Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

6ου - 5ου αι. π.Χ.

594

Ο Σόλωνας εισάγει το νέο νομικό σύστημα στην Αθήνα.

570

Πιο πιθανή ημερομηνία γέννησης του Πυθαγόρα στην Σάμο

548

Γέννηση του ποιητή Σιμωνίδη στην Κίο.

525

Γέννηση Αισχύλου στην Ελευσίνα.

518

Πιο πιθανή ημερομηνία γέννησης Πινδάρου στην Θήβα

515

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Παρμενίδη στην Ελέα

508

Μεταρρύθμιση του Κλεισθένη στην Αθήνα. Θεσπίζει νέο σύστημα φυλών και δήμων της Αττικής και καθιερώνει το Συμβούλιο των Πεντακοσίων (Βουλή).

500

Ο Ηράκλειτος βρίσκεται στην ακμή του, είναι περίπου 40 χρονών.

Πιο πιθανή ημερομηνία γέννησης του Αναξαγόρα στις Κλαζομενές, πόλη κοντά στη Σμύρνη, στην Ιωνία.

498

Εξέγερση των πόλεων της Ιωνίας υπό τον κυβερνήτη της Μιλήτου Αρισταγόρα και της Κύπρου υπό τον Ονεσίλο, εναντίον του Περσικού βασιλείου του Δαρείου. Ο Αρισταγόρας ζήτησε μάταια την βοήθεια των Σπαρτιατών, όμως τον βοήθησαν οι Αθηναίοι στέλνοντας 20 πλοία. Μαζί, Αθηναίοι και Ίωνες, έφθασαν στις Σάρδεις, πρωτεύουσα της σατραπείας, τις κατέλαβαν και τις πυρπόλησαν. Αλλά ο Δαρείος με τη βοήθεια των Φοινίκων τους απομάκρυνε και ανακατέλαβε την Κύπρο μέχρι το 494 π.Χ.

Ο Πίνδαρος περίπου 20 ετών γράφει την πρώτη του Ωδή που σώζεται μέχρι σήμερα, την "Πυθική Ωδή", για να υμνήσει τη νίκη του Θεσσαλού Ιπποκλέα στους Πυθικούς αγώνες.

495

Γέννηση του Περικλή.

Γέννηση του Σοφοκλή στον δήμο της Αττικής Κολωνό.

493

Ο Θεμιστοκλής ανώτατος άρχοντας των Αθηνών.

492

Α΄ Εκστρατεία των Περσών εναντίον της Ελλάδας με αρχηγό τον Μαρδόνιο.

Πιθανή γέννηση του Εμπεδοκλή στον Ακράγαντα της Σικελίας.

491

Πόλεμος μεταξύ Αθηνών και Αίγινας.

490

Α΄ Περσικός πόλεμος. Ο Δαρείος έχοντας υποτάξει τις εξεγερμένες Ιωνικές πόλεις, στέλνει τις δυνάμεις του εναντίον της Ελλάδας για να τιμωρήσει τις πόλεις που βοήθησαν την Ιωνία, (Αθήνα και Ερέτρια). Ο Περσικός στόλος πέρασε από τη Νάξο και την Δηλο, αποβιβάστηκε στην Εύβοια και κατέλαβε την Ερέτρια πριν επιτεθεί εναντίον της Αθήνας. Αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει στον Μαραθώνα όπου νικήθηκε από τους Αθηναίους (μαζί με λίγους Πλαταιείς), που είχαν αρχηγό τον Μιλτιάδη. Δεν ήρθαν σε βοήθεια οι Σπαρτιάτες και οι άλλες ελληνικές πόλεις.

Η νίκη στον Μαραθώνα έδωσε στους Αθηναίους το αίσθημα ότι είχαν σώσει την Ελλάδα και επαξίως μπορούσαν να γίνουν αρχηγοί όλων των Ελλήνων. Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε ακόμη και κατά τα χρόνια του Πλάτωνα, από όσους ήθελαν να επαναφέρουν την Αθηναϊκή Ηγεμονία μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Είναι πιθανόν η ιστορία της "Ατλαντίδας" που λέγεται από τον Κριτία στον ομώνυμο διάλογο να είναι περιγραφή, με αλληλομετάθεση, των παλατιών και των πόλεων του Μεγάλου Βασιλείου της Περσίας.

Ένας άλλος στρατηγός στον Μαραθώνα μαζί με τον Μιλτιάδη, ήταν ο Αριστείδης που έπαιξε ηγετικό ρόλο στα επόμενα χρόνια.

Πιθανή ημερομηνία θανάτου του Πυθαγόρα.

Επίσης πιθανή ημερομηνία θανάτου του Ζήνωνα του Ελεάτη.

489

Ο Αριστείδης, άρχοντας της Αθήνας.

Ο Θήρων γίνεται τύραννος στον Ακράγαντα της Σικελίας και κυριεύει την πόλη Ιμέρα.

488

Πρώτη εφαρμογή του νεοεισαχθέντος νόμου του εξοστρακισμού, στη Αθήνα στο πρόσωπο του Ίππαρχου.

486

Θάνατος του Δαρείου του Μεγάλου βασιλέα των Περσών. Την θέση του παίρνει ο γιος του Ξέρξης.

485

Ο Γέλων γίνεται τύραννος του Γέλαντα της Σικελίας. Κυριεύει τις Συρακούσες και αφήνει τον Γέλαντα στον αδελφό του Ιέρωνα.

Η πρώτη κωμωδία παίζεται στο θέατρο των Αθηνών.

484

Ο Ξέρξης καταπνίγει μια επανάσταση στην Αίγυπτο και αρχίζει να κάνει ετοιμασίες για μια νέα εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας δια μέσου του Ελλήσποντου και της Θράκης με παράλληλη πορεία στρατού και στόλου.

Πρώτη νίκη του Αισχύλου στους δραματικούς αγώνες. Το έργο δεν το ξέρουμε.

483

Ο Θεμιστοκλής πείθει τους Αθηναίους να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα νεοανακαλυφθέντα μεταλλεία του Λαυρίου για να δημιουργήσουν έναν μεγάλο στόλο να τον χρησιμοποιήσουν σε πόλεμο κατά της Αίγινας. (Αυτός ο στόλος θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και εγκαθίδρυση της Αθηναϊκής Ηγεμονίας). Επίσης αρχίζει να σχεδιάζει το λιμάνι του Πειραιά.

482

Ο Αριστείδης εξοστρακίζεται και ο Θεμιστοκλής αναλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο. Όμως, ο Αριστείδης θα επιστρέψει δυο χρόνια αργότερα, μαζί με όλους τους άλλους εξοστρακισμένους πολίτες όταν η Αθήνα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του Περσικού πολέμου.

481

Γνωρίζοντας τα σχέδια του Ξέρξη για επίθεση εναντίον της Ελλάδας, όλες οι Ελληνικές πόλεις που θέλουν να τον πολεμήσουν, συγκεντρώνονται στον Ισθμό της Κορίνθου υπό την αρχηγία της Αθήνας και της Σπάρτης και αποφασίζουν να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους, ιδιαίτερα η Αθήνα με την Αίγινα. Καταστρώνονται σχέδια και επιλέγονται τοποθεσίες αντίστασης. Οι Θερμοπύλες στην ξηρά και το ακρωτήριο Αρτεμήσιο στη θάλασσα. Η αρχηγία ανατίθεται στην Σπάρτη. Απεσταλμένοι φθάνουν στο Άργος, στις Συρακούσες, στην Κέρκυρα και στην Κρήτη για να ζητήσουν βοήθεια. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο τύραννος των Συρακουσών Γέλων είναι πρόθυμος να δώσει μεγάλη βοήθεια, περίπου 200 πλοία και 30.000 οπλίτες και ιππείς, με την προϋπόθεση να ορισθεί αυτός αρχηγός του πολέμου. Αλλά οι απεσταλμένοι της Σπάρτης και της Αθήνας αρνούνται.

480

Αρχίζει ο Β΄ Περσικός πόλεμος. Ο Ξέρξης οδηγεί το στρατό και τον στόλο του από τον Ελλήσποντο και την Θράκη, δεν συναντάει και μεγάλη αντίσταση, όμως μεγάλο μέρος του στόλου του καταστρέφεται κοντά στις ακτές της Θεσσαλίας από μια μεγάλη τρικυμία.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι Έλληνες σύμμαχοι συναντούν τον Περσικό στρατό στις Θερμοπύλες και στην μάχη νικιέται ο Λεωνίδας. Ο στόλος συναντά τον Περσικό στο Αρτεμήσιο αλλά δεν έχει καλύτερη τύχη.

Σαν αποτέλεσμα, ο δρόμος είναι ελεύθερος για τον Ξέρξη να προχωρήσει εναντίον της Βοιωτίας και της Αττικής ενώ οι Πελοποννήσιοι αποφάσισαν να καταλάβουν τον Ισθμό για να τον αποτρέψουν έστω να φτάσει μέχρι την Πελοπόννησο. Επίσης οι Αθηναίοι πείθουν τους συμμάχους να παρατάξουν τον στόλο στην Σαλαμίνα, λίγα μίλια μακριά από τον Πειραιά, το λιμάνι της Αθήνας.

Ο Ξέρξης καταλαμβάνει την Αθήνα αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν καταφύγει στα νησιά Αίγινα και Σαλαμίνα, καθώς και στις ακτές τις Πελοποννήσου ιδιαίτερα στην πόλη Τροιζήνα, τον τόπο γέννησης του Θησέα. Οι Πέρσες βάζουν φωτιά στην Ακρόπολη.

Αλλά παρότι ο κίνδυνος μεγάλωνε, ο Θεμιστοκλής πείθει τους συμμάχους του να αφήσουν τον στόλο στην Σαλαμίνα, και με αυτό το τέχνασμα παρασύρει τον Ξέρξη να δώσει μάχη σε έδαφος που εκείνος είχε διαλέξει, σε ένα μέρος τόσο στενό ανάμεσα στην Σαλαμίνα και την κυρίως χώρα της Αττικής, όπου δεν ήταν εύκολο να κινηθούν τα πλοία με άνεση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Πέρσες να νικηθούν και να καταστραφεί τελείως ο στόλος τους. Μια ζωντανή αναπαράσταση της ναυμαχίας δίνει ο Αισχύλος στο έργο του “Πέρσες”.

Ο Αριστείδης που είχε γυρίσει στην Αθήνα, παίρνει ενεργά μέρος στην ναυμαχία.

Ο Ξέρξης νικημένος επιστρέφει στην Ασία, αφήνοντας ό,τι έχει απομείνει από το στρατό του στην αρχηγία του Μαρδόνιου. Ο Θεμιστοκλής κάνει την πρόταση να στείλουν στρατό για να καταστρέψουν τις γέφυρες του Περσικού στρατού στον Ελλήσποντο ώστε να τον καταστρέψουν τελείως, αλλά δεν εισακούστηκε.

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Ευριπίδη στην Σαλαμίνα.

Μερικοί λένε ότι γεννήθηκε την μεγάλη ημέρα της ναυμαχίας.

479

Νέα επίθεση των Περσών, υπό τον Μαρδόνιο. Καταλαμβάνει πάλη την ερημωμένη πόλη της Αθήνας. Οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τον Μαρδόνιο υπό την αρχηγία του Παυσανία, γιου ενός από τους βασιλείς της Σπάρτης. Οι Πέρσες νικιούνται από αυτό τον στρατό που αποτελείται από αντιπροσώπους όλων των πόλεων της Ελλάδας, μαζί με 8.000 Αθηναίους υπό την αρχηγία του Αριστείδη, στις Πλαταιές, όπου σκοτώνεται και ο Μαρδόνιος.

