Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 35

Tidskriften

     

Tempus vecka 35 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Tyskland
2006-35 s 3
"Merkels reformiver möter hårt internt motstånd"
CDUs traditionalister vill att partiet ska återgå till sina sociala rötter. De tycker att det marknadsinriktade CDU-lägret gått för långt till förmån för ekonomiska liberalism. Men Merkel har klargjort att CDUs sväng mot marknadsinriktad politik är oåterkallelig. Hon vill att arbetsskyddet ska försämrad och att provanställningstiden förlängs från 6 till 24 månader. Merkel stöds idag av 37 % vilket betyder att hon är lika impopulär som president Bush i USA.

Tyskland, Polen
2006-35 s 4-5
"Gammal kärlek rostar aldrig"
Warszawas ledande politiker retar sig på grannarna i väster men för övrigt trivs polacker och tyskar, till och med de fördrivna, bra ihop. Det är inget fel på grannsämjan i exempelvis Schlesien där 150000 människor anser sig ha tysk härkomst. Före kommunismens fall var det förbjudet att tala tyska offentligt där.

Tyskland
2006-35 s 5-6
"Kan denglisch rensas bort?"
Tyska språkpoliser har inlett en ny kampanj för att rensa bort engelska ord i vardagstyskan. Kulturbevarare anser att denglisch är en skymf mot Goethes språk. Tyska språkförbundet som har 26000 medlemmar anser att "vi kolonialiserar oss själva frivilligt". Utsikterna att de lyckas är minst sagt dåliga. En liknande kampanj, byggd enligt en fransk modell, misslyckades för fem år sedan. Delstaten Baden-Würtembergs regeringschef har sagt att Tyskland bör införa engelska som arbetsspråk och använda tyska hemma och på fritiden. Amerikanismer har visat sig minst lika motståndskraftiga mot lagar i Polen.
En lösning kan vara ett förslag från Indien och Frankrike att använda sig av förenklade versioner av engelska, kallade globiska.

Turkiet
2006-35 s 6
"Ny terrorvåg skakar Turkiet"
Kurdisk separatistgrupp varnar turister för att komma till Turkiet. Kurdiska frihetsfalkarna har tagit på sig fyra av de fem senaste bombattentaten. De betraktas som en avdelning inom PKK. Bombattentaten är ett hårt slag mot den turkiska turistnäringen.

Bosnien
2006-35 s 7
"Etniska tvister flammar upp inför valet i Bosnien"
Trots att återuppbyggnad och stabilitet har stått på dagordningen i mer än tio år klarar sig Bosnien inte utan internationell övervakning. Landet förbereder sig för parlaments- och presidentvalen i oktober. Den hårda retoriken underblåser motsättningarna som kan trappas upp till våld i ett samhälle där det finns gott om vapen och alkohol. Milorad Dodik som är premiärminister i den bosnienserbiska republiken som omfattar nästan halva Bosnien jämför den muslimskt dominerade bosniska huvudstaden Sarajevo med Teheran. Arbetet med den nya författning som ska ersätta Daytonavtalet om fred 1995 har gått i baklås.

Libanon
2006-35 s 9
"FN tillåter hårdare tag i Libanon"
FNs styrkor har fått ett nytt mandat som tillåter dem att skjuta i självförsvar, använda våld i försvar av civil och göra motvärn mot försök att störa dem i deras arbete att fullgöra uppdraget. Däremot är det inte FNs uppgift att avväpna Hizbollah. FN eftersträvar att ha 3500 soldater i Libanon före 2 september och 15000 i november.

Israel & Palestina
2006-35 s 10-11
"Skuld och besvikelse styr Europas känslor"
Varför är det så svårt för Europa att älska Israel när det är så lätt för Amerika? Europarådet hävdade att Israels svar på Hizbollahs attacker var "oproportionella". Italiens premiärminister, Romano Prodi, betecknade Israels reaktion som "överdriven". I Norge beskyllde författaren Jostein Gaarder Israel för etnisk rensning och barnamord. I många huvudstäder demonstrerade krigsmotståndarna under Hizbollahs fana. Sådana attityder speglar en ganska utbredd europeisk uppfattning om Israel som står i skarp kontrast mot den allmänna uppfattningen i USA. Idag är det den politiska högern som sympatiserar med Israel. Det är särskilt tydligt i Italien, Storbritannien och Spanien. Fram till 1960-talet förde Europas socialister judarnas och israels talan. Efter sexdagarskriget 1967 fick palestinierna i stället rollen som de förtryckta och fördrivna. Ett annat skäl varför vänstern i Europa valde att hålla på palestinierna var att högern fick den politiska makten i Israel samt att det stöd Israel får från USA diskvalificerar landet i de europeiska socialisternas ögon.

2006-35 s 11-12
"Har freden en chans?"
Europeiska soldater kommer i dagarna att anlända till Libanon. Kommer de att upprepa misstagen i Bosnien eller kommer de att kunna säkra vapenvilan? Det mesta antyder att de kommer att fullgöra sina uppdrag att bevara status quo med framgång. I uppdraget ligger inte att avväpna Hizbollah. Hizbollah kommer inte att överlämna sina vapen men kanske gömma under dem för en period. Syrien är det osäkra kortet. Om Syrien fortsätter att skicka vapen till Hizbollah kan Israel försöka stoppa trafiken.

