Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Island

Karta
Info Morgunbladid
Iceland News
Island, sammanfattningar av artiklar om Island som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

99-40 s 9-10
"Miljökampen har just vaknat på Island"
Ett ekonomiskt uppsving utan like har givit vulkanön Island en ledande ställning i Europa men medaljen har en baksida i form av intressekonflikter som berör miljö och natur. Man planerar att bygga Europas största aluminiumverk. Därför behövs ett stort vattenkraftverk. Island har haft en enastående ekonomisk utveckling. Arbetslösheten är 1,5 %. Realinkomst och köpkraft har exploderat. Det är framför allt stor stortorskens förtjänst. Men ska tillväxten fortsätta måste man satsa på annat. Vatten ord jordvärme för energiproduktion.

2001-45 s 8-9
"Valfångsten har på nytt blivit den hetaste frågan"
Protesterna mot USAs militära närvaro i Island har mattats av på senare tid. Nu är det än en gång valfångsten som väcker debatt. 75 % av folket stöder ett återupptagande av valfångsten. Ett skäl är att den ökande valpopulationen minskar tillgången på den fisk som utgör 70 % av landets export.

2003-20 s 7
”Oddson behåller makten”
Islands borgerliga regeringskoalition tappade röster i valet men kan fortsätta att rösta ändå.
Islands regeringskoalition som består av mitten- och högerpartier lyckades med knapp marginal behålla regeringsmakten i lördagens allmänna val. Valutgången ger David Oddsson, som är den europeiska regeringschef som har suttit längst vid makten, en chans att förlänga sitt regeringsinnehav från 12 till 16 år, trots att hans parti noterade sitt sämsta valresultat sedan 1987. Självständighetspartiet fick 33,7 % av rösterna jämfört med 40,7 % för fyra år sedan.

2004-49 s 20-21
"Gör som islänningarna, bit ihop och trotsa vintermörkret!"
Vetenskapliga undersökningar på senare år har avslöjat att isländarna mer sällan drabbas av vinterrelaterade depressioner än folk i varmare länder. Hur gör invånarna i världens nordligaste huvudstad för att undvika depression och leda när vintermörkret sänker sig över dem? Den som bor på Island måste vänja sig vid förhållandena där, och islänningarna uppvisar stoisk vikingaanda, som härstammar från 1000 års liv i en ogästvänlig, vulkanisk övärld. De är bara 290000 personer i hela landet och de bor utspridda på 65000 kvadratkilometer. Depressionen kan vara en skaparkraft som ger mening med livet. Och så har de naturligtvis sina varma källor, gemenskapsbad och sin mycket höga materiella levnadsstandard.

2005-21 s 8-9
"Ismannen kommer"
För ett par veckor sedan utnämndes Islands ekonomi till Europas mest konkurrenskraftiga. Island vill inte vara med i EU, men väl i EES, som ger landet tillgång till EUs inre marknad. Landets mitten-högerregering har sedan mitten av 1990-talet drivit igenom flera frimarknadsreformer - privatiserat bankväsendet, slopat priskontroller och sänkt skatterna. Företagen betalar bar 18 % i skatt på vinsten. Landet har koncentrerat sig på högteknologi som väl passar den mycket välutbildade arbetskraften. Island har också geotermisk energi och outnyttjad vattenkraft som lockar energikrävande industrier. En nackdel är bristen på arbetskraft. Antalet invandrare har ökat och utgör nu nästan 3 % av landets tidigare så homogena befolkning. På öns fiskerifabriker och byggarbetsplatser pratas det nästan lika mycket polska som isländska.

2006-10 s 6
"EU? Nja. Euro? Javisst!"
Islands nye statsminister Halldor Asgrimsson vill ha igång en långsiktig, grundlig debatt om Islands förhållande till EU. Island ha nyss haft problem med stora valutaförändringar främst beroende på ett stort budgetunderskott, 15 % av BNP, och vill gärna få en bättre valutastabilitet med hjälp av euron.

