BASIN ÜZERİNE SÖZLERİ
- BASIN, MİLLETİN MÜŞTEREK SESİ'dir. Bir milleti AYDINLATMA, ve İRŞAT'ta muhtaç olduğu FİKRİ GIDA'yı vermekte, hülâsa bir milletin hedefi SAADET olan müşterek bir istikamette yürümesini TEMİNDE, başlıbaşına bir KUVVET, bir MEKTEP, bir REHBER'dir. (1)
TÜRKİYE MATBUATI, MİLLET'in hakiki SADÂ ve İRADESİ'nin tecelligâhı olan CUMHURİYET'in etrafında ÇELİKTEN bir KALE vücuda getirecektir. Bir FİKİR kalesi, ZİHNİYET KALESİ!.. Erbâb-ı matbuattan bunu talep, CUMHURİYET'in hakkıdır!
Bugün MİLLET'in samimi olarak BİRLİK ve BERABERLİK içinde bulunması zaruridir. Umumun selâmeti ve saadeti bundadır. Bu hakikati MİLLETİN KULAĞI'na, MİLLETİN VİCDANI'na gereği gibi duyurmakta BASIN'ın vazifesi çok mühimdir. (2)(5.2.1924)
- İNANÇ (hürriyeti), keşif, DÜŞÜNCE (hürriyeti) ve BASIN HÜRRİYETİ gibi ilk bakışta "üzerine titrenen değerler"in, TOPLUM'u ACILAR'a ve ÇÖKÜNTÜ'ye sürükleyecek bir YANLIŞ ANLAYIŞ'la kullanılmasına; her şeyden önce o TOPLUMUN VARLIĞI ve DİRLİĞİ engel olacaktır. (1.11.1925)
- "BASIN HÜRRİYETİ'nin mahzurlarını gidermenin, yine basın hürriyeti ile sağlanabileceği" yolunda ileri sürülen esaslar, eğer atak kimselere BASIN alanında EŞKİYALIK fırsatı verirse; eğer okurlarını KANDIRIP ALDATMA'yı iş edinenlerin DÜŞÜNCE alanındaki UĞURSUZ ETKİLER'i, tarlasında çalışan suçsuz vatandaşın kanının akmasına, yuvaların dağılmasına yol açarsa; ve eğer bu aldatıcılar KANUNLARIN HOŞGÖRÜSÜ'nden faydalanibilirlerse; BÜYÜK MİLLET MECLİSİ'nin TERBİYE EDİCİ, olmazsa YOK EDİCİ eli uzanmalı ve uyarmalıdır artık! (3) (1.11.1925)