Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 47

Tidskriften

     

Tempus vecka 47 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU, Näringsliv
2006-47 s 3-5
"Jobbmaskinen går på högvarv"
Europa fortsätter, trots sitt rykte som eftersläntrare, att växa snabbare och skapa fler nya jobb än USA. Sedan 2000-talets början har den genomsnittliga jobbtillväxten varit 0,7 % i USA medan Västeuropa visat upp 0,9 %. Det hårt reglerade Spanien toppar ligan med 4 %. Nästan 80 % av både amerikanerna och européerna mellan 25 och 54 år är i arbete. Framgångsrikaste företagen återfinner man i branscher som bioteknik, forskning och utveckling samt life sciences, det vill säga mjukvara för sjukhussystem och läkemedel. Detta är dock bara halva sanningen Många länder klarar inte av att skaffa arbeten åt den stora skaran invandrare. I Storbritannien var till exempel arbetslösheten den högsta på sju år i förra månaden.

Danmark
2006-47 s 5-6
"Den danska modellen"
Danmarks framgångsrika kamp mot arbetslösheten fascinerar politiker runt om i Europa. Frågan är om modellen lämpar sig för export. Danmark har i sex år haft nästan full sysselsättning. De anställda kan mer eller mindre sägas upp utan tidigare varsel men i gengäld är det mycket lättare att få ett nytt jobb och en generös ersättning väntar den arbetslöse. De kan få upp till 90 % av den senaste lönen, maximalt motsvarande 1900 euro som är skattepliktiga. I gengäld måste de ta de jobb som arbetsförmedlingen kräver. En arbetslös dank får ett nytt jobb efter i genomsnitt 17 veckor, motsvarande för en tysk är 40 veckor.

Polen
2006-47 s 7-8
"Den polske rörmokaren behövs där hemma"
Det låter märkligt, men Polen dras med både brist på arbetskraft och hög arbetslöshet. Det finns idag "det andra Polen", en diaspora på 800 000 polacker som utvandrat sedan Polen gick med i EU i maj 2004. Detta har lett till en allvarlig brist på arbetskraft i Polen. Polen får stora bidrag från EU för att till exempel vägprojekt men byggnadsarbetarna finns i andra länder. Polen har en arbetslöshet på 15 % samtidigt som det inte går att hitt byggarbetare, ingenjörer och sjukvårdspersonal. Många som arbetar i Irland och Storbritannien uppbär samtidigt arbetslöshetsunderstöd i Polen.

Lettland
2006-47 s 8-9
"Det är inte lätt att bli lett"
Lettland fruktar en ny rysk "ockupation", men den ryska arbetskraften behövs. Den lilla republiken med 2,3 miljoner invånare kämpar för att integrera 800 000 rysktalande samtidigt som det kommer illegala invandrare från Ryssland, Vitryssland och Ukraina i stora mängder. Det är en ekonomisk nödvändighet eftersom många letter flyttat till andra EU-länder. Gapet mellan arbetslöner i Lettland och till exempel Irland är så stort att ingen som kan flytta stannar. De gamla ryssarna tycker att det är en skymf att alla ryssar som kom till Lettland efter 1940, måste klara ett naturaliseringsprov för att bli lettiska medborgare. Den som inte klarar provet får inte rösta, inte arbeta i offentlig tjänst och inte besöka andra EU-länder utan att först skaffa visum.

EU, Turkiet
2006-47 s 11
"Ultimatum till Turkiet"
Senast nästa vecka måste Turkiet öppna sina flygplatser och hamnar för flygplan och fartyg från Cypern. Det är ett krav från EU för att tidtabellen i förhandlingarna med kandidatlandet Turkiet. EU vill också försöka undvika att Cypernfrågan blir den dominerande vid toppmötet i Finland i december.

