Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Övrigt   

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar med allmänt innehåll om som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-25 s 26
"Förintelsen som olympisk show"
(helt ointressant)

96-26 s 26-27
"Lyckligast är de som överlevde"
Samtal med författaren, nobelpristagaren och läraren Elie Wiesel.
Han hävdar att överlevaren besitter kunskaper som ingen annan kan tillägna sig och som den överlevande själv inte riktigt kan förmedla. En torterad människa förblir torterad hela livet. De har obotliga skador.
 
96-31 s 21-23
"Skinnskallar i östra Tyskland om varför de slår ner folk"
"Vi gör det för vi tycker det är kul"
Man attackerar allt som är främmande - västtyskar och utlänningar.
En blandning av frustration, behov att hävda sig och ett diffust hat mot allt främmande. Eller en gammal tradition från DDR?
Färgade är lättaste identifierbara offer.
 
96-32 s 3-4
"Att leva med islam"
Iran och Sudan framstod till en början som exempel på modern och radikal islam. I London har muslimerna samlats till konferensen "Islam och moderniteter".
 
 96-33 s 18-19
"En storm av ilska och sorg"
Fd Haupsturmführer (SS) Erich Priebke gav i mars 1944 order om att skjuta 335 personer som hölls som gisslan. Han bodde länge i Argentina varifrån han lämnades ut 1994 till Italien. Han ställdes inför en militärdomstol vars domare, Quistelli, från början förklarade att han skulle frikännas. Så skedde och detta väckte enorma protester folket i Italien.
 
96-33 s 22-23
"Polens nationaldryck"
Modern vodka är gjord på 95-procentig alkohol utspädd med vatten. (Något ointressant om vodkans historia).

96-42 s 24-26
"Varning! Heroinet invaderar Europa"
På Dublins gator går medborgargarden nattetid för att stoppa narkotikaförsäljningen.
EUs öppna gränser och sovjetimperiets fall har underlättat transporten av heroin från
Afghanistan och Pakistan. Vägen går via "balkanrutten".
 
96-43 s 23-24
"Spåren leder till Sydafrika"
Indicierna på att mördaren agerade på uppdrag från den sydafrikanska säkerhetstjänsten blir alltfler. Och Olof Palme var bevisligen en av apartheidregimens bittraste fiender.
Både Eugene de Kock och Dirk Coetzee påstår att mordet på Palme skedde inom ramarna för operation "Long Reach" dvs organisationen av apartheidregimens mördare. Den senare var den förres företrädare som chef. De har oberoende av varandra lämnat nästan identiska uppgifter. Som mordarrangör utpekades Craig Williamson. Williamson förställde sig så väl att han 1976 blev chef i Schweiz för IUEF som grundats av Olof Palme för att stötta de svartas befrielsekamp. Dit gick många insamlingspengar som Williamson slussade vidare till de svartas fiender! Williamson avslöjades 1980, försökte då "omvända" Palmes utrikespolitiska chefsrådgivare Bernt Carlsson. Han hotade med att Carlsson riskerade både sitt eget, familjens och Palmes liv om han trilskade. Carlsson låt sig inte påverkas och Craig tvingades tillbaka till Pretoria. 1988 omkom Carlsson då Pan AM planet exploderade över Lockerbie! Pik Botha var inbokad på resan men ändrade sig!
På mordnatten befann sig Craig i en lägenhet 300 m från mordplatsen! Som mördare utpekas Anthony White. Och/eller svensken Bertil Wedin som förskansat sig på den turkiska delen av Cypern.
 
96-48 s 24
"Alger Hiss höll masken till slutet"
Han var en skurk och förrädare i högerns ögon medan vänstern hyllade honom som en martyr - en menedare som bedyrade sin oskuld.
Ända fram till sin död som 92-åring i år, hävdade han att han inte var rysk spion.
   
 96-51/52 s 26
"CIA klär sig i grönt"
Vad gör spionsatelliterna nu när det kalla kriget är slut? Jo, de kontrollerar världens naturresurser. Många av framtidens konflikter kommer att ha sina rötter i miljön. Och då menar man framför allt att det kan bli krig om maten, vattnet och luften.
Spionsatelliter kan också snabbt ge information om naturkatastrofer, övervaka att internationella vapenavtal hålles
 
96-51/52 s 27
"Nu sätts fransmännen i charmskola"
Fransmännen tycker att de har oförtjänst dåligt rykte som ovänliga och ohjälpsamma, men har hur som helst tagit skeden i vacker hand och utbildar folk i serviceyrkena att vara mer vänliga och tillmötesgående mot kunder och turister. "Leendets språk" ska införas så att kunderna kommer tillbaka. Fransmän som turistar i USA gör jämförelser och ställer nya krav när de kommer tillbaka. En bok i Frankrike från år 1995 heter "Kunden, vår fiende" (passar utmärkt på den offentliga sektorn i Sverige!)
  
97-1/2 s 29-31
"Vad händer 1997?"
Med räntorna. Clinton, Internet etc.
 
97-04 s 25
"Vädret överraskar"
Europa har upplevt den hårdaste vintern på länge. Varför?
Mätningarna varierar. Vissa forskare anser att jorden blir varmare. Andra att den blir kallare.
 
97-04 s 26
"Choklad - ett sött opium för folket"
Choklad kommer från Sydamerika. Kom till Europa med Columbus. Är den vanligaste drogen näst efter alkohol och nikotin. Choklad stimulerar kroppens produktion av insulin och endorfin vilket höjer välbefinnandet.
 
 97-05 s 22
"Det blev inte som de trodde"
Visioner om ett 1900-tal utan flygplan, utan TV och hemdatorer och ...utan Beatles!
"Framtidsprognoser" från olika människor i det förgångna.
 
97-06 s 23-26
"En värld vi inte känner"
Ett inlägg signerat Henry A. Kissinger, USAs f d utrikesminister.
Kina kommer att träda fram som en gryende supermakt. Vilket inte betyder att det kommer att sträva efter hegemoni. Indien blir också en stormakt.
USA måste behålla goda relationer med alla länder i Sydostasien, ha fortsatt allians med Japan, stärka samarbetet med Sydkorea och få en djupgående dialog med Kina.
Stöd från Turkiet behövs för att balansera de båda "utanför lagen" dvs Iran och Irak.
Euron kommer att konkurrera med dollarn om att vara hårdvalutan i världen.
 
 97-06 s 26-27
"Stjärnornas krig på gastronomins himmel"
Det har brutit ut ett krig i det franska köket. Traditionalister och kulinariska nytänkare slåss till sista smörkniven. De förra vill bevara det verkligt franska och skydda det framför allt från skadligt amerikanskt inflytande.
 
97-07 s 26-27
"Maya är Latinamerikas osynliga folk"
I Slutet av förra året avslutades inbördeskriget i Guatemala efter 36 år. 150 000 människor har dödats, de flesta mayaindianer. Mayafolket i Chiapas i Mexiko gör däremot fortfarande uppror. (tycks vara ett slags Amerikas aboriginer!)
 
 97-10 s 26
"Te är nyttigt"
Malaysias regering tränar disciplin genom japansk tedrickning. Samtidigt diskuterades problemet med den problemet med den försämrade moralen i landet.
 
97-10 s 26-27
"Ännu en manlig bastion har fallit"
Anna Lelkes av Wienerfilharmonikerna två harpister har efter 26 år tillåtits bli ordinarie orkestermedlem.
 
 97-12 s 26-27
"Nu körs gravplundrarna på porten"
I Qurna bor ca 10000 människor praktiskt taget på pyramiderna. Nu ska de bort.
Man vill låta arkeologerna komma åt ännu mer av de gamla skatterna.
 
97-13 s 23-24
"Kometens återkomst"
När Hale-Bopp besökte jorden förra gången var pyramiderna relativt nya och i Libanon bredde cederträden ut sig.
"När vi ser något som ingen har sett på 4000 år känner vi ett slags samhörighet med våra förfäder och vår civilisations vagga".
 
97-13 s 26-27
"Somliga är tokiga i den heliga staden"
Många blir tokiga under påsktiden. De uppträder som bibliska reinkarnationer. Psykiatrin kallar detta för "Jerusalemsyndromet". Det är den "överdrivna, okontrollerade kärleken" som hotar Jerusalem. Det drabbar ofta normala pilgrimer med en sagoboksuppfattning om Jerusalem sedan barndomen.
   
 
97-20 s 20-23
"Privata väktare tar över polisens jobb"
I USA finns det idag tre gånger så många privatpoliser som vanliga poliser.
Det är vanligast i USA men i många andra länder är de privata fler än de offentliga. En bransch som växer! En orsak anses vara att den vanliga polisen har blivit omodern i fh till brottsligheten. Andelen brott som klaras upp är litet och sjunker.
En annan orsak är den ökade mängden "privat allmän plats" t ex stora shoppingcenter och inhägnade bostadsområden.
 
97-21 s 24-25
"Fattigdomen hotar världsfreden"
Intervju med Costa Ricas förre president, Oscar Arias, fredpristagare 1987
Halva Latinamerikas befolkning lever under existensminimum! Hot om politisk korruption finns i alla länder. Liberalisering av handeln löser inte fattiga länders behov. "Alla måste bli mindre själviska och fåfänga....."
(Men om nu människan i grunden är självisk och fåfäng vem ska ändra på detta? Ska nya DDR-murar byggas? Ska "ideologisk omskolning" krävas med vapen i hand? Man får hoppas att hans åsikter inte få gehör!)

 
97-25 s 25-27
"Ja, jag tager dig - av många olika skäl"
Äktenskapet handlar inte alltid om kärlek, vare sig i väst eller öst.
T ex att gifta sig med en amerikansk medborgare för att få "green card" dvs permanent uppehållstillstånd. Kan svara för så mycket som 50 % av alla nya äktenskap. I södra asien gifter man sig enligt en många hundra år gammal sedd: föräldrarna vet bäst. Stjärntecknen måste också stämma.
 
97-25 s 26
"Eller låt arbetsgivaren fixa det"
I Japan finns många chefer som ser det som sin plikt att hjälpa de anställda att finna en äkta hälft. "Att skapa en bra familj är grunden för ett fungerande samhälle och det i sin tur kräver att man hittar en bra partner.”
 
 97-27 s 24
"Narkotikahandeln omsätter svindlande belopp"
Av 10000 personer är det 250 som röker hasch eller marijuana, minst 25 använder kokain, 75 använder amfetamin och 10-15 heroin. 400 miljarder $ per år genererar denna konsumtion. 8 % av världshandeln!! En stor del av pengarna tvättas och utgör ett hot mot "rena" företag.
 
97-30 s 21-23
"Feminismens två falanger"
Mansgrisen är fortfarande feministernas fiende nummer ett, men feministerna har å andra sidan splittrats i två grupper: ortodoxa och liberala.
Och i USA är de liberala på frammarsch och det vore väl ändå konstigt annars nu när kommunismens är utrotad om inte det mest vänstervridna manshatet skulle tappa mark.
 
