Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Amatsonit



kirjoitti: Lunari

Amatsonit olivat legendaarinen, hyvin sotaisa naiskansa mustanmeren etelä rannikoilla.

Amatsoniyhteiskunta oli riippumaton miehistä.Amatsonivaltakunta oli täysin matriarkaainen, he eivät tarvinneet miehiä. Eivätkä miehet toisaalta tarvinneet amatsoneja.

Amatsonien yhteiskunta rasittivat perinteet ja tavat. Legendojen mukaan jopa amatsonin majaan meno oli eräänlainen riitti. Ensin tuli kutsua majan omistajaa nimeltä. Luvan saa-tua piti laskea aseet maahan majan ulkopuolelle ja vasta sitten sai astua majaan sisälle.

Amatsonien sotaisuus oli ainutlaatuista. Edes urheat spartalaiset eivät voittaneet sota-taidoissa lyömättömiä amatsoneja. Amatsonit olivat erityisen taitavia jousiampujia. Troijan sodassa kuningas Trianos olisi hävinnyt ilman amatsonien loistavia jousiampujia. Amatsonien sotamenestys voitaneen selittää paitsi taidolla, myös kuolemaa uhmanneella hurjapäisyydellä. Voi vain kuvitella, miten kävi Herakleen ja Theseuksen sotaretkelle amatsoneja vastaan…

Tarina amatsonien yksirintaisuudesta ei pitäne paikkaansa. Kaikissa kuvalähteissä amatsoneille on kuvattu molemmat rinnat. Rinnat voivat kyllä olla tiellä jousta käytettäessä.

Amatsonien olemassaoloa ei ole voitu vieläkään todistaa. muutamien hurjannäköisten naissotilaiden hautoja on löydetty 1990-luvun alussa mustanmeren länsirannalta. Haudat on ajoitettu vuosien 600-200 eKr.välille. Näitä hautoja voidaan pitää todisteena jonkinlaisen amatsonikulttuurin olemassaolosta. Erityisen raskauttavia ne eivät ole.

Kreikan muuten ehtymätön taruaitta sulkee ovensa amatsoneita tarkasteltaessa. Ehkä amatsonit olivat liian hurjia mieshistorioitsijoille ja mieskronikoitsijoille…

Amatsonit palvoivat Artemista ylimpänä jumaluutena Areksen kanssa. Myös Äiti Maata voi otaksua palvotun amatsonien keskuudessa. Alueelta, jossa amatsonien epäillään eläneen ei ole löydetty temppelien jäänteitä.

Amatsoniyhteiskuntaa hallitsivat kuningattaret. Kaikki valta oli heillä. Amatsonikuningattaret saattoivat kysyä neuvoa oraakkeleilta, tai amatsonisisariltaan, mutta viime käden päätökset tekivät kuningattaret itse. He myös johtivat voittoisia sotaretkiä. Kuningattaren arvo ei periytynyt suvussa äidiltä tyttärelle. Uusi kuningatar valittiin ansioituneimpien ja arvostetuimpien amatsonien joukosta.

Amatsoni yhteiskunta ei koskaan kasvanut kovin suureksi. Homeros mainitsee teoksessaan tuhatpäisen amatsonijoukon. Kyseessä taitaa olla pelon aikaansaama monistuminen. Oikeampi luku lienee joitakin satoja.

Amatsoniksi synnyttiin. Jos kulki amatsonikylän poikki ystävällismielisissä aikeissa, matkaaja toivotettiin tervetulleeksi ja häntä kohtaan oltiin vieraanvaraisia. Voi vain kuvitella, miten kävi vierailijalle, joka ei ollut ystävällinen…

Uusia amatsoneja syntyi luonnollisella tavalla. Sotaretkellä Skyyttalaisia vastaan jotkut amatsonisoturit hankkiutuivat raskaaksi ja he synnyttivät uusia amatsoneja. Mahdolliset poikalapset annettiin amatsonivaltakuntaa ympäröivien kylien kunnollisten asukkien hoitoon.

Amatsonikansa on hävinnyt, kuin tuhka tuuleen, jos sitä koskaan olikaan. Enää ei ole havaittavissa selkeää eroa mustanmeren alueen kansojen naisissa. Ehkä amatsonikansa hajosi Kelttien tunkeuduttua Eurooppaan, miten muuten voisi selittää toisten naisten hurjaluonteisuuden ja urheuden...

Mailaa Lunarille:Velasca@garbage.com