Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

BÖLGENİN GENEL ÖZELLİKLERİ

bayrak.gif (19502 bytes)

ELAZIĞ

ELAZIĞ
Elazığ; Doğu Anadolu bölgesinde yer alan ve aynı isimle il merkezi olan bir kenttir. Yüzölçümü 9.153 kilometre kare olan Elazığ ili; doğuda ve kuzeydoğuda Bingöl, güneyde Diyarbakır, güneybatı ve batıda Malatya, kuzeybatıda Erzincan, kuzeyde ise Tunceli illeri ile çevrilidir.       Elazığ; Yüzey şekilleri açısından genellikle dağlık ve engebeli bir yapı gösterir. İl toprakları Tunceli yüksek kütlesi ile Güneydoğu Torosların orta kesimi arasında yer alır. İlin doğal sınırlarını, güneyde Hazar ve Maden dağları ile Akdağ, doğuda; gene Güneydoğu Toroslar’ın             
uzantılarından Karaboğa Dağları, Kuzeyde Peri Suyu Keban Baraj Gölü, Batı ve Güneybatıda ise Karakaya Baraj Gölü çizer. Batıda Baskil dağlık yöresindeki Hasan Dağı, Fırat nehrinin yolunu keser ve ırmak, dağın çevresinden dolaşarak akışını sürdürür. İlin en yüksek noktası, Palu’nun güneydoğusundaki  Akdağ’ın 2576 metreye erişen " Sırma " tepesidir. İlin alçak kesimleri ise Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneyinde yer alan çöküntü alanı dizisinin ortasındaki Uluova ( Elazığ Ovası ) ve Palu Ovasıdır. Peri suyu ile Fırat ve Murat ırmaklarının vadilerinde yer alan dar ovalar öteki alçak alanları oluşturur.                                                            

HARPUT

Haringet Çayının suladığı Uluova’nın büyük bölümü Keban Baraj Gölü suları altında kalmıştır. Karaboğa dağları ile Akdağ’ın yüksek kesimlerindeki düzlükler hayvancılık açısından önem taşır. İlin orta kesiminde yer alan Mastar ve Hazar Dağları arasındaki tektonik çöküntüde Hazar gölü yer alır.
HAZAR GÖLÜ Elazığ yerüstü su kaynakları açısından zengindir. İl topraklarının sularını Fırat ve Dicle Irmakları toplar. Eskiden Murat ve Karasu Irmaklarının birleştiği nokta ile Murat Irmağı ve kollarından Peri Suyunun aşağı kesimleri günümüzde Keban Baraj Gölü suları altındadır. Fırat ırmağının Baskil kütlesi çevresindeki büklümünde Karakaya Baraj Gölü yer alır. Murat ırmağının il sınırları içindeki başlıca kolları Haringet ve Cip çaylarıdır.      

İl sınırları içindeki en önemli doğal göl Hazar gölüdür. Denizden 1248 metre yüksekte olan göl, önceleri fazla sularını yalnızca Dicle havzasına boşaltırken, 1957 ‘de yapılan bir hidroelektrik santralı çalıştıran tünelle Fırat havzasına da su boşaltması sağlanmıştır. Keban baraj gölü 675 kilometrekarelik alanı ile, Türkiye’nin ikinci büyük yapay gölüdür. Karakaya baraj gölünün yüzölçümü ise 298 kilometrekaredir. Murat ırmağının kollarından Cip çayı üzerinde kurulan Cip Barajının ardında da küçük bir yapay göl vardır.

İlin bir zamanlar çok zengin olan orman örtüsü, gerek hayvan otlatmak ve tarla açmak gerek yakacak odun elde etmek amacıyla büyük ölçüde tahrip edildiğinden yoksullaşmıştır. Var olan ormanlar çoğunlukla bozuk koruluk, bozuk baltalık, hatta yer yer çalılık niteliğindedir. Yüksek kesimlerde huş ve meşe ormanlarına rastlanır.

       

Ana Konular

 Önsöz 

Ana sayfa   ][  Ana Konular  ][  Elazığ  ][  Önsöz  ][  Sunum  ][  İçindekiler  ]
[ Çalışmada kullanılan meteorolojik istasyonlar ][ Çalışmadan bazı örnekler ]

[Sonuç ][ Daha fazla bilgi ve sipariş ][ Çalışmayı hazırlayanlar hakkında bilgi]