Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 42

Tidskriften

     

Tempus vecka 42 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU, Östeuropa
2006-42 s 3-5
"Molnen hopar sig i öster"
De före detta kommunistiska länderna i Europa har gjort stora ekonomiska framsteg, men politiskt är de inte lika framgångsrika. Inte ett enda av de så kallade EU-8-länderna har en stark, reformsinnad regering. Denna skugga vilar inte bara över de 73 miljoner invånarna utan läget är liknande för 30 miljoner människor i Bulgarien och Rumänien som blir EU-medborgare vid årsskiftet. Politiken i Centraleuropa har blivit allt turbulentare de senaste tre månaderna. Det största misslyckande har skett i Polen där tonen i regeringskretsar är amatörmässig och kontraproduktiv. Regeringen har inte lyckats formulera projekt för att komma i besittning av de 60 miljarder euro som landet kan få 2007-2013. Dessa pengar kommer inte av sig själv, men bara Estland och Slovenien har hittills fattat detta. Ungern har ett enormt stort statligt underskott och större än vad regeringen erkände vid tiden för det senaste valet. I Tjeckien är det politiskt dödläge med en expeditionsministär som inte kan reformera landets ohållbara pensionssystem. I grannlandet Slovakienstyr en regering som består av rasister, populister och auktoritära politiker. Övergödda offentliga byråkratier gör att de flesta exkommunistiska stater är kroniskt slösaktiga. Ingen av de sju länderna har en rimlig chans att komma med i eurozonen innan 2010. Deras små ekonomier förblir därför sårbara för spekulativa attacker. Optimismen från 1989 verkar mycket avlägsen.

2006-42 s 10
"EU varslar om minskad tillväxt"
EU-kommissionen har varnat för att tillväxten i eurozonens tolv länder sannolikt kommer att sjunka till närmare noll procent under första kvartalet nästa år. Orsaken tros vara att den tyska momsen höjs från 16 till 19 % och minska konsumtionen. Följderna anses dock förbli mycket kortvariga.

Spanien
2006-42 s 6-7
"Macho-Spanien lagstiftas bort"
Spaniens socialistiska regering tänker krossa två tusen år av manlig dominans. Det socialistiska partiet kräver att alla politiska partier har minst 40 % kvinnliga kandidater på sina listor och samma gäller styrelseplatserna i börsnoterade företag. Nya lagar underlätta skilsmässa och stipulerar att män och kvinnor ska dela lika på hushållsarbetet. Man vill också slopa lagen som ger förstfödde manlige arvingen rätt till tronföljden.

2006-42 s 7
"General Franco rör upp starka känslor"
Det seglivade stödet i Spanien för general Francos diktatur manifesterar sig tydligt vid hans grav i ett enormt monument norr om Madrid. Premiärminister Zapatero vill sätta stopp för alla hyllningsaktioner och politiska möten vid graven. Förslaget har väckt protester från många som hävdar att det är ett intrång i yttrandefriheten. De vill inte att regeringen ska bestämma vilka åsikter folket ska ha.

