Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

BÖLGENİN GENEL ÖZELLİKLERİ

bayrak.gif (19502 bytes)

 

ANTALYA

Antalya-TÜRKİYE

      
     Antalya, Türkiyenin Akdeniz sahilindeki liman şehirlerinden biridir. Antalya il merkezidir. Adalya ve ortaçağ Avrupasında ise Satalia olarak bilinir. 

Antalya körfezine sarp kayaların üzerinden bakan muhteşem bir konuma sahip olan Antalya, Akdeniz bölgesinde Mersin ve İskenderun’ dan sonra üçüncü önemli limandır. Limanı derin olmadığından sadece belli tonaj ve büyüklükteki gemiler için uygundur.Tüm bölgeyi kuşatan yüksek Batı Toros Dağları ile Antalya'nın merkezi anadoludan ayrılması Antalya’nın bu ticari dezavantajını dahada ağırlaştıran bir faktör olmuştur.

Antalya-TÜRKİYE

Uluslararası havaalanı bulunan ve Çubuk geçiti ile Isparta ve Burdura bağlanan Antalya karayolu ağır trafik yüküne uygun değildir. Dağların demiryolı ile aşılması planı ise ekonomik değildir.

Antalya-TÜRKİYE

Bu nedenle ticaret Antalyadaki verimli ovalarda yetişen portakal, limon, muz ve zeytin gibi meyvaların ihracatı ile sınırlıdır.
Son yıllarda turizm kapasitesinin artması ile birlikte şehrin çehresinde de gelişmeler oldu. Şehrin sanayiden uzak olması, kilometrelerce uzunluktaki sahilleri, kendisinin ve civarının zengin ilkçağ tarihi özellikleri ile Antalya, Türk Rivierası olarak adlandırılmıştır.

Antalya, Pergamum Kralı, Kral Attalus II (MÖ 159-138 arasında hükümdarlık yapmışdır) tarafindan kurulmuş ve Attaleia olarak adlandırılmıştır. Romalılar tarafından MÖ 79 yılında alınıncaya kadar korsanların limanı olarak bilinmiştir.

MS 43 yılında Roma imparatorunun senato şehri oldu, deniz aktivitelerinin büyük ölçüde artması ile Pamphylian ovasındaki Perge, Aspendos, ve Side gibi eski şehirlerden daha önemli konuma geldi.

Şehir 1207 yılında Anadolu Selçukluları tarafından Bizanslılardan alındı. 14. Yüzyıl başlarında şehir, Türkmenlerin bir kolu olan Teke Beyliğine geçti. 1423 yılında ise Osmanlı hakimiyeti altına alındı.

Ana Konular

Önsöz

 
Ana sayfa   ][  Ana Konular ][  Antalya  ][  Önsöz  ][ Sunum  ][  İçindekiler ]
[ Çalışmada kullanılan meteorolojik istasyonlar ][ Çalışmadan bazı örnekler ]

[Sonuç ][ Daha fazla bilgi ve sipariş ][ Çalışmayı hazırlayanlar hakkında bilgi]