Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 47

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47   

Grönland ser ljust på framtiden

Olja, diamanter, zink – Grönland deltar i råvaruruschen, och hittills outnyttjade rikedomar ska öppna vägen till självständighet.

MANFRED ERTEL
Nuuk
Aleqa var äldsta barnet i en familj i Uummannaq på norra Grönland, och därmed var hennes liv egentligen utstakat från första början. Helgeflundra, val och säl styr sedan århundraden tillbaka livet här uppe, ca 60 mil norr om polcirkeln.
Männen fiskar och jagar, kvinnorna tar hand om barn och hushåll. Några extravaganser finns det inte utrymme för vid kanten av den eviga isen.
Men livet blev inte som tänkt för Aleqa. Hon hade just fyllt sju när hennes far under en säljakt försvann för alltid under isen. 13 år gammal bestämde hon sig för att studera engelska och franska i stället för det officiella ämbetsspråket, danska. ”Danska är ett litet, onödigt språk”, säger hon.
Därför reste hon inte till Köpenhamn för att studera till engelsklärare utan till Kanada. Senare tog hon även en akademisk examen på hemmaplan, denna gång i inhemsk kultur, Inuit.

Aleqa Hammond är idag 43 år och den halvautonoma örepublikens utrikes- och finansminister. Hon går i spetsen för kampanjen att separera Grönland från den s k riksgemenskapen med Danmark och Färöarna. Grönland vill bli självständigt. ”Ett naturligt och normalt steg”, säger Hammond. ”Vi set inte ut som danskar, vi tänker inte som danskar, och vi är inte danskar”.
Något normalt finns egentligen inte norr om polcirkeln. Grönland, som till drygt 85 procent är täckt av is, är sex gånger större än Tyskland; de hårda livsvillkoren ställer enormt stora krav på öns 57 000 invånare, varav 89 procent är inuiter. Det internationella samfundet uppmärksammar bara Grönland när en eller annan regeringschef talar om risken för att Grönlands glaciärer smälter på grund av den globala uppvärmningen. Valjaktsäsongen och den höga självmordsfrekvensen väcker också omvärldens intresse.

Fiske, framför allt helgeflundra, kabeljo och krabba, är Grönlands huvudsakliga inkomstkälla. Utan ett rejält budgetbidrag från Köpenhamn skulle ön inte klara sig. 3,2 miljarder danska kronor - 430 miljoner euro – bidrar Köpenhamn med varje år. Det motsvarar drygt halva den grönländska budgeten.
Hur länge kommer det att fortsätta? 25 november bestämmer grönländarna i en folkomröstning om självbestämmanderätten avseende hälsovård, utbildning, kultur och fiske ska utvidgas till ekonomisk och utrikespolitisk autonomi och på sikt fullständig suveränitet. Sedan ska frågan dryftas i både Köpenhamn och Nuuk. På Grönland råder stor tillförsikt.
”Vattnen är vår största skatt”, säger Aleqa Hammond, vars ord är dubbeltydiga. På grund av det rikliga fisket men också av rädsla för internationella fiskeflottor tog Grönland farväl av Europeiska unionen 1985. ”Vi är inte Europa, och vi känner oss inte som Europa”, säger minister Hammond. Grönland ligger obestridligen på den amerikanska kontinentalsockeln.

Vägen till autonomi går via de hittills jämförelsevis orörda naturtillgångarna. Gruvdrift startar på sju platser de närmaste åren. Man ska förutom guld bryta diamanter, kol, zink och olivin – en halvädelsten som är omtyckt av smyckedesigners. Den största skatten ligger emellertid utanför Grönland under havsbotten på upp till tusen meters djup.
Seismologiska undersökningar har lokaliserat stora oljereserver utanför framför allt den grönländska västkusten. EUs regeringar uppskattar storleken på oljefyndigheterna till drygt 110 miljarder ton. Två mindre källor med reserver på omkring två miljarder ton väster om Nuuk innehåller lika mycket olja som Nordsjön har producerat de gångna 40 åren.
Ytterligare åtta oljefält, varav sju kan bli mycket lönsamma, ligger i Diskobukten med sina fantastiska isberg. ”Vi vet att det finns olja, men vi vet inte hur mycket av oljan som det lönar sig att pumpa upp”, säger Jörn Skov Nielsen, viceminister för råmaterial.

En paradox är att resten av världen oroas av klimatförändringen medan den globala uppvärmningen väcker stora förhoppningar på Grönland. Om de arktiska vattnen blir isfria på somrarna inom fem till tio år skulle det vara mycket fördelaktigt för den grönländska ekonomin.
Intäkterna från eventuell oljeutvinning kommer att till stor del stanna kvar på Grönland, enligt ett avtal med den danska staten. De första 75 miljoner kronorna hamnar i grönländska fickor, och därefter delas varje krona med Köpenhamn samtidigt som det vanliga budgetbidraget minskar med motsvarande summa.
När avbetalningen till Danmark har passerat 6,5 miljarder kronor – knappt en miljard euro – kommer Grönland att i praktiken ha köpt sig fritt.
Det anser i alla fall Mininnguaq Kleist, som är chef för regeringskansliet i Nuuk ”Vid det laget är det inte längre Danmarks sak att bestämma om vår självständighet”, säger Kleist, som dock inte vill sia om exakt när Grönland blir oberoende.

