Adım Adım Windows Kurulumu


Heryerde gördügünüz "Windows'u baştan kurun o zaman" gibisinden laflardan sıkılmaya başladıysanız bunun en büyük nedeni de Windows kurmayı bilmeyişiniz ise artık bitti.
           Herşey yolunda gitmez. Bir gün hiç ummadığınız bir anda çöküverir Windows ve ne oldugunu şşırırsınız. Ama windows kurmayı biliyorsanız iş değişir tabi ama öğrenmekte elinizde hadi başlayalım, hemde en baştan sayınki formatlanmış bir bilgisayara Windows kuruyoruz.
#1.Sistemi Reset düğmesine basarak yeniden başlatıyoruz. Açılış esnasında "Del" tuşuna basarak BIOS ayarı bölümüne girmemiz gerekiyor. Burada birkaç ayar yapacağız. Mavi bir ekran ile karşı karşıyayız. Burada bulunan Integrated Peripherals bölümünün üzerine ok tuşları yardımı ile  gidin ve Enter tuşuna basın. Yeni bir bölüme geçtiniz. Burada da "Onboard AC 97 Audio" satırı üzerine gelerek "+" yardımı ile seçeneği "disabled" olarak değiştirin. "Onboard MIDI port" ve "Onboard game port" satırlarını da "+" yardımı ile "disabled" haline dönüştürünüz.
#2.
Esc tuşu yardımı ile bulunduğumuz ekrandan çıkıyoruz. İlk ekrana geri döndük. Burada da "save&exit setup" satırı üzerine gelip "enter" diyoruz. Ekrana kırmızı kutu içerisinde gelen "save to CMOS and EXIT" sualinede "enter" ile yanıt veriyoruz. Böylelikle yapmış olduğumuz değişiklikleri kaydetmiş oluyoruz.
#3.BIOS'tan çıkar çıkmaz sistemimiz yeniden başladı. Biz bu arada Windows 98 paketimizden çıkan başlangıç disketini disket sürücüye yerleştiriyoruz. Bu aşamada başka birşey yapmamıza gerek yok. Biraz yükleme yapıldıktan sonra karşımıza 3 seçenekli bir menü gelecek. Burada 3'üncü yani "Bilgisayarı CD-ROM desteği olmadan başlat" seçeneğini işaretliyoruz ve bekliyoruz.
#4.
Kısa bir müddet sonra ekrana sadece "A:/>" komut satırını görüyoruz. Bizde boş durmuyoruz ve bu komut satırına "fdis" yazıp entertuşuna basıveriyoruz. Bu kez ekranı tamamen kaplayan bir soru ile karşılaşıyoruz. Bize burada büyük disk seçeneğini etkinleştirmeyi isteyip istemediğimizi soruyor. Diskimizi tek parça ve FAT32 dosya biçiminde kullanmak istediğimizden bu soruya "enter" ile cevap veriyoruz.
#5.Karşımıza yine bir menü, bu kez 4 seçenekli. Burada "1" tuşuna basıp bekliyoruz. Menüler birbiri ardına geliyor. jEkrandaki 3 seçenekten birincisini seçmek için yine "1" tuşuna basıyoruz. Sürücü bütünlüğü doğrulanıyorun 100%100 olmasını bekliyoruz. Bu oran 100 olduğunda başka bir soru ile karşılaşacağız.
#6."Kullanılabilecek en fazla alanı ayırmak ve bölümü etkin yapmak istiyormusunuz" sorusuna yanıt olarak "enter" tuşun basıyoruz.
#7.Sabitdiskimiz kullanıma hazır duruma getirilirken ekranda "sürücü bütünlüğü doğrulanıyor" ibaresini görüyoruz. Yine bir aksilik yoksa 100'e varacak. Sonra karşımıza çıkan uyarıyı dinleyip bilgisayarı Reset düğmesinden kapatıyoruz. Bu arada disketi yerinden çıkarmayın çünkü tekrar yararlanacağız.
#8.Tekrar "A:/>" komut satırına ulaşmak için karşımıza gelen 3 seçenekli menüden 3'üncüyü seçiyoruz. Komut satırı karşımıza geldiğinde "format c:/s" yazıyoruz. Bundaki amacımız sabitdiski biçimlemek ve aynı zamanda tek başına açılabilmesi için içine sistem dosyalarını kopyalamak. "Tüm veri kaybolacak devam edelim mi" sorusuna yanıt olarak "e" tuşuna basıyoruz. Bayağı uzun bir süre sonra (10-15dk) format tamamlanacak ve bu kez de sabit diske bir isim koymanız istenecek. 11 karakteri geçmeyecek bir isim koyalım ve "enter" diyelim. Yine "A:/>" komut satırına düştük.
#9.
Disket sürücüsündeki disketi çıkartalım ve Reset düğmesi aracılığı ile sistemi yeniden başlatalım. Eger herşey yolunda gitmiş ve sistem dosyaları sabit diske yüklenmiş ise bilgisayarın sabit diskten açıldığını ve "C:/>" komut satırına geldiğini göreceksiniz.
#10.Şimdi disket sürücüyü yerine takın. Windows 98 CD'nizi CD-ROM sürücünüze  yerleştirin ve tekrar "reset" düğmesine basarak sistemi yeniden başlatın. Karşımıza 3 seçenekli aynı menü tekrar geleçek. Burada 1'incisini seçiyoruz ve bekliyoruz. Yine bir mavi ekran ile karşı karşıyayız. Bu windows kurulumun ilk adımı. "Kur'a devam etmek için enter'a basın" denilmekte bizde basıyoruz.
#11.Karşımıza gelen " Kur'a devam edip eski işletim sisteminizi degiştirin" seçeneğini ok tuşu yardımı ile seçiyoruz ve "enter" tuşuna basıyoruz. Böylelikle Windows maceramızda başlamış oluyor.
