Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Somalia 

Karta
Info Dalka on line
All Africa Somalia
Puntland Post
Somaliland

Somalia, sammanfattningar av artiklar om Somalia, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-37 s 19-20
"Somalia finns kvar - på sätt och vis"
Farrah Aidid är nu död. Hans son och några "klanbröder" att ta över? Men landet är splittrat mellan många klanledare. Existerar egentligen nationen? En valuta finns dock, allt smutsigare eftersom inga nya pengar trycks. Kamelen är statusdjuret och viktigaste exportvara.

97-28 s 18-19
"USA vill få Afrika att sköta sina egna konflikter"
USA skickar militära instruktörer till afrikanska länder för att träna deras soldater i fredsbevarande metoder. USA har Somaliamisstaget i färskt minne!

99-34 s 16-17
"Anarki härskar i Somalia"
Somalia har degenererats till ett svart hål, där det inte finns någon nationell regering. Laglösheten härskar och lockar kriminella och upproriska krafter.

99-44 s 22-24
"Det finns två Somalia: det fredliga och det krigiska.
I norr finns ett härjat men fredligt territorium med egen regering, och i söder ett område där rivaliserande krigsherrar härjar och terrorister rekryteras och utbildas. Det märkvärdiga är att den gynnsamma utvecklingen skett i ett område (som kallas Somaliland) " där det inte har funnits någon internationell hjälp över huvud taget". Allt har varit en inhemsk process. Inga idéer har importerats utifrån. Den väldiga hjälpinsatsen i syd gynnade milisen. Krigsherrarna stal av hjälpen och tog gott betalt för alla sina "tjänster". (FN upprätthåller oavsiktligt diktaturer i Afrika med sin hjälp!).

99-48 s 21
"Somaliland vill ha världens erkännande"
Somaliland, som var ett brittiskt protektorat tills det slogs samman med det italienska Somaliland till Somalia, vill bli erkänt som en självständig stat för att säkra den relativa freden i regionen men också för att komma i åtnjutande av biståndspengar. "Vi är ett separat land och ville inte ha med Syd att göra". Det andra Somalia är ett av de stora länderna när det gäller transport av vapen och narkotika till och från Afrika och den islamska fundamentalismen breder ut sig.

2000-33 s 21-22
"Somalias affärsliv hämmas av alltför fri företagsamhet"
Avsaknaden av regering och lagar gör att entreprenörsandan har sina glansdagar. Men det har också lokala krigsherrar, banditer med flera. Det går bra att producera och sälja men företagarna måste göra allt själva, hyra beväpnade vakter, gräva sin egen brunn, producera sin egen el och ta hand om soporna. "Säkerheten är nyckeln till framgång". Affärsverksamheten är idag en av de få källorna till stabilitet i Somalia.
Marknadens osynliga hand visar sig genom att konkurrensen håller priserna nere. Priskrig på pasta råder. (Pastan går för 50 cent kilot!) Marknaderna är överfyllda med varor. Det är ett blomstrande affärsklimat. Tidigare kontrollerade diktatorn alla kommers. Och landet var det mest korrumperade i världen.

2000-36 s 21-22
"Somalierna har fått en ledare, nu behövs en stat"
Somalia på Afrikas horn har efter 10 års inbördeskrig och kaos fått en chans att återupprätta normala förhållanden. Alla parter i konflikten är emellertid inte införstådda med den nya ordningen, vilket försvårar arbetet för landets nya ledning.
Sedan 1991 då diktatorn Siad Barre störtades har bara kaos rått. Nu har Abdikassim Salad Hassan valts till president på en fredskonferens i grannlandet Djibouti. Flera av krigsherrarna accepterar honom mycket motvilligt och han måste upprätta någon slags samarbete med två autonoma regioner i norra Somalia som vägrar att erkänna hans auktoritet, regionerna Somaliland och Puntland.

2001-49 s 26-27
"Somalia har hamnat i blickfånget"
Ett ränkspel pågår i antiterrorkrigets skugga. I Puntland strider medlemmar i al-Itihaad al-Islamiya, en fundamentalistisk grupp som Bushs regering pekat ut som en gren av terrornätverket al-Qaida, för att ta makten. Man anser att i gruppen finns enskilda terrorister som inte är somalier. Etiopien instämmer och skickar soldater över gränsen för att stödja den förre presidenten Yussuf. Denne har varit president sedan Puntland förklarade sig autonomt 1998.

2003-49 s 21-22
"Det mesta är sig likt i Somalia"
Somalia och Irak har minst två saker gemensamt, anarki och terrorism. Det har gått ett decennium sedan USA drog sig tillbaka från Mogadishu, men Somalia är fortfarande ett anarkistiskt land utan centralregering. Somalia har traditionellt inte varit ett enat land utan snarare en samling vitt utspridda stammar och klaner. I dag är det klaner som styr och minst 5 män påstår sig vara presidenter över olika delar av landet. Affärsmannen Ahmed Darman utropade sig 2003 i Mogadishu till Somalias statschef. Invände gjorde Salad Hassan som valdes till president under en fredskonferens 2000. Sedan finns det regionala presidenter. Utbrytarregionen Puntland i nordöstra Somalia har sin Abdullah Yussef, Somaliland höll val i april 2003 i vilket den sittande presidenten Dahir Kahin vann.

2004-06 s 20
"Somalia sluter fred igen"
En stor samling somaliska krigsherrar och klanledare slöt i förra veckan ett fredsavtal som kanske lägger grunden till landets första nationella regering sedan 1991. Ett dussin tidigare fredsavtal har brutits. Avtalet förutser ett nytt parlament med 275 medlemmar med säte i Mogadishu. Denna församling ska välja en somalisk interimspresident. Var och en av Somalias fyra stora klaner ska utse 61 ledamöter till parlamentet.
I två utbrytarregioner i norr, Somaliland och Puntland, har det på senare tid förekommit väpnade sammanstötningar utmed den gemensamma gränsen. Puntland ska återförenas med Somalia medan Somaliland inte omfattas av fredsfördraget.

2006-15 s 24-26
"Somalia börjar om på ruta ett"
Ett nytt parlament och en ny regering försöker skapa ordning och reda efter 15 år av anarki. I bakgrunden fortsätter krigsherrar och gangstrar att slåss. Parlamentet har nu för första gången samlats på somalisk mark i södra delen under ledning av talmannen Sharif Hassan Sheik Aden. De valdes 2004 av somaliska klanledare. De flesta ministrarna är samma krigsherrar och klanledare som har kämpat om Somalia sedan 1991. Andra är flyktingar som nu återkommit. Förra gången parlamentet samlade i Kenya slutade mötet i ett storbråk. Det blev slagsmål och Kenyas myndigheter körde ut dem. De lämnade många obetalda hotellräkningar efter sig. Samtidigt med parlamentets diskussioner utbröt hårda strider mellan krigsherrar och islamister i huvudstaden Mogadishu. FNs livsmedelsprogram betalar parlamentarikernas månadslön på 1100 dollar men de är ändå mycket missnöjda med att "vi har lämnats att själva åtgärda vår egen katastrof"

2006-20 s 18-19
"I Somalia härskar vapen och våld"
Medan den nya regeringen förskansar sig i den lilla provinsstaden Baidoa har radikala islamister utropat heligt krig i huvudstaden Mogadishu. I Somalia är det den starkes lag som gäller även i provinshuvudstaden Baidoa. Detta trots att landets regering för en tid sedan etablerade sig här. Här finns president, premiärminister och parlament plus en polisstyrka. Världssamfundet och Rom är huvudfinansiärerna bakom Somalias nya, politiska ledning.
Regeringen borde snarast etablera sig i huvudstaden Mogadishu, men där härskar sedan länge klanen Hawiye som inte vill släppa in presidenten Jussuf som tillhör en annan klan, Darod. Sedan Jussuf valts till president hösten 2004 beordrade han fram 20000 FN-soldater för att hjälpa honom inta Mogadishu. Soldaterna skulle komma från Uganda och Etiopien och detta motsatte sig den härskande klanen som vill bevaka sina inkomstkällor som bland annat är kidnappning och sjöröveri. 23 fartyg har kapats utanför den somaliska kusten på 12 månader.