2006-17 s 5
"Island söker en utväg"
I februari sänkte rankingbyrån Fitch Islands kreditvärde på grund av Islands stora utlandsskuld och de isländska företagens stora skuldbörda. Sedan dess har kronan fallit sedan i januari från 74 kronor per euro till 94 kronor. Statsminister Halldor Asgrimsson menar att Islands ekonomi är för liten för beroende av två näringar, fiske och aluminium för att kunna hålla en stabil valuta i en global ekonomi. Island borde kunna vara mogen för eurozonen inom tio år menar han.

2006-27 s 26
"Island och Australien toppar lyckoligan"
En ny undersökning som försöker mäta bortom BNP och uppskatta välmåendets mer subtila aspekter, som exempelvis livslängd, utbildning och levnadsstandard placerar Island högst på den internationella lyckoskalan och Australien är god tvåa. Minst lyckliga är ryssar, ukrainare, rumäner och bulgarer. Forskarna, som använder sig av Human Development Index, tror att ekonomisk tillväxt och demokrati är viktiga ingredienser.

2006-28 s 5
"Islands ekonomi måste kylas ner"
Islands statsminister, Geir Haarde, planerar att kyla ner sitt lands överhettade ekonomi med hjälp av en rad reformer i avsikt att undvika en ekonomisk kraschlandning. Centralbanken höjde i förra veckan reporäntan med 0,5 % till 12,75 % för att få ner inflationen som ligger på åtta procent. Den ekonomiska boomen drevs på av liberaliseringen av fastighetsmarknaden, skattesänkningar och stora investeringar i utlandet i kraft- och aluminiumprojekt.

2007-20 s 14
"Islands center-högerkoalition vacklar"
Islands konservative statsminister, Geir H Haarde, vann de allmänna valen förra lördagen. Men eventuellt måste han öka sig en ny koalitionspartner för att behålla majoriteten i alltingen. Haardes parti ökade från 34 till 37 % men det liberala framstegspartiet minskade från 18 till 11%. Den rödgröna Folkalliansen som ökade mest av alla och fick 14 % kan bli den nya koalitionspartnern. Socialdemokraterna fick knappt 28 %.

2008-13 s 7
"Islands ekonomi är i gungning"
Centralbanken höjde plötsligt räntan med 1,25 procentenheter till 15 % i ett försök att återupprätta förtroendet för den hårt ansatta isländska kronan och avvärja en stor ekonomisk kris. Kronans värde i förhållande till euron har i år minskat med 22 %. Internationella investerares förtroende för Island har minskat markant.

2008-23 s 9
"Island ligger i topp"
Island är världens fredligaste land enligt ett index som mäter både interna och externa hot och risker. Bara ett av G8-länderna platsar i toppen. Irak, Somalia och Sudan hamnar längst ned men undersökning Global Peace index antyder ändå att världen är en bråkdel säkrare i år än förra året vid samma tid. Indexet bygger på olika interna och externa fredsindikatorer, inklusive deltagande i fredsbevarande FN-styrkor och våldsbrottens frekvens internt. Danmark och Norge kommer tvåa och trea. Följda av Nya Zeeland och Japan som är det enda G8-landet i toppen.

Finanskrisen
2008-41 s 8-10
"Festen är över"
Islands befolkning blev världens rikaste över en natt. De försökte köpa världen, men nu har finanskrisen satt käppar i hjulet. Island står på randen till kollaps. Inflation och höga räntor blir ännu högre; kronan, den isländska valutan, är i fritt fall och värderas knappt högre än Zimbabwes eller Turkmenistans valutor. En av landets tre oberoende banker har nationaliserats. Invånarna har börjat hamstra olivolja och pasta och andra importvaror. År 2007 fick Island FN-utmärkelsen, "världens bästa land att bo i". Island hade byggt sin extraordinära rikedom på den globala kreditboomen och nu dras landet med i kraschen. Under 2004 köpte islänningarna - 320 000 personer - aktier i brittiska företag för 894 miljoner pund. Nu drunknar islänningarna i skulder och arbetskraften från Polen och Litauen har åkt hem till länder med bättre valuta. Större delen av skulderna är utländsk valuta och nu allt dyrare i takt med att den isländska kronan faller.

2008-43 s 7
"EU öppnar för medlemskap"
EU överväger att ge möjlighet åt Island att bli medlem efter en snabb process. Island står på grund av den internationella bankkrisen på randen till statlig konkurs. Island har tidigare avfärdat tanken på medlemskap men den isländske fiskeministern, Einar Gudfinnsson, har ändrat sig och kan tänka sig att anpassa sin fiskepolitik till EUs regelverk.

