Pilbågsguide av Viktor Bergman (ICQ: 31099399)

Material: En bit björk, två par skidor, konstruktionslim, sträng, lindningstyg.
Verktyg: Såg, hyvel, slip, sandpapper, linjal, tvingar samt filar.

Steg för steg:
1) Kapa skidorna till rätt längder, (ca 90 cm långa), hyvla dom till rätt tjocklek (ca 2.5 cm längst in, avsmalnande utåt). Om skidorna har hålutrymmen så fixar man det enklast genom att lägga en tunn playwoodbit över som täckning.
2) Såga ut stocken ur björkbiten och såga den i två delar.
3) Limma fast skidorna mellan stockbitarna, kläm fast hårt med ett par tvingar och låt torka.
4) Förborra hål och skruva fast stocken med lemmarna.
5) Limma fast en förstärkning längst ut på skidorna (enligt foto).
6) Såga, fila och sandpappra till formen du vill ha på pilhylla, handgrepp samt förstärkningarna. Såga även ut en skåra i förstärkningarna/skidan så att man kan lägga i strängen där.
7) Måla, olja eller fernissa bågen. Något vattenfast är att rekommendera för blöta lajv.
8) Linda på lindingstyget, skinnet eller vad du nu har, runt handtaget för att täcka skarvar och skruvar. Limma fast.
9) Knyt öglor på bågsträngen och spänn upp bågen.
10) Lär dig sikta med bågen…

För att variera styrkan kan man göra på olika sätt. Antingen kan man tvinna bågsträngen, ha tjockare lemmar eller så kan man ändra vinkeln mellan lemmarna i stocken. Det sistnämnda bör dock ritas ut innan man sågar ut stocken. Såga inte om skåran i stocken, risken finns att allt blir ännu mer fel då.


Som ni ser på bilden t.v. är ändarna förstärkta längst ut, för att dom inte skall gå sönder då jag spänner bågen. Spetsarna är annars för sköra och risken är stor för sprickbildning. Detta konstrueras lätt genom att limma fast en träbit längst ut och sen fila till den efter måtten. Vi har även filat ut en skåra som strängen ligger i. Det är för att strängen inte skall glida iväg. Strängen är knuten i en ögla som helt enkelt har trätts i skåran.

Handtaget är som ni ser lindat med skinn. Detta är dels för att det ska vara skönare att hålla i bågen, dels för att det ser otroligt snyggt ut samt för att det döljer de skruvar som vi har skruvat igenom bågen som extra förstärkning. Normalt sett borde bågen inte gå sönder om man inte skruvar, men vi tänkte att det var bäst att vara på den säkra sidan. På bilden ser ni även hur pilhyllan är utsågad ur stocken.
Detta är en skiss på hur bågen ser ut i genomskärning. Den är absolut inte skalenlig. Lemmarna ska tex vara lika långa samt att stocken är för tjock.
Biten av trä som skall bli stocken skall ha denna form. Såga sen längs den sträckande linjen för att få de två bitarna som skall appliceras runt lemmarna. Förborra INTE för skruvarna eftersom bitarna kommer att hamna i ofas när vi sätter ihop dem med lemmar emellan.
Här har vi limmat ihop bågen med konstruktionslim, m.a.o. satt fast lemmarna mellan de båda bitarna ni sågade ut nyss. Låt limmet torka under press och kontrollera att de fortsätter att sitta fast rätt och inte har börjat glida runt. Jag hade en hel del problem med just den biten. När limmet torkat så bör du förborra ett litet hål (enligt bilderna) och skruva fast dom med en lagom lång skruv. Ett tips kan vara att sänka ned skruven en aning så att den inte sticker ut. Det går givetvis att skruva utan att förborra, men det finns viss risk att träet spricker då. Nu när allt sitter samman kan man såga ut för pilhyllan (se tidigare foto). Sen är det bara att färga bågen enligt önskemål, bets är otroligt snyggt, linda handtaget och sätta på en sträng, att träffa med bågen, det är ett annat konststycke… :)