WEB SAYFASI YAPIMINDA İLK AŞAMALAR:

Öncelikle web sayfamızın özelliklerini(sayfanın ismi,hangi bölümlerin yer alacağı vb.)belirlemeliyiz. Bunları belirledikten sonra sayfamızı yapmaya başlayabiliriz. Web sayfamızın yapımında Front Page Express programını kullanacağız. Bu Windows' un bir programıdır.

Front Page Express programını çalıştırdığımızda otomatik olarak önümüze yeni boş bir sayfa gelir. Öncelikle ana sayfanın yapımından başlayacağımız için sayfanın en üst kısmına sayfanın ismini(sayfamızın ismi web olsun)yazalım. Başlığın yazı tipini,büyüklüğünü,yazı biçemini biçim\yazı tipi menüsünden ayarlayabiliriz. Başlığın ortalanmasını,sol veya sağ tarafta bulunması gibi ayarları bu menüden yaparız. Şimdi yaptığımız bu düzenlemeyi HTML olarak kaydetmeliyiz. Kayıt işlemini dosya\farklı kaydet' e tıklarız oradan gelen menüde sayfa başlığı kısmına index(ana sayfa index ismi altında kayıt edilmelidir) yazar,dosya olarak' a tıklarız gelen menüde dosya adı kısmına index(ana sayfa index ismi altında kayıt edilmelidir)yazarız. Diğer oluşturulacak sayfalarda da bu işlem tekrarlanır.

DİKKAT!!!:SAYFALARIMIZIN İSİMLERİNİ İNGİLİZCE KARAKTERLERİ KULLANARAK YAZMALIYIZ.ÇÜNKÜ SAYFAMIZIN İNTERNET ALANINA AKTARILMASI SIRASINDA BU DOSYALAR AKTARILAMAZLAR.

Sıra geldi sayfamızın özelliklerini ayarlamaya,bu ayarları dosya\sayfa özellikleri menüsünden ayarlayabiliriz. Bu özellikler kısmında sayfanın art alanını,ve sayfa düzenini(kenar boşlukları vb.) ayarlarız.

 

SAYFAYA TABLO,RESİM,YAZI EKLEME:

Sayfamıza ekleyeceğimiz yazıları,resimler vb. şeyleri tablo içerisinde sayfamıza yerleştirmek düzen açısından önemlidir. Tablo sayesinde bunlar daha düzenli bir şekilde sayfamızda bulunurlar. Tablo eklemek için bu düğmeyi(buton)tıklayın ve tablomuzun kaç sütun ve kaç satırdan oluşacağını belirleyin(2'ye 2'lik bir tablo).Tablo ayarlarını tablo\tablo özellikleri kısmından düzenleyebilirsiniz.

Şimdi sıra resim eklemeye geldi. Resmimizi tablo içerisine eklemek için bir tabloyu seçip ekle\resim\gözat menüsünden istediğiniz resmi seçip ekleyiniz. Yazı eklemek için ise ekle\dosya' yı tıklayıp istediğiniz metini veya yazıyı ekleyebilirsiniz.

ÖNEMLİ!!!:YAPTIĞINIZ İŞLEMLERİ KAYDETMEYİ UNUTMAYIN.

 

YENİ SAYFALAR YAPMAK:

Dosya\yeni\normal sayfa seçiliyken tamam' ı tıkla. Böylece yeni sayfamız oluştu. Gerekli bilgi,yazı ,resim vb. şeyleri sayfamıza aktardıktan sonra bu işlemleri kayıt etmeliyiz. Kayıt işlemini dosya\farklı kaydet' e tıklayıp oradan gelen menüde sayfa başlığı kısmına yeni sayfamızın ismini yazarız,dosya olarak' a tıklarız gelen menüde dosya adı kısmına yine yeni sayfamızın ismini yazarız. Diğer oluşturulacak sayfalarda da bu işlem tekrarlanır.

DİKKAT!!!:SAYFALARIMIZIN İSİMLERİNİ İNGİLİZCE KARAKTERLERİ KULLANARAK YAZMALIYIZ.ÇÜNKÜ SAYFAMIZIN İNTERNET ALANINA AKTARILMASI SIRASINDA BU DOSYALAR AKTARILMASI SIRASINDA PROBLEM ÇIKARABİLİRLER.

 

KÖPRÜ YAPIMI(BİR SAYFADAKİ BİR OBJEYE VEYA BİR YAZIYA TIKLAYARAK DİĞER SAYFAYA GEÇMEK):

Öncelikle ana sayfamızı dosya\aç kısmından açalım sonra köprü kuracağımız sayfayı(örnek:bu sayfanın adı MASALLAR olsun) aynı şekilde açalım. Ana sayfamızdaki objeyi (tıkladığımızda diğer sayfanın gelmesini saylayan yazı veya resim) yani MASALLAR yazısını karartalım. Sonra ekle\köprü menüsünden açık sayfalar kısmına gelelim köprü kuracağımız MASALLAR sayfasını seçip tamam' a tıklayalım. Böylece köprümüz kurulmuş oldu. Artık MASALLAR yazısına tıkladığımızda MASALLAR sayfası gelecektir.

