Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

EU 1999     EU 2002-05   EU 2000 - 2001   EU 1998     EU 1996-97

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Europeiska unionen, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus 1999. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

99-01 s 3
"Du sköna nya E-värld"
Den 1 januari föddes euron, den gemensamma valuta som 11 av 15 medlemsländer har enats om att införa. De ekonomiska och kulturella skillnaderna i Europa har minskat under de senaste två decennierna. "Det är den största ekonomiska omvälvning som någonsin har företagits" säger man i denna artikel i Washington Post. Den kommer att bli kännbar inom alla slags verksamhet och i samhället i övrigt.

99-01 s 4-6
"Euron enar Europa"
Om hur man tidigare i världen inte trodde på EMU och senare på att euron skulle bli en svag valuta. Allt har kommit på skam. Många enskilda konsumenter, såväl som handeln och bankerna har nu redan börjat anpassa sitt liv till den nya myntenheten.

 99-02 s 3
"EU-parlamentet kräver att kommissionen tar sitt ansvar"
Två EU-kommissionärer har av EU-parlamentet uppmanats att avgå, Edith Cresson och Manuel Marin, vilket förstärker den politiska krisen runt kommissionens ordförande Jacques Santer.

 99-02 s 4
"Ryssland har fått upp ögonen för den vänliga stormakten EU"
EU har hittills inte betytt mycket bortsett från handeln. EU är mer sympatiskt än USA. Euron kommer att ge ryssar möjlighet att beskydda sina besparingar. Däremot är man orolig för de hårdnande visumregler som de f d öststaterna infört för ryssar.

99-02 s 5
"Fransmännen protesterar mot språklig invasion"
De tycker inte att "Euroland" är en bra beteckning på de 11 länderna som anslutits till EMU. Hellre det mer språkligt neutrala "eurozonen"

99-02 s 5
"Vinden vänder i Skandinavien"
Både politikerna och folket är i dag mer positivt inställda till EMU i både Danmark och Sverige

99-02 s 12-13
"Motståndet mot jordbruksreformen avtar"
Både Spanien och Tyskland går med på en sänkning av priset på mjölk och oxkött.
99-02 s 12

"USA vill ha WTO bakom ryggen"
USA ansöker hos WTO om att få införa sanktioner mot EU eftersom unionen favoritiserar import av bananer från tidigare kolonier.

99-07 s 3-4
"Jordbrukssubventionerna kostar alldeles för mycket"
Mer mjölk, men mindre pengar till bönderna? Förändringar i jordbrukspolitiken är nödvändiga, men ministrarna har svårt att enas. EU-kommissarien Franz Fischler från Österrike har dragit igång. Han vill ha högre kvoter men lägre priser. Utopisterna tror att man någon gång i framtiden, kanske redan år 2006, ska arbeta med jordbruk helt utan bidrag från skattebetalarna.

99-07 s 4-5
"Snart är det slut med skattefri sprit"
Kommissionen kommer att stoppa tax-free 1.7 i år. Många länder protesterar men för att hindra beslutet måste ministerrådet vara enigt och DK, B och NL är för ett stopp.

99-08 s 3
"Rasande bönder demonstrerade i Bryssel"
Stödet till jordbruket hälften av EUs totala utgifter, fast jordbruket bara är 2 % av BNP.
Nu ska reglerna ändras och då rasar naturligtvis de privilegierade när deras förmåner hotas.

99-08 s 3
"EU-Ombudsmannen angriper hemlighetsmakeriet"
Finländaren Jacob Söderman (är det inte "skandal" att inte ombudsmannen 'r svensk, vi som uppfunnit ordet") gör öppen revolt mot regler som hindrar honom att utföra sitt jobb. Dokument hemligstämplas för honom.

99-09 s 3-4
"EUs högkvarter i Bryssel påminner om Babels torn"
EUs många officiella språk, pompösa kanslistil och otydliga formuleringar kräver en jättestab av översättare och tolkar. EU med 15 länder har 11 språk, FN med 185 har 5 officiella språk. Ytterligare 5 språk kommer snart. Det finns ett "EU-språk", fullt av jargong, förkortningar och abstraktioner.

