Cirkulære nr. 241 af 1.december 1977

 

 

Cirkulære om anmeldelse af fødsler og dødsfald

 

( Til biskopperne )

 

 

Ved kirkeministeriets bekendtgørelse nr. 562 af 15.november 1977 om anmeldelse af fødsler og dødsfald, der er aftrykt som bilag 1 til nærværende cirkulære, er der med virkning fra den 1.januar 1978 fastsat ændrede regler om anmeldelse af fødsler og dødsfald til ministerialbøgerne, således at anmeldelse herefter normalt skal ske til ministerialbogsføreren i den fødendes eller afdødes bopælssogn i stedet for som nu til ministerialbogsføreren i det sogn, hvor fødslen eller dødsfaldet har fundet sted.

 

De ændrede anmeldelsesregler gælder ikke for Færøerne og Grønland, hvor anmeldelse af fødsler og dødsfald til ministerialbøgerne fremdeles sker efter de hidtil anvendte regler.

 

De nye regler gælder ej heller for de sønderjyske landsdele, hvor de borgerlige personregistre er opretholdt, men der gennemføres her – ligeledes fra 1.januar 1978 – en tilsvarende ændring af anmeldelsesreglerne, jfr. justitsministeriets bekendtgørelse nr. 572 af 22.november 1977 om anmeldelse af fødsel, navn og dødsfald i de sønderjyske landsdele, der i uddrag er aftrykt som bilag 2.

 

I henhold til kirkeministeriets fornævnte bekendtgørelse af 15.november 1977 gælder der herefter følgende regler om anmeldelse af fødsler og dødsfald til folkekirkens ministerialbøger i den øvrige del af landet. Hvor andet ikke er fastsat, registreres anmeldelsen i anmeldelsesstedets ministerialbøger.

 

I.  Anmeldelse af fødsler

 

1.  Anmeldelsesstedet

 

A. Fødsler, der finder sted her i landet uden for de sønderjyske landsdele, Færøerne og Grønland, samt fødsler, der finder sted om bord i skib eller luftfartøj, hvis første ankomststed (anløbssted/landingssted) efter fødslen er en dansk havn eller lufthavn uden for de sønderjyske landsdele, Færøerne og Grønland, skal anmeldes til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor moderen har bopæl, jfr. §§ 1, stk. 1, og 11.

 

Fra denne regel gælder følgende undtagelser:

 

a) Har moderen bopæl i de sønderjyske landsdele, skal fødslen anmeldes til personregisterføreren i den kommune, hvor hun bor, jfr. § 1, stk. 2.

b) Har moderen bopæl på Færøerne, i Grønland eller i udlandet, skal fødslen anmeldes til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor fødslen har fundet sted, eller hvor den pågældende havn eller lufthavn er beliggende, jfr. § 1, stk. 3. Finder i disse tilfælde fødslen sted på vej til klinik eller sygehus, skal anmeldelsen dog ske til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor klinikken eller sygehuset er beliggende.

 

B.  Fødsler, der finder sted i de sønderjyske landsdele eller om bord i skib eller luftfartøj, hvis første ankomststed efter fødslen er en havn eller lufthavn i de sønderjyske landsdele, skal anmeldes til de sønderjyske personregistre. Har moderen ikke bopæl i de sønderjyske landsdele, men i den øvrige del af riget uden for Færøerne og Grønland, skal fødslen dog anmeldes til ministerialbogsføreren for det sogn, jfr. § 3, stk. 2 og 3, i justitsministeriets bekendtgørelse.

 

De ændrede regler med hensyn til anmeldelsesstedet finder fremtidig også anvendelse for så vidt angår jordemødres og lægers anmeldelse til ministerialbogsførerne om fødsler. Fra den 1.januar 1978 afgives disse anmeldelser på en ny blanket, der anvendes for såvel levendefødte som dødfødte.

 

Der bør – eventuelt med provstens bistand – søges tilvejebragt en ordning, hvorefter fødeklinikker og sygehuse forsynes med en ajourført adressefortegnelse over ministerialbogsførerne i det område, som vedkommende fødeklinik eller sygehus betjener, samt om fornødent tillige med et kort over dette område med indtegnede sognegrænser.

