Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Slovakien

 Karta
 Info  Pravda

Slovakien, sammanfattningar av artiklar om Slovakien, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-28 s 11
"Hur demokratiskt är Slovakien?"
Premiärministern Meciar försöker övetyga EU om att landet är demokratiskt och redo för medlemskap men i verkligheten finns stora brister. Ekonomiskt sett finns det däremot inga hinder.

97-08 s 10
"Det stormar i det slovakiska parlamentet"
Oppositionspartierna har startat namninsamling för att få folkomrösta om vem som ska bli president. Att uppnå 60 % majoritet i parlamentet förefaller omöjligt och man inte vill att den impopuläre regeringschefen Meciar ska få mer makt.

97-20 s 9-10
"Slovakerna blir alltmer tjeckiska"
Sammetsrevolutionens unga generation håller på att sudda ut de etniska gränserna i Tjeckien. Minoriteten slovaker i Tjeckien känner sig närmare Prag än Bratislava. Orsaken är de politiska (Nato-medlemskap etc) och ekonomiska (EU) fördelar som finns.
Det finns 5 % slovaker i Tjeckien, 1,2 % tjecker i Slovakien.

97-27 s 7-8
"Slovakien, en bananrepublik mitt i Europa"
Spioner, bilbomber och valfusk - det är premiärminister Meciars Slovakien.
Den makthungrige Meciar avviker alltmer från demokratiska metoder. Han förlitar sig på en blandning av gammelkommunister och maffian. Landet är inte längre önskvärt av Nato och förväntas få rött kort även från EU i juli månad. "Tjeckien ligger i väst, men vi ligger i öst".

97-34 s 8-9
"Slovakien mot Tjeckien.... och vinnaren är:"
Båda är ett fredligt och vackert land med låg kriminalitet.
Slovakien har ännu lång väg att gå inan landet lämnar diktaturen och blir en rättsstat med marknadsekonomi.
Men även det tjeckiska ekonomiska undret har gått i stå.

97-40 s 4-6
"Grannsämjan vid Donau är inte den bästa"
Den internationella domstolen har fällt utslag i en gammal tvist mellan Ungern och Slovakien. Domstolen säger att båda parter har fel, men Ungern mest fel.
Problemet går tillbaka på ett beslut på dem kommunistiska tiden att bygga gemensamma dammar och kraftverk.

98-40 10
"Slovakien har chans att bryta isoleringen"
Efter söndagens val då oppositionen vann kanske Meciars makt kan brytas. Men ekonomin att överta är i botten.

99-16 s 7
"Meciar ger sig inte"
Slovakiens auktoritäre f d premiärminister försöker göra comeback som president. 3 gånger var han premiärminister. Nu skandaliseras han åter som inblandad i kidnappningen av den dåvarande presidenten Kovacs son 1995.

99-22 s 7
"Europavän blev Slovakiens nya president"
Robert Schuster, den regerande fyrpartikoalitionens kandidat vann det första presidentvalet i Slovakien över förre premiärministern Meciar. Det antas att landet nu öppnar sig mer för Europa och EU.

99-38 s 4-5
"Slovakien vill vara med i EU-förhandlingarna"
Slovakerna anser att de nu har gjort tillräckligt för att komma ifråga för medlemskap i unionen. Men sedan de politiska kraven från EUs sida uppfyllts ökar nu de ekonomiska kraven.

2000-4 s 7-8
"Slovakien och Ungern bygger bro till framtiden"
Länge har antipatin varit stor mellan Ungern och Slovakien. En gränsbro över Donau som nazisterna sprängde 1944 ska nu återuppbyggas. Det är närheten till EU som ligger bakom.

2000-14 s 6-7
"Slovakiens zigenare omges av fördomar och avsky"
Slovakien är ökänt för sitt sätt att behandla sina zigenare. Diskriminering av dem, inklusive polisbrutalitet och misshandel, har ökat sedan kommunismen föll och skinheads och andra nyfascistiska grupper trädde in på scenen.
Zigenarna utgör 10 % av Slovakiens invånare. 80 % är arbetslösa. Analfabetismen och brottsligheten ökar. Familjerna är stora och tillväxten är stor. Stöld är fortfarande mångas sätt att leva.

