Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

AUTORISERT HELSESTUDIO - NORGES HELSESTUDIO FORBUND
CITY GYM FINNSNES
TILBAKE TIL CITY GYM´S HJEMMESIDE!

HVORFOR TRENE? - - - HVOR ER CITY GYM? - - - TRENINGSPROGRAM - - - TRENINGSTIPS - - - ÅPNINGSTIDER - - - PRISER

SPØRSMÅL OG SVAR !

SPØRSMÅL-26.7.98: Du, jeg har et spørsmål. Hvor lenge og ofte må en trene for å få en skikkelig vaskebrett mage??
hilsen Stig Finstad
Svar kan sendes til: waksvik@hotmail.com


SPØRSMÅL-4.6.98: Hvordan tøye biceps brachii («den 2-hodete armbøyer»)?

SVAR-6.6.98:
Thomas Waksvik
Først vil jeg stille et spørsmål tilbake: Hvorfor tøye biceps br.?. Man bør alltid stille seg dette spørsmål først. Man bør ikke «tøye» bare fordi kameraten gjør det. Man bør ha en grunn for å «tøye» muskulaturen. Det kan f.eks. være hvis man fra naturen av eller p.g.a. en tidligere skade er så «kort» («stiv») i en muskel at leddutslaget blir så lite at man får problemer enten i dagliglivet eller problemer med å trene p.g.a. dette. Det kan også være at man trenger spesielt stort leddutslag i enkelte ledd til en spesiell idrettsgren som krever dette.

I disse tilfeller er man ute etter større leddutslag.
Man må da forsøke å forlenge muskelen og senene.
For å få til dette bør man holde tøyningene lenge av gangen, opptil 2-3 min. av gangen noen ganger.
For å øke effekten kan man gjøre følgende:
Etter å ha trukket muskelens utspring og feste lengst mulig fra hverandre(oppnå full strekk på muskelen), kan man forsøke å trekke sammen muskelen, men uten noen leddbevegelse i ca.5 sek., for så å slappe av i muskelen igjen, og trekke utspring og feste ørlite grann lenger fra hverandre og holde der en stund(1-2min.)

Hvis man ikke ønsker større leddutslag, behøver man egentlig ikke å tøye. Det er en gammel myte at man blir «stiv» av å trene med vekter uten å tøye. De fleste øvelser man gjør, presser leddene i fullt leddutslag. Noe som faktisk gjør at man sannsynligvis blir «mykere» av å begynne å trene, selv om man ikke tøyer.

Jeg har med dette ikke sagt at du ikke skal tøye hvis du ikke behøver større leddutslag. Det kan være behagelig å avslutte treningsøkten med litt lett uttøying (bare holde forsiktig full strekk på muskelen i 20-30 sek. av gangen). Det gir sjelden negative effekter, det å «tøye»

Vel, tilbake til det egentlige spørsmålet jeg fikk:
«hvordan tøye muskelen: biceps brachii ?»
For det første, muskelens utspring og feste må som sagt bringes lengst mulig fra hverandre.
M. biceps brachii («den 2-hodete armbøyermuskel») (den største og forreste muskelen hvor muskelbuken ligger på forsiden av overarmen)
...springer ut fra to steder på skulderbladet (like ovenfor cavitas glenoidalis og fra proc. coracoideus). D.v.s. ovenfor skulderleddet !
...og fester på «tuberositas radii» et utspring på et av underarmsbeina (radius). D.v.s. den fester nedenfor albueleddet !
Altså, muskelen strekker seg over 2 ledd, fra ovenfor skulderleddet til nedenfor albueleddet. Av den grunn er muskelen med på både å løfte overarmen opp-forover(bevegelse i skulderleddet) og å bøye albuen. Dessuten gjør dens spesielle festepunkt i underarmen at den spiller en viktig rolle i utoverdreining av hånden. Det må også merkes at muskelen er lite aktiv i å bøye albuen hvis hånden ikke er utoverdreid(supinert).

Skal man bringe utspring og feste lengst mulig fra hverandre (for å «tøye»), så må man gjøre den stikk motsatte bevegelsen som muskelens arbeidsbevegelse!
Når det gjelder «biceps» så må man altså for det første strekke overarmen bakover fordi muskelens arbeidsbevegelse er å trekke overarmen forover.
Så må man strekke ut albueleddet fordi «biceps´s» arbeidsbevegelse er å bøye albueleddet.
Tilslutt må man også pronere (innoverdreie) hånden, fordi muskelens arbeidsbevegelse er å utoverdreie (supinere) hånden.
Da ender man i praksis opp med at man tar tak i noe på veggen, f.eks. ribbeveggen. Med et pronert håndgrep plassert omtrent i skulderhøyde (alt etter hvor «myk» man er i skulderleddet), og vender ansiktet og foran på kroppen bort fra veggen, og prøver å stå vertikalt oppreist med kroppen.
Det er vanskelig å forklare korrekt utførelse av en tøyningsøvelse her på «papiret». Det er bedre å vise det i praksis.

Men jeg håper dette kan være et greit svar på spørsmålet.
hilsen Thomas Waksvik, aut. instruktør på City Gym Finnsnes
Thomas Waksvik


Spørsmål kan sendes til meg via E-post
Om det er noe jeg ikke skulle kunne svare på med det samme, er det opp til de andre leserne å svare på spørsmålene. Dere kan selvfølgelig komme med kommentarer til mine eller andres svar på spørsmålene også.

Så hvis du har svar på noen av spørsmålene eller kommentarer til mine eller andres svar, eller har noe du lurer på som angår fysisk aktivitet og -trening, så send det til: waksvik@hotmail.com

City Gym ligger i Sjøgata 5 på Finnsnes, Tlf.778 41972, Postadresse: City Gym, Høgli, 9370 SILSAND

Email: waksvik@hotmail.com