Εν τω μεταξύ, ο ελληνικός στόλος στάλθηκε στην Ιωνία και νικάει τα υπολείμματα του Περσικού στόλου στο ακρωτήριο της Μυκάλης. Αυτές οι νίκες δεν έδωσαν όμως οριστικό τέλος στον δεύτερο Περσικό πόλεμο, ο οποίος διήρκεσε αρκετά χρόνια ακόμη, μέχρι την Καλλίειο Ειρήνη το 449 π.Χ., αλλά σήμαναν το τέλος των Περσικών επιθέσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μετά την ναυμαχία της Μυκάλης, ο Ελληνικός στόλος κινείται βόρεια προς τον Ελλήσποντο, για να καταστρέψει τις γέφυρες του Ξέρξη. Στη Άβυδο, όταν είδαν ότι οι γέφυρες καταστράφηκαν, οι Πελοποννήσιοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ οι Αθηναίοι πολιόρκησαν την Σηστό και κατέλαβαν την Χερσόνησο κατά μήκος του Ελλησπόντου από την Άβυδο, που την κατείχαν οι Πέρσες. Μετά την πολιορκία που κράτησε μερικούς μήνες, κατέλαβαν το μέρος και οι Αθηναίοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ ο Θεμιστοκλής μαζί πια με τον Αριστείδη, κατάφεραν να ξανακτίσουν τα μακρά τείχη και τα άλλα οχυρωματικά έργα της Αθήνας και του Πειραιά, γιατί φοβόντουσαν τους Σπαρτιάτες.

478

Ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Παυσανία, του νικητή των Πλαταιών, καταλαμβάνει την Κύπρο και μετά το Βυζάντιο. Σύντομα όμως ο Παυσανίας κατηγορήθηκε ότι έδειχνε τυραννική συμπεριφορά και κλήθηκε πίσω στην Σπάρτη.

476

Ο Πίνδαρος συνθέτει τις 3 πρώτες "Ολυμπιακές Ωδές" του.

472

Πρώτη διδασκαλία των “Περσών” του Αισχύλου.

471

Εξοστρακίζεται ο Θεμιστοκλής, αναλαμβάνει ο Κίμων.

470

ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

469

Οι Αθηναίοι καταπνίγουν την ανταρσία της Νάξου και γίνεται το νησί έτσι η πρώτη υποτελής επαρχία της Αθήνας.

468

Πιθανή ημερομηνία θανάτου του Αριστείδη.

Θάνατος του ποιητή Σιμωνίδη που γεννήθηκε στην Κίο το 548 π.Χ.

467

Πρώτη διδασκαλία της Θηβαϊκής τετραλογίας του Αισχύλου (συμπεριλαμβάνονται οι “Επτά επί Θήβας”) που κέρδισε το πρώτο βραβείο.

466

Πρώτη νίκη του Σοφοκλή σε δραματικούς αγώνες.

464

Γίνεται σεισμός στην Λακωνία, οι είλωτες βρίσκουν ευκαιρία και καταφεύγουν στο βουνό της Ιθώμης, στην Μεσσηνία. Αυτό εμποδίζει την Σπάρτη να στείλει βοήθεια στην Θάσο η οποία πολιορκείται από την Αθήνα.

463

Ο Κίμωνας υπερνικά το εμπόδιο της Θάσου μετά από πολιορκία 2 χρόνων.

Αρχίζει η πολιτική σταδιοδρομία του Περικλή, ο οποίος προκάλεσε, ανεπιτυχώς τον Κίμωνα να δώσει λογαριασμό για τα δημόσια χρήματα και για την συμπεριφορά του 2 χρόνια νωρίτερα, στην Θράκη.

462

Ο Κίμωνας που ήθελε συμμαχία με την Σπάρτη, απαντά στην έκκλησή της για βοήθεια να αντιμετωπίσει την εξέγερση των ειλώτων και οδηγεί στρατό στο όρος Ιθώμη όπου είχαν καταφύγει οι είλωτες.

Ενόσω ο Κίμων ήταν μακριά, ο Εφιάλτης αρχίζει να ανέρχεται στην Αθήνα, και κάνει αλλαγές, οι οποίες μείωσαν την ισχύ του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Αυτή την εποχή οι δικαστές άρχισαν να πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους.

Πιθανή ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα του Αναξαγόρα και αρχή της φιλίας του με τον Περικλή.

461

Εξοστρακισμός του Κίμωνα μετά από πρόταση του Περικλή.

460

Δολοφονία του Εφιάλτη.

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Ιπποκράτη στην Κω.

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Δημόκριτου στα Άβδυρα της Θράκης.

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Θουκυδίδη, του μελλοντικού ιστορικού του Πελοποννησιακού πολέμου, ο οποίος ανήκε στην οικογένεια του Μιλτιάδη.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 10 ΕΤΩΝ

459

Αρχίζει το κτίσιμο των "Μακρών Τειχών" που ενώνουν την Αθήνα με τον Πειραιά, μετά από πρόταση του Περικλή.

Συλλαμβάνονται οι είλωτες από τους Σπαρτιάτες, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φύγουν οριστικά από την Πελοπόννησο οι Μεσσήνιοι που τους βοήθησαν. Εγκαταστάθηκαν από τους Αθηναίους την Ναύπακτο, πόλη στον Κορινθιακό κόλπο, η οποία χρησίμευε σαν βάση για πλοία που ταξίδευαν για την Ιταλία.

Ξεσπά πόλεμος ανάμεσα στην Αθήνα και την Κόρινθο και της συμμάχου της Αίγινας, με αιτία την όλο και αυξανόμενη παρουσία της Αθήνας στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Η Σπάρτη αν και η Κόρινθος είναι σύμμαχός της, δεν αναμιγνύεται.

Οι Αθηναίοι στέλνουν στόλο στην Αίγυπτο, ανταποκρινόμενοι σε έκκλησή τους για βοήθεια εναντίον των Περσών.

Θάνατος του Θεμιστοκλή στην Μαγνησία, μια πόλη της Ιωνίας νότια της Εφέσου, όπου είχε τοποθετηθεί σαν κυβερνήτης από τον Αρταξέρξη. Μερικοί λένε ότι αυτοκτόνησε για να αποφύγει να βοηθήσει τον Αρταξέρξη εναντίον των Αθηναίων, όπως σαν κυβερνήτης είχε υποχρέωση να κάνει, όταν οι Αθηναίοι έστειλαν τον στόλο στην Αίγυπτο.

458

Οι Αθηναίοι αρχίζουν την πολιορκία της Αίγινας, συμμάχου της Κορίνθου.

Πρώτη διδασκαλία της τριλογίας του Αισχύλου, “Ορέστεια”, που περιλάμβανε τα έργα “Αγαμέμνων”, “Χοηφόροι”, “Ευμενίδες”.

457

Θάνατος του Αισχύλου στον Γέλαντα της Σικελίας.

456

Κατάληψη της Αίγινας και βίαιη είσοδός της στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Ο στόλος που στάλθηκε στην Αίγυπτο ηττάται από τους Πέρσες και καταφεύγει σε ένα νησί του Νείλου.

455

Διδάσκονται οι πρώτες τραγωδίες του Ευριπίδη.

454

50 πλοία επιστρέφουν από την Αίγυπτο στην Αθήνα.

453

Ο Περικλής οδηγεί αθηναϊκό στρατό εναντίον της Σικυώνας, πόλη στην βόρεια Πελοπόννησο και κάνει συμμαχία με τους Αχαιούς.

450

Ο Αναξαγόρας εγκαταλείπει την Αθήνα.

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Αλκιβιάδη.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 20 ΕΤΩΝ

449

Ο Καλλίας συνάπτει ειρήνη με τους Πέρσες και έτσι τελειώνει ο Περσικός πόλεμος.

Μετά από εισήγηση του Περικλή γίνεται δεκτή η πρότασή του να ξανακτισθεί ο ναός της Ακρόπολης που καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια και θα χρησιμοποιηθούν πολλά χρήματα. Οι Αθηναίοι θα χρησιμοποιήσουν μέρος του Θησαυρού των Δελφών. Ο ίδιος ο Περικλής επιμελήθηκε τις εργασίες αλλά μέχρι τον θάνατό του το 428 π.Χ. είχαν τελειώσει μόνο ο Παρθενώνας και τα Προπύλαια.

448

Ξεσπά “Ιερός πόλεμος” για τους Δελφούς. Οι Σπαρτιάτες παραδίδουν τον τόπο τους Δελφείς, αλλά οι Αθηναίοι μόλις αυτοί έφυγαν, τον καταλαμβάνουν και τον δίδουν πίσω στους Φωκείς.

447

Εκστρατεία των Αθηναίων στην Βοιωτία για να υποστηρίξουν τις δημοκρατικές δυνάμεις ενάντια στους ολιγαρχικούς. Καταλαμβάνουν την Χαιρώνεια, και ηττώνται στην συνέχεια από τους Βοιωτούς στην Κορώνεια. Έτσι χάνουν τον έλεγχο της Βοιωτίας.

Ο πατέρας του Αλκιβιάδη, ο Κλινίας, σκοτώνεται στην μάχη της Κορώνειας και ο Περικλής αναλαμβάνει την κηδεμονία του τετράχρονου Αλκιβιάδη γιατί ήταν συγγενής του.

Άρχισε η κατασκευή του Παρθενώνα στην Ακρόπολη υπό την εποπτεία του γλύπτη Φειδία η οποία τελείωσε το 438.

446

Εξέγερση της Εύβοιας καταπνίγεται από τους Αθηναίους υπό την ηγεσία του Περικλή, που τώρα χωρίς το βάρος των Περσικών πολέμων δρουν ελεύθερα.

Γίνεται παρόμοια εξέγερση στα Μέγαρα αλλά δεν μπορούν οι Αθηναίοι να νικήσουν και έτσι τα Μέγαρα φεύγουν από την Αθηναϊκή Συμμαχία. Η Σπάρτη εισβάλλει στην Αττική για να βοηθήσει τα Μέγαρα αλλά αναγκάζεται να σταματήσει στην Ελευσίνα χωρίς πραγματοποιήσει το σκοπό της.

445

Τελειώνει η κατασκευή των “Μακρών Τειχών”.

Υπογράφεται 30ετής ειρήνη μεταξύ Αθήνας - Σπάρτης.

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Αριστοφάνη.

444

Ίδρυση της πανελλήνιας αποικίας Θηρεοί, κοντά στην κατεστραμμένη πόλη της νότιας Ιταλίας, Σύβαρη, μετά από πρόταση των Αθηναίων. Στην πόλη ήρθαν άποικοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας και μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Ηρόδοτος και ο αρχιτέκτονας Ιππόδαμος από την Μίλητο (που είχε αναλάβει να κάνει τον χάρτη του Πειραιά) και ο Πρωταγόρας, από τον οποίο ο Περικλής ζήτησε να φτιάξει τους νόμους της νέας αποικίας.

443

Εξοστρακίζεται ο Θουκυδίδης από την Αλωπεκή (ο πολιτικός όχι ο ιστορικός), κύριος αντίπαλος του Περικλή, τον οποίο είχε κατηγορήσει για σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Ο Περικλής γίνεται στρατηγός και μένει σε αυτό το αξίωμα μέχρι το θάνατό του το 429 π.Χ.