99-09 s 3
"Ungern ligger i startgroparna"
Redan 2000 ska alla villkor vara uppfyllda. En ökad flyktingström till Bayern och Österrike kan bli följden av Ungerns inträde.

99-10 s 3
"Rättning i leden i Bryssel"
Nya hårdare regler för uppförande och ordning skall sätta punkt för korruption och svågerpolitik i EU-kommissionen. Kommissionärerna måste redovisa för make/makas arbete och finansiella intressen. De får inte heller ha andra offentliga ämbeten.

99-10 3-4
"Finland satsar på Ryssland"
Under sin tid som EU-ordförandeland under hösten 1999. Vill verka för en samarbetspakt mellan EU och Ryssland.

99-11 s 4-5
"Partisamarbete över gränderna"
Paneuropeiska partier börjar agera som ett enda, även om de inte tänker riktigt likadant. De två grupperingarna in Europaparlamentet, socialisterna och EPP, har idag nästan 70 % av ledamöterna.

99-11 s 11-12
"Kommissionen räknade sig som segrare"
EUs kommissionär för jordbruksfrågor var nöjd med uppgörelsen om jordbruksreformen men några EU-länder är besvikna över att reformarbetet går för långsamt, och det är inte säkert att regeringscheferna godkänner uppgörelsen. Det är GB, I, Dk och S (de "fyras gäng") som driver på och vill ha förändringar och stora förändringar måste ske snabbt. Annars kan aldrig integrationen österut lyckas.

99-11 s 12-13
"Höjdarna i Bryssel har avgått"
Europeiska Unionens exekutiva ledning – den mäktiga EU-byråkratins högavlönade tjänstemän, kommissionärerna – avgick på måndagsnatten (ett halvår innan mandattidens slut i december) efter anklagelser om kronisk nepotism och korruption från en oberoende undersökningspanel. Sedan EG grundades för 42 år sedan har detta aldrig hänt. Det är ett uttryck för Europaparlamentets ökade makt.

99-11 s 13
"Slapp kontroll i toppen"
Undersökningsrapporten riktar den allvarligaste kritiken mot Edith Cresson, Frankrikes f d premiärminister, för hennes arroganta stil och uppenbara ointresse för jobbet. mer intresse har hon av att ge sina bekanta fina jobb i sin närhet. Santer själv är renhårig och ärlig men har inte förmått att utöva auktoritet.

99-11 s 13
"En hybrid med mycket starka muskler"
EU-kommissionen har den dubbla rollen att föreslå och genomdriva Eus lagar.

99-12 s 3-4
"Krisen i EU jämnar vägen för ökad demokrati"
Den europeiska unionen som under lång tid har varit engagerad i att etablera en gemensam marknad, införa en enhetlig valuta och t o m i ett banankrig mot USA upptäckte förra veckan att den bristande uppmärksamheten på temat demokrati kan få ödesdigra konsekvenser. Det behövs nu en omfattande reform av hela kommissionen och dess arbetssätt. Samtidigt har Europaparlamentet stärkt sin ställning.

99-12 s 4
"Vad är det för fel på nepotism?"
Synen på huruvida man ska använda sig av offentliga ämbeten för att hjälpa sin familj och vänner till anställningar, ibland s k emplois fictifs, är stor mellan norra Europa och Latineuropa. Edith Cresson har bara gjort som alla andra fransmän: "Är det meningen att vi bara ska anställa personer vi inte känner?".

99-12 s 5
"Planerna på djupare försvarssamarbete börjar ta form"
WEU kan komma att upplösas. Ett militärt EU att upprättas. Ska beslutas på toppmötet i juni.

99-14 s 3-4
"EU-parlamentet missbrukar skattebetalarnas pengar"
Först var det kommissionen. Nu hotas också EU-parlamentet av en skandal. Partiernas samarbetsorganisationer hugger för sig rejält ur den gemensamma budgeten. De använder ogenerat de pengar som är avsedda för Europaparlamentets verksamhet till partidagar eller till medarbetarelöner. "Parlamentsledamöterna är en guldgruva för partiet".