Ryssland, Storbritannien
2006-47 s 11
"Kreml förnekar mordförsök"
En före detta rysk spion, KGB-översten Alexander Litvinenko, vårdas på en intensivavdelning på ett sjukhus i London, för förgiftning med det dödliga giftet tallium, en giftig metall som används i råttgift. Litvinenko, som har undersökt mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja, blev sjuk efter en måltid på en sushirestaurant i London.

Mexiko
2006-47 s 11
"Skam den som ger sig"
López Obrador som förlorade det mexikanska presidentvalet, svor i måndags eden som "Mexikos legitime president" inför en stor hop anhängare, som hoppas att denna ceremoni ska hålla liv i proteströrelsen mot den valde presidenten, Felipe Calderón. Genom att bilda en skuggregering hoppas Obrador kunna hålla sig kvar i rampljuset under Calderóns sexåriga mandatperiod för att sedan återkomma i nästa val 2012.

Tyskland, terrorism
2006-47 s 11
"Befarat attentat stoppades"
Sex personer är föremål för utredning om misstänkt komplott att spränga ett israeliskt flygplan i luften. Man misstänker att en flygplatsarbetare mutades att smuggla ombord ett paket med sprängmedel. Fem av de sex gripna har förhörts och sedan släppts fria.

Iran, Zimbabwe, terrorism
2006-47 s 11
"Enade i USA-hat"
Irans president, Mahmoud Ahmadinejad och Zimbabwes president, Robert Mugabe, öppnade i början av veckan en gemensam front mot det som de betecknar som "USAs och Storbritanniens globala dominans". Mugabe besökte under några dagar Iran i syfte att stärka de ekonomiska banden mellan sitt land och värdlandet.

Ryssland, Georgien
2006-47 s 12
"Rysslands dubbelspel i Kaukasien"
I och med att Sovjetunionen brakade samman tog ryssland farväl av imperiet och blev en nationalstat. Detta förklarade ordföranden i den ryska federationens utrikesutskott, Michael Margelov, för många år sedan. Men nästan meddetsamma tvingades han nyansera sitt uttalande, eftersom den ryska federationen - trots förlusten av republiker i söder och väster - alltjämt var en stat med flera olika folk och på sätt och vis ett imperium. Tjetjenien, Abchasien, Syossetien, ja hela Georgien ligger faktiskt inom Rysslands intressesfär.

Armenien
2006-47 s 13
"Maktspelets svåra konst"
Hur Armenien klarar livhanken i det eldfängda Kaukasien. Gränserna till två av grannländerna är stängda, det är Turkiet och Azerbajdzjan. De övriga två är Iran och Georgien, som står under rysk blockad. Utvandringen från Armenien har lett till att antalet invånare ligger långt under den officiella siffran på 2,9 miljoner. Armenien är starkt beroende av bistånd och får bland annat stort ekonomiskt stöd från Amerika, tack vare diasporan där som minns massakrerna 1915. Armenien är alltmer beroende av Ryssland särskilt för sin energiförsörjning. Grannlandet Azerbajdzjan däremot har exploaterat sina tillgångar på olja och gas. Armeniens president Robert Kocharian har infört censur på medierna och manipulerat val. Korruptionen är utbredd.

Israel, Palestina
2006-47 s 14-15
"Barnen visar vägen"
I en skola i Jerusalem undervisas judiska och arabiska barn tillsammans. Den viktigaste lärdomen är förståelsen för varandra. Undervisningen sker på omväxlande hebreiska och arabiska. Ultraortodoxa judar protesterar. Barnen går i samma skola men deras liv utanför skolan är mycket olika.

Egypten
2006-47 s 15
"Mubarak hoppas sitta kvar livet ut"
Den 78-årige Hosni Mubarak vill "leda övergången till framtiden". Undantagslagarna vill han emellertid inte häva. De behövs för att krossa militanta islamister, men också för att hindra den lagliga oppositionen att vinna folkligt stöd.