De spekuleras dock flitigt om vad Grönland skulle kunna göra med oljepengarna. Precis som norrmännen, vars land har blivit världens näst rikaste efter Luxemburg tack vare oljan, tänker grönländarna samla pengarna i fonder som säkerhet under sämre tider.
Att sådan försiktighet är viktig visar de stora sociala problemen på Grönland. Våld i familjer, sexuellt utnyttjande av minderåriga, alkoholism, tonårsgraviditeter och självmord förekommer jämförelsevis ofta. I ett ”nödrop” i medierna kritiserade Kristian Sinngertaat politikerna för att de stirrar sig blinda på självständigheten när förhållandena i landet är så dåliga.
Sinngertaat är polischef i Tasiilaq, en av två städer vid den karga ostkusten. Här råder vinter nästan året runt, och packisen ligger tjock utanför kusten också på våren och sommaren. Människorna här lever av säljakt och lite turism. Här förekommer nästan inget fiske i industriell skala.
På denna kust talas inte om lysande framtidsutsikter. Optimismen härskar på västkusten, där vädret är stabilare och gynnsammare tack vare Golfströmmen.
I Tasiilaq lever ”många familjer under bekymmersamma förhållanden”, säger Sinngertaat. Invånarantalet är ca 1 800, men det krymper för varje dag. I början av juni inträffade 15 självmord och självmordsförsök på bara några dagar. ”Ostkusten håller bokstavligen talat på att förblöda”, skrev Grönlands största tidning, Grönlandsposten. Hälften av alla ungdomar tros ha försökt ta sina liv i denna del av Grönland.

Självmord är vanligt på Grönland. 2006, som är det senaste statistiskt sammanfattade året, begick 58 grönlänningar självmord; 20 procent av flickor i åldrarna 15-17 har försökt ta sina liv; ytterligare 20 procent av alla ungdomar har på allvar övervägt självmord. Det är dystra rekord. I Danmark är självmordsfrekvensen 14 per 100 000 invånare, i Tyskland 13 per 100 000. I Litauen, med den högsta självmordsfrekvensen i Europa, begås 39 självmord per 100 000 invånare och år, vilket jämförelsevis här hälften så många som på Grönland.
Orsakerna är diffusa. Polischefen nämner dåliga framtidsutsikter på ostkusten som en bidragande anledning. Utan arbete och fritidssysselsättning känner sig många unga, framför allt unga män, som ”andra klassens människor”. Det leder ofta till alkoholmissbruk, enligt Sinngertaat. ”De dricker tills de förlorar vett och förstånd”, säger han.
Upp emot 70 procent av alla ungdomar saknar fullbordad grundskola eller yrkesutbildning. ”Det kommer alltid att finnas människor som klarar sig sämre än andra”, värjer sig utrikesminister Hammond. ”Man ska inte jämföra oss med Europa”.

”Maskrosen” heter ett barn- och ungdomscenter alldeles intill parlamentsbyggnaden i Nuuk. Den lilla huvudstaden är tillsammans med turistorten Ilulissat med sin isfjord och sina närliggande glaciärer förmodligen Grönlands viktigaste ort. Den privata institutionen Maskrosen, som finansieras av sponsorer, är ovanlig i ett system, sär staten svarar för välfärd och välstånd i mycket större utsträckning än i de skandinaviska länderna. Diplomater brukar kalla Grönland för ”Europas sista planekonomi”.
Sedan drygt ett år tillbaka erbjuder Maskrosen en fristad från familjevåld och vanvård. Barnen kommer hit under veckosluten, när deras föräldrar har supit sig fulla, eller när som helst under veckorna för att få lite värme eller bara ett mål mat. På Maskrosen har de möjlighet att surfa på internet, leka eller bara vila. Om nödvändigt erbjuds övernattning.
”Vi har fullt för det mesta”, säger socialarbetaren Denise Schröder. Ett tusental barn och ungdomar besöker Maskrosen regelbundet. Sammanlagt finns det bara omkring 4 000 tonåringar i Nuuk.
Riktigt svåra fall, psykiskt sjuka eller våldsoffer inkluderas inte bland Maskrosens besökare. De förs till statliga terapi- och hälsovårdscentraler. Sexuellt utnyttjade flickor tas inte heller om hand på Maskrosen. ”Det är ett förbjudet ämne”, säger Schröder. ”Mörkertalet är mycket stort”, befarar hon.

Socialarbetaren Schröder är danska. Hon reste på eget bevåg till Grönland, där hon trivs väl trots det kyliga sociala klimatet. ”Vi kan egentligen inte göra så mycket här. Alldeles för många grönlänningar saknar perspektiv”, säger hon.
Det lär inte förändras med den önskade självständigheten.
Sådana tongångar går inte hem hos Aleqa Hammond. ”Den som letar efter smuts finner det”, säger hon. Det gäller alla länder, inte bara Grönland.
”Vi grönlänningar måste förbereda oss på att bli ett rikt land”, säger socialdemokraten Hammond.
Och kanske har hon rätt i att oavhängigheten och välståndet kommer fortare än väntat. ”Jag tänker vara med och fira då”, säger hon.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel