den populäraste ministern i en för övrigt hårt kritiserad regering. Hennes popularitet grunder sig på uppfattningen att hon är professionell. Rice popularitet gör henne till en tänkbar kandidat i presidentvalet 2008. "Hon är superperfekt: republikan, kvinna, afroamerikan och utrikesminister".

USA, Nordkorea
2006-28 s 10-11
"Nordkorea - Bushs ständiga huvudvärk"
Så fort Kim tycker att han inte får tillräckligt med uppmärksamhet iscensätter han en kris. Hans far, Kim Il Sung, gjorde detsamma 1994, varvid han fick en uppgörelse med Clintons administration. President Bush har redan från början sagt att han inte litar på den nordkoreanska regeringen och att han avskyr Kims sätt att behandla sitt folk. Man kan inte heller lita på att Kina kommer att ställa verkliga krav på Nordkorea eftersom det som Kina fruktar mer än kärnvapen är att Nordkorea kollapsar och miljoner flyktingar väller in i landet.

2006-28 s 19
"USA vill ge diplomatin en chans"
Ett kinesiskt förslag som syftar till att avdramatisera motsättningarna angående Nordkoreas raket- och kärnvapenprogram tycks ha fått medvind sedan ett amerikanskt sändebud accepterade de. Japan däremot vidhåller att FN ska utfärda sanktioner mot Nordkorea. Regeringen i Pyongyang säger att den inte kommer att delta i sexnationssamtalen om inte Washington häver de ekonomiska sanktionerna mot en bank i Macau som misstänks för att ha hjälpt nordkoreanska företag att överföra vinsterna från olaglig handel med narkotika och falska dollarsedlar.

Terrorism, Ryssland, Tjetjenien
"Terrorledare dödades i Ingusjien"
Det tjetjenske rebelledaren Shamil Basajev, som organiserade terrorattentatet mot en skola i Beslan 2004, har dödats av ryska säkerhetsstyrkor. Det är en fjäder i hatten för president Valdimir Putin inför G8-mötet. Basajev började sin karriär som tjetjensk frihetskämpe, blev alltmer involverad islamism som kämpade för "ett kalifat från Svarta till Kaspiska havet". Han låg bakom flera av de blodigaste terrorattentaten i Ryssland sedan 1995. Han dödades i en nattlig räd i Ingusjien, som gränsar till Tjetjenien.

Somalia
2006-28 s 16
"Mörka utsikter i Somalia"
Sammanstötningarna mellan islamiska miliser och de besegrade krigsherrarnas styrkor i Mogadishu fortsätter. I början av veckan dödades minst 60 människor i det väpnade våldet. Striderna har ökat alltsedan Islamiska domstolsförbundets miliser erövrade staden för några veckor sedan. Förhållandet mellan de islamiska miliserna och Somalias i praktiken maktlösa, FN-stödda regering tycks samtidigt bli allt sämre.

Makedonien
2006-28 s 17
"Ny premiärminister i Makedonien"
Premiärminister Vlado Buckovski har erkänt att landets nationalistiska opposition besegrade honom i förra veckans val. Valet anses ha stor betydelse för det lilla Balkanlandets chanser att bli medlem i EU och Nato. Valsegraren, Nikola Gruevski, tackade sina anhängare och meddelade att han så fort som möjligt ska presentera en duglig regeringskoalition.

Polen
2006-28 s 17
"Tvillingstyre"
Polens styrande Lag- och rättviseparti har accepterat premiärministerns avskedsansökan och installerat partiledare, som också är tvillingbror till presidenten, som ny premiärminister. Partiledare Jaroslaw Kaczynski säger att det är naturligt för ledaren för regeringspartiet att vara premiärminister även om han råkar vara presidentens tvillingbror.

Israel, Palestina
2006-28 s 17
"Låsta positioner"
Hamas kräver fångutväxling men Israel vill under inga omständigheter förhandla med Hamas. Sedan Israel inledde den militära offensiven mot Gaza för två veckor sedan har ett 50-tal palestinier dödats, de flesta militanta. Olmert vägrar att förhandla med en blodig terrororganisation som Hamas.

