Min egen historia

Jo, allting började en dag då jag mötte en tjej i skolan. Hon gick och allmänt beklagade sig och jag undrade vad det var frågan om. Hon sa att hennes pojkvän var borta på lajv. Det var väl ungefär där som jag slutade lyssna på vad hon pratade om och började drömma mig bort i lajvvärlden för första gången :)
Jag fick en uppenbarelse att man inte alls måste vara något superfreak, ha oändligt mycket pengar osv. för att börja lajva. Det kan liksom vara vem som helst. Första gången jag hörde om någonting med lajv/medeltid/rollspel var från min morbror, som numera är riddare på tonerspel, men det är en annan historia.
Tillbaka till vår värld då. Jag frågade ut henne om allt hon visste, vilket visade sig vara en hel del. Det jag i huvudsak fick reda på då var:
Enhörningen En förening som anordnar lajv för nybörjare två gånger om året. (En gång precis innan sommarlovet börjar och en gång efter sommarlovet slutat precis.) Detta (antar jag) är för att det endast ska komma folk som är någelunda engagerade och inte folk som "bara ska göra något på sommaren". Sen så arbetar största delen av befolkningen så man får vara ifred på lajvområdet. Lajvområden är inte slutna områden (allemannsrätten) men är oftast avskilt placerade.

Jag fick också reda på att det fanns några chattkanaler för lajvare på Irc:
#Lajv
#Enhorn
#Enörningen
#Lajvare
Här mötte jag de tre personer som förmodligen betytt mest för min fortsatta motivation.
Nämligen Themizh, Lindachen och Ilonan. De är vänliga typer som jag fick mycket hjälp och information av.

Den uppfattning jag har fått om nybörjarlajvets negativa sidor är:
  • Kostnaden - Det kostar i runda summor 750kr från min dörr, transport, mat under lajvet, lajvet självt och transport hem.
    Kostnaden för att vara med på ett lajv kan vara väldigt varierande. De kan gå på allt från 2000kr till 300kr inklusive mat. Enhörnigens nybörjarlajv är lite dyra, men sedan så vet man vad man får då man betalar.
    Jag har tagit en funderare på kostnader och i förhållande till andra hobbies så är det inte så farligt.
  • Nybörjarna som är "boffertokiga" och inte inser att man är på lajv för att (inter)agera och inte slåss. Bästa tipset jag hört/fått är att nybörjare ska välja vapenlösa roller första gången alternativt gå på ett bofferlajv.
    Saker man inte får glömma vid då man överväger lajvande -
  • Kläder ska ordnas - Vet du exakt hur?
  • Du ska sova någonstans - Vet du exakt hur? Och kan du garantera att du sover varmt?
  • Du ska äta mat varje dag - Vet du vad du ska äta var och när? Våra anmälningsblanketter Se gärna och få inspiration av hur vi har gjort våran anmälning.
    Våran anmälningsblankett sida 1
    Våran anmälningsblankett sida 2


    19 Dec -02

    Lång tid har gått men nu kommer äntligen lajvrapporten för Land I Fara upp:
    Vi åkte ned med föräldraskjuts till västerås station, inga direkta problem. Vi möttes av en relativt tom perong men det strömmade snabbt till folk. Vi ställde oss där, lade av vår packning och väntade. När man kollade omkring så verkade det som om vi hade tagit med oss mest packning av alla. Vi hade var sin fullproppad ryggsäck samt minst tre stora kassar per person som vi gick och bar på. Självklart hade vi glömt att växla pengarna till mynt men det lyckades vi med i en kiosk. Två bussar kom, en för skogsfolk och en för byfolk. Eftersom vi var så sega så kom vi inte på byfolksbussen utan fick vänta på "övrigt" bussen som kom lite senare. Vi åkte väl ca en timme, lastade av packningen för att sedan lasta in den i en minivan som körde packningen till byn. Tillsammans med många andra så gick vi på där en 10-15min tills vi kom till ett trevägskors där en arrangör pekade oss vidare. "Vilket håll pekade han åt? Ditåt va? Näe? Jo?" och så sant som det var sagt så gick vi rakt in i alvbyn. Vi gick tillbaka och kom fram till byn efter en stund. Vi fick en tältplats utplacerad och när vi var klara med allt och satt på oss dräkterna så var det mörkt. Vi beslutade då att vi skulle äta nudlar till kvällsmål men vi kunde inte tricket med pumpen (vilket är; häll i lite vatten så det blidas ett tryck för att sedan få nytt) som behövs användas då massor har pumpat samtidigt. Så, lite griniga för att vi trodde att vi skulle bli utan middag satte vi oss rakt upp och ner och började gnälla. Då kom en vänlig själ förbi och sa att man kunde köpa middag i värdshuset. Så vi gick in, åt medan vi satt och pratade med en trevlig kille som skulle spela svartblod sedan när lajvet började. Sak samma, vi gick och lade oss och lajvet började morgonen därpå.