442

Έρχονται στην Αθήνα οι πρώτοι Σοφιστές. Αρχίζει η φιλία Περικλή και Πρωταγόρα. Η ρητορική γίνεται δημοφιλής και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπός της Αντιφώντας από την Ραμνούντα που αναφέρεται στον διάλογο του ΠΛΑΤΩΝΑ “Μενέξενος” και επαινείται από τον Θουκυδίδη στις “Ιστορίες VIII”.

Πρώτη διδασκαλία της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή σε δραματικούς αγώνες.

441

Εξέγερση της συμμάχου Σάμου. Ο Περικλής ηγείται της εκστρατείας στο νησί και της πολιορκίας του. Επανέρχεται με την βία στη συμμαχία. (Ένας από τους υποστρατήγους του Περικλή στην εκστρατεία αυτή ήταν ο Σοφοκλής).

440

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του ρήτορα Λυσία.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 30 ΕΤΩΝ

438

Ολοκλήρωση του Παρθενώνα. Τοποθέτηση σε αυτόν του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς.

Πιθανή ημερομηνία θανάτου του Πινδάρου σε ηλικία 80 ετών.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη “Άλκηστη”, ο οποίος κερδίζει το δεύτερο βραβείο. Ο Σοφοκλής κερδίζει το πρώτο.

436

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Ισοκράτη.

433

Ο Χαιρεφώντας ζητά από το μαντείο των Δελφών χρησμό για το ποιος είναι ο σοφώτερος άνθρωπος. Το μαντείο απαντά: “Δεν υπάρχει κανείς σοφότερος από τον Σωκράτη”.

432

Πιθανή ημερομηνία θανάτου του Εμπεδοκλή. Η παράδοση λέει ότι πήδησε στο ηφαίστειο της Αίτνας σε μια προσπάθειά του να καταγράψει την έκρηξη που είχε συμβεί εκείνες τις ημέρες.

431

Αρχίζει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.

Η Σπάρτη επιτίθεται στην Αθήνα αλλά σώζουν την πόλη τα “Μακρά Τείχη”.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη “Μήδεια”.

430

Επιτάφιος λόγος του Περικλή προς τιμήν των νεκρών στρατιωτών του πολέμου. Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ αναφέρεται στο έργο του “Μενέξενος” σε έναν επιτάφιο λόγο που έχει γραφτεί από την Ασπασία, με κομμάτια του επιτάφιου λόγου του Περικλή και μας αφήνει να καταλάβουμε ότι αυτή είναι η συγγραφέας και αυτού του Επιταφίου.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη "Ηρακλείδαι".

Αρχίζει ο λοιμός στην Αθήνα.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 40 ΕΤΩΝ

429

Ο Περικλής εκλέγεται για μια φορά ακόμη αρχηγός των Αθηναίων αλλά σύντομα πεθαίνει από τον λοιμό.

Καταλαμβάνεται η Ποτίδαια από την Αθήνα. Στη μάχη παίρνουν μέρος ο Σωκράτης και ο Αλκιβιάδης. (Αναφέρεται στο "Συμπόσιο").)

428

Αρχίζει η πολιορκία των Πλαταιών, συμμάχου πόλης της Αθήνας, από Πελοποννήσιους και Θηβαίους. Η πολιορκία θα κρατήσει 2 χρόνια και η πόλη θα καταληφθεί, θα καταστραφεί ολοκληρωτικά και οι κάτοικοί της θα μεταφερθούν στην Αθήνα.

Πιθανή ημερομηνία θανάτου του Αναξαγόρα, που είχε εξορισθεί στην Λάμψακο στην βόρεια Ιωνία. (Σύμφωνα με τον Ιππόλυτο πέθανε τη χρονιά που γεννήθηκε ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ).

Ο Ευριπίδης κερδίζει το πρώτο βραβείο στους δραματικούς αγώνες με το έργο του "Φαίδρα". Διδασκαλία επίσης του έργου του "Ιππόλυτος".

ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ από τον Αρίστονα και την Περικτιόνη.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 42 ΕΤΩΝ.

427

Πολιορκία της Μυτιλήνης από τους Αθηναίους. Κατάληψη της πόλης. Ο Κλέωνας, ο ηγέτης των δημοκρατικών μετά τον θάνατο του Περικλή, εισηγείται τον θάνατο όλων των ανδρών της Μυτιλήνης, αλλά η πρόταση απορρίπτεται. Μόνο οι φυλακισμένοι σκοτώνονται και καταστρέφονται τα τείχη της πόλης.

Ο Κλέωνας, ο γιος ενός πλούσιου βυρσοδέψη των Αθηνών, μεγάλος δημαγωγός, που γελοιοποιείται πολλές φορές στις κωμωδίες του Αριστοφάνη, ασκούσε όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην Αθήνα.

426

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Ξενοφώντα

Διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη "Ανδρομάχη".

425

Ο Κλέων πλέκει το εγκώμιο των συμμάχων και αυξάνει τον μισθό των δικαστών από δύο σε τρεις οβολούς.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει την τρίτη του κωμωδία “Αχαρνείς” που είναι το πρώτο δικό του έργο που σώζεται μέχρι σήμερα.

424

Μάχη στο Δήλιον (Βοιωτία), όπου ο Σωκράτης υπηρετεί σαν οπλίτης μαζί με τον Αλκιβιάδη και τον Λάχη ("Απολογία").

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη "Εκάβη".

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη "Ικέτιδες".