2006-20 s 20
"Miliserna förbereder sig för det stora slaget om Mogadishu"
Islamiska och sekulära miliser utkämpar ett krig om kontrollen över Somalias huvudstad Mogadishu. USA säger att de samarbetar med somalier från alla grupper för att stödja den sittande interimsregeringen. Den sekulära Alliansen för fredens återupprättelse påstås ha stöd av Washington. Mot dem står "Islamiska Unionen". Och bakom all politisk retorik finns de grundläggande intressena som handlar om vem som ska ta de stora vinsterna av den grova brottsliga verksamheten som råder.

2006-23 s 21-22
"USAs hemliga krig i Somalia"
Striderna rasar i Mogadishu, där amerikanska agenter samarbetar med somaliska krigsherrar. För ett par veckor sedan exploderade våldet i blodiga strider i stora delar av Somalias huvudstad för första gången sedan början av 1990-talet. En jihadmilis tillhörande den så kallad Islamiska unionen är i färd med att erövra mark från en allians av sekulära krigsherrar som stöds av USA. Dessa har av USA ombetts att samla information om muslimska extremister med koppling till al-Qaida. Islamisterna vill bilda en egen regering av talibansk typ och införa sharialagen.

2006-24 s 18-19
"Det är Somaliland, men världen säger Somalia"
Ett litet hörn av Somalia har brutit med kaos och anarki och blodspillan, men världen tvekar ändå att erkänna utbrytarrepubliken Somaliland. Afrikanska ledare tvekar att erkänna landet för att uppmuntra rebeller i andra länder att bryta sig loss och bilda nya stater.
Här finns inga väpnade krigsherrar på gatorna utan bara den lokala polisen. Medan resten av Somalia har skakats av anarki, våld och maktkamper i 15 år har Somaliland lyckats dämpa rivaliteten mellan olika klaner och i stället skapat stabilitet genom att bygga demokratiska institutioner och har hållit flera demokratiska val vars resultat alla respekterat.
Somaliland var ett brittiskt protektorat sedan 1884 och blev självständigt i juni 1960. Resten av dagens Somalia, som då administrerades av Italien, blev självständigt några dagar senare. De båda länderna beslöt att förenas. Men invånarna i Somaliland kände sig diskriminerade från ett tidigt skede och röstade nej i en folkomröstning om en gemensam författning 1961. Ledarna i Mogadishu har kämpat hårt för att behålla kontrollen över Somaliland. I maj 1991 utbröt anarki i Somalia i samband med att general Mohamed Siad Barres regering föll. Då förklarade sig Somaliland självständigt. 2001 genomfördes en folkomröstning som visade att 97 % av invånarna ville ha självständighet.

2006-26 s 10
"Enighet i Somalia"
Under medling av arabförbundet har den somaliska övergångsregeringen och de segerrika islamisterna i huvudstaden Mogadishu enats om vapenvila. Båda sidorna erkänner varandra och fredsuppgörelsen bekräftar "övergångsregeringens och Islamiska Domstolsunionens legitimitet". Islamiska Domstolsunionen tog i början av juni kontroll över huvudstaden Mogadishu och drev bort stadens rivaliserande krigsherrar. Folkets stöd till islamisterna växer.

2006-26 s 14
"Hårdför islamist tar makten i Somalia"
Shariadomstolarna, islamisternas jihadmilis tillhörande den så kallad Islamiska unionen besegrade Somalias sekulära krigsherrar, som stöddes av USA den 5 juni. Ett nybildat parlament för shariadomstolarna har utnämnt Hassan Dahir Aweys, en hårdför muslimsk shejk till ordförande i de Islamiska domstolarnas råd, som är ett nybildat parlament med 88 ledamöter. Några dagar tidigare hade en delegation islamister gått med på att erkänna och samarbeta med den sekulära regering som bildades 2004 efter långvariga förhandlingar mellan landets alla klaner. Den FN-backade regeringen som har säte utanför huvudstaden i Baidoa, försöker nu etablera sig parallellt med islamisterna. Aweys som betraktas av USA som en terrorist och är en före detta överste i den somaliska armén är emellertid känd som en lågvarig motståndare till presidenten för den sekulära regeringen, Adullahi Yosuf.

2006-28 s 16
"Mörka utsikter i Somalia"
Sammanstötningarna mellan islamiska miliser och de besegrade krigsherrarnas styrkor i Mogadishu fortsätter. I början av veckan dödades minst 60 människor i det väpnade våldet. Striderna har ökat alltsedan Islamiska domstolsförbundets miliser erövrade staden för några veckor sedan. Förhållandet mellan de islamiska miliserna och Somalias i praktiken maktlösa, FN-stödda regering tycks samtidigt bli allt sämre.

2006-31 s 22-23
"Talibaner på Afrikavis"
De islamiska domstolarnas förbund (ICU) har kuvat ett kaotiskt land av krigsherrar med strikt islamisk disciplin. Känns det igen?
Somalia har i 15 år präglats av krig mellan olika fraktioner, stammar och etniska grupper. Staten har kollapsat totalt och det är anarki som råder. Ingen offentlig service finns. Det finns ingen tillgång till vatten bara om man vill köpa det privat. Ska du till sjukhus måste du ta med en egen madrass att ligga på och eget bränsle till generatorerna.
Visserligen har hjälporganisationerna öst in bistånd men det mesta har gått till tjuvaktiga krigsherrar. Västvärlden har hjälpt till och satsat stora mängder pengar på att bygga upp en somalisk övergångsregering och riksdag som i april för första gången samlades på somalisk mark - dock ej i huvudstaden.
Nu har de så kallade shariadomstolarna (ICU) tagit makten och bildat ett parlament, de Islamiska domstolarnas råd som utnämnt Hassan Dahir Aweys, en hårdför muslimsk shejk till ordförande. Den tidigare övergångsregeringen är nu inte mycket värd och de flesta har avgått.
Det sägs att ICU, en folkrörelse byggd kring traditionell islamisk sharia samlade ihop vapen och körde omkring i sina jeepar med automatvapen monterade. På 15 dagar lyckades de med mer än ingen annan på 15 år säger en FN-tjänsteman.
Man måste ju verkligen fråga sig vad det var som ICU kunde erbjuda och som så väl emottogs av folket. Jo, samma islamism som talibanerna i Afghanistan kom till makten på för 10 år sedan, det vill säga en hård, wahhabi-inspirerad islamism. Det är tydligen detta enormt strikta och förtryckande styre som en majoritet av Somalias folk vill ha, som innebär dödsstraff, stympning av händer och fötter och ett totalt förtryck av kvinnor. De nya talibanerna säger sig också vilja erbjuda en fristad för internationells terrorister.

2006-36 s 19
"Långsam fredsprocess i Somalia"
Representanter för Somalias svaga FN-understödda interimsregering förhandlade under veckoslutet med delegater från det allt mäktigare Islamska domstolsförbundet och milisen som kontrollerar större delen av södra Somalia. Parterna slöt ett avtal enligt vilket milisens och interimsregeringens soldater ska bilda en gemensam armé. I slutet av oktober, efter Ramadan, ska de börja diskutera en fördelning av den politiska makten.

2006-39 s 9
"Dödligt våld i Somalia"
Islamisk polis öppnade i måndags eld mot demonstranter i staden Kismayo som protesterade mot att Islamiska domstolarnas förbund tagit kontroll över staden. Milismännen ersatte alla somaliska flaggor i staden med islamiska. Därmed har den omringat den maktlösa interimsregeringen på tre sidor.

2006-42 s 12
"Läget skärps igen"
Etiopiska styrkor har vid sidan av somaliska regeringsstyrkor trängt in i en stad i södra Somalia vilket sannolikt kommer att skärpa motsättningarna mellan regeringen och islamister som håller på att ta kontroll över landet.

2006-43 s 22
"Oron växer på Afrikas horn"
Eritrea anklagas för att ha öppnat en ny front mot Etiopien för att förse en islamistisk rörelse I Somalia med vapen. Etiopien stöder den svaga övergångsregeringen I Somalia, som islamisterna bekämpar och har skickat in soldater vid flera tillfällen. Etiopien och Eritrea riskerar att ge den pågående konflikten I Somalia "en regional dimension".

2006-46 s 11
"Blodiga strider i Somalia"
Hårda strider bröt ut i början av veckan i centrala Somalia efter det att landets övergångsregering hade avvisat ett fredsalternativ från den islamiska rörelsen. Strider ägde rum nära den halvautonoma regionen Puntland i norra Somalia, ett av de få områden som ännu inte kontrolleras av islamisterna.

