Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Grönland

 Karta
 Info  Sermitsiag
  

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Grönland, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

2008-47 s 29-31
"Grönland ser ljust på framtiden"  hela artikeln
Olja. Diamanter, zink - Grönland deltar i råvaruruschen och hittills outnyttjade rikedomar ska öppna vägen till självständighet. Grönland ligger nämligen, säger grönlänningarna, så långt från Danmark som man kan komma. Alega Hammond som är den halvautonoma örepublikens utrikes- och finansminister gå i spetsen för självständighetskampanjen. "Vi ser inte ut som danskar, vi tänker inte som danskar och vi är inte danskar". Grönland är fem gånger så stort som Sverige men 85 % är täckt av is och där bor bara 57 000 invånare varav 90 % är inuiter.
Vägen till självständighet ska gå via orörda naturtillgångar varav de flesta ligger på havsbotten på flera tusen meters djup. Där finns stora oljefyndigheter, långt mer än vad Norge producerat i 40 år. Den globala uppvärmningen väcker stora förhoppningar på Grönland.
Halva den grönländska budgeten betala av Danmark, 3,2 miljarder danska kronor årligen. Intäkterna från en eventuell oljeutvidgning fördelas enligt avtal så att de första 75 miljonerna kronor går till Grönland, sedan delas inkomsterna lika med Danmark och det årliga bidraget minskar med samma summa. När avbetalningen har passerat 6,5 miljarder kronor har Grönland köpt sig fritt. Det finns många sociala problem att åtgärda på Grönland - våld i familjer, sexuellt utnyttjande av minderåriga, alkoholism, tonårsgraviditeter och självmord. Problemen är störst på den östra sidan, det är på västkusten som framtidsutsikterna finns. Omkring 70 % av alla ungdomar saknar fullbordad grundskola eller yrkesutbildning.

2008-48 s 7
"Grönlänningarna röstade ja till mera autonomi"
Grönland tog ett viktigt steg mot fullständig självständighet från Danmark när det i tisdags röstade ja till utvidgade befogenheter för den inhemska regeringen. 76 % röstade för och 24 % röstade mot. Omkring 39000 röstberättigade, varav de flesta är inuiter, bestämde att bland annat polisväsen, rättsväsen och fiskerimyndigheten ska vara självständiga mot Danmark. I omröstningen bestämdes också riktlinjer för fördelning av intäkterna från oljetillgångarna utanför kusten.

2010-35 s 25-26
"Nu börjar jakten på Grönlands svarta guld"
Drömmen om ekonomiskt oberoende väger tungt mot miljöaktivisternas invändningar. Enligt skotska Cairn Energy kan det norr om polcirkeln inom grönländskt territorialvatten finnas reserver på 17-18 miljarder tunnor, vilket morsvarar en fjärdedel av de globala reserverna. Andra länder som gränsar till Arktis, USA, Kanada och Norge har förbjudit djuphavsborrning i polarområdet tills man utrett orsakerna till BP-katastrofen. Greenpeace kräver tillsammans med andra miljöorganisationer ett stopp för provborrningarna.
Grönland har stora förhoppningar på det svarta guldet. Grönland är ekonomiskt beroende av Danmark som med 3,5 miljarder kronor står för drygt en tredjedel av BNP. Öns 56 000 invånare hoppas att oljan ska göra bidraget överflödigt så att drömmen om självständighet kan förverkligas. Då kanske det också kan bli slut på det utbredda alkoholmissbruket, vanvården av barn och de enorma sociala klyftorna på Grönland - eller så kommer de att förvärras.

2010-35 s 26-27
"BP får inte vara med och leka"
Det brittiska jätteföretaget BP har på grund av olyckan i Mexikanska golfen tvingats dra sig ur konkurrensen om borrningslicenser i Arktis som för närvarande är platsen för en ny oljerush. Mineral- och petroleumbyrån i Nuuk, Grönlands huvudstad kommer att avslöja vilka de potentiella licensinnehavarna är. BP brukar annars gå i fronten när det gäller exploatering av nya områden. Det beräknas finnas 90 miljarder fat olja och stora mängder naturgas i Arktis.
Miljöaktivister och vetenskapsmän ogillar planerna på att borra i de arktiska vattnen.

2011-21 s 30-31
"Huggsexa om töande Arktis"
Just söder om polcirkeln där istäcket försvinner likt daggen en junimorgon, är det inte bara klimatet som hettar till. Över hela Arktis leder det allt varmare klimatet till att nya tvister uppstår om resurser som tidigare var otillgängliga, skyddade av ett tjockt lager is. Fyndigheterna av olja och naturgas under Arktis havsbotten skattas till närmare 25 procent av världens kvarvarande reserver. Nyligen hölls ett extraordinärt toppmöte i Grönlands lilla huvudstad Nuuk. Årets sammankomst för Arktiska rådets åtta medlemsländer lockade sju av åtta utrikesministrar. Rådets allt större betydelse underströks även av att man upprättade ett permanent sekretariat, som kommer att ha sitt säte i Tromsö i Norge. De kommans oljerikedomarna anses leda till att Grönland med sina 60 000 invånare snart blir självständigt från Danmark.