2008-45 s 12
"Bistra tider på Island"
Meningarna är delade i partierna om ett isländskt medlemskap i EU. Island är mycket måna om att skydda sina fiskevatten som utgör en viktig inkomstkälla. Om Island blir medlem måsten det låta andra EU-länder fiska i dem. Samtidigt kommer kostnaden för den isländska bankkrisen att landa på 9,4 miljarder dollar - motsvarande 30 000 dollar per invånare - vilket motsvarar ungefär 85 % av Islands BNP. Islands utlandsskuld kan komma att stiga till drygt 100 % av BNP i slutet av nästa år. Stödet för att gå med i EU - och eurozonen - har ökat från 50 % till drygt 70 % de senaste veckorna. Regeringspartierna är inte överens om huruvida Island ska ansöka om medlemskap eller när.

2008-48 s 7
"Girighetens motorväg"
I Island demonstrerar folk med krav på regeringens avgång och en ny politisk kurs. Demonstranterna kräver att Island ska gå med i EU, och anamma euron som valuta. Den nya proteströrelsen leds av framstående författare som Kristin Helga Gunnarsdottir: "Regeringen satt vid ratten i en buss utan bromsar och körde i full fart på girighetens motorväg".

2008-50 s 3-4
"Island fångat i Europas nät?"
Island värnar om sitt oberoende, men den ekonomiska krisen för oundvikligen upp frågan om EU-medlemskap på dagordningen. Ytligt sett handlar det om fördelar med euron och nackdelarna den gemensamma fiskeripolitiken (CFP). Landet är redan fullt upptaget i EUs inre marknad. Men hindret för fullt medlemskap ligger mera i den isländska folksjälen. Idén om den isländska nationen och dess suveränitet har större betydelse än rent ekonomiska intressen som fördelar med euron eller kontroll över fiskevatten.

2009-05 s 5
"Krisen fällde Islands regering"
I förra veckan använde den isländska polisen tårgas för första gången på 50 år för att skingra en bråkig folkmassa. Dagen därpå gick statsminister Geir Haarde med på att utlysa nyval i förtid. Till slut tvingades han avgå. Han kunde inte acceptera den socialdemokratiska regeringspartnerns krav på ministerplatser. Levnadsstandarden för den genomsnittliga islänningen har försämrats i takt med valutakursens fall. I Island har ledaren för det socialdemokratiska Allianspartiet, Ingibjorg Gisladottir, inlett förhandlingar med oppositionspartierna för att försöka bilda en ny regering fram till nästa val.

2009-06 s 4
"Island räknar med snabbspår in i EU"
Det finns en möjlighet att det krisdrabbade landet vid polcirkeln kan bli medlem i EU redan 2011. EU vill rädda Island från en ekonomisk kollaps. Island ombeds lämna in en medlemsansökan redan om några månader för att bli EUs 29:e medlemsland redan 2011. I interimsregeringen sitter socialdemokraterna som är för EU men också miljöpartiet som är emot. Kristdemokraterna i Nolland, som förfogar över premiärministerposten, är lika skeptiska till Island som till Turkiet och många fruktar at5t Island med sin räntenivå på 18 % kan bli ett stort problem för EU.

2009-07 s 4-6
"Värsta vargavintern i vikingarnas land"
Islänningarna måste bygga upp en ny framtid eftersom deras ekonomi som vilade på en jättestor skuld har fallit i bitar. Fram till den dramatiska bankkrisen i oktober förra året var Islands ekonomiska under det stora samtalsämnet i den internationella finansvärlden. I höjd med millennieskiftet hade Island förvandlats till ett finansiellt maktcentrum. Men nu har det isländska undret gått under. De tre största bankerna, Kaupthing, Landsbanki och Glitnir har kollapsat och den isländska valutan störtdykt. Allmänhetens ilska riktas främst mot landets politiker.

2009-18 s 5
"Island byter kurs"  hela artikeln
Island kom ett stort steg närmare medlemskap i EU i söndags när en vänster koalition vann valet tre månader efter den konservativa regeringens fall på grund av ekonomisk härdsmälta. Valresultatet markerar en kraftig vänstergir i Island, vars väljare nu har straffat det konservativa Oberoendepartiet, som haft makten i 18 år. Den nye statsministern, Johanna Sigurdadottir är öppet homosexuell.