2006-47 s 24
"Etiopien lider förluster i Somalia"
Sex etiopiska soldater dödades och ett tjugotal sårades i söndags i ett bakhåll, arrangerat av islamiska, krigare i Somalia. Dessa öppnade eld mot den etiopiska konvojen med 80 fordon som var på väg till Baidoa, den somaliska övergångsregeringens högkvarter.

2006-48 s 11
"Islamisk milis vid Etiopiens gräns"
Den islamska milis som kontrollerar stora delar av Somalia, har placerat tusentals soldater bara halvannan mil från den etiopiska gränsen. Etiopiens statsminister säger att han räknar med att landets parlament kommer att ge honom rätt att använda militärt våld för att mota bort milisen från etiopiskt territorium om den attackerar.

2006-49 s 18
"Regeringen är omringad"
Den islamiska milisen tog i lördags kontroll över den sydliga staden Dinsor. Det betyder att den i praktiken har omringat den svaga övergångsregeringen som har säte i den västliga staden Baidoa. Risken är stor att ett hårt slag om Dinsor kan bli den gnista som tänder ett regelrätt krig i Somalia. Etiopien stöder övergångsregeringen eftersom det vill avvärja att grannlandet blir en fundamentalistisk, islamisk stat. Etiopiens fiende Eritrea stöder den islamiska rörelsen.

Somalia, Etiopien
2006-49 s 19-20
"Det går inte att ta miste på vapenskramlet"
Det är bara den stundande regnperioden som för ögonblicket sätter stopp för regelrätt krig mellan Etiopien och Somalia. Ovanligt rik nederbörd har förvandlat alla vägar till lera. I högtalare i alla somaliska städer som kontrolleras av islamisterna har det utropats "heligt krig" mot Etiopien. De är redo att kämpa mot "ondskans makter", det vill säga kristendomen. Ett mått på islamisternas auktoritet är att de lyckats införa ett förbud mot drogen khat. President Zenawi har visserligen lyckats minska fattigdomen i Etiopien men han har också förvandlat landet till en polisstat. Flera generaler och deras underlydande har flytt över bergen till grannlandet Eritrea för att ansluta sig till befrielsefronten Oromo, en separatistgrupp som vill störta Zenawi och hans regim.

2007-01/2 s 20
"Etiopiens inblandning kan skapa oro i hela regionen"
Om inte kriget mot de somaliska islamisterna följs av diplomati och bistånd uppstår risk för att regionens moderata muslimer radikaliseras. Al-Qaida försökte redan 1991 få fäste på Afrikas horn men hindrades då av landets klanledare. Etiopiska anfall och bomber mot mål i Mogadishu kan emellertid komma att ena Somalias muslimer. Etiopiens närvaro i landet ses nämligen av många som en kristen ockupation trots att Etiopien till hälften är muslimskt.

2007-01/2 s 21
"Somalia är ett virrvarr av klaner och oförrätter"
När islamiska domstolsförbundet kontroll över Somalia krossades i mellandagarna betydde det att gamla rivaliteter mellan olika klaner kom upp till ytan igen. Experterna anser att dessa motsättningar kommer att spela en nyckelroll i Somalias framtid. Det finns sex huvudklaner (av vilka fyra är de största) och minoritetsgrupper plus ett dussintal subklaner. Den största klanen är Hawiye, som bland annat behärskar huvudstaden. Darodklanen hör hemma i Puntland och i Ogaden i Etiopien.
Rahanweyn finns bland annat i Baidoa. Dir med subklanen Isaak bor främst i Somaliland.
De olika klanerna menar att de har någon gemensam förfader, minst 5-6 generationer tillbaka, alla är på något vis släkt med Mohammed.
Ali Mohammed Gedi valdes till premiärminister år 2004 av Somalias parlament; förslaget kom från presidenten Abdullahi Yusuf. Han tillhör en subklan inom Hawiye-klanen i Mogadishu. Denna subklan är emellertid fientligt sinnat mot övergångsregeringen liksom en annan Hawiye subklan, som leds av Hassan Dahir Aweys, före detta ordförande i Islamiska domstolsförbundet. Båda dessa subklaner misstänks vara tungt beväpnade och ytterst ovilliga att hörsamma regeringens maning till avväpning och demobilisering.

2007-03 s 25
"Fredsuppdrag i Somalia"
En delegation från Afrikanska Unionen (AU) anlände under veckoslutet till Somalia för att diskutera utplaceringen av en internationell fredsstyrka. Ingen afrikansk regering har emellertid lovat att bidra med soldater till den planerade styrkan på 8000 man. Samtidigt intensifierade somaliska regeringssoldater sökandet efter vapen i Mogadishu, som är en av världens mest beväpnade städer.

2007-04 s 18
"Klanerna dikterar Somalias öde"
Det var fientligheten mellan olika klaner som störtade Somalias senaste regering 1991, det var klanmiliser som förödmjukade de amerikanska styrkorna 1993 och det är klankrig som har skördat otaliga liv och förvandlat Somalias en gång så vackra huvudstad Mogadishu till en ruinhög. Somalias klaner har varit stommen i den somaliska identiteten sedan de första nomaderna kämpade om kontrollen över vattenhålen. Grunderna för klanerna är uråldriga stamtavlor. Detta gäller än idag. På en plats som hankat sig fram så länge utan regering, poliskår och rättsväsen, fungerar klanerna som sociala skyddsnät. De flesta gifter sig inom klanen och klanen står för skydd och trygghet. Det finns emellertid ingen tydlig klankarta. Rivaliserande klaner strider om hur de är släkt och somalierna själva är osäkra på om det finns fysiska olikheter som skiljer dem åt. Det som är gemensamt för somalier är deras språk och deras muslimska religion.

2007-08 s 9
"Räddningsplan för Somalia"
FNs säkerhetsråd har auktoriserat en fredsbevarande styrka till Somalia i Afrikanska Unions regi. Fredsstyrkans uppdrag är att stabilisera landet. Resolutionen godkändes enhälligt och den uppmanar Afrikas länder att bidra med soldater till fredsstyrkan.

2007-09 s 28-29
"Vad var det som hände i Somalia egentligen"
USA använde i januari etiopiska baser för att jaga al-Qaida i Afrika. Den hemliga amerikanska specialenheten, Task Force 88, tog sig via Etiopien och Kenya in i Somalia. Det är ett exempel på Pentagons mycket aggressiva agerande på senare år när det gäller utskickandet av specialstyrkor för att jaga misstänkta terrorister överallt på jorden.

2007-11 s 15
"Kaos i Somalias huvudstad"
Somalias president, Abdullahi Yusef, attackerades av granater i sitt palats bara några timmar efter det att han hade flyttat in. Han undkom oskadd från anfallet som dödade en tolvårig pojke. Myndigheterna uppger att ytterligare sex personer miste livet i den alltmer våldsamma och kaotiska somaliska huvudstaden.
2007-11 s 23-25
"En ljusglimt på Afrikas horn"
Det finns ett annat Somalia, det som kalla för Somaliland och är en ö av stabilitet i ett hav av kaos. Hur kan detta verka så lugnt och funktionellt när resten fortsätter att vara ett våldsamt kaos? Det är en blandning av klanledare med auktoritet, Storbritanniens styre av landet under kolonialtiden samt västvärldens ointresse som gjort att landet byggts upp av invånarna och ledarna själva.
Rayale Kahin är president i republiken Somaliland som förklarade sig självständigt 1991 när Somalias regering upplöstes och klanstriderna i söder blev okontrollerbara. Men inget land erkänner området som en självständig stat och mycket få länder skänker någon hjälp vilket gör framstegen desto märkligare. Tvärtom tycks omvärldens ointresse ha varit en välsignelse: ju mindre hjälp utifrån desto bättre. Somaliland har en egen valuta, en egen flagga, en egen nationalsång och till och med egna pass.
Somalilands ledare har själva, oberoende av FN och andra västerländska "experter" designat ett system som minimerar klanrivaliteten. Klanledarna har demobiliserat tusentals unga väpnade män och integrerat dem i den nationella armén.
Somaliland har haft flerpartival tre gånger sedan man byggt politiska partier på ideologisk grund och inte stamtillhörighet som bas.. Somalia har inte haft fria val sedan 1960.
Många anser att skillnaden mellan de två länderna går tillbaka till kolonialtiden. Redan på 1800-talet tog britterna sig an Somaliland och italienarna Somalia. Britterna förlitade sig huvudsakligen på klanledarnas styre medan Italien skapade en helt italiensk administration.
Klanledarna drogs in i den politiska processen genom att de utser de 82 medlemmarna i parlamentens överhus, guurti. Det övriga parlamentet väljs i fria val som landet har genomfört tre gånger sedan 1991. Guurti har rätt att stoppa lagar som stiftas av de valda ledamöterna i representanthuset men dessa kan å andra sidan åsidosätta guurti med två tredjedelars majoritet. Systemet är en blandning av tradition och modernitet som fungerar.
Somalias övergångsregering försöker nu att delvis ta efter Somalilands system.