2001-17 s 11-12
"Slovakien står på tröskeln till en ny tid"
Förändringens vindar blåser i Slovakien, men de etniska problemen är seglivade.
Under 5 år efter självständigheten 1993 halkade Slovakien allt längre efter sina grannländer. Under premiärminister Meciars kontroversiella politik betraktades Slovakien som en konspiratorisk operettstat. Nu har premiärminister Dzurindas fempartikoalition återupprättat landets politiska image. Bratislava är idag ett av Centraleuropas främsta resmål. Arbetslösheten i staden är bara 3 % och per capitainkomsten ligger på 97 % av EUs! Lika bra är det dock inte i övriga landet.

2002-11 s 7
"Populisten Meciar är inte uträknad"
Meciar är ett hot mot Slovakiens medlemskap i EU och Nato.
För fyra år sedan störtades Meciar av en bred koalition som var trött på korruption och ekonomisk stagnation. Nu ser ha på nytt ut som en potentiell segrare i parlamentsvalen i september.

2002-38 s 14-15
"Många obekanta faktorer i det slovakiska valet"
Slovakien väljer ett nytt parlament den 20 och 21 september. Valkampanjen har varit ovanligt tam. Politiker och medier koncentrerar sig på att spekulera om vilka koalitioner som kan bli möjliga i nästa regering, men splittring i partierna och nybildade grupperingar gör det svårt att skapa sig en bild av framtiden.
Den nuvarande premiärministern Dzurindas har lyckat hålla ihop en bräcklig koalition under 4 åt. Rättsstaten har stärkts markant och landet internationella anseende höjts. Slovakien är nu en av de bäst placerade kandidaterna till EU. Landet har blivit medlem av OECD och medlemskap i Nato finns inom räckhåll. Det viktiga för landet är att den tidigare premiärministern, Vladimir Meciar, inte återtar makten. Men då måste Dzurinda hitta nya samarbetspartners. Kanske den unge Robert Fico vars nya parti får 15-20 % i opinionsundersökningarna. Eller mediekungen Rusko vars parti Ano får 10 % tack vare egen TV-kanal.

2002-39 s 9
"Slovakien sade nej till samarbete och nej till isolering"
EU drar en lättnadens suck över valresultatet i Slovakien. Dzurindas mitten-höger koalition av kristdemokrater och liberaler får 78 av parlamentets 150 platser. Kanske kan den unge vänsterpopulisten Robert Fico, vars nya parti lade beslag på 13 % av rösterna lockas att medverka. Det viktigaste var att väljarna vände sin f d premiärminister Vladimir Meciar ryggen även om hans parti blev störst med 20 %.
.
2003-17 s 5
"Vatikanen bevakar sina intressen"
Vatikanen har under påven Johannes Paulus II arbetat intensivt på att stärka kyrkans inflytande i östeuropa sedan kommunismens fall. Slovakien planerar att ingå en pakt med Vatikanen om en samvetsklausul som betyder att den romersk-katolska kyrkans inflytande i skolor, sjukhus, domstolar och säkerhetsstrukturer stärks. Vatikanen trycker också på att de östeuropeiska kandidatländerna ska kräva att författningen hänvisar till de kristnas Gud.

2003-48 s 4
"Skyttegravskrig pågår"
Inget land i det forna östblocket har ett så ombytligt opolitiskt landskap som Slovakien.. Premiärministern Mikolas Dzurinda regerar med en fyrpartikoalition, som är moderat konservativ med inslag av liberalism. På senare tid har motståndet mot regeringschefen vuxit inom hans eget parti Slovakiens Demokratiska och kristliga union (SDKU). Regeringen beskylls ständigt och jämt för korruption och samarbete med den undre världen. I september kastade Dzurinda ut försvarsministern Ivan Simko ur regeringen. Orsaken var att denne protesterade mot Dzurindas beslut att byta ut ordföranden t landets säkerhetsbyrå, Jan Mojciz. Mojciz var på väg att avslöja oegentligheter i premiärministerns omedelbara närhet. Simko bildade då en fraktion inom partiet, "Fritt Forum" till vilket många parlamentsledamöter anslutit sig till.

2004-03 s 12-13
"EU-medlemskapet är bara första steget"
Attityder och mål betyder lika mycket som storlek och pengar i EU. Slovakien har 5,4 miljoner invånare och satsar hellre på att få ekonomiska fördelar än på att utöva inflytande i egenskap av bidragsgivare. De faktorer som i första hand avgöra ett lands inflytande är kompetensen i den offentliga administrationen och enigheten mellan landets politiker i fråga om EUs mål. Slovakien står inför två viktiga beslut som kommer att bli avgörande för dess roll i EU. Regeringen ska nominera sina medlemmar till EU-kommissionen och bestämma sin position i överläggningarna om nästa EU-budget som löper från 2007 till 2013.
De nya medlemsländerna är mycket fattigare än nuvarande 15 medlemsländer. Deras BNP/capita varierar mellan en till två tredjedelar av genomsnittet i EU.

2004-14 s 6-7
"Slovakerna väljer statschef"
Vladimir Meciars popularitet oroar. Han är favoritkandidat. De flesta ser honom som ett rötägg som provocerade fram Tjeckoslovakiens delning 1993 och visade sådant förakt för de demokratiska normerna att varken EU eller Nato ens ville diskutera ett slovakiskt medlemskap. I Slovakien finns det många fattiga som tycker att reformerna har gjort livet ännu sämre. Många av dessa stöder Meciar, liksom nationalisterna.

2004-15 s 11
"Meciar leder i presidentvalet"
Vladimir Meciar fick 33 % av rösterna i första omgången av Tjeckiens presidentval. Ivan Gasparovic, som 2002 lämnade Meciars parti, fick 22 %. Först på tredje plats och utslagen inför nästa omgång den 17 april kom utrikesminister Eduard Kukan, som låg bäst till i opinionsmätningarna.

2004-17 s 6
"Meciar snuvades på segern"
Slovakerna valde reform och integration med väst trots allt. Väljarna valde överraskande Ivan Gasparovic till president. Han fick 60 % av rösterna mot Meciars 40 %. Segern välkomnas dock ej av premiärminister Dzurinda som har svårt att hålla ihop regeringskoalitionen.

2004-18 s 12-13
"Europas Detroit växer fram i Slovakien"
I den urgamla staden Trnava på den slovakiska landsbygden ska det byggas en bilfabrik som ska sysselsätta 3500 arbetare. Peugeot Citroën och det sydkoreanska Kia Motors har etablerat sig i Slovakien. Volkswagen har redan en stor fabrik i Bratislava. När alla tre kör för fullt i slutet av 2006 kommer Slovakien att producera 850000 bilar per år. Det är fler bilar per capita än något annat land i världen! Varför? Lönerna är låga, Slovakien ligger mitt i Centraleuropa. Slovakien har marknadsförts sig mycket intensivt för att dra till sig stora internationella investerare.

2004-49 s 6-7
"Slovakien trampar gasen i botten"
Slovakien, som i många år utsattes för nedsättande kritik från västeuropéerna, betraktas numera som Europas effektivaste reformland. På bara två år har den nya mitten-högerregeringen lyckats förvandla ekonomin så att landet idag, enligt Världsbanken, är det land som förbättrat sitt investeringsklimat allra mest. 2007 kommer Slovakien att producera flest bilar per capita i hela världen. Reformerna har berövat staten dess uppblåsta roll från kommunisttiden under populisten Valdimir Meciars styre. Förändringen kom 1998 då Dzurinda tog makten. Men liksom i andra östländer har klyftan mellan rika och fattiga växt. Detta skapar spänningar. Romerna startade ett upplopp, när regeringen sänkte deras socialbidrag, som krävde militär insats för att stoppas.

2005-36 s 9
"Nu börjar jakten på de fula fiskarna"
Slovakerna har stiftat en ny "lag om egendomens härkomst" som ses som första steget i kampen mot korruption och olaglig ekonomisk verksamhet. Den fulaste fisken av alla anser de slovakiska medborgarna den förre premiärministern Vladimir Meciar vara. Han förbereder för övrigt sin politiska comeback.

2006-23 s 3-4
"Framgångsruset orsakar baksmälla"
Mönsterlandet i Östeuropa gör stora ekonomiska framsteg och arbetslösheten sjunker, men Mikulas Dzurindas regering riskerar ändå att väljas bort. Landets invånare tycker helt enkelt att det går för fort. Dzurinda och finansminister Ivan Miklos har infört en enhetlig skattesats på 19 %, privatiserat den statliga industrin ändrat i sjukvården och pensionerna. Tillväxten blir 6 % i år. Men Slovakiens östliga delar halkar efter och där tycker människorna att framgångspropagandan inte stämmer överens med folkets dagliga erfarenheter. Robert Fico, partiledare för "Riktning-socialdemokrati", är motståndare till den platta skatten och pekar på hur klyftan mellan fattiga och rika växer. Han får 35 % av väljarstödet i opinionsmätningarna.

2006-25 s 12
"Maktskifte i Slovakien"
I lördagens parlamentsval fick Robert Ficos parti, Smer, 29 % och blev det största partiet. Partiet måste nu bilda koalition med ett annat parti för att kunna regera. Premiärminister Dzurindas parti fick bara 18 % av rösterna. Sex partier blev representerade i parlamentet. Utöver de två nämnda fick Etniska ungerska koalitionspartiet 11,7 %, Slovakiska nationalistpartiet 11,7 %, den förre premiärministern Meciars Rörelsen för ett demokratiskt Slovakien 8,8 % och Kristdemokraterna 8,3 %.

2006-27 s 14
"Konservativa koalitionen tar över i Slovakien"
Segraren i det slovakiska valet och ledarna för ett högerextremt och ett nationalistiskt parti enades i söndags om att bilda en koalition vilket öppnar dörren för en ny regering. Valsegraren Robert Fico som leder Smerpartiet kom överens med Vladimir Meciar, den förre premiärministern och Jan Slota, som leder det extremistiska Slovakiska nationalpartiet.

2006-28 s 4-5
"Svalt mottagande i Bryssel"
Martin Schulz, socialisternas ledare i EU-parlamentet säger att Robert Fico som nyss vann valet i Slovakien riskerar att uteslutas ur Europeiska socialistpartiet i EU-parlamentet. Orsaken är att hans regeringskoalition inkluderar högerextremistiska, nationalistiska partier, som motarbetade Slovakiens inträde i EU och NATO när de hade regeringsmakten på 1990-talet.

2006-29 s 8-9
"Ett steg framåt, två steg bakåt"
Efter flera år med politisk stabilitet och god ekonomisk tillväxt står länderna i Centraleuropa inför den hittills tuffaste utmaningen sedan de gick med i EU 2004. Från Polen till Slovakien har allmänna val följts av tilltrasslad politik, vilket väcker tvivel på regionens förmåga att genomföra nödvändiga förändringar för utbytet av de nationella valutorna mot euron, som är den viktigaste symbolen för europeisk integration.
Polen genomförde i förra veckan ännu en ommöblering i regeringen. Tyskland och Ryssland är skeptiska till den konservativa regeringen i Warszawa. Dilemmat är att kontrollera budgetunderskottet som var 6,1 & 2005, långt mer än de 3 % som krävs för att få vara med i euro-zonen. Ännu värre är problemet för Ungern vars underskott i år kommer att stiga till 11 % om ingen radikal åtgärd vidtas. I Slovakien verkar utsikterna att övergå till euron ha försämrats dramatiskt i och med valet av en regering som leds av socialisten Robert Fico och som stöds av nationalistiska och populistiska grupperingar. I Tjeckien ledde valet nyligen till att höger- respektive vänsterblocket fick lika många mandat vilket inte bäddar för några radikala reformer.