DİKKAT!!!:SAYFALARIMIZIN GÖRÜNÜŞÜNÜN NASIL OLDUĞUNU GÖRMEK İÇİN WEB DİYE OLUŞTURDUĞUMUZ KLASÖRE GİDİP ORADAKİ İNDEX.HTM DOSYASINA BAKARAK KONTROL EDERİZ.ÇÜNKÜ FRONT PAGE EXPRESS PROGRAMINDAKİ GÖRÜNÜŞÜNDEN FARKLI OLABİLİR.

E-MAİL:

 

Sayfanıza koyduğunuz bir şekile veya yazıya tıklandığında size e-mail atılmasını sağlamak için o şekli veya yazıyı karartıp ekle/köprü'ye tıklayıp köprü türü kısmından mailto seçeneğini seçip url kısmınada mailto:e-mail adresiniz(?@?.com) yazınız.

E-MAİL

 

E-MAİL ADRESİ ALMAK:

Bu bölümde hotmail'den nasıl e-mail adresinin alınacağını ve sayfaya nasıl konulacağını anlatmaya çalışacağım.Öncelikle buraya tıklayın.Gelen pencereden I Accept'a tıkla.Gelen formu bu şekilde doldurunuz:

First Name:Adınız

Last Name:Soyadınız

Country:Bulunduğunuz ülkeyi seçin

Province:Bulunduğunuz şehir

Zip code:Bulunduğunuz yerin posta kodunu yazın

Time zone:Bulunduğunuz zaman dilimi

Gender:Cinsiyetiniz

Age:Yaşınız

Occupation:Mesleğiniz

Sign-In name:Kullanıcı adınız(Bunu bir yere not edin!!!)

Password:Kullanıcı şifreniz(Bunu bir yere not edin!!!)

Re-enter password:Şifrenizi tekrar yazın

Secret question:Hatırlama sorusu(Şifrenizi unuttuğunuzda gereken bir soru mesela adım ne)

Answer to Secret question:Hatırlama sorusunun cevabı(Üstteki sorunun cevabı mesela ali)'yi yazdıktan sonra Sign Up'a basın.Gelen sayfada Continue at Hotmail'e tıklayın.Böylece sizinde bir e-mail hesabınız oldu.E-mail hesabınıza girmek için http://www.hotmail.com adresine gidip Sign-In name ve Password'ünüzü yazıp Sign in'e tıklamanız yeterli olacaktır.

DİKKAT!!!:İNGİLİZCE KARAKTERLERİ KULLANARAK FORMU DOLDURUN.

 

İKİNCİ AŞAMA

İNTERNETTEN WEB ALANI ALMAK:

Sizlere bedava web alanının alınışını anlatmaya çalışacağım. Freeservers(8m,8k,freeservers...)'dan bedava web alanı almak için buraya tıklayın.Gelen sayfanın üst kısınlarındaki OPTION A:FREE Domain Name seçin ve http://myname.freeservers.com bölümündeki myname yerine sayfanızın adını yazın,freeservers.com'un bulunduğu kısımdanda herhangi bir seçeneği seçip Continue'ye tıklayın,eğer aynı isimde başka bir web adresi varsa gelen sayfada o isime yakın sayfaların isimlerinin listesi çıkar ve sayfa ismini veya uzantısını(freeservers,8m,8k...) değiştirmeniz konusunda sizi uyarır,ismini veya uzantısını değiştirip Continue'ye basın.Gelen sayfanın üst kısımlarındaki OPTION A seçiliyken Continue'ye basın,gelen sayfa sizinle ilgili bir takım sorular sorulmaktadır.Bunlar:

First Name:Adınız

Last Name:Soyadınız

User Name:Kullanıcı adınız(Bunu bir yere not edin!!!)

Password:Kullanıcı şifreniz(Bunu bir yere not edin!!!)

Type your password again to verify:Şifrenizi tekrar yazın

Current e-mail adress:E-mail adresinizi yazın

Type your e-mail adress again to verify:E-mail adresinizi yeniden yazın

Category:Sayfanıza uygun kategoriyi seçin

Country:Bulunduğunuz ülkeyi seçin

Zip/postal code:Bulunduğunuz yerin posta kodunu yazın

Gender:Cinsiyetiniz

Age:Yaşınız

Income:Geliriniz

Marital status:Medeni haliniz

Occupation:Mesleğiniz

Special deals and offers:Hobileriniz'i yazıp,

I have read the Freeservers Terms of service listed above and agree to abide by the terms and conditions contained therein seçeneğini seçip Continue'ye basınız.Sayfa geldikten sonra e-mail adresinize bir tane e-mail gönderilecektir.Bu e-mailde sizin ACTIVATION CODE'niz yazmaktadır,bunu öğrenin ve tekrar biraz önceki sayfaya gelip bu kodu ACTIVATION CODE kısmına yazıp Active my Web Site!'ye tıklayın:böylece artık siteniz aktif duruma geçmiş olur.Vatana millete hayırlı olsun:))).