97-40 s 23-24
"Vem har makten, marknaden eller staten?"
Man har överskattat globaliseringens verkan. För i-länderna som redan har stora inhemska marknader. För u-länderna kan den ha stora positiva fördelar.
Det är den nya vänsterns oförändrade värderingar - kollektivism och antiindividualism som är problemet.
Det är rimligare att anta att demokratin kommer att undergräva kapitalismen än tvärtom eftersom det är detta som har pågått i väst sedan minst 50 år.
 
97-40 s 24-25
"Västerländska forskare beskylls för etisk imperialism".
Får man använda sig av placebo när man utprovar nya läkemedel mot dödliga sjukdomar som AIDS i utvecklingsländer. Dvs får man låta bli att ge medicinen till en grupp sjuka för att kunna utvärdera medicinens effekt och därmed kanske botandet av tusentals sjuka i framtiden?
  
 
97-42 s 26
"Äkta" Kennedydokument visade sig vara falska"
J F skulle ha uppdragit åt f d FBI chefen Hoover att mörda Marilyn Monroe. Den kände författaren och forskaren Seymor Hersh hade fått dokumenten efter advokaten Cusacks död, som skulle ha arbetat i hemlighet för JFK. Men materialet visade sig förfalskat av Cusacks son Lex!
  
97-47 s 25-27
"Samhällets renhållningsarbetare eliminerar avskummet"
Ryska kontraktsmördare har högkonjunktur just nu. Mord på beställning är regel i många banker och företag. Privatiseringen av de statliga tillgångarna regleras också ofta med vapen.
 
97-50/51 s 26-27
"Den ryska kvinnan är på frammarsch"
Medan Rysslands män drunknar i vodka och självömkan gör de ryska kvinnorna karriär.
"Det vore säkert bättre om Ryssland leddes av sina kvinnor", Männen är i kris: Deras levnadsålder har drastiskt sjunkit till 58 år, det beror huvudsakligen på en omåttlig alkoholförtäring. Ett kollektivt dränkande av sorgerna - ofta med självmord som följd.
Kvinnorna har bättre än männen återtagit en plats på arbetsmarknaden. De är mer benägna att börja nerifrån. Skilsmässorna ökar. Kvinnorna blir för framgångsrika.
Ryska män är uppfostrade att känna sig överlägsna kvinnor. I dag är det svårt att göra detta i verkligheten.
 
97-50/51 s 27-28
"Äntligen får den siste tsaren sin sista vila"
Tsarfamiljen tillbringade sina sista dagar under obarmhärtiga plågor i en källare i Jekaterinburg. Man har länge sökt identifiera skeletten av tsar Nikolaus, hans fru Alexandra och de tre döttrarna Tatjana, Olga och Anastasia. Inga spår har funnits av dottern Marie eller tronarvingen Aleksej.
Man kan inte enas om detta, inte heller om var de i så fall ska begravas.
Övermördaren, Jakov Jurovskij har antecknat hur det gick till vid avrättningen.
 
98-1/2 s 42
"Klättringen nöter på berget"
Strömmen av klättrare på Mount Everest har tätnat.
 
98-03 s 20-21
"Vad händer under 1998"
En intressant kalender att titta i då och då.

98-04 s 20-23
"Liten men naggande god"
För- och nackdelar med att vara ett litet land.
För närvarande finns det fler länder på jorden än någon gång tidigare under 1900-talet. Frågan är om det i våra dagar är bättre och mer lönsamt att vara ett litet land än ett stort land.
Under det gångna halvseklet har antalet länder i världen ökat från 74 till 193. Främst p g a kolonialismens avveckling, USSRs och Jugoslaviens sammanbrott.
Stor är inte alltid rik, snarare tvärtom. Bara USA och Japan är rika av de 10 länderna med > 100 miljoner invånare.
Luxemburg med 400 000 invånare är världens rikaste land. Singapore med 3 miljoner är nästan i klass med USA.
 
98-04 s 25-26
"Opiumets väg längs sidenvägen"
Vägar som förr förde siden från Asien till Europa används idag för att forsla narkotika till Europa och framför allt till Tyskland. Kurirerna är många och fattiga, polisen är korrumperad och narkotikakungarna hyllas som folkhjältar. Kirgisien blev en viktig del i kedjan 1991 efter självständigheten. Affärerna börjar i Afghanistan. Årsproduktionen är 2800 ton. Där kostar ett kilo 50 dollar. I Kirgisien kostar det 500 dollar. I Tyskland 400 kroner per gram.
 
98-05 s 24
"Ha hatten på i sängen"
Varje folk har sin charm, sina egenheter och sin speciella form av nationell galenskap. Ryssarna också! Den ryska galenskapen har sin grund i vidskepelsen. Om du vill ha en pojke ha hatten på under avelsen. En annan orsak är den paranoia som är en naturlig följd av att ha levt hela sitt liv under övervakning.
 
 
98-05 s 25-27
"Folkökningskurvan vänder nedåt"
Flykten från landsbygden till staden, aids-epidemin, lagstadgad familjeplanering och i viss mån internationella upplysningskampanjer har bromsat folkökningen i världen och hotet om överbefolkning är inte lika överhängande.
Man hade en skräckvision om 15 miljarder människor år 2050. Blir troligen 9,4. (Detta borde ge en tankeställare åt alla de som tror på alla andra skräckvisioner om hur klimatet ska förändras etc. Det är kanske inte alltid det mest moraliskt korrekta att tro på den mest fasansfulla prognosen!).
 
 
98-09 s 26-27
"Den traditionella engelska puben är hotad"
Mindre rök och mera ljus krävs på den nya sortens pubar. Utan gruvarbetare och basindustrier finns det ingen grund för vanliga pubar där arbetarna kunde supa sig fulla. Kvinnorna utgör snart majoriteten av besökare.
 
98-11 s 26-27
""Stjärnor till kocken eller receptet"
Nu belönas kocken och hans restaurang även om han inte själv är närvarande vid själva tillagningen. Det har nu själva Guide Michelin godkänt!
 
98-12 s 26-27
"Månen, en beboelig koloni?"
Amerikanska forskare har funnit isavlagringar i några mörka kratrar på månen. Om det finns vatten kan allt framställas som människan behöver för att kunna leva där. Kanske en permanent station på månen om 10 år?
 
98-15 s 22-23
"Huliganer äventyrar säkerheten ombord"
Inbitna rökare, berusade bråkmakare, bortskämda affärsmän ställer till bekymmer när de reser med flyg. De hotar både personal och medpassagerare och ibland äventyrar de t o m andras liv.
 
98-16 s 22-24
"Etikkommissioner är till för att freda samveten"
Idag har individualism och pluralism fragmentiserat etiken så att ingen längre kan ansvara för helheten. En kvinnlig professor i filosofi i Basel har skrivit artikeln. Behovet av "etikkommissioner" anser hon vara att föräldrar och kyrka förlorat inflytande när det gäller moralisk uppfostran (varför kan inte skolan ha den rollen? Det har väl varit skolans roll under många decennier? Orsaken är väl snarare att skolan inte funnit den nya ideologi som krävs nu sedan den socialistiska gått i graven!)
 
98-20 24-25
"Snaran dras åt runt ökända nazistförbrytare"
För ett par veckor sedan greps i Argentina en av andra världskrigets värsta krigsförbrytare i Kroatien. Lägerchefen Dinko Sakic har levt ett skyddat och bekvämt liv på olika platser i Sydamerika, men nu väntar utlämning till Kroatien. Frågan är om han där kommer att hälsas som en hjälte eller skurk?! Tudjman har ju ifrågasatt förintelsens omfattning och framställer Ustasjaregimen i en bättre dager.
Man tror att det finns många andra nazistförbrytare i de latinamerikanska länderna och flera har nu startat kommissioner som ska utreda detta.
 
98-23 s 25-26
"Mayday! Mayday!"
I det som förr var Sovjetunionen är det förenat med stor risk att flyga. Flygplanen är gamla, piloterna överansträngda och de har bristande kunskaper i engelska. Många olyckor har hänt. Orsaken har främst varit "den personliga faktorn".
 
 
98-28 s 26-27
"Ovillig brud utmanar gamla seder och bruk i Afrika"
Masaifolket är ett herdefolk i Kenya. Där har kvinnor inte större rätt än barn och barn betraktas som boskap. Kvinnorna gifter sig först "efter en rituell omskärelse som avlägsnar deras externa genitalier". Bara 5 % av kvinnorna har gått i skolan.
"Den som inte slår sin fru väcker inte respekt hos sina vänner".
 
98-31 s 3-5
"Det var rena stalinismen"
Intervju med den framstående franske kommunisten Maurice Kriegel Valrimont. Han uttalar sig om sitt partis metoder i det förflutna. Han var en dissident som lämnade partiet för att han inte kunde acceptera Maurice Thorez stalinism på 50-talet efter det Chrustjev ändrar USSRs partilinje. Först förra året erkände det franska kommunistpartiet sina fel. Thorez's efterträdare Rochet och Marchais höll fast linjen.
"Det kommunistiska partiet är först och främst en apparat" som man inte ändrar så lätt.
"Man var besatt av uppfattningen att ingen kunde ha rätt mot partiet". Dissidenter förblev alltid i minoritet. 1956 förblev Thorez stalinist "för att ha kvar sin absoluta makt som generalsekreterare".
 
98-33 s 21-23
"Mitt barn skrämmer mig"
De lär sig kinesiska och japanska vid fyra års ålder, intresserar sig för politik och filosofi, men deras intelligens vållar dem ofta lidande: överbegåvade barn. Nya studier visar att alltför små krav leder till raserianfall, depressioner och störningar i inlärningen.
(De drabbas väl av stark leda om man ska prata i "Flow-termer"). En tysk pojke med många "störningar" togs till psykiatern. Diagnosen var "överbegåvning". Men detta ämne är fortfarande tabubelagt även om det minskar. I Tyskland upptäcks bara 20 % av dessa barn. Skälet är det förflutna. Tankar om en arisk elitmänniska. 68-orna ville ha alla lika. Detta är ett måste för de flesta pedagoger i hela världen idag. Med undantag för USA och Japan.
 
98-35 26-27
"Indiens heliga kor är en trafikfara".  De anses vara heliga och får varken steriliseras eller avlivas: 17000 kor drar fram på gatorna i den indiska huvudstaden Delhi och orsakar stora problem i trafiken. Efter påtryckningar från militanta hinduer har den indiska regeringen nu utökat skyddet för de heliga djuren. "Att döda en ko är det värsta av alla brott"
 
98-38 26-27
"Berget suger"
Högsäsong i Alperna: plötsliga väderomslag, överskattning av den egna förmågan och olyckliga omständigheter kräver dussintals liv varje år.
"Dödsregnet" dvs kallt regn som fryser till is, gör att även vana bergsklättrare halkar och slår ihjäl sig. Men man fortsätter: bergsklättring är som en drog.
 
98-47 23-25
"Den sjunkande sjön"
I den döende Aralsjön byggs just nu en vall i ett försök att rädda åtminstone en liten del av sjön och människor vid dess stränder. I Kazakstan vill man valla in den norra delen av sjön som fortfarande får vatten från en flod. Landet lider ekologiska mardrömmar från sovjettiden.
 