Πρώτη παρουσίαση του έργου του Αριστοφάνη “Ιππείς” στην οποία διακωμωδεί τον Κλέωνα, πρόσφατο νικητή της Σφακτηρίας, του οποίου η δημοτικότητα ήταν στην ακμή της. Επίσης στην κωμωδία αυτή παρουσιάζει και ακόμη δυο Αθηναίους στρατηγούς, τον Δημοσθένη, πραγματικό νικητή της Σφακτηρίας και τον Νικία.

423

Ένας χρόνος ανακωχή στον πόλεμο. Ο Κλέωνας γίνεται στρατηγός και παίρνει μέρος σε εκστρατεία στην Χαλκιδική. Ο Δαρείος ο Β’ αναλαμβάνει βασιλιάς της Περσίας.

Πρώτη παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη “Νεφέλες” στην οποία σατιρίζει τον ΣΩΚΡΑΤΗ.

422

Ο Κλέωνας σκοτώνεται στην μάχη της Αμφίπολης μαζί με τον στρατηγό των Σπαρτιατών Βρασίδα. Ο Σωκράτης υπηρετεί σαν οπλίτης.

Πρώτη παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη “Σφήκες” όπου για μια ακόμα φορά σατιρίζει τον Κλέωνα, ιδιαίτερα για την απόφασή του να αυξηθεί ο μισθός των δικαστών που έγινε 2-3 χρόνια πριν.

421

Μετά την μάχη της Αμφίπολης άρχισαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών με αρχηγό οι μεν τον Νικία, οι δε τον Πλειστοάνακτα και υπογράφτηκε η Νικίειος ειρήνη η οποία έβαλε ένα τέλος στον πόλεμο που διαρκούσε ήδη 10 χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν αποφασίστηκε ανακωχή 50 χρόνων, επιστροφή των αιχμαλώτων και περαιτέρω συνέχιση των συνομιλιών για ολοκληρωτική συμφωνία. Όμως μερικές πόλεις όπως τα Μέγαρα, η Κόρινθος, η Βοιωτία και η Ελίς, αρνήθηκαν να την υπογράψουν.

Έγινε ξεχωριστή συμφωνία για αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης. Αλλά τα πράγματα από την αρχή πήγαν στραβά. Η Σπάρτη αρνήθηκε να επιστρέψει την Αμφίπολη και η Αθήνα αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Πύλο. Παράλληλα μερικοί απογοητευμένοι σύμμαχοι της Σπάρτης αναζήτησαν την συμμαχία των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες σταμάτησαν τις εχθροπραξίες στις επικράτειές τους για 6 χρόνια, αλλά ο πόλεμος ποτέ δεν σταμάτησε στις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου.

Πρώτη παρουσίαση του έργου του Αριστοφάνη “Ειρήνη” που γράφτηκε ενώ γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την Νικίειο Ειρήνη και παίχτηκε μερικές μέρες μετά την υπογραφή της.

420

Ο Αλκιβιάδης ονομάστηκε για πρώτη φορά στρατηγός.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος".

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη "Ηρακλής".

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 50 ΕΤΩΝ

418

Η Αθήνα συνάπτει συμμαχία με τις Πελοποννησιακές πόλεις Άργος, Μαντίνεια και Ελίς αλλά νικήθηκαν από τους Σπαρτιάτες στην Μάχη της Μαντινείας.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη "Ίων".

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ 10 ΕΤΩΝ

416

Ο Αλκιβιάδης λαμβάνει μέρος με 7 ομάδες σε ιππικούς αγώνες στους Ολυμπιακούς αγώνες και κερδίζει την 1η, 2η και 3η θέση.

416-415

Πρώτη νίκη του τραγικού ποιητή Αγάθωνα που τον βρίσκουμε σαν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του "Συμποσίου")

415

Ο Αλκιβιάδης αντίθετος στην γνώμη του Νικία, πείθει τους Αθηναίους να αναλάβει την εκστρατεία εναντίον της Σικελίας.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη “Τρωάδες”.

414

Πρώτη παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη Όρνιθες”.

413

Ο Αρχέλαος γίνεται αρχηγός της Μακεδονίας, μετά τον θάνατο του πατέρα του Περδίκα Β΄

“Ολιγαρχία των 400” στην Αθήνα.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη "Ηλέκτρα".

412

Ο Αλκιβιάδης αναγκάζεται να φύγει από την Σπάρτη μετά την αποκάλυψη της σχέσης του με την σύζυγο του βασιλιά Άγη και καταφεύγει στην Λυδία όπου γίνεται φίλος με τον σατράπη Τισσαφέρνη.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη “Ελένη”.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη “Ιφιγένεια εν Ταύροις.

Παίζεται η κωμωδία του Αριστοφάνη “Λυσιστράτη”.

411

Ήττα των Αθηναίων στην Ερέτρια.

Παίζεται η κωμωδία του Αριστοφάνη “Θεσμοφοριάζουσαι.

410

Τέλος της ολιγαρχίας στην Αθήνα και αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη "Φοίνισσαι".

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 60 ΕΤΩΝ

408

Πρώτη διδασκαλία του έργου του Ευριπίδη “Ορέστης”.

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ 20 ΕΤΩΝ

407

Θάνατος του Ευριπίδη στην Πέλλα της Μακεδονίας όπου ζούσε τα τελευταία έξι χρόνια στην αυλή του Αρχέλαου, βασιλιά της Μακεδονίας.

406

Θάνατος του Σοφοκλή στην Αθήνα.

Πρώτη διδασκαλία των έργω του Ευριπίδη (παίχτηκαν μετά τον θάνατό του) “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” και “Βάκχες” που ανεβάστηκαν από τον γιο του ποιητή και κέρδισαν το πρώτο βραβείο.

405

Πρώτη παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη “Βάτραχοι”.

404

Θάνατος του Δαρείου του Β΄ της Περσίας. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Αρταξέρξης ο Β΄.

