Voor China dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort (geldig tot 6 maanden na vertrek uit China) en een visum. Indien je vanuit Nederland naar China vliegt, ontvangt je aan boord nog 2 formulieren die u moet invullen: een gezondsheidscertificaat en een personaliaformulier. De correct ingevulde formulieren (vraag desnoods de steward(ess) om hulp) dient je bij je te dragen als je inreist, hetzelfde geldt voor het paspoort en boardingpass. Men kan er om vragen.
Zorgt u er ook voor dat uw bagage is voorzien van een slot!
Reist u met een individueel visum dan moet u bij uitreis een "Exit Registration Card" invullen.
Indien u met een groep reist (bijvoorbeeld een verzorgde rond- of stedenreis) wordt meestal gezorgd voor een groepsvisum.
Reist u individueel, dan kunt u een visum aanvragen op onderstaande website:
TIJD
Het tijdsverschil met China bedraagt in de zomer 6 uur en in de winter 7 uur.
De tijd van dit moment kunt u zien op website:
GEZONDHEID
Hoewel voor de meeste gebieden vaccinaties niet verplicht zijn, wordt over het algemeen toch een aantal vaccinaties aanbevolen zoals DTP, hepatitis A en tyfus. Ook een malaria-kuur wordt voor sommige gebieden aangeraden. U kunt het beste contact opnemen met de GGD zodat een "pakket op maat" voor u kan worden samengesteld. De GGD beschikt over de aktuele informatie, teken op een kaart precies de route die u gaat maken en bespreek dit met de GGD-medewerker(ster). Zorgt u er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, aspirines en de medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven (neem een recept in het Latijn mee!).
Sommige ziekenhuizen in de grote steden hebben een aparte afdeling voor buitenlanders, een of meer artsen spreken Engels. De meeste grote hotels hebben hun eigen arts die spreekuur houdt in het hotel.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
De GGD heeft een eigen website met veel informatie en adressen:
Ook kunt u kijken op http://www.tropenzorg.nl/ waar u een persoonlijk gezondheids advies kunt opvragen.
KLIMAAT
China (Beijing) heeft een landklimaat met warme en vochtige zomers en koude en droge winters. Neem in het voor- en najaar in ieder geval wat warme kleding mee voor 's avonds. In de wintermaanden heerst een droge vorst met vaak veel wind.
In de zomermaanden kunnen laarzen en lichte regenkleding goed van pas komen.
Het weer in Beijing met een weersverwachting voor de komende dagen kunt u vinden op website:
GELD
De Chinese munt is de yuan met coupures van 100,50,10,5,2 en 1 yuan.
Er bestaan munten van 1 yuan, 5 en 1 jiao, 5,2 en 1 fen.
De koers van de yuan bedroeg in 2002 ca. €. 0,05
Geld en travelers-cheques kunt u het beste wisselen bij de hotels en de banken. Wissel niet in winkels of bij partikulieren, er is vals geld in omloop en soms probeert men u Taiwanees geld te geven.
Betalen met creditcards is mogelijk in de grotere winkels en de meeste hotels, geld opnemen met creditcards kan problemen geven. De Bank of China handelt alle credit-card transacties af, bij problemen kunt u zich het beste wenden tot een van de bijkantoren. Pinnen met girokaart voorzien van mastercard logo is door heel China mogenlijk..
Als u geld wisselt ontvangt u een "exchange memo". Hiermee kunt u bij vertrek uit China (alleen op het vliegveld) geld terugwisselen in buitenlandse valuta. Oude en vieze biljetten worden echter vaak niet geaccepteerd!
Banken zijn meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. De Nederlandse gulden is een officieel gewaardeerde munteenheid.
Een "currency" converter met de meest recente koersen (zelf omrekenen van NLG Netherlands Guilders naar CNY China Yuan):
Fooien geven is ook in China al heel gebruikelijk aan het worden, al treft u hier en daar bordjes aan met het opschrift "no tips". Geeft u a.u.b. geen fooien kleiner dan 1 yuan, dit wordt als een belediging ervaren!