 

2. Anmeldelsesfristen

 

Anmeldelsen skal ske senest 2 hverdage efter fødslen eller efter skibets eller luftfartøjets ankomst til dansk område, jfr. § 1, stk. 1. Fristen regnes fra udgangen af fødselsdagen eller skibets eller luftfartøjets ankomstdag.

 

Den samme frist gælder fremtidig også for afgivelsen af jordemødres og lægers anmeldelse af fødsler til ministerialbogsførerne.

 

3. De anmeldelsespligtige

 

 

4. Anmeldelsens afgivelse

 

Vedrører anmeldelsen et levendefødt barn, skal anmeldelsen afgives på en dertil beregnet, ved kirkeministeriets foranstaltning fremstillet ny blanket, som udleveres af jordemoderen (lægen) eller eventuelt af ministerialbogsføreren. Supplerende beholdning af blanketten kan af ministerialbogsførerne rekvireres fra provsten.

I § 3, stk. 2-4, er det nærmere fastsat, hvilken dokumentation der skal medfølge anmeldelsen. Er forældrenes fødsel registreret i de sønderjyske personregistre, må der i stedet for dåbs- eller navneattester vedlægges fødselsattester udstedt af personregisterføreren. Det gælder i øvrigt som hidtil, at der i stedet for originale attester m.v. kan anvendes ubekræftede fotokopier.

 

Vedrører anmeldelsen et dødfødt barn, skal den til dødsanmeldelse og anmodning om begravelse eller ligbrænding foreskrevne blanket benyttes, se afsnit II, pkt. 4. Ifølge § 3, stk. 5, skal anmeldelsen – udover den i samme paragraf stk. 2-4 krævede dokumentation – være bilagt den til forældrene udleverede jordemoderanmeldelse og dødsattest.

Anmeldelsen afleveres eller sendes til ministerialbogsføreren på anmeldelsesstedet, jfr. pkt. 1.

 

5. Indberetninger

Med hensyn til afgivelse af indberetninger til folkeregistrene om fødselsanmeldelser gælder indtil videre kirkeministeriets cirkulære af 2.januar 1968 med tilhørende vejledning. I løbet af det kommende år – antagelig pr. 1.august 1978 – vil en ny indberetningsblanket fremkomme.

De månedlige indberetninger til embedslægen ( i København de ugentlige indberetninger til stadslægen) om antallet af fødte og døde skal ligeledes afgives i overensstemmelse med de hidtil gældende forskrifter. Indberetningerne indsendes til embedslægen i den lægekreds, hvortil anmeldelsesstedet hører.

Det påhviler ministerialbogsføreren at foretage fornøden berigtigelse eller supplering af fejlagtigt eller mangelfuldt udfyldte jordemoderanmeldelser med angivelse af, at rettelserne er foretaget af ham.

 

6.  Fødselsmeddelelser

Oplyses det i forbindelse med fødselsanmeldelsen, at barnet skal tilhøre en valgmenighed, en af de særlige militære menigheder i København, Skt. Petri tyske menighed i København eller en menighed i et anerkendt trossamfund, sendes meddelelse om fødselsanmeldelsen som hidtil til præsten for den menighed, som barnet skal tilhøre, jfr. herved forskrifterne i kirkeministeriets cirkulære af 5.januar 1968 om fødselsanmeldelse m.v.

 

II.  Anmeldelse af dødsfald

 

1. Anmeldelsesstedet

Med hensyn til anmeldelse af dødsfald, der finder sted her i landet uden for de sønderjyske landsdele, Færøerne og Grønland, samt dødsfald, der finder sted i skib eller luftfartøj, hvis første ankomststed (anløbssted/landingssted) efter dødsfaldet er dansk havn eller lufthavn uden for de sønderjyske landsdele, Færøerne og Grønland, gælder følgende regler:

a) Havde afdøde bopæl uden for de sønderjyske landsdele, Færøerne og Grønland, skal dødsfaldet anmeldes til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor afdøde havde bopæl, jfr. §§ 4, stk. 1, og 11.

