PTSD

Posttraumattisk Stressyndrom

( Post Traumatic Stress Disorder )

 

Aktuellt  

 Om ÅSS i Borås

Bli medlem   

Att vara anhörig

Att leva med paniksyndrom


KBT


Om ...    

Ångest hos barn och ungdom

Hitta rätt

Länkar

Diagnoskriterier

Mediciner

Landstingsinformation

De som stödjer vår verksamhet

Litteratur tips   

  


 

 

Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) uppstår efter omvälvande och traumatiska upplevelser som krig, våld, rån, olika former av övergrepp och misshandel. Upp till fem procent av befolkningen i ett land kan vara drabbad av PTSD.

 Det handlar om en svårbehandlad ångestsjukdom som i omfattande skala drabbar flyktingar - i Sverige är 25 procent drabbade. Alla som genomgår allvarliga psykiska trauman kan drabbas av PTSD. Den första diagnosen av PTSD gjordes 1980 på Vietnamveteraner. De visade allesammans upp samma symtom och senare stod det klart att diagnosen även kunde appliceras på andra grupper.

Många olika symtom
PTSD innebär att nästan alla funktioner i kroppen förändras. Symptomen bryter antingen ut strax efter det upplevda traumat, eller för en del först flera år senare. Återkommande och ångestfyllda bilder tränger sig på i form av mardrömmar eller flashbacks (vilket innebär att
händelsen återupplevs). Eller så undviker den drabbade allt som kan påminna om händelsen
- såväl tankar och känslor som konkreta aktiviteter. I vissa fall kan det gå så långt att personen blir helt isolerad.

Även kroppsliga symtom ingår ofta i bilden av PTSD. Vissa som drabbas får huvudvärk, magsår, högt blodtryck eller smärta i axlar och andra leder. Andra känner sig väldigt trötta, okoncentrerade och stressade. Många känner sig oskyddade och upplever att de har en ångestknut i bröstet. Ökad känslighet (hyperarousal) är ytterligare ett vanligt symtom. Det är en inte ovanligt att den drabbade utvecklar en s.k. startle reflex, vilket för exempelvis krigsveteraner kan betyda att de kastar sig ned i skydd på golvet vid vissa ljud.

 

 

 

Stort mörkertal


Människor som drabbats av PTSD hanterar sin situation på olika sätt. Vissa tar sin tillflykt i arbete och engagemang; andra hamnar i alkohol-, tablett- eller narkotikamissbruk i sina försök att dämpa smärtan och ångesten. Andra komplikationer som följer PTSD:s funktionsnedsättning är ökad självmordsrisk, skilsmässor och separationer.

Många söker inte ens vård eftersom det i sig kan upplevas som en påminnelse av det man gått igenom. Och även hos de som gör det, kan det vara svårt att upptäcka sjukdomen; ofta (i upp emot hälften av fallen) uppträder den nämligen tillsammans med andra psykiska sjukdomar, t.ex. depression, social fobi och paniksyndrom.

Finns ångeststörningar i släkten är risken större att man drabbas av PTSD. PTSD kan även drabba barn. De visar i sådana fall ofta upp DAMP - liknande symtom och är mer rastlösa och oroliga än vuxna

Här hittar du mer om PTSD :

Kognitiv psykoterapi vid PTSDKris- och traumacentrum

tillbaka

Copyright © 2008 ÅSS i Borås