Irak
2006-28 s 18-19
"Den idealiske ledaren"
Amerikanerna serverar premiärminister Nuri al-Maliki mängder av goda råd, men han saknar styrkor som kan hjälpa honom att realisera dem. Han kommer från en shiamuslimsk medelklass familj. Han talar gärna maktspråk men han är en kung utan land. Den enda militära makt han har är den amerikanska.

Nordkorea
2006-28 s 20-21
"Kim Jong Il studerar ballistik"
En otäck regim ger både vänner och fiender huvudvärk. Den 5 juli försökte Nordkorea skjuta iväg missiler men fyrverkeriet blev mest ett fiasko. De flesta robotarna plaskade ner i Japanska sjön ett 50-tal mil från Japans kust och Taepodong roboten tycks ha förintat sig själv efter 40 sekunder. Men uppskjutningen var otvivelaktigt en avsiktlig provokation. Den bröt mot ett sjuårigt moratorium, som Nordkorea enades om med Japan 2002 och i fjol med länderna i de så kallade sexnationssamtalen. En orsak kan vara att Nordkorea har känt sig ignorerat.

Terrorism, Filippinerna, Thailand
2006-28 s 22-23
"Det finns bättre sätt att krossa uppror"
Filippinerna och Thailand deklarerar rutinmässigt "krig" mot inhemska fredsstörare. Gränserna mellan uppror, terrorism och kriminalitet kan vara mycket otydliga i Sydostasien. Detta gör det svårt för regionens regeringar att veta hur de ska bemöta upproriska. I Filippinerna har president GLORIA Arroyo gett sina säkerhetsstyrkor en tidsfrist på två år och ett extra tillskott på 19 miljoner dollar för att krossa den kommunistiska rörelsen Nya folkets armé (NPA). I Thailand har landets hårt pressade premiärminister Thaksin gett sin arméchef "full auktoritet" att krossa ett två år gammalt muslimskt uppror i landets södra provinser.

Thailand
2006-28 s 23-24
"Revolt i turistparadiset"
I Thailands sydliga provinser pågår ett uppror som bottnar i etniska motsättningar. Religionen är inte orsak till våldet, men regionen har en historia av legitimt våld. Området styrdes på 1800-talet av muslimska sultaner. Den muslimska minoriteten utöver blodigt våld på civila buddister som är den övervägande delen av Thailands befolkning. Attentaten koncentreras till ett område dä malajsiska muslimer är den dominerande etniska gruppen.

Kina, Indien
2006-28 s 24-25
"Fri passage på världens tak"
Kina och Indien slätar över motsättningar och öppnar den gamla handelsvägen över Himalaya. Passet stängdes för 44 år sedan efter ett kort, blodigt krig mellan Maos Kina och Nehrus Indien. Det blir en direkt handelslinje via en slingrande väg som förenar de två folkrikaste länderna på jorden. Det är ekonomiska faktorer som nu har upphävt fiendskapen mellan de båda kärnvapenländerna och fört dem närmare varandra.

Östtimor
2006-28 s 25
"Från rebell till regeringschef"
José Ramors Horta, som fick Nobels fredspris för tio år sedan för sin kamp för Östtimors självständighet, utnämndes i lördags till premiärminister efter en tid av interna våldsamheter i landet. Han ersätter Mari Bi Amude Alkatiri, som avgick den 26 juni, efter strider som skördade minst 30 liv och som drev 150 000 människor på flykt.

2006-28 s 26-27
"Kina breder ut sig i Afrika"
Den asiatiska jättens omättliga aptit på råmaterial och marknader väcker oro för att Kinas växande roll i Afrika påverkar de afrikanska länder på sikt. Kinas roll växer i Zimbabwes och många andra afrikanska länders ekonomi. Kina lägger ingen vikt vid andra länders inre angelägenheter. Kina har till exempel gett krigsförbrytaren Charles Taylor massor med pengar, vilket förlängde Liberias ödesdigra inbördeskrig. Länder som sluter avtal med kinesiska företag får också diplomatiskt skydd. Kina kan använda sin vetorätt i FNs säkerhetsråd för att skydda diktatoriska länder mot sanktioner.