UniKrea-Studio för Konstnärligt Gestaltande Terapi och Kurser: Sagor och krigstrauman
Sagor och krigstrauman
"När ett krig är 'över' är det aldrig riktigt 'över'. Det första kriget utspelar sig under krigsåren. Det andra och mycket längre kriget tar sin början när striderna upphör; detta krig pågår i åratal, ofta under flera generationer.” Så skriver den jungianska analytikern ClarissaPinkola Estés i sin bok Den trofaste trädgårdsmästaren. En saga om det som aldrig kan dö, vilken handlar om det krig som lever vidare inom människor när det yttre kriget upphört.
Detta visade redan Margareta Von Trotta smärtsamt övertygande i sin film Tyskland Bleka Moder på 70-talet. Flera har följt i hennes spår och beskrivit krigets efterverkningar hos andra generationen - barnen till dem som var krigets offer och bödlar.
Clarissa Pinkola Estés ger oss hopp om att det som skövlats en dag ska blomstra på nytt. "Vad är det som aldrig kan dö? Det är denna trofasta kraft som vi bär med oss från födseln, den som är större än vi själva, den som inbjuder nya frön till öppen och sargad och obrukad mark så att vi kan börja växa på nytt."
"Den här lilla boken innehåller flera sagor. Likt ryska dockor passar de in i varandra, den ena inuti den andra. I mina båda släkter, den ungerska och den mexikanska, har vi för sed att berätta historier för varandra medan vi sköter våra dagliga sysslor. Frågor som gäller den mänskliga tillvaron, särskilt den som berör hjärtat och själen, besvarar vi oftast genom att berätta en saga eller en serie sagor. Vi betraktar sagan som en levande släkting.”
Med dessa ord inleder CPE sin bok om älsklingsonkeln, en gammal bonde som överlevde andra världskrigets fasor i Ungern, Han förde med sig sagan om Det som aldrig kan dö genom brinnande skogar och minnen av obeskrivliga händelser i arbetslägrens slaveri, över havet till Amerika långt under däck i mörkret. Genom alla umbäranden lyckades han skydda sagan - ockå från de krig som rasade inom honom; Den trofaste trädgårdsmästaren handlar om krigets fasor som de överlevande bär med sig i sitt inre till friheten i det nya landet. Den handlar om träd som meningslöst skövlas av de invarderande soldaterna, och det gripande mötet med onkeln på järnvägsstationen. CPE berättar så att doften av vitlök och svett känns i trängseln på järnvägsperrongen där kvinnor i hattar med stora brätten och vippande fjädrar väntar tillsammans med kvinnor i hucklen. Med armen om onkelns axlar, leder hennes far fram en vilsen gammal man, klädd i slitna, lantliga plagg till de ivrigt väntande släktingarna. "-'Här är han! Det här är er onkel', ropade far som om han just vunnit den högsta vinsten i hela universum." Onkeln drar den 5-åriga Clarissa intill sig och hälsar henne med orden 'Ett-levande-barn.'
Det är en varm och levande relation som CPE låter oss ta del av - en relation fylld av kärlek, glädje, omsorg, men också av plågsamma minnen och oro. "Liksom de övriga krigsflyktingarna i vår släkt plågades onkel av sina minnen, och han ville helst inte direkt nämna vad han varit med om under kriget. Men människor måste tala om det som gjort dem illa, annars gör sig krigets monster påmint i mardrömmar, gråtattacker och vredesutbrott." Onkeln berättar om sina minnen i sagoform och i tredje person "Den här mannen' jag kände... i det gamla landet..."
Vad innebär det att leva med ett krig och minnena av ett krig inom sig?"Det innebär att man lever i två världar. I den ena söker man hoppet, i den andra har man givit upp allt hopp. I den ena söker man meningen, i den andra är man övertygad om att den enda meningen med livet är att livet saknar mening./.../ inom min onkel pågick krig som fick honom att, som han själv sade, minnas 'för mycket'. /.../Det pågick krig mellan hoppets död och hoppet om död, hoppet om liv och ett liv fyllt av hopp. Ibland var enda sättet att åstadkomma en någorlunda varaktig vapenvila långdragna förhandlingar som inbegrep många snapsar och mycket vodka."
UniKrea - Studio för Konstnärligt Gestaltande Terapi och Kurser
Fjällgatan 23B, 116 28 Stockholm
UniKrea erbjuder kort och långtidsterapi
med uttryckande konstterapi, bildterapi och GIM