Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 48

Tidskriften

     

Tempus vecka 48 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Norge
2006-48 s 3
"Bekymmer i världens bästa land"
Sparsamhet är en dygd, men det får vara någon måtta, menar norrmännen. Fremskrittspartiet, med den unga blåögda Siv Jensen som partiledare, är det näst största partiet och stöds av nästan 30 % av väljarna. De är de som är trötta på att betala så mycket skatt utan att det blir någon förändring. Norge är ett rikt land, bara lilla Luxemburg har högre BNP per capita. Där finns rika naturtillgångar, främst olja, arbetslösheten är lägst i Europa och det finns ingen statsskuld att betala räntor för. Problemet är att regeringarna stoppar in pengarna i Statens pensionsfond för att ha att ta av när oljan har sinat. Därför är levnadsomkostnaderna så höga att norrmännen åker till grannlandet Sverige för att handla. Väntetiderna är långa på sjukhusen, äldrevården är inadekvat, skolan underfinansierad och vägarna dåliga.

Lettland
2006-48 s 4
"Järnridåns sista rest har försvunnit"
Det menar Lettlands president Vaira Vike-Freiberga sedan NATO hållit möte i Riga, det första någonsin inom den forna Sovjetunionens gränser. Det finns emellertid ännu inget undertecknat gränsfördrag med Ryssland som också har bevarat en del påtryckningsmedel intakta, som till exempel energipolitiken.

Tyskland
2006-48 s 5
"Onkel Fischer från och med USA"
Tysklands förr mycket omskrivne och kontroversielle före detta utrikesminister Joschka Fischer, har besökt universitetet i München och talat om sig själv och världen. Han bor för närvarande i USA och drog stora skaror studenter till en föreläsning med titeln "Tyskland, made in Europe" i München där biljett priset var 7 euro. Med var också Kjell Nordström från Sverige som hade "mycket kloka synpunkter på globaliseringen". Han framhöll främst att USA har en idé, det är löftet om framgång och pengar. Därför blir man som utlänning accepterad på kort tid, två till tre år medan det kan ta 150 år i Finland. Europa behöver därför en idé, något som människor i hela världen kan drömma om.

Frankrike
2006-48 s 6-7
"Ett tydligt val mellan vänster och höger"
Inte sedan 1981 har franska presidentkandidater stått för så olika alternativ när det gäller den ekonomiska politiken. Ségolène Royal, socialisternas kandidat och inrikesminister Nicolas Sarkozy kommer att presentera radikalt olika förslag på hur man ska sätta far på den stillastående franska ekonomin. Sarkozys parti har presenterat ett ekonomiskt program i 10 punkter som innebär långtgående ekonomiska reformer. En handlar om att ersätta alla olika anställningsformer med ett enhetligt kontrakt med förenklade uppsägningsprocedurer. Den hårt reglerade 35-timmarsveckan ska ändras så att det blir lönsamt för den som vill arbeta mer.
Socialisterna vill öka köpkraften, i första hand genom att höja minimilönen med 20 % till1500 euro. Vidare vill de eliminera undantagen från 35-timmarsveckan så att alla får kort arbetstid och åter förstatliga Électricité de France. Royal måste erbjuda en vänsterinriktad ekonomisk politik eftersom hon måste få med kommunisterna, trotskisterna och andra globaliseringsfientliga aktivister och som utgör 15 % av väljarna.

Kazakstan
2006-48 s 8-9
"Väst får inte skräda orden i dialogen med Kazakstan"
Kazakstans president må ha skrattat åt Borat, men brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kazakstan är ingenting att skratta åt. Presidenten Nazarbajev har varit på besök i London där han fick ett mycket hjärtligt mottagande som den "good old guy" men det finns en annan bild av honom och Kazakstan. Det är ett extremt korrumperat land utan respekt för de mänskliga rättigheterna. Rättsväsendet är trögt, medierna är statskontrollerade eller trakasserade och valen uppnår långtifrån den standard som rekommenderas av OSSE. Allt bäddar för lönnmord på oppositionella och andra brott. President Nazarbajev, som på sin tid var chef för det kazakiska kommunistpartiet och den Kazakstanska sovjetrepublikens siste president, har varit det oberoende Kazakstans president sedan 1991 och nu omvald till 2013. Han anses vara en av världens rikaste män och delar frikostigt med sig till sin familj och andra släktingar som kontrollerar en stor del av medierna och många statliga företag.

