TÜKETİCİ İÇİN FAYDALI BİLGİLER

DAHA YEŞİL SEBZELER

Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

KARARMAYAN SOĞANLAR

Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.

KIZARMIŞ BÖREK

Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.

DOMATES’İN KABUKLARI

Domates’in kabuklarını kolay soymak için, bıçağın sırtıyla domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da domatesleri kaynar suda 1 dakika bekletin.

TATLI PATLICAN

Patlıcanların acısını almak için , patlıcanları soyduktan sonra tuzlu suda bir müddet bekletin. Sarı su çıktıktan sonra, patlıcanları sıkarak sudan alın.

VİTAMİNİ KAYBOLMAYAN SALATA

Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

REÇEL YAPARKEN

Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.

LEZZETLİ ÇİKOLATA SOS

Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.

KOLAY SOYULAN YUMURTALAR

Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.

MANTAR SOTE PİŞİRİRKEN

Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz.

PİŞMİŞ YUMURTAYI ÇİĞ YUMURTADAN AYIRMAK

Pişirip sakladığınız yumurtaları , çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.

TAVUK ETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER:

Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler -180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir.

Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.

YOĞURDUN FAYDALARI

Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

YEŞİL SEBZELERİN CANLILIĞININ KORUNMASI İÇİN

Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10-15 dk. kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır.

EKMEĞİN KÜFLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN

Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.

YAĞ LEKELERİ

Masa örtünüze ve giysinize yağ sıçradığında, kumaş yağı içmeden, hemen üzerine tuz dökün. Böylece tuz yağı içecek ve silkelendiğinde leke olmayacaktır. Yağ lekeli örtülerinizi hemen sodalı suyla da silebilirsiniz.

YANMIŞ TENCERELER

Yanmış tencereleri ovalamadan içine biraz sirkeli su koyarak bekletebilirsiniz.

DÜDÜKLÜ TENCERE

Düdüklü veya basınçlı tencereler yemeğin pişirme süresini azalttığından çok pratiktir, yanlız dikkatli kullanılmaları gerekir.

Tencerenin içine koyacağınız malzeme ve suyun miktarının tencerenin yarısını geçmemesine özen gösterin. Su bırakan sebzeler dahi olsa, tencereye başlangıçta az da olsa su koyun. Pişme süresini tencere ilk dumanını verip, basınç düğmesini kapattıktan sonra hesap edin. Yemek piştikten sonra tencerenin basıncı düşmeden kesinlikle kapağı açmayın. Bu süreyi kısaltmak için tencerenizi su dolu bir kaba oturtabilir, yada tazziksiz musluk suyunun altına tutabilirsiniz.

YAPIŞMAZ YÜZEYLİ TAVALAR

Yapışmaz yüzeyli tavalı kullanırken, mutlaka tahta kaşık ya da maşa veya bu tavalara uygun yapılmış araçları kullanın. İlk kullanımdan önce sıcak suyla yıkayıp temizleyin, iyice kuruladıktan sonra ½ çay kaşığı sıvı yağ koyup kağıt havlu ile silin.

Her zaman orta ve kısık ateşte kullanın, kızartma için kesinlikle kullanmayın. Tavanın içinde birşey yandıysa, ovalamak yerine içine su koyup bir müddet bekletin. Temizlemek için sadece yumuşak sünger kullanın.

BUHARLANMAYAN CAM KAPAK

Cam tencerede yemek pişirirken, kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyini limon kabuğuyla silin.

ISIYA DAYANIKLI CAM KAPLAR

Isıya dayanıklı fırın kaplarının direkt ısıya maruz bırakılmaması gerekmektedir. Bu ürünleri kullanırken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise fırından çıkarırken ıslak bezle tutulmaması ve ıslak zeminle temas ettirilmemesidir.

PLASTİK VE CAM EŞYADAN ETİKETLERİN ÇIKARTILMASI

Plastik ve cam eşyalar üzerine yapıştırılan etiketlerin çıkartılması genellikle can sıkıcı olabilir. Bunların çıkartılması için etiketi yemeklik yağ ile ovulursa elle çıkacak kıvama gelecektir. Ardından su ile temizlenen üründe hiç bir çizilme ve leke oluşmayacaktır.


