Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 40

Tidskriften

     

Tempus vecka 40 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Tjeckien
2006-40 s 3-5
"Är Tjeckien korruptionens högborg i Centraleuropa?"
Tjeckien är ett av de mest framgångsrika länderna bland EUs tio nyaste medlemmar: ekonomisk dynamik, politisk stabilitet och en snabbt växande medelklass speglar succéen. Men bilden grumlas av utbredd korruption som till stor del beror på samhällets ovilja att göra upp med landets kommunistiska förflutna. I en ny undersökning av Världsbanken "Korruption som ett problem för företagandet" utpekas Tjeckien som ett av de länder där mutor grasserar som värst. Till skillnad från majoriteten av före detta kommunistiska länder har korruptionen i Tjeckien ökat sedan 2002. Grunden för detta sorgliga tillstånd är den moraliska dekadansen inom kommunismen och att rättsväsen och polis inte har reformerats sedan kommunismens fall. Mellan de otaliga och alltjämt kommunistiskt dominerade elitenheterna i polis och säkerhetstjänst och i den undre världen finns det ofta bara en mycket tunn vägg!

Frankrike
2006-40 s 5-7
"Den franska högerns Jeanne d'Arc"
Marine le Pen från det högerextrema partiet Nationella fronten försöker göra sitt parti salongsfähigt med en ny image och en öppning mot mitten. Detta ska hjälpa hennes far till en ny triumf i nästa års presidentval. Hon säger att går illa för Frankrike och att alla vet detta men ingen gör något åt det. Okontrollerad invandring, ökande kriminalitet och småfolkets misär ger en dyster bild av den femte republikens framtid. Marine har plats i Europaparlamentet, en plats i Paris regionråd och är vice ordförande i partiet. Men innan hon tar över partiet satsar hennes far Jean-Marie på ännu ett presidentval. Han får 18 % i opinionsmätningar och ligger därmed i tätgruppen bland drygt två dussin presidentkandidater som siktar på Elyséepalatset.

2006-40 s 7
"Skjut upp de kontroversiella frågorna!"
Frankrikes jämställdhetsminister, Azouz Begag, uppmanar landets politiker att inte koppla samman säkerhet och invandring i valkampanjen. Uppmaningen riktar sig främst till inrikesminister Nicolas Sarkozy som har svurit att ta i med hårda händer mot våld och kriminalitet. Begag som är av algerisk härkomst varnar för att det annars på nytt kan bryta ut våldsamma upplopp bland ungdomar till afrikanska invandrare.

2006-40 s 8
"Veteranen Jospin drar sig tillbaka"
Den före detta socialistiske premiärministern Lionel Jospin som är 69 år och har ställt upp i två presidentval och förlorat båda gångerna överger nu officiellt planerna på att bli Frankrikes nästa president. Han var Chiracs premiärminister från 1997 till 2002 i ett märkligt arrangemang som kallades "samboskap". I senaste presidentvalet fick han färre röster än Nationella Frontens Le Pen.

Österrike
2006-40 s 9
"De borgerliga förlorade regeringsmakten i Österrike"
I söndagens allmänna val i Österrike övergav väljarna det styrande Folkpartiet och gav i stället segern med knapp marginal till det socialdemokratiska partiet. Två parter på den extrema högerkanten fick sammanlagt 15 % av rösterna. Haiders utbrytarparti, "Alliansen för Österrikes framtid" fick 4,2 % och Frihetspartiet fick 11,2 %. De båda stora partierna kan tvingas in i en storkoalition på samma sätt som i Tyskland.

Ryssland, Georgien
2006-40 s 10
"Moskva bryter alla förbindelser med Georgien"
Åtgärden ses som en vedergällning mot Georgiens gripande förra veckan av fyra ryska militärofficerare som misstänks för sabotage. Ryssland har trappat upp grälet med Georgien trots att "spionerna" har frigivits. Relationerna mellan Georgien och Rysslands försämrades markant i januari 2004 då Michail Sakasjvili tog makten i rosenrevolutionen eftersom han valt en tydligt västinriktad kurs.Relationerna har förgiftats ytterligare av dispyterna om de separatistiska regionerna Abchazien och Sydossetien som egentligen tillhör Georgien men som hellre vill vara självständiga eller tillhöra Ryssland.

