Köpa sjusovare
Vad ska du tänka på innan du skaffar en sjusovare? Först och främst så ska man aldrig skaffa bara en sjusovare. Man måste tänka igenom om man ska skaffa ett par eller en grupp. Om du köper en grupp honor eller en grupp hanar har ingen större betydelse. Funderar man på att skaffa ett avelspar, så bör man tänka igenom det noga. Honan kan få ungefär en kull per månad om hon bor ihopa med hanen. En hona som alltid har ungar blir väldigt stressad och det är inget som kan rekomenderas. Särar man på honan och hanen, så att de bor ensamma, blir de inte mycket lyckligare. Jag antar att den som funderar på att skaffa sjusovare har haft djur förut, då sjusovaren inte är ett nybörjardjur, så jag tänker inte ta upp allt man bör tänka på innan man skaffar ett nytt husdjur. Men du måste givetvis ha plats för akvariet eller terrariet och du måste ha tid att ta hand om ett nytt husdjur. Eftersom sjusovare sover hela dagarna är det inget problem om du jobbar mycket och inte kommer hem förrän sent på kvällen. De är dyrare i inköp än till exempel en hamster, men de är billiga i drift. I fångenskap kan den afrikanska dvärgsjusovaren bli upp till 4-6 år gammal. Ta reda på så mycket fakta du kan om de här små djuren innan du fattar ett beslut.
Än så länge kan det vara svårt att hitta sjusovare i djuraffärerna här i Sverige, trots att det är lagligt för djuraffärer att sälja dem. Det finns dock ganska hårda krav som djuraffären måste uppfylla om de säljer sjusovare. Buren måste vara minst lika stor som en chinchillabur (det vill säga minst 60x40x70 cm) och då får djuren väga max 100g, detta innefattar alltså den afrikanska dvärgsjusovaren. Hålls större sorter så är det måtten i djurparksbestämmelserna som gäller. Det är oftast lättare att ta kontakt med en uppfödare om man är intresserad utav exotiska husdjur.
Har du tur så kan du få telefonnummret till en uppfödare genom en smådjursförening. Annars kan du besöka
en smådjursmässa.
Vill du ha ett keldjur så är det viktigt att uppfödaren har hanterat djuren
ända sedan de var ungar.
Titta på djuren innan du köper dem, så att de ser friska ut och är i bra kondition. Har du möjlighet så besök uppfödaren på kvällstid, då djuren är piggare. Ögonen ska vara klara och inte rinna. Alltid när man köper en gnagare så bör man kotrollera djurets tänder. Gnagartänderna får inte vara för långa och bettet ska vara korrekt.
Pälsen ska vara mjuk och den ska inte ha några sår på kroppen. Den får inte ha några kala fläckar, eftersom det kan bero på att djuret har klåda och kliat sig mycket på samma ställe. Titta om möjligt även på undersidan,
så att djuret inte är kladdigt vid analöppningen, det kan tyda på diarré. Djuren ska inte vara yngre än 5-6 veckor och sedan är det upp till dig om du vill köpa ett äldre djur. Yngre djur är lättare att tämja och yngre djur är också att föredra om de ska introduceras till några nya rumskompisar. Buren ska vara färdiginredd och på plats innan du har hem dina nya husdjur. När du ska hämta dina sjusovare kan du med fördel ta med dig en liten transportbur eller en plastburk med lufthål. Öppna inte transportburen under hemresan, för då kanske du inte har några djur med dig när du väl är hemma.
Hastiga foderbyte är aldrig bra för ett djur. Fråga uppfödaren eller zooaffären om du kan få med dig lite utav det foder som djuren du ska köpa är vana vid. Blanda sedan ut lite av det med ditt eget foder när du kommer hem, så att de långsamt vänjer sig vid det nya fodret. Öka successivt mängden av det fodret du har hemma, samtidigt som du minskar på den gamla sorten. Att ta med lite av deras gamla foder bidrar också till att djuren fortare kommer att känna sig hemmastadda.
|
|