Pirinç ve bakliyat çeşitlerinin uzun süre bozulmadan saklanması için naylon yerine cam kavanozlarda saklanması tavsiye edilmektedir. Peynir çeşitleri kurumaması için buzdolabına açık olarak konmamalı, kapta veya streç kağıt içinde saklanmalıdır. Muzun uzun süre kararmaması için diğer meyvelerin aksine buzdolabında değil, oda sıcaklığı derecesinde, rüzgarsız bir yerde saklanması gerekir. Yoğurdu sulandırmamak için tahta kaşıkla ve üstten almak gerekir.   Çizik zeytin, yağ ve limonla servis edildiğinde çok daha lezzetli olur.Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.

 


Sağlıklı Süt İçmek Herkesin Hakkıdır

Sütün, doğal özelliklerini ve besin değerini kaybetmeden, sağlıklı bir şekilde tüketiciye sunulması için Pastörizasyon veya Ultra Pastörizasyon (UHT) işlemlerinden geçmesi ve sağlıklı bir şekilde ambalajlanması gerekir.

Pastörizasyon

Sütün 72- 75 C'da, 15- 20 saniye ısıtıldıktan sonra, hemen 5 C'a kadar soğutulması işlemidir. Pastörize sütler:
Katkı maddesi içermez, Cam şişe veya günlük karton kutularda satışa sunulur, Özelliklerini ve besin değerini 2-3 gün süresince korur. Pastörizasyon işlemi ile insan sağlığına zararlı bakteriler yok edilir.

Ultra Pastörizasyon (UHT)

Sütün, 135 C'da 2-6 saniye ısıtılarak, hemen oda sıcaklığına soğutulması işlemidir.

Ultra Pastörize Sütler:
Katkı maddesi içermez, Aseptik karton kutularda satışa sunulur, Özelliklerini ve besin değerini, ambalajı açılmadığı takdirde en az 4 ay süresince korur, Ambalajı açılmadığı takdirde oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.

Ultra Pastörizasyon (UHT) işlemi ile, hem insan sağlığına zararlıbakteriler, hem de sütün bozulmasına neden olan bakteriler yok edilir. Evde kaynatıldığında besin değerini kaybeden süt, bu yollarla besin değerini kaybetmeden sağlıklı bir şekilde müşteriye sunulmaktadır.


Hangi et çeşidi hangi yemekte kullanılır ?

Dana Dana

ET ÇEŞİDİ KULLANIM YERİ MİGROS ÖZELLİĞİ
1-BONFİLE, KONTRFİLE
2- ANTRİKOT
Özellikle ızgara çeşidi olarak kullanılır Kullanıma hazır şekilde firesiz sunulmaktadır
3-TRANÇ 4-SOKUM 5-YUMURTA Salçalı biftek, tas kebap ve tencerede pişirilmek üzere hazırlanan yemek çeşitleri Kullanıma hazır şekilde firesiz sunulmaktadır
6-DÖŞ 7-PANÇETA Dolmalık ve yemeklik kıymalık ve yemeklik kuşbaşı et Kesinlikle iç yağ ve sakatat kullanılmaz
8-GERDAN 9-KOL Yağsız kıyma tercih edenler için salçalı köfte çeşitlerinde Kesinlikle iç yağ ve sakatat kullanılmaz
10- KOL VE BUT İNCİK Haşlamalık ve kuşbaşı et çeşidi kullanılan yemeklerde Kullanıma hazır şekilde firesiz sunulmaktadır

Kuzu Kuzu

ET ÇEŞİDİ KULLANIM YERİ
1- KUZU PİRZOLA Izgaralık et çeşidi
2- BUT Izgaralık et çeşidi ; külbastı, şiş; fileto kısmından tandır, kapama; yemeklik et çeşitleri
3- KOL Kuzu fırın çeşitleri, kapama, incik
4- GERDAN Haşlamalık çeşitler
5- KUZU DÖŞ Izgaralık çeşitler; yemeklik ve ızgaralık kıyma çeşitleri; sote çeşitleri