Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 29

Tidskriften

     

Tempus vecka 29 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Storbritannien
2006-29 s 3-5
"Browns tålamod imponerar"
Tony Blair är impopulärare än någonsin förr, och det borde betyda att Gordon Browns tid är här. Men premiärministern har inga planer på att redan nu infria sitt löfte till rivalen, nämligen att denne ska få hans jobb. Den 31 maj 1994 slöt de båda en pakt, i vilken Brown tog steget tillbaka inför löftet att Blair skulle ge honom posten som finansminister efter en eventuell labourseger. Blair försäkrade också att han efter två framgångsrika mandatperioder skulle låta Brown flytta in på Downing Street nr 10. Men detta har han inte hållit.

Frankrike
2006-29 s 5-6
"Han, om någon borde få rött kort!"
Det verkar som om Jacques Chirac har slösat bort de nio åren som president. Han har kommit att personifiera landets politiska oförmåga att förnya sig själv. Hans popularitet är helt borta. Han valdes 1995 på löften om skattesänkningar och minskade samhällsklyftor. Men under hans styre har Frankrike mist platsen bland världens fem största ekonomier. Det statliga skulden har ökat från 55 % av BNP till 68 %, arbetslösheten har inte varit under åtta % någon gång. Det ska dock erkännas att Chirac har gjort stora ansträngningar för att utrota rasism och antisemitism under sin tid vid makten. Han var de förste franske president som erkände den franska statens ansvar för deportation av judar under Vichyregimen. Men upploppen som drog fram genom de franska förorterna förra hösten punkterade varje illusion om att det mångetniska samhället trivdes med sig själv och väljarstödet till extremhögern är oroväckande stabilt.

2006-29 s 6-7
"En frisk fläkt livar upp väljarna"
Ségolène Royal stärker sin ställning som Frankrikes populäraste socialist. Socialistpartiet påstår att de rekryterat 80000 nya medlemmar sedan i mars på grund av Ségolènes popularitet. De flesta är unga, högutbildade som bor i urbana områden. Ovanligt många är kvinnor.

Italien
2006-29 s 7
"Berlusconis final"
I november börjar processen mot hans företag, Mediaset, som misstänks för penningtvätt, skattefusk och förskingring. Bedömare anser att åtalet denna gång är mycket vattentätare än de sju tidigare åtalen mot Berlusconi. Berlusconi bestrider alla anklagelser och beskyller Romani Prodis regering för att föra en politisk process mot honom.

EU, Centraleuropa: Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien
2006-29 s 8-9
"Ett steg framåt, två steg bakåt"
Efter flera år med politisk stabilitet och god ekonomisk tillväxt står länderna i Centraleuropa inför den hittills tuffaste utmaningen sedan de gick med i EU 2004. Från Polen till Slovakien har allmänna val följts av tilltrasslad politik, vilket väcker tvivel på regionens förmåga att genomföra nödvändiga förändringar för utbytet av de nationella valutorna mot euron, som är den viktigaste symbolen för europeisk integration.
Polen genomförde i förra veckan ännu en ommöblering i regeringen. Tyskland och Ryssland är skeptiska till den konservativa regeringen i Warszawa. Dilemmat är att kontrollera budgetunderskottet som var 6,1 & 2005, långt mer än de 3 % som krävs för att få vara med i euro-zonen. Ännu värre är problemet för Ungern vars underskott i år kommer att stiga till 11 % om ingen radikal åtgärd vidtas. I Slovakien verkar utsikterna att övergå till euron ha försämrats dramatiskt i och med valet av en regering som leds av socialisten Robert Fico och som stöds av nationalistiska och populistiska grupperingar. I Tjeckien ledde valet nyligen till att höger- respektive vänsterblocket fick lika många mandat vilket inte bäddar för några radikala reformer.

Serbien
2006-29 s 9-11
"Serberna är ett folk i moll"
Det är inget bra år för Belgrad, som har förlorat Montenegro, sannolikt kommer att förlora Kosovo och som dessutom led en svår förlust i VM-turneringen i Tyskland.
I början av mars slog EU igen dörren för Serbien. Detta för att den serbiska regeringen inte har lämnat ut den misstänkte krigsförbrytaren, exgeneralen Ratko Mladic. Den 20 mars visades motbjudande TV-bilder från sorgehögtiden för Slobodan Milosevic och i maj bröt sig Montenegro loss från Serbien. Sedan kom fotbollskatastrofen, tre raka förluster varav 0-6 mot Argentina. Nästa punkt på programmet är beslutet om provinsen Kosovos framtid. Längre fram kan också den autonoma provinsen Vojvodina komma att göra anspråk på självständighet.

