[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Oppdretteren


Når du er interessert i en Irsk Ulvehundvalp og er ut etter en flink oppdretter har du forskjellige muligheter og Modus Operandi. Muntlig reklame har sin sjarme og kan bringe deg i kontakt med den rette personen. Annonser i aviser eller ukeblad er også en mulighet men i Ulvehund-miljøet er denne måten å skaffe seg valpekjøpere ikke så utbredt så vær meget forsiktig!. Oppdrettere som har 4-5 forskjellige raser å tilby har historisk sett ikke et godt rykte men det finns unntak til denne regelen og det er om å gjøre å bruke din egen bondevett. Du merker fort nok at oppdretteren er ut etter bare å bli kvitt valpen fortest mulig. Vær kritisk og prøv å få svar på spørsmålene du syns er viktig. Det lønner seg å informere hos Irsk Ulvehund Klubben Norge på forhand for å få informasjon om rasen og oppdrettermiljøet. I en del land får du kjøpt valper i dyreforettninger og på 'torget' Dette forekommer neppe her i landet men du må aldri falle for fristelsen å kjøpe valp på denne måten! Ikke heller fordi du syns synd på valpen, da er du nemlig med på å holde disse 'valpefabrikker' i gang.

Å kjøpe Ulvehund valp, eller for så vidt et hvilket som helst dyr, må ikke skje impulsivt. Heldigvis kryr det ikke av Ulvehundvalper i Norge så det vil gå en god stund fra den dagen du bestemmer deg til dagen du går og henter valpen. Irsk Ulvehund Klubben Norge er medlem i Norsk Kennel Klubben og er et godt utgangspunkt når du skal orientere deg om rasen og oppdrettere. Å kjøpe valp hos en oppdretter som er medlem i Ulvehundklubben og avler etter de etiske retningslinjer i klubben er selvfølgelig ikke en garanti på at alt blir perfekt men du har i hvert fall utelukket mange usikre faktorer. I tillegg vil en useriøs oppdretter som ikke jobber for rasens beste raskt bli ekskludert ut av klubben. Har du funnet en oppdretter som du vil komme i kontakt med må du prøve å besøke oppdretteren og kennelen på forhand, helst flere ganger. De allerfleste oppdrettere blir kjempeglad å få kontakt med en seriøs valpekjøper og setter pris på å møte dem ansikt til ansikt. Ser på forholdene og hundene og du vil lære mye om rasen, oppdretteren og kennelen. Seriøse oppdrettere vil til og med gi deg adresser til andre Ulvehundoppdrettere.

ZZZZZZZZZ-ZZZZZZZZ

Første kontakten med oppdretteren går som regel per telefon. De anbefales at du skriver en liten huskeliste på forhånd så at du er sikker på at du ikke glemmer ting. Spør oppdretteren om han/hun har tid til å 'prate litt Ulvehund' og blir ikke skuffet når du får et negativt svar! Å være oppdretter er krevende og spesielt i valpeperioden går det i et. Det er altså mulig at du må ringe tilbake senere. Du som kjøper valp er viktig for oppdretteren, men valpene prioriteres. Du må heller ikke være forbauset hvis oppdretteren kommer med masse spørsmål til deg! Du må ikke se på dette som et eksamen e.l. Vær ærlig når du svarer, du krever jo nettopp det samme av oppdretteren. Hvis folk ikke kommuniserer skikkelig går det bestandig utover hunden eller valpen og det er ingen som er tjent med det. Oppdretteren vil bare at valpene sine får det godt og går til en ny eier som har fått optimal med informasjon og er således forberedt på å være foreldre til et hundebarn. Ikke vær redd hvis du ikke har en hage på 2-3 mål, dette har ikke så mye å si. En hundeeier som slipper hunden ut i sin fine store hagen om morgen og inn igjen om kvelden dag in og dag ut forstår seg ikke på hunder og går helt forbi dyrets sosiale behov. Da er noen som bor sammen med hunden sin midt i byen men går langturer med den to gang for dagen å foretrekke, så ærlighet varer lengst.

Det kan være lurt å besøke oppdretteren i en periode han/hun ikke har valper. Da er det oftest mer tid å prate om rasen generelt og du har muligheten å samle massevis av informasjon uten at din oppmerksomhet hele tiden går til de nydelige valpene som leker og herjer med hverandre. Du får allikevel et inntrykk av hvordan oppdretteren og kennelen er og hvordan det er å leve sammen med Irsk Ulvehund. Dette gjelder også når du kontakter en oppdretter på en utstilling. Som regel er det litt hektisk når hundene skal stilles ut og vises på sitt beste og da trenger folk å konsentrere om en ting ad gangen. Hvis oppdretteren virker litt 'fjern' på en utstilling da kan du ha i bakhodet at han/hun sikkert er interessert i å prate med deg men at hundene sine kommer først.

Har du fått 'time' hos oppdretteren for å komme på besøk er det kanskje lurt å ikke gå i bunaden og lakkskoene dine...Hvis hundene eller valpene går fritt omkring er det fort gjort å få litt smuss på klærne. Har du klær på deg som lett kan vaskes kan du nytte Ulvehundflokken fult ut, kose og leke med dem! Ikke ta med din egen hund uten først å ha sjekket dette med oppdretteren. Husk også om det er lenge siden dine egen hund blev vaksinert? Hvis den for eksempel blev vaksinert med et 'levende' vaksine er det best å unngå kontakt med 'fremmede' hunder i 2 uker. Var ikke redd å skrive opp al informasjon du får. Hvis rasen er ny for deg er det mye å få med seg og da er det lurt å ha det på papir.

