Skötsel
En hamsterbur är mindre lämplig till sjusovare, eftersom de är väldigt duktiga på att ta sig ut genom små hål.
Ett terrarium eller ett akvarium är ett bra hem för dem.
Se bara till att det är bra ventilerat så att det inte blir fuktigt eller för varmt för dem. Använd därför inte täckglasen som lock till ett akvarium. Den händige kan snabbt snickra ihop en träram och häfta fast ett finmaskigt nät.
Placera behållaren i ett lugnt rum i skydd för drag och höga ljud. Tänk på att buren inte ska stå i direkt solljus, speciellt inte om den är gjord av glas, och inte heller för nära ett element.
|
|
|
Behållaren får gärna vara hög, eftersom sjusovare älskar att klättra.
Inred med trädgrenar ifrån fruktträd och bärbuskar,
i fall att dina skyddslingar skulle få för sig att smaka på inredningen.
Får du inte tag på grenar så kan du istället hänga in tjocka rep av naturmaterial.
Flätade fågelbo och korgar, med så liten ingång som möjligt, är bra boplatser för dina sjusovare.
Häng upp dem på grenarna och lägg in lite papper eller hö som de kan boa med.
Boplatser, avsedda för hamstrar går också utmärkt. De tycker inte om i fall det är för ljust där de ska sova, en dörröppning på 25mm i omkrets är tillräcklig. Hittar de ett mörkare och mer lämpligt bo så sköter de själva flytten och bär över bomaterialet.
|
Köp gärna en så stor behållare som möjligt, eftersom sjusovaren håller revir och dessutom är ett mycket aktivt djur. Eller varför inte bygga en behållare själv? En större bur är ofta lättare att hålla ren.
Som bottenmaterial använder jag kutterspån, det har bra uppsugningsförmåga och är lätt att hålla rent.
Hur ofta du behöver rengöra beror naturligtvis på hur stor behållaren är och hur många djur du har. Rengör buren på dagtid, medan de sover. Sjusovare luktar inte mycket och de är lätta att sköta. Ofta använder de en speciell plats, till exempel ett tomt hus eller någon leksak, som toalett. Då kan man rengöra där oftare. Leksaker och hus gjorda av plast, metall eller keramik är lättare att göra rent än de av trä. Men trä behåller djurens doft även efter rengöring och är, enligt mig, ofta vackrare.
|
Givetvis behöver du en matskål och en vattenskål, eller en vattenflaska.
Vattenflaska är att föredra, men se till att dina sjusovare verkligen förstår hur de ska använda den. Jag har en extra matskål för grönfoder.
De är mycket lekfulla djur, så inred med hamster- eller fågelleksaker, pappersrullar, hängbroar,
trästegar och ett motionshjul. Försök att hitta ett motionshjul där sjusovarnas ben och svans inte kan åka igenom, för att undvika att de skadar sig. Man kan tillverka en hel del leksaker själv, varför inte bygga en klätterställning, gungbräda eller bara hänga upp en urgröpt kokosnöt?
Vill du ge behållaren ett mer naturtroget intryck så kan du använda reptilbark som bottenmaterial. Det finns olika bakgrunder att köpa, till exempel tillverkade av kokosnöt. Bilden här bredvid visar ett bra exempel på ett bohus, som är enkelt att tillverka själv.
|
|
Istället för att inreda med färglada hamsterleksaker så kan du hänga upp hamparep och inreda med kvistar, stenar och trärötter. En del djuraffärer som har specialicerat sig på herptiler säljer även naturkork och lianer i olika storlekar. Detta ger behållaren ett naturligare utseende, men är något svårare att hålla rent.
I naturen lever dvärgsjusovaren i ett varmt klimat. Rumstemperatur är tillräckligt,
men det får inte bli för kallt för då finns det risk för att dina sjusovare går i dvala.
De kan även gå i dvala om det blir för få ljusa timmar per dygn.
Så se till att ha tänt i rummet på dagtid under vintermånaderna.
I fångenskap kan det vara farligt om sjusovarna hamnar i dvala och risken för att djuren dör när
de ska väckas upp är stor.
|
|