99-15 s 13-14
"Prodi vill inte ha skadskjutna politiker i kommissionen"
Han har nominerats till ett av världens tuffaste jobb. Under de gångna 15 åren har kommissionen svängt från hybris (under Jacques Delors tid) till förödmjukelse under Santers. Nu är det den 59-årige f d ekonomiprofessorns tur.
Han vill ha ett "politiskt Europa", utvidgat geografiskt men också vad gäller säkerhets- och inrikespolitik. Vetorätten för enskilda länder ska begränsas.

99-16 s 7
"EU-parlamentet vill bli av med Cresson snarast"
Hon ska inte få sitta kvar de 6 månader som krävs för att finna en ersättare. Hon vägrar. Vill ha sina 40000 kr i veckan som hon förtjänar som kommissionär.

99-20 s 3-4
"EU-kommissionen går på tomgång"
Europeiska unionen står inför flera månader av overksamhet medan den väntar på en ny handlingskraftig kommission. Expeditionskommissionen har förlorat sin legitimitet. Exkommissionärerna tänker mest på sin fortsatta karriär. Santer t ex tänker bli ledamot av parlamentet. De nya ska godkännas av parlamentet. Ett parlament som första ska väljas och konstituera sig. Det behövs en stark kommission i framtiden.

99-20 s 5-9
"Nu måste EU-ropa ta steget ut i vuxenvärlden"
När den nye kommissionsordföranden Romano Prodi tar över i höst och är det ett utmärkt tillfälle att sätta fart på reformerna av Eus institutioner och städa upp i EU-huset.
Kommissionens fall erbjöd ett historiskt ögonblick att stärka EU-institutionernas effektivitet och legitimitet. Det är inte författningen, fördragen som det är fel på Prodi måste ordna upp i EU-huset inom ramen för existerande fördrag.

99-20 s 10-11
"Europarådet har fortfarande en viktig roll att spela."
50 år efter sin tillkomst kan Europarådet illustrera åtskilligt om den europeiska författningstanken i det förflutna och ge impulser inför framtiden.
(artikeln är skriven av en schweizare som förmodligen överdriver Europarådets möjliga betydelse p g a landet står utanför andra organisationer som FN och EU)

99-20 s 10-11
"Det korrekta Europarådet"
Dess redskap är Europeiska konventioner om mänskliga rättigheter. Har idag 41 medlemsstater varav 17 är f d kommunistiska. Men måste ändå kämpa för att framhäva sig gentemot bl a OSSE.

99-22 s 3-4
"Det är konsumenterna som får betala för EUs handelsmurar"
Trots att världen går mot ökad frihandel så är EUs tullar mot omvärlden allt högre. Skyddet uppskattas Konsta konsumenterna 600 miljarder dollar årligen. Argumentet är att rädda jobben men importskyddet i 22 högt skyddade sektorer räddar bara 200 000 jobb till en kostnad av 43 miljarder dollar per år. Dvs över 1,5 miljoner svenska kronor per jobb får konsumenterna betala!

99-22 s 4-5
"EMUs konvergenseffekt uteblev"
Den franska respektive tyska ekonomin uppför sig överraskande nog väldigt olika, men de har fortfarande ett stort gemensamt problem, nämligen arbetslösheten. Skillnaden i tillväxttakt leder till problem för ECB att lägga räntenivån, sätter press på "tillväxt- och stabilitetspakten samt påverkar de olika EU-regeringarnas sätt att bekämpa arbetslösheten.

99-23 s 3-4
"EU vill kunna visa tänderna"
Det är många år sedan EU beslöt att fördjupa samarbetet på det utrikes- och säkerhetspolitiska området. Först nu börjar planerna att ta form och än återstår det mycket att göra innan Europa är kapabelt att lösa sina egna kriser. EUs 15 medlemsländer har enats om att VEU som har 60000 man ska ingå i EU. Vid toppmötet i Köln. Den nye samordnaren blir Javier Solana, generalsekreterare i Nato.

