Juryn var oense, för att inte säga oense att sära vad gällde tredjeplatsen. Där stod kampen mellan slutliga trean systrarna Onoszko, punkbandet Total misär och Rennod – bandet från Donnergymnasiet.
Motiveringen för förstapristagarna Usling löd:
Ett originellt grepp om folkmusiken – med en glödande musikalisk utstrålning
Punken inledde kvällen, hiphopen togvid och pop/rock-genren fortsatte. Men folkmusiken stod denna kväll över allt annat.
För kvällens enda klassiska framträdande, genom Halszka och Joanna Onoszko, fick länsfinalen en ytterlighet i ett startfält fyllt av musikaliska utropstecken. Systrarna slutade på tredjeplats.
Efter segern i länsfinalen väntar nu riksfinalen i Jönköping till pingst för segrarna.
Artikel ur Gotlands Allehanda.
Gotlands bidrag till den nationella musiktävlingen Musik Direkt heter i år Usling. Efter att med charm, spelglöd och en stor portion humor vunnit länsfinalen väntar nu riksfinalen som i år går av stapeln i Jönköping.
Usling består av tre musikintresserade killar, Jonas Sundberg (fiol), Aron Hejdström (sopransax, tinwhistle) och Wictor Johansson (gitarr). Samtliga går för närvarande på Säveskolans musikestetiska program. Wictor tar studenten i Juni medan Jonas och Aron har två år kvar. Alla tre spelar i Baltic big band, som är en ensemble inom Kulturskolan, och det var utifrån denna grupp som Usling bildades som en slags "utbrytargrupp".
Musiken Usling spelar är folkmusik. Dock har gruppen ingen speciell inriktning utan spelar te.x. kinesisk, fransk, gotländsk, israelisk, judisk och norrbottnisk folkmusik. Influenserna kommer som ni märker från många håll, men bandets gitarrist Wictor nämner ändå J.P Nyströms som en slags förebild. Bandets inlevelse och spelglädje är det som tilltalar Wictor.
Favoriterna på Gotland heter Bronxarvekvartetten, en grupp som spelar mycket judisk folkmusik.
Efter att ha vunnit länsfinalen i Musik Direkt har det blivit en hel del spelningar för bandet. Bl.a. var man med och återinvigde Solbergabadet.
- Det har varit bra träning inför tävlingen, säger Wictor om de senaste spelningarna.
Förväntningarna inför Jönköpingsresan är först och främst att göra ett bra framträdande och att ha kul på scen. Blir det sedan en framskjuten placering är det inte Usling emot. I Jönköping kommer de tre musikerna att vara utklädda till olika karaktärer. Bl.a. kommer bandet fiolspelare Jonas att ha en kycklingdräkt. I Kristi Himmelfärdshelgen är det dags och vi på GN kan bara önska lycka till.
Artikel ur internettidningen Gotlandska.nu
Publiken i salongen visade sin hörbara uppskattning över de tre killarnas framförande på scenen. Dessvärre var juryn lite mer svårflirtad. Usling fick tyvärr inga av de åtta priser, som delades ut vid lördagens galaföreställning. Åt detta beslut kan man ju givetvis inte göra någonting. Men det är djupt tragiskt, att hårdrock eller ”vanlig” rock skall premieras på folkmusikens bekostnad.
Usling består av tre killar, som alla går det estetiska programmets musikgren i gymnasiet.
Wictor Johansson spelade gitarr, Aron Hejdström sopransaxofon och Jonas Sundberg fiol. Och dessa tre gjorde det förbaskat bra.
Kamelsången
Man blandade friskt olika genrer, men hela tiden lyste en genuin känsla för folkmusik igenom. Detta friska blandande visades inte minst, när de tre spelade kamelsången, som sedan övergick i en gotländsk folkvisa.
Den här låten, Kamelsången, sade Jonas Sundberg, är som en hyllning till Israel. Detta sedan de efter tjugotvå års ockupation har lämnat Libanon. Om de sedan också kan godkänna Palestina som egen stat skall vi spela en låt till för dem.
Så kan man ju också framföra ett politiskt budskap! Men Kamelsången exekverades med känsla och lände otvivelaktigt till lite eftertanke.
Wictor Johansson visade sig vara en gitarrist av rang på sitt rent akustiska instrument. Man behöver inte ha 150 watt för att nå ut. Åtminstone inte om man är en äkta musikant.
Aron Hejdström spelade i det här sammanhanget på det lite udda instrumentet sopransaxofon. Hans spel var inlevelsefullt och utan att han på något vis hemföll åt publikfrieri va instrumentet och dess behandling precis vad som behövdes i deras låtval.
Dessa tre måste absolut fortsätta med sitt musicerande, och kommer också säkerligen att göra det. Om man inte fortsätter med musik i någon form är det ett oerhört slöseri på klar, äkta och genuin musikalisk talang.
Artikel ur Gotlands Allehanda.
På onsdagkväll spelar de på Sävesalen i Visby. Då arrangerar ”Nytändning för folkmusik” ett nytt danshus, med danspedagogen och dansforskaren Mats Nilsson som lärare. Temat för vårens danskurs är ”från långdans till bugg” och just den här kvällen är det utlärning av engelskor, en typ av danser som varit mycket populära under andra hälften av 1800-talet och en bit in på 1900-talet.
Den som följer hela serien och därtill läser och tenterar några böcker kan skaffa sig två poäng i folklig dans!
Det finns inga liknande kurser någon annanstans i landet, säger etnologen Owe Ronström, en av dem bakom arrangemanget.
Vi hoppas förstås att vi ska kunna ge fler kurser av liknande slag framöver, det är en del av den profil vi vill ge etnologiutbildningen här på Gotland, säger han.
Artikel ur Gotlands Tidningar.