Nordkorea
2006-47 s 16-17
"Nordkorea ska lockas med ett helt knippe morötter"
Under Apec-mötet i Hanoi underströk de amerikanska delegaterna Vietnam som ett föredöme för de isolerade asiatiska regimerna Burma och Nordkorea. USA erbjuder många favörer åt Nordkorea både konkreta och symboliska. Kanske en ceremoni för att högtidlighålla ett fredsavtal mellan Nord- och Sydkorea som egentligen aldrig slutits. Detta skulle kunna ge Kim Jong Il det internationella erkännande som han vill ha. I gengäld måste Nordkorea snabbt förstöra en del av sin kärnenergiutrustning.
I periferin undertecknade USA och Ryssland ett avtal som gör det möjligt för det kalla krigets mäktigaste kommunistland att bli medlem i världens mest kapitalistiska klubb, Världshandelsorganisationen, WTO.

Vietnam
2006-47 s 17-19
"Det kommersiella Sydvietnam vann freden"
Kommunisterna i Hanoi i Nordvietnam vann kriget men det är reformentusiaster från det forna Sydvietnam som driver på den ekonomiska utvecklingen när Vietnam öppnar sig för världen.
Under det gångna veckoslutet kom USAs president och andra världsledare till Hanoi i samband med årets toppmöte för Asiens och Stillahavsländernas ekonomiska samarbetsområde. Apec består av 21 länder. Nordkorea är ett av de få som inte är med. Mötet som kan betraktas som Vietnams "debutantbal" sammanföll med Vietnams inträde i WHO.

Burma
2006-47 s 20-21
"Mörkt, eländigt och hopplöst i juntans Burma"
Militärjuntan i Burma, en av världens värsta förtryckarregimer, hålls under armarna av länder som Kina och Indien, som vill åt landets energi och naturtillgångar. Kinas ledare bryr sig inte om det som pågår i Burma, folkets oändliga lidande, och krigstågen mot landets minoriteter. USAs ekonomiska sanktioner är vällovliga, men de har mycket begränsad effekt beroende på framför allt Kinas agerande. Thailand köper naturgas för 1,2 miljarder dollar årligen från Burma.
Juntaledaren Than Shwe som är specialist på psykologisk krigföring beskrivs som en mästare på manipulation. Han har drivit igenom att huvudstaden flyttades från Rangoon till en isolerad plats i djungeln, troligen för att skydda regimen mot en kupp. Medan folket lever i den yttersta fattigdom, troligen det enda som kan mäta sig med Nordkorea, visade en videoinspelning nyligen general Shwes dotters överdådiga bröllop.

2006-47 s 22-23
"Juntan skyr inga medel"
En humanitär katastrof uppstår i kölvattnet på den burmesiska juntans våldskampanj mot landets etniska minoriteter. Nära gränsen mot Thailand bor små minoritetsfolk som av tradition har en viss självständighet. De har alltid opponerat mot militärjuntan. De kallas för Karen, Karenni, Shan och Mon och har ett annat skrift- och talspråk än burmesiska. Juntans nya huvudstad ligger nära Pyinmana som bara är några mil från gränsen till Karenstaten. Regimen vill ha en bred säkerhetszon runt den plats där de vill kunna leva ett lyxliv för folkets pengar och kunna skydda sig både mot internationella angrepp och från angrepp från den egna oppositionen. Metoden är att med omåttligt våld förinta byarna i området. Den militära offensiven kan vara slutet på den halvautonoma Karenstaten.

Sudan
2006-47 s 24
"Ny offensiv i Darfur"
Den sudanesiska, arabiska regeringen har lanserat en stor offensiv i norra Darfur trots förra veckans avtal om att ge fredsprocessen en ny chans och att sätta in en internationell fredsbevarande styrka i regionen. Regeringen har vägrat FNs biträdande generalsekreterare, Jan Egeland, att besöka området. Regeringsstyrkor och regeringsstödda miliser, den så kallade janjaweed, attackerade icke-arabiska rebellfästen i Bir Mazza. Afrikanska Unionens illa rustade fredsbevarande styrka har inte lyckats stoppa våldet.