2007-23 s 20
"Ingen fred, mera terror"
Hotet om islamistiskt våld har inte undanröjts. Somalias president Abdullah Yusuf och hans premiärminister Mohamed Gedi vill inte förhandla med de någorlunda moderata företrädarna för den islamiska oppositionen. De militanta islamisterna är inte benägna att förhandla. De är på väg att vinna militärt. Det gäller särskilt resterna av Shahab, islamiska domstolsförbundets väpnade gren. Shahab har förvandlats till en terrorgrupp uppbyggd enligt al-Qaidas mall, med oberoende celler. Detta är olycksbådande för de 1500 ugandiska soldaterna som ska ersätta de etiopiska soldaterna i FN regi. Kriget i Somalia kan utvecklas till ett "heligt" arabisk-islamistiskt krig i Afrika främst mot det kristna Etiopien.

2007-23 s 21
"Bilbomb i Mogadishu"
Myndigheterna i Mogadishu säger att en grupp med anknytning till al-Qaida försökte döda Somalias premiärminister Ali Mohammed Gedi i söndags eftermiddag. En bil körde igenom en vägspärr utanför premiärministerns residens. Vakter öppnade eld mot inkräktaren och bilen kraschade mot en vägg och exploderade. Sju människor dödades men premiärministern undkom oskadd. Det var det tredje mordförsöket mot Gedi på ett år.

2007-29/30 s 22
"Försoning med förhinder"
Fler än 1000 delegater har samlats i Mogadishu. De företräder det somaliska samhällets ledande stammar som ofta krigar mot varandra. De ska under de kommande veckorna diskutera landets enhet, de islamistiska extremisternas inflytande, återupprättande av fred och lösning av stamkonflikter. Islamistiska rebeller har hotat att döda konferensdeltagare.

2007-39 s 24
"Läget i Somalia är mycket svårbedömt"
Amerikanska sändebud hävdar att oppositionen är isolerad och saknar brett stöd. USAs ambassadör i Kenya, Michael Ranneberger betonar att USA alltjämt stöder president Abdullah Yusufs övergångsregering. Yusuf lovar att arrangera allmänna val 2009, skriva en ny författning och ge oppositionen fler ministerposter. Oppositionen kritiserar Yusufs regering för att inte företräda mer än presidentens egen klan och anhängare och den kräver att den etiopiska militären ska lämna landet.
Nya strider har brutit ut. Soldater från den halvautonoma regionen Puntland som är Yusefs starka fäste mot soldater från den självutropade republiken Somaliland om territorium.

2007-47 s 27
"Ännu en bortglömd katastrof"
Den värsta humanitära krisen i Afrika pågår inte i Sudan utan i Afgooye, läng en 30 km lång asfaltväg i Somalia. Vägen är en korridor av misär som delas av 200 000 flyktingar som trängs i överbefolkade läger där maten tar slut i rask takt. FN-personal i Somalia säger att landet har en högre undernäringsfrekvens, mer blodigt våld och färre hjälparbetare än Darfur. De ständiga striderna i Mogadishu mellan övergångsregeringen och de islamistiska upprorsmännen har drivit mängder av desperata människor på flykt från huvudstaden mot Afgooye där ett 70-tal läger bestående av hyddor av kvistar och plastskynken har vuxit upp på nolltid. Människorna är hungriga, utsatta, sjuka och döende. Ända sedan övergångsregeringen sattes upp förra året har den slagits mot upproriska som är en blandning av militanta islamister som för ett "heligt krig", rivaliserande klaner och familjer som vill ha mer egen makt än regeringen erbjuder och andra som tidigare profiterade på den rådande anarkin och nu fruktar ordningen i landet. Eländes, elände ända sedan oktober 1993 då USA drog sig ur landet sedan Somalias milis skjutit ner två Black Hawk helikoptrar i Mogadishu.
Artikeln i N Y Times eller här.

2008-13 s 12
"Nya blodiga sammanstötningar"
Rebeller intog tillfälligt en polisstation i den somaliska huvudstaden i måndags, efter det att fem människor hade dödats i sammanstötningar med polisen. Rebellattacken kom dagen efter premiärministerns försök att sätta fart på fredsprocessen. Rebellerna har koppling till en extremistisk grupp som drevs bort i december 2006 av Somalias väststödda regering och dess etiopiska allierade.

Somalia
2008-17 s 17-18
"En strimma av hopp för det trasiga Somalia"
Det islamistiska upproret fortsätter men al-Qaida verkar ha förlorat fotfästet. En ny regering betyder att östra Afrika på nytt kan rikta blickarna som regionens sjukaste land, Somalia. Somalias internationellt erkända övergångsregering är på gränsen till kollaps. Parlamentet i staden Baidoa i landets torra, dammiga inre, står tomt; ledamöterna har givit sig av. I huvudstaden Mogadishu är det i första hand etiopiska soldater som svarar för säkerheten. De får hjälp av en liten styrka från Afrikanska unionen (AU). 250 000 invånare har flytt och bor numera i tält längs vägen till Afgooye. En av drygt åtta miljoner somalier är nära svältgränsen. Det positiva är att al-Qaidas försök att förvandla Somalia till en bas för global verksamhet har misslyckats.

2008-17 s 18
"Dödligt våld i Mogadishu"
Sporadiska strider mellan etiopiska soldater och islamistiska rebeller som försöker störta Somalias skakiga regering, ledde till ett 80-tal personer dödades på bara två dagar. Islamisterna stöds av Etiopiens ärkefiende Eritrea. Somalia har inte haft någon fungerande regering sedan 1991, när krigsherrar störtade en diktator och sedan började slåss inbördes.

2008-41 s 26-27
"Somalia är världens mest misslyckade stat"
Det tilltagande sjöröveriet skvallrar om växande kaos på land. Somalia utgör en stor fara för andra länder. Sjöröveri är en lönsam och omfattande verksamhet. Piraterna blir alltmer sofistikerade och de finansieras av somalier i Dubai och på andra platser. Den genomsnittliga lösensumman har blivit tre gånger större sedan 2007 liksom antalet kapade fartyg. Man tror att 100 miljoner dollar har betalats ut till pirater bara i år. Sjöröveriet är ett symptom på maktvakuumet i Somalia. Landets "federala övergångsregering" är maktlös och förmår varken hindra sjöröveriet eller stoppa de al-Qaida krigare som tagit kontroll över södra Somalia.
FN uppskattar att 3,2 miljoner somalier är i behov av mat från FN för att överleva.

2008-47 s 26
"Etiopien har tappat tålamodet"
Etiopien meddelade i början av veckan att det inte vill fortsätta stödja Somalias övergångsregering "på obestämd tid", Den etiopiska regeringen uppmanade de somaliska ledarna att inleda en fredsprocess för att få slut på den 17 år långa konflikten.

2009-03 s 24-25
"Somalia närmar sig avgrundens rand"
Utsikterna för Afrikas allra mest misslyckade stat, är urusla.
Etiopien drar tillbaka sina styrkor från Somalia och tar inte längre ansvar för ordningen i landet som är världens "våldsammaste, hungrigaste och trasigaste land". Den 29 december avgick presidenten Abdullahi Yusuf. Det talas om att välja en ny president inom några veckor. Kanske beger sig Yusufs krigare norrut till sitt nästan autonoma hemland i Puntland, där de skulle kunna livnära sig på sjöröveri. Ett antal väpnade grupper kan sedan börja slåss om kontrollen över Mogadishu, och över centrala Somalia. Bland dess grupper finns ett lapptäcke av olika miliser som är lojala mot rivaliserande klanledare och krigsherrar. De radikala islamisterna, som kallas Shabah (Ungdom) är de bäst organiserade och mest hänsynslösa. Utgången beror delvis på vem som har mest pengar att betala krigarna. Penar är den främsta orsaken till att alla inblandade parter slåss om kontrollen över hamnar, marknader, slakthus, bananplantager och allt annat som er pengar.