 b) Havde afdøde bopæl i de sønderjyske landsdele, skal dødsfaldet ligeledes anmeldes til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor afdøde havde bopæl, men der foretages i dette tilfælde ingen registrering af dødsfaldet i ministerialbogen, idet dødsanmeldelsen skal videresendes til personregisterføreren i den kommune, hvor afdøde boede, jfr. § 4, stk. 1, sidste pkt.

c) Havde afdøde bopæl på Færøerne, i Grønland eller i udlandet, eller kan der ikke tilvejebringes oplysning om, hvor afdøde boede, skal dødsfaldet anmeldes til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor dødsfaldet har fundet sted, eller hvor den pågældende havn eller lufthavn er beliggende, jfr. § 4, stk. 2. Finder i disse tilfælde dødsfaldet sted på vej til sygehus, skal anmeldelsen dog ske til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor sygehuset er beliggende. Er dødsstedet ikke fastslået, skal anmeldelsen ske til ministerialbogsføreren for det sogn, hvor liget er fundet.

 

Med disse nye anmeldelsesregler er der sket en forenkling af formaliteterne i forbindelse med dødsfald og begravelse, idet den ministerialbogsfører (sognepræst), til hvem dødsfaldet herefter skal anmeldes, tillige er begravelsesmyndighed, jfr. § 6, stk. 1, i lov nr. 346 af 26.juni 1975 om begravelse og ligbrænding.

 

Om anmeldelse og registrering af dødsfald, der finder sted i de sønderjyske landsdele, se nedenfor under pkt. 5.

 

2.  Anmeldelsesfristen

Anmeldelse skal ske senest 2 hverdage efter dødsfaldet eller efter skibets eller luftfartøjets ankomst til dansk område, jfr. § 4, stk. 1. Fristen regnes fra udgangen af dødsdagen eller skibets eller luftfartøjets ankomstdag.

 

3. De anmeldelsespligtige

a) Som almindelig regel gælder, at anmeldelsen skal foretages af afdødes ægtefælle, hvis samlivet bestod, og ellers af afdødes børn over 18 år eller af afdødes forældre i den nævnte rækkefølge, jfr. § 5, stk. 1. I tilfælde, hvor anmeldelsespligten påhviler afdødes børn over 18 år eller afdødes forældre, er det tilstrækkeligt, at anmeldelsen foretages af en af disse. Anmeldelsen kan ikke foretages af en af de anmeldelsespligtige dertil bemyndiget person, da anmeldelsen af dødsfald sker i forbindelse med fremsættelse af anmodning om begravelse eller ligbrænding, hvilken anmodning forudsættes fremsat af en person, der har kendskab til afdødes forhold.

b) En subsidiær anmeldelsespligt gælder i tilfælde, hvor der ikke findes anmeldelsespligtige efter § 5, stk. 1, (se foran under pkt. a), eller disse ikke er i stand til at foretage anmeldelsen, idet denne da skal foretages af tilstedeværende personer over 18 år, der hørte til afdødes husstand, eller hos hvem afdøde havde ophold, jfr. § 5, stk. 2. Til personer, hos hvem afdøde havde ophold, kan ikke henregnes sygehuspersonale, jfr. herved pkt. a, sidste pkt.

c) En subsidiær anmeldelsespligt er endvidere foreskrevet i § 5, stk. 3, der omhandler det særlige tilfælde, at dødsfaldet har fundet sted ombord i skib eller luftfartøj, og ingen anmeldelsespligtig efter § 5, stk. 1-2 (se foran under pkt. a og b) er til stede eller i stand til at foretage anmeldelsen. Denne skal i så fald foretages af skibets eller luftfartøjets fører eller dennes stedfortræder.

d) Finder der ingen anmeldelsespligtig efter § 5 og ej heller i øvrigt nogen person eller institution, der drager omsorg for afdødes begravelse, herunder afgivelse af dødsanmeldelse, påhviler det afdødes bopælskommune eller – hvis afdøde ikke havde bopæl her i landet – kommunen på dødsstedet at fremsætte anmodning om begravelse eller ligbrænding og dermed at afgive anmeldelse om dødsfaldet, jfr. herved § 5, stk. 2, i lov om begravelse og ligbrænding.