Etiopien, Somalia
2006-47 s 24
"Etiopien lider förluster i Somalia"
Sex etiopiska soldater dödades och ett tjugotal sårades i söndags i ett bakhåll, arrangerat av islamiska, krigare i Somalia. Dessa öppnade eld mot den etiopiska konvojen med 80 fordon som var på väg till Baidoa, den somaliska övergångsregeringens högkvarter.

Kongo
2006-47 s 24-25
"Stod valet mellan pest och kolera?"
Anhängare och motståndare till Kongos nyvalde president, Joseph Kabila, är förenade i ambitionen att förbättra Kongos förstörda infrastruktur. De flesta som röstade på motkandidaten röstade egentligen inte på honom utan de röstade mot Joseph Kabila. Han kritiker hävdar att han liksom Mobuto på sin tid, tjänar utländska makter, som är intresserade av landets diamant- och kobultgruvor.
Och handen på hjärtat, var någonstans i Afrika söder om Sahara, har det installerats en demokratisk president eller regeringschef frånsett i Sydafrika? Vad talar för att det sönderkrigade, kaotiska och genomkorrupta Kongo skulle bli det första?

Afrika, Kamerun, AIDS, Medicin
2006-47 s 26-27
"Livsfarliga traditioner försvårar kampen mot aids"
Den del av världen som har klart mest AIDS-sjuka och HIV-positiva är vad man kallar Afrika söder om Sahara (SOS), det vill säga det svarta Afrika. Forskare har upptäckt att det finns många stora smittvägar där som inte finns i den industrialiserade delen av världen. Visserligen är det sexuella förbindelser som är den främsta smittkällan även i SOS-länderna, men sedvänjor som tatuering, omskärelse och kollektiv amning bidrar också starkt till att viruset sprids. Även månggifte har sin betydelse. Polygami är lagligt i flera afrikanska länder. En annan faktor är också att många sjuka vänder sig till lokala medicinmän i stället för den reguljära sjukvården. Uppskattningsvis 70 % av afrikanerna anlitar medicinmän som främsta hälsovårdare. Medicinmännen saknar utbildning om sådana viktiga saker som att sterilisera sina redskap och ett besök hos medicinmannen innebär ofta att "patienten" smittas med livsfarliga bakterier och virus som HIV.
I andra länder kan barn bara smittas av HIV av sina mödrar i samband med födseln. Men i Afrika finns det ceremonier som föreskriver kollektiv amning. Mödrar ammar inte bara sina egna barn utan också andras.
Samhällsstrukturen i Afrika bygger på familjen, klanen och stammen. Den etniska tillhörigheten anses vara mycket viktig och för att det inte ska bli tveksamheter om var man hör hemma i samband med äktenskap, stridigheter eller arvstvister så tatueras barnen tidigt genom att speciella identifikationstecken rispas in i ansiktet eller på bröstet. Detta är medicinmännens områden, där hygienen är bristfällig och infektionsriskerna stora. Det räcker med att ett barn i en by har HIV för att smittan ska spridas till dussintals andra som tatueras med samma redskap som detta barn. Omskärelse är en annan tradition som kan bära samma smitta vidare.
Det är tydligt att det är en mycket stor uppgift att skapa kunskap och insikt hos afrikanerna själv om hur deras sedvänjor hänger samman med den snabba spridningen av det dödliga viruset i deras länder. Visst är det viktigt att begränsa promiskuiteten och att få fler att använda kondomer särskilt vid tillfälliga sexuella kontakter men det räcker inte långt eftersom viruset utnyttjar en massa andra vägar för att infektera nya offer.
Allt enligt en artikel i International Herald Tribune den 14 november av Elisabeth Rosenthal "Where traditional customs can mean AIDS". Översatt i Tempus nr 47 s. 26-27.