99-23 s 4
"Hård konkurrens om kommissionsplatserna"
Blair vill ha Chris Patten f d guvernör i Hongkong. Tillsammans med förre Labourledaren Neil Kinnock.
Prodi vill presentera sina kommissionärer den 20.7. De ska vara högt kvalificerade och spegla den politiska balansen i EU.

99-23 s 5
"Prodi visar vägen vem som är herre på täppan"
Han kommer att ta sig rätten att själv avskeda kommissionärer.

99-23 s 5-7
"EU-parlamentet tvättar sin egen byk"
I Europaparlamentet finns av hävd en partifinansiering som tar oöverskådliga omvägar. Långt om länge försöker man nu få klara regler och bättre disciplin. Rudolf Scharping, försvarsminister i Tyskland är ordförande för Europas socialdemokratiska partier. Hans ståthållare i Bryssel får en månadslön på 70000 kr. Den kommer från parlamentets budget. Och detta är fel. De pengarna är inte avsedda att finansiera partiverksamhet. Särskilt den socialistiska gruppen snor åt sig EU-pengar, dvs skattebetalarnas pengar. (det är så SAP behåller makten – mer eller mindre lagligt beskatta medborgarna för egen räkning!) Parlamentet måste nu börja att kontrollera sig själv lika strängt som kommissionen.)

99-23 s 7
"Arbetslöshet är en familjeangelägenhet"
Spanien har EUs högsta arbetslöshet, 18 %. De flesta lever på familjens pengar. Eller på skattefria inkomster på svarta jobb. 10-20 % av BNP!

99-24 s 3-4
"12 % rabatt i Europa"
Euron har mot alla förväntningar sjunkit stadigt mot dollarn sedan den introducerades i januari. Det oroar centralbankerna, men gläder de amerikanska turisterna. En händelse var då LaFontaine höjde företagsskatten i Tyskland. Nu är en dollar = 1 euro. Antalet amerikanska turister förväntas bli en halv miljon fler än i fjol och detta trots Kosovokrisen.

99-25 s 3
"Prodis kommission skall fungera som en regering"
Romani Prodi förvandlar EU-kommissionen till en Europaregeringen. Men hans regering får inte det parlamentariska stöd som vanliga regeringar kan luta sig mot. De 19 kommissionärerna får tydliga "ministerområden" och ska hålla till i den byggnad där han "ministerium" arbetare. Prodi ska kunna avskeda enskilda kommissionärer. Han lägger stor vikt vid den politiska balans som nu finns i parlamentet. "Regeringen" ska ha en majoritet i parlamentet bakom sig.

99-25 s 4
"Kampen om makt och inflytande hårdnar"
Den tyska EU-parlamentarikern Elmar Brok, ledare för majoriteten, vill öka väljarnas intresse för EU-parlamentet genom att låta dem välja en "europeisk president".

99-25 s 4
"Ryssar, nordbor och balter"
Nu är det dags att förverkliga den nordiska dimensionen.
Finland har nu som ordförandeland en stor chans att spela rollen som regionens tungviktare. Landet har skött sina affärer med både Ryssland och Finland på ett flinkt sätt. Dess ekonomi växer snabbare än Sveriges och motvilligt måste Sverige acceptera att detroniseras.

99-26 s 3
"Utvidgningsprocessen följer tidtabellen"

Tyskland påstår att det är realistiskt med Polen som medlem i januari 2003. Nu står EU under press att erbjuda Rumänien och Bulgarien medlemskap p g a ländernas hjälp under Kosovokriget.

99-26 s 3-5
"Polens EU-medlemskap väcker motstridiga känslor"
Det polska jordbruket är en av de knivigaste frågorna i förhandlingarna om Polens inträde i EU. Bönderna är arga för att priserna sjunker på deras produkter men också på att CAP ska ändras innan de får tillgång till EU-bidragen. Offentligt anställda kolgruvearbetare retas av regeringen skär ner i industrisubventionerna och gör många arbetslösa.