98-50 s 18-19
"Bäva månde tyrannerna!
När den förre chilenske diktatorn Augusto Pinochet för en tid sedan förlorade sin immunitet i en brittisk domstol fick det säkert mången diktator och tyrann att bäva. ingen med folkmord, tortyr och andra brott på sitt samvete kan känna sig trygg längre.
T ex Kongos president Kabila.


99-03 s 22-24
"Västvärlden gör felaktiga antaganden"
Att ta saker och ting för givet är alltid farligt. Här belyses fyra frågor om vilka västs ledare har förutfattade meningar, kanske av obekvämlikhet, kanske av gammal vana. Vem kan säkert säga att Kina består som en enhetlig stat och vem vågar utesluta risken för ett kärnvapenkrig?
De fyra självklarheterna är:
Kina upplöses inte
Demokratin vinner mark
Aktier är den bästa långsiktiga investeringen
Risken för kärnvapenkrig är borta
(Naturligtvis kan man säga att allt detta inte är självklart utan att något annat kommer att hända.  Men så har det ju alltid varit. Vem sa 1988 att Sovjetunionen skulle falla ihop, att Tyskland skulle bli ett land, att Internet skulle bli var mans egendom etc)

99-03 s 26-27
"Latinet lever - åtminstone i Helsingfors"
Det statliga radiobolaget sänder 5 minuter nyheter varje vecka på latin. Det är den entusiastiske latinprofessorn Hannu Taanilla som ligger bakom. Har lett till ett stort intresse bl a via Internet.

99-05 s 18-19
"Fruktad terrorist fann en fristad hos Saddam Hussein"
Terroristen Abu Nidals karriär inleddes i Irak, där han representerade Fatah. Han skapade en grupp som bröt sig ur PLO 1972 och sedan verkade under namnet Svarta juni-rörelsen. Fram till slutet av 1980 ägnade sig Abu Nidal uteslutande åt Iraks sak  och angrep i första hand syriska och jordanska intressen. Nu tros han vara tillbaka i Irak. Han tycks vara ett verkligt blodtörstigt svin som har skyddats av många regimer, Libyen och Syrien förstås, men också den kommunistiska regimen i Polen så sent som 1988 (varför inte passa på att avrätta massmördaren då?). Nu är det tydligen bara Irak han passar för.

99-06 s 25-27
"Livet i en glaskupa"
Disneykoncernen i Florida har skapat en tillflyktsort för människor som vill fly storstadens stree och förortens tristess. Skapelsen heter Celebration City, en mönsterstad men många, många regler.
(man kan fråga sig varför Der Spiegel skriver så negativt om denna företeelse som idag finns på 20000 platser i USA. Att fly från storstaden – ut på landet – har väl alltid ansetts som positivt? Och att lagar och regler är bra för att människor ska trivas tillsammans är man väl också överens om? Men felet är väl att människorna som bor där själva har valt att bo så. Sossarna vill väl att de skötsamma ska tjäna mycket pengar så att de kan betala mycket skatt. Sedan ska de som bestämmer över skatt få bestämma vilka som ska bo så bra, dvs de icke skötsamma.)

99-12 s 26-27
"En skål för gamla tider"
Favoritdrycken bland konstnärer och bohemer i Paris under förra sekelskiftet är på våg att bli den nya innedrycken i London. Det är den mycket alkoholstarka absinten det handlar om.

99-13 s 23-27
"2000 år med Jesus"
För de troende är han historiens kärnpunkt. Men också ur sekulär synpunkt är Jesus den västerländska kulturens dominerande person. Kristna idéer formade den moderna världen på gott - och ibland på ont.
Kristendomen gav oss en ny syn på döden, "som en händelse i livet", en början på det eviga livet som nu var tillgängligt för alla och envar. Tidigare var det gudarna som var odödliga och som just gjorde dem till gudar.
Det föddes en helgonkult, värderingarna ändrades; lidande och förlåtande blev kännetecknet på en sann kristen. Jesus predikade ödmjukhet, tålamod och fredlighet.
Individen upptäcktes och frigjordes från "samhällets och familjens överhöghet".
Kvinnan stärktes; både män och kvinnor var likvärdiga inför Gud.

99-16 s 26
"Förbjuden kärlek ledde till döden"
I delstaten Haryani i norra Indien måste man och hustru komma från olika byar. Annat äktenskap är ett brott som straffas med döden. Släktingarna dödade ett ungt par med käppar och liar.

99-16 s 27
"De oberörbara lider under brutalt förtryck"
160 miljoner daliter, de föraktade oberörbara i Indien. Våldet mot dem har ökat under 1990-talet. Kvinnor våldtas och misshandlas som ett medel att krossa deras "uppstudsighet"

99-22 s 22-25
"Dödsstraffet hör inte hemma i ett rättvist samhälle"
"De flesta stora demokratier och dussintals andra länder har avskaffat dödsstraffet. Varför har inte USA gjort det?

Den 20 april avrättades en person i USA. I fjol avrättades 3 i Japan efter 10-20 år i fängelse. Det är bara USA, Japan och Indien som har kvar dödsstraffet av de stora demokratiska länderna. Dödsstraffet har dock ett brett folkligt stöd i många länder. Det är mest accepterat i Ostasien. Kina svarar ensamt för mer än 50 %.

Inget land har avskaffat dödsstraffet med en majoritet bakom sig.

99-32 s 22-23
"Kriget är ett hot mot Kongos djurliv"
Kriget i Kongo förstör dynamiken mellan djuren, den lokala befolkningen och de rika utländska turisternas pengar som är nödvändiga för bl a nationalparken Kahuzi-Biega.

 99-34 s 24-25
"Medan solen skiner"
Fransmännen älskar sin semester, och nya lagar ger dem ännu fler semesterdagar. men tyvärr, förr eller senare kommer verkligheten att korta ner de långa, lata sommarveckorna.
Handlar om 35-timmars veckan i Frankrike. Med bibehållen lön! Men i Tyskland är årsarbetstiden kortare - 1570 timmar. I Frankrike 1634, i USA 1966!

 99-42 s 22-24
"Befolkningsbomben har slutat ticka"
Världens befolkning har passerat sex miljarder, men den förr fruktade befolkningsexplosionen kan undvikas. En av 1900-talets märkligaste bedrifter! Att domedagsprofetiorna i Paul Ehrlichs bok "Befolkningsexplosionen" kom på skam. Mexiko är ett exempel på hur man kommer till rätta med problemen. En anledning är industrialismen och den urbaniserade befolkningen. Nu betyder inte ett barn till mer hjälp i jordbruket utan en mun till att mätta. Nyckeln till kontrollerad befolkningstillväxt är att minska födelsetalen. Ett nytt problem blir då att medelåldern ökar.

99-49 s 26-27
"Kriget om bubblorna"
Fransmännen erkänner att Kaliforniens mousserande viner är goda. Jämförbara med champagne? Nej, aldrig! Hur förklarar fransmännen då att erfarna vinexperter har svårt att skilja äkta champagne från falsk? "Bubblan har spruckit".

2000-11 s 16-17
”Påven bad om syndernas förlåtelse”
Trots teologers varningar framförde påven Johannes Paulus häromdagen en omfattande ursäkt för kyrkans 2000-åriga försyndelser mot judar, kvinnor och minoriteter bl a zigenare. Han trotsade varningen från flera teologer att detta skulle undergräva kyrkans makt.

 2000-16 s 26-27
”Ku Klux Klan finns kvar i det nya milleniet”
Men de är inte längre fixerade vid rasfrågan utan engagerat sig i rörelsen mot ett starkt statligt styre och säger att dess mål är att ”bygga upp en landsomfattande gräsrotsrörelse bestående av vita kristna män, kvinnor och barn som stöder den vita kristenhetens återvändande till makten. Dess plattform är inte olik den som företräds av kristna konservativa på yttersta högerkanten i USA.

2000-17 s 25-26
”Gamlingar med både liv och livsgnista i behåll”
Guinness rekordbok söker efter världens äldsta människor. Den hittills äldste har dött. På ön Domenica i Västindien finns en kvinna kallad Manpampo som lär vara 125 år.

2000-18 s 3-4
”Den gamla världen har blivit för gammal”
Europas länder går mot en allvarlig finansiell kris. När den nu medelålders generationen går i pension får den unga arbetande generationen och staterna en övermäktig försörjningsbörda. Krisen är resultatet av tre huvudfaktorer: Kvinnorna föder färre barn. Inget land i Europa föder lika många barn som det antal som dör varje år.
Europas löntagare går i pension tidigt. I genomsnitt går män vid 61 års ålder och kvinnorna vid 58. För 50 år sedan var den genomsnittliga pensionärsåldern 18 år kortare!
Det finns få privata alternativ som kompletterar de skattefinansierade pensionssystemen i Europa. Staten har tagit på sig en börda som den inte klarar!

2000-20 s 24-25
”Pastan ger vika för hamburgaren”
Hamburgerkedjorna gör slarvsylta av Italiens traditioner och inleder en storoffensiv mot landet som i alla tider hyllat mammas mat. Både MacDonalds och Burger King vill föra Italien till det europeiska genomsnittet på 25 % (av restauranger).

2000-24 s 24
”Nu är det sherpas tur att erövra Mount Everest”

2000-32 s 18-20
”Kampen mot cigarettsmugglingen”
Tobaksindustrin drabbas nu av nya bakslag och anklagas för samröre med smugglingssyndikaten. De höga skatterna gör att konsumtionen sjunker liksom vinsterna för tobakstillverkarna. Man hittar på alla tänkbara knep för att kunna föra in cigaretter i framför allt högskatteländer som Kanada (och Sverige!?) och sälja dem oskattade.

2000-38 s 24-25
”Till Nirvana via fängelset”
I Indiens största fängelse finner många interner sinnefrid och vägen till ett nytt liv tack vare meditation. Det är meditationskurser på fängelset i Tihar som gett så goda resultat (Något för alla fängelser att ta efter?).

2000-49 24
”Grönland har inte råd med frihet”
Grönland är en bortskämd koloni men överväger ändå att bryta sig loss från Danmark. Danmark subventionerar Grönland med motsvarande 8300 dollar per invånare och år. Grönland har 55000 invånare. Det finns många danskar på Grönland och Grönländarna befarar att på sikt bli en minoritet.

2001-3 s 25-27
”Norrmän och ryssar umgås allt flitigare”
Sedan järnridån hissades har det utvecklats ett nära samarbete mellan Ryssland och Nordnorge. Norge hjälper Ryssland att lösa kniviga miljöproblem, och ryssarna har blivit en viktig faktor för ekonomin i den norska gränsregionen och dess huvudort Kirkenes med 10000 invånare. Murmansk som ligger 18 mil österut har 400000! Kirkenes glömmer inte heller att det var USSR som befriade staden från nazisterna 1944.