ETEN EN DRINKEN
Het water dat in China uit de kraan komt is niet drinkbaar. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).
In de hotels staat meestal een thermosfles gekookt water voor u klaar.
Eten is in China nog buitengewoon goedkoop. Het is beter geen etenswaren te kopen bij de stalletjes aan de weg. Beperk u tot de restaurants al is de menukaart meestal alleen in het Chinees. U mag best op andere tafeltjes kijken en aanwijzen wat u wilt eten.
De internationale restaurants zijn duurder, de menukaart is hier meestal ook in het Engels.
Neemt zelf een plastic beker mee met een lepeltje, oploskoffie, poedermelk en -suiker.
FOTO & FILM
U mag niet fotograferen en filmen bij:
Ben voorzichtig en let goed op de borden, het kan u een behoorlijke boete opleveren.
Fotorolletjes zijn overal te koop, ontwikkelen kan in bijna elk hotel en in de warenhuizen. De kwaliteit is echter soms ronduit slecht.
Professionele films/videobandjes kunt u het beste vanuit Nederland of Belgie meenemen.
TAAL
Bijna iedereen in China spreekt Mandarijn Chinees. Er zijn echter ook een aantal dialecten, soms is het zelfs zo dat de ene Chinees de andere niet kan verstaan. In de meeste hotels kunt u met Engels terecht.
VERVOER
Taxi
Fietstaxi
Fiets
Bus
Lange-afstandbussen zijn over het algemeen langzaam en goedkoop. Er wordt regelmatig gepauzeerd. Voor de lange-afstandsbussen dient u vantevoren te reserveren om zeker te zijn van een zitplaats (genummerde plaatsen), bij reizen van meerdere dagen wordt meestal gestopt bij goedkope overnachtingsadressen.
Metro
Trein
Er zijn boemeltjes, sneltreinen, express treinen en inter-city treinen.
De hygiene aan boord van de treinen is niet altijd optimaal, neem uw eigen toiletpapier mee. De meeste treinen hebben gekookt water beschikbaar, de lange-afstandstreinen hebben meestal een restauratie-wagen.
De treinen dienen vantevoren geboekt te worden en zijn meestal vol. Reserveren kunt u bij de speciale kantoortjes voor buitenlanders.
Boot
TELEFONEREN
Internationale gesprekken kunnen meestal direct vanuit de hotelkamer gemaakt worden met IDD telefoons. Bel 0031 dan het kengetal zonder 0 en het abonneenummer achter elkaar. Internationale hotels rekenen meestal een toeslag van ca. 10/20 % op de rekening. U kunt ook bellen vanuit de "telefoon-kantoortjes" met het opschrift IDD. Het is voordeliger te bellen tussen 21.00 uur en 07.00 uur.
E MAIL
Bijna in alle hotels zijn er computers met internet aansluiting.
Via Hotmail, Yahoo, Eudora zijn goedkoop emails te versturen / ontvangen. Internetshops zijn op alle hoeken van de straat te vinden. De vebinding is soms erg langzaam.
DIVERSEN
Sinds enige jaren wordt in Beijing een monumentenbelasting geheven zodat men de monumenten goed kan onderhouden. Het verschuldige bedrag (zomer 1999 bedroeg dit 6 yuan per persoon per nacht) dient u in het hotel te voldoen (wordt automatisch aan u berekend).
Souvenirs kunt u het beste kopen op de plaats waar ze ook gemaakt worden. Probeer wel iets van de prijs af te krijgen!