Montenegro
2006-29 s 10
"Smidig skilsmässa"
Halvannan månad efter det att Montenegro blev självständigt har även den ekonomiska skilsmässan mellan Montenegro och Serbien fullbordats. Montenegros premiärminister Djukanovic understryker att nu kan vardera staten formulera en egen utvecklingsstrategi ihop med Världsbanken, Internationella Valutafonden Europeiska utvecklingsbanken. Det blir allmänna val den 10 september och parlamentet kommer att lägga fram förslag till rn ny författning vid årets slut.
Turkiet
2006-29 s 11-12
"Förtroendet för Turkiet vacklar"
Internationella investerare börjar dra öronen åt sig. Deras misstänksamhet orsakas av osäkerheten om vart de nya marknaderna är på väg politiskt och socialt. Efter tre långa år av jubel över landets häpnadsväckande återhämtning efter finanskrisen 2001 börjar marknadens aktörer åter igen fråga sig om Turkiets ekonomi är ett vårdfall. Man oroar sig för tilltagande inflation, ett budgetunderskott på 7 % av BNP och en annalkande politisk instabilitet. En intensiv maktkamp pågår mellan det styrande AKP och Turkiets traditionella, sekulära etablissemang som har sitt starkaste fäste i armén.

Israel & Palestina, Libanon
2006-29 s 14-15
"Internationella krafttag lyser med sin frånvaro"
Västvärldens ledare uppvisade på måndagen fortsatt förlamning, medan Libanon genomled en av de blodigaste dagarna sedan Israel inledde sina bombningar. Israels premiärminister Olmert svär på att Israel inte kommer att dra sig tillbaka förrän deras tillfångatagna soldater frigetts, den libanesiska armén grupperats för att skydda den israeliska gränsen och Hizbollah tvingats till avväpning. Olmert måste stoppa de palestinska raketanfallen mot Israel och insmugglingen av vapen och expertis från Egypten för att kunna fullfölja planen på utrymning av cirka 70000 bosättare på Västbanken. Under G8 mötet beskyllde Bush och Blair Iran och Syrien för att ha uppmuntrat Hizbollah. Syriens president, Bashir Assad, pekas ut som den som underblåser våldet i de palestinska territorierna, i Irak och i Libanon.

2006-29 s 14-15
"En tillbakablick på konspirationer och konflikter i Mellanöstern"
Suezkrisen för 50 år sedan då Frankrike och Storbritannien slog sig ihop med Israel blev en kort historia som lämnade lång bitterhet efter sig. Egyptens president Nasser gjordes till en martyr och hjälte som placerade honom på en piedestal av makt och prestige. I februari 1958 bildare Nasser Förenade Arabrepubliken tillsammans med Syrien. I juli iscensattes ett blodbad i Bagdad, när den irakiska monarkin, som var allierad med Storbritannien, störtades av arméofficerare, som hade lärt sig av Egyptens exempel. Dessa ersattes sedan av Baathpartiet och en skurk vid namn Saddam Hussein. 1962 släppte Charles de Gaulle taget om den 130 år gamla kolonin Algeriet och gav de algeriska FNL-rebellerna självständighet. USA blev den dominerande makten i mellanöstern. I januari 1957 deklarerade "Eisenhowerdoktrinen" att USA var berett att hjälpa varje land som utsattes för kommunistiskt hot. Under det kalla kriget knöt Sovjetunionen kontakter med de nationalistiska regimerna i Syrien, Irak och Algeriet.

2006-29 s 16-17
"Iran har ett finger med i spelet"
det finns tecken, som pekar på att den aktuella krisen är regional, inte bara ännu en konfrontation i konflikten mellan Israel och palestinierna. Det finns många aktörer i området: Hamas som en lokal, palestinsk gren av det regionala muslimska brödraskapet, Iran som är en stark regional makt med stort inflytande i Syrien och Hizbollah, Islamiska Jihad och Hamas militära gren. Israeliska experter tror att hela affären är ett budskap från Iran som agerar genom Hizbollah och Khaled Meshal, exilledare för Hamas politbyrå. Iran försöker bli en regional stormakt nu när Irak är helt försvagat.