2009-20 s 11
"Räddningen finns i EU"
Islands nya regering försöker skynda på landets inträde i EU. Inom kort kommer en omröstning att äga rum i Alltinget. I den nya regeringen har socialdemokraten och statsministern Sigurdadottir sitt parti med sig men koalitionspartnern, de vänstergröna är skeptiska. Tillsammans har koalitionen 34 av Alltingets 63 platser.

2009-34 s 4
"Islands babyboom i skuggan av den ekonomiska krisen"
Antalet födslar har nått sin högsta nivå på åtminstone ett halvt sekel. "Jag tror att många av oss har sökt tröst i kärlek och sex", skriver den populära bloggaren Alda Sigmundsdottir (Facebook). Helga Gottfridsdottir , professor obstretik vid Islands universitet menar att orsaken till ökningen skulle kunna var Islands generösa föräldraledighetslagstiftning. Tre månade till modern, tre till fadern och tre för familjen att bestämma själv.

2009-49 s
"Islänningarna hoppas att det går undan"
Island är med i EES och vill gärna bli medlem i EU så snart som möjligt. Detta med en utlandsskuld som är tre gånger så stor som landets BNP och att en femtedel av landets företag står inför bankrutt. Detta säger ambassadör Jóhannesson, Islands chefsförhandlare.

2010-10 s 9
"Islänningarna vill inte betala"
Islänningarna röstade som väntat nej i folkomröstningen om återbetalning till utländska sparare som har satsat pengar i en isländsk bank, Lansbanki - I Storbritannien marknadsförd under namnet Icesave, lockade av bankens höga sparräntor, som gick i konkurs. Hela 93 % av de röstande avvisade regeringens förslag om att kompensera Storbritannien och Nederländerna mede motsvarande 5,3 miljarder dollar för förluster i samband med att en isländsk internetbank gick i konkurs i oktober 2008. En total återbetalning till utländska sparare skulle innebära ungefär 700 kr i månaden i upp till åtta år för varje islänning. Islands premiärminister Johanna Sigurdadottir försökte efter folkomröstningen tona ned resultatet. En uppgörelse betraktas som en förutsättning för att Island ska bli medlem i EU relativt snabbt, en medlemskap som anses vara livsviktigt för Islands ekonomi på sikt.

2010-13 s 3
"Island är världens mest feministiska land"
I Island förbjöds nyligen strippklubbar. Landets lesbiska statsminister, Johanna Sigurdadóttir, kan ha haft ett finger med i spelet, men den egentliga orsaken är att Island är det mest kvinnovänliga landet på vår planet. Det lilla landet med bara 320 000 invånare är på väg att utrota sexindustrin. Nästan hälften av ledamöterna i Island är kvinnor. Motståndarna menar att Island börjar likna Saudiarabien där också kvinnor är förbjudna att visa vissa delar av kroppen.

2010-16 s 7
"Äntligen kommer pengarna"
De nordiska länderna enades i tisdags om att hjälpa den isländska ekonomin med 444 miljoner euro samtidigt som norra Europa tyngdes under växande kostnader beroende på resekaoset på grund av vulkanutbrottet på Island. Norden hör till de regioner som har drabbats värst. De nordiska länder bidrar mest till den räddningsaktion värd flera miljoner euro som har inletts tillsammans med internationella valutafonden. Genombrottet är en seger för Island.

Natur och Miljö
2010-16 s 30-31
"Island är som locket på en tryckkokare"
Vulkanutbrottet under Eyjafjällajökulglaciären på Island har lett till stängda flygplatser i hela Nordeuropa. Utbrottet är typiskt för den sortens vulkaner, sköldvulkaner, som formade ön och som fortfarande får utbrott mer eller mindre regelbundet. Den utsprutande askan är en kombination av små, pulveriserade sten- och glasbitar som har skapats i en kittel av het magma. Askan kan inte bara täppa till flygplanens motorer utan den kan också repa och fräta på flygplanens glas- och metalldelar.

2010-16 s 30-31
"Har vulkanutbrott med klimatförändringen att göra?"
Experterna betonar att påståenden om att klimatförändringen kan orsaka fler vulkanutbrott och jordskalv bara är spekulationer. Dock finns det anledning att ta olika varningstecken och hot på allvar. Smältande glaciärer och stigande havsnivåer omfördelar stora mängder vatten, som minskar eller ökar trycket på jordskorpan. De varierande trycken skulle kunna göra sprickbildningar och seismiska förändringar mer sannolika. Tropiska stormar, snöfall och tidvattenskiftningar har kopplats till förändringar i seismisk aktivitet.

2010-26 s 10
"Statsministern och författaren"
Islands statsminister, socialdemokraten Johanna Sigurdadottir, 68, har ingått äktenskap med författaren Jonina Lesodottir, i söndags. Det var samma dag som den nya lagen som legaliserar äktenskap mellan två personer av samma kön trädde i kraft. Paret har levt i registrerat partnerskap sedan 2002. Laget godkändes enhälligt av det isländska alltinget 11 juni.

2010-34 s 7-8
"Islänningarna trotsar utländska energikoncerner"
En ny isländsk folkrörelse har uppstått. Med sångerskan Björk som frontfigur försöker de tvinga fram en folkomröstning om huruvida utländska energibolag ska få lov att köpa upp landets omhuldade geotermiska kraftverk. Äganderätten till landets energiresurser är en känslig fråga på Island som är ensamt land i Europa om att producera nästan all sin el genom "gröna" metoder. Bara 4 procent kommer från fossila bränslen. Detta har bidragit till att hålla elpriserna på en låg nivå. 18 000 har skrivit på en namninsamling som kräver att ett parlamentsbeslut om att låta en kanadensisk energikoncern förvärva det geotermiska kraftverket HS Orka upphävs. 36 000 namn krävs för att hålla en folkomröstning i frågan. En opinionsundersökning nyligen visade att 85 procent av respondenterna var mot beslutet.

2010-40 s 16
"Politisk vendetta"
Islands före detta regeringschef Geir Haarde, värjer sig mot Alltingets beslut att ställa honom inför rätta på grund av isländska bankernas kollaps 2008. Haarde betonar att finanskrisen inte var ett isländskt fenomen. Ingen kunde förutse den finansiella orkanen. Parlamentet i Reykjavik, Alltinget, beslöt i förra veckan med 33 röster mot 30 att ställa Haarde inför rätta. De beskyller honom för nonchalans i krishanteringen under hösten 2008, när tre stora banker kraschade och drog med sig hela finanssystemet.

2010-49 s 9-10
"Islänningarna är mer än missnöjda"
I det krisdrabbade Island är förtroendet för politikerna i botten. Landets rödgröna regering är internt splittrad och oppositionen är inte omtyckt. Regeringen har slagit bottenrekord. Bara 18 % väljarstöd. Statsminister Johanna Sigurdadottirs socialdemokrater och den outslitliga vänstergröna rörelsen under finansminister Steingrimur Sigfusson bildade en krisregering i januari 2009.
Det som trots allt enar islänningarna är rädslan för nya politiska grupperingar. I parlamentsvalen 2009 erövrade Medborgarrörelsen fyra mandat. I slutet av man vann i de lokala valen vann "Bästa partiet" med komikern och punkaren Jon Gnarr en jordskredsseger som gjorde honom till borgmästrare i Reykjavik. En tiondel av islänningarna läser hans inlägg på Facebook.

2011-08 s 9-10
"Grímsson säger nej"
Ólafur Ragnar Grímsson vägrar att underteckna ett lagförslag om att Island ska betala 3,1 miljarder pund till Storbritannien och Nederländerna. Det är kostnaden för garantierna till dessa länders sparande som förlorat pengar i Icesave-konton som hanterades av Landbanki, som kollapsade 2008. Presidentens vägran innebär nu en folkomröstning.

2011-21 s 4-5
"Experterna varnar för fler vulkanutbrott på Island"
Geovetarna häpnar över vulkanen Grimsvötns explosivitet. Utbrottet är det kraftigaste på 50 år på Island. 17 km upp steg askan. Med sina sju utbrott per århundrade är den en av de mest aktiva vulkanerna på Island. Vulkanens askmoln stör flygtrafiken i Tyskland och stora delar i Europa. Idag, onsdag, verkar det som att utbrottet håller på att bedarra och att askmolnen börjar skingras. Men redan nu visar ytterligare en isländsk vulkan tecken på aktivitet. På vulkanen Hekla har man upptäckt en 20 km bred upphöjning eller bula. Hekla står under ett extremt högt tryck. Utbrott kan komma när som helst.

2011-51/52 s 12-13
Island har åter kontroll över sin ekonomi, men många islänningar betalar dyrt för de goda årens eftergifter.
Den tidigare statsministern Geir Haarde ställs nu inför rätta. Han anklagas för att åtminstone delvis ha orsakat Islands allvarliga kris för tre år sedan. Islands författning från 1905 gör det möjligt att ställa politiker till svars. Han är särskilt bitter eftersom Island på rekordtis har lyckats komma tillbaka på den internationella pengamarknaden. Budget underskottet är bara 2,7 % av BNP, arbetslösheten ligger på 6 % och tillväxten beräknas bli 2,2 %. Men trots detta är många enskilda islänningar fortfarande högt skuldsatta och kommer att få betala för sina goda år under lång tid framöver. Varje hushåll har en skuld som är större än två årsinkomster. I Tyskland ligger samma kvot på 95 %. På grund av skulderna är det omöjligt för medelklassen att höja levnadsstandarden. Under de gångna åren har 8000 islänningar emigrerat, särskilt de mest välutbildade.

2012-17 s 30
"Haarde friades och fälldes"
Förre statsministern Geir Haarde i Island har befunnits skyldig till att inte ha sammankallat sin regering till extramöten när landets ekonomiska kris var under uppsegling. Han friades dock från mycket allvarligare misstankar som hade resulterat i fängelse om han blivit fälld.
Haarde var på sin tid en nyckelperson i förändringen av Island från en fiskenation till finanscentrum, innan lånekrisen 2008 fick ekonomin att krascha över nästan en natt.

2012-26 s 30
"Island - fredligast i världen"
Enligt GPI (Global Peace Index) är Island, tätt följt av Danmark och Nya Zeeland, de mest trygga och fredliga länderna att bo i. Sverige hamnar först på 14:e plats. Bland de sista platserna på trygghetslistan återfinns Afghanistan,. Sudan och Irak.
Men allt som allt har världen blivit allt fredligare sedan 2009, fastslår GPI.

2012-27 s 30
"Folkviljans röst vann på Island"
Den 69-årige Olafur Ragnar Grimsson vann förra lördagens presidentval och går därmed till historien som den förste presidenten som vinner en femte mandatperiod. Med 52,7 procent av rösterna fick Grimsson betydligt fler röster än den 37-åriga TV-stjärnan Thora Amorsdottir som fick nöja sig med 33,1 %. Den före detta vän

2012-49 s 4-6
"Island på väg ut ur krisen"
Men Islands regering låg på och drygt fyra år efter kraschen hyllas Harpa som en "symbol över Islands nya dynamik".
Det är inte tomt skryt. Islands ekonomi beräknas växa med 2,7 procent i år, samtidigt som euroländernas torde krympa med 0,3 procent. Arbetslösheten är nere på 4,5 procent, halverad jämfört med när den var som högst. Budgetunderskottet, som 2009 motsvarade 13,5 procent av BNP, hade förra året sjunkit till 2,3 procent. Räddningslån har betalats tillbaka på kortare tid än planerat och sedan mitten av fjolåret har landet åter tillträde till kapitalmarknaden. I februari höjde ratingbolaget Fitch investeringsgraden som "ett gensvar på Islands okonventionella krispolitik". Eller som ekonomen Paul Krugman sade: "Island bröt mot alla regler och det ser inte alltför mörkt ut".
Island lät bankerna gå i konkurs samtidigt som man stadigt höll fast vid sin sociala välfärdsmodell.
Island vill vara kvar utanför EU då man värderar sina fiskekvoter högt och har sett fördelarna med att ha en egen valuta.