99-26 s 6-7
"Europa kritiseras för dåligt näringslivsklimat"
Europeiska industriförbundet (UNICE) visar att levnadsstandarden i USA är 50 % högre än i Europa medan arbetslösheten är 50 % högre i Europa. Vad som krävs är att offentlig sektor och skatt minskas, konkurrensbegränsningar på alla marknader avskaffas och att entreprenörsandan uppmuntras.

99-26 s 7
"Europafacket vill ha större inflytande"
ETUC har samlats i Helsingfors. 33 länder var där. De vill bevara reglerna på arbetsmarknaden och kollektiva lönesystem gentemot Schröders och Blairs försök att göra Europa mer likt USA.

99-27 s 10-11
"Vinglig seglats i gropig sjö"
Europeiska centralbanken och euron har under sina första sex månader mött stark kritik, och den närmaste framtiden bjuder på många svåra utmaningar. 12 % har valutan sänkts. Politiken bygger på två pelare: maximum 4,5 % ökning av penningmängden årligen samt en annan som bygger på löner, prisindex och förtroendet inom näringslivet. Problemet är nog maktbalansen mellan ECB och de nationella centralbankerna. ECB har 650 anställda. De senare 15 50000! Många fruktar för att förlora sina bekväma och välbetalda anställningar inom staten.

99-27 s 11-12
"Finland har en diger dagordning"
Två viktiga mål för Finlands ordförandeperiod;
utvecklingsplan för Östersjöområdet inklusive nordvästra Ryssland
inrikespolitiska frågor som asyl, invandrare, medborgarskap.
Tre andra viktiga frågor:
konferens om Balkan måste ordnas
utvidgningen och problemet med Turkiet
arbetsstart för den nya kommissionen

99-27 s 12-13
"Språkstriden betyder mer än man tror"
Den finska regeringens ordförandeskap i EU började med en språkstrid. Finland har nämligen deklarerat att arbetsspråken på ministerrådets informella möten ska vara engelska och franska, alltså inte tyska. Detta har resulterat i att Tyskland och Österrike hotar att utebli från dessa möten!

99-28 s 3
"Nya EU-kommissionärer utsedda"
Oerhört svåra uppgifter väntar, bl. a utvidgningen österut, Kosovopolitiken och formerna för handelsutbytet med USA. Viktigaste portföljen är den med internationell handel. Särskilt USA är mycket nyfikna på om EU ska lämna den rena protektionismen.
Prodi har skaffat sig större makt än vad Santer hade.

99-28 s 4
"Olydiga medlemsländer riskerar att förlora bidrag"
D, F, EI, P och NLs andel av strukturfonderna hålls inne tills de har implementerat EUs miljölagar och direktiv.

99-30 s 5
"EU-kommissionen undersöker Coca-Cola"
Den amerikanske företagsjätten misstänks för brott mot antitrustlagarna. Företaget anses ge återförsäljare stora rabatter som utestänger konkurrenterna. Och detta är förbjudet enligt EU-lagarna.

99-31 s 7
"Bort med hemlighetsfullheten!"
Granskningskommissionen riktar skarp maning till EU-kommissionen.
Det ska finnas regler som skyddar anställda som slår vakt om missförhållande.

99-33 s 4
"EU har fått en ny livsmedelsskandal på dagordningen"
Den senaste livsmedelsskandalen i EU handlar om avloppsvatten och djurkadaver som har använts för framställning av djurfoder. Det är fem franska slakterier inblandade.

99-36 s 5
"Ingen enighet om Serbien"
Kosovo och Montenegro ska undantas från EUs oljeembargo.

99-36 s 5
"Språkbråk i EU"
Spanien och Italien vill ha kvar regeln om två arbetsspråk utöver värdlandets (just nu finska). Tyskland hävdar rätten att tala tyska.

99-37 s 3
"Prodis kommission blev godkänd"
Förhören med Prodis kommissionärer är avslutade. Några klarade sig undan lindrigt andra grillades hårt. Några gjorde succé, andra kom undan med ett nödrop.