Ο στρατηγός της Σπάρτης Λύσανδρος, εξαναγκάζει την Αθήνα σε ειρήνη και εγκαθιδρύει το καθεστώς των 30 τυράννων. Έτσι έληξε ο Πελοποννησιακός πόλεμος που κράτησε 27 χρόνια.

Ο Κριτίας, ένας συγγενής του Πλάτωνα από την οικογένεια της μητέρας του είναι ένας από τους αρχηγούς των Τριάντα Τυράννων και ένας άλλος, ο Χαρμίδης είναι κι αυτός ανάμεσα στους Τριάντα.

Αυτή τη χρονιά, ο Σωκράτης αρνήθηκε στους Τριάντα να υπακούσει στις διαταγές τους και να συλλάβει τον Λέοντα τον Σαλαμίνιο. Την απόφαση εκτελεί ο Μέλητος.

Θάνατος του Αλκιβιάδη σε ηλικία 46 ετών.

403

Θάνατος του Κριτία σε μάχη στον Πειραιά εναντίον των δημοκρατικών που ήταν υπό την ηγεσία του Θρασύβουλου.

Μια ομάδα πολιτών διώχνει τους 30 τυράννους και αποκαθιστά τη δημοκρατία.

Ο Μέλητος, ο Άνυτος και ο Λύκων είναι αρχηγοί της κίνησης αυτής.

Δίνεται αμνηστία.

Αναθεώρηση και κωδικοποίηση νόμων.

401

Αποτυχημένη απόπειρα του Κύρου να απομακρύνει από την εξουσία τον μεγαλύτερο αδελφό του Αρταξέρξη στην Περσία με την βοήθεια 10.000 Ελλήνων οπλιτών υπό την ηγεσία Ελλήνων στρατηγών συμπεριλαμβανομένων του Ξενοφώντα και του Μένωνα του Θεσσαλού (ο γνωστός από τον ομώνυμο Πλατωνικό διάλογο). Ο Κύρος με την βοήθειά τους νίκησε στην Μάχη της Κυνάχης αλλά σκοτώθηκε. Το ταξίδι της επιστροφής των Ελλήνων μέσα από την Αρμενία και την Μαύρη Θάλασσα περιγράφεται από τον Ξενοφώντα στην “Ανάβαση” όπου συμβάλλει στην δυσφήμηση της Περσικής αυτοκρατορίας στα μάτια των Ελλήνων.

Πρώτη (μετά θάνατον) διδασκαλία του έργου του Σοφοκλή “Οιδίπους επί Κολωνώ” το οποίο ανέβασε ο εγγονός του ποιητή Σοφοκλής ο νεώτερος.

400

Πιθανή ημερομηνία γέννησης του μαθηματικού Ευδόξου και αργότερα μέλους της Ακαδημίας, στην Κνίδο.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 70 ΕΤΩΝ

399

Δολοφονείται ο Αρχέλαος, ο βασιλιάς της Μακεδονίας και αρχίζει μια προβληματική περίοδος για το βασίλειο αυτό.

Δίκη του Ανδοκίδη κατηγορουμένου από τον Καλλία για ασέβεια στα Ελευσίνια μυστήρια. Η δίκη αυτή έκανε γνωστό τον ρήτορα Λυσία, ο οποίος έγραψε τότε τον Λόγο του “Κατά Ανδοκίδη”. Τελικά ο Ανδοκίδης κέρδισε τη δίκη.

Ο Μέλητος κατηγορεί τον Σωκράτη για “Ασέβεια” και ότι “διαφθείρει τους νέους”.

Ο Σωκράτης εμφανίζεται στο δικαστήριο για να κάνει την “Απολογία” του.

ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ σε θάνατο πίνοντας "κώνειο", ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 71 ΕΤΩΝ

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ 29 ΕΤΩΝ

395

Αρχή του Κορινθιακού πολέμου.

392

"Ολυμπιακός" Λόγος του Γοργία που μιλάει για την ενότητα των ελληνικών πόλεων εναντίον των βαρβάρων.

Παίζεται το έργο του Αριστοφάνη "Εκκλησιάζουσαι".

388

"Ολυμπιακός" Λόγος του Λυσία που μιλάει για την ενότητα των Ελλήνων εναντίον του τυράννου των Συρακουσών Διονύσιου.

Παίζεται το έργο του Αριστοφάνη "Πλούτος".

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ 40 ΕΤΩΝ.

387

Τέλος του Κορινθιακού πολέμου με συνθήκη που έδινε σε όλες τις πόλεις την αυτονομία τους και διαλύονταν οι ομοσπονδίες.

385

Γέννηση του Αριστοτέλη στα Στάγιρα της Χαλκιδικής. Ο πατέρας του ήταν γιατρός στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας.

384

Γέννηση του Δημοσθένη.

380

Πιθανή ημερομηνία θανάτου του Αριστοφάνη.

Δημοσίευση του “Πανηγυρικού” του Ισοκράτη που παρότρυνε τους Έλληνες να ενωθούν υπό την ηγεμονία των Αθηνών εναντίον των βαρβάρων.

378

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ 50 ΕΤΩΝ

377

Πιθανή ημερομηνία θανάτου του Ιπποκράτη του περίφημου γιατρού, στην Κω.

371

Η Θήβα υπό την ηγεσία του Επαμεινώνδα νικούν την Σπάρτη στα Λεύκτρα.

368

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ 60 ΕΤΩΝ

367

Άφιξη του Αριστοτέλη (που είναι γύρω στα 18) στην Ακαδημία του ΠΛΑΤΩΝΑ, όπου θα μείνει μέχρι τον θάνατο του δασκάλου του, το 347 π.Χ.

359

Ο Φίλιππος γίνεται βασιλιάς της Μακεδονίας.

358

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ 70 ΕΤΩΝ

357

Ο Φίλιππος καταλαμβάνει τις πόλεις Ποτίδαια και Αμφίπολη στην Θρακική ακτή, χωρίς να ενοχληθεί από τους Αθηναίους.