2006-34 s 4-5
"Politisk röra i Slovakien"
I mardrömmar om politik i ex-kommunistiska länder figurerar ofta populistiska, rasistiska och auktoritära partier. Så Slovakiens nya koalitionsregering, som innehåller alla tre ingredienserna, har garanterat såväl liberala slovaker som utomstående en del svettiga nätter. Värst anses Jan Slota, ledare för det högerradikala Slovakiska nationalistpartiet vara. Han är känd för sina otyglade uttalanden om Slovakiens romska och ungerska minoritet. En annan är den förre premiärministern, Vladimir Meciar, som 1998 förvandlade landet till en paria - och ett paradis för hejdukar och gangstrar. Det tredje spöket är Smers ekonomiska populism. Dess ledare Robert Fico vill uppmuntra bidragstagandet och ingripa mer i ekonomin. Men onda drömmar behöver inte besannas. Värre är bristen på kompetens. Bara ett fåtal regeringsmedlemmar har innehavt offentliga ämbeten tidigare.

2007-08 s 8
"Kyrkan synar sina egna sömmar"
Den romersk-katolska kyrkan i Slovakien kommer att inrätta en kommission som ska granska kyrkans historia de senaste 50 åren, inklusive perioden av fascistiskt styre under andra världskriget och den efterföljande kommunistiska perioden. Media hade rapporterat att ärkebiskopen i Bratislava, Jan Sokol, hade arbetat för Tjeckoslovakiens hemliga polis, STB, under kommunisttiden. Sokol, som är 73 år förnekar allt samband med hemliga polisen men hans namn förekommer i flera dokument.
I Polen har före detta ärkebiskopen Stanislav Wielgus, bett en specialdomstol att fria honom från misstankar om att han spionerade för Polens kommunistiska polis.

2007-24 s 6
"Slovakien - populistisk socialretorik"
Landet har Europas för närvarande mest bisarra regeringskoalition: den självutnämnde socialdemokraten Robert Fico leder en regering som inkluderar både högerradikala krafter samt Vladimir Meciars parti. Fico är skicklig på att med enkel retorik locka alla missnöjda till sitt läger, de arbetslösa, de gamla och alla andra som inte hinner med i den snabba utvecklingen. Den platta skatt som hans företrädare, den högerliberale Dzurinda införde, finns kvar och ekonomin växer med minst åtta procent om året.

2007-28 s 7
"Arbetskraften drar västerut"
Det råder stor brist på kvalificerad arbetskraft i alla de forna östblocksländerna. Det pågår en massflykt av välutbildad arbetskraft från Slovakien. Detta enligt en rapport från Institutet för Internationella Ekonomiska Undersökningar i Wien. Ett sätt att få folk att stanna kvar vore att höja lönenivån men då förlorar regionen en viktig konkurrensfördel. Det finns en arbetslöshet fortfarande i Polen på drygt 8 % men det slags personal som industrin söker, både utvildar och outbildad finns inte bland de arbetslösa.

2007-48 s 12
"Rent mjöl i påsen"
En korruptionsskandal skakar regeringen i Slovakien. Premiärminister Robert Fico kräver att jordbruksministern Miroslav Jurena, som tillhör Rörelsen för ett demokratiskt Slovakien tar sitt ansvar för omstridda markförsäljningar. Skandalen kan leda till att trepartikoalitionen spricker och att Fico får gå samtidigt som han driver ett hårt arbete för att förbereda landets inträde i eurozonen 2009. Skandalen handlar om en myndighet som distribuerar mark och vars chef godkände affärer som innebar att man återskänkte mark som hade konfiskerats under kommunisttiden.

2008-20 s 6
"Grönt ljus för Slovakien"  
hela artikeln
Slovakien är det enda nya EU-landet som har kvalificerat sig för inträde i eurozonen den 1 januari 2009.Det blir det 16:e landet som använder euro. Landet har förvandlats från en diktatur till blomstrande marknadsekonomi på mindre än 10 år. Stora länder som Ungern och Polen får vänta ytterligare några år. Andra länder har en ännu längre väg att vandra.