99-37 s 4
"Turkiet har fått en ny fiende"
När Greklands blockad mot Turkiets EU-kandidatur försvann ställde i stället Sveriges utrikesminister mycket hårda villkor. Detta "speglar det starka stödet för de mänskliga rättigheter i Sverige och i riksdagen i Stockholm" skriver man i Financial Times. Jag undrar om det är så eller om det handlar om påtryckningar från PKKs ledning i Stockholm. Sverige har ju länge varit ett starkt fäste för PKK.

99-38 s 3
"President Prodi har tagit plats på tronen"
En ny kommission med nya mål och nya arbetsmetoder har flyttat in i Bryssel. Parlamentet röstade för med 414 röster av 591.

99-38 s 6-7
"Isolering har fördröjt integrationen"
Europeiska unionen har en splittrad personlighet - den är delvis liberal, delvis konservativ och delvis nationalistisk. Europas 1900-tals historia skildrad i en artikel i "The Economist".
En önskan att försvaga den ekonomiska nationalismen efter kriget kan ha varit tillräckligt för att förklara den gemensamma marknadens uppkomst. Det naturliga mönstret för handel och personutbyte hade dittills förvrängts av 2 krig och 50 år av ekonomisk nationalism. "EU är en succé, vilket speglas i de många kandidatländernas önskan att ansluta sig"

99-39 s 15
"Paris vill stärka EUs försvarsroll"
Vill ha ett militärkommando som ska vara skilt från men samordnat med Nato. Italien stöder tanken på att Europas operationella kapacitet bör stärkas.

99-40 s 3-4

"Den politiska utvecklingen styr EUs utvidgning"
Politiska realiteter kan tvinga EU-kommissionen att inom kort inleda förhandlingar om medlemskap med ytterligare sex kandidatländer. (Det är inte längre de ekonomiska förutsättningar ett land har som är viktigast utan landets politik. T ex ska Bulgarien och Rumänien belönas för att de hjälpte "väst" i kriget mot Serbien. Slovakien ska belönas för att de har en "västlig" regim. Kan detta vara en bra väg?)

99-41 s 3-5
"Det handlar om Europas själ"
Intervju med EU-kommissionens ordförande Romano Prodi.
Han kastar sig med liv och lust in i arbetet med att föra EUs utvidgningsprocess framåt och att reformera EUs institutioner. Den kommer att kosta men man bör se det som ett "fantastiskt politiskt beslut". Kriterierna för rätten till medlemskap i EU kommer inte att ändras och det blir inte några inträdesrabatter. Majoritetsbeslut måste bli en regel. Kvalificerad majoritet.

99-42 s 3
"Grönt ljus för många EU-kandidater"
Länderna i central och Östeuropa reagerade mycket positivt på EU-kommissionens förslag att förhandlingar om medlemskap skall inledas med alla kandidatländer. Antalet kandidater för medlemskap i unionen fördubblades. Även Turkiet erbjöds kandidatstatus vilket resulterade i glädjeyra.

99-42 s 3-4
"Språkstriden går vidare"
Den tyska regeringen bojkottar EU-sammanträden där man inte tolkar till tyska. Bisarrt, tycker övriga EU-länder. På förbundskanslerns order har en språkstrid inletts.

99-42 s 4
"EU går till attack mot den organiserade brottsligheten"
EU-länderna har dragit upp riktlinjer för hur penningtvätt och annan organiserad brottslighet ska bekämpas, men på flyktingpolitikens område var det svårare att komma överens om hur bördorna skall fördelas. Toppmötet i den finska staden Tammerfors. Det finns nu en plan i 10 punkter för att slå till mot den organiserade brottsligheten. Också när det gäller åtalsformer och straff strävar man efter likformighet.