2001-08 s 26-27
"Girig kyrka länsar de fattigas plånböcker"
Nya protestantiska kyrkor hävdar att man bör bevisa sin tro på Gud genom att skänka honom pengar. Den som ger lite anses vara svag i tron.
De protestantiska kyrkorna som hyllar välgångsteologin betonar att det inte är ett rättfärdigt liv som leder till belöningar i detta eller det kommande livet utan det är penninggåvor till Gud man måste ge. Pingstkyrkan i Brasilien går i första ledet för den nya läran. Välgångskyrkan "Gudsrikets universalkyrka" har 3 miljoner medlemmar i Brasilien och ytterligare 3 miljoner de flesta i USA. Intäkterna anses vara 1000 miljoner dollar per år.

2001-18 s 25
"Vem nådde toppen först?"
Ett nytt försök att besvara frågan om vem som först besegrade Mount Everest har inletts. 1924 försvann George Mallory och hans unga kollega Andrew Irving några hundra meter nedanför toppen och där hittades liken. Frågan är om de var på väg upp eller ner. Om man som hittills utgått ifrån att de var på väg upp så är det Sir Edmund Hillary som 1954 blev den första. Nya expeditioner ska undersöka vad som egentligen hände 1924.

2001-18 s 26
"Fransmännen dricker allt mindre vin"
Kulturella förändringar och ökat hälsomedvetande minskar efterfrågan på Frankrikes nationaldryck. Andelen personer som dricker vin dagligen har minskat från 47 % 1980 till 24 % idag.
Konsumtionen minskar p g a jäktigare arbetskultur, växande medvetande om hälsan, större urval på drycker (det finns mineralvatten, läsk, Coca-Cola, men också fler dricker gin och vodka) och en utbredd uppfattning att vin är omodernt.

2001-18 s 27
"Rädda pastan!"
Italienska gourméer kämpar för att rädda pastan kvar på menyn. Italienska gastronomiska akademin sammanträdde nyligen i den medeltida fästningen för att planera en motattack mot invasionen av sushi, curryrätter och hamburgare. "Globaliseringen håller på att utrota vårt lands traditionella matkultur".

2002-09 s 24-25
”Dags att vakna!”
De rika ländernas pensionssystem fungerar inte tillfredsställande. De behöver en radikal översyn. Ett sätt att uppfatta statliga pensioner är som ett slags försäkring dit man betalar premier då man arbetar för att gardera sig mot den förutsägbara risken att det kommer en tid senare i livet utan arbetsinkomster. Verklighetens pensioner uppfyller inte detta krav. Det statens pensionssystem gör är egentligen bara att omfördela inkomster från unga människor till gamla människor. De stora förändringarna i ålderspyramiden gör att dessa system inte längre passar varken västländerna eller Japan. Pensionssystemen måste reformeras i grunden. Statens tidigare sociala ansvar och förmyndaraktiga attityd måste lämna plats för ett system som låter individerna ta större personligt ansvar för sin pension.

2002-34 s 19-21
"Internerna är inne i ett ekorrhjul"
USA borde funder ut ett nytt system som inte skickar tillbaka tunga brottslingar till samma miljö de kom ifrån. Den typiske internen är fattig och dåligt utbildad, har troligen dålig erfarenhet av att arbeta, använder troligen droger. Han tillhör säkert någon minoritetsgrupp och är kanske mentalt sjuk. När de intagna lämnar fängelset får de 10 dollar, nya kläder och en enkel biljett till ett godkänt mål. Två tredjedelar av de frigivna arresteras på nytt inom tre år. 40 % kommer åter i fängelse. I flera stater förlorar brottslingarna sin rösträtt. I Virginia och Kentucky från var sjätte svart man inte rösta p g a att han suttit i fängelse.

2002-38 s 12
”Välfärdsstatens tid är utmätt”
Välfärdsstaten som byggde för att bekämpa arbetslösheten efter kriget, går mot en framtid med brist på arbetskraft. Välfärdsstaten föddes i Storbritannien efter andra världskriget som ett sätt att hantera problemet med för många arbetare och för få jobb. Redan idag är problemet det motsatta för många jobb och för få arbetare. Det krävs en omvälvande förändring. Systemets fullständiga sammanbrott ske mellan 2012 och 2015 om man inte gör någonting.

2002-41 s 24-25
"Världen 2012:nya och gamla konflikter"
Sovjetunionens sammanbrott kom som en överraskning. Jugoslaviens upplösning var mer väntad. Vad sker härnäst? Det spekuleras i Kina som en militär stormakt som startar ett "IT-krig" mot Taiwan. Att Colombia blir USAs nya Vietnam. Att Mellanösternkonflikten löses. Det kalla kriget i Korea slutar med att den svaga sidan bryter samman i likhet med Sovjetunionen och DDR.

2003-18 s 23-26
”Många lever gott på skadestånd”
Det finns knappt någon bransch i USA som är så lönsam som skadeståndsprocesser mot företag. Nu har dock en del jurister börjat kräva en grundläggande reform av rättssystemet, eftersom de ofta vanvettiga skadeståndskraven orsakar stora nationalekonomiska skador. Nyligen ålades Philip Morris att betala 6 miljarder dollar dömda för att ha försökt lura i sina kunder att s k light-cigaretter var mindre hälsofarliga än vanliga cigaretter. Ingenstans i världen stäms företag så ofta som i USA där det finns fler än en miljon advokater.

2003-28 s 8
"Människan är inte som andra djur"
Goda nyheter för våra ättlingar, som kommer att leva tills de är 100 och varken bli fler eller färre. Chefen för FNs befolkningsavdelning, Joseph Chamie, har haft som uppdrag att syssla med långsiktiga frågor som hur världen demografiskt ser ut år 2300. Han är säker på att tidigare prognoser om överbefolkning och hård kamp om resurserna har blivit inaktuella år 2300. Befolkningen har stabiliserats vid knappt 10 miljarder redan omkring 2100. Demografi är en enkel vetenskap säger han. Det finns bara tre variabler: dödlighet, fertilitet och folkflöden. Det är väl så sant med vad får någon att tro att just denna FN tjänsteman skulle lyckas bättre vad gäller framtida prognoser än hans föregångare?

2003-28 s 10-11
"Stor efterfrågan på gamla olivträd"
Urgamla olivträd rycks upp med sina rötter i Syditaliens gamla odlingar varefter de säljs till rika människor runt om i Europa som vill ha de krokiga gamla träden som prydnad i sina trädgårdar.

2003-28 s 23
"Machomannens rörelsefrihet begränsas"
Italiens högsta domstol har dömt en man till 14 dagars fängelse villkorligt för att han på en bar klappade en 20-årig glassförsäljerska där bak. Detta innebär en "revolution" i sexuella normer. Carmen Cordoba, som är TV-producent i Rom, beklagar förändringen. "Personligen avskyr jag den sexuella anonymitet som är den nordiska kvinnans lott." Allesandra Mussolini, som tillhör Nationella alliansen, menar att det är ömsesidighet som avgör huruvida det som sker mellan två människor är kriminellt eller inte.

2003-28 s 25
"Arrangerade äktenskap arrangeras om"
Asiater i Storbritannien har slopat systemet med äktenskapsmäklare till förmån för "snabbträffar". Unga indier och pakistanier i Storbritannien har börjat tänja på de gränser som fastlades av deras föräldrar och farföräldrar. Forna tiders äktenskapsmäklare håller på att ersättas av en uppsjö av hemsidor för giftaslystna. I södra Asien betraktas äktenskap som en förening mellan familjer inte mellan individer. Skilsmässa är anatema och respekt och samhällsställning allt. Rätt jobb, rätt kast och rätt bakgrund är viktiga ingredienser.

2003-32 s 26-27
"Transvestiter jagar nya roller"
I Indonesien accepteras nu transvestiter, erkännandet står i stark kontrast mot de homosexuella som man tar avstånd från. En transvestit har försökt registrera sig som kandidat till borgmästarvalet i Malnag.

2003-33 s 20-21
"Blair lärde USA vad frihet är"
I ett tal i USA betonade Blair att "våra värden är inte västerländska. De är mänsklighetens universella värden". Människor väljer om de kan: "Frihet, inte tyranni. Demokrati, inte diktatur". Men, menar artikelförfattaren, visionen om en allmänt accepterad version av frihet finns inte. Människor kan ibland välja att ge upp den personliga friheten för att uppnå t ex frihet för den etniska grupp man tillhör. (Detta är en stor filosofisk-psykologisk fråga och själv är jag tveksam till att man kan känna en så stark samhörighet med t ex andra svenska att jag är beredd att låta dessa tyrannisera mig för att svenskarna som grupp inte ska undertryckas. Mycket tveksam slutsats!).

2003-33 s 22-23
"Het sommar i Italien - dags för skilsmässa?"
Under semestern tillbringar äkta makar mer tid med varandra och upptäcker att de inte längre fördrar varandra. De vill skiljas, men det är inte så lätt i Italien. Prövotiden för skilsmässa är 3 år. Det har kommit ett förslag på att minska den tiden till ett år men nu har regeringen beslutat att skjuta fram lagändringen. Italiens politiker tror att de måste lyssna på kyrkan för vilken äktenskapet är oupplösligt.

2003-36 s 25-27
"Trafficking"
Den internationella sexhandeln ökar starkt trots intensiva polisinsatser. Handeln med slavar är den snabbast växande brottstypen i Europa. Det finns tre huvudvägar på vilka slavarna transporteras in i (det betalande) Europa: Balkanrutten gåt till Italien eller Grekland. Baltiska rutten från Ryssland och Asien till Finland eller Tyskland. Medelhavsrutten fråm Afrika till Spanien och Italien. De ledande aktötrerna är kända organiserade kriminella grupper - den ryska maffian, de kinesiska triaderna och den albanska maffian. Kvinnorna kommer huvudsakligen från fattiga östeuropeiska länder som Moldavien och i krigszoner som Kosovo.

2003-38 s 27
"Mobiltelefon på gott och ont"
Mobiltelefonen är ett utmärkt redskap i affärslivet men i händelse av hemliga affärer rekommenderas stor försiktighet. Enligt detektivbyrån Miriam Tomponzi i Rom uppdagades 87 % av de otrohetsfall som byrån har utrett i år tack vare avslöjande spår i mobiltelefonen. Det handlade både om samtalsregistren och om textmeddelanden.

2003-40 s 19
"Ekumeniskt initiativ för att sprida fredliga värden"
Religiösa ledare av alla slag enar sig i kampen mot våld och terror. Alla religioner ska kunna ta varandra i hand i Kazakstan. Drygt 100 delegater som representerade 18 religioner samlades i förra veckan i Kazakstans huvudstad Astana för att fördöma terrorismen och lägga grunden till en organisation som syftar till att avvärja våldsamma sammanstötningar mellan olika trosinriktningar världen runt.

2003-41 s 25
"Brustna illusioner"
Sexhandel med kvinnor och flickor är en del av en större organiserad brottslighet, som omsätter stora pengar på Balkan och i Östeuropa. Elisabeth Rehn (f d försvarsminister i Finland) påtalar det internationella samfundets tvetydiga roll i relation till denna verksamhet. Diplomater men framför allt de personer som anställs av FN eller religiösa och icke-statliga organisationer utgör ofta penningstarka kunder till dessa kvinnor. Utanför Skopje i Makedonien säljs kvinnor som boskap på en marknad. De går omkring helnakna på en scen. Sedan de köpts hålls de ofta som slavar och tvingas betjäna kunder på alla sätt. Hon uppmanar till att medvetet involvera kvinnor i politiska positioner och i fredsskapande processer.

2003-41 s 26-27
"Meditationens helande kraft"
I USA tar ideella organisationer initiativ till att lära ut meditation i ungdomsfängelser. Syftet är att minska benägenheten till aggressivt beteende och ge såväl interner som fångvaktare mer ro i sinnet. Trots att initiativet har slagit väl ut, möter de motstånd från myndigheterna.

2003-43 s 25-27
"Asiens städer växer så det knakar"
Urbaniseringen förvandlade västvärlden för hundra år sedan. Nu är det Asiens tur. Människor väller in i Asiens metropoler, där de skapar enorma möjligheter .. och kolossala problem. De stora städerna börjar få mer gemensamt med varandra även om de ligger i olika länder än vad de har med sitt eget lands landsbygd och mindre städer. De stora städernas ledare (ofta valda borgmästare) som Shintaro Ishihara i Tokyo är populära och fatta populära beslut som inte alltid helt överensstämmer med de mer konservativa och byråkratiska nationella administrationerna.

2003-45 s 25-26
"Den spanska återerövringen" - fast tvärtom"
En muslimsk väckelse med europeiska rötter breder ut sig i Spanien. Planerna på att bygga moskéer i Europa har generellt mött starkt motstånd i kristna samhällen där människorna befarar att islams utbredning oundvikligen ändrar karaktären på deras städer. Ingenstans har motståndet varit så starkt som i Granada. Men med starka politiska påtryckningar blev det ändå en moské till slut dock bara hälften så stor som planerat. Varje vecka är det någon som konverterar till islam säger församlingens grundare Castieira.

2003-46 s 26
"Rökarnas sista bastion har fallit"
Mexiko har bildat allians med Ryssland i protest mot en gemensam fiende: det nya totalförbudet mot rökning i FNs högkvarter i USA. I hela New York infördes i fjol ett förbud för rökning i alla kontor och inomhus i offentliga byggnader. FN som är internationellt territorium har sedan dess varit rökarna sista bastion men nu har Kofi Annan infört samma förbud i syfte att "eliminera riskerna som följer med passiv rökning".

2003-46 s 26-27
"Det rökfria Europa"
Kriget mot rökningen har lett till minskad konsumtion och gjort tobaksindustrin till en belägrad bransch. President Chirac har personligen engagerat sig i "kriget mot tobaken". Nästa år ökar priset med 50 % på cigaretter i Frankrike. Facket hävdar att Chiracs "krig" kan kosta 200000 jobb i tobaksindustrin.

2004-01/2 s 22-27
"Född att härska?"
Är det arv eller miljö eller både och som gör en politiker? Många politiska höga poster förefaller gå i arv eller går från make till maka. Exempel är Bush den äldre och Bush den yngre, Megawati Sukarnoputri är dotter till den förre indonesiske presidenten Sukarno, liksom Pakistans förra premiärminister Benazir Bhutto. Corazon Aquino blev hastigt Filippinernas president 1986 bara tre år efter det att hennes man, Benigno, hade mördats. Det är svårt att slå Sri Lanka i fråga om familjeband i politiken. Den sittande presidenten Kumaratunga är änka efter en filmstjärna/politiker och dotter till två premiärministrar. Saddam Husseins söner, Uday och Qasay hade gärna följt i sin fars fotspår men de fick, tack och lov, aldrig chansen.

2004-05 s 25-26
"Man bör ta sedan dit man kommer"
Öl och vin till lunch går bra i Rom och Paris, men inte i New York. En morgonsup är ett måste för den som vill göra affärer i Budapest. Och den som vill väcka respekt i Skottland kan inte bara beställa "en whisky" rätt och slätt. I USA är det alkoholfritt som gäller.

2004-05 s 27
"Det hundraåriga kriget"
De nordiska ländernas hundraåriga kampanj för att minska medborgarnas alkoholintag ser ut att gå mot ett nederlag. Alkoholskatter sänks, importen ökar och konsumtionen stiger. När Sverige gick med i EU 1995, fick det i likhet med Finland, ett undantag från de normala införselreglerna. Undantaget har nu upphört att gälla. Fr o m 1 januari 2004 kan svenskarna importera 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl vid varje tillfälle.

2004-06 s 22-24
"Landet på andra sidan"
När Europeiska unionen om några månader öppnar famnen för 10 nya medlemmar uppstår ett gränsland som fortsätter att stå utanför EU men kommer att påverkas i både positiv och negativ riktning av sitt grannskap med unionen. Därför har OSS bildat en ekonomisk gemenskap som till en början består av Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Kazakstan.
Västra Ukraina har alltid betraktat sig som tillhörande väst. I Transkarpatien börjar affärslivet blomstra. Näringen med störst potential är turismen. Bromsar utvecklingen gör arvet från den sovjetiska byråkratin.
Många har tidigare levt på gränshandeln mellan Polen och andra länder. Vad händer nu när Polen blir medlemsstat i EU? "Kvarlevorna från Lenins kollektivjordbruk, med sina rostande traktorer och trasiga lastbilar finns bara några minuters väg från den estniska gränsen i Ryssland".

2008-1/2 s 30-31
"Gammalt och nytt tog emot 2008"
Nyårsafton var sista natten när kaféerna i Paris fortfarande var fyllda av cigarettrök och i Beijing dansade OS-arrangörerna in det nya året. I Bryssel var fyrverkeri förbjudet sedan 14 personer gripits misstänkta för att planera fritagning av en dömd terrorist. Cypern och Malta började använda euron klockan tolv och i Spanien och andra spansktalande länder upprepade man den udda traditionen att äta tolv vindruvor i takt med de tolvmidnattsslagen.
I det krigshärjade Bagdad firades faktiskt också här och var. Festsalarna i två kända hotell - Palestina och Sheraton - var fulla av nyårsfirare.

2009-25 s 31
"Byråkratin lyssnade på expertisen"
Vitt är vitt, rött är rött och rosa är rosé - även i fortsättningen. I konkurrentländer som Australien och Sydafrika är det tillåtet att sälja rosévin genom att blanda vitt och rött vin. För att förbättra konkurrensvillkoren för europeiska producenter ville EU-kommission tillämpa samma regler i Europa. Protesterna från främst franska producenter blev emellertid mycket upprörda och kommissionen tvingades upphäva beslutet. Vinproducenter i södra Frankrike har alltid hävdat att det enda sättet att tillverka rosévin på är att låta druvans skinn lakas ur i saften under en viss tid innan jäsningen börjar. Tyskland, Ungern och Italien höll med fransmännen medan Grekland höll på EU-beslutet.

Afrika, korruption
2009-27 s 27-29
"Korruptionen slår tillbaka"  hela artikeln
Kampen mot ständigt myglande och svågerpolitik i Afrika mattas av. Det tydligaste beviset är det som hänt ett antal korruptionsbyråer med modiga ledare. De är antingen hårt ansatta eller döda. Många befarar stora bakslag i kampen mot korruptionen i Sydafrika, Nigeria och Kenya. Den lägger beslag på pengar som behövs för att bekämpa fattigdom och sjukdomar i världens fattigaste regioner. Nyligen har två antikorruptionsaktivister dödats med våld, en knivhöggs till döds i Burundi och en omkom i sitt hem i en eldvåda i Kongo/Brazzaville.

Kenya, korruption
2009-27 s 28-29
"Givarländerna blundar för skumraskspelet"
Kenyas främste korruptionsbekämpare, John Githongo, är en man på flykt. I flera år samlade han material för att bevisa att den kenyanska regeringen under president Mwai Kibaki är involverad i de mest skamliga korruptionsbrott som någonsin funnits i detta land. Githongos rollbyte från ledare för antikorruptionskampanjer till jagad flykting beskrivs i journalisten Michaela Wrongs bok "It's Our Turn to Eat". Boken handlar om en tumultartad färd genom skumma, offentliga nätverk, som tog miljardtals dollar ur statens kistor och underblåste motsättningarna mellan olika stammar så att Kenya nästan slets i stycken.
Författare Wrong varnar för att korruptionen inte kan stoppas eller ens minska så länge som givarländerna fortsätter att stödja skumma regeringar som Kibakis i Kenya.

Narkotika, Centralamerika
2009-35 s 13-14
"Narkotikakriget sprider sig till Centralamerika"
Centralamerika befinner sig i klämman mellan de colombianska kokainproducenterna och deras allt överskuggande marknad i USA. Det geografiska läget drar till sig allt mer narkotikahandel sedan Mexiko blivit helt centralt för narkotikakartellerna. De mexikanska kartellerna köper sitt kokain i Colombia för omkring 1800 dollar per kg (13000 SEK) och säljer det på den amerikanska grossistmarknaden för 30 500 dollar per kg. Det amerikanska justitiedepartementet uppskattar den årliga försäljningen till mellan 545 och 707 ton. Den amerikanska marknaden anses vara värd mellan 15 och 20 miljarder dollar per år (100 - 140 miljarder SEK). I södra Mexiko rasar ett blodigt krig om denna marknad och även de centralamerikanska staterna dras in. Brottslingarna söker alternativa rutter genom Centralamerika. Dessa länder har låg BNP och är svaga stater utan de medel som krävs för att kämpa mot den organiserade brottsligheten. En svag och korrupt statsmakt och förekomsten av ett tätt nät av kriminella och samarbetsvilliga ungdomsgäng bidrar båda till kartellernas framgång.

2010-15 s 30-31
"En stat är en stat är en stat, eller?"
Hur många länder finns det i världen? Svaret på frågan är inte så enkelt som man skulle kunna tro. På listan till ansökan om visumfritt inreserillstånd till USA erbjuda 251 olika valmöjligheter.
Hotmail erbjuder 242 länder/territorier för den som vill ha e-mailkonto.
Diplomatiskt erkännande är inte heller någon garanti för att vara en stat. Och inte heller att ha förmågan att utfärda pass som är användbara.
Medlemskap i FN ger inte heller någon hjälp i försöket att utröna hur många stater som finns. Det är varken ett nödvändigt eller tillräckligt kriterium för en fungerande stat.

En fotbollsturnering för etniska minoriteter och regioner som inte är medlemmar i internationella fotbollsförbundet FIFA börjar nästa månad på Malta.

Narkotika, Mexiko
2010-34 s 20-21
"Att överväga det otänkbara"
Kriget mot narkotikan förefaller inte ha någon ände. I ett krigstrött Mexiko inleder president Felipe Calderón nu en legaliseringsdebatt. En uppfattning som börjar få allt fler förespråkare i landet. Den före detta presidenten Vicente Fox, har krävt legalisering av produktion, försäljning och distribution av all narkotika. Det ska ses som en strategi för att slå till mot och bryta de ekonomiska strukturer som möjliggör enorma vinster för ligorna, som de sedan använder till korruption för att få inflytande och stärka den egna makten, skrev Fox i sin blogg. Även i USA finns det vissa som trycker på i samma riktning. I november kommer en folkomröstning att hållas i Kalifornien där väljarna får ta ställning till om staten ska legalisera och beskatta, försäljning av marijuana till myndiga vuxna. Mätningarna visar att opinionen är delad mer eller mindra mitt itu. Då marijuana står för nästan hälften av gangsterligornas intäkter skulle om man berövar dem denna smugglingsverksamhet den ekonomiska balansen i narkotikakriget förändras. De grupper som i Kalifornien starkast är mot en legalisering är människor med latinamerikansk bakgrund.

Narkotika
2010-45 s 20-21
"Kriget mot narkotika verkar vara omöjligt att vinna"
USA ändrar inriktning i narkotikakriget och narkotikahandlarna öppnar nya fronter snabbare än motståndarna hinner med.
Colombia har lyckats bli ett stabiliserat land efter drygt tio års hårda ansträngningar och miljarder dollar samt militär hjälp från USA. Men medan kokaproduktionen minskat med 40 procent sedan 2000 har den stadigt ökat i Peru som snart kan kalla sig världens största kokaproducent. Tillkommit har också stora, transnationella narkotikaorganisationer med säte i Mexiko med USA som den stora och mest lönsamma marknaden för kokain. Det brutala narkotikakriget har flyttats över till länder som Hinduras, Guatemala och Costa Rica som har förvandlats till minikopior av Mexiko. Många amerikaner börjar inse att narkotikasmuggling kommer att förbli ett fenomen i samhället, frågan är bara hur man hindrar problemet från att hota staten.

2011-02 s 11
"Assange funderar på framtiden"
Wikileaks grundare, Julian Assange, spekulerar om var han kan tänka sig att bo och arbeta när hans trassel med rättvisan är avklarad. Han ser Schweiz som ett av möjliga länder. En eventuell asylansökan beror bland annat på om han får tillstånd att lämna Storbritannien. Assange förblir fri mot borgen tills frågan om utlämning till Sverige avgörs i februari.

Kärnkraft
2011-11 s 19-20
"Tre onda ting"
Räddningsarbetare hittar hela tiden nya kroppar som sköljer in på stränderna i den tsunamidrabbade regionen i nordöstra Japan. De överlevande saknar inte bara mat och vatten utan lever också i tillfälliga skydd i rädsla för att radioaktiv strålning blir den tredje onda kraften efter jordskalv och tsunami. Japanerna fruktar en härdsmälta i ett kärnkraftverk som har skadats av jordbävningen.
Hundra tusentals japaner har förlorat allt de äger samt nära och kära, men de möter svårigheterna med värdighet. Det är inte som i Haiti. Ingen plundring sker. Ingen bryter sig in för att stjäla. Man fortsätter att ta av sig skorna vid dörren och att som vanligt sortera avfallet för återanvändning. Japan har en av världens mest rigida sociala uppförandekoder. Japanerna håller sig till reglerna. "Vi uppfostras att aldrig göra något som vi skäms för. Det är sådana värden som formar oss".

Kärnkraft
2011-11 s 21-22
"Den värsta katastrofen sedan Tjernobyl"
Kärnkraftskrisen i Japan har under veckans gång kommit allt närmare en katastrof sedan en explosion har skadat behållaren som innehåller reaktorkärnan i en reaktor och en brand i en annan reaktor hade sprutat ut stora mängder av radioaktivt material i luften, enligt uttalanden från de japanska myndigheterna och branschexperter. Hotet om radioaktivitet väcker minnen från Hiroshima och Nagasaki, två oförglömliga händelser under andra världskriget i Japan.
Den stora frågan de närmaste dagarna är exakt hur mycket radioaktivt material som har läckt ut i atmosfären och vart vinden fört det. Även om man undviker en fullständig härdsmälta står de japanska myndigheterna inför motbjudande alternativ. Det är redan mycket värre än "Three Mile Island".

Kärnkraft
2011-11 s 23
"Den värsta jordbävningen har inte inträffat ännu"
Mänskligheten bor på denna jord med geologins samtycke, en ynnest som kan återkallas när som helst. Tsunamin som drabbade Japan var den tredje i en kedja av händelser som får Kalifornien att verka mycket utsatt.
Geografi är orsaken till katastrofen i Japan. Japan ligger på en plats där flera tektoniska plattor gränsar till varandra.
Nu har vi haft tre stora skalv i tre av Stillahavsplattans hörn - ett i nordväst i förra veckan i Japan, ett i sydväst i förra månaden, en förfärligt destruktiv jordbävning som inträffade i Nya Zeeland den 22 februari och ett ännu våldsammare skalv i Chile ett år tidigare, i den sydöstra delen av plattan.
Ett hörn inte påverkats ännu, det nordöstra. Förkastningslinjen i Stillahavsplattan heter San Andreasförkastningen och den löper under San Francisco. Senast denna förkastning rämnade var 1906. När kommer nästa gång?

Kärnkraft
2011-12 s 22-23
"Samurajerna vid Fukushima"
Japans "atomsamurajer" riskerar sina liv för att avvärja en ännu större katastrof, men många av dem är vanliga arbetare, som egentligen inte är utbildade för sin uppgift. De har arbetat på verken, lämnade sina arbeten efter katastroferna och har nu kallats in, lockade av höga löner. Många japaner är rörda och tacksamma för det mod de ca 500 saneringsarbetarna visar och det har uppkommit en kult runt atomsamurajerna. "Japaner är vana vid att ägna sina liv åt företaget och företaget kan ibland bli viktigare än livet".

Kärnkraft
2011-15 s 29-31
"Några varningens ord till Japan"
Det döda kärnkraftverket i Tjernobyl är ett levande företag. Omkring 3000 människor arbetar fortfarande idag i sanerade områden där de underhåller och monterar ner anläggningen. Ytterligare 4000 personer arbetar i närheten med att skapa säkerhet i en zon med en diameter på 30 km. Utanför säkerhetszonen bor de evakuerade, före detta räddningsarbetare och jordbrukare som förlorat sin jord som kämpar mot en obeveklig regering för vård och hjälp som de anser sig ha rätt till men sällan får.

2011-15 s 28-29
"Anläggningen ska rivas men hur?"
Amerikanska och japanska experter planerar det viktiga efterarbetet utom räckhåll för den farliga strålningen. Ingen har någonsin monterat ner fyra skadade reaktorer i en och samma anläggning, därtill reaktorer som har påverkats av ett mäktigt jordskalv och dränkts av en tsunami.
Faktum är att ingen japansk reaktor har monterats ned helt och hållet förut, vilket är en av anledningarna till att Westinghouse och Babcock & Wilcox deltar i arbetet. De hjälpte till att stänga den skadade reaktorn i Three Mile Island i Pennsylvania efter olyckan där 1979.
Ingenjörerna har en uppsjö problem att lösa, bland annat hur man på ett säkert sätt ska förvara det använda bränslet, forsla bort reaktorerna, riva byggnaderna och sanera omkringliggande mark och vatten.

2011-22 s 12-13
"Kärnkraften i skuggan av Fukushima"
Den schweiziska regeringen har beslutat att överge planerna på nya kärnreaktorer. Samtidigt har EUs kärnkraftsövervakare enats om ett ramverk för de stresstester som ska utföras på befintliga reaktorer. Båda besluten är en följd av katastrofen i Japan, vars efterverkningar fortsätter att märkas i Europa.
Häromdagen - bara några dagar efter en antikärnkraftsdemonstration med 20 000 deltagare - meddelade den schweiziska regeringen att man bannlyser planerna på nya reaktorer permanent.
De fem existerande reaktorerna i Schweiz - som står för 40 procent av elproduktionen - får fortsätta att operera men kommer inte att ersättas när deras tid är ute. Det betyder att Schweiz kommer att ha avvecklat kärnkraften 2034.
Härdsmältan i Japan har framkallat varierande reaktioner i olika delar av Europa. I Frankrike står kärnkraften för 80 procent av elförbrukningen och Frankrike exporterar även atomteknologi, vilket betyder att landet kommer att hålla fast vid kärnkraften. I Frankrikes grannland, Tyskland, har man däremot hävt ett tidigare beslut om att förlänga existerande kraftverks livslängd och försöker nu att i stället påskynda kärnkraftsavvecklingen.
Nationella myndigheter i EUs medlemsländer planerar för nya säkerhetstester i de 143 reaktorer som är i bruk inom unionen.
I förra veckan kom myndigheterna överens om att testerna skall inkludera både mänskligt orsakade olyckor samt naturkatastrofer.

Kärnkraft, Tyskland
2011-22 s 14-15
"Tyskland avvecklar kärnkraften"
Angela Merkels regering gör en energipolitisk helomvändning och sätter punkt för kärnkraften. Tyskland kommer att ha stängt alla kärnreaktorer före 2022. Beslutet kan fortfarande möta motstånd från RWE, Eon, Vattenfall och EnBW, de fyra kraftbolag som driver de 17 anläggningarna.

2011-24 s 31
"Nej till homo äktenskap"
Den franska nationalförsamlingen röstade i veckan ner ett förslag om att samkönade äktenskap ska legaliseras. 293 röstade mot och 222 röstade ja. Homosexuella i Frankrike kan ingå så kallade registrerat partnerskap, men det ger sämre skydd i arvs- och familjerättsliga frågor än äktenskap.

2012-14 s 27-29
"Tala är silver men tiga är guld"
Vad har Obama, Chirac, Bush och Putin gemensamt förutom att de är politiker? Jo de har alla gjort bort sig inför öppen mikrofon. Bland annat gjorde sig USAs president Ronald Reagan känd för att berätta att han undertecknat en lag som gör Ryssland olagligt för all framtid och att USA skulle börja bomba om fem minuter!

Kanada, Hälsa & Uppfinningar
2012-49 s 28-29
"Små uppfinningar som gör skillnad"
Mässan "Återuppfinn toaletten" i Seattle, som är en del av Bill Gates ansträngningar att förbättra de hygieniska förhållandena i tredjevärlden.
Det finns en ny trend i finansieringen av globalt bistånd. Riskkapitalister kopplas in och alla satsningar ska vara kostnadseffektiva. Bistånd tilldelas alltmer direkt till småskaliga innovatörer. 17 av bistånds mottagarna är forskare baserade i Kanada.

2013-39 s 4-5
"Från trasor till glitter"
London Fashion Week har länge betraktats som en snorunge bland de fyra stora, globala mässorna. Den överskuggas av sina större motsvarigheter i Milano, New York och Paris. Men nu kan man ana en vändning för Londons modeindustri.
Vändningen kom den 13-27 september med en stor ansträngning för att skapa en mer affärsliknande attityd till brittiskt mode. Tidigare har man mer haft fokus på konst än business. Den brittiska modevärlden till för över 200 miljarder kronor till Storbritanniens BNP.

Övrigt, Handel
2013-42 s 13
"Gay-rörelsen - nytt vapen för pastakriget."
Bertolly Germany har postat sina gay-vänliga bilder på sociala medier med slagordet "Kärlek och pasta åt alla".
Detta sedan Bertollys konkurrent, Barilla, framhållit att det inte kommer att använda en gayfamilj i sin pastareklam. "Det koncept som utgörs av den heliga familjen förblir företagets grundläggande värdering" säger Guido Barilla, som kontrollerar Barillagruppens familjeföretag.

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/29/pasta-pro-gay-social-media

Indien, Narkotika, Nigeria
2013-49 s 21-22
"Narkotikaligorna förmörkar turistparadiset"
Den lilla indiska staten Goa har blivit ett populärt resmål de senaste 30 åren, men nu präglas solkusten av våld, knark och gänguppgörelser. Goa har blivit navet för internationell droghandel och ecstasy-jagande turister och kallas "kokainkusten".
För ett par veckor sedan dödades en nigeriansk man i ett gängkrig mellan rivaliserande knarkligor, som sedan anföll poliser.
Detta utlöste en kraftig reaktion bland befolkningen som protesterade och krävde alla nigerianer lämnade Goa. Regeringen lät arrestera och deportera alla nigerianer som saknade giltiga handlingar.
Goas knarkhandel värderas till 950 miljoner dollar om året. Under de senaste fyra åren har nigerianer infiltrerat handeln och trängt i på marknaden.

2014-23 s 26-27
"Sympathy for the Devil"
Han visste inte vilka Rolling Stones var utan var tvungen att fråga sin fru.
Prins Rupert zu Loewenstein, finansiell rådgivare till Rolling Stones, avled den 20 maj, 80 år gammal. Han var prins från Bayern som inte visste vilka Rolling Stones var, hatade deras musik men räddade det utfattiga bandet och gjorde dem till multimiljonärer. På varje turné med bandet i 39 år. Mick hade sin Jagger hade sin höftgungande energi och Keith Richards sin vilda gitarr. Prins Rupert bidrog med visdom älskvärdhet och kaffe bakom kulisserna.

2014-24 s 4
"Har jag… har jag… vill jag ha!"
Att samla idolbilder är ingen lek! För att få den idolbild man önskat krävs strategi och kunskap i sannolikhetslära.
Den italienska firman Panini har producerat album med VM-idolkort sedan Mexiko VM 1970. I årets version ska 640 idolbilder samlas in.
Man börjar med att köpa albumet och får samtidigt några förpackningar om fem bilder i varje. Det gäller sedan att köpa nya förpackningar och hoppas att finna någon bild som passar i någon av de 640 tomma rutorna. Eller att byta med eller köpa av andra samlare. Totalt produceras 6000 olika idolbilder.

Spioneri
2014-37 s 21-24
"Turkiet är både partner och måltavla"
USA hjälper Turkiet att spionera på PKK, och spionerar själv på Turkiet.
Dokument från visselblåsaren Edward Snowden avslöjar att NSA i USA och GCHQ i Storbritannien har bedrivit ett storskaligt spioneri mot Turkiet. De visar också att USA haft ett nära samarbete med Ankara i kampen mot kurdiska separatister.
Under en tid levererade NSA till och med positionsdata för PKK-ledarnas mobiltelefoner på timbasis till sin turkiska partner.

Porträtt, Övrigt
2014-44 s 30
"Oscar de la Renta, modedesigner 1932-2014"
Den världsvana gentlemanna-designern Oscar de la Renta, som format presidentfruars och Hollywoodstjärnor kläder i mer än fyra decennier, dog i förra veckan 82 år gammal. Han vävde in sina dominikanska rötter i societetens böljande klänningar.
Slutet av 60-talet och början av 70-talet blev en brytpunkt i den amerikanska modehistorien. Då skapade New York baserade designers äntligen en egen look som togs på allvar av européerna. Oscar de la Renta och andra definierade en amerikansk stil, och deras inflytande är synligt än idag. Oscar de la Rentas specialitet var aftonklänningar och hans signatur var volumiösa kjolar, utsökta broderier och mycket färg.

Samhälle, Arktis, Danmark, Ryssland
2015-5 s 13-14
"Vem vinner Arktis?"
Danmarks anspråk på Nordpolen ger näring åt rivaliteten.
När en rysk ubåt placerade en flagga på Nordpolens havsbotten 2007 menade en del personer att dett väckte tankarna på en svunnen tid av territoriell erövring. Bland annat yttrade sig Kanades dåvarande utrikesminister, Peter MacKay: "Det här är inte 1400-talet. Man kan inte bara åka runt i världen och sätta ut flaggor!"
Kampen om världens sista vterritorium som saknar ägarenär i full gång och den är global. Mest intresserade är Danmark, Norge, USA, Kanada och Ryssland. Alla har kommit överens om att hålla sig till FNs regler
Det som alla vill åt är de stor olje- och gasfyndigheterna förstås -, här finns nästan hälften av ännu ej upptäckta energireserver, men också fiske rättigheterna nu när isen börjat smälta. De nordiska länderna oroar sig för att ryssarna bygger nya militärbaser i Arktis.

Annat, Assange
2015-32 6-12
"Vi drunknar i material..."
Julian Assange berättar om visselblåsarsajten Wikileaks comeback. Om hur Snowden sveks. Om varför NSA är så intresserade av tyska politiker. De flesta politiker världen runt har något att dölja som skulle omöjliggöra deras verksamhet som politiker om det kom ut till medborgarna. Därför vågar de inte protestera mot den övervakning de utsätts för. De reagerar bara "blygsamt, långsamt och lamt". Många befinner sig i en potentiell utpressningssituation. Det finns exempel på betydelsefulla muslimer i olika länder som porrsurfat. De kan bli utsatta för utpressning eller smutskastning.
En intervju med der Spiegel: Tillbaka från den skuggiga exilen på Ecuadors ambassad i London. "Vi vet att de flesta av våra läsare kommer från Indien, tätt följt av USA". Vi har avtal med fler än 100 mediebolag runt om i världen.
I oktober publiceras boken "The WikiLeaks Files". The World accordning to the US Empire".

Samhälle, Annat
2015-32 30
"Lejonet Cecil och tandläkaren Walter"
En hel värld rasar mot den samvetslöse jägaren som själv sprungit och gömt sig. Vår traditionella matinébild av storviltsjägaren som en symbol för "manlighet" lockar uppenbart mindre virila personer.
Tandläkaren från Minneapolis som dödade det uppenbart älskade lejonet som lockats ut från sin skyddande naturpark i Zimbabwe möter nu rasande ilska i en offentlig motreaktion mot sin känslokalla jakt.

Italien, Flyktingpolitik, Krisregioner, Övrigt
2015-41 14
Många döda flyktingar förblir anonyma.
Italienskt laboratorium kämpar för att inte "förlora de omkomna".
Så här långt in på 2015 har nästan 2900 migranter drunknat i försök att ta sig från Nordafrika till Europa. Oftast förblir dessa människor namnlösa offer.
Sedan våren 2014 har laboratoriet Labanof, vid universitetet i Milano, arbetat med att försöka identifiera och namnge hundratals oidentifierade migranter som drunknat till sjöss.
Det har gått två år sedan Lampedusatragedin och över 200 drunknade har inte kunnat identifierats. Många har inte ID-handlingar på sig. För då måste de enligt EU-reglerna söker asyl i det första EU-land de hamnar i.

Mexiko, Narkotika
2015-46 26-28
"Mexiko kan bli nästa land i Sydamerika att legalisera marijuana"
Kriget med drogkartellerna har kostat för mycket.
Mexikos högsta domstol har nyligen öppnat dörren till en legalisering av marijuana, vilket skapat en debatt över kostnaderna och konsekvenserna av mexikanernas krig mot droger; är kriget värt alla dessa pengar och blodspillan?
Domen återspeglar en förändrad dynamik i Mexiko, där årtionden av amerikanskstödda kampanjer mot droger har skapat väldigt få varaktiga segrar. Idag fortsätter narkotikan att flöda in till USA, samtidigt som narkotikahandeln göder politisk korruption. Mexikanarna börjar tappa tron på att de ska vinna i den oupphörliga kampen mot smugglarna. "Vi jobbar ihjäl oss för att stoppa produktionen av något som är på väg till USA där det är lagligt". 23 delstater i USA tillåter medicinsk marijuana och ytterligare fyra tillåter bruk i berusningssyfte. Å andra sidan sett är marijuana bara en av många inkomstkällor för de kriminella kartellerna.

Venezuela, Narkotika
2015-47 25-27
"Maduros familj anklagas för nepotism och kontakter inom narkotikahandeln"
Cilia Flores, hustru till Venezuelas president Nicolás Maduro gav 40 släktingar arbete inom Venezuelas regeringsdepartement under den före detta presidenten Hugo Cháves tid. Nu är hon gift med presidenten själv, Nicolás Maduro och hennes image blir inte bättre av att två nära anhöriga är anklagade för kontakter inomnarkotikahandeln i Colombia.
Två av Flores syskonbarn greps i veckan på Haiti och fördes till USA för att ställas inför anklagelser för narkotikabrott. Amerikanska tjänstemän uppger att en stor del av kokainet som produceras i Colombia transporteras via Venezuela innan det skeppas till USA eller andra länder.
Och den sjätte december går venezuelanerna till valurnorna. Det finns en utbredd oro bland väljarna, inte bara beträffande korruption och nepotism i maktens toppskikt utan också för att ha förbindelser med narkotikasmugglare.

Indonesien, Narkotika
2015-47 30
"Droghandlarna ska vaktas av krokodiler"
Chefen för Indonesiens antidrogverksamhet, Budi Waseso, har kommit med ett drastiskt förslag: Man ska förvandla en ö till ett fängelse och i havet runt omkring ska placera den farligaste sorten av krokodiler.
Många trodde att Waseso skämtade, men han intygar att förslaget är allvar.
Resonemanget bakom förslagt om krokodilerna är att krokodiler är oemottagliga för krorruption - vilket är ett stort problem i Indonesien.
- Man kan inte muta en krokodil, man kan inte övertala dem att låta fångarna fly, säger Waseso. Han har inte någon sympati för dömda narkotikasmugglare.
- De är "massmördare" och de dödar Indonesiens framtid.
Indonesiens nye president, Joko Widodo, som tillträdde förra året har deklarerat att Indonesiens drogproblem är en "nationell nödsituation" och påstår att nästan 4,5 miljoner människor i landet behöver rehabilitering på grund av narkotikamissbruk.

"Indonesia's drug czar thinks his country needs a prison guarded by crocodiles"
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/11/10/indonesias-drug-czar-thinks-his-country-needs-a-prison-guarded-by-crocodiles/
Tempus nr 4715

2015-49 28-30
"Kina vägrar att släppa in skönhetsdrottningen"
Anastasia Lin är en ovanlig Miss-World-kandidat. Hon är en frispråkig människorättsaktivist som vägrar hålla tyst om Kinas förföljelse av Falun Gong anhängare.Hon är Kanadas representant i tävlingen. Nu har hon portats från både Kina och hela tävlingen. Hon har nekats visum av kinesiska myndigheter. Uppenbarligen på grund av hennes kamp för mänskliga rättigheter och religionsfrihet i Kina.