Sverige
2006-42 s 8
"Den svenska modellen i ny tappning"
Stryker McGuire som är chef för Newsweek i London har skrivit en artikel i Newsweek " Sweden: Rethinking the IKEA Syndrome". Hans skrift är den sundaste kommentaren till det svenska riksdagsvalet och behandlar varför det gick som det gick och vad man kan förvänta sig för resultat i framtiden. Han slår fast att det är ett tungt nederlag för socialdemokraterna. Bara Schweiz och Finland ligger före Sverige på Världsekonomiskt forums lista över världens mest konkurrenskraftiga och välmående länder. Hur kan den sittande regeringen förlora ett val i en sådan situation?
Den främsta anledningen kallar McGuire för "IKEA-syndromet": det är så dyrt att anställa folk i Sverige att många företag tvingas göra som IKEA, det vill säga få kunderna betjänar sig själva. Avlönad personal är för dyr. Han pekar på hur tjänstebranschen i allmänhet och restaurangnäringen i synnerhet ser helt annorlunda ut i Sverige än i andra länder. I Sverige tjänar en servitör 25 % av vad en VD tjänar, i Storbritannien tjänar servitören bara 10 % av VDns lön och i USA är löneskillnaden ännu större.
McKinsey, som är ett internationellt managementkonsultföretag med ca 3 500 konsulter fördelade på 69 kontor i 37 länder, varnade i augusti för att de höga lönekostnaderna skulle komma att tvinga Sverige att flytta flera hundratusentals jobb utomlands de kommande tio åren.
Sveriges hittills utomordentliga tillväxt har gjorts möjlig genom att företagen minskat antalet anställda (inte ökat det) och därmed kunnat konkurrera bättre. Oppositionen som vann valet insåg att allt fler svenskar har tröttnat på att subventionera alla arbetslösa och vann röster på att kritisera socialdemokraternas bidragspolitik medan man kallade sig själv för det nya arbetarpartiet.
Valet innebar emellertid inte, menar McGuire att svenskarna avvisade den svenska modellen utan de skickade den bara till reparation. Med lite tålamod och självbetjäning kommer den svenska modellen att må hur bra som helst.

Nordirland
2006-42 s 9-10
"Doktor Nej utkämpar ännu en strid"
Är Nordirlands protestantiske ledare, Ian Paisley, beredd att börja kompromissa eller kommer han att gå i graven som den som aldrig svek sin övertygelse? Ulsters politik står ännu en gång inför valet mellan självstyre eller Londonstyre. Före den 24 november måste den 80-årige Ian Paisley och Sinn Feinledaren, Gerry Adams, på nytt närma sig den överenskommelse om maktdelning i Belfast som suspenderades för fyra år sedan annars blir det åter direktstyre av Nordirland från London.

Kongo
2006-42 s 12
"Farhågor om våldsamt val"
FN har vädjat om lugn i Kongo under kampanjen inför den avslutande omgången i presidentvalet den 29 oktober. Det har de senaste veckorna förkommit attacker mot kandidaters medarbetare och egendom. Presidentvalet ses som kulmen på en treårig fredsprocess efter Kongokriget 1998-2003 som orsakade en humanitär kris som ledde till att fler än fyra miljoner människor miste livet.

Somalia
2006-42 s 12
"Läget skärps igen"
Etiopiska styrkor har vid sidan av somaliska regeringsstyrkor trängt in i en stad i södra Somalia vilket sannolikt kommer att skärpa motsättningarna mellan regeringen och islamister som håller på att ta kontroll över landet.

Nepal
2006-42 s 12
"Tröga förhandlingar"
Fredssamtalen mellan Nepals sju politiska partier och den maoistiska gerillan har avslutats utan att enas om monarkins framtid eller avväpningen av rebellerna. Premiärminister Girija Prasad Koirala förordar "en ceremoniell roll" för monarkin vilken maoisterna emellertid vill eliminera. De sju partierna kräver att maoisterna avväpnas innan de ansluter sig till en interimsregering. Dessa stannar emellertid hellre utanför regeringen än lägger ner sina vapen.

USA
2006-42 s 12-13
"Kriget i USA styr väljaropinionen"
Demokraterna har god chans att erövra majoriteten i kongressen i nästa månads val. 25 % av väljarna vill inte uppge preferens vilket är ovanligt högt och många är troligen före detta republikaner. Kärnan i debatten är kriget i Irak och är den faktor som ger demokraterna förhoppningar om framgångar i mellanårsvalen.

2006-42 s 13
"Clintons rival kastar i handduken"
Den före detta guvernören i Virginia, Mark Warner, har meddelat att han inte tänker kandidera som presidentkandidat utan vill ägna sig åt "ett riktigt familjeliv". Expresident Bill Clinton säger att hans fru ännu ej bestämt sig för om hon tänker kandidera om det demokratiska partiets nominering. Kanske kan hon i stället bli partiets ledare i senaten?