99-43 s 3-4
"Det går bra för euroklubben"
Tio månader efter valutaunionens födelse vinner den gemensamma valutan euron allt fler anhängare i tre av de 4 EU-länder som inte är med i EMU. Storbritannien spelar den ståndaktige tennsoldatens roll.
Euron har underblåst högkonjunkturer i Irland, Spanien och Portugal. Euron har i dag stabiliserat sig på 1,075 dollar. I Danmark finns en klar majoritet för inträde. I Sverige är knappt hälften för.

99-43 s 4
"Det finns visst fog för fördomarna"
Vilken bild har sydeuropén av nordeuropén och tvärtom?
En stor skillnad är äktenskapet och huruvida barnen föds inom eller utom äktenskapet. Nordborna är de bästa bilförarna. I norr är man längst. Självmord mycket vanligare i Finland än i Grekland.

99-43 s 4-5
"Chris Patten är den som ska formulera EUs utrikespolitik"
Den forne guvernören i Hongkong. Mycket nära samarbete kommer att krävas med Javier Solana, Natos f d generalsekreterare som fått rollen som utrikespolitikens "höge representant".

99-45 s 8
"EU minskar stödet till jordbruket"
Efter årtionden av stigande utgifter kommer en välbehövlig kursändring.
180 miljoner euro mindre nästa år. Nu börjar det svida i skinnet på Europas politiskt mäktiga bönder (men deras tid måste väl snart vara över i det kommande högteknologiska tidevarvet.)

99-46 s 3-4
"En ny regeringskonferens står för dörren"
Ingen vill göra det men alla vet att det måste göras. Det är dags att än en gång revidera EUs grundlagar och än en gång debattera suveränitetsfrågan. En regeringskonferens måste komma igång som främst belyser 3 frågor:
- Mer majoritetsröstning och lägre krav på kvalificerad majoritet (i dag 62 av 87)
- rösteantalet måste bättre motsvara folkmängderna
- antalet kommissionärer måste begränsas.

99-46 s 3
"Javier Solana får två stolar"
Dels EUs utrikes- och säkerhetspolitiska representant och dels WEUs nye generalsekreterare.

99-46 s 4
"Majoritetsbeslut förordas"
Ett förslag från kommissionen vill begränsa omfånget av vetorätten till skatte- och utrikespolitik.

99-46 s 4
"Skolmjölken är i farozonen"
Hälften av subventionerna till skolmjölk ska dras in

99-46 s 5-6
"Bryssel är en brottsplats"
EUs revisionsavdelning avslöjar ett slöseri av gigantisk omfattning: subventioner till fel mottagare, förfalskade redovisningar och en nästan obefintlig ekonomisk kontroll inom EU-kommissionen. Miljardbelopp spenderas helt godtyckligt.
De bäst investerade medlen är de som går till EUs revisionsavdelning, 545 internationella granskare. De finner fel överallt. Ingen tycks ta ansvar för pengar. Ingen tycks heller vara särskilt intresserade av kontrollanternas rapporter.

99-47 s 11
"EU kan inte utvidgas i all oändlighet"
Menar t ex den tyske utrikesministern Fischer. EU kan inte bli en global aktör. Ungern uttryckte oro över de ökande förseningarna beroende på EUs svårighet att fatta beslut om nya beslutsformer. Även Ukraina och t o m Kirgisien drömmer om att bli en del av Europa.

99-48 s 3-5
"Det enade Europa i praktiken"
Nya broar och vägar växer fram som konkreta bevis på Europas integrering. Som den främsta symbolen står den fast förbindelsen mellan Danmark i särklass. Danmark bygger "en flott, ny stad" vid brofästet, "Örestad". Öresund är "sinnevärldens euroland". Men hela Europa ska integreras geografiskt. 400 miljarder euro till år 2010. Tunnel mellan Frankrike och Spanien, snabbtåg, mer ska ske på järnväg än tidigare. Men den största utmaningen väntar, nämligen att integrera Central- och Östeuropa.