 

WEB SAYFASINI WEB ALANINA AKTARMAK:

Yapımını tamamlamış olduğumuz web sayfamızı internet alanına aktarmak için bir ftp programını kullanmamız gerekiyor.Aktarma işlemi için birçok program mevcut ama biz WS_FTP PRO VERSİON 6.02T programını kullanacağız. Programı www.ws_ftp.com adresinden indirip bilgisayara yükledikten sonra programı çalıştıralım gelen menüdeki Continue Evaluation seçeneğine tıklayalım sonra New'e basalım.Gelen menüdeki kısma web sayfamızın adresini yazalım(www.?.com gibi).İleri'ye tılayıp gelen menüde yine İleri'ye tıklayalım.Gelen münüdeki User ID kısmına web alanını alırken yazdığınız User Name'i Password kısmınada web alanını alırken yazdığınız Password'ü yazınız,Save password seçeneğini seçip son'a tıklayın. Şimdi menüde sol taraftaki listeden kendi web sayfanızın adının yazdığı seçeneği seçip OK'e tıklayın(Bu işlemi internete bağlıyken yapın).Yaklaşıp 1 dakika bekledikten sonra internet alanınıza bağlanırsınız. Menünün sol tarafında bilgisayarınızın hardiskindeki bilgiler,sol tarafında ise internet alanındaki bilgiler görünür. Sol taraftan web klasörüne gelip bilgileri aktarmaya başlayabilirsiniz. Aktarılacak dosyayı seçip sağ tarafı gösteren ok'a basın. Dosyaları aktardıktan sonra internet alanındaki MAİN.HTM dosyasını silin. Böylece aktarma işlemi sona ermiş olur.

 

WEB SAYFASINI ARAMA MOTORLARINA VE LİSTELERE EKLEMEK:

Web sayfanızı arama motorlarına ve listelere ekleyerek sayfanıza birçok kişinin girmesini sağlamış olursunuz. Sayfanızı listelere ve arama motorlarına eklemek için aşağıdaki linklere tıklayın ve gelen sayfada url-ekle veya sayfa-ekle kısmına girip gereken kısımları doldurunuz. Bu doldurulan kısımlarda takıla bileceğiniz hususlar var. Bunlar açıklamaya çalışacağım.

Anahtar kelimeler:Sayfanızda bulunan başlıkları bu kısma yazmanız gerekmektedir. Bu sayede arama motorlarında sizi bu kelimeler sayesinde bulurlar(Benim sayfamdaki kanaryalar,anlamlı sözler... gibi).

Sayfanızı kısaca tanıtınız:Bu kısma sayfanızla ilgili bir cümle yazınız.

URL:Bu kısma sayfanızın adresini yazınız(http://www.?.com gibi)

HTML kodu:Bütün işlemler bittikten sonra bu kod size verilir yada e-mail adresinize gönderilir. Bu kodu alıp sayfanıza yerleştirmeniz gerekmektedir. Bu kod arama motorunun veya listenin bannerinin kodudur.Html kodunun nasıl yerleştirileceğini diğer konularda anlatacağım.

DİKKAT!!!:SAYFANIZIN ÖZELLİKLERİNİ DOĞRU GİRMEDİĞİNİZ TAKDİRDE SAYFANIZ ARAMA MOTORLARINA VEYA LİSTELERE KABUL EDİLMEYEBİLİR.

 

SAYAÇ ALMA:

Sayaçlar sayfanıza kaç kişinin girdiğini gösterir. Sayaç alma işlemine başlamak için buraya tıklayın. Gelen sayfada I agree to these Terms and Conditions'a tıklayın ve formu doldurmaya şu şekilde başlayın:

Web site URL:Web sayfanızın adresini yazın

Counter Starting Value:Sayacın kaçtan başlayacağını yazın

Counter Style:Sayacınızın görünüşünü seçip Submit'e basın. Gelen sayfadaki, Html kodunu sayfanıza yerleştirdiğiniz takdirde işlem tamamlanmıştır.Html kodunun nasıl yerleştirileceğini diğer konularda anlatacağım.

 

HTML KODLARINI SAYFAYA YERLEŞTİRME:

Bu işlem birçok yerede bize gerekli olur.Mesela sayaç kodunu yerleştirmede,arama motorlarının ve listelerin kodlarını yerleştirmede,java appletlerin kodlarını yerleştirmede... gerekli olur.Bu kodları yerleştirmek için ekleyeceğiniz kodu karartıp üzerine mousenin sağ tuşuyla tıklayın ve kopyala'ya basın.Sonra front page express programında index sayfanız açıkken ekle\HTML Biçimleme'ye tıklayın,gelen penceredeki beyaz kısma gelip mousenin sağ tuşuyla tıklayın yapıştır'a basın ve son olarakta tamam'a tıklayıp işlemimizi sona erdirin.