2013-1/2 s 30
"Sanktionshot mot Island"
Islands beslut att tillåta sin fiskeflotta kraftigt ökade kvoter för makrillfiske möts av EU-hot om förbud för isländska båtar att landa sina fångster i EUs hamnar. Det så kallade makrillkriget har pågått sedan 2008 då Island ensidigt ökade sin kvot sedan beståndet kring ön kraftigt ökat förmodligen pga klimatförändring.

Island
2013-09 s 31
"Island vill stoppa porr på Internet"
Kan ett land med ett bra informationssystem bli en porrfri zon i världen? Regeringen skissar på ett förslag att förbjuda pornografi, både i tryck och online. Detta i ett försök att skydda barn från en svallvåg av våldsamma sexuella framställningar. Inrikesminister Ogmundur Jonassons förslag har väckt debatt.
Motståndare säger att det innebär censur av webben av den typ som autoritära regimer tillämpar.

2013-18 s 31
"Häpnadsväckande vändning för Självständighetspartiet"
Självständighetspartiet vann 26,5 % av rösterna vid de allmänna valen i söndags. Detta gav 19 platser av 63 i Alltinget. Framstegspartiet fick 18 platser medan det regerande socialdemokratiska partiet fick nöja sig med nio platser. Björn Benediktsson får nu i uppgift att bilda en samlingsregering. Han är ledare för Självständighetspartiet och en före detta professionell fotbollsspelare.

Island
2014-23 s 28
"Varför vill det liberala Island förbjuda pornografi på nätet?
Världens mest jämlika land är på krigsstigen. Landet styrs av världens enda öppet lesbiska statsminister. 65 % av barnen på Islands föds utom äktenskapet, vilket är den högsta siffran inom OECD. Islands mäktiga feministrörelse leder nu kampen mot pornografi på nätet.
Att skriva lagar och efterleva dem är två skilda saker - kan Island lyckas?
Förbud mot nätpornografi kan emellertid bli svår att efterleva. Definitionen av våldsam eller förnedrande pornografi måste klargöras tydligt i en lagtext. Sedan är det mycket svårt att övervaka nätet. Tidigare har Island försökt slå ner på sexindustrin och lyckats stänga 15 av 17 strippklubbar men domstolarna har bara haft 20 fall som rör köp av prostituerade.

Island, Handel, Ekonomi
2015-3 s 30
"Kungen bland asagudarna"
Hur Thor Bjorgolfsson kom tillbaka från ruinens brant"
I sitt hemland Island var han år 2007 en nationalhjälte och fick stå som modell som den som förkroppsligade det ekonomiska isländska undret - han var Islands första miljardär. Han hade skapat sin första förmögenhet i det postsovjetiska Ryssland med Bravo Bryggeri. Sedan blev han den största investeraren i en av Islands tre största banker, Landsbanki.
18 månader senare hade denne nordiske hjälte förvandlats till en isländsk nolla. 99 % av hans förmögenhet hade gått upp i rök. Hans personliga skulder närmade sig en miljard i dollar.
Idag har han dock samlat ihop sig och återkommit.

Island
2016-43 4-5
"Islands politiska landskap kommer att förändras"
Isländska Piratpartiet söker samarbetspartner inför planerat systemskifte.
Det isländska Piratpartiet har med framgång utnyttjat den etablissemangsfientliga vågen, vilket avspeglas i ökat väljarstöd, och partiet ser nu en chans att leda nästa regering. Partiet förbereder sig genom att redan före valet undersöka möjligheterna att ingå allianser med landets mer traditionella oppositionspartier.
Opinionsmätningarna antyder att den styrande konservativa regeringskoalitionen får svårt att behålla majoriteten efter valet den 29 oktober.
Piratpartiet får i de senaste mätningarna 20,7 % och Vänsterpartiet-de gröna 19 % medan det styrande Självständighetspartiet har rasat från 24,4 till 9 % efter partiledaren Gunnlaugsson tvingats avgå på grund av de så kallade Panamadokumenten.
(Resultatet blev oväntat
Självständighetspartiet: 29 procent (+2,3) 21 mandat (+2)
Gröna vänstern: 15,9 procent (+5,0) 10 mandat (+3)
Piratpartiet: 14,5 procent (+9,4) 10 mandat (+7)
Framstegspartiet: 11,5 procent (-12,9) 8 mandat (-11)
Renässans: 10,5 procent (ställde inte upp 2013) 7 mandat
Ljus framtid: 7,2 procent (-1,0) 4 mandat (-2)
Socialdemokraterna: 5,7 procent (-7,2) 3 mandat (-6)
Se också Islandsbloggen!