356

Γέννηση του Αλεξάνδρου, γιου του Φιλίππου.

355

Πιθανή ημερομηνία θανάτου του μαθηματικού Ευδόξου, μέλους της Ακαδημίας του ΠΛΑΤΩΝΑ.

351

Ο Δημοσθένης αρχίζει την πολιτική του σταδιοδρομία με τον 1ο Φιλιππικό λόγο του.

349

Ο Φίλιππος, βασιλιάς της Μακεδονίας, επιτίθεται εναντίον της Ολύνθου, στην Χαλκιδική, και η πόλη ζητάει την βοήθεια της Αθήνας.

Ο Δημοσθένης προσπαθεί ανεπιτυχώς, με τους τρεις Ολυνθιακούς λόγους του, να πείσει την Αθήνα να στείλει την βοήθεια.

Ο Φίλιππος καταλαμβάνει την Όλυνθο και ολόκληρη την Χαλκιδική.

347

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΣΤΑ 80 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Ο ανεψιός του Σπεύσιππος αναλαμβάνει την Ακαδημία.

Ο Αριστοτέλης φεύγει.

346

Συνάπτεται η Ειρήνη του Φιλοκράτη μεταξύ Αθηνών και Φιλίππου. Ο Φίλιππος γίνεται μέλος του Αμφικτυονικού Συμβουλίου των Δελφών. Ο Δημοσθένης συμφωνεί με μισή καρδιά στην ειρήνη με τον Φίλιππο.

Για αυτήν την περίπτωση έγραψε τον Λόγο του “Περί Ειρήνης”.

Για τον Ισοκράτη όμως, ο Φίλιππος αντιπροσωπεύει το άτομο που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες και να τους οδηγήσει εναντίον της Περσικής αυτοκρατορίας. (Αυτό πραγματοποιήθηκε από τον γιο του Φίλιππου, Αλέξανδρο, μετά από 10 χρόνια).

343

Δίκη του Φιλοκράτη που κατηγορήθηκε για παρανομίες που αφορούσαν στην πρεσβεία την οποία οδήγησε στην αυλή του Φιλίππου μετά την υπόθεση της Ολύνθου. Τον υπεράσπισε ο Δημοσθένης, εναντίον του Αισχύνη, ενός από τους αρχηγούς του Μακεδονικού κόμματος της Αθήνας.

339

Ο Φίλιππος ο Μακεδόνας αρχίζει ιερό πόλεμο και γίνεται αρχηγός του Αμφικτυονικού Στρατού. Στην Αθήνα ο Δημοσθένης κάνει τρομερές ομιλίες, και προσπαθεί να ξεσηκώσει την πόλη ενάντια στον Φίλιππο. Η Θήβα σπάει την συμμαχία της με την Μακεδονία.

Πεθαίνει ο Σπεύσιππος. Ο Ξενοκράτης αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Ακαδημίας.

338

Οι Θηβαίοι τώρα συμμαχούν με την Αθήνα, σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών του Δημοσθένη, αλλά ηττώνται από τον Φίλιππο στη Μάχη της Χαιρώνειας.

337

Ειρήνη του Δημάδη (από το όνομα Αθηναίου ρήτορα που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις) μεταξύ του Φιλίππου από τη μια πλευρά, και των Αθηναίων και των συμμάχων τους από την άλλη. Σύμφωνα με αυτήν η Αθήνα έπρεπε να ενταχθεί στην Κορινθιακή Ομοσπονδία, που υποστηριζόταν από τον Φίλιππο, ο οποίος τώρα έγινε ο Ηγεμόνας των Ελλήνων και πολιτικός και στρατιωτικός.

336

Δολοφονία του Φιλίππου πιθανώς από την γυναίκα του και μητέρα του Αλέξανδρου, Ολυμπιάδα. Ο γιος της τώρα γίνεται βασιλιάς των Μακεδόνων.

335

Ο Αλέξανδρος εκστρατεύει εναντίον της Θράκης. Ακούγονται φήμες ότι σκοτώθηκε και η Θήβα προσπαθεί να επαναστατήσει εναντίον της Μακεδονίας. Αλλά σε λιγότερο από 2 βδομάδες έρχεται ο Αλέξανδρος με τα στρατεύματά του στην Θήβα και καταστέλλει την επανάσταση. Αρκετές χιλιάδες νεκροί, 10.000 αιχμάλωτοι και η πόλη καταστρέφεται εκ θεμελίων, εκτός από τους ναούς και το σπίτι του Πινδάρου.

334

Ο Αριστοτέλης επιστρέφει στην Αθήνα και ιδρύει το "Λύκειον".

331

Ο Αλέξανδρος εκστρατεύει εναντίον των Περσών, μπαίνει στα Σούσα, την περίφημη πρωτεύουσά τους, και μετά στην Περσέπολη και τις Πασαργάδες την ιερή πόλη της Περσίας όπου φυλάσσεται ο θησαυρός της αυτοκρατορίας.

330

Δολοφονείται ο Δαρείος ο Γ΄ από τους Σατράπες του. Αυτό είναι το τέλος της Περσικής αυτοκρατορίας που τώρα είναι στα χέρια του Αλέξανδρου.

323

Θάνατος του Αλέξανδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία.

322

Θάνατος του Αριστοτέλη στην Χαλκίδα όπου είχε απομονωθεί για “να απαλλάξει την Αθήνα από άλλη μια δίκη εναντίον ενός φιλοσόφου”.

Αυτοκτονία του Δημοσθένη μετά την ήττα των Ελλήνων στην μάχη εναντίον των Μακεδόνων στον Κράνωνα, για να μην πιαστεί αιχμάλωτος από τους εχθρούς του.