K
onut Yaptıracak veya satın alacaklara öneriler:
İnşaat Mühendisleri ile depremden önce tanışın
DEPREMDE BİNALAR NİYE YIKILDI?
17 Ağustos 1999 tarihindeki 7.4 şiddetindeki depremde binalar neden yıkıldı? Neden, başka ülkelerde (gelişmiş olanlarda) aynı büyüklükte bir deprem olduğunda, bizdeki kadar can ve mal kaybı olmuyor?
Bunun iki önemli nedeni var:
- Şehirleşmede yer seçiminin yanlış olması. Zemini uygun olmayan yerlere bina
yapma izni verilmesi.
- Kalitesiz binalar. (Statik projesi iyi yapılmamış veya iyi uygulanmamış, demir-çimento-agrega malzemeleri eksik kullanılmış veya bilinçsiz şekilde işçilik yapılmış (Örneğin, betonun priz (sertleşme) süresinde 7-10 gün boyunca sabah ve akşamları iyice su ile ıslatılmamış, etriyeler iyi ve sık sarılmamış, kiriş-kolon birleşim yerlerindeki demir bağlantıları iyi yapılmamış, vb.) binalar.
Aşağıdaki resimde, depreme dayanıklı binaların tasarımı ile ilgili açıklamalar görülüyor:
Not: Yıkanmış, elenmiş, tuzu ve deniz kabuklarından arındırılmış deniz kumu kullanılabilir. Kolon demirleri "nervürlü" olmalıdır. Başta, demir ,çimento, hazır betonda olmak üzere tüm malzemelerde TSE Kalite Belgeli ürü
nler tercih edilmelidir.
Kaynak: Hürriyet Gazetesi, 28.08.1999
İNŞAAT MÜHENDİSLERİYLE DEPREMDEN ÖNCE TANIŞIN
Konut Yaptıracaklara Öneriler:
İnşaata başlamadan önce mutlaka statik-betonarme projelerinizi bir inşaat mühendisine yaptırınız. Yapılan projenin de İnşaat Mühendisleri Odası tarafından vize edilmesini sağlayınız.
İnşaat yapılmadan önce, mutlaka "zemin etüdü" yaptırınız.
İnşaata başlamadan önce mutlaka statik-betonarme projelerinizi bir inşaat mühendisine yaptırınız. Yapılan projenin de İnşaat Mühendisleri Odası tarafından vize edilmesini sağlayınız.
Binayı yapacak ustanın, inşaat mühendisinin yaptığı projeyi okuyabilecek derecede uzman ve konusunda deneyimli olmasına dikkat ediniz.
Projenin ustalarca uygulanmasında, inşaat mühendisinin inşaatı kontrol etmesini sağlayınız.
İnşaatta kullanılacak her malzemenin TSE (Türk Standartları Enstitüsü) kalite belgesine sahip olmasına dikkat ediniz. (Malzemenin üzerinde sadece TS xxx yazılması yetersizdir. Baklava şeklindeki TSE amblemi olmalıdır.)
Eğer projeniz ve kontrol mühendisiniz yoksa, depreme karşı güvenli bina yapılması mümkün değildir.
Deprem vakfı tarafından binanızın kontrol edilerek "Kalite Belgesi" verilmesi, güvenliğinizin belgelenmes demektir. Deprem vakfı tarafından binanızıa Kalite Belgesi verilmedikçe, mühendis ve ustaların işi bitmiş değildir. (İşe başlarken bu şartla başlarsanız, işinizi garantiye almış olursunuz.)
Hazır Konut Satın Alacaklara Öneriler:
Alacağınız dairenin "ruhsatlı" ve "projeli" olmasına dikkat ediniz.
Alacağınız dairenin sermaiğine, fayansına, badanasına, boyasına, manzarasına, musluğuna gösterdiğiniz özen kadar binanın taşıyıcı sistemine de (kolon-kiriş) özen gösteriniz. Yer kazanma amacı ile kolon veya kirişleri eksiltilmiş binalardan uzak durunuz.
Daire satın alacağınız müteahhidin projelere ve standartlara uygun inşaat yapan birisi olmasına dikkat ediniz.
Alacağınız ev ile yapım aşamaları hakkında ilgili kurumlardan (Belediye, İnşaat Mühendisleri Odası) bilgi alınız.
Eğer, kooperatif eliyle konut sahibi olacaksanız, binanın betonarme karkas sistemi (binanın iskeleti) inşa edilirken, projelere uygun olup olmadığının, beton ve demir kontrollerinin mutlaka bir inşaat mühendisi tarafından yapılmasını sağlayınız.
Deprem Vakfı tarafından test edilen binalara verilen "Kalite Belgesi" isteyiniz.
Deprem Anasayfası