Bor hundene og valpene inn i huset eller er dem bare ut i kennelen hele dagen er også et viktig spørsmål. Hunden er enormt sosiale dyr og bør leve sammen med mennesker. De første 12 uker i et hundeliv er enormt viktig for den sosiale utviklingen. Derfor burde valpene i hvert fall bo i huset sammen med menneskene. Velg derfor heller en oppdretter som har hundene in i huset enn en som har dem ute i et bur/luftgård hele dagen. Se også på oppdretteres oppførsel når han/hun er sammen med sine hunder. Her er det mye å lære om hvordan man omgås med Ulvehunder. Det sier seg selv hvis hundene blir slått eller sparket du aldri må kjøpe valp hos vedkommende. Oppfører hundene/valpene seg engstelig eller urolig når oppdretteren går blant dem må du også være tilbakeholdende.

Etter du har fått informasjon og muligens en kopp kaffe vil oppdretteren som regel tar deg med til valpene sine. Da kan du også møte mora eller faren men ikke vær forbauset hvis faren ikke lengre er tilstede. De fleste oppdrettere leter lenge etter en egnet hanne og må reise langt med tispa. Parringen foregår nemlig som oftest der hannen bor. (Dem er lik mannfolk, når de er på en fremmed plass og er nervøse får dem det ikke til...) Hvis du får tillatelse å gå og hilse på valpene gjør da eksakt det som oppdretteren sier. Nyfødte valper er sårbare, de er relativ stor allerede et en par uker men allikevel bare babyer. Men først og fremst nytt de små skapninger! Oppdretteren skal hjelpe deg med å velge den rette valpen. Det høres kanskje litt rart ut at du ikke kan bare velge en selv men det er viktig. Derfor er det så viktig at både du og oppdretteren er ærlig mot hverandre. Er du en veldig aktiv person selv er det bedre å velge en mer aktiv valp også. er du veldig relaxed passer en rolig valp muligens bedre. Hver oppdretter har sin egne rutiner og kriterier for det her. Oppdretteren skal for eksempel også prøve å få de 'beste' valpene når det gjelder rasestandard til personer som har lyst å gå på utstillinger. Dette betyr over hodet ikke at hvis du ikke skal på utstilling du vil få en valp som er stygg eller mindreverdig! Tvertimot, Ulvehundene generelt er ypperlige selskapsdyr med en verdighet som kommer helt naturlig, uansett om 'the topline' er helt etter standarden eller ikke.

Glem for al del ikke å spørre om eventuelle arvelige sykdommer som oppdretteren har blitt konfrontert med i sine linjer. Husk at alle Guds Skapninger har en liten feil og ALLE rein rase- hunder har en tendens til å være svakere enn en blandningshund. Men det kan være greit å være klar over eventuelle sykdommer du kan bli konfrontert med. En forsikring anbefales på det varmeste uansett, men orientere deg skikkelig. Mange forsikringsselskap har forskjellige tilbudt, priser, dekningsområdet osv! En del oppdrettere har en forsikring på sine valper og det er som regel mulig å ta over denne når du kjøper valpen. Da slipper du også en karantene periode og også medfødte feil er forsikret. Kjøper du Ulvehund hos en oppdretter som følger retningslinjer til Irsk Ulvehund Klubben Norge er du sikker på at hunden har blitt testet på Porto-Systemisk Shunt og at det har blitt brukt HD-fri foreldre. Mer om det her og Helse senere på disse sidene.

På dette tidspunktet vet du allerede mye mer om rasen, oppdretteren og hva som kreves av deg som eier, og på andre siden har oppdretteren fått et skikkelig bilde av deg. Hvis begge parter er fornøyd med hverandre er det tid for å gå nærmere in på formalitetene rundt kjøpet, kontrakter(helst standard kjøpekontrakt som du selv kan laste ned fra internett hos norsk Kennel Klubben må ordnes osv. Prisen ligger i Norge rundt 8000 - 9000 kroner. Prisforskjellen ligger i hvor mye kostnader oppdretteren har hatt, hvor mye erfaring han har og hvor bra han har gjort det på utstillingene. Alt det her sier i mindre grad noe om hvor frisk foreldre er eller hvor gammel forfedrene har blitt... Så vær ikke redd å spørre om dette også. Du kan bli spurt om å betale en liten del av kjøpesummen på forhand. Dette gir trygghet for begge parter.

Det kan hende at noen valper er allerede lovet bort eller at oppdretteren vil beholde den beste valpen selv. Han er jo interessert i å forbedre rasen så dette må du bare akseptere. Men det er lov å ikke bare stole på det han/hun sier og eventuelt spørre hvorfor, eller å sjekke om det som har blitt sagt er sant. Sett eventuelt ting på papir så at dere ved senere anledning begge to kan gripe tilbake til det som blev sagt. Skriftlige Kontrakter er lurt å bruke. Har du sagt at du skal på utstilling med hunden din kan dette komme tilbake i kontrakten der det blir avtalt at hunden blir stilt ut minst et x- antall ganger. Kontrakten inneholder som regel også en klausul at oppdretteren kan kreve hunden tilbake vederlagsfritt hvis det er snakk om vanskjøtsel fra din side.

Tilbake til Startsiden
Back to Home of The Wolfhounds
Til:'Å velge Valp'
til neste kursdel