2006-42 s 14
"Halvhjärtat partnerskap"
Latinamerikanska politiker tycker inte om att USA lägger sig i men inte heller att bli negligerade. Och så har de känt sig ända sedan 11 september, 2001. Det nya i USAs politik är dess multinationella tongångar, samarbetet med allierade i Amerikanska staternas organisation (OAS) betonas mer än kontakter med enskilda länder. Strategin är att konsolidera demokratin, förbättra de ekonomiska möjligheterna och bekämpa terrorism och narkotika.

Syrien
2006-42 s 15
"Syrien är inte så starkt som det tror"
Syrien har lämnat förslag om förhandlingar med Israel om återlämnande av Golanhöjderna som Israel ockuperade 1967 och sedan annekterade. Syrien känner sig stärkt efter kriget i Libanon där Syriens allierade Hizbollah gjorde hårt motstånd mot de israeliska styrkorna. Israel krav för att inleda förhandlingar är att Syrien måste upphöra med stödet till radikala palestinska grupper.

Israel och Palestina
2006-42 s 15
"Israelerna är besvikna på sina ledare"
Israelisk polis rekommenderade häromdagen att president Moshe Katsav ska ställas inför rätta anklagad för våldtäkt och sexuella trakasserier. Riksåklagaren Menachem Mazuz ska granska materialet och avgöra om det finns grund för åtal. Många israeler anser att regeringen och militären misskötte sommaren krig mot Hizbollah i Libanon.

Israel, Egypten, Terrorism
2006-42 s 16-17
"Den kalla freden"
Freden som slöts mellan Egypten och Israel 1979, håller än, 25 år efter Anwat Sadat. Men frågan är hur länge den håller. Den 6 oktover var det 25 år sedan den egyptiske presidenten Anwat Sadat blev skjuten under en militärparad. Mördarna tillfångatogs och avrättades. Men många av dem egyptiska islamister som greps i samband med mordet skulle bli ledande personer inom al-Qaida, inklusive Ayman al-Zawahiri, som grundade egyptiska Jihad och som sedan 1990-talet innehar en viktig ställning inom al-Qaida som Usama bin Ladins andreman. I Egypten är det muslimska brödraskapet, som är nära allierat med Hamas, det utan jämförelse största oppositionspartiet. Brödraskapets parlamentariker kräver regelbundet att Israels ambassadör i Kairo ska utvisas och att Egypten bryter de diplomatiska förbindelserna med Israel. Retoriken från Egyptens vänstergrupper är lika israelfientlig.

Burma
2006-42 s 18
"Mycket prat men lite verkstad i Burma"
Kraftfulla utspel i Burma understryker bara att ingenting händer och att allt förblir lika vedervärdigt som förut. De flesta experter anser att förtrycket i det isolerade Burma fortsätter och att landet varken går mot demokrati eller hotar världsfreden. Landet är som det har varit ända sedan militären krossade ett demokratiuppror med våld 1988, en av Asiens fattigaste och mest förtryckta nationer. Militären har kontrollerat Burma i snart 50 år, alltsedan 1962. Burma har en mäktig beskyddare i Kina och det landet tillsammans med Ryssland och indien står för den handel och den hjälp som förmår Burman att överleva internationella sanktioner och kritik.

Nordkorea
2006-42 s 19-21
"Ett fall av elakartad narcissism"
Kim Jong Il är inte en galning, utan han har med stor noggrannhet planlagt Nordkoreas utveckling av kärnvapen. Hans allt överskuggande mål är att behålla makten (och livet). Han fruktar att USA kommer att försöka störta honom och hans regim och att det enda som kan hindra en sådan "katastrof" är att han har tillgång till kärnvapen eller att få USA övertygad om att han har detta. Men han kan behöva kärnvapen också av ett annat skäl. Kim Jong Il är inte alls lika populär som fadern, Kim Il Sung, vilket gör att han har problem även med kontrollen sitt eget folk som har blivit mycket, mycket fattigare under hans styre. Han är helt likgiltig för sitt folks lidande och saknar förmåga att sätta sig in i andra människors känsloliv. Medan 20 % av Nordkoreas befolkning dog av svält levde han själv som en av Asiens främste gourmeter, bland annat var han världens största, enskilde konsument av Hennessycognac. Han beundrar västerländsk kultur och har ett filmarkiv med 20 000 filmer främst från Hollywood.