2009-05 s 13
"Stökigare än vanligt"
I början av veckan drog Etiopien tillbaka de sista soldaterna från Somalia, där den etiopiska militären haft soldater i drygt två år för att bekämpa den islamistiska rörelsen på Afrikas horn. Våld bröt ut omedelbart i Baidoa, där det somaliska parlamentet har sitt säte. Den hårdföra islamistiska Shahabmilisen tog över kontrollen av staden. Baidoa och Mogadishu var de enda platser där regeringen hade någon form av fysisk kontroll. Eftersom Baidoa ansågs osäkert samlades parlamentet i stället i grannlandet Djibouti där det röstade för att bli dubbelt så stort och bjuda in 200 medlemmar av landets mer moderata islamiska grupper att bli ledamöter.

2009-06 s 23-24
"Världens värsta stat kan kanske räddas"
Barack Obama har en unik möjlighet att skapa något som liknar stabilitet på Afrikas horn. Somalia är på många sätt inte alls någon riktig stat. Kanske kan Barack Obama tala med islamisterna, framför allt de unga kämpar, som utgör kärnan i Shabab, en islamistisk rörelse som har vuxit i styrka de senaste två åren och som fortsätter att förvärra kaoset i Somalia. Men delar av Shabab har anknytning till al-Qaida och Somalia har börjat locka till sig amerikanska jihadister inklusive flera från Minnesota som för en tid sedan begav sig till Somalia för att slåss.

2009-06 s 24
"Parlamentet valde moderat islamist till president"
En moderat islamist valdes förra lördagen till president i Somalia. Shejk Sharif Shejk Ahmed, tidigare ordförande i Islamiska domstolsförbundet, en religiös allians som styrde södra Somalia under sex månader 2006, anses av många vara den som skulle kunna skapa enighet mellan Somalias inbördes krigande klaner. Han valdes i en specialsession i det nyligen ombildade parlamentet som sammanträdde i grannlandet Djibouti på grund av den våldsamma situationen i Somalia. Shejk Sharif Shejk Ahmed ersätter den förre presidenten Abdullah Yusuf, som avgick efter påtryckningar i december.
Den islamistiska milisen Shabab, accepterar inte Ahmed och hotar att fortsätta attackera regeringen.

2009-11 s 26-27
"Piraterna tjänar massor av pengar"  hela artikeln
Sjöröveri är en integrerad del av Somalias komplexa samhälle. Det anses ha sett dagens ljus i början av detta decennium när Hawiyeklanen som har sin bas runt Haradere i centrala Somalia började gripa och beslagta båtar som ägnade sig åt olaga fiske. Hawiyeklanen övergav sjöröveriet när Islamiska Domstolsförbundet under en kort tid 2006 tog kontroll över Haradere-området. Då övertogs verksamheten av Darodklanen med baser bland annat i Caluula i Puntland. Puntländaren Abdullahi Yusuf Ahmed flyttade söderut till den federala övergångsregeringens starka fästen när han utnämndes till president 2004. Många av hans milismän följde med honom och lämnade fältet öppet för lokala klangrupper i Puntland och de kunde ägna sig åt sjöröveri. Darodklanens pirater började rekrytera medarbetare från andra klaner och blev snart själva så uppsatta att inte behövde ge sig ut till sjöss längre. De kunde sitta i land och håva in pengar.

2009-15 s 13-14
"Kackerlackor och Kalasjnikov"  hela artikeln
Den tyska marinen har ett uppdrag att bekämpa pirater i Adenbukten där de tyska soldaterna stöter på många oväntade problem. I Kenya har man just inlett en rättegång mot nio somaliska sjörövare. De misstänkta piraterna från Somalia är åtalade för att i början av mars ha försökt kapa ett tyskt fartyg varvid de togs till fånga av besättningen på den tyska fregatten Rheinland-Pfalz. Kenya har fått rollen som det internationella samfundets ställföreträdare och ska, enligt ett avtal med EU, rannsaka piraterna.

2009-20 s 14
"Striderna i Somalia blossar upp igen"
Minst 35 människor dödades förra veckoslutet under de våldsammaste striderna på flera veckor. Maskerade, islamistiska milismän har setts i närheten av den somaliska huvudstaden Mogadishu. Striderna i Somalia utkämpas mellan regeringstrogna miliser och grupper som är allierade med rebellgruppen Al Shabab, vars mål är att störta Somalias väststödda regering och etablera en islamisk stat.

2009-21 s 25-26
"Slaget om Somalia"
Sedan ungefär två veckor är Somalias senaste centralregering, ledd av president Sharif Ahmed, en allmänt respekterad moderat islamist, utsatt för en storoffensiv av landets islamistiska rebeller som har hjälp av hundratals importerade krigare från många länder. Den största rebellgruppen är al-Shabah som av regeringen beskylls för att få stöd av Eritrea. Rebellerna kontrollerar sedan länge södra Somalia där de infört en strikt version av sharialag. Offensiven har väckt liv i farhågorna om att det kaotiska Afrikas horn kommer att falla i händerna på militanta grupper som har koppling till al-Qaida. Det finns en motsättning mellan de utländska krigarna som kom för att utkämpa ett ideologiskt krig och stamkrigarna som slåss för makt och rikedom. Klanens betydelse börjar överskugga islamistisk ideologi, som förr varit den starkaste kraften i det somaliska samhället.

2009-23 s 24-26
"Al-Qaida på marsch"
Somalias nya regering kan i värsta fall gå under i islamisternas heliga krig"
En ny ström av utländska krigare är på väg till landets huvudstad Mogadishu. Det handlar om araber, tjetjener, pakistanier och uzbeker också somaliska invandrare från västländer. Målet tycks inte vara att inta staden där landets regering finns utan att provocera Etiopien att på nytt skicka in soldater i Somalia, vilket skulle väcka ett nationellt motstånd mot den gamle fienden och större stöd för islamisterna som bekämpar etiopierna. Dessa är ju inte muslimer i första hand utan kristna.
Islamisterna uppmuntras av en "veteranislamist", Hassan Dahir Aweyes. Han har eldat upp sin underklan, Ayer, till striderna. Stora mängder vapen flygs in. Leveranserna antas komma från Eritrea, kanske med Irans hjälp.
I städer som intagits av de heliga krigarna upprättas ordningen genom offentlig amputation av händer som straff för stöld, offentliga avrättningar för "samarbete" med västerländska organisationer och granatattacker mot butiksinnehavare som säljer eller visar västerländska filmer. Om jihadisterna vinner kriget kommer de att införa en sträng regim som kommer att påverka hela regionen.

2009-23 s 24-25
"Maktspelet i Somalia"

Rollistan:
- Övergångsregeringen bildades i Nairobi 2004 och är den internationellt erkända myndigheten i Somalia. Krigsherren Abdullah Yusuf valdes till president av parlamentet. 2006 när en allians av shariadomstolar, ICU, tog makten från de krigsherrar som kontrollerade stora delar av södra och mellersta Somalia, räddades övergångsregeringen av etiopiska styrkor.
Yusuf avgick 2008 och ersattes av Shejk Sharif Ahmed sedan Etiopien dragit sig tillbaka. Han är en av de som ledde ICU och är för sharialagen. Hans regering har en mycket begränsad auktoritet.

- Al-Shabab
Rörelsen uppstod ur resterna av ICUs radikala gren. Shahab leds av vältränade gerillasoldater som anses ha koppling till Al-Qaida och betecknas som en terroristorganisation av USA. Använder sig av självmordsattentat och tillämpar en mycket hård islamisk lag.

- Afrikanska unionens uppdrag i Somalia
De 4300 fredssoldaterna som har satts in med FNs godkännande kommer från Uganda och Burundi.

Handlingen:
1991 störtas diktatorn Siad Barre.
1992 landstiger amerikanska marinsoldater
1993 dödar somaliska milismän 18 amerikanska soldater och USA lämnar Afrika
1995 sätter FN punkt för sitt fredsfördrag och inbördeskriget fortsätter
2004 väljs Abdullah Yusuf till president av den federala övergångsregeringen. Det är det 14:e försöket att installera en fungerande regering sedan Barres fall.
2006 tar Islamiska Domstolsförbundet (ICU) kontroll över Mogadishu från krigsherrar som betalas av USA för att fånga in och döda misstänkta terrorister.
Etiopiska styrkor invaderar landet för att störta islamisterna från makten.
2007 tar ett våldsamt uppror mot Etiopiens ockupation och Yusufs regering sin början. AU placerar ut "fredsbevarande" soldater.
2009 retirerar de etiopiska styrkorna och en före detta ledare för ICU, Shejk Sharif Ahmed, blir president. Islamistiska rebeller fortsätter att angripa den nya regeringen och AU-styrkorna.