2009-15 s 7
"Slovakiens president sitter kvar på sin post"
Ivan Gasparovic har blivit omvald för ytterligare en mandatperiod som Slovakiens president. I valet förra lördagen utmanades han av kristdemokraten Iveta Radicova. Som första president sedan staten grundades 1993 lyckades Gasparovic bli omvald för en andra mandatperiod. Han stöddes av partierna i den vänsternationalistiska regeringen under Robert Fico. Valresultatet cementerar dennes och hans vänsterpopulistiska partis Smers maktposition.

2009-47 s 13
"Slovakerna förstärker styrkan i Afghanistan"
Slovakiens premiärminister meddelar att hans land kommer att fördubbla antalet soldater i Afghanistan till omkring 500. Slovakien har för närvarande 246 soldater där. De flesta finns i Kandahar i landets södra del.

2010-05 s 5
"Slovakien går till val 12 juni"
Sittande regeringsparti leder i opinionsmätningarna. Socialdemokratiska Smerpartiet, som leds av Robert Fico, leder i opinionsmätningarna. En finansskandal skakar Slovakiens största oppositionsparti, Demokratiska och Kristna Unionen, SKDU, som styrde landet under Mikulas Dzurinda i åtta år fram till 2006.

2010-21 s 6
"Slovakien går också till val"
Oppositionen är i en enda röra inför valen i Slovakien den 12 juni. Slovakien införde euro 2009, men ekonomin krympte med 4,7 procent förra året och budgetunderskottet beräknas bli sju procent av BNP 2010. Men detta har inte stärkt oppositionen. Några veckor innan valen har den sittande presidenten Robert Ficos Smer-SD-parti, en sorts socialdemokrati, ointagliga 36 procent. Mikulas Dzurindas Kristdemokrater, SDKU, som hade regeringsmakten fram till 2006, får bara 13 procent. En orsak är att SDKU har avslöjats med att ha använt skum partifinansiering under partiets tid som regeringsparti. Detta har skapat utrymme för rivalerna till höger-mitten. Ett marknadsvänligt parti, Frihet och Solidaritet, och "Most-Hid" som vill förena landets slaviska majoritet med dess ungerska minoritet.

2010-35 s 4-5
"Slovakien startar om"
Slovakiens ekonomiminister, Juraj Miskov, vill eliminera byråkratiskt krångel och lätta på arbetsmarknadslagarna i ett försök att locka investerare. Målet, säger denne före detta reklamguru, är att förvandla landet till Östeuropas Singapore. Slovakien som införde euron 2009, halkade ner sju platser till 42:a plats på Världsbankens lista när den förre premiärministern Robert Fico förstärkte regelverken och gjorde det svårare för företagen att avskeda anställda. Bättre var det tidigare under Dzurindas tid som införde en plattskatt på 19 procent för både företag och enskilda. I juli vann en trepartikoalition valet och Iveta Radicova, som tillhör Dzurindas parti blev premiärminister.

2011-29/30 s 31
"Farväl till pansar"
Den slovakiska armén gör sig av med pansarstyrkorna. Krigföring med pansar motiveras inte av de hot som finns mot ett litet Nato-land i Europas mitt. Slovakien blev medlem i Nato 2004 och avskaffade i slutet av 2005 den allmänna värnplikten. Slovakien har kvar ett starkt flygvapen och fortsätter att delta i Natos insatser utomlands, för närvarande i Afghanistan.

2011-39 s 7
"Arga mönsterelever"
Eurozonens räddningspaket kan stupa i Bratislava. De hårt prövade östeuropéerna förstår inte varför de ska betala för grekerna.
Den globala finanskrisen blev speciellt kännbar vid Donau. 2009 krympte bruttonationalprodukten med nästan fem procent. Men regeringen i Bratislava höll fast vid den liberala politiken. I stället för att låna pengar till stimulanspaket eller höja skatterna ålade de medborgarna ett smärtsamt sparprogram. Man skar ned budgeten för skolor, sjukhus, vägar och annan infrastruktur. Eftersom slovakerna för andra gången har måst rädda sig själva av egen kraft är de inte beredda att axla grekernas skulder.
"Budskapet från slovakerna är att vi klarade av det tack vare flit, umbäranden och framför allt utan hjälp utifrån - det borde alla andra kunna göra också."