Vitryssland
2006-48 s 9
"Arrogansen triumferar i Minsk"
Drygt ett halvår efter det skandalösa valet i Vitryssland, som ledde till att president Lukasjenko blev omvald, uppträder han med större arrogans än någonsin förr. Han har infört ett nytt dekret som blir ett starkt vapen mot alla oppositionella. Med den nya lagen kan myndigheterna tjänstemän, utan någon form av juridisk process, påstå att föräldrar försummar sitt föräldraansvar. Då ska barnen tas om hand av en myndighet. Omhändertagandet ska betalas av föräldrarna och myndigheten har därför rätt att konfiskera hus och lägenheter tillhörande vad som lagen kallar "omoraliska" föräldrar. Metoden erinrar om stalinisternas sätt att hantera politisk opposition.

Ecuador
2006-48 s 11
"Vänsterkretsen växer"
Vänsterpolitikern Rafael Correa vann presidentvalet i Ecuador. Han fick 57 % och hans rival, högerliberalen Alvaro Noboa 43 %. Correa står inför den svåra uppgiften att stabilisera landet både ekonomiskt och politiskt. Ecuador har haft åtta presidenter sedan 1996. Tre av dem har tvingats avgå efter massiva gatudemonstrationer.

Turkiet
2006-48 s 11
"Kontroversiellt påvebesök"
20000 människor deltog i söndags i en demonstration i protest mot påven Benediktus besök i Turkiet denna vecka. Påven besökte bland annat en plats i västra Turkiet där jungfru Maria påstås ha bott en tid. Han träffade också patriarken Bartolomeus som är den grekisk-ortodoxa kyrkans överhuvud och har säte i Istanbul.

Rwanda
2006-48 s 11
"Protest mot fransk domstolsorder"
Upp emot 25000 rwandier demonstrerade nyligen i protest mot en fransk domares beslut att ställa president Paul Kagame till svars inför en FN-domstol för hans misstänkta inblandning i en flygplanskrock 1994, som dödade landets dåvarande ledare och tände gnistan till 100 dagars etnisk konflikt inklusive ett folkmord. Domaren har också givit order om att nio medlemmar i Kagames militärstab för tolv år sedan ska gripas.

Etiopien, Somalia
2006-48 s 11
"Islamisk milis vid Etiopiens gräns"
Den islamska milis som kontrollerar stora delar av Somalia, har placerat tusentals soldater bara halvannan mil från den etiopiska gränsen. Etiopiens statsminister säger att han räknar med att landets parlament kommer att ge honom rätt att använda militärt våld för att mota bort milisen från etiopiskt territorium om den attackerar.

Pakistan, terrorism
2006-48 s 11
"Lite bättre för kvinnorna"
I Pakistan som dock är ett relativt västerländskt land åtminstone jämfört med till exempel Saudiarabien och liknande arabiska länder gäller sedan länge den lagen att om en man våldtar en kvinna så kan han göra detta helt utan att riskera någon juridisk påföljd, så länge som inte kvinnan kan presentera minst fyra personer som kan vittna om att hon utsatts för våld. Denna lag har människorättsaktivister i Pakistan med all rätt länge protesterat mot och nu har parlamentet i förra veckan äntligen godkänt en ändring som upphäver kravet på de fyra vittnena. Och vad händer då? Jo, i väntan på att Pakistans president Pervez Musharraf också ska godkänna den nya lagen går tusentals religiösa demonstranter ut på gatorna i huvudstaden Islamabad. De konservativa muslimerna kritiserar den nya lagen som ett svek mot Islam.