#12.Karşımıza gelen ilk ekranda devam'a tıklıyoruz. Sonra karşımıza gelen ekranda "sözleşmeyi kabul ediyorum" seçip devam'a tıklıyorsunuz. Sözleşmeyi imzaladık. Elimizdeki yasal Windows 98 kitapçıgı üzerindeki seri numarasını önümüze alıyoruz. Ve ekrandaki boşlukları dolduracak şekilde giriyoruz. Eğer anahtarı doğru girdi iseniz şimdi size windows'u kurmak istediğiniz dizin sorulacak. Burada varsayılan olarak "C:\Windows" işaretlenmiş, bence siz bunu değiştirmeyin ve ileriyi tıklayın.
#13.Kur seçeneklerinin sunulduğu ekrandayız. Burada size tavsiyem en alttaki "özel" seçeneği işaretlemeniz. Her nekadar bu seçenek ileri düzey kullanıcılar için olsada bilgisayarını kendi toplayan birinden daha ileriyi kastetmiyordur.
#14.Sıradaki ekranda kullanıcı bilgilerinizi girmeniz isteniyor. Burayı kendinize göre doldurun ve ileriyi seçin. Şimdi "bileşenleri seç" ekranı ile karşı karşıyayız. Bu ekranda "çoklu dil desteği" satırı üzerine gelin ve çift tıklayın. Burada Türkçeyi seçip devam ediyoruz.
#15.Bilgisayarınızı ağ üzerinde tanıtmak için birtakım bilgiler isteniyor. Bunlarıda kafanıza göre doldurun. Bilgisayar ayarları başlıklı bölümde Türkçe Windows kullanıyorsanız doğrudan bölgesel ayarlar- Türkçe ve klavye düzeni- Türkçe (Q) satırı gözükecek, yine "ileri"yi tıklatıyoruz. Bir sonraki ekran "konumunuzun belirlenmesi" buradan yaşadığınız ülkeyi seçin. Nihayet "dosyaları kopyala" bölümüne ulaştık. İleriyi tıklayalım ve yolumuza devam edelim.
#16.Ekranda tahmini kalan süre ve kopyalama işleminin nekadarının tamamlandığını gösteren bilgiler bulunmakta. Kopyalama tamamlandıktan sonra disketi çıkartmamız ve "tamam"a tıklamamız isteniyor. Sistemimiz yeniden başlatıldıktan sonra tarih/saat özellikleri için bir ayar bölümü geliyor. Burayı doğru şekilde dolduruyoruz ve ekranda "sistem ayarları günçelleştiriliyor" ibaresini gördüğümüz anda sevinmeye başlayabiliriz.
#17.Sistemimiz yeniden başlatıldı ve Windows parolası soran bir ekran ile karşı karşıyayız. Buraya birşey yazmayın ki bir daha parola sormasın hemen enter'a basın ve tebrikler sonunda Windows masa üstündeyiz. Ama işimiz daha bitmedi.
#18.Bilgisayarım simgesine sağ fare tuşu ile tıklayarak özellikleri seçin. Ekrana gelen pencerede "aygıt yöneticisi" alt sekmesine tıklayın. "Ekran bağdaştırıcıları" satırına giderek bir kez tıklayın. "Standart PCI grafik bağdaştırıcısı" olarak gözüken yere kendi ekran kartımızı koymalıyız. Bunun için ekran kartımız ile birlikte gelen sürücü CD'sini CD-ROM sürücümüze yerleştiriyoruz ve "standart..." satırına çift tıklıyoruz. Buradan da "sürücü" alt sekmesini seçiyoruz. "Sürücüyü güncelleştir" düğmesine tıkladığımızda karşımıza "aygıt sürücüsü güncelleştirme sihirbazı" çıkıyor. "Disketi var" düğmesine tıklıyoruz."Gözat" diyoruz ve "sürücü" bölümünde "D" yi seçiyoruz. Burada da win98 klasörünü seçiyoruz. Dosya adına tklıyoruz ve tamam diyoruz. Sürücüler yüklendikten sonra sistem yeniden başlatılmalı.
#19.Bilgisayar tekrar açtığımızda sırada ses kartının sürücülerini yüklemek var. CD-ROM sürücümüze ses kartımız ile birlikte gelen CD'yi yerleştiriyoruz. Otomatik olarak arabirim açılıyor ve sürücüleri yüklüyüruz ve bilgisayarımızı tabiki yeniden başlatıyoruz.
#20.Sırada Modem var. "Bilgisayarım" simgesine sağ fare tuşu ile tıklayarak özellikleri seçin. Ekrana gelen pencerede "Aygıt yöneticisi" alt sekmesine tıklayın. "Diger aygıtlar" satırına girerek bir kez tıklayın. "PCI communication device"  olarak gözüken kart yerini hemen bizim kartımızın alması lağzım. Bunun için önce Modemimiz ile birlikte gelen sürücü CD'sini CD-ROM sürücüye takıyoruz ve diğer aygıt satırına çift tıklıyoruz. Buradan da "genel" alt sekmesinde kalıyoruz. "Sürücüyü yeniden yükle" düğmesine tıkladığımızda "aygıt sürücüsü güncelleştirme sihirbazı" çıkıyor. "Disketi var" düğmesine tıklıyoruz. Burada Modem'i seçiyoruz, "Disketten yükle" bildirisi bizim için geçerli değil çünkü sürücülerimiz CD'de yer alıyor. "gözat" diyoruz ve "sürücü" bölümünde "D" yi gösteriyoruz ve yüklüyoruzhepsi bu bilgisayarı yeniden başlatın ve daha sonra hiçbir sorun yoksa kasayı vidalayabilirsiniz.