2009-24 s 22
"Ryktet om min död…"
Shejk Hassan Dahir Aweys, ledare för den militanta gruppen Hizbul Islam, höll häromdagen en presskonferens för att dementera ryktena om att han var död. Rivaliserande moderata islamister hade meddelat att Aweys var allvarligt sårad eller hade dödats i striderna i Wabho i centrala Somalia. Aweys svor på att fortsätta kampen om herraväldet i Somalia.

2009-27 s 22
"Bättre fly än illa fäkta"
Sedan häftiga strider bröt ut mellan regeringssoldater och radikala islamistiska milisstyrkor har 130 somaliska parlamentsledamöter flytt till grannlandet Kenya. Det somaliska parlamentet är därför knappt beslutsmässigt. Det finns 280 ledamöter kvar och deras antal krymper varje dag. 250 av parlamentens 550 ledamöter är minimum för beslut. Den somaliska regeringen hoppas få militär hjälp från andra länder men dessa avvaktar.

2009-28 s 14
"Huvudstaden har blivit en spökstad"
Somalias huvudstad, Mogadishu, har förvandlats till en spökstad sedan drygt 200 000 av stadens invånare har flytt från allt intensivare sammandrabbningar mellan islamiska upprorsmän och regeringssoldater. För första gången på 17 år ser sig Läkare utan gränser nödsakade att avbryta sin verksamhet i Mogadishu.

2010-13 s 26-27
"Somalierna har fått nog av al-Shabab"
Det verkar som om de militanta islamisterna har gjort sig omöjliga. De tre senaste åren har Shabab, en av Afrikas brutalaste islamistiska grupper, terroriserat den somaliska allmänheten, huggit av händer, stenat människor till döds, piskat kvinnor som visat ansiktet, bannlyst TV, musik och till och med bysthållare, i avsikt att förvandla Somalia till en medeltida islamisk stat. Offentliga avrättningar och fruktansvärda amputationer är ett sätt att hålla resten av befolkningen i schack. De har närmat sig al-Qaida, skickat ut självmordsbombare och lockat till sig så kallade "heliga krigare" från hela världen.
Men nu rustar Somalias övergångsregering för en storoffensiv mot Shabab och aldrig förr har den somaliska allmänheten haft så stort intresse av vem som går segrande ur den förestående kraftmätningen mellan regeringen och Shabab.
I början av 1990-talet då landet föll sönder delade klanmiliser upp landet i förläningar. Denna indelning varade till 2006 när en islamistisk allians som inkluderade Shabab tog kontroll över landet och skapade ett relativt lugn. Sedan invaderade etiopisk militär och stödet för Shabab började minska.

2010-19 s 30-31
"Musiken har tystnat i Somalia"
Skottlossning och exploderande granater ersätter musiken i etern. För ungefär en månad sedan befallde den hårdföra milisen Herb-i-Islami att radiostationerna i Mogadishu skulle sluta upp med att sända musik, som enligt milisen är oislamsk. Radio Xurno löd befallningen, inte minst därför att islamisterna hade dödat somaliska journalister för mindre allvarliga brott än att sända musik. Ledaren för Herb-i-Islami hade hotat att bomba radiostationen. Därför sänds nu i pauserna mellan nyhetsuppläsningen ljudet av skottlossning i stället för musik. På andra sidan staden använder Radio Tusmo ljudet av exploderande granater som ljudeffekter mellan de talade inslagen.

2010-20 s 22
"Omöjlig maktutövning"
Islamiska rebeller attackerade i söndags en byggnad i den somaliska huvudstaden, där parlamentet sammanträdde för första gången i år. Kvarteren runt byggnaden pepprades med granater. Minst 16 civila dog i striderna som bröt ut. Parlamentets sammanträden har skjutits upp flera gånger sedan i december förra året på grund av hot från al-Shabab och andra islamistiska grupper.

2010-21 s 23-25
"Ett litet hopp i hopplöshetens Somalia"
En moderat religiös grupp utmanar de brutala extremisterna i al-Shabab. Sufismerna var traditionellt fredens män. På de islamiska språken kallas sufier vanligtvis för dervischer. När Somalia 1991 störtade ner i klankrig efter centralregimens fall deltog de varken i konflikten eller i politiken. Inte heller när Etiopien invaderade Somalia 2006. Invasionen gav upphov till den ultraradikala al-Shababrörelsen som inom kort gav sig på sufismerna, som beskylldes för att vara kättare. Deras präster mördades, helgedomar brändes ner och gravar skändades. Sufismernas uppror började förra året i centrala Somalia. Sufismiska klaner bekämpade klaner som stödde al-Shabab, vilket tillförde en religiös dimension till en konflikt som har formats av ideologi, maktkamp och rädslan för att Somalia blir ett himmelrike för globala terrorister. Sufismstyrkorna har lyckats driva bort al-Shabab från många viktiga områden. I slutet av april marscherade de in i huvudstaden Mogadishu efter att ha ingått en allians med den provisoriska regeringen som sitter inne i regeringens byggnadskomplex skyddade av en afrikansk fredsstyrka.

2010-36 s 26-28
"Piraterna spelar en allt viktigare roll på land"
Somaliska pirater, som förr nöjde sig med att härja till sjöss, har börjat bygga upp markstyrkor och samarbeta än med lokala politiker och än med islamister. Den amerikanskstödda regeringen får allt mindre utrymme och kläms mellan Shababmilisen och piraterna. Shahab är den mest skräckinjagande rebellgruppen i Somalia. Medlemmarna har svurit tro och lydnad till al-Qaida. När Shahab har erövrat ett område införs en strikt form av islamisk lag som förbjuder musik och till och med behåar. De som bryter mot lagen riskerar att få sina händer avhuggna eller huvudet krossat av stenar.
Somalias pirater är notoriska opportunister, det är i första hand pengar de vill ha. Men nu börjar de vidga sina ambitioner. De investerar målmedvetet sina byten i nya tunga vapen och markbaserade milisstyrkor och det kan bli omöjligt för en så stor beväpnad styrka att bevittna kriget från åskådarplats.

2010-48 s 21-24
"Pirater härjar på Afrikas horn"
Medan det i Hamburg pågår en rättegång mot tio somaliska pirater rustar sig både pirater och redare för nya konfrontationer i Indiska Oceanen. För ett halvår sedan befriades det tyska fartyget Taipan av den holländska flottan och piraterna greps. Nu pågår den första piraträttegången på tysk mark på flera hundra år. Detta räknas som den största segern mot de somaliska piraterna hittills.
Men samtidigt förvärras situationen utanför Afrikas kust. Mellan januari och oktober kapades 37 fartyg. Lösensummorna blir allt högre, i genomsnitt 12 miljoner dollar per båt. Piraterna blir allt slugare, våldsammare och farligare. Bland anstiftarna till sjöröveri finns även en del ledare för de fruktade Shababmilisen. Klanledarna delar ofta lösensumman med al-Shabab. Det finns en väl fungerande logistisk kedja. Frivilliga till piratbåtarna finns det gott om. De kakpar fartyget och för det till den somaliska kusten, där vaktmanskapet tar över. Från land kommer mat, alkohol och drogen kat som verkar ingå i piraternas basföda. Här kommer också förhandlaren in, piraternas talesman som förhandlar med rederiet.

2011-06 s 20-23
"Kriget mot piraterna hårdnar"
Somaliska pirater beger sig långt ut till havs och opererar numera i ett område lika stort som hela Västeuropa. Somaliskt sjöröveri går ut på att kapa fartyg och begära lösen inte att plundra till sjöss. Det arbetskapital de behöver brukar komma från kriminella somaliska nätverk i Dubai, Nairobi och Libanon. Lösensummor betalas kontant. Somalia har inte något fungerande banksystem. Det finns alldeles för många som gillar sakernas tillstånd. Piraterna får pengar, äventyr och glamour. Försäkringsbolagen, som i förr månaden utvidgade området som anses vara pirathotat, tjänar pengar på sjöröveriet. Så länge som alla rederier bär sin andel av vad premierna kostar kan de skjuta över kostnaderna på kunderna. Och länder som Kina och Ryssland får nya erfarenheter.

