Sonia (1850 - 1891)



        



           Genç kızken adı Sonia Korvin Kroukowska olan bayan Kowalewska, 15 Ocak 1850 günü Moskova'da doğmuştur. Weierstrass'ın ölümünden altı yıl önce, 10 Şubat 1891 günü Stockholm'de ölmüştür.
          Sonia, on beş yaşından itibaren matematik çalışmaya başlamış dahi bir matematikçidir. On sekiz yaşına gelince, o kadar çabuk ilerlemeler gösterdi ki, yüksek öğrenime başlamaya can atıyordu. Aristokrat ve zengin bir ailenin kızı olduğu için, yabancı bir ülkede öğrenim görme isteği yerine getirildi. Bu nedenle de, Heildelberg Üniversitesine kaydoldu.
          Bu parlak yetenekli genç kadın, yalnız yeni zamanların en yüksek matematikçisi değil, aynı zamanda, kadının özellikle yüksek sahasındaki yeteneksizliği düşüncesine de karşı, onların hürriyetine kavuşması hareketinin de önderi ve övünülecek bir sembolüydü.
          Sonia, aynı zamanda parlak bir yazardı. Genç kızken, matematikle edebiyat arasında uzun zaman seçim yapamamıştı. En önemli matematik eserlerini bitirdikten sonra, dinlenmek için edebiyata döndü. Rusya'da geçen çocukluk anılarını, önce İsveç ve sonra da Danimarka diliyle yayınlanan bir romanda yazdı. Onun bu eseri, gerek şekil, gerek ruh bakımından, Rus edebiyatının en iyi yazarlarıyla aynı düzeyde bulunduğunu söylemekte birliktirler. Ne yazık ki, çok erken gelen ölüm onu da genç yaşta götürmüştür.
          Weierstrass, hiç evlenmemiş olmasına karşın, güzel bir kadının ayağına gelmesiyle kaçıp gidecek kadar ürkek bir bekar değildi. Sonia'yı tanıyanlar ve sözlerine güvenilir kimseler, onun son derece çekici ve ilgi uyandıran biri olduğunu ileri sürerler. Önce Weierstrass'ın onu nasıl tanıdığını anlatalım. 1870 yılında Fransa Alman savaşı hüküm sürüyordu. Weierstrass yaz tatiline gitmedi. Eliptik fonksiyonlar üzerine ders vermek için Berlin'de kalmıştı. Savaş olduğu için elli öğrenciden ancak yirmi kişi dersi izliyordu. 1869 yılı sonbaharından beri, o zaman on dokuz yaşında göz kamaştırıcı güzellikte bir genç kız olan Sonia, Heildelberg Üniversitesinde, Leo Königsberges'in, eliptik fonksiyon üzerinde verdiği dersi izliyordu. Orada aynı zamanda Kirchoff'un ve Helmholtz'un fizik derslerini alıyordu. Ünlü kimyacı Bunsen'i oldukça garip koşullarda tanımıştı. Weierstrass'ın ilk öğrencilerinden biri olan Königsberg, hocası Weierstrass hakkında oldukça geniş bir propaganda yapıyor ve onu göklere çıkarıyordu. Öğretmeninin sevgisini kazanan Sonia, onun ilminden yararlanmak için doğrudan doğruya Weierstrass'ın kendisi ile konuşmaya karar verdi.
          O zamanlar genç kız öğrencilerin durumları oldukça nazikti. Sonia, dedikodulara engel olmak için, "beyaz evlilik" denilen bir anlaşma yaparak, Almanya'ya gitmek üzere kocasını Rusya'da bırakmıştı. Weierstrass ile olan karşılaşmalarındaki tek nezaketsizliği, ona, başlangıçta evli olduğunu söylememiş olmasıdır.
          Özel olarak Weierstrass'ın kendisinden ders almak isteyen, kararını veren Sonia, cesaretini topladı ve Weierstrass'ı bulmak için Berlin'e gitti. O zaman yirmi yaşında olan Sonia, çok canlı, çok kararlı ve son derece ciddiydi. Profesör o zaman elli yaşındaydı. Matematiğe başladığı sırada, kendisini öğrenci olarak kabul eden ve gençliğin hırslarına karşı cana yakın bir anlayış gösteren Gudermann'ın kendisine yapmış olduğu yardım gözünün önüne geldi. Sonia, heyecanını saklamak amacıyla, bir şey elde etmek istediği zaman, kimsenin karşı koyamayacağı kadar güzel olan gözlerini Weierstrass'ın görmemesi için geniş kenarlı büyük bir şapka giymişti.
          Weierstrass, iki ya da üç yıl sonra, Heidelberg'de bulunduğu sıralarda, alıngan bir bekar olan Bunsen'den, Sonia'nın "Tehlikeli bir kadın" olduğunu işitti. Weierstrass, Sonia'nın iki yıldan beri kendisinden özel dersler aldığını bilmeyen dostunun endişesiyle çılgınca eğlendi. Bunsen'in hükmü, oldukça acı bir deneyime dayanıyordu. Yıllardan beri, yüksek sesle hiç bir kadını, özellikle hiçbir Rus kadınını kendi laboratuarına almayacağını söylemekteydi.
          Sonia'nın yine Rus asıllı bir kız arkadaşı vardı. Bunsen'in laboratuarında kimya öğrenmeyi çok istiyordu. Fakat aldatılmıştı. Bu arkadaşı, Sonia'yı sert kimyacı üzerine razı etme denemesi için kandırmayı becerdi. Sonia, o büyük şapkasını evde bırakıp, Bunsen'e gitti. Adamcağız, Sonia'nın bu arzusuna ve arkadaşını öğrenci olarak kabul etmeyi memnunlukla kabul edeceğini söz verdi. Sonia, arkasını çevirir çevirmez, ne yaptığını fark etti. Daha sonra Bunsen, "Bu kadın beni yeminimden caydırdı" diye Weierstrass'a şikayette bulunmuştur.


 
- 1 -

 

 Devamı

(Biyografiler genel sayfa)

 
 

Ana sayfa
 

Matematik Tarihi

İncelenen Konular
 

Biyografiler

Javayla Matematik

Düşünce Yolu

Üniversite Hazırlık

Link Arşivi

Ziyaretci Defteri