Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 11

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11  

Somalia tjänar stora pengar på sjöröveri

Lösensummor för de kapade fartygen utanför Somalias kust betalar för mat, bröllop, bilar och skolor på land. Sjöröveriet är en viktig inkomstkälla i det laglösa Somalia.

ROBERT WRIGHT
Nairobi
I januari, efter det att lösensumman hade betalats ut för fartyget Sirius Star, ett av de mer kända offren för somaliskt sjöröveri, arrangerades en spontan strandfest i närheten av Hobyu, den sydsomaliska stad utanför vilken fartyget hade förtöjts. Enligt besättningen på Vella Gulf, ett amerikanskt örlogsfartyg som i månader bevakade Sirius Star och Faina, ett annat kapat fartyg, sprang barn runt på stranden mellan lägereldarna, och piraternas medarbetare kom till platsen i fyrhjulsdrivna fordon.
Festdeltagarna kom för att hämta sina andelar av bytet på tre miljoner dollar, som fartygets ägare hade betalat i lösen för att få loss oljetankern, som var det hittills största kapade fartyget någonsin. Några av människorna som festade på stranden var de som kapade fartyget, andra var sådana som hade levererat mat och dryck till fartyget, enligt observatörerna på Vella Gulf. Högre uppsatta medlemmar av piratgänget fick säkert också en andel.

Risken för attacker som den mot Sirius Star har ökat markant de senaste 18 månaderna, och den är nu ett av de allvarligaste hoten mot den globala rederinäringen. Enligt International Maritime Bureau, inträffade 111 attacker och 42 genomförda kapningar utanför Somalias kust 2008.
De extra försäkringskostnaderna och osäkerheten tvingar rederierna att spendera miljontals dollar på ändrade rutter, säkerhetsåtgärder och dyrare försäkringar.
Det som gör piratverksamheten så effektiv är dess enkelhet. I ett land där bankväsendet inte fungerar efter drygt tio års kaos och amerikanska sanktioner mot penningtvätt görs alla affärer med kontanter. Tiotusentals hundradollarsedlar i lösen släpps ned med fallskärm från luften, och pengarna betalar sedan för bilar, hus, tv-apparater och bröllopsfester.

Strandfesten var ett exempel på att sjöröveri är en integrerad del av Somalias komplexa samhälle. En västerländsk militärexpert berättar att piraterna numera anlitar ”skattmästare” när de fördelar lösenpengarna.
Det finns noggrant uträknade formler som anger exakt hur mycket som ska betalas ut till alla, från de lägst placerade vaktposterna till gängledarna. Piraterna har en uppförandekod som t ex förbjuder dem att skada besättningsmän och som föreskriver böter i händelse av brott mot koden.
Kombinationen personliga kontakter och talang är avgörande för karriären i denna näring, enligt Mark Genung, kapten på Vella Gulf. ”En skicklig pirat får sannolikt bra piratjobb”, säger Genung. ”En dålig pirat får nöja sig med sämre jobb”.
Viktigt är att leveransen av lösenpengar och uppdelningen av dem inte går att spåra med hjälp av de system, som normalt används för att jaga organiserad brottslighet och brottsfinansiering.
”Det går inte att kontrollera vart pengarna tar vägen”, bekräftar militärexperten.

Dagens somaliska sjöröveri anses allmänt ha sett dagens ljus i början av detta decennium när Hawiyeklanen, som har sin bas runt Haradere i centrala Somalia, försökte komma till rätta med olaglig dumpning och olagligt fiske. Klanen övergick från att angripa fartyg till att beslagta dem och kräva lösen.
Första gången sjöröveriet väckte stor uppmärksamhet var 2005 i samband med attacken mot kryssningsfartyget Seabourn Spirit ungefär 115 kilometer utanför Somalias kust. Det misslyckade kapningsförsöket avslöjade att piraterna hade skaffat sig några ”moderskepp” – båtar som de använde som flytande baser och som kunde bege sig längre ut från kusten än piraternas vanliga, små attackbåtar.

Hawiyeklanen övergav sjöröveriet, åtminstone tillfälligt, när det kortlivade Islamiska domstolsförbundet under en kort tid 2006 tog kontroll över Haradereområdet. Då övertogs verksamheten av Darodklanen, som har baser runt Eyl på ostkusten och i Bosasso och Caluula i Puntland vid Adenbukten.
Puntländaren Abdullahi Yusuf Ahmed flyttade söderut till den federala övergångsregeringens starka fästen när han utnämndes till president 2004. Många av de milismän som hade hjälpt till att upprätthålla fred i Puntland följde med honom.
”Detta öppnade fältet för lokala klangrupper i Puntland, och de kunde ägna sig år sjöröveri, eftersom övervakningen hade minskat”, säger en diplomat.
Darodklanens pirater började rekrytera medarbetare från andra klaner. Militärexperten beskriver ett slags pyramidsystem, som innebär att äldre medlemmar stiger i graderna i takt med att nya rekryter ansluter sig. ”Till slut blir de så högt uppsatta att de inte behöver ge sig ut till sjöss längre”, säger militärexperten.
Piraterna avlönar också andra högt uppsatta klanmedlemmar och lokala politiska och militära grupper, enligt Afrikaexperten Roger Middleton vid tankesmedjan Chatham House.
Darodklanen har demokratiserat affärssystemet, enligt riskkonsulten Daren Dickson. Numera kräver de att få betalt i kontanter, men förr överfördes pengar ofta över via det informella Hawalasystemets banker som ofta kontrollerades av krigsherrar.
”Nu är det medlemmarna i klanen som delar på bytet i stället för att krigsherrarna lägger beslag på det”, säger Dickson.

Enligt diplomaten antyder fartygen Fainas och Sirius Stars öden att erfarenhet har gjort en del pirater mer sofistikerade och ambitiösa. Han tror att piraterna fick tips om att Faina fanns i farvattnen; hon var lastad med stridsvagnar och andra vapen. Kapten Genung tror dock att den värdefulla lasten erövrades av en tillfällighet.
Piraterna insåg snabbt Fainas betydelse, och de fick så småningom 3,2 miljoner dollar, alltså långt mer än en miljon dollar, som hade varit standardbeloppet. Samma grupp – en ovanlig blandning av Hawiye och Darod – kapade sedan Sirius Star 420 sjömil utanför Somalias kust.
Darodgrupper, som opererar från Puntland, har anpassat sig till den ökade militära närvaron i Adenbukten. De iscensätter ofta flera attacker, den ena efter den andra, för att förvirra eventuella örlogsfartyg i närheten och komplicera deras uppdrag.

Kapten Genung är fast besluten att överlista piraterna, och han understryker att de militära insatserna redan har gjort livet svårare för sjörövarna. Vella Gulf hjälpte till att fånga två piratgäng med totalt 16 män 11 och 12 februari , och den ryska flottan har också fångat pirater i Adenbukten.
Ingen av de inblandade inbillar sig emellertid att sådana aktioner löser roten till problemet, som är den somaliska statens upplösning och kollaps. De som fångade pirater 11 och 12 februari tror att piraterna måste ha varit desperata, eftersom de gick till sjöss i en läckande, farlig farkost. Allt annat än en hållbar politisk lösning i land blir bara ett ”ineffektivt plåster”, enligt militärexperten.
”Där finns massor av hungriga människor utan legitima möjligheter att tjäna pengar. De vill också ha en bit av kakan”.
© 2009 TEMPUS/Financial Times