2011-20 s 9
"Sjöröveriet kostar stora pengar"
Piratverksamheten utanför den ostafrikanska kusten kostade det internationella samfundet mellan sju miljarder och tolv miljarder dollar bara under 2010, enligt den amerikanska tankesmedjan One Earth Future.
Pengarna gick bland annat till rederiernas förbättringar av säkerheten på fartygen och kraftigt höjda försäkringspremier. För att passera de otrygga vattnen utanför östra Afrika anlitar rederierna numera säkerhetspersonal eller väljer att gå en annan, längre väg. En annan tung kostnad är lösenpengar till piraterna. 2010 låg genomsnittet på 5,4 miljoner dollar.

2011-29/30 s 21-22
"Den förutsägbara katastrofen på Afrikas horn"
På grund av den värsta torkan på många decennier lider miljoner människor i Östafrika av hunger. Många kommer att dö de kommande veckorna - och världen tycks inte kunna göra någonting åt detta.
För 20 år sedan etablerade FN Dadaablägret för att kunna ta emot ca 90 000 flyktingar från Somalia. Numera bor drygt 380 000 människor i improviserade tält mellan savannens buskar.
I Somalia, Etiopien, Kenya, Djibouti och Uganda har människorna det svårare än på mycket länge.
Befolkningen i de hungersdrabbade länderna under de senaste decennierna mångdubblats från ca 41 miljoner till 167 miljoner. Somalia är speciellt utsatt, eftersom den islamistiska Shababmilisen har jagat bort nästan alla hjälporganisationer från landet.
Al-Shababmilisen är känd för att kidnappa utlänningar så fort de får tillfälle, och otroende, d v s icke-muslimer, blir skjutna om de inte kommer tillräckligt nära för att föras bort.
FNs livsmedelsprogram WFP drog sig tillbaka från det av milisen kontrollerade området i Somalia 2010, därför att mängder av mat försvann, medarbetare dödades eller kidnappades, islamisterna tvingade till sig pengar från hjälparbetare och körde till slut bort dem från området.

Afrika, Somalia
2011-29/30 s 23-24
"Varför svälter människorna?"
Tusentals människor hotas av svältdöden, miljoner män, kvinnor och barn är i fara och måste få hjälp. FN varnar för århundradets torka i Östafrika. Hur kunde krisen uppstå?
Den väpnade konflikten i Somalias sydliga del förvärrar torkkatastrofen markant. Många människor vågar inte bruka jorden av rädsla för att attackeras av miliser. Miliserna driver in skyddspengar och det pågår strider där nomaderna vallar sina djur. Det finns knappt några hjälporganisationer kvar i Somalia eftersom terrormiliserna driver bort dem.
Länderna på Afrikas hörn har dåliga politiker. Det läggs inte upp tillräckliga förråd i goda tider och fördelningen av livsmedel fungerar inte.

2011-31 s 16
"Regnoväder lägger sten på börda i Somalia"
Nya vädjanden om bistånd kommer från Somalia efter det att svåra skyfall förvärrat situationen ytterligare för de tusentals människorna i lägren kring huvudstaden Mogadishu. Men biståndsorgan har svårt att nå fram med hjälp i Somalia där militanta islamister, bland annat al-Shabab med kopplingar till al-Qaida har tagit till våld mot landets svaga FN-stödda regering. FNs livsmedelsprogram har meddelat att de inte kan nå 2,2 miljoner somalier som bor i ett område kontrollerat av al-Shabab i södra Somalia. Enligt FN har tiotusentals människor dött i de områden som islamistrebellerna har makten över.
Styrkorna från Afrikanska Unionen fruktar att al-Shabab kommer att attackera lägren i Mogadishu.

2011-42 s 20-21
"Kenya tar strid mot Shabab"
Under det gångna veckoslutet beordrade Nairobi hundratals kenyanska soldater in över gränsen till Somalia. Många somalier ogillar skarpt att Kenya skickade in soldater på somaliskt territorium för att slåss mot den militanta islamistiska gruppen al-Shabab som är en brutal och hänsynslös islamistisk grupp som fungerar som al-Qaidas gren i Östafrika.
Kenyanerna anklagar al-Shabab för senaste tidens kidnappningsvåg inne i Kenya.
Somalias övergångsregering har bara kontroll över några få kvadratkilometer i huvudstaden.
Kenya har varit involverat i Somalias interna politik i många år och har på senare tid i hemlighet utbildat och beväpnat klanmiliser med baser nära gränsen mellan Somalia och Kenya. Kenya samarbetar nu med somaliska klanmiliser vars antipatier mot al-Shabab de delar.

2011-43 s 31
"Tre hjälparbetare kidnappades"
Tre medarbetare i en dansk hjälporganisation kidnappades i närheten av staden Galkayo i den halvautonoma regionen Puntland i Somalia på tisdagen. Tidigare har tre andra västerlänningar kidnappats av beväpnade somalier. Puntland är edn relativ stabil region i Somalia även om där förekommer kidnappningar, piratverksamhet och människohandel.

2011-48 s 22
"Al Shabab förbjuder hjälporganisationer att verka i Somalia"
Arbetet med att ge mat till 160 000 allvarligt undernärda barn i Somalia äventyras sedan islamistiska rebeller har förbjudit flera FN-organ och andra internationella grupper att arbeta i landet och attackerat organisationernas kontor i en rad samordnade räder. Militanta islamister med koppling till al-Qaida som har implementerat en strikt version av sharialagen i södra och centrala Somalia förbjuder 16 olika hjälporganisationer att verka i landet. Fyra miljoner människor är beroende av hjälp med mat. 250 000 människor hungrar.
Al-Shabab bekämpar också somaliska styrkor och Afrikanska unionens fredsstyrkor i huvudstaden Mogadishu.

2012-06 s 26-28
"Dags att börja om från början?"
Kriget har lämnat Mogadishu - tillfälligt åtminstone.
Det krigshärjade landet har inte haft en fungerande centralregering på 21 år sedan Mohamed Siad Barres diktatur föll. Nästan vartenda kvarter i huvudstaden Mogadishu ligger i ruiner.
Men nu säger invånarna i huvudstaden att de känner sig tryggare nu än någon gång sedan striderna började.
Al-Shababmilisen, med koppling till al-Qaida, har drivits ut från huvudstaden av Afrikanska unionens fredsstyrkor och somaliska soldater under den USA-stödda övergångsregeringens flagg. "Inre strider, ekonomiska svårigheter och kontinuerlig förlust av soldater och strategiska fästen i stadskriget" gjorde gruppens reträtt oundviklig, enligt överstelöjtnant Paddy Ankunda, talesman för Afrikanska unionens fredsuppdrag i Somalia (AMISOM). De flesta av AMISOMs trupper kommer från Uganda och Burundi.
Ingen hyser särskilt stort hopp om att Somalias splittrade politiska ledare faktiskt klarar av att styra ett land. Våldsamma slagsmål har brutit ut många gånger i parlamentet som med sina 550 medlemmar är en uppsvälld institution genomsyrad av korruption och hetsig rivalitet.

2012-06 s 29
"Ett litet steg mot normalitet"
Storbritannien har utnämnt sin första ambassadör till Somalia på 21 år. Matt Baugh kommer att ha sin bas i Kenyas huvudstad Nairobi tills säkerheten medger öppnandet av en regelrätt ambassad i Mogadishu. Det finns sex diplomatiska delegationer Mogadishu, alla från muslimska länder.
Afrikanska unionen har lyckats befria huvudstaden från al-Shabab, men stora delar av södra Somalia är ännu i rebellernas händer. Utanför huvudstaden Mogadishu består motståndet mot al-Shabab av ett hopkok av klanmiliser och paramilitära grupper stödda av utlandet.

2012-13 s 30
"Stoppa träkolet för fredens skull"
För att försvaga den islamistiska rebellgruppen al-Shabab har FN i resolution nr. 2036 förbjudit export av somalisk träkol. Träkolen är enligt FN en av al-Shababs största inkomstkällor. Rebellerna kontrollerar ett antal viktiga exporthamnar i södra Somalia varifrån exporten sker. De största importörerna av träkolen är staterna vid Persiska viken och Jemen. Den största användningen är till vattenpipor.