 

4.  Anmeldelsens afgivelse

Anmeldelsen skal afgives på den til dødsanmeldelse og anmodning om begravelse eller ligbrænding foreskrevne blanket, der udleveres af den dødsattestudstedende læge eller eventuelt af begravelsesmyndigheden (ministerialbogsføreren på anmeldelsesstedet). Supplerende beholdning af blanketten kan af ministerialbogsføreren rekvireres fra provsten.

 

Blanketten, der i øvrigt er ændret på nogle punkter, indgår i et blanketsæt, der som hidtil omfatter formularer til anmeldelse af dødsfaldet til skifteretten og det sociale udvalg. Derimod er den nu overflødige formular til anmeldelse af dødsfaldet til ministerialbogen erstattet af en formular til indberetning af dødsfaldet til folkeregistret, idet denne indberetningspligt, der hidtil har påhvilet skifteretten, nu er overført til begravelsesmyndigheden, jfr. nedenfor under pkt. 6.

 

Blanketten skal også benyttes i tilfælde, hvor liget ønskes overført til udlandet, jfr. afsnit VII i kirkeministeriets cirkulære af 1.december 1975 om begravelse og ligbrænding. I disse tilfælde skal begravelsesmyndighedens attestation for dødsfaldets anmeldelse (formularen til anmelderen) medbringes ved henvendelse til embedslægen (i København stadslægen) om udstedelse af ligpas. Særskilt attestation fra skifteretten for dødsfaldets anmeldelse er fremtidig ikke påkrævet.

 

I § 6, stk. 2, er det nærmere bestemt, hvilken dokumentation der skal medfølge anmeldelsen. Er afdødes fødsel registreret i et sønderjysk personregister, må der i stedet for dåbs- eller navneattest vedlægges en fødselsattest udstedt af personregisterføreren. Det gælder i øvrigt som hidtil, at der i stedet for originale attester – dødsattesten dog undtaget – kan anvendes ubekræftede fotokopier.

 

Angående anmeldelse af dødfødsel, se afsnit I, pkt. 4.

 

Anmeldelsen afleveres eller sendes til ministerialbogsføreren på anmeldelsesstedet, jfr. pkt. 1.

 

5. Anmeldelse af dødsfald, der finder sted i de sønderjyske landsdele.

 

Med hensyn til anmeldelse af dødsfald, der finder sted i de sønderjyske landsdele eller om bord i skib eller luftfartøj, hvis første ankomststed (anløbssted/landingssted) efter dødsfaldet er en havn eller lufthavn i de sønderjyske landsdele, gælder ifølge §§ 7 og 10 i justitsministeriets bekendtgørelse følgende regler:

 

 

Med hensyn til, hvem anmeldelsespligten påhviler, henvises til § 8 i justitsministeriets bekendtgørelse.

 

6. Anmeldelse (indberetning) til andre myndigheder

 

Snarest muligt efter modtagelsen af dødsattesten skal dødsanmeldelsen af begravelsesmyndigheden (ministerialbogsføreren) videresendes til:

 

 

Inden videresendelsen dateres og underskrives anmeldelsen af begravelsesmyndigheden samt forsynes med dennes stempel. Anmeldelsen (indberetningen) til folkeregistret forsynes tillige med CPR-stempel i den dertil beregnede rubrik i blankettens nederste højre hjørne.

 

Det påhviler begravelsesmyndigheden at foretage fornøden berigtigelse eller supplering af fejlagtigt eller mangelfuldt udfyldte anmeldelser og dødsattester med angivelse af, at rettelserne er foretaget af begravelsesmyndigheden. Mangler angivelse af afdødes personnummer og kan oplysning herom undtagelsesvis ikke tilvejebringes, må anmeldelsen og dødsattesten påføres bemærkning herom.

 

De af begravelsesmyndigheden modtagne dødsattester og jordermoderanmeldelser vedrørende dødfødte børn skal som hidtil vedlægges de månedlige indberetninger til embedslægen (i København de ugentlige indberetninger til stadslægen), jfr. afsnit I, pkt. 5.