2006-42 s 19
"Sanktioner"
FNs säkerhetsråd röstade i lördags enhälligt ja för sanktioner mot Nordkorea med anledning av den provsprängning som landets regering gjorde för snart två veckor sedan. Nordkoreas FN-ambassadör säger att hans land tar totalt avstånd från beslutet. FN-resolutionen inkluderar inte åtgärder som involverar militärt våld. Nutidshistoria

2006-42 s 21-24
"En mur av hat mötte Röda armén"
Den 22 oktober kommer stats- och regeringschefer från hela världen till Ungern för att högtidlighålla 50-årsdagen av det blodiga motståndet mot den sovjetiska invasionen. Kort tid före 50-årsdagen av upproret i Ungern har nya detaljer om de blodiga händelserna avslöjats. Den tvekande regeringschefen Imre Nagy och den cyniskt beräknande amerikanske presidenten, Dwight D Eisenhower, står i centrum. Den 94-årige generalen Béla Király är den siste anföranden av det ungerska upproret som ännu är vid liv. Han bevittnade den tragedi som djupt berörde två socialistiska broderländer. Minst 2700 ungrare dödade plus alla som avrättades efteråt. 200 000 flydde över gränsen västerut. Den gamle generalens dom är otvetydig. Premiärminister Imre Nagy står över alla misstankar och agerade efter bästa förstånd. Dwight D Eisenhower tyckte sig inte kunna göra någonting eftersom han var rädd att ett tredje världskrig skulle bryta ut. Enligt dåvarande vicepresidenten Richard Nixon "vore det ingen olycka ur amerikansk synvinkelom den sovjetiska järnhanden på nytt slog till inom det sovjetiska blocket".

Samhälle, USA
2006-42 s 25-27
"300 miljoner amerikaner"
invandringen till USA driver på den snabba folkökningen. Den är samtidigt ett bevis för att Amerikas ekonomi och politik fortfarande attraherar människor i hela världen. Efter Kina och Indien är USA världens tredje folkrikaste nation. De 300 miljonerna möts emellertid med en viss skepsis. Landet är anmärkningsvärt fertilt, befolkningens medelålder sjunker men detta beror till stor del på invandrare och deras barn, en omständighet som oroar infödda amerikaner och gör politikerna nervösa. Invandrarna svarar för 40 % av befolkningsökningen. Utan invandring skulle den amerikanska befolkningen stagnera på samma sätt som Europas. En utveckling av USAs ekonomi förutsätter förstås att invandrarbarnen, framför allt latinamerikaner och svarta, får en tillräckligt god utbildning i USAs skolor för att få bra jobb i den globala ekonomin.

Samhälle, EU
2006-42 s 26
"EU står inför en ålderskris"
EUs ekonomikommissionär Joaquin Almunia noterar i en rapport att Cypern, Tjeckien, Grekland, Ungern, Slovenien och Portugal står inför hot om ekonomisk kris på medellång och lång sikt. Storbritannien, Frankrike och Tyskland löper "medelstor risk". Orsaken är förväntade demografiska förändringar med allt fler pensionärer och allt lägre barnafödande. Sysselsättningsgraden som idag är 63 % inom EU måste öka till 70 %. Budgetarna måste balanseras för att kunna reducera statsskulderna snabbare än vad som nu är fallet och pensions- och hälsovårdssystemen reformeras menar Almunia.