Pirater, sjörövare, Terrorism
2012-36 s 23
"Det går sämre för piraterna i Adenviken"
Sjörövarnas dåd i de förrädiska vattnen kring Afrikas horn har minskat starkt 2012, enligt statistik från U.S. Navy. Anledningen till minskningen är den aggressiva patrullering som utförs av internationella fartyg samt den ökade vaksamheten hos den kommersiella sjöfarten. Den senaste "lyckade" piratattacken skedde den 10 maj och det senaste försöket den 27 juni.
Amerikanska och europeiska trupper har genomfört en handfull konkreta anti-piraträder, där gisslantagna fångar befriats och piraterna har dödats eller tillfångatagits. "Sjöröveri är en antik sjukdom som borde vara utrotad i vår moderna tid".

2012-37 s 15-16
"Somalias president - en politisk novis"
Den politiske nykomlingen Hassan Sheikh Mohamud vann ett val mot den utgående presidenten Sheik Sharif Sheikh Ahmed mot 190 av parlamentets röster mot 79. Hassan Mohamud bildade förra året ett nytt parti i Somalia kallat "Fred och utveckling". Ahmed regering har anklagats för oegentligheter. En FN-rapport beskyllde regeringen för att skydda en ökänd piratledare och för stor korruption. Bara tre dollar av 10 hamnade i statens kass, resten i privata händer.
Den nya presidenten står inför stora problem. Piratdåd till sjöss, hundratusentals flyktingar, terrorism och avsaknad av institutioner.
Framsteg har gjorts som att Al-Shabab terroristerna, länkade till Al-Qaida, tvingats ut ur huvudstaden Mogadishu, varpå affärsverksamheter blommade upp och kultur liksom idrott återkom. Idag Al-Shabab flytt till norra Somalia och håller staden Kismayo.

2012-37 s 16
"En "aktivist" som landets ledare"
Den moderate aktivisten och akademikern Hassan Sheikh Mohamud har valts till Somalias president bland 22 kandidater. Han valdes av ett interimparlament.
Hassan Sheikh Mohamud förväntas nu utse en premiärminister som ska forma en regering som ska leda den sönderbrutna nationen.
Landets utmaningar är många och alla har inte samma förtroende för det nya ledarskapets förmåga att få ordning på Somalia. Kanske är detta bara ännu en av tidigare många försök att sätta upp ännu en interimsregering i det ostabila landet.

2013-03 s 30
"Pirathövding slutar sjöröva"
Mohamed Abdi Hassan, har sagt till journalister I staden Adago I centrala Somalia - en plats där sjörövare ofta har hållit gisslan - att han efter åtta år lägger av med sin verksamhet.
Allt färre framgångsrika piratdåd utanför Somalias kust utfördes förra året. Mycket beror på användning av privata säkerhetsvakter ombord på fartygen.
Piraterna riskerar alltmer att infångas och straffas och profiten har minskat.

2013-19 s 31
"Pirater avskräcks av hårda straff"
Kampen för att bekämpa somaliska pirater har varit så effektiv att att ingen utpressning lyckats på ett helt år.
Det inträffar fortfarande försök till attacker men ingen har. lyckats sedan den 12 maj 2012. Och redan då hade piratverksamheten minskat med 75 %.
Somaliska pirater attackerade 237 fartyg 2011 och bara 75 2012, av vilka bara 14 kidnappades.
Anledningen antas bland annat vara att fartygen numera har beväpnade vakter. Hårda straff avskräcker också. Mer än 1100 har satts i somaliska fängelser där förhållandena anses vara mycket hårda. De hårda straffen gör att verksamheten som sjörövare inte länge är lika glamorös.
Somali pirates hijacked 46 ships in 2009, 47 in 2010, but only 25 in 2011, an indication that new on-board defences were working. In 2012, there were 75 attacks reported off Somalia and in the Gulf of Aden - down from 237 in 2011 - and only 14 ships were hijacked, according to the International Maritime Bureau.
http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/03/somali-pirate-hijacking

Etiopien, Flyktingpolitik, Somalia
2013-44 s 24
"IKEA tillverkar skydd för flyktingar"
Den svenska möbeljätten IKEA har skickat hytter som kan sättas ihop på Etiopiens savanner, där de blir hus för flyktingar från Somalia. Om detta försök slår väl ut kan man snart använda dessa hopsättbara hytter som alternativ till tält även i andra delar av världen.
13 hytter har hittills monterats i Kobes flyktingläger. Det är en försöksverksamhet för IKEA och om IKEA-hytterna fungerar så kan de snart komma att erbjuda flyktingar över hela världen bättre hem än de konventionella tälten. Prototyperna har gjorts för hand i Sverige för 5000 euro. Det är alldeles för dyrt. Men så snart de kommer i massproduktion ska priset ner till cirka 715 euro.

Somaliland
2015-49 21-22
"Somaliland torkar ut"
De har klarat livhanken trots otaliga humanitära, ekologiska och politiska utmaningar, men nu står Landsbygsbefolkningen i Somaliland inför en förödande torka som kan förändra deras livsvillkor för all framtid. Somaliland är den fjärde fattigaste regionen i världen, landet lever främst av sin boskapsexport och gåvor från emigranter. Folk har alltid levt på sin boskapsskötsel. Nu har 35-40 % av djuren dött.
Enligt en rapport från Världsbanken riskerar så många som 100 miljoner människor i världen att glida in i extrem fattigdom på grund av stigande temperaturer.

Somalia, terrorism
2016-11 18-20
"Den somaliska milisen reser sig igen trots USAs flygattacker"
Islamiska steten vill gärna locka över dem från al-Qaida. Den somaliska al-Shababrörelsen håller på att bli en av al-Qaidas mest lojala - och livsfarliga - allierade, samtidigt som den Islamiska staten expanderar till regionen, enligt västerländska och somaliska analytiker.
Det finns fler än 20 000 AU-soldater (Afrikanska Unionen) i Somalia. De kommer huvudsakligen från Uganda, Kenya, Burundi och Etiopien. Deras största finansiär är USA.
Genom att ha blivit starkare har al-Shababrörelsen fångat Islamiska statens intresse. I Videor och på sociala medier har Islamska statens ledare uppmanat milisen att överge al-Qaida och ansluta sig till dem.
Förra året visade sig Nigerias Boko Haramsin lojalitet med Islamiska staten.

Somalia
2017-21 22-24
"Torka och hungersnöd i Somalia"
De flyr från svält bara för att förlora sina barn i kolera"
Koleran, den vattenburna sjukdomen sveper genom ett flyktingläger i staden Baidoa i Somalia. Människorna har drivits från sina byar på grund av svår torka. Nästan 160 000 personer har samlats. Mer än 55 000 anlände enbart under april månad. Lägret är regeringskontrollerat med etablerade hjälporganisationer. Hälften av Somalias befolkning eller sex miljoner är beroende av humanitärt bistånd. 200 har redan dött av kolera eller besläktade diarré-sjukdomar.

Afrika, Somalia
2017-32 10-11
"Vi borde tänka om när det gäller vår syn på gränser"
I Afrika uppfattas gränser helt annorlund än i västvärlden. Där är hårt bevakade gränser inte normen. Afrikaner har länge varit medvetna om det faktum att internationella gränser är konfliktskapande. I nordöstra Afrika har migration över landgränserna länge varit en del av det dagliga livet för den somaliska befolkningen. Gränserna mellan Etiopien, Kenya, Somalia och andra närliggande länder, går genom sociala, ekonomiska och politiska nätverk, som är mycket äldre än den moderna staten.

Somalia
2017-41 24-25
"Dödligaste attacken på flera decennier som ingen grupp vill ta på sig - ännu"
När en tvillingbomb exploderade i Mogadishu på lördagsnatten inledde räddningsarbetarna det svåra sökandet efter överlevande som blivit alltför vanligt under Somalias kamp mot det islamistiska uppropet. De letade igenom utbrända bilar och sökte så gott de kundei resterna av ett kollapsat hotell. Hittills har över 280 döda kroppar hittats, och över 300 har skadats.
Somalia har upplevt mer än 25 års kaos. Analytiker tror att den senaste attacken kan vara en vedergällning från IS, både för förlusten av territorium och för att USA har ökat sina drönarattacker.

Flyktingpolitik, Kenya, Somalia
2018-01 14-15
"2017 var ett fruktansvärt år för flyktingar, men i ett stort flyktingläger så jag hopp"
Analys: Flyktinglähret Dadaab i Kenya.
Ingen annanstans i världen drabbades en lika stor koncentration avmänniskor av Vita Husets inreseförbud. I februari fanns det 14 500 personer i Dadaab som redan var planerade att vidarebosättas. De allra flesta var somalier. Många nådde Dabaab precis när Somalias inbördeskrig hade inletts i början av 1990-talet.

sidans topp