2012-33 s 4-5
"Smältande is öppnar för guldrush"
Ett massivt öppnande av gruvor på världens största ö är på gång. Alltmer av isens grepp försvinner. Grönlands regering vill mycket gärna exploatera landets naturresurser för att minska en del av den allvarliga fattigdom och de sociala problem som fördärvar den inhemska befolkningen. Grönland tros besitta enormt många mineraltillgångar. Smältande is och ny teknik gör detta möjligt att utvinna dem. Jon Burgwald från Greenpeace fruktar nedsmutsning och förstörelse och han är också rädd för att det uppstår problem när Grönlands etniskt homogena befolkning ska blandas med "massor av kinesiska arbetare".

2012-33 s 5
"Inuiterna får betala"
Inuiternas liv har förändrats oerhört mycket under de senaste 100 åren. Hantverket har ersatts av modern teknik. Även det sociala livet har förändrats, tilltagande fattigdom, en nedskräpad stadstillvaro med föroreningar, social ojämlikhet och dålig tillgång till utbildning, hög förekomst av alkoholism och andra hälsoproblem. Om man exploaterar landets mineraltillgångar skulle det skapa allvarliga miljöproblem.

2013-09 s 25
"Inuiterna utmanar djurrättsaktivisterna"
Inuiterna, säger den kanadensiske inuitledaren Terry Audla, ser djuret som ett ilsket rovdjur, en kulturell symbol och en värdefull källa till mat, värme och pengar i en del av världen där det är ont om alla dessa tre.
Men för djurrättsaktivister och miljövänner i varmare länder är isbjörnen både en ikon i kampen mot klimatförändringar och ett djur som hotas av utrotning.
De ser björnjakten som anakronistisk och kräver fullständigt förbud för den internationella handeln med hudar och andra kroppsdelar som redan är kraftigt begränsad.
Dessa motstridiga synsätt kommer att kollidera när överenskommelsen om internationell handel med utrotningshotade arter (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - CITES) sammanträder i Bangkok 3-14 mars.
Kanada hoppas att länder som vill bli observatörer i mellanstatliga Arktiska Rådet ska tveka inför att rösta mot Kanada, Norge och Danmark i frågan. Kanada tar över som ordförandeland i maj och är fast besluten att motsätta sig USA och hela uppbådet av djurrätts- och miljöorganisationer som stöder USAs linje.

Grönland
2013-12 s 8-9
"Valet av Aleqa Hammond gör gruvbolagen oroliga"
Aleqa Hammond, 47 år, blir Grönlands första kvinnliga premiärminister. Hennes socialdemokratiska Siumutparti fick 43 % avrösterna vid valen den 12 mars. Valkampen dominerades av en debatt om vad de utländska investerarna ägnar sig åt, vilket oroar Grönlands 57000 invånare.
Den globala uppvärmningen har fått havsisen att smältan. Det underlättar att borra efter olja. Under isen finns koppar och sällsynta jordmetaller.
Ett självständigt Grönland vill gärna göra sig ekonomiskt oberoende av Danmark.

2013-12 s 10-11
"Nej, Grönland tillhör inte Kina"
Grönlänningarna fruktar att kineserna ska exploatera öns stora uranfyndigheter, dess olja- och gasreserver utanför kusten. Kampen om Arktis rikedomar hårdnar.
Grönland är fast förankrat inom Konungadömet Danmar och den säkerhetssfär som Nato och USA utgör.

Grönland
2013-45 s 26
"Grönlands is döljer en förmögenhet: Grönt ljus åt uranbrytning"
Med en enda rösts övervikt har Grönlands beslutande församling röstat för att tillåta öppnandet av gruvdrift i det självstyrande territoriet. Det innebär ett slut på det decennielånga förbudet mot gruvdrift för att utvinna radioaktivt uran. Det öppnar upp för stater att investera i investeringar i Grönlands väldiga mineraltillgångar som sällsynta jordmetaller.
Grönlands premiärminister Aleqa Hammond säger: "Vi kan inte leva med arbetslöshet och stigande levnadsomkostnader samtidigt som vår ekonomi står stilla. Därför är det nödvändigt att vi eliminerar förbudet mot uranutvinning nu!" Förhoppningsvis ska gruvdriften finansiera välfärd och skapa jobb i ett land med bara 57 000 invånare, de flesta inuiter (eskimåer).
Med snö som töar bort och nya arktiska transportrutter som öppnas i Arktis, har Grönland kommit ur sin isolering och åtnjuter idag större geopolitisk uppmärksamhet tack vare sina orörda mineraltillgångar.

Grönland
2014-14 s 10-11
"Grönlands dröm krossad!"
Aleqa Hammond, regeringschef för Grönland vill att ön ska bli självständig politiskt, ekonomiskt och helt oberoende av Danmark, men En nyligen gjord utredning med titeln "To the benefit of Greenland" krossar drömmen om öns ekonomiska oberoende.
Ön klarar inte av att stå på egna ben. Grönland kan inte kompensera miljardsubventionerna de idag erhåller från Danmark, 3,6 miljarder danska kronor genom sina tillgångar på råvaror.
Utredningen visar att i en framtid med utländska investeringar och utländsk välutbildade specialister riskerar den inhemska befolkningen att bli en minoritet i sitt eget land.
I brist på kompetens skulle grönländare få ta över illa betalda arbeten medan invandrare skulle få de attraktiva jobben och en ny välbärgad samhällsklass skulle uppstå.
Slutligen leder detta till ett raskt förfall av den egna kulturen, språket och den politiska kontrollen.
Denna nyktra analys innebär ett bryskt slut på drömmarna om nära förestående självständighet.
Experterna skisserar emellertid en rad andra valmöjligheter för det idag halvautonoma Grönland. Bland annat skulle man kunna tjäna pengar på sin orörda natur.