2011-41 s 8
"Slovakien satte käppar i hjulet"
Det slovakiska parlamentet avslog efter en stormig debatt förslaget om en utvidgning av EUs räddningsfond. Därmed föll också premiärminister Iveta Radovicas regering. Av närvarande 124 ledamöter var det bara 55 som stödde förslaget som hade behövt 76 ja-röster (2/3-dels majoritet) för att gå igenom. Det oppositionella socialdemokratiska partiet stödde förslaget men ville inte godkänna det förrän efter det att regeringen hade fallit.

2011-43 s 31
"Radikova lämnar politiken"
Slovakiens regeringschef, Iveta Radicova, drar sig tillbaka från politiken. För en tid sedan förlorade hon en misstroendevotering i parlamentet gällande EUs finansiella räddningspaket. Radicova är Slovakiens populäraste borgerliga politiker.

2012-11 s 12-13
"Slovakien byter regering"
Slovakiens vänster-mittenopposition fick en storseger i lördagens parlamentsval. Smerpartiet under ledning av Robert Fico, som var premiärminister 2006-2010, krossade den avgående regeringskoalitionen genom att erövra 86 av 150 platser i parlamentet och 44,4 % av rösterna. Robert Fico har lovat att slopa Slovakiens platta skatt på 19 % och återinföra progressiva skatter. Friktionen gällande den gemensamma valutan fällde Iveta Radicovas regering i oktober sedan den drivit igenom ett av de tuffaste sparprogrammen i EU och kraftigt minskat budgetunderskottet.

2013-20 s 6-8
"Graviditeter till salu"
I Spanien säljer de sina egna ägg för att själva få mat för dagen. Det är snart fem år sedan Mónica Campos började använda sin kropp för att tjäna pengar. Spaniens byggindustri bröt samman och hennes man Eduardo tvingades sluta sälja lyx­bilar eftersom hans kunder för­svann. Vid varje donationstillfäller fick hon nära 3000 euro.
Barcelona rankes nu som det främsta målet för par och ensamma kvinnor som vill ha barn. Befruktningsturismen har blicvit en av landets få blomstrande industrier.
Mónica Campos donerade regelbundet sina ägg, flerfaldigt mer än vad som var lagenligt, geom att ljuga för sina läkare. Hennes förmåga tog snabbt slut och hennes hälsa blev lidande.

2016-42 14-15
"Europas högerpopulister har attackerat mig"
(Åsikten i The New York Times av Alena Krempaska, chef på Human Rights Institute, en människorättsorganisation i Bratislava).
Tidigare kände jag mig alltid säker i Bratislava, huvudstad i Slovakien. Fyra timmar innan jag blev attackerad hade jag deltagit i en demonstration mot korruption. Igor Matovic äntrade scenen. Han är ledare för partiet "Vanligt folk". När han stod på scenen hånade han mig och en annan HBTQ-aktivist och kallade agenter för socialdemokratiska Smer. Senare samma kväll ble jag nedslagen och kallades "smutsig Smer-hora". Matovic parti vann 11 % i parlamentsvalet i maj. I samma val fick det islamofobiska partei "Vi är en familj" 5 % och "Vårt Slovakien" , med nynazistiska rötter, 8 % av rösterna.
Det finns liknande tendenser i andra länder. I Tjeckien har under det senaste året nya antimuslimska , "hatiska" politiska partier börjat växa i landet. I Ungern har premiärminister Viktor Orban, ledare för partiet Fidesz, byggt staket för att hindra flyktingar samtidigt som partiet Jobbik som är Orbansstörsta motståndare, fick 20 % av rösterna i förra valet.
I Polen driver partiet Lag & Rättvisa, som valdes för ett år sedan, en radikal socialkonservativ agenda.
De som röstar på dessa partier för det för att de letar efter ett alternativ till de etablerade mittenpartierna. Den postkommunistiska ekonomiska drömmen har gjort många fd DDR-medborgare bevikna.

sidans topp