2006-35 s 13
"Libanons arabiska grannar funderar på framtiden"
Dödsläget i Libanon kan leda till att arabländerna blir mer aktiva på det diplomatiska området. De så kallade moderata arabregimerna, Egypten, Saudiarabien och Jordanien, hade i all tysthet räknat med en snabb israelisk seger, inte bara för att sätta Hizbollah på plats som en läxa för andra radikala islamister, utan också för att undergräva Irans regionala ambitioner. Men befolkningen även i dessa länder har blivit mycket Hizbollah vänliga. Nasrallahs namn toppar listan över de populäraste politikerna i Egypten, som tvåa och trea kommer andra skäggiga islamister, Hamas ledare i exil, Khaled Meshaal och Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Muslimska brödraskapet har välkomnat Hizbollahs krigare som vapenbröder i kampen mot västerlandet. Fienden Israel får sunni- och shiamuslimer att enas. I Irak är däremot ett inbördeskrig på väg att bryta ut mellan sunni- och shiamuslimska miliser.

Kina, Indien
2006-35 s 14-15
"Peking och New Delhi närmar sig varandra försiktigt"
Nyligen öppnades Nathu La-passet mellan de båda stormakterna sedan det varit stängt sedan ett gränskrig 1962. Det speglar en insikt om att de ekonomiska banden mellan Indien är viktiga. De allt varmare relationerna mellan Asiens två giganter kan forma hela 2000-talet när de försöker lämna fattigdom och stagnation bakom sig.
Ett starkare partnerskap mellan Indien och Kina kräver inte bara gemensamma ansträngningar att överbrygga historiska klyftor utan också att respektive folk accepterar idén. Kinesiska turistgrupper kommer till populära resmål runt om i världen men mycket sälla till Indien. Motsatsen gäller i lika hög grad.

Sri Lanka, terrorism
2006-35 s 16-17
"Gammalt hat föder nytt lidande"
Drygt ett och ett halvt år efter den förödande tsunamikatastrofen bryter kriget på Sri Lanka ut igen med förnyad kraft. Stormakterna tittar bort; bara hjälporganisationer bekymrar sig om krigets offer. Den vackra, leende paradisön Sri Lanka väcker inte särskilt stort internationellt intresse trots att den skakas av terror. Tamil Eelams befrielsetigrar, LTTE är separatister som säger sig företräda 3,5 miljoner tamiler. De är hinduer som vill ha en självständig stat på Sri Lanka. 1983 grep de till vapen första gängen när de styrande singalesernas försummelse och förtryck blev outhärdligt och urartade i pogromer. LTTE kontrollerar sedan länge en tredjedel av paradisön Sri Lanka i norr och öster. Vapen köper de på den illegala marknaden eftersom det inte finns någon stat som vill stödja gerillan. Pengar får de från exiltamiler. På ön bor tre folkslag i ungefär lika stora mängder, muslimer, singalesiska buddister och tamilska hinduer.

Kuba
2006-35 s 18-19
"Det är för tidigt att räkna ut Fidel"
Fidel Castros återhämtning antyder att makten gradvis kommer att överlåtas till några av hans närmaste män, vilket kanske är det som passar USA allra bäst, trots allt.
Den som de facto styr nu är premiärministern Carlos Lage. Han är omtyckt av många kubaner och betraktas som moderat. Han har drivit igenom reformer som införandet av öppen torghandel, privata familjeföretag och att få dollarn accepterad som betalningsvaluta. Han skickas oftare utomlands på diplomatiska uppdrag där han gör ett mer modernt intryck än Castros. Andra yngre med modernare image är utrikesminister Felipe Roque och chefen för riksbanken Francisco Soberón. Kanske kommer bröderna Castro att bli ett slags bolagsordförande medan de verkställande besluten kommer att fattas av yngre politiker och högre tjänstemän. En mjukare förändring av Kuba är säker bra för USA som mest av allt fruktar är oroligheter som leder till massflykt från Kuba. Även om detta inte erkänns öppet av administrationen.

2006-35 s 20-21
"Det säkra före det osäkra"
Det är inte omöjligt att kubanerna föredrar att hålla Raúl Castro i handen framför att låta USA verkställa sina planer på förändring i Kuba. Nationalismen kan vara en större kraft än förmodat och det är inte säkert att kubanerna vill ha USAs hjälp att bli en västerländsk demokrati. En särskild faktor är också att många kubaner bor i bostäder som exilkubanerna har lämnat och många av dessa gör anspråk på sin gamla egendom.

Kina, Venezuela
2006-35 s 21
"Tjänster och gentjänster"
Venezuela har erövrat Pekings stöd i sin kandidatur till en plats i FNs säkerhetsråd. Avtalet innebär att Venezuelas oljeexport till Kina kommer att fyrfaldigas de närmaste 10 åren. Förutom oljeavtalen undertecknades ytterligare sex kontrakt, inklusive ett par om bilateral handel och infrastruktur. Peking hjälper många utvecklingsländer, däribland några skurkregimer som västmakterna skyr, med infrastruktur och andra projekt.

USA
2006-35 s 22-23
"Efter syndafloden"
Orkanen Katrina tvingade för att år sedan hundratusentals människor i New Orleans att lämna staden. En del har byggt upp ett nytt, bättre liv och stannar i Atlanta dit de flesta flydde. Andra lever i misär och längtar hem. I Houston verkar det som om stormen inte bedarrat än. Många har återfallit i gamla vanor av arbetslöshet och kriminalitet. Mer än 90 % av de evakuerade i Houston är antingen totalt hjälplösa eller beredda att begå självmord. Av de 90000 evakuerade i Houston, som bor gratis i allmännyttans bostäder har bara en femtedel börjat arbeta trots att det finns 5000 lediga jobb. Problemet är att många tidigare hade okvalificerade jobb i hotell- och restaurangbranschen, många är 55 + och många är ensamstående kvinnor. Drygt 40 % har ingen sjukförsäkring.

2006-35 s 23-24
"Stormen har inte bedarrat"
New Orleans återfaller i gamla ovanor. Katastrofen förde inte människorna närmare varandra, snarare tvärtom. Den gängrelaterade kriminaliteten är tillbaka. 21 mord noterades i juli, de flesta med unga svarta män inblandade. Och nästan exakt ett år efter Katrina förskansade sig invånarna i New Orleans inför en ny orkan, Ernesto, som dock anses vara mindre farlig än storasyster Katrina. Det sociala samvetet som uppstod när översvämningarna avslöjade en urban, svart underklass tycks åter ha suddats bort från den nationella dagordningen. Ingenstans har afroamerikanerna det sämre än i New Orleans. Många tror att myndigheterna avsiktligt sprängde bort skyddsvallar för att skydda de vitas mer välbärgade stadsdelar. Den bild de vita har av Katrina är svarta som plundrar butiker och rapporter om våldtäkter och mord i mässcentret och Superdomen. Detta spädde på de vitas uppfattning om de svarta som kriminella.

Terrorism
2006-35 s 24-25
"Jag visste vad jag gjorde"
Richard Reid, den så kallade skobombaren, avtjänar livstids fängelsestraff i ett amerikanskt fängelse för sina planer på att döda 198 människor på en transatlantisk flygning 2001. Året därpå fick advokaten Peter Herbert tillstånd att tala med Reid i fängelset. Detta är den första redogörelsen för detta samtal. Om bomben hade detonerat skulle attentatet ha dödat 184 passagerare och 14 besättningsmän och blivit en viktig propagandaseger för al-Qaida. Han visar en uppseendeväckande brist på ångerfullhet och att hans plan var rättfärdig. Motivet han anger för att 200 oskyldiga människor var USAs utrikespolitik och att orsaken till att han misslyckades var Allahs vilja. Reid är son till två icke-muslimer. I Felthamfängelset där han suttit flera gånger för att sona en rad av rån fick han hjälp av islam att "förstå världen". Han konverterade och blev muslim. I moskéer i London hörde han flera imaner predika och uppmana till mord på judar.

Forskning
2006-35 s 26
"Jakten på etiska stamceller fortsätter"
Forskare har kommit på ett nytt sätt att tillverka mänskliga stamceller utan att förstöra embryon vilket tolkas som ett genombrott som skulle kunna besegra det hårda etiska motståndet mot den här sortens forskning. Mänskliga stamceller anses vara första steget in i en ny medicinsk era eftersom de kan förvandlas till vilket slags vävnad som helst i kroppen. En ny metod kallas PGD (pre-implantations genetic diagnosis) som används för att kontrollera embryon i fertilitetslaboratorier för att kontrollera embryon innan de inplanteras i en kvinnas livmoder. I PGD tar man en cell från en åttadagars 8-cellsklump och undersöker denna. Denna cell kan växa till flera celler över en natt och några av dessa kan förvandlas till stamceller. Förespråkarna säger att på detta sätt förstörs inget embryo, man använder bara testcellen till att starta stamcellsproduktion. Motståndarna menar att ingen vet vad som händer om man tar celler från embryon. Dessutom kräver metoden att "föräldrarna" i förväg måste godkänna att celler tas från embryot och vem vill det i en redan så osäker situation?

2006-35 s 27
"Och sedan var de bara åtta"
Pluto degraderade i förra veckan och nu är det dags att ändra skolornas rymdplanscher, slänga skrivbordsunderlägget och trycka nya läroböcker. Efter flera års bitter debatt enades astronomer i förra veckan om att frånta Pluto dess planetstatus. I fortsättningen ska Pluto tituleras "dvärgplanet". Samma titel har Ceres och ett föremål vid namn UB 313 som brukar kallas Xena. Det finns dussintals fler potentiella dvärgplaneter i Kuiperbältet bakom Neptunus.
Enligt de nya reglerna måste en planet uppfylla tre regler: den måste kretsa runt solen, den måste vara stor nog för att tyngdkraften ska forma den till ett klot och den måste ha rensat bort andra objekt i sin bana.