Winkels zijn iedere dag open, ook op feestdagen, normaal zijn de openingstijden van 09.00 uur tot 21.00 uur. In de steden zijn "vriendschaps-warenhuizen" met luxe goederen zoals goud en juwelen, horloges, electronica, kleding (zijden blouses) en souvenirs. Antiek mag u alleen meenemen als het artikel is voorzien van een speciaal zegel met toestemming voor export. Artikelen gemaakt van "wilde dieren" (zoals ivoor) kunnen bij terugkeer in Nederland in beslag genomen worden!
Bezoekt u een opera of akrobaten-avond dan kunt u het beste gekleed gaan zoals de Chinezen zelf: casual/gewoon.
Het voltage in China is 220 Volt, adapters kunt u het beste vanuit Nederland meenemen (ANWB). De betere hotels beschikken zelf over adapters, er is een grote variatie in stroomaansluitingen in gebruik.
China heeft een zeer weinig echte criminaliteit. Worden er desondanks eigendommen van u ontvreemd, dan dient u dat te melden bij de hotelreceptie en bij de politie. Men zal er serieus aan werken uw bezitting terug te krijgen.
Er wordt dagelijks (m.u.v. zondag) een krant in het Engels gepubliceerd: de CHINA DAILY. Sommige hotels zorgen voor een gratis exemplaar. De meeste hotel-kiosks hebben een voorraad buitenlandse lektuur zoals The International Herald Tribune, the Times en Newsweek.
REISDOKUMENTEN
http://www.china-embassy.org
(Later dan in Nederland).
http://www.timeanddate.com/worldclock/results.html?query=beijing
http://www.ggd.nl/
http://www.usatoday.com/weather/basemaps/nw545110.htm
1 yuan = 10 jiao
1 jiao = 10 fen
http://travelfinder.com/currency.html
douane, politie, militairen e.d.
militaire installaties
vliegvelden
verschillende bezienswaardigheden
Snel en goedkoop, de prijs is afhankelijk van het comfort en de grootte van de taxi. Let u erop dat de meter direct bij vertrek wordt aangezet en denkt u eraan dat het tarief per taxi is! Na 23.00 uur en bij meer dan 15 kilometer geldt een toeslag. Taxi's kunt u aanhouden door uw hand op te steken.
Een aparte ervaring! Spreek vantevoren af waar u naartoe wordt gebracht en kom daarvoor een tarief overeen voordat vertrokken wordt. Maak ook duidelijk dat het bedrag voor de hele taxi is, anders komt u misschien voor verrassingen te staan. Meestal ontlopen de tarieven van taxi en fietstaxi elkaar niet veel. Denkt u er ook aan de "fietser" een fooi te geven.
U ziet al direct dat de fiets een populair vervoermiddel is. Fietsen zijn op veel plaatsen te huur met een fikse borgsom. Echter, het verkeer is niet geheel ongevaarlijk!
Een druk vervoermiddel, vooral in de spitsuren. Wel goedkoop met een zeer uitgebreid net. Kaartjes koopt u aan boord bij de verkoper. Ook zijn er minibusjes waar u zeker een zitplaats krijgt, deze zijn iets duurder als de "normale" bussen.
In Beijing, Hongkong en Shanghai, druk en goedkoop. Er geldt een eenheidstarief zolang u de metro niet verlaat. Kaartjes koopt u bij het kantoortje.
China beschikt over een uitgebreid spoorwegen-net van meer dan 66.000 kilometer. Er zijn 4 categorieen:
De Yangtze is de langste rivier van China, ruim 6.000 kilometer bevaarbare waterweg. Er is zowel transport van goederen als van personen.
1 januari
Nieuwjaarsdag
1e dag nieuwe maanjaar
Chinees Nieuwjaar (januari/februari)
8 maart
Internationale Vrouwendag
1 mei
;
Dag van de Arbeid
4 mei
Jeugddag
5e dag 5e maanmaand
Drakenboot festival
1 juni
Kinderdag
1 juli
Partijdag
1 augustus
Legerdag
15e dag 8e maanmaand
Maanfestival
5 september
Lerarendag
1 oktober
Oprichtingsdag VRC