 

For så vidt angår dødsfald, der skal registreres i de sønderjyske personregistre, jfr. herved pkt. 5, gælder følgende regler:

 

1. Begravelsesmyndigheden videresender som i den øvrige del af landet dødsanmeldelsen til vedkommende skifteret, jfr. foran, idet personregisterførerne fremtidig er fritaget for at sende meddelelse til skifteretten om anmeldte dødsfald.

2. Dødsanmeldelsen – påført oplysning om jordfæstelsesstedet – videresendes af begravelsesmyndigheden til personregisterføreren i afdødes bopælskommune eller – hvis afdøde ikke havde bopæl her i landet – til personregisterføreren i den kommune, hvor dødsfaldet har fundet sted. Med anmeldelsen skal følge dødsattesten – for dødfødte børn tillige jordemoderanmeldelsen – samt den øvrige foreskrevne dokumentation, jfr. § 9, stk. 2, i justitsministeriets bekendtgørelse.

3. Begravelsesmyndigheden videresender som i den øvrige del af landet dødsanmeldelsen til det sociale udvalg i afdødes bopælskommune.

 

Med hensyn til datering, underskrift og stempling af dødsanmeldelsen samt berigtigelse af denne og dødsattesten gælder samme regler som i den øvrige del af landet – dog skal anmeldelsen til personregisterføreren ikke forsynes med CPR-stempel. Ligeledes gælder det, at videresendelsen skal ske snarest muligt efter modtagelsen af dødsattesten.

 

Præsterne i de sønderjyske landsdele er fremtidig fritaget for at afgive indberetning til embedslægen om antallet af døde og dødfødte, idet denne indberetningspligt er overført til personregisterførerne.

 

III.  Fælles bestemmelser

Hvis anmelderen møder personligt for at foretage anmeldelse, skal ministerialbogsføreren (begravelsesmyndigheden) yde fornøden vejledning med hensyn til udfyldelse af den foreskrevne anmeldelsesblanket.

Foretages anmeldelse af de i §§ 2, stk. 2 og 3, og 5, stk. 2 og 3, nævnte anmeldelsespligtige, skal ministerialbogsføreren (begravelsesmyndigheden) selv så vidt muligt tilvejebringe eventuelle manglende bevisligheder, som ikke er i anmelderens besiddelse, jfr. § 7, stk. 3.

I andre tilfælde påhviler det anmelderen selv at tilvejebringe de krævede bevisligheder. Kan disse ikke straks fremlægges, skal anmeldelse dog ske inden udløbet af de fastsatte frister, og der gives da anmelderen efter forholdene passende yderligere frist til bevislighedernes fremskaffelse, jfr. § 7, stk. 1. Erklærer anmelderen af et dødsfald sig ude af stand til at fremskaffe eventuelle manglende ministerialbogsattester, bør ministerialbogsføreren yde fornøden bistand til tilvejebringelse af attesterne.

Bevisligheder skal dog ikke fremlægges i tilfælde, hvor de nødvendige oplysninger fremgår af ministerialbøgerne på anmeldelsesstedet, jfr. § 7, stk. 2. Begravelsesmyndigheden må i så fald ved videresendelse af en dødsanmeldelse til personregisterføreren attestere rigtigheden af de oplysninger, som ikke dokumenteres ved fremlæggelse af ministerialbogsattester.

Er en anmeldelse ikke fyldestgørende, eller har ministerialbogsføreren anledning til at betvivle dens rigtighed, kan han pålægge den anmeldelsespligtige inden en passende frist at afgive personlig forklaring for ham, jfr. § 8.

 

Dette cirkulære træder i kraft den 1.januar 1978. Fra samme dato ophæves afsnit II, pkt. 3, nr. 2, samt afsnit III i kirkeministeriets cirkulære af 1.december 1975 om begravelse og ligbrænding. For fødsler og dødsfald, der har fundet sted før den 1.januar 1978, gælder dog de hidtidige regler.

 

Man skal anmode om, at folkekirkens præster og kordegne uden for Færøerne og Grønland gøres bekendt med dette cirkulære.

 

Kirkeministeriet