FN, Nato, Globalt
2006-29 s 17-18
"Energiskt G8-möte"
På toppmötet i St Petersburg antogs en resolution om en energipolicy främst kring hur marknaden ska kunna förses med mer och billigare olja. Men de åtta ländernas representanter undertecknade också utlåtanden om korruption, handel, skydd av immateriella rättigheter och patent samt en försiktigt formulerad resolution om striderna mellan Israel och dess fiender. Det noterades vidare att efterfrågan på olja, gas och kol 2030 kommer att ligga på en nivå som är 1,5 gånger högre än dagens och att de fossila bränslena då kommer att stå för 80 % av världens energiförsörjning.

Ryssland
2006-29 s 19-22
"Putins Ryssland"
G 8 ländernas ledare samlades under veckoslutet i St Petersburg, där de mötte en självsäker, oljerik och auktoritär värd, som i likhet med många av sina landsmän anser att det är Rysslands öde att vara en stormakt. För att hålla ihop detta imperium behövs enligt Putin ett auktoritärt styre. Ryssland är konstitutionellt olämpligt för demokrati. Ryssland är på väg att lämna västs "solsystem" och är i färd med att bygga ett eget. För många ryssar är livet tveklöst mycket bättre nu än 1999 när Boris Jeltsin lämnade över presidentposten till Vladimir Putin efter 10 år av kupper, krig och ekonomisk katastrof. Men omkring en fjärdedel lever fortfarande i fattigdom och genomsnittligt har Ryssland bara återtagit den levnadsstandard som det Sovjetunionen hade 1990.

2006-29 s 23-24
"Jakten på gas ökar klyftorna mellan fattiga och rika"
Fjärran från civilisationen, längst i norr på den ändlösa tundran, sliter en hel armé av arbetare för att hålla president Vladimir Putins vision av det nya Ryssland vid liv. Omkring 90 % av den ryska gasen påträffas i Yamal-Nenet som är en självständig region. Gasarbetarna som utvinner och bearbetar gasen har höga löner och skyddas av ett välfungerande socialt nät. Jämfört med majoriteten av ryssarna på landsbygden lever de som kungar. Gazproms 30000 anställda sitter tryggt i knäet på Kreml. De garanteras social trygghet hela livet, höga pensioner och subventionerad semester.

Indien, Terrorism
2006-29 s 24-25
"Förstaklassvagnar blev dödsfällor"
Bomberna i Mumbai (tidigare Bombay) riktades mot det manliga, välutbildade etablissemanget. Över 200 människor dödades och nästan tusen skadades. Attentatsmännen, som anses tillhöra organisationen Lashkar-e-taiba, utnyttjade den frenetiska rytmen i det dagliga livet i Mumbai som är Indiens ekonomiska huvudstad och centrum för landets filmindustri.

Nutidshistoria
2006-29 s 25-26
"Einstein var inte bara ett geni"
Nyligen offentliggjorda brevdokument avslöjar att 1900-talets största geni var generös, kärleksfull och… otrogen. De 1300 breven som spänner över tiden från 1912 till Einsteins död 1955, har arkiverats i Hebreiska universitetet i Jerusalem och varit förseglade på begäran av hans styvdotter Margot till 20 år efter hennes död. De flesta breven skrev han till sin kusin och hustru Elsa och till hennes dotter Margot.

Samhälle
2006-29 s 26-27
"Ensamma hjärtan drar österut"
Ensamstående västerlänningar söker livskamrater i det forna Sovjetunionen. Den amerikanska agenturen First Dream leder resor för giftaslystna män genom tolv städer i det forna Sovjetunionen. 49 dagars brudspaning kostar 6200 dollar, exklusive resan och boende och mat. Äktenskapsindustrin har blivit en av Ukrainas lönsammaste och det faktum att hamnstaden Odessa idag är den plats med högst andel HIV- och aidsfall tycks inte bekymra någon.
http://www.firstdream.com/