Övrigt
2016-38 30-31
"Djurparker tjänar pengar på att sälja djurens egna målningar"
År 2005 såldes tre målningar av en relativt okänd konstnär för mer än 25 000 dollar på ett exklusift auktionshus i London. Det var inte någon iögonfallande summa i konstvärlden, men försäljningen skapade rubriker eftersom målaren knappast var särskilt typisk. Konstnären var en apa och priset var det högsta som någonsin betalats för ett konstverk av en icke-människa.

Japan, övrigt
2016-39 30-31
"Stort uppsving för djurkaféer i Japan"
Kattkaféernas framgångar har lett till att så kallade djurkaféer har blivit populära i Japans urbana områden. På dess kaféer får kunderna möjlighet att komma nära en rad olika djur, som till exempel ormar, ugglor och kaniner. Kunderna kan vara både personer som söker tröst hos djur och utländska turister som törstar efter något nytt.
Reptilcaféet Rock Star ligger i Osaka. 80 % av caféets kunder är kvinnor. Många kom för att få en skrämmande upplevelse men blev senare stamkunder eftersom de tyckte om atmosfären.
"Owls, reptiles join cats in animal cafe boom"

Spanien, Övrigt
2016-40 4-6
"Barcelonas "superkvarter" intresserar världens stadsplanerare"
Eörsök att föreställa dig att gatorna är till för promenader, korsningar är till för lek och att bilar knappt får köra där. Det må låta som en fotgängares dröm och en bilförares mardröm, men det håller på att bli verklighet i Barcelona, Spaniens näst största stad, en tätbefolkad metropol med 1,6 miljoner invånare vid Medelhavet.
I stadsdelen El Born i Barcelona introducerades det första superkvarteret som del av ett omfattande program som förbättrade stadens transportnät och omvandlade ett förfallet område till en plats där folk strömmar in och ut från restauranger, vinbutiker, hårsalonger och boutiquer.

Wikileaks, FN, Övrigt, Samhälle
2016-40 12-14
"Vi kommer att bli ännu starkare"
Intervju med Wikileaks grundare Julian Assange i der Spiegel.
Wikileaks har nu funnits i 10 år. Der Spiegel träffade grundaren Julian Assange, 45, för att diskutera vad plattformen har åstadkommit och huruvida den senaste kritiken har varit berättigad. Det viktigaste Wikileaks gjort är att vi har publicerat över to miljoner dokument, säger Julian Assange i en intervju med Der Spiegel. "Vi tror på det vi gör. Fet är mycket tillfredsställande. Det är extremt intressant intellektuellt sett.

Storbritannien, EU, Spioneri Snowden, Övrigt Annat
2016-41 9
"Europa har ännu inte upplevt följderna av Snowdens avslöjanden"
Kommentarer av Rick Noack i the Washington Post.
Tre år har passerat sedan NSA-konsultem Edward Snowden flydde till Ryssland, men efterverkningarna av de läckta dokumenten är fortfarane kraftigt märkbara.
Tio icke-statliga organisationer har lämnat in en stämningsansökan till Europadomstolen med anledning av Storbritannien massövervakning. En dom till fördel för de tio organisationerna kan få följder för amerikanska underrättelsetjänster.
Organisationerna menar att de brittiska domstolerna misslyckats med att ifrågasätta Storbritanniens regering om huruvida det överhuvudtaget är lagligt att avlyssna individer, grupper eller organisationer som inte är misstänkta för något brott.

Historia, Kultur, övrigt
2016-42 30-31
"Äldsta kartan över New York värderas till tio miljoner dollar"
Det är en tisdag i mitten av oktober. På golvet i ett tomt kontor i området Upper Side på Manhattan ligger den dyraste kartan somnågonsin har lagts ut till försäljning. Det handlar om tio miljoner dollar.
Kartan som ritades av en genuesisk kartograf vid namn Vesconte Maggiolo, är en av de första avbildningarna av Amerikas östkust. Det är en av de äldsta att avbilda Ferdinand Magellans resa, säger bokhandlare Daniel Crouch, om den portugisiska upptäckaren vars expedition var först med att segla runt jorden. Kartan är 204 cm lång och 91 cm hög och ritaf på en veläng bestående av sex getskinn och är naturligtvis galet felaktig.

Ecuador, Assange, övrigt
2017-06 14-15
"Julian Assange riskerar att få lämna ambassaden efter valet i Ecuador"
Oavsett vad utfallet blir i de kommande valen den 19 februari i Ecuador ser det ut som om Julian Assange dagar på landets ambassad i London är räknade. Båda huvudkandidaterna i valet anser att det är för dyrt för landet som befinner sig mitt i en recession att husera Wikileaks grundare Julian Assange. Ssange är inte längre något att vara stolt över, snarare en olägenhet. Oljepriset har rasat. Om Guillermo Lasso vinner valet får han en respittid på en månad, annars en längre period, kanske ett år eller två. Många spekulerar i att Julian Assange kommer att hamn i Ryssland.

Colombia, narkotika
2017-10 26-28
"Colombia behöver inkomster"
Efter den långa kampen mot narkotika ger sig landet in i den lagliga marijuanahandeln.
Länge kontrollerades verksamheten av landets största rebellgrupp, som beskattade droghandeln. Gerillans handel med illegala substanser inbringade många miljarder dollar. Men sedan regeringen förra året undertecknat ett fredsavtal med de stridande har staten kommit in och tagit över kontrollen och hotat med att avsluta handeln. Många vet nu inte hur de ska kunna försörja sig och sin familj.
Det kanadensiska företaget PharmaCielo ska producera drogen lagligt i Colombia och vill anställa.
Sällan har ett land försökt att förändra odlingen av en illegal drog som har kontrollerats av en kriminell organisation, för att ersätta den med samma gröda, som produceras lagligt och säljs av företag.

Annat
2017-16 30-31
"Emma Morano dog som 117-åring"
Senaste gången Emma Moreno lämnade sin lägenhet var när hon var 102 år gammal. Berömmelsen kom sent i livet - efter det att hon fyllt 110. Förra året blev hon firad som den äldsta personen på jorden. Hon hade fans över hela världen. Borgmästaren i hennes italienska stad tackar henne för att hon satt den på kartan.

Övrigt, Handel, Kina
2017-21 30-31
"Kinesiska modedesigners flockas till den avslappnade staden Xiamen"
Under sina sju år i Peking startade Vega Zaishi Wang sitt eget klädmärke och blev känd som en av Kinas främsta unga modedesigner. Men huvudstadens höga tempo - och medierna, festerna, föroreningarna, levnadskostnaderna - började sätta sina spår. Hon kämpade med en depression som var så pass betungande att hon döpte sin kollektion för höst/vinter till "Själens mörka natt".

Annat
2017-39 30-31
"En spindel på Kuba"
En fördel med att vara mycket känd är att folk brukar namnge saker efter dig, till exempel flygplatser och smörgåsar. Organismer är inget undantag. I december 2016 hade nio nyupptäckte arter uppkallats after Barack Obama. Donald Trump har hittills fått ge sitt namn åt en, en liten mal vars huvud täcks av vitaktiga fjäll. Malen. Neopalpa donaldtrumpi, finns bara längs gränsen mellan Kalifornien och Mexiko.
Nu har en annan person från presidentkampanjen 2016 fått ge sitt namn åt en art. Spintharus berniesandersi, dom är uppkallad efter senator Bernie Sanders, lever på Kuba.
När det gäller att välja taxonomiska namn är det forskarnas uppgift att hedra ledare som uppmärksammar miljörelaterade och sociala frågor.

Metoo, Annat, EU
2017-46 4-5
"Sexuella trakasserier är ett problem i Bryssel"
EU-parlamentet är också ett slags slutstation för män som tidigare haft mycket viktigare uppdrag, där många tror att de kan göra vad de vill utan påföljd. Sexuella trakasserier är inget ovanligy i EU-parlamentet i Bryssel. På senare tid har kvinnorna där börjat att berätta om övergrepp som de harvarit med om, men det verkar int som om Eus lagstifttande församling tar problemet på allvar.
Fransyskan Jeanne Ponté är en självständig ung kvinna. Sedan länge har hon fört dagbok i vilken hon dokumenterat ett 50-tal trakasserier som hon själv och hennes kolleger harutsatts för i EU-parlamentet i Bryssel där det senaste inträffade för bara ett par veckor sedan.
Parlamentet har uppenbarligen blundat för ett sexistiskt problem som har grasserat i många år.
Traditionella maktstrukturer med manliga chefer och kvinnliga underlydande bäddar för övergrepp.

Annat, Handel
2017-50 44-46
"I den tyska klockstaden bygger allting på tid"
Märken som A.Lange & Söhne och Nomos symboliserar pånyttfödelse av det exklusiva urmakeriet som skett i staden Glashütte. Den här byn som ligger i ett isolerat hörn av östra Tyskland har lycktats blomstra tack vare beroendet av urmakeri. Arbetslösheten är lägre än 5 %. Byn har 1 800 invånare. Ahrendt, urmakare i femte generationen, är chef för Nomos, är chef för Nomos, vars minimalistiska och prisvärda design har hjälpt staden Glashütte atthålla sig flytande ovanpå krisen som drabbat företagets schweiziska konkurrenter.

Israel, Annat, Historia
2018-06 24-25
"Lönnmord i stället för krig"
Förgiftad tandkräm och explosiva mobiltelefoner är effektiva vapen när Israel dödar i statens namn. Förgiftad tandkräm som dödar på en månad, beväpnade drönare, exploderande mobiltelefoner, reservdäck laddade med fjärrstyrda bomber, mord på fiendens forskare och avslöjande av mullornas hemliga älskare.
I en nyutkommen bok av Ronen Bergman redogörs för dessa metoder och hävdas att Israel under sin 70-åriga existens har iscensatt minst 2700 lönnmord. Den 600 sidor tjocka boken, "Rise and Kill First, är den första uttömmande redogörelsen för hur Israel mördar i statens namn. Titeln kommer från en urgammal judisk förmaning i Talmud: Om någon kommer för att döda dig, res dig och döda honom först. Bergman sägeratt en stor andel av alla dem som han intervjuade rättfärdigade sitt agerande med denna passus i Talmud.

Övrigt, Historia, Vietnam, USA
2018-06 29-30
"50 år efter Tet-offensiven återser han de hemska han knappt minns"
Johan Olson kommer knappt ihåg att han tagit bilden. Det hände när han var i 20-årsåldern, under ett av Tet-offensivens blodisgaste slag.
En serie samtida anfall som inleddes den 20 januari 1968 och ledde till de mest långlivade striderna under Vietnamkriget.
Under det vietnamesiska nyåret som kallas Tet, iscensatte nordvietnamesierna en serie djärva anfall över hela Sydvietnam. Det blevett militärt misslyckande för USA, som förlorade nästan 60 000 soldater. Olsons fruktransvärda bilder hjälpte till att skapa den "kraftfyllda bilden som ledde till USAs slutliga tillbakadragande 1973.