99-48 s 5
"EU lagstiftar mot diskriminering"
EU-kommissionen har lagt fram ett kontroversiellt förslag om att lagstifta mot diskriminering på arbetsplatsen.
99-48 s 5-6
"Från plogbill till svärd"
Europa efter Kosovo vill skaffa sig en gemensam försvarsstyrka som inte är beroende av USA. Det lär dock dröja innan de högtflygande planerna blir verklighet.
(Detta är en artikel i The Economist som nu hittat ett nytt område att oroa sig för när det gäller Europa.) USA är rädd att EUs nya militära organisation ska lämna Turkiet och andra Natoländer. som Norge utanför. Nato (USA) vill också i framtiden ha det sista ordet i fråga om militärt ingripande. "Något som liknar ett självständigt europeiskt försvar ligger långt fram i tiden". Men detta har The Economist" sagt om mycket annat i Europa, som t ex den gemensamma valutan!

99-49 s 3-4
"Vart leder den tredje vägen egentligen?"
Den s k tredje vägen, där bl a Clinton, Schröder, Blair och Jospin färdas tillsammans, handlar egentligen mest om att behålla makten. Ett sätt att försöka hitta en mittenkurs mellan högerns och vänsterns gamla avfärdade ideologier. Eller med Göran Perssons ord: "Bara en diskussion mellan Clinton och Blair".

99-49 s 15-16
"EU kan inte bli hur stort som helst"
Intervju med EU-kommissionären Chris Patten som belyser toppmötet i Helsingfors, kandidatländerna i Central- och Östeuropa och planerna på ett gemensamt EU-försvar. Sedan de nuvarande kandidatländerna blivit medlemmar kommer det att dröja länge innan någon utvidgning sker. I Turkiet måste stora politiska förändringar äga rum innan förhandlingar inleds. 19 miljarder euro har EU spenderat på återuppbyggnaden av Balkan under senare år.

99-50 s 3
"Heja Finland, det gjorde ni bra!"
En "historisk insats" av det nya medlemslandet. Fattade beslut kommer att leda till långtgående förändringar. Kandidatländerna blev 12 från 6. Turkiet blev nytt kandidatland, 2003 ska det finnas en EU-ledd militärstyrka med 50000 man. På dagordningen inför nästa möte i Portugal står kapitalbeskattning och ett gemensamt skattepaket. EU mötet har betytt mycket för Finlands självbild.

99-50 s 4
"Tillhör Turkiet Europa?"
Turkiet blir EUs fot i Asien, men det lär dröja. Men Europa har nu övervunnit en del gamla fördomar mot Turkiet. Landet som "höll ut" längst var Grekland.

99-50 s 6-7
"Städa upp eller håll er borta!"
Margot Wallströms maning till EUs kandidatländer i Östeuropa. De måste tänka mer grönt. Speciellt Tjeckien och Polen pekas ut som miljöbovar. Sophanteringen har blivit ett ökat problem i många östländer sedan man ökat användningen av engångsmaterial. Gifter rinner direkt i åar och floder utan rening. Ett annat stort problem är kärnkraften.

99-51 s 3-4
"EUs dagordning 2000"
Fem viktiga punkter ska avhandlas nästa år.
1. Handeln; jordbruksprotektionismen måste minska
2. Administrativa reformer; Antalet kommissionärer, röstfördelningen i Ministerrådet, utvidga bruket av majoritetsbeslut och beslut med kvalificerad majoritet
3. Utvidgningsprocessen
4. Fördrag om grundläggande medborgerliga rättigheter
5. Det europeiska försvaret

99-51 s 4-5
"Militär pondus för ett mer självständigt Europa"
60 000 soldater i Europa ska stå redo att ingripa i kriszoner. "Framtidens Europa måste ha kapacitet att försvara sina intressen och värden på effektivt sätt i hela världen", sammanfattar Gerhard Schröder. Nato kommer fortfarande att vara den viktigaste försvarsalliansen.

99-51 s 6-8
"Oro för Eurons framtid"
Europas gemensamma valuta har stabiliserats, men dess svårigheter är inte över"
Eurons värde är starkt förknippad med den tyska markens och marknaderna har inget förtroende för Gerhard Schröders vingliga ekonomiska politik.