    Det var en helt fantastisk känsla att gå omkring i den medeltida miljön. Eftersom vi var mystiska och lite halvonda munkar och döljde ansiktena i kåporna så märktes det nog inte hur superskraj man var över allting nytt. Det var roligt hela tiden, folk spelade bra och vi gick omkring lite som vi ville. Det var extremt roligt att stöta på svartblod, nog fasen blev man rädd trots att man vet att det bara är teater, mörkeralver likaså. Det var extremt mycket som hände på lajvet så jag kan inte berätta allt men de jag tyckte var roligast var när
  • När den stora striden var mellan 50 människor mot 50 svartblod
  • När alverna hade omringat byn och krävde folk som hotat/skadat alver utlämnade
  • När orcherna sökte efter en alv i byn och ett litet svartblod låtsasnös i mitt ansikte :D
  • Byvimmlet
  • Värdshuset med de hårt jobbande drängarna och pigorna ;)
    De anteckningar jag förde under lajvet:
    Gratängen kostade 25kr för en stor portion, saften kostade 5kr per glas.
    När vi satte stjärnor på maten så var det i genomsnitt 4 stjärnor av 5 vi satte.
    Kommer man då alla andra kommer till värdshuset så kan det ta en stund innan man får mat
    Bygardet var tuffa
    Vi blev hänvisade ut ur mörkeralvsterritorium då vi hade vandrat fel
    Vi klättrade omkring i ett klippigt område, hörde steg och satt då tysta i fem minuter innan vi vågade röra oss igen

    Fördelen med att ha mat förbeställd var att man var alltid 100% på att man skulle få, vilket var bra då det var många som åt =)
    Jag rekommenderar varmt att man testar på detta om man har ett fantasyintresse samt vill utveckla sin skådespelarsida =)
    Lärdom under lajvet; Kunksap om vad lajv är


    12 Juli -03

    En jätteförsenad rapport på Drakens Tänder och Tårar (Enhörningen) kommer nu.
    Anledningen till varför den är sen är å ena sidan att jag inte tagit mig tid, å andra sidan att jag inte varit på humör. Det lajvet var ett mindre lyckat lajv. Det regnade oavbrutet alla dagar utom incheckning och utcheckning. Det var ont om mat och om det inte vore för den underbara och innovativa värdshuspersonalen i Stendal (den lilla byn där vi bodde) så skulle våran by gått under. På något helt otroligt sätt så lyckades de hålla byn i liv och det är för mig fortfarande ett mysterium.
    Jag spelade Tendrik Trubadur och gjorde väl mitt bästa för att försöka hålla upp stämningen i Stendal.
    Den finaste komplimengen jag fick var då ett tält rasat ner under ovädret, då jag, Micke, och de boende släpade allt mellan byarna. Jag försökte hålla igång humöret och då vi kom fram till Navle (den större byn) så sa hon, en av de som bodde i tältet; "Du är helt otrolig".
    Hon sa det på ett sånt sätt så den komplimangen värmde resten av det kalla lajvet så visst höll man ut.
    Men aldrig har hårt golv så uppskattat, mat varit så god, sängen varit så mjuk, eller sömn så ljuv som när man kom hem.

    Lärdom under lajvet; Lajv är inte bara en dans på rosor.


    12 Juli -03

    Musikanternas Kamp/Skogens Hemlighet
    Jag är fortfarande mållös. Detta lajv var en otrolig upplevelse.
    Nybörjarlajv och MK(Musikanternas Kamp) är lajv i två helt olika divisioner, t.o.m. olika dimensioner.
    Har du åldern inne och vill rollspela då finns det bara ett val: Musikanternas.
    Det finns så mycket jag vill berätta men det är lätt att det blir osammanhängande då jag fortfarande inte smält allt än.
    Jag spelade en gruvdräng från Finnlepra vid namn Valdemar och hade iallafall extremt roligt nästintill hela tiden. Jag ska inte sticka under mattan med att det var en dag då det regnade som var mindre rolig, men efter den dagen då det kom fler Finnlepringar/Gruvdränger (tillskott till den grupp som jag spelade med) så blev allting mycket roligare. Sverker Armstarke/Per, Torvald Svarte/Armando, Fagra Rosa/Elin och Greta-Stina/Helena var de som kom efter ungefär halva lajvet och jag tyckte vi hade skitkul ihop (ursäkta språket).
    Lajvområdet var jättefint, stämningen var på topp och det var trevligt folk man lajvade mot.
    Jag kan tänka mig att beskriva lajvet är ungefär som att beskriva att bestiga Mount Everest eller att vinna ett vm-guld. Det är något som bara måste upplevas för orden räcker inte till..


    Lärdom under lajvet; Om du inte varit på musikanternas, då har du inte lajvat.