Island, Turism
2016-47 30-31
"Turistboom på Island men alla invånare är inte nöjda"
Island vet hur man får fart på turismen: först en ekonomisk implosion av jättemått och sedan en enorm vulkanexplosion. Den isländska kronans kollaps efter finanskrisen 2008 förvandlade denna arktiska ö med 35 aktiva vulkanet till ett favoritresmål därför att det blev så billigt att turista här. Vulkanen Eyjafjallajökull satte Island på kartan. Nästa år beräknas antalet turister bli sju gånger fler än den inhemska befolkningen på 330 000. Turismen är idag Islands största näringsgren och den har vuxit om fisket och aluminiumindustrin.
antalet besökare kan växa ytterligare i kölvattnet av Piratpartiets framgångar.
Turister kommer ända från Hongkong. De jagar norrskenet, de tittar på glaciärer, badar i varma källor, åker helikopter och lyssnar på det isländska bandet Sigur Ros överjordiska, valsångsliknande toner. Reykjavik ser ut som en nordisk version av Singapore: kompakt, rent, välordnat och välmående.

Island, Turism
2017-11 13
"Överväger ny turistskatt för att dämpa besökstrycket"
Ett av världens hetaste och dyraste turistmål kan snart bli ännu dyrare. Islands regering är överväldigade av det rekordstora antalet besökare, trots landets avlägsna placering, och nu funderar man på olika sätt att höja skatterna inom turistsektorn. Alternativet skulle vara att begränsa turisternas tillgång till landets mest populära besöksmål.
Fallet i landets valutakurs och de vackra scenarierna som visats i den populära tv-serien Games of Thrones har hjälpt till att skapa en turistboom. Besökssiffrorna har vuxit - från 490000 till 2,3 miljoner i år. Det är en hel del med tanke på landets befolkning är knappt 340000. Turismen är landets viktigaste exportindustri.
Islands turistminister Gylfadottir oroar sig för att en överbeläggning kan förstöra upplevelsen för besökarna och fördärva naturskatterna.
Regeringen överväger olika alternativ för att fördyra för turisterna. Problemet är att alla skattehöjningar kommer att läggas ovanpå de redan höga priserna som turister måste betala när de besöker landet. Redan nu är taxiresor och hotellrummen tre gånger dyrare än i andra nordiska huvudstäder.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-16/victim-of-its-own-success-iceland-considers-new-tax-on-tourists
" Iceland Is Considering a New Tax on Tourists"

Island
2017-48 8-10
"Toppmötet där männen var i minoritet"
Xavier Prats Monné kunde inte säga exakt vad han förväntade sig av Island, denna lilla genututopi där försäljningen av pornofrafi harvarit förbjuden sedan 1869 och världens första öppet lesbiska premiärminister valdes år 2009: Vigdis Finnbogadottir. Men det var knappast någon chock att chauffören som plockade upp honom vid flygplatsen var en kvinna.
Han är chef för Europeiska Kommissionen avdelning för hälsa och livsmedelssäkerhet med 900 anställda. Av hans kolleger som är avdelningschefer i Europeiska Kommissionen är endast 20 % kvinnor. Självklart är han feminist, motsatsen är ju okunnighet.

Island
2018-03 10-11
"Island ska få bort lönegapet genom att hänga ut företag"
Island är kanske en populär mellanlandningsdstination för resenärer som är på väg till USA, men när det kommer till löneskillnaderna mella kvinnor och män känns det som om Island ligger i en annan värld. Island antog nyligen en lag som är utformad för att offentligt skuldbelägga företag som ses som diskriminerande mot kvinnor när det gäller löner. Företag med mer än 25 anställda måte ha en certifiering som visar att kvinnor får samma lön som män för likvärdigt arbete. Men det finns andra faktorer ni arbetslivet som håller tillbaka kvinnor. Lönesumman för kvinnor ligger 22 % under männens, men då är inräknat kvinnor som bara arbeta halvtid eller inte arbetar alls.

sidans topp