USA, Turkiet
2006-40 s 11
"Besvärlig partner"
När Amerika funderar på problemet Iran dyker ofta Turkiet upp i kalkylerna. I veckan tar president Bush emot Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan i Vita huset. Relationerna mellan Washington och Ankara är något frostiga sedan Erdogan inte gav USA tillstånd att använda NATO-medlemmen Turkiet som utgångspunkt för invasion av Irak.

USA, Kazakstan
2006-40 s 13-14
"Olja är viktigare än demokrati"
Autokraten Nursultan Nazarbajev har just besökt Washington och ätit galamiddag med president Bush i Vita Huset. Besöket är ett av många exempel på att demokratin hamnar på undantag när den kolliderar med andra intressen. I Kazakstan beskrivs besöket som en chans att stärka Nazarbajevs internationella prestige med fördjupade relationer med USA. Kazakstan är ett land vars strategiska betydelse ökar men som också är notoriskt korrumperat, håller fuskval och bryter mot de mänskliga rättigheterna. "De mänskliga rättigheterna har fyra fiender: olja, gas, kriget mot terrorismen och geopolitiska hänsyn" säger Jevgennij Zjovtis som företräder landets byrå för mänskliga rättigheter.

Afghanistan
2006-40 s 15-18
"Välkommen till Jihadistan"
det har gått fem år sedan USA och dess allierade invaderade Afghanistan. Talibanerna bjuder motstånd och har etablerat en fristad, där de - och al-Qaidas ledare - kan operera fritt. Talibanerna är övertygade om att de kommer att återta makten i landet. De erövrar bergskam efter bergskam och dal efter dal och rör sig målmedvetet mot landets centrum. De utnyttjar folkets besvikelse över att den ekonomiska utvecklingen har uteblivit. Själva badar talibanerna i pengar tack vare gerillans allians med framgångsrika opiumhandlare. Utmed gränsen till Pakistan finns en autonom kvasistat befolkad av religiösa fanatiker och den går långt in i Pakistan där heliga krigare börjat kalla sig för pakistanska talibaner. De har inte längre anledning att befara en intervention från regeringen i Islamabad.

2006-40 s 16
"Fyrstjärnig general tar över"
General Dan K McNeill ska leda USAs och NATOs styrkor i Afghanistan där de bekämpar talibanska miliser. Fyra stjärnor är den högsta rangen i den amerikanska krigsmakten. Man räknar med att McNeill ska förbättra de militära relationerna mellan Afghanistan och grannlandet Pakistan.

Nato, Afghanistan
2006-40 s 18
"NATO måste skynda på"
NATO dröjer alldeles för länge med att bygga upp de styrkor som behövs för att utföra alliansens uppdrag. Detta menar Storbritanniens försvarsminister, Des Browne. Fler soldater krävs för att bemöta det oväntat hårda motståndet från den talibanska milisen.

2006-40 s 18-19
"Karzai och Musharraf är på kollisionskurs"
Under besöket hos president Bush i Vita Huset i förra veckan förmådde varken den afghanske eller den pakistanske ledaren dölja att det råder djup misstro dem emellan. Båda länderna är viktiga allierade till USA i kampen mot terrorismen. President Karzai beskyller Pakistan för att stödja eller åtminstone uthärda de talibaner som finns i Pakistans nordliga stamområden. General Musharraf kontrar med att talibanernas styrka beror på Karzais svaga styre. Enligt Karzai finns både Osama bin Ladin och mulla Omar i Pakistan fastän Musharraf förnekar detta. Häromdagen kom en brittisk underrättelserapport som hävdar att Pakistan står på gränsen till kaos och att den pakistanska underrättelsetjänsten ISI indirekt stödjer terroristerna i regionen.

Japan, Kina
2006-40 s 20
"Japan vill ha toppmöte med Kina"
Japans nye premiärminister, Shinzo Abe, vill förbättra de kyliga relationerna med Kina. Men ett till synes oöverstigligt hinder är och förblir de japanska ledarnas återkommande besök i Yasukinitemplet där Japan hyllar inte bara hjältar utan också krigsförbrytare. Kina vill inte ha något toppmöte utan ett konkret löfte från Abes sida att inte besöka templet.

Japan
2006-40 s 24-25
"Har Japan förlorat sitt bästa konkurrensmedel?"
Felaktiga produkter från välrenommerade företag som Sony och Toyota grumlar bilden av Japan som ett kvalitetsland. Under de senaste månaderna har dessa prestigeladdade företag tvingats återkall stora serier defekta produkter. I Japan skapar detta en kris eftersom kvalitet är en del av den nationella identiteten. Japan var landet som upphöjde den amerikanske kvalitetsgurun W Edwards Deming till helgon och som erövrade de globala marknaderna tack vare pålitliga produkter. Många kom till Japan för att lära sig japanska kvalitetskoncept som "kaizen" (förbättring). Även i de japanska skolorna har testresultaten på senare år försämrats. Man har beslutat att skärpa disciplinen och koncentrera mera på utantillinlärning. Universiteten klagar över ett minskat intresse hos studenterna för matematik och naturvetenskap.

Kina, Samhälle
2006-40 s 26-27
"Konfucianismen återupplivas som moraliskt rättesnöre"
Den kinesiske filosofen Konfucius traditionella läror lyfts fram i Kinas försök att fylla det etiska vakuum som har uppstått i marknadsreformernas kölvatten. Den moraliska kompassen har råkat i olag på grund av landets snabba övergång från revolutionär kommunism till ultramaterialistisk kapitalism. Överallt repareras konfucianska tempel, minst 18 universitet har börjat erbjuda kurser i konfucianism och regeringen använder den vise mannens namn för att sälja Kina utomlands. Konfucianska värderingar är altruism, solidaritet, moral och auktoritetsrespekt mot ledare som ska vara humana, välutbildade och flitiga.

Brasilien
2006-40 s 21
"Skandalerna förföljer Lula"
Brasiliens president lyckades inte erövra egen majoritet i presidentvalet varför en andra omgång är nödvändig. Han fick nästan 49 % och hans starkaste utmanare Geraldo Alckmin, som företräder Brasiliens socialdemokratiska parti, fick 42 %. Lula förlorade många väljare när funktionärer i hans arbetarparti avslöjades med att försöka betala 792 000 dollar kontant för information som de uppenbarligen trodde skulle knyta Alckmans parti till en skandal i hälsovårdsministeriet.

Argentina
2006-40 s 22
"Kirchners ger folket det folket vill ha"
Argentinas president och hans framgångsrika politikerfru har både makten och folket i sina händer. Néstor Kirchner vann presidentvalet 2003 med bara 22 % av rösterna. Idag har han stöd av 60-80 %. Cristina Kirchner valdes i fjol med övertygande majoritet till senator för landets största provins, Buenos Aires.

2006-40 s 23
"Argentina kan inte glömma Las Malvinas"
Frågan om vem som äger Falklandsöarna fortsätter att grumla relationerna mellan Argentina och Storbritannien som konsekvent hävdat att det självstyrande territoriet Falklandsöarnas status är något som de 3000 invånarna själva ska bestämma. Dispyten om Las Malvinas, som är det spanska namnet på öarna, fick Argentina att invadera dem 1982. Konflikten som ledde till över 1000 döds soldater slutade emellertid med brittisk seger. För ett par veckor sedan krävde Argentinas president Néstor Kirchner i FNs generalförsamling förhandlingar med britterna om öarnas framtida status.