Kongo
2006-48 s 12
"Kabilas seger har godkänts"
Joseph Kabila har bekräftats officiellt som segrare i presidentvalet den 29 oktober. Kongos högsta domstol avfärdade "ogrundades" anklagelser om valfusk från den besegrade kandidaten Jean-Pierre Bamba.

Irak
2006-48 s 12
"Jordaniens kung varnar för krig"
Mellanöstern står på randen till tre inbördeskrig - i Irak, Libanon och de palestinska områdena - varnade Jordaniens kung Abdullah inför överläggningar med USAs president George Bush och den irakiska premiärministern. Kungen stöder förslaget om nya kontakter mellan å ena sidan USA och den andra sidan Iran och Syrien för att få stopp på våldet. Iraks president Jalal Talabani besökte i måndags Iran, vars president Ahmadinejad tidigare erbjudit sig att "hjälpa" Amerika att dra sig bort från Irak. Bush å sin sida har antytt att hans regering är beredd att överväga radikala förändringar i Irakpolitiken.

Syrien, Libanon
2006-48 s 13-14
"Vem är mördaren?"
Om det var syriska intressen gjorde de sitt land en björntjänst. Mordet på industriminister Pierre Gemayel är det 16:e våldsamma attentatet mot libanesiska motståndare mot Syrien, det baathistiska grannlandet. Det mest dramatiska attentatet riktades mot Rafik Hariri, som varit regeringschef i fem omgångar och som dödades av en gigantisk lastbilsbomb i februari i fjol tillsammans med ytterligare 22 personer. Valen i juni gav segern till en västvänlig koalition, kallad 14 mars rörelsen, som består av sunniter, som stödde hariri, samt drusiska och kristna grupper. Hizbollah, stärkta av sin oförmodade seger över Israel i sommarens krig, leder en offensiv för att störta regeringen. De protesterar också mot planerna på att låta en internationell tribunal undersöka morden på Hariri och Gemayel. 14-mars rörelse misstänker att mordet på Gemayel var ett försök att stoppa tribunalen.

Libanon, Mellanöstern
2006-48 s 14-15
"Bara araber kan bota Mellanöstern"
En sjukdom förtär Mellanöstern. Den plågar syrierna, irakierna, libaneserna och till och med israelerna. Den uppstår med tanken att det avgörande politiska verktyget i arabvärlden är råstyrka - att politik är att krossa fysiskt och att mörda. "Så mycket går som på räls i vår tid, men så fort vi passerar gränsen till Mellanöstern ligger väpnade män på lur".
Mellanöstern behöver lag och ordning, en som föreskrivs av de araber som inte tolererar mördandet. I västvärlden är vi inte tillräckligt tuffa eller smarta för att göra det åt dom, och i slutändan är det inte ens vårt problem skriver David Ignatius redaktör och kommentator hos The Washington Post. Syrien har möjlighet att ta av sig "det kalla krigets trista trenchcoat" och bli en modern välmående Medelhavsnation.

Kanada
2006-48 s 15-16
"Kanadas identitet debatteras"
Kanadensarnas fortsätter att tro på mångfald och tolerans. Men det har uppenbarligen blivit svårare och mångfalden möter hård kritik från allmänheten. Den regionala domstolen i Ontario har beslutat att det inte är förenligt med kanadensisk lag att tillåta muslimerna att använda egna shariadomstolar för att lösa familjedispyter. Spänningen börjar bli stor mellan de allmänt vedertagna värderingar i det kanadensiska samhället som till exempel jämställdhet mellan könen och kulturell praxis bland en del nya invandrare.

2006-48 s 16-17
"Quebec och Kanada eller Quebec i Kanada?"
Kanadas premiärminister erkänner Quebec